Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126059

Fel kéne világositanod ezeket a gazdákat is, ezek szerint rosszul tudják. ;)

 

Még egy érdekesség, hogy a világ azon részein, ahol jobban kifutotta már magát a fajélesztős buli, hely specifikus szelektációt végeznek, minden vidéknek megvan a maga speckó fajélesztője, mert rájöttek, hogy a helyi környezet, adja azt a kultúrát, ami a legjobb eredményt hozza . Úgy tudom már Mo-on is nekiállt egy cég, gondolom lagalább 20x annyiba fog kerülni egy zacskó. Olyan is van, hogy egy birtok megcsináltatja a saját élesztőjét, általában közeli erdőkből veszik az alapot, mert azt még nem cseszték szét fajélesztőkkel és rézzel. Egy riportban Csalló úr is ilyesmiről beszélt, hogy sajáttal oltanak. A történet vége, hogy az értékes alapanyagot, ha nem éri réz-kén, akkor a spontán erjedés nem válik kiszámithatatlanná, a célzott szerek nem teszik tönkre annyira a természetes kultúrákat, a hanyatló nyugat itt tart.

Előzmény: rézműves1 (126057)
Jolida Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126058

Fél éve ígérgeti egy ismerős a C-24-es égőt (lecserélik), de így kénytelen voltam venni egy nyeles égőt.

Nem is lett így jó. Flexelni kell az üstházat, de pont ott van a merevítése. :-(

Előzmény: anaret (126056)
rézműves1 Creative Commons License 2016.07.08 -1 1 126057

..."Szerintem nem is kell bele élesztő,ha jó a gyümölcs magától is meg indul ebben a jó időben."...

 

Hát a fene tudja...DD...persze azt mi is tudjuk, hogy a fáról lepottyant gyümölcshöz hasonlóan, (ami a rajta lévő vadélesztőtől szintén megerjed) anélkül is kiforr a cefre, hogy a gyümölcsön kívül bármit is tennénk bele...

...de biztos, hogy így szeretnénk erjeszteni??...én pl. nem szeretném, hogy a levegőben szálldogáló sokféle baktérium az én dédelgetett cefrémben lubickolva szaporodjon, és a "melléktermékével" szennyezze azt...erre pedig jó esély van, én ezért a savazással és a PH beállítással, ezt gátolom...

 

...azt pedig végképp nem szeretném, hogy 86-ezer féle, levegőben szálldosó vadélesztő, húzza jobbra-balra az erjedést, mindegyik a saját fajtájának megfelelően...

...2010-ben, ezt a fórumot és SNAPSZI iránymutatását olvasva, 60-évesen jöttem rá, hogy miért nem szerettem soha, az így készült házi förmedvényt , amit pálinkának csúfoltak...csak azóta iszom és szeretem, amióta én főzöm...DDD...

...azt hiszem, hogy ezen a korszakon már túljutottunk...én akarom megmondani, hogy az én cefrémben mi történjen és ezt hívjuk irányított erjesztésnek ...persze ez is csak egy vélemény és mindenki úgy csinálja, ahogy akarja...:):):))))...

Előzmény: kivimánia (126034)
anaret Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126056

Szia!

 

Én ís szívtam ezzel! Aztán szereztem egy vízmelegítőnek az égőjét, némi esztergályos munka, és fúvóka csere után az eredmény önmagáért beszélt. Amíg ezzel az égővel 1/2 palackkal tudtam 85 l cefrét lefőzni, úgy a "vízmelegítős" égővel (megfelelően az üst alá téve kb. 10 cm-re) hogy a palack 1/3-a fogyott.

Előzmény: Jolida (125953)
anaret Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126055

Szia!

 

Én most főztem meggyet, és 49-re állítottam. Az íz és az illat harmóniája (legalábbis nekem) itt a legjobb.

Előzmény: buga1 (125961)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126054

Saját néven is leadhattam volna, az eredmény ugyan az lenne.

Előzmény: snapszmester (126053)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126053

Három ügyfél, de komolyan. A harmadik dacból, mert neki is van olyan jó pálinkája mint a másikaknak.

Előzmény: Bárk_i (126052)
Bárk_i Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126052

Elismerésem neked ,és az az "ügyfélnek "is :-).

Előzmény: snapszmester (126049)
tec504 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126051

Nállam mindig kellemes, szinte lekvár illatú, pedig kifacsarom teljesen. 20-ig mér a fokolóm, de a cimke alá megyek kb 1cm-el, ilyenkor már a sisakon nem gyullad meg. A rendszeremmel lehet a baj? Jó lenne azt a sok finom illatot még átzavarni.

Előzmény: Törölt nick (126008)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126050

U 228 szintenyészettel oltottam meggyet, barackot. Visszafogott habzás és egy hét után lefőzöm mert kész lesz. (Igaz kapott habzásgátlót is)

Előzmény: Szomjas cápa (126046)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.08 0 1 126049

Saját: meggy ezüst, szilva ezüst, irsai szőlő bronz.

Ügyfél: meggy arany, gála alma ezüst, barack ezüst, barack bronz.

+ a verseny legjobb bérfőzdéje különdíj.

Nem volt több minta leadva a főzdéből. És ez a legjobb, minden tétel kapott minősítést.

 

Előzmény: Törölt nick (126031)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126048

Ha gazdaságiak a megfontolásaid, akkor miért csak a körtével bánsz így? :-)

Előzmény: Törölt nick (126012)
endrepp Creative Commons License 2016.07.08 0 2 126047

Ok. Természetesen úgy gondoltam, hogy fele spontán, fele fajélesztővel készül. Szabolcsi nemtudom szilva, a gazdája annyit tesz, hogy a törzsét mésszel 1m magasan lefesti, soha nem volt permetezve. A főzésben gondolom lesz időeltolódás, mivel ami spontán indul be, lassabban és tovább fog dolgozni, mire kiforr.

Előzmény: Szomjas cápa (126046)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.07.08 0 0 126046

Ha kipróbálod, feltétlenül kontrollmintával végezd, ugyanabból a gyümölcstételből, ugyanakkora mennyiségben.  Így biztosítani tudod az azonos erjesztési körülményeket (pl. hőmérséklet) is. A főzést lehetőleg a legkisebb időeltolódással végezd, ezzel kiküszöbölöd az éltérő hosszú cefretárolás minőségváltoztató hatását. Jegyezz fel minden paramétert a főzésekről. A szeszfokot mindkét esetben ugyanarra állítsd be, a kész pálinkát ugyanott tárold. A minősítést több személy végezze, természetesen "vakon".

Előzmény: endrepp (126043)
sogi01 Creative Commons License 2016.07.08 0 1 126045

Pálinkás jó reggelt! Nyaralásomat megkezdem,mostantól egy hétig.  "reggelink"  lesz,csak nem ilyen korán  :-)     Sziasztok!

sogi01 Creative Commons License 2016.07.08 0 1 126044

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (126016)
endrepp Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126043

Biztos igazad van, tényleg nem tudom mekkora jelentősége lehet, ki fogom idén próbálni szilvával.

Előzmény: Jolida (126041)
endrepp Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126042

Szerintem az teljesen más tészta. Szó sincs róla, hogy gáz lenne a fajélesztő, de van más út is, más eredménnyel. Meg kell kóstolni.

Előzmény: cloaked (126040)
Jolida Creative Commons License 2016.07.07 0 1 126041

Azt azért ne felejtsük el, hogy a bornál egy viszonylag gyenge erjedés /és lefejtés/ után ami belekerült és ott átalakult, az többségében bent is maradt, aztán megisszuk. Emiatt a borkészítés igen kényes minden összetevőre.

 

A szesznél viszont az erjesztés erőteljes, aztán van még egy/több durva forralási/lepárlási szakasz is, mikor a komponensek jelentősen megváltoznak. Van ami marad, van ami kikerül. Ez a szakasz szerintem jobban formálja a végterméket, mint a bor készítés során bármelyik fázis.

Előzmény: endrepp (126038)
cloaked Creative Commons License 2016.07.07 0 2 126040

Azé el kéne gondolkodni azon is, hogyha a nemesített szőlő és a nemesített gyümölcs nemgáz, akkor a nemesített élesztő miért az... a fajélesztő pont annyira „mesterséges” dolog, mint a kajszibarack.

Előzmény: endrepp (126038)
buga1 Creative Commons License 2016.07.07 0 1 126039

Off:

 

A söröknél is kezd erőre kapni a nem pasztőrözött, nem filterezett stb. Gyerekkoromban emlékszek 2-3 nap múlva a sör ihatatlan volt...Persze akkor még nem ittam sört,de úgy mondták...

Előzmény: endrepp (126038)
endrepp Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126038

Nézegetek francia, olasz kisfilmeket a YT-on, sokszor elhangzik, a gazdák büszkék rá, hogy nem használnak az erjesztéshez semmit (ez nem a bio-nem-bio kérdéskör). Borban ugyanez a helyzet,  a jó spontán erjedést értékként kezelik, sokak szerint komplexebb ízeket eredményez, kezd ez a szemlélet Magyarországon is elterjedni, el fog jönni a pillanat, amikor kiderül, hogy van élesztő a Budafokin túl is. :)

Én sem teszek semmit abba a gyümölcsbe, ami nem "vegyi üzemből" jött. Most cefrézem a kajszit, abba tettem, a fügémbe nem fogok, de lehet, hogy ezentúl a fügével bepancsolok mindent. ;)

http://www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/soha-nem-engednek-be-fajelesztot-interju-bako-ambrussal-2-resz

Előzmény: In Lak'ech (126035)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126037

Ez magasfold, a sokaság lentrol várakozik.(vagyakozik):-)

Előzmény: Törölt nick (126033)
Laccci82 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126036

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

20 soros gázégőm szélesnek bizonyult, ezért 2-2 sort a szélén le szeretnék zárni ezt hogyan kell?

A válaszokat köszi.

In Lak'ech Creative Commons License 2016.07.07 0 3 126035

Az élesztőt nem azért rakjuk a cefrébe, mert anélkül nem indulna be az erjedés. Gyanítom, nem nagyon olvasgattad a "reggelinket". Keresgélj az "irányított erjedés" háza táján. Előzetesen annyi, hogy kell az az élesztő.

Előzmény: kivimánia (126034)
kivimánia Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126034

Sziasztok! Szerintem nem is kell bele élesztő,ha jó a gyümölcs magától is meg indul ebben a jó időben.Tegnap cefréztem meggyet ma már ezerrel forr,hűvösebbre kellet vinnem,csak pektin bontót kapott.

Előzmény: Karol11 (126014)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.07 0 1 126033

Az lenne a csúcs!

 

és onnan már csak lefelé vezet az út :-)

Előzmény: snapszmester (126027)
barkócza Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126032

Persze mi is olvasunk, örülünk, és gratulálunk! :)

Előzmény: snapszmester (126027)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126031

Gratulálok! Legyél kedves leírni a fajtákat, helyezés szerint! Köszönöm. 

Előzmény: snapszmester (126013)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.07 0 0 126030

Pontosan. Az én főzőmön a csonthéjasoknál 5 az almatermésűeknél 8-10 a minimum érték. Amit a dómfedél felnyitásával teszteltem.

Előzmény: öreg_néne_b (126015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!