"HA egymás kijátszása ellen akartok védekezni, akkor pedig, szerintem a legolcsóbb az adott részre haszon élvezett bejegyezni a védett fél javára."
Bejegyezni a legolcsóbb, levenni nem. Ugyanis ha leveszed, akkor az ingatlan értéke növekszik, és vagyonszerzési illetéket kell utána fizetni. Mégpedig 10%-ot, ugyanis erre semmiféle kedvezmény nincs ami egy lakás vásárlásnál lenne. Mi pár éve játszottuk el ezt, szerencsére nem válás miatt. Csak megvettük a telek másik felét is, aminek az egyik fele a feleségem nevén volt régóta, egy haszonélvezettel kiegészítve. A másik tulaj (a nagymamája) már nem tulaj, levettük a haszonélvezetét. Ezzel így ahogy csináltuk kettős szívás is volt: egyrészt csak fél házat vettünk ezért a vásárlás illetékénél csak fele kedvezmény járt, másrészt a haszonélvezethez is kitaláltak egy értéket (a tulajdonrész 20%-a), és annak a 10%-át kellett befizetni illetékként. Így összesen már eléggé meglepő illeték jött ki.
Először is, az ytongot felejtsd el. Jó helyette a tégla.
Másodszor a csempe felrakása előtt a vakolt felületre 2 rétegben vízzáró réteget (folyékony fólia) kell felkenni és erre csempézni. (Én a zuhanyzós résznél hálóznám is, biztos ami tuti, az medence aljára is elég.)
Hogyan lehet egy zuhanyzot ugy megcsinalni, hogy az ne peneszedjen?
Regebben vettunk egy zuhanykabint. A csempe/talca csatlakozasanal ugye szaniter szilikonnal ki is lett nyomva. Na de az meg (legjobb esetben is) 2 honap alatt fekete peneszes lett. Ilyenkor surolaskor fele kijott, lehetett ujra szilozni.
Ezt megelegelve zuhanytalca kiszed. Csempebol megcsinaltuk az aljat. De ugy, hogy ala (magasitasnak) Ytong lett fektetve, arra ra a csemperagacs es arra a lap. Ennel meg (gondolom a fugakon keresztul) szepen elkezdett kiszivarogni a viz, de annyira, hogy most mar az egyik oldalso csempe is joforman kidol.
A zuhanyzo tuloldalan a spajz van, ahol meg (kb a zuhany alja magassagaban) vizesedik a fal, malik a festek. Saletrom killerrel sem ertunk el sikert. Sajnos csak kesobb hallottam, hogy talan kenheto szigetelest kellett volna alkalmazni :(
Allitolag a magasitott alju (kb 50 cm) zuhanykabinokkal kevesebb a gond.
Tavaly csinaltunk egy betonplaccot (vasalt 10cm-s). A tetejere a misung azonban keson (kb 2-3 nap mulva) kerult ra. Ennek meg is lett az "eredmenye". A telen a misungreteg megrepedezett es elvalt. Milyen KULTERI anyag van, amivel biztonsaggal ra lehet - ennyi ido elteltevel - simitani (valami padloponszerure gondoltam)?
Az eps ragasztó természetesen nem jó a célra, különösen nem pótlásbetonra ragasztásnál és ajtó mellé. Külön fog mocorogni a többitől, és az ajtó miatt nagyobb terhelést is kap...
(flexibilis csemperagasztó kellett volna)
Lehet nem lesz vele gond, de az élettartama tuti töredéke lesz a normálisan ragasztottnak.
Köszi a választ. Végül is 8 napos volt a beton, leraktam a lapokat, remélem nem lesz gond.
Az EPS ragasztóra nem írta senki, hogy nem jó, így remélem az is megfelel. Épp most akarom fúgázni, ez 3-4 nappal a lerakás után már remélem nem probléma...
Minek kell ezen agyalni, hisz valamelyik fél életének végéig fenálló vagyonközösség áll fenn!
Ami létrejött a házasággal.
Sújjjjjos OFF: Biztos egy idealista barom vagyok, de sosem értettem, hogy "kötődik meg" egy házassági szerződés. Tudom, hogy ajánlják, meg könnyebb lesz a válás, és a többi, de akkor is. Ha komolyan gondolja valaki a holtomiglan-holtodiglant, akkor abban a pillanatban szerintem ez rettentő sértő, és fel sem merülhet, nem? Én is úgy álltam oda az anyakönyvvezető elé, hogy "Na, öcsi, elkezdődött a következő 40-50 év", és nem úgy, hogy "Még egy tízest kell lehúzni, oszt' szabad vagyok." Annak ellenére, hogy tudom, hogy ma Mo-on a házasságok fele válással végződik. Csak ezzel a felállással a frissen született gyerekünket is a falhoz csaphanánk, elvégre előbb-utóbb úgyis meg fog halni.
Ja, és mellesleg mi van a házasság előtt szerzett vagyonból szerzett közös vagyonnal? Magyarán ha valakinek van egy 6 millás garzonja, a másiknak egy 30 millás lakása. Mindkettőt eladják, hozzádobnak egy tízest, és vesznek egy 46 millás házat, majd váláskor azt eladják 55-ért. Plusz a családi ezüst, amit az egyik örökölt a nagymamájától, és közben felment az ára. Hat közgazdász, egy apeh ellenőr, meg a két ügyvéd azt számolja egy évig? Na jó, inkább nem válok el. :-)
Bocs, hogy ilyen későn válaszolok. A burkolás/aljzatbetonnál a beton nedvességtartalma, ami meghatározza, hogy mikor lehet ráburkolni. Melegpadlónál számít nagyon, ott 2% felett nem szabad, hidegburkolatoknál ha jól rémlik akkor 8% ez az érték. A betonból még távozó víz okozhat kellemtlenségeket. 1 hetes betonra hidegburkolatot már szoktak rakni, annak ellenére, hogy kicsit még várni kéne, azért írtam, hogy ha tudnátok még várni az lenne az ideális (nem szükségszerű), olyan 2 hetes kor amikor általában elkezdjük rakni.
Szigetelésnél erősen gondolkozok rajta, hogy nem lépésálló EPS100-at, hanem XPS-t teszek a padlóra, mert most lenne lehetőségem relatíve olcsón hozzájutni az XPS-hez (nem sokkal lenne drágább, mint a hagyományos lépésálló EPS100).
Mondjuk 10cm szigetelést és 6cm aljzatbetont feltételezve, mi a pro/kontra a két verzió között az árkülönbségen túlmenően?
1. hőszigetelés tekintetében kb ugyanaz
2. konkrét vízszigetelésre ugyan nem jó az XPS, de talán abban az esetben vékonyabb bitumenes lemez is elég (pl 3.5mm-es, a 4.5-es helyett) és nincs akkora tragédia, ha kilyukasztják pl a symalencsövek lefogatásakor a vízszigetelést, mert nem romlik a hőszigetelő hatás és ha nem illesztéshez esik a vízszigetelésen a rés, akkor lényegében nem is engedi feljutni a vizet. Ez így helytálló?
3. lépéshang szempontjából a keményebb XPS nem csillapít annyit és kopogósabb lesz az aljzat?
4. szerelőbetonban lévő egyenetlenségek miatt az a jobb, ha a puhább EPS100 „felfekszik” vagy ha a keményebb XPS „síkban tart”?
5. aljzatbeton vastagsága szempontjából XPS-re vékonyabb aljzatbeton is tehető, de EPS100-nál kellene egy nagyobb vastagság (ezt a teóriát nem tudom indokolni, csupán hallottam)?
Bonobit felszedésről, ha mást is érintene. Felverni normálisan nem lehet kézzel, max a betonnal együtt. Főleg nem 30-40 nm-t. Viszont, találtunk egy céget, akik eljöttek, felcipelték a gépet a 4. emeletre, és felcsiszolták. A gép ilyen betoncsiszoló féle volt, és teljesen jó lett. Holnap összesöpörjük még a port, és töltök fel képeket. Árban nem volt olcsó, 2k / m2. Takarítás után megy rá a tunoprén alapozó, aztán jöhet az aljzatkiegyenlítő, de a legtöbb helyen néhány mm-nél több nem kell. Egy nap alatt megcsinálták.
teljesen mindegy, mennyire íratod át a tulajdonjogot, ha a házassági vagyonközösség létrejötte után szerezted a vagyontárgyat. kivéve, ha különvagyonnak minősül:
28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.
Egyedül a d) pont lehet opció: ha a pénz, amin vetted, korábbról származik. Ekkor viszont nem kell "papirozni" semmit.
Kívéve házassági szerzödés közjegyzönél. Abban rögzítettek alapján az ott felsorolt és nevesített egyész vagy megosztási arányok szerint válás esetén a szerint történik a vagyon osztás, amit nem nevesítettek a megegyezés alapja bíróság elött.
A szomszéd baromi rendes, semmi ilyesmiért nem kiabál (a jelenlegi - még 1990-ben beépített tetősík ablak eleve 55x98-as, a parapetje pedig jó ha 1,3 m megvan;természetesen már az akkori rajzokon sem így szerepelt).
Azt hiszem, akkor inkább maradok az ablaknál, mert a szellőztetés is jól tud jönni néha.