Na, zmeg, most erre megy el valamelyik délutánom, hogy kipróbáljam, hány kilót lehet felrázni vele. Persze a parkside-dal próbálom, mert az egyrészt gyorstokmányos, másrészt nem sajnálom.
Nam kell bátornak lennem :) Az a kis gyösz nem elég erős, hogy megrázza a literes (hétdecis) dobozt, simán leég. Ezért kérdeztem, meg mert azért néha jó lenne, ha meg lehetne oldani......
Sokkal többet spórolt, mert eleve a vízszintes anyag az 20 fm, plusz az a hat-nyolc oszlop, aminek az aljából hiányzik egy méternyi, szóval szumma kábé 30fm anyag megspórolódott. És persze némi munka az ácsolással, ami a korlát és az oszlop között lett volna.
Én csak egyetlen esetet tudok elképzelni, mégpedig, hogy érzelmi alapon van valami kötődés ahhoz a vaskorláthoz. Racionális magyarázatot erre senki nem tud adni. :)
Spórolt 5 méter oszlopot? Hát egy heti turnuson megvan annak az ára bőven.
(kolléga mondja, hogy elsősorban diákok lakják osztálykirándulás címszóval)
Rákerestem a képre, érdekességképp mondom, hogy kollégám majdnem nap mint nap eljár előtte :) Szóval ha valakit érdekel a szakember elérhetősége, nem lehetetlen kideríteni :)
Én azért olyan szeles napokon, mint az elmúlt héten volt kissé be lennék szarva...
És kiváncsi lennék a fémkorlát beágyazására a betonban...
Mert amúgy ez egy eléggé csuklós rendszer, lévén keresztirányú karfa sehol se benne, a max merevítés csak ott van, ahol a korlát befordul, a feljáratoknál...
A javaslatom a következő volt: lecserélni a forgórészt valami lekormolt motorból vagy venni egy új motort. De mint rferi is ráhibázott, errefelé a szarrágás népsport a vállalkozók körében. Azaz úgy spórolnak 100 forintokat, hogy utána a sokszorosát bukják el*.
@fejes.i: A javítómester most nagyon örült, mert kapott még természetbeni juttatást és a motor sem rázkódik már annyira(!) menet közben, mint annak előtte. Szerintem el fog ismét törni, de ki vagyok én, hogy a vérprofiknak beszóljak?
*Élő példa a pékségben a harmincas osztó gép javításának tipikus esete. Nem fizették ki, mert 'kiszámoltuk, hogy ez így nekünk jobban megéri." Napi 4-600 prés sóskifli volt. Eredetileg a feladási súlya 1,6 kg/prés volt, de a régi osztógép szépen lecsipkedte a tészta szélét, s ha nem akarták a vevőket megkárosítani (és egy csinos bírságot összeszedni), akkor emelni kellett a feladási súlyt. Amikor otthagytam a kócerájt, akkor már 1,75 kg/prés volt a feladási súly.
Egyszerű matek feladat. Mivel minden anyag a lisztre van számolva, így (100+42+3+1,3+1,7+1,5)/100 alapján egy kiló lisztből 1,495 kilogramm tészta készül. legyen ötszáz prés kifli a napi átlag. Akkor heti hat napos munkahéttel számolva (amúgy hét, de a szombat éjszaka az kisműszak), egy év alatt mennyi a lisztpocsékolás kilogrammban kifejezve? A felesleges olajfelhasználásról nem is beszélve, mert nem mindegy, hogy napi öt liter olaj fogy el, hanem csak egy...
Nem tudom kié a motor, azt sem hogy milyen fűrészben használják, sőt még azt sem hogy miként van felfogatva, szóval semmit nem tudunk. Azt viszont igen, amíg itt kendácsolnak, qarakodnak addig a fűrész áll. Ha felmennének a Marketplace-ra ott találnának valami hasonló motort aminek a felfogatására alkalmas valamit hamarabb tudnának barkácsolni és egyszerre megoldódna minden probléma.
"Szerintem a következő törésnél (feltéve ha most elindul a moci) javallni fogom a tulajnak egy új motor megvételét és befaragását a fűrészbe -"
Nem, ez rossz gondolatmenet. Ha sikerül most elindítani, akkor másnap megrendeli az új motort. És amikor a következő törés bekövetkezik akkor csak ki kell majd cserélni. Vagy ami még jobb lenne az az, hogy miután megérkezett akkor a következő tervezett leállás folyamán. Mert most van ideje arra hogy megkeresse az alakilag is belevaló motort és az meg is érkezzen. A következő törésnél megint nem lesz idő, tehát megint egy kenjük be sárral megoldás lesz.
"a forgórészhez(pontosabban a lemezelt vasmaghoz) lett hozzávarrva a tengely csonkja"
Főleg, ha ez már második hegesztés, mennyi az esélye, hogy a tengely tökéletesen egyenes maradt a hegesztés után? Úgy értem, hogy nincs akármilyen kicsi szög is a vasmagban maradó tengelyrész és a felhegesztett között?
Szerintem itt már század milliméterek elegendőek ahhoz, hogy forgás közben újra töréshez vezessenek.
Láttam már néhány kendácsolt "gépész" megoldást, de jellemzően az történik, hogy ami eltörhet, az el is törik.
Ha ki lehet nyomni a régi tengelyt? egyáltalán a vasmag sérülése nélkül, akkor nem kérdés, hogy (a motorcsere után) az új tengely esztergálása lehet elfogadható megoldás.
Egyre nehezebb lesz a törés után úgy felhegeszteni, hogy az egytengelyűség megmaradjon, illetve a hegesztés meg a kiegyensúlyozás is egyre problémásabb lesz csak.
+1 innentől minden pillanatban fokozottan benne lesz az újra törés esélye. Ok, hogy bármikor bármi elromolhat, de hegesztgetve ez egy állandó fokozott kockázat lesz.
Ok, hogy amikor az MTZ megáll a földön aratás közben, akkor meghebrákolják, ahogy lehet, mert a búza nem maradhat a földön.... de utána a hebrákolásokat meg kell oldani rendesen, mert az üzembiztonságnak lőttek.
Az egyik, hogy ha a törés a tengelyen nem a kihajtás és a kalicka között történt, hanem a másik oldalon akkor még a hegesztésre sincs szükség, így nehezebb elbaszni - viszont felveti a második pont különleges fontosságát.
Tehát a második. Elgondolkodott már azon valaki, hogy a kurva tengely MIÉRT tört el a MOTORON BELÜL? Erre nekem kizárólag az anyagfáradásos repedés jut eszembe amit rezonancia okozott és két irányba vezet el.
Az egyik hogy a forgórész már gyárilag nem volt (és az első hegesztés után sem lett) rendesen kiegyensúlyozva. Előfordul. Javítható, úgyis ki kell egyensúlyozni az újrahegesztett forgórészt. A másik, hogy a vagy a forgórész tengelye volt eredetileg is hajszálnyira stiches, vagy ami valószínűbb, hogy maga a motorház nem egytengelyű. Na ez utóbbi nem javítható, csak a motor cseréjével. Bárki bármit csinál, újra el fog törni.
Köszönöm válaszod. Szerintem a következő törésnél (feltéve ha most elindul a moci) javallni fogom a tulajnak egy új motor megvételét és befaragását a fűrészbe - ha lehetséges megoldani. ellenkező estben marad a kendácsolás. :/
"Amúgy kicsi a motor (<1kW), de valami irdatlanul lehetetlen kinézete van a burkolatnak, emiatt nem igazán lehet lecserélni mindenféle tucatáru motorra."
Akkor forgórészt is kb ugyanannyi esélyetek lesz találni bele. Cserébe felvetném, hogy a forgórészen belül a tengelyt jó eséllyel hozzáolvasztották korábban a lemezekhez (egy részükhöz) az előző hegesztésnél, így a tengely kisajtolása is nehézségekbe fog ütközni. Persez van, lehetőség esztergábe befogni majd beszúrókéssel körbevágni a tengely mentén amíg nem összeolvadt felöletet találnak, de akkor azokat a lemezeket is cserélni kell majd ami megint nem triviális (és olcsó) feladat még akkor sem ha találnátok ugyanolyan lemezt.
Szóval én úgy látom itt a teljeskörű javítás kizárólag az új motor beszerzése.
De hogy ne csak baszogatást érzékelj. Ha már mindenképpen és sehogyan sem lehet másképp és ezt kell, akkor erre van "elfogadott"* gépészeti megoldás. A megmaradt részen a tengelyvéget fel kell síkolni, majd az átmérő kb kétharmad részének megfelelő furatot készíteni bele (a furat felszínének területe és a maradó felület területe közel egyezzen). Minimum 3D mélységben, 5 nél több nem kell. A furat élét minimális mértékben 60 fokban betörni, éppen annyira, hogy az alább írt illesztésű csap maximális átmérőjénél egy pinaszőrszálnyival nagyobb legyen.
A letört tengelydarabot egy az egyben ki kell esztergálni egy új anyagból, és a végére pluszban egy a meglévő részben levő furattal azonos méretű csapot esztergálni. A tengely teljes átmérője és a csap közötti vállat 45 fokban teljes mélységben le kell törni. A csap és a furat illesztése préseléssel szerelhető szoros illesztés legyen, mondjuk H7/m6.
Préselés után a régi tengelyes forgórész és az új tengelydarab illeszkadésénél lesz egy fél V horony, azt kell behegeszteni NAGYON NAGYON óvatosan, minden pontot szembehegesztve egymással. A furat-csap fogja az egytengelyűséget biztosítani, a hegesztés pedig a nyomatékátvitelt (nagy részét, mert valamennyit a szoros illesztésű csap is átvisz). Ha szerencsétek van akkor a motor jól van tervezve és amúgy nem kerül rá nagyobb terhelés mint amit a tengely fele egyébként anyagában elviselne.
Majd az egész cuccot visszafogni az esztergába és a hegesztési varratot eldolgozni, illetve két csúcs közé fogva kideríteni az egytengelyűséget nem sikerült-e közben elkefélni a hegesztéssel. Ha nem akkor készen vagytok. HA igen akkor nincs más lehetőség, új forgórész vagy új motor.
*elfogadotton értsd: nem ismerünk jobbat bár ez is szar.
"a szarrágás megy ott már megint, majd pont fognak venni egy új motort"
Látod, erre ráhibáztál. Gyorsan kell valami megoldás, mert amúgy "nem tudunk vele dolgozni..." Amúgy kicsi a motor (<1kW), de valami irdatlanul lehetetlen kinézete van a burkolatnak, emiatt nem igazán lehet lecserélni mindenféle tucatáru motorra.
Amúgy egyszer már volt hegesztve, ez volt a második menet, mert az első varrat megadta magát. Lehet, hogy pont most baszták szét a kalickát - majd nemsokára kiderül.
@409: Passzolom a kérdést, nem figyeltem meg, mert egyéb dolgok miatt szörnyülködtem (meg siettem elfele).