Serintem nem halott a 2m-s sáv. Nagyon sok állomás forgalmaz 144-144.500 Mc között. Nagyon sokan un. digitális módban, tehát neked is alkalmazkodni kell.
Most, mikor az üzenetet írom, vagy 35 állomást hallok, HA, UA, F, I, OK, DL, PA, körzetből.
- haat igyvan, anno mikor kiprobalni akartam, felhivtam a gyorieket, mosonmagyarovariakat es a soproniakat mobilon, vagy gyori atjatszon, hogy fiuk kapcsoljatok ssb-re erre meg erre a frekire, masik radiot meg hagyjatok az atjatszo frekijen, igy sikerult beszelni.. - Amugy baro ritka ssb-n csak ugy elcsipni barkit is.
Keres rá a hozzászólasaimra betettem egykétt linket az ügyben , igaz hogy svéd v. finn az oldal . én a guglival találtam rá .... de az átalakítás után a pmr-t nem tudja sajna de ha van benned programozoi véna továbbfejlesztheted , van ott szoftver meg kapcs.rajz is ....... ericsson hotline-ről .
Segítséget kérnék VHF,UHF-et gyakorló amatőröktől. Ma kint voltam egy bükki csúcson egy 4 elemes HB9CV-vel (vizsz.) 4m-es árbócon, lent egy FT897, órákon átt szkenneltem és hallgattam a 144,300-at de sehol semmi. Néhányat kukorékoltam is a hívófrekin, de semmi válasz. Különböző irányokba, a 10W-ból 9 kiment. Ennyire halott a 2m SSB ? Ennyire kicsi az antennám (még 2 elem készült hozzá, de nem tudtam feltenni) Egy rakat átjátszót vettem.
Szóval, kérem aki 2m-en, 70cm-en rádiózik, dobjon nekem egy levelet, nem akarom ezzel a fórumot fárasztani, de valami segítség kellene, mert az átjátszók nem érdekelnek, morzézni meg nem tudok, úgyhogy RH-ot csak hallgatom.
jordan(kukac)borsodweb.hu, QTH Miskolc, most egy 5 elemes HB9CV van a forgatón 70cm-re.
Sziasztok üdvözlök mindenkit. Szeretnék segitséget kérni a következő témával kapcsolatban. Hallot-e valaki NMT 0660-as mobiltelefon PMR rádióvá való átalakitásáról valamit. Ezzel a témával kapcsolatban keresek. Minden jellegű információt nagyon megköszönnék. Internetten már szétkeresttem az agyamat, nem találtam lényegi infót. Sem leírást sem rajzot sem progit. Üdv..: Kesző.
A mentők pl kerek 5 MHz es shiftet használnak, semmilyen nyomkodós nem veszett el bennem, sőt egyenesen agyonütném őket, de vannak akik különféle rádiórendszerek karbantartásával, javításával és telepítésével foglalkoznak, és ez mellett esetleg még rádióamatőrök is. Hárman vennénk fejenként egy ilyen rádiót, mindhárman ezzel foglalkozunk, ezért volt kérdés. Egyikünk cégénél hivatalos átjátszónál (többet nem mondanék róla) van 3,675 ös shift is. Nem is beszélve a régi (szoci) rendszerben kiadott UHF es frekikről, ahol van 20,020 MHz- es is. Nekem profi rádióm van bőven, most éppen egy Icom, 4 Yaesu, meg 6 Motorola, 3 Maxon , 2 Kenwood van a polcon, de ebben az FT-60 ban a Select5 kivételével benne lenne minden ráadásul kis méretben, normális teljesítménnyel és normális áron. Nem kellene három rádióval a zsebben szenvedni.
Ja és ha már az amatőrmunkáról beszélünk, nem az a passzív fajta vagyok, csináltam két amatőr átjátszót, melyeket társadalmi munkában üzemeltetek a többieknek, az egyiket immár 11 éve, aztán egy harmadikat is félig én csináltam társadalmi munkában.
Sajnos a mi környékünkön sok embert ismerek, akinek az életben nem volt amatőr engedélye és mégis rádiózik különféle frekiken , miért?
Az ilyen miért nem vesz egy scannert és hallgatózik azzal , pont arra való.
Németországban például a kormányzati szervek átjátszói (pl rendőr) simán CTCSS nélkül vivőre indulnak, mégsem nyomkodja senki őket.
Igaz, hogy anno amikor még volt, az Osztrák-Német határon meglátta a határőr az antenna végét a zsebemből kicsit kilógva, rögtön odamutatott és azt mondta:
He, Funkgerät?, mondom Ja, erre Ő: Funkgerät Papier! Megmutattam neki távolról az amatőr papírt, aztán Danke, jó utat.
Most már a PMR es korszakban már az ellenőrzés is nehezebb a hozzá nem értő rendőr és egyéb hatóság részéről , hiszen sok gyártó ugyanabba a házba teszi bele a PMR rádiót is, mint az amatőrt, még ha egy kicsit okosabb, hozzáértőbb, akkor sem nagyon meri bevállalni a kötözködést miatta, hiszen totál egyformák kívülről.
Én sem nagyképűségből írtam némely részét a hozzászólásnak, nem is neked mindet, csak szeretném eloszlatni a kételyeket.
Köszi! Bár az ftp-n is csak a nagy üresség jön be. Végül is annyira nem létkérdés, csak kíváncsiságból regisztráltam, mert láttam valakinek a honlapját. :-)
Lehet, hogy hülye kérdés, de az FT-60-ba be lehet valahogy állitani, hogy vegye a DTMF jeleket? Vagy annak nem lenne értelme? Tehát valami kijelzés van? :)
Miszámit gagyinak ? kb enyiböl vettem hozzá az kibirt 3 hónapot :( azt lehet csak nekem nem volt szerencsém A D-audiótol rendeltem ez a750 ft set kisebb aranyozott tuske erösebb kivitel mint amit a Wimotol kültek a németek
Nem nem süjesztett kiálla menetes résza rádió ból.
Nekem Németből hoszták Az antennát kb 14000Ft volt Az átalakítót már itholvettem mert amit hoztak hozzá az nagy szarvolt , itholvettem hozzá 750ft ért ez nagzon jól szuperál