Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ez egy jó kérdés... Mondjuk attól hogy hibrid, még besztercei marad, de ugyanúgy attól,hogy hibrid lehet más íze is. Bár nem tudom, hogy egy laikus meg tudná-e különböztetni a kettőt...
Vírusrezisztenciával csak a Jojo rendelkezik. A többi max. toleráns.
Megnéztem néhány guglis találatot, sehol nem említették bármilyen ellenálló képességét (élőben csak a faiskolákban találkoztam vele a minap említett alkalmakkor).
A többire nem tudom a választ. :-(
Ja, és ma megtudtam telefonon, hogy Tamásiban is van Tuleu gras... :-)
Még nagyon érdekelne a többi fajta is, amit felírtam magamnak, de hát a környéken nincs.
Miért csak a fagytűrése jó ?Nálam a legstabilabb fajta,finom,jó állagú,nagyon bőtermő,normális állapotban /vízellátás,ritítás/ korrekt méretű.Évek óta a legtöbbet érő fajtának tartom.
Ha pálinkafőzésről volna szó, akkor a Top Taste. Itt Szlovákiában a legmagasabb cukortartalommal bíró fajtaként van feltüntetve és első számú a pálinkafőzéshez (gondolom a cukortartalma miatt). Hogy ízre milyen azt nem tudom, de próbának kettőt ültettem kb. egy hónapja. Szintén magas cukortartalma van még a Hanitának is. Úgy tudom a besztercei egyes hibrid fajtái sharkatoleránsak és ha ezt akarod ültetni akkor valamelyik hibridet vedd meg. Sharka rezisztens a Jojo,de ízre nem tudom milyen.
Én is azt hittem hogy Bergeront szeretnék :) de a Bergeronnak csak a fagytűrése jó. Ha hosszabb életű fát szeretnél vegyél ellenállóbb fajtát. Én most éppen a Kuresiánál tartok a legújabb topikos ismereteim alapján.
Köszi, akkor inkább az elena, az állítólag rezisztens. Íze egy ismerősöm szerint, finom és lekvárnak, pálinkának is jó és oda se kell másik porzó. Ez a 10 évig él a fa dolgot eljátszottam 2x a sárgabarackkal. Volt már szegedi mamut, meg ceglédi óriás is. Amikor kezdenének jól teremni kihalnak. Írtam ma a gyümölcsfa fórumba, hogy milyen kajszit ajánlanának, de senki nem mert eddig ajánlani semmit :). Most a bergeronra gondoltam. Még nem vettem meg, remélem beválik.
A Stanley ha jól beérik nagyon finomnak tartom, bőtermő, nem szükséges hozzá pollenadó. Korán termőre fordul. Nálam csak egy baja volt megtámadta sharka vírus, kb 10 évig birta.
Amíg van rólam mit lenyúzni /értsd: ki nem mennek a szabik,mert az prémiumot jelent a főnöknőnek,addig maradhatok,ez egyenlőre nov. vége.15-én a kocsit mindenesetre elviszik-amivel melóztam-dec.től meg ...ki tudja,nincs benne annyi gerinc,hogy normálisan közölje mi lesz...pedig már szeretnék egy éjszakát végialudni...ez jó ideje nem megy/addig melózhatok....tehát nov végéig igen.
....ja a többiektől elnézést a magánjellegű off-ért.
Kipusztult az öreg szilvafánk tavaly, régi besztercei fajta volt. Nem tudom hány éves lehetett, de amikor odaköltöztem (23 éve), akkor is kifejlett nagy fa volt. mindig tele terméssel. Idén nagyon hiányzott a termés, mert aszalni is szoktunk, lekvárt is főz a feleségem, a maradékot meg cefrébe szoktam gyűjteni. Elmentem a faiskolához, ahol lebeszéltek a beszterceiről, hogy szinte mind vírussal fertőzött. A cacanska lepotica-t javasolta az illető, illetve emlegette még az empresst és az elena-t. Elbizonytalanított, mert ezeket nem is ismerem. Egy ismerősöm szerint a lepotica jó frissen és lekvárnak is, pálinkának nem tudja. Többit amit a faiskolás írt nem ismeri.
Kérdésem lenne, hogy a fentebb leírt fajtákat ismeri-e valaki, illetve ha ismeri mi a véleménye róla. Esetleg mit javasolna a besztercei helyett.
Szerintem nem a szilva fajtájával van baj, hanem a dmkert árai túlzóak. Én 1200 forintért vettem a topend plus-t. (bocs hogy nem mentem visszább és erre válaszoltam)