Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 972

Ez egy jó kérdés... Mondjuk attól hogy hibrid, még besztercei marad, de ugyanúgy attól,hogy hibrid lehet más íze is. Bár nem tudom, hogy egy laikus meg tudná-e különböztetni a kettőt...

Előzmény: Ludmilla Love (967)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 971

Vírusrezisztenciával csak a Jojo rendelkezik. A többi max. toleráns.

Megnéztem néhány guglis találatot, sehol nem említették bármilyen ellenálló képességét (élőben csak a faiskolákban találkoztam vele a minap említett alkalmakkor).

A többire nem tudom a választ. :-(

 

Ja, és ma megtudtam telefonon, hogy Tamásiban is van Tuleu gras... :-)

Még nagyon érdekelne a többi fajta is, amit felírtam magamnak, de hát a környéken nincs.

Most menjek el Dánszentmiklósra...? :-(

Előzmény: Ludmilla Love (968)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 970

A Besztercei szilvának mennyi köze van Besztercebányához? Talán innen származik vagy itt lett kitermesztve?

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.15 0 0 969

Miért csak a fagytűrése jó ?Nálam a legstabilabb fajta,finom,jó állagú,nagyon bőtermő,normális állapotban /vízellátás,ritítás/ korrekt méretű.Évek óta a legtöbbet érő fajtának tartom.

Előzmény: Jbori (965)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 968

A Debreceni muskotály szilva mennyiben marad el a Besztercei muskotály szilvától ízben?

Vírus ellenálló?

 

 

Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 967

"Úgy tudom a besztercei egyes hibrid fajtái sharkatoleránsak" - De vajon ízben ugyanolyan jó, mint a hagyományos besztercei?

Előzmény: buga1 (966)
buga1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 966

Ha pálinkafőzésről volna szó, akkor a Top Taste. Itt Szlovákiában a legmagasabb cukortartalommal bíró fajtaként van feltüntetve és első számú a pálinkafőzéshez (gondolom a cukortartalma miatt). Hogy ízre milyen azt nem tudom, de próbának kettőt ültettem kb. egy hónapja. Szintén magas cukortartalma van még a Hanitának is. Úgy tudom a besztercei egyes hibrid fajtái sharkatoleránsak és ha ezt akarod ültetni akkor valamelyik hibridet vedd meg. Sharka rezisztens a Jojo,de ízre nem tudom milyen.

Előzmény: Aldric01 (948)
Jbori Creative Commons License 2012.11.15 0 0 965

Én is azt hittem hogy Bergeront szeretnék :) de a Bergeronnak csak a fagytűrése jó. Ha hosszabb életű fát szeretnél vegyél ellenállóbb fajtát. Én most éppen a Kuresiánál tartok a legújabb topikos ismereteim alapján.

Előzmény: Aldric01 (962)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.14 0 0 964

Mert nem a kajszi topikban kérdezted :) Ha fagytűréssel van gondod, akkor Bergeron, Kioto

Előzmény: Aldric01 (962)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.14 0 0 963

csak azt írtam, van ennek is hátránya: könnyen törnek az ágai ; ízről nem tudok nyilatkozni

Előzmény: alfi13 (961)
Aldric01 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 962

Köszi, akkor inkább az elena, az állítólag rezisztens. Íze egy ismerősöm szerint, finom és lekvárnak, pálinkának is jó és oda se kell másik porzó. Ez a 10 évig él a fa dolgot eljátszottam 2x a sárgabarackkal.  Volt már szegedi mamut, meg ceglédi óriás is. Amikor kezdenének jól teremni kihalnak. Írtam ma a gyümölcsfa fórumba, hogy milyen kajszit ajánlanának, de senki nem mert eddig ajánlani semmit :). Most a bergeronra gondoltam. Még nem vettem meg, remélem beválik.

Előzmény: alfi13 (960)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 961

Miért nem tartod jónak a Tuleu grast? Én most ültettem. Milyen az ize?

Előzmény: Lactarius Curtis (958)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 960

A Stanley ha jól beérik nagyon finomnak tartom, bőtermő, nem szükséges hozzá  pollenadó. Korán termőre fordul. Nálam csak egy baja volt megtámadta sharka vírus, kb 10 évig birta.

Előzmény: Aldric01 (955)
Flanell Creative Commons License 2012.11.14 0 0 959

Óriási, gyönyörű (ha nem rohad el a fán, mert nagyon érzékeny), az íze nagy jóindulattal közepes.

Nem véletlenek ezek a tulajdonságok, egyik őse a President volt, és sajnos a Stanley nem sokat javított rajta.

Előzmény: Ludmilla Love (957)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.14 0 0 958

Azok is jók. És a Tuleu gras sem tökéletes.

Előzmény: Aldric01 (955)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.14 0 0 957

Köszi! És mennyire jó fajta a Bluefre? Ízre lennék kíváncsi elsősorban. A méret nem annyira lényeges.

Előzmény: Flanell (956)
Flanell Creative Commons License 2012.11.14 0 0 956

"Blufree (így írták, de gondolom Blue Free akart lenni)"

Nem, hanem Bluefre. Ez az igazi neve. Csak a free szót többen ismerik, mint a fre-t.

Szerintem logikusabb név is egy szilvának a "Kék bonbon", mint a "Kék szabad".

Előzmény: Ludmilla Love (921)
Aldric01 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 955

Köszönöm a válaszokat. Tuleu grass sajnos nincs nekik. Stanley és elena van neki.

Előzmény: alfi13 (952)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 954

Amíg van rólam mit lenyúzni /értsd: ki nem mennek a szabik,mert az prémiumot jelent a főnöknőnek,addig maradhatok,ez egyenlőre nov. vége.15-én a kocsit mindenesetre elviszik-amivel melóztam-dec.től meg ...ki tudja,nincs benne annyi gerinc,hogy normálisan közölje mi lesz...pedig már szeretnék egy éjszakát végialudni...ez jó ideje nem megy/addig melózhatok....tehát nov végéig igen.

 

....ja a többiektől elnézést a magánjellegű off-ért.

Előzmény: alfi13 (951)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 953

Ha valakinek nevetni van kedve ajánlom a körtés fórumot.

alfi13 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 952

Lepotika szép a szine és ennyi. Vegyél inkább Tuleu grast vagy Stanleyt.

Előzmény: Aldric01 (948)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 951

Hivhatlak még telefonon?

Előzmény: Törölt nick (945)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 950

A Lepotica 12-13 litert ad mázsánként natúrba hígítás nélkül. Az íze nem fogja megnyerni a tetszésedet, német piacra való. A többit nem ismerem

Előzmény: Aldric01 (948)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 949

Miért szégyenlősködsz, decemberbe vagy januárba megyek felétek és van megint megállom Marcalinál.

Előzmény: Törölt nick (945)
Aldric01 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 948

Sziasztok!

 

Kipusztult az öreg szilvafánk tavaly, régi besztercei fajta volt. Nem tudom hány éves lehetett, de amikor odaköltöztem (23 éve), akkor is kifejlett nagy fa volt. mindig tele terméssel. Idén nagyon hiányzott a termés, mert aszalni is szoktunk, lekvárt is főz a feleségem, a maradékot meg cefrébe szoktam gyűjteni. Elmentem a faiskolához, ahol lebeszéltek a beszterceiről, hogy szinte mind vírussal fertőzött. A cacanska lepotica-t javasolta az illető, illetve emlegette még az empresst és az elena-t. Elbizonytalanított, mert ezeket nem is ismerem. Egy ismerősöm szerint a lepotica jó frissen és lekvárnak is, pálinkának nem tudja. Többit amit a faiskolás írt nem ismeri.

Kérdésem lenne, hogy a fentebb leírt fajtákat ismeri-e valaki, illetve ha ismeri mi a véleménye róla. Esetleg mit javasolna a besztercei helyett.

vasta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 947

Küldtem is..

Előzmény: Csarli1 (940)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 946

Szerintem nem a szilva fajtájával van baj, hanem a dmkert árai túlzóak. Én 1200 forintért vettem a topend plus-t. (bocs hogy nem mentem visszább és erre válaszoltam)

Előzmény: Ali-bá (935)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 945

Egy mailt...Radar ügyben...

Előzmény: Csarli1 (943)
Jani71 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 944

Úgy látom, megoldható lesz az H.böszörményből is... ;-)

Előzmény: vasta (934)
Csarli1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 943

Mit?????????????,

Előzmény: Törölt nick (941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!