A fináncok nem egy egyszerű kis programocskát használnak. ( elég komoly adatbázissal rendelkeznek, nagyon sok téren ) De ez gondolom teljesen nyilvánvaló!
Én meg ha megadod a születési dátumod a SZIG-ed OCR sávjából ( második sor ), akkor megmondom a következő karakter ( szám ) értékét. Ez a lejárat dátumával is megy. ( és még program sem kell hozzá ).
Ha nekem nem hiszel, akkor hidd el a Mesternek. Van egy egyszerű kis program, beütöd az adószámot, kidobja a születési dátumod. Gondolom valami ilyesmit használnak a fináncok, csak ők megkapják a hozzá tartozó nevet-neveket. Nekem is van egy ilyenem, csak név nélkül adja a dátumot, a Mestertől kaptam :-))
A fináncok hozzáférnek a adós adatbázishoz és leellenőrzik az adóazonosító valóságtartalmát.
Tehát a megadott névhez, címhez ez a szám tartozik e. Érdekes lenne megtudni mit tennének ha nem találnának valós személyt, de nem szeretném kipróbálni.
Erre válaszoltam, hogy a főzdésnek nem lehet baja, ha a kuncsaft megvezeti valamilyen okirattal.
ps: egyébként neked mennyire jön be a cipuro ( Tsipouro )? Mert nekem sokáig nem ízlett az ánizs miatt, de tavaly ittam ánizs nélkülit is, az viszont király volt. Sajnos azt nem sikerült kiderítenem, hogy milyen szőlőből készítették.
A tegnapi próbálkozásomat ezért feljegyeztem pontosabban. 50 l almát főztem két részletben (30 - 20 literek némi vízzel, így valóban nem kapott oda) Az első 3h 45min alatt adott 4,1 l 27%-os alszeszt, a második pedig 2,8 l 28%-osat 2h 30min alatt. Ez még mindig nem az igazi, de az első próbálkozásaimnál mindenképpen jobb.
"egyedi mindenkinek, ami tartalmazza a születési dátumot az adott személyre" Ez a szemályi szám vagy azonosító.Az adóazonosító nem tartalmaz születésre vonatkozó adatot.
A reggeli linkek +ha tudsz időt szentelni rá : az elejétől ,(tudom rengeteg) végig olvasni .Kiváló és mindenre kiterjedő ismeretekhez jutsz. Tudom hisz én is így tettem...........az idén már mások által is jónak mondott pàrlataim lettek, pedig 0-ról kezdtem én is. Ezúton is köszönet az itt f igyelgető-válaszoló -segítő számoknak😋
Fényképes igazolványt nem szoktunk kérni, nem vagyunk ellenőrző hatóság. Bemondásra butaság beírni az adóazonosító jelet, egyedi mindenkinek, ami tartalmazza a születési dátumot az adott személyre. Elég egy számot elírni, máris nem stimmel, és ez hamar kiderül a havi bevalláskor. Főzethetsz a szomszéd nevére, de ebben az esetben az ő aláírását kell a hivatalos papírra firkantanod, ami ugye..........
Nagyjából ezt írtam én is. Főleg arra kihegyezve, hogy a főzdés nem hatóság. Nem kérhető számon rajta, hogy kinek az adókártyáját v. személyi igazolványát fogadja el. ( pl. simán elfogadhat egy hamis adókártyát, mert nem tudja milyen védelmi elemekkel kell rendelkeznie. Van-e rajta mikroírás, alnyomat, billenőefektus, OVI festék, írisznyomat, kinegram, lézerperforáció, stb. A személyi okmányoknál ugyanez. Nem is beszélve a személyazonosításról. )
Tehát, ha átadnak neki egy okmányt, akkor elfogadja, nem vizslatja annak eredetiségét, érvényességét.
Ha valami sumákolás lenne ilyen téren, nem hiszem, hogy bármi baja lenne.
A főzetőt meg pont a sumák adatok miatt lenne nehéz megfogni.
Amúgy nagy esélye lenne egy ilyen irányú ellenőrzésnek? Főzetek a szomszéd adószámára 15L pálinkát. Biztos ráállna a NAV. ( meg lehet a TEK. is) :-)
Ennyire azért nem szívóznak, legalábbis itt nálunk.... egyébként megnyugodhat mindenki, olyan ember adókártyájára főzettem le végül, akivel egy háztatartásban élek, szóval nehezen lehetne rám bizonyítani egy csalást. Ő is tulajdonos, elvileg övé a fele gyümölcs, ami itt terem...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Majd lesz másik pálinka addig :) meg jövőre fagyasztok le zöld diót erre a célra, kísérletező kedvű vagyok, idén is főztem mirabell pálinkát, abból szoktam a kökénylikőrt készíteni, hát az valami finom, két lakat alatt kell tartanom mert rájár a fehérnép :), nem sok van az említett pálinkából, próba cseresznye, max a potyalesőké lesz, majd referálok, kösz mégegyszer a jótanácsokat.
Viszont ha a Te gondolatmeneteden megyünk végig, akkor elkéri az adókártyád, majd egy fényképes dokumentumot is ( jogsi, szig, útlevél, stb ) majd végrehajtja az személyazonosítást, és csak ez után kezd/het a munkához.
Én azt gondolom (de majd Snapszi megerősít, vagy megcáfol), hogy a főzdés bemondásra nem hiheti el, hogy neked az az adószámod, amit bediktálsz. Ennyi erővel bemondhatom a szomszédét is. Ő meg majd jól meglepődik. :-)
Miért? Nem feltétlenül csalást jelent, volt már, hogy én sem találtam az adókártyámat, de egy olyan papírt igen, amire anno rá kellett írnom a számát...
Föleg úgy, hogy nem igazán tudom tárolni. Kiforrt, ki kell főzni, az a legjobb. Ezért írtam, hogy többet nem viszem oda, bár a technológia lenyűgözött.
Elhiszem, de ahogy említettem, magamfajtának mégis az otthoni főzés a jobb, már ha értenék hozzá, természetesen. Így is ellestem egy-két dolgot, mert végignéztem.
Jó citromlikőr receptet bárhol találsz a neten. Talán a Limoncello lenne a legmegfelelőbb.
Saját tapasztalatból írtam, hogy a törköly nem a legmegfelelőbb likőr készítésére, mert nem az lesz a végeredmény amit szerettél volna. Az alap el fogja nyomni a citrom ízét. De ha mindenképp ágyazni akarod, akkor legjobban a diólikőrrel jársz. Ott a gyógynövények talán átveszik az uralkodó ízt a törköly felett.
500l cefréböl lett 60 liter pálesz menyiséget tekintve nem lenne rossz,a minőséget az már igen csak kérdéses.Illatra izre sem panaszkodom ahhoz képest csak hát a szín...Majd eldönti h mi legyen a sorsa.Elfogyasszák vagy kiöntik
Mindenkinek köszönöm a hasznos hozzászolásokat,tanácsokat!!!
Szombat késő délelőtt érkezünk. Úgy tervezzük, hogy éjszakára is maradunk, majd valamikor vasárnap délelőtt utazunk tovább a birtokra. Ezek a remények. Ugyanis páromnak tegnap éjszaka iszonyatos epegörcs volt. 9 mm-es "drágakő". De a téli ZD után sem ő, sem én nem szívesen hagynánk ki. :-)
A másik, adószámot kértek, amire nem voltam felkészülve. Addig ki se fizethettem.
Gondoltam magamban, ezek nem ismernek engem. Nagyjából háromféle ember van: az első, akinek odaadsz valamit, és 20 év múlva visszakéred, odanyúl, és ott van. a másodiknak keresni kell, de megtalálja, kis idő után. Én meg vagyok a harmadik típus: kb 5 perccel azután, hogy megkaptam ezt a kis kártyát, már nem tudtam hol van, és azóta se tudom.
Na gyerekek, kifőtt a pálinkám, hivatalos főzdében, de ha tudtam volna, hogy ez mennyire macerás, ezerszer meggondoltam volna. 70 liter szilva volt, meg kb ugyanannyi barack, sárga max 20 liter volt belőle, a többi őszi. 10 liter lett belőle összesen, de nem bántam, mert legalább jóízű, meg ki is tudtam fizetni :)
Amit a főzdében láttam, azzal nehéz házi körülmények között versenyezni (végig ott voltam, gúvadt a szemem). 40 perc alatt kész volt. 140 fokos gőzzel melegítik fel a cefrét, leégésről szó sem lehet.
Ennek ellenére szerintem soha többet nem viszem oda a cefrémet, mert 110 liter a min, az meg nem az én szintem. Szeretnék végre egyféle gyümölcsből pálinkát. Nem baj, ha kevés. Meg fogom tanulni, hogy kell otthon kifőzni.
Ez nekem inkább sárgás. Véletlen nem sárgabarackból származik? Néha nálam is előfordul, mikor enyhén ecetes cefrét hoznak, és csak a sárgabaracknál, semmi másnál.
Nem lehet, biztos. Ilyen hiba nem jelentkezhet normális szeszből. Ha a kék szín nem szűnik desztillálás után akkor nem réz. Mást meg nem keresünk, kiöntjük.
Keressél egy olyan embert aki szereti a pálinkát és dohányzik!Kóstoltasd meg a pálinkát vele,gyújtson rá és amennyiben édes ízt érez,akkor rezes a pálinka.A 20 évvel ezelőtti cigarettás időszakból az "okosság".:)
Tudom hogy valamit nem jól csinálok, mert mindenhol azt olvasom hogy csodát tesz a gyanta.Egyszerüen nem értem miért nem veszi ki a zöldes szint a páleszböl.Már annyi féle képpen probáltam aktiválni.Tegnap pl csináltam 10liter 10% sóoldatot(nem jodos sóval) és azt átengedtem a granulátomon.Ezután tiszta vizzel átmostam és utána a páleszt kezdtem átengedni.Amikor már a maradék viz is kimosodott és csak a pálinka folyt akkor a szokásos zöld színben folyt.
Ízesített párlat - likőr - készítésére elsősorban valamilyen jellegtelen alapot szokás használni. A törkölynek pl. nagyon határozott karaktere, íze van. Lehet, hogy el fogja nyomni a kívánt ízt. ( de legalább is jól bele foga kavarni )
Valamit rosszul csináltál,mert a gyantának működnie kellene.Fagyasztáskor is ha szűröd maradni kellene vissza valamennyi réznek az olajjal együtt.A tejes derítés van még,amit próbálhatsz.
A szódabikarbónával csak az ecetességet közömbösíted(lúgosítasz) az a rezet nem szedi ki.
Kis gondom adódott. Évek óta főzök pálinkát, méghozzá finomat. Idén barack cefrém nem erjed rendesen. Azt hiszem túlsavanyítottam kicsit. Ph mérőm nyilván csal, nem kalibráltam. Mivel lehetne vissza fordítani a folyamatot. Szénsavas meszem van itthon, amit borhoz kell használni savcsökkentésre, de a cefrébe nem mertem beletenni. Minden ötletet szívesen fogadok.
Bocs elírtam likőr persze, van egy pár liter vegyesem, bele kevertem tavalyi törköly alszeszt, amiről tudni kell hogy a cefre idén júniusba lett desztillálva, kicsit vad lett, nem nagyon, lehet fél év mű
úlva jó is lenne, habár most se rossz már aki szereti a törkölyt, szóval kellene vele valamit kezdeni :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amikor ujraföztem felhigitottam közel 100literre vizzel ilyenkor a ph-ja nem ment volna le szerinted? Már komolyan el nem tudom képzelni mit lehetne vele tenni.Amigy van savfokolom megmérem azzal menniynek kéne lenni kb?
60 liter van belőle.Izre nem tudom milyen még nem kostoltam, illatra nem rossz.
Már probáltam ujrapárolni is de nem történt semmi változás vele, eddig csak 2-szer fordult elö velem ilyen miota fözök és mit ad isten mind a kétszer más cefréjét föztem nem a sajátomat ezért gáz....:(
Én arra gondolok,hogy mikor először engedte át gyantán,nem lett átmosva a szerkezet.A gyanta meg szépen beszínezte a pálinkát.:(Azt a színt már nem tudja kivenni,csak újrafőzéssel!Vagy valóban az egész rendszerrel van gond!
A megadott módon előkészített granulátumon átengedtem próbaként 2 liter páleszt, sajnos a végeredmény ugyan az maradt. Nem változott semmit a színe. Fogyasztható így is vagy veszélyes az egészségre?
Helló :) A friss pálinka nem finom, többnyire íztelen, csak az alkohol erős csípős ízét lehet érezni olyankor rajta. Pihentesd 3 hónapot nyitott fedővel és utána már lehet kóstolgatni :) 50 literes főzővel nem szabadna tovább tartania a főzésnek 2.5 óránál. Alma esetében ajánlott vízzel hígítani a cefrét főzés előtt, úgy talán nem fog leégni.
Hát nekem a 60L 5%-a az 3L, ha ebből összehoztál 2,6L végterméket, akkor varázsló vagy:-))
Mit kell tudni a cefrékről? Almából még elfogadható a 2,6L cukor nélkül, de szilvából elég gyalázatos kihozatal. Hány fokon indultak, hány fokos volt az alszesz mielőtt finomítottad, el voltak forrva rendesen, nem voltak ecetesek stb... stb...?
Tavasszal vásárolt 50 literes főzőmet (,,Kedvenc") sajnos még csak a napokban tudtam kipróbálni. Teljesen kezdő vagyok, 6 éve van saját cefrém, ezeket eddig bér főzettem, de szerettem volna meg inkább a sajátommá tenni a pálinkáimat.
Szinte minden netes információt magamba gyűjtöttem mielőtt neki láttam volna az első adagnak, ami 60 liter szilva volt. Az eredmény másfél nap alatt 2,6 liter 50%-os párlat lett, ami nem nagyon felel meg az olvasottaknak. Az ízével sem vagyok elégedett, a család szerint persze iható, sőt ez legyen a legrosszabb amit főztem, de nyilván nekem nem ez a célom. Második nekifutásra ugyanezt hoztam össze csak almából, annyi különbséggel, hogy ez némileg le is égett. A gondom az, hogy az alszesz mindkét esetben kb. a cefre 5 %-a lett. Lehet az az oka, hogy egyenletes, inkább lassú tűzön csináltam végig? Vagy ilyen gyenge az idei gyümölcsöm? Az odakozmálás miatt bevallom nem mertem odacsavarni az elején sem, ahogy a szakirodalom javasolja.
Az elején elindult lejött a rézeleje meg 2dl előpárlat és aztán megérkezett egy olajos zavaros trutyi..aztán kiiktattam a rendszerből az előhűtőt,akkor mondom két lépcsőben megpróbálom ...de nem lett jobb mert az így érkezett "alszesz inkább alvíz volt :)nagyon gyenge alkoholtartalommal..
Normál esetben ez úgy néz ki hogy rézeleje +előpárlat elvesz aztán 1 órán át érkezik a pálinka majd az up..ezért csodálkoztam hogy lehet e ennyire sz@r egy cefre..
Köszönöm az infókat.. :) Tisztában vagyok vele, hogy messze nem várhatok akkora mennyiséget, mint amit majd szedd magad akcióból cefrézek, de ha azt vesszük hogy 350 kg gyümölcsért fizettem kb 6 liter pálinka árát akkor rosszul nem járhatok :)
Pálinkás szép napot! Valaki tett fel itt a fórumon egy magozót,de nem találom,ha nem titkos nem küldene róla egy skiccet privátba a méretekkel és a késsel ami darálja a magokról a húst.Előre is köszönöm.
Ne feltétlenül a spontán erjedésben lásd a mumust, ahhoz is ugyanazok a feltételek kellenek, hogy sikeres legyen, mint a minőségi irányított erjedéshez: egészséges, érett, tiszta pépesített gyümölcs.
Ha após régi reflex szerint a fa alól válogatás nélkül dobálja a napon álló hordóba két héten keresztül, még áll ott két hétig, akkor akármilyen élesztőt használhat.
Érdekes problémával szembesültem a napokban.Találkoztatok már olyan cefrével amiből nem tudtatok kihozni semmit? A történet röviden: Apósom megkért főzzek le neki kb 70 l cefrét.Tudni kell róla hogy spontán erjedéssel készült.Nem volt biztató sem a szine sem az állaga de belefogtam. Egylépcsős főzővel nem tudtam kihozni belőle semmit. Tapasztaltatok már ilyet?
Nem akarok hülyeséget mondani,vagy kérdezni,de az a kation cserélő gyanta be lett élesítve?A zöld szín a réz színe!Hogy vetted el az elejét?Másra nem tudok gondolni ennyi információ alapján.
Olyan problémával szembesültem, hogy a lefőzött majd finomított pálinkám zöld színű lett. Újra főzéssel majd kation cserélő gyantával is próbálkoztam sikertelenül. Már nem tudom mit lehetne tenni.. Valakinek van valami ötlete esetleg?....
Hűtőházba csak étkezésit visznek be!Lepotica max 2 hétig bírja hűtve,mert kimondottan lédús.Ezek után csak a helyet foglalná,ezért gyorsan kimagozza és eladja cefrének.A szilva fajták érésében ez az időszak mikor napok válasszák el az érési időket. Az a probléma,hogy a szilva nem után érő és te csak azt látod,hogy puha,vagy még darabos.Az általad említett esetben még ezt sem láttad,mert kimagozva,ledarálva vetted meg azt a szilvát amit fél éretten behűtöttek a várható haszon reményében.Ezeknek a gyümölcsöknek nincs,vagy minimális a cukorfoka!Úgy,hogy a 4-5 napos kiforrási idő az igaz.Főzd minél hamarabb!Nagy eredményt a +2kg zacskóssal dúsított cefrétől se várj!:((
Ez nem feltétlenül igaz mivel volt étkezési is, na az tényleg egy kicsit éretlen volt. Inkább attól tartottam, hogy "mindent bele" kategória, de egy barátom próbálta és jó párlat lett belőle :) Részemről is csak próba volt, megyek majd szedd magad akcióra is onnan hozok nagyobb mennyiséget..
Múlt hét szerdán vettem 2 hordó(210kg) nagyon finomra darált lepotica szilvát hűtőházból.Édes íze volt, tehát nem úgy hoztam el hogy szinte már forr.. Kapott pektinbontót, élesztőt be is indult szépen, + 2kg napfényt szirup formában (a harmadik napon). Tegnapra megállt a forrás, nem korai ez egy kicsit? Vagy 5 nap alatt kiforrhatott szépen?
A szokásos helyen, a szokásos hangulattal /tábortűz, bográcsozás, nótázásos-sörBorPálinkázás , éjszakai fürdéssel egybekötött retró discó, tüzijáték a parton....
Szerintem jobban jársz, ha kiöntöd a vizet és jól kiszárítod. Utána pedig feltöltöd trafó, vagy Mol-hőközlő olajjal úgy, hogy a tágulási tartály alján ne legyen 1-centinél több olaj. (4,5-5-liter kell)
Ez a legegyszerűbb és a legbiztonságosabb, mert ha a két fenéklemez nem volt összekötve, akkor még a viszonylag kis nyomás is képes befordítani az alját. Olajjal meg nincs nyomás, mert a beöntőnyílás csavarját kell csak kicsit megnyitni, hogy kiszuszogjon a táguláskor a levegő és nem kell rá semmi biztonsági szerkezet és mégis jól működik
Üdv mindenkinek. Olvasgatom itt a fórumot hátha megtalálom a számomra fontos infot de úgy döntöttem h inkább rákérdezek. Na szóval van nekem egy 50l es söröshordóra hegesztett kukta és lefenekelt főzőm aminek a fenekelése vízzel töltött és egy kb 2l körüli tágulási tartályal ellátott aminek a tetején a kuktáról leesett szelep van túlnyomás csökkentése céljából ami nem bizonyul valami megfelelőnek. Mivel már többféle cefrénél is tapasztaltam h van h folyamatosan fütyül a szelep van h meg se nyikkan. És mivel még eléggé kezdő vagyok ilyen duplázás terén tanácsot kérnék h mekkora lefúvó szelepet tegyek rá amit még elbír a szerkezet és nem durran szét? Meg tegyek e rá nyomásmérő órát vagy hőmérőt vagy mi az amit nem jól csináltam? Válaszotokat előrre is nagyon hálásan köszönöm.
230 V 11 W-os tószivattyút használok , évekig megbízhatóan működik. Egy kisebb golyós csappal be lehet állítani az átfolyás sebességét.Van aki mosógép szivattyút használ,ezek általában 34 W-osak és szintén több évet kibírnak.
Használ valaki közületek 12V-os szivattyút a hűtővíz keringetéséhez? :) A hidroforom nyomáskapcsolója elromlott, ezek után valami egyszerűbb megoldással szeretném a hideg hűtővizet eljuttatni a helyére. Meg egyébként is zavaró mikor 5 percenként beindul mellettem a hidrofor.
Le akartam engedni legalább 10-15 ig, de sajnos programom volt. Máskor csak akkor állok neki ha biztosan tudom, hogy a végére érek :) Nincs pazarlás tékozlás..
Sziasztok! Most regeltem,Zoltánnak hívnak és Gyöngyöstarjánból írogatok.Egy egylépcsős főzővel főzögetek az idén először . Elméletben megy a dolog gyakorlatban pedig most kezdtem.
Köszönöm a helyesbítést! Látszik még zöldfülű vagyok .. :) Az alszesznek is jó illata lett. Nincs jele ecetesedésnek 70 literig volt az üst miután felöntöttem vízzel és 10 L borral az anyagot. 13 liter 26-27 re visszahígított alszeszem lett belőle. úgy hogy 25 ig engedtem csordogálni.. :)
Az alkohol illat nem fojtogató. Az alkoholra utaló CO2 viszont igen és ez jó jel ha igaz. Az ecettől is elakad a lélegzet, de ezt nem illik összekeverni az alkohollal.
Villámgyorsan, talán. Egy hét múlva már inkább csak borecet készítésre. Az a gond a törköllyel, hogy nagyon hamar képes ecetesedni. Elég egy fél perces hordónyitás, és máris beindul.
Villámkérdés: Kaptam 2 hordó tavalyi(!!!!!) törkölyt. Borospincében volt tárolva(légmentesen). Tegnap felnyitottuk mielőtt elhoztam, nem volt rajta egy deka penész és egyből megcsapott a fojtogató alkohol illat ahogyan beleszagoltam, nem tűnik ecetesnek megkóstolva, az illata meg kifejezetten jó. Érdemes ennyi idő után kifőzni?
Felénk a Rana és a Lepotica jó volt. A cukorfokra sem lehetett panasz. Az illata és az íze pedig ígéretes. ( a lepotica-t tegnap állítottam be. ) Egyébként a Cserszegihez fűzök még nagy reményeket így előzetesen. De még van egy kis idő a szüretig.
Ami eddig csalódás az a sárgabarack. Az illata ütős, viszont az ízével nem vagyok kibékülve.
A NAV-nak nem kell bejelenteni, ha tulajdonjogot szereztél egy párlatkészítő berendezés felett.
Viszont az önkormányzati adóhatóságnak igen, méghozzá a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül. Az önkormányzati adóhatóság majd értesíti a NAV-ot. Ez azért szükséges, mert a minimum 3500 Ft. értékű párlatjegyet a NAV fogja kiállítani részedre ( Ez a verzió azt feltételezi, hogy jogkövető vagy :-) )
Egyébként a NAV kezéből szinte teljesen kivették a párlatkészítéssel kapcsolatos állami feladatokat.
Az adásvételin meg nem kell felakadni, nem olyan nagy probléma az. ( főleg akkor, ha mondjuk a "rokon" szlovén állampolgár )
Ha jól emlékszem, a NAV-nál. Az adásvételi meg azért kell, hogy tudd igazolni, hogy legálisan van a birtokodban a főző. Eredetileg a rokonodnál legálisan volt a főző?
ja, és 25-ért ingyen van. Csak kérj adásvételit az üzletről az eladótól, és ne felejtsd el bejelenteni a birtokodba került főzőt. De választhatod a Darth Wader-i utat is. :-)))
Én öt éve főzök szimplafalú, keverő nélküli főzővel, 70 literessel. Még nem sikerült leégetnem semmit. Pedig itt azt mondták, ami késik, nem múlik. :-)) No és ebben akár igazuk is lehet.
A kiegészítő berendezések ára elenyésző. Egy fokoló 3500 forint. És ez már hőmérős. A többit magad elkészíted.
Azt meg, hogy mennyit kell eldobni az elejéből, itt a fórumon meg tudod tanulni. Nem ördöngősség.
Nekem amúgy egy ilyen 30 literes pont ideális lenne, csak annyi gyúmölcsfa van, amennyi egy átlagos kertben elfér. Egyféléből ritkán van 30 liternél több cefre. Nagy előny lenne, hogy nem kellene tárolni.
25-öt kérnek érte, annyit szerintem megér. Gyári főző, csak a tulajnak van másik.
Attól félek, hogy leég az alja, meg hogy nem tudom mennyit kell kidobni az elején, ilyenek. Aztán kell venni egy csomó mindent, fokolót, meg még ki tudja mi mindent. Nyilván gyakoelat teszi a mestert, csak én óvatos típus vagyok.
Én arra kapacitálnálak, hogy vegyél főzőt, főleg, ha jó áron teheted. Így máris le tudnád főzni a hibátlan kajszidat. A tapasztalat meg szép lassan kialakul. Segítünk.
Viszont most vehetnék viszonylag olcsón egy 30 literes főzőt, amivel itthon is kifőzhetném a kisebb mennyiségeket, ráadásul időben. Én nem vagyok se alkoholista, se zugpálinkaárus, így nincs szükségem rengeteg pálinkára. pár literrel pont megelégednék.
Egy bajom van: ehhez érteni kell. Igyekszem mindenféle információkat összeszedni, de félek egy kicsit ettől az egésztől.
Egyébként persze, kajszit szerettem volna venni, csak nem fért bele a költségvetésbe. Ha nem lett volna májusban, a virágzáskor fagy, biztos nem annyiért ment volna.
Akkor ne csináljak vele semmit? Jó az úgy, fehéren?
Elég nagy dilemmában vagyok: pár nap múlva vinnem kell a cefrémet a szeszfőzdébe, de nem vagyok vele megelégedve. a szeszfőző mester közölte velem, hogy 110 liter a mnimum, amit ki tud főzni. Volt sárga és őszibarackom, de ezekből összesen talán 40 liter (igaz kifogástalan) cefre lett. Venni kellett hozzá őszibarackot, de az elég gyenge cefrét adott, ráadásul fehér a teteje, gondolom ezt hívják pimpósnak. A saját szilvám is olyan lett, igaz ebből van a legtöbb, kb 70 liter, de jó pálinkát szeretnék főzetni. Ha jól sejtem, ez a fehér izé ízhibát fog okozni. Sejtésem szerint ezek azért lettek ilyenek, mert nem megfelelő sem a pH, sem a cukortartalom, meg túl sokáig lett tárolva. Sajnos ezzel semmit sem tudok tenni, mert nem én osztom be a szeszfőző idejét, időpontom van.
Vettem borként, most az a kérdés, beletegyem, vagy ne.
20 évvel ezelőtt volt új. Háromszor volt benne szilvapálinka, utoljára 13 éve. De még most is érződik a kellemes sztenli szilvapálinka illat, pedig 13 éve üres a ráfok is leestek a gongáról évekkel ezelőtt.
Ez tiszta új hordó, vagy egy régi darab lecsiszolva? Nem sokan űzik már a kádár mesterséget... Anno dédnagyapám volt kádár mester, de a családból nem vitte tovább senki... Pedig mondta apámnak, hogy tanulja meg... Nem tudom, most tudna-e valamit kezdeni vele-a rozsdamentes acél "fénykorában"...
Nagyon köszönöm a sok infót, tapasztalatot amit megosztottatok, mely alapján csak alul dupla és üstház kialakítású lesz.
Még kérdeznék:))
A cefre leengedéséhez elég a 6/4-es leeresztő csonk vagy legyen inkább 2"-os?
Tágulási tartály "a csak alul dupla" megoldásnál mekkora térfogatú kell hogy legyen? Mármint mennyi dl tágulásra számítsak?
A Tágulási is benne van az üstházban?
A 6 lteres réz bográcsot már beszereztem Ecserről, ennek a lefogatására itt olvastam, és nagyon jó megoldásnak tűnik az acélgyűrű+ fülek és csavarral rögzízés rugó közbeiktatásával.
Tömítésnek "U" szilikonprofil vettem 5 mm-est, pont ráfeszül a bogrács szélére.
Én most fogom kipörkölni a húsz éves pálinkás hordót. zöldalma pálinka kerül bele. A cefre illata ígéretes, a 80-as évek amo szappanját idézi. Remélem valami kívánatos aromát hozzátesz majd.
De előbb a dongák és a fenekek végéről-széléről a festéket, hőlégfújóval leégetem,csiszolom ,hogy a csínja ne sérüljön.
Nekem volt sörösből olyan ami az oldalán is duplafalú volt, a mostaninak csak az alja duplafalú, ezzel is leégésmentesen főzök, tehát szerintem elég csak az alját, viszont nekem üstházban van, és oldalról is kapja a hőt rendesen, amikor nem raktam üstházba és csak az alján melegítettem akkor odakapott, úgy túl kicsi a fűtőfelület.
Semmi gond a sörössel, nekem 30 l-es van dupla fenékkel, kis tágulási tartállyal, készítettem neki egy kis üstházat, mivel eddig fával tüzeltem, egy kicsit macerás volt , már gázzal tüzelek, sokkal kényelmesebb, most is jól jön az üstház, a kürtöt szigetelő anyaggal eltömtem, semmi gondom vele, csak ajánlani tudom.
Nem akarlak lebeszélni a dupla falról. A személyes tapasztalatom, ha van egy rendes keverőd, ami átforgatja a hordó teljes tartalmát, van egy üstházad, ami a felső bordáig ér, szinte teljesen zárt és 170C fok körüli "légfürdőt" tudsz benne tartani a paláston, akkor teljesen felesleges a dupla fal egy 50l-es saválló üsthöz. A másodikat építem, az elsővel főztem eleget, ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal állítsam. Nem lehet leégetni (ép ésszel persze), a felfűtési idő 45-50p akár milyen cefrével.:)
Ha csak a leégést akarod megakadályozni, akkor elég. De sokkal jobb a hőátadás a nagyobb felületen...
Miért ragaszkodsz a söröshordóhoz? Az alakja is kedvezőtlen (keskeny, de magas) és az üst költsége úgysem meghatározó a főző teljes költségéhez képest...
Szeretném ha megosztanátok velem a tapasztalataitokat "söröshordóból pálinkafőző" duplafalusításával kapcsolatban.
Sok esetben csak a fenéklemez duplafalusítását látom a képeken.
Most kezdenék hozzá a saját főző készítéséhez söröshordóból (gyártási engedély megérkezett) és elég macerás + emelt anyagköltség lenne a hordó magasságának 2/3 vagy 3/4 részének duplafalúsítása.
Sokkal egyszerűbbnek tűnik csak a fenéklemezt duplafalúsítani.
Elégséges az egyszerűbb megoldás?
Már elkészült és használatba vett hasonló főzővel rendelkezők tapasztalatai jól jönnének a döntés meghozatlához .
De a legjobb a kettő együtt. És nekem ilyenem van: itteni pár emberkétől való díszoklevél. :-))) Büszkébb vagyok rá, mint bármely más, országos pálinkaverseny oklevelére lennék.
Azt azért biztosan te is érzed, hogy nagyon nehéz kérdést tettél fel az elején.
Igazából nincs is rá egzakt válasz. És a körülmények is igen változóak. Valahol mindig megbúvik egy kis Maxwell-démon. :-)
Ha minden főzés minden paramétere azonos volna.....És ezzel tudok én is a legnehezebben békét kötni. Gépész lévén, szeretem az egzakt dolgokat.
És mivel sajnos én is azon nagy többség táborát gyarapítom, akiknek "bot orruk" van, ráadásul az a bot még lomha is, rászoktam a visszafele való poharazgatásra is. No ez nem azt jelenti, hogy a középpárlat után felöntök a garatra, hisz' mindig szem előtt tarom a pálinkafőzők első aranyszabályát, mely szerint ügyelj, nehogy hamarabb legyél kész, mint a pálinkád. Inkább azt jelenti, hogy 50-55 körül előveszek egy kocsideréknyi decis poharat, és azokba csurgatom a nedűt. így van időm eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Sajnos gyakran rajtam még ez sem segít. Javíthatatlanul béna vagyok hozzá, ám rendelkezem egy olyan dologgal, ami minden ebbéli hiányosságomat ignorálja: egy jó ízlésű, és szaglású párral. :-))
Ha tényleg nagyon kifinomult az érzékelésed, akkor azt kell írnom, hogy csodállak, és irigyellek. Akkor ez emberek egy nagyon kis csoportjába tartozol, ahova sokan -köztük én is - szeretnének tartozni. Bár ahogy olvasom a fórumot, lehet, hogy ez a csoport még sem olyan kicsi. Vagy csak én vagyok ilyen elfajzott. :)
Most azért sajnálom, hogy kiszálltam a boriparból, mert egy kísérletet én is csináltam volna az önként jelentkezőkkel. Biztos vagyok benne, ha egy kicsit összekapnám magam, jól megforgatnám az ítészeket. :)
Az ominózus -évekig tartó- kísérlet során minden pontosan úgy zajlott, ahogy leírtad. " beadott minták egy kódszámot kapnak, a mintákat pontozták, és a bírálók nem tudják kié a bírálandó termék.csak évjáratot,alkoholfokot,és fajtanevet"
Csak egy apró eltérés volt. Amikor úgy tudták, hogy 20 félét kóstolnak, valójában csak 4-5 különbözőt minősítettek valahogy így:
Bíró I: 1, 5, 18 minta arany
3, 4, 12,19 20 minta ezüst
6, 7, 15, 17 minta bronz
És ebben csak az volt a bibi, hogy az 5,4,7,12,15,18 minta ugyanaz volt. Remélem így érthetőbb voltam. :-)
"Kritizálni könnyű. Ismerd meg a rendszert. Kóstolj sok pálinkát. Képezd magad tudatosan . Menj versenyekre bírálni , mint pl Snapszmester. Aztán majd térjünk vissza erre a témára.
A pálya széléről mindenki berúgna minden helyzetet. Na de mikor fel kell menni , futni 500 méter , majd betalálni a kapuba. Az már bizony nem megy.."
Ha neked ez jött csak le az írásomból akkor baj lehet a fogalmazásommal. Természetesen távolról sem akartam kritizálni senkit.
( vagyis de ) Az egész onnan indult ki, hogy mikor érdemes váltani az up-ra. Erre merészeltem írni, hogy nem hiszem azt hogy valakinek olyan kifinomult érzékszerve van, hogy már 55% körül megérzi a " nem odavaló ízeket". ( természetesen most jó alapanyagról, és behangolt főzőről beszélek. )
Ennyi és nem több. Ezért hoztam fel a USA-beli példát, hogy mennyire nehéz a bírálók dolga, és mennyire szubjektív az eredmény. Ahogy Te is írod, még attól is függ, milyen a bíró vérnyomása, és hogy kapott-e este p.nát. :)
Persze,hogy van értelme! Pontosan az általad felsoroltak miatt.De mint érdekesség: az eddigi 127000 hsz.-ból nem sok volt az aki az el..szottnak minősített pálinkájával dicsekedett.:(( Vagy ott se volt.:))
Mindenképpen van értelme,mert ha nem nyersz is vele nem az a megoldás hogy ott sem voltam,hanem a bíráló lapon le van szépen írva az esetleges hibák fajtája,amiből sokat lehet tanulni.
Már ha akar valaki építő jellegű kritikát befogadni.
Ki mit olvas ki belőle.Van aki azt,hogy nincs igazán tökéletes objektív döntés akárhogyan is akarjuk,mert nincsen két egyforma ember.és ha legközelebb más(ok) bírálják ugyan azt más eredmény fog születni.Viszont mégis kell valami úton módon vizsgálni,keresni a minőséget.
Van aki ugyan azt amit te olvasol ki belőle.
És esetleg olyan is akadhat,aki keresi a kákán a csomót a hozzászólásokban,véleményekben.
No de igazából a beadott minták egy kódszámot kapnak,és a bírálók nem tudják kié a bírálandó termék.csak évjáratot,alkoholfokot,és fajtanevet.A többi előttük titkosított adat,és általában(nívósabb versenyeken)közjegyző felügyel.
A mintákat pontozzák,és nem vetik össze a másikkal,ezért nincsen,(nem is lehet) első helyezett,csak érmek.Tehát minőséget bírálnak,nem helyezettet.
Össze vetni adott fajtát pl:alma aranyérmeseit szokták,ebből lesz az "(első helyezett)",más néven shampion díjas.
Bírálat közben nem az aktuális évjárat biztosította lehetőséghez mérünk , hanem a standardhoz .
Bírálat közben nem a pálinkákat hasonlítjuk egymáshoz , hanem az éppen aktuálisan kóstoltat próbáljuk elhelyezni egy elvárt standardban.
Természetesen vannak akik nem így csinálják , de ez ellen igazából nem tudsz mit tenni. Természetesen vannak akik nem így csinálják , de ez ellen igazából nem tudsz mit tenni. Viszont ebből mindig van volt vita .
Simán el tudom képzelni azt a verseny ahol nem osztanak aranyat. Sőt olyan versenyt is ismerek , ahol a szervező bírálta a bírálókat , hogy mit fognak itt szólni az emberek , ha senki sem kap aranyat. Nem is hívták meg többet a szigorú bírókat.
Ja és még egyet ne felejts el. Az ízlelés is egy érzékszervi vizsgálat. Olyan mint a szemed. Egyik nap jobb , másik nap rosszabb. Fáradtabb vagy , fáj a fejed , alacsonyabb a vérnyomásod , vagy egy picit magasabb és mindjárt mindent másképp látsz. Ennyi az ízlelés is.
Kritizálni könnyű. Ismerd meg a rendszert. Kóstolj sok pálinkát. Képezd magad tudatosan . Menj versenyekre bírálni , mint pl Snapszmester. Aztán majd térjünk vissza erre a témára.
A pálya széléről mindenki berúgna minden helyzetet. Na de mikor fel kell menni , futni 500 méter , majd betalálni a kapuba. Az már bizony nem megy.........
Igenis változik a pálinka, és igenis sokat. A tavaly főzött sárvári körtepálinkánkat három hónapi pihentetés után a pince legmélyére száműztem. Majd újabb hat hónap után elővettem, mert egy olyan táborba voltam hivatalos, ahol szakértőnek nem nevezhető emberek kívántak házi pálinkát inni. No, mondom, itt az alkalom "elkenni" a minősíthetetlen párlatot. Akik kóstolták, mind el voltak ájulva, hogy milyen finom. Mondom magamban, csak udvariassági nyalásról van szó. Ámde itthon a maradékot megkóstolva fogtam padlót. Valami brutál finom pálinka lett belőle. :-)
És ez azt gondolom a másik irányban is megtörténhet.
Már hogyne lenne értelme. Ez egy valamiféle visszajelzés, hogy jó úton haladsz. De azért messzemenő következtetéseket nem kell levonni belőle.
Az említett kísérletnek -az érzékszervin kívül - volt egy pszichológiai része is, amelyben átcímkézték a termékeket. A topposokra ismeretlen, semmitmondót, az átlagosra meg a csúcskategóriások címkéit rakták. Szerintetek melyikeknél hangzott el többször a " karakteres, testes, kerek, harmonikus, stb, és melyiknél a lapos, jellegtelen, átlagos, stb kifejezések? :)
Egyébként a versenyeket azért rendeznek, hogy legyen győztes, legyen második, harmadik stb. Láttatok már olyan -akármilyen -versenyt, ahol ez nem így van?
Mert hogy nézne ki az a pálinkaverseny, amelyre neveznek 100 párlatot, és nem osztanak ki 10-20 aranyat, 35 ezüstöt, és 22 bronzot? Hallottatok olyan versenyről, ahol nem adtak aranyat, ezüstöt csak kettőt, bronzból meg hármat? Nem ugye? Holott lehet, hogy a díjazott termék nem üti meg a kívánt szintet, de azért a többi közül kimagaslik. A díjakat meg szét kell osztani. A következő versenyen, ahová esetleg neveznek egy csomó jobb párlatot az előző heti aranyérmessel már a fasorba sem kerülhet az illető. Akkor az Ő párlata most aranyérmes, átlagos, vagy éppen csak az iható kategória?
Nem védem a szakértő zsűrit, mert eszeveszettek tudnak lenni.
A kérdés az hogy a bírálókat teszteljük vagy a pálinkánkat. Ha egy termékünk aranyat kapott az arany minősítésű pálinka amíg el nem fogy.
Friss példa. Őszibarackot bíráltam ami nagyon "illatos" volt. Kiderült hogy a nevezőnek több hasonlóan "illatos" terméke is volt nem tudni mitől. Fajta jellegtől teljesen eltérő illatra mit tudnánk adni?
A felhozott példáid jogosak, magyarázhatóak, de nem megmagyarázhatóak.
A megvezetésről és bírálatról annyit,hogy adott évben aranyérmes pálinkám a következő versenyen díjat sem kapott,egy 3 hete főzött egy hétre ágyazott majd szűrt pedig ezüstöt,és a kollégám schampionja sem kapott díjat,Értem én hogy változik a pálinka,no de ennyit?
És országos szintű rendezvényekről van szó,szinte ugyan azon bírálókkal.
Akkor itt van két kijelentő mondat ( alapvetés, amiből kiindulhatunk )
"10 foknál még általában határozottan gyümölcsillatú párlat jön, inkább ez hígítsa az alszeszt, mint a csapvíz."
"a finomításnál az utópárlat csak nagyon gyenge minőségű cefrénél lesz rossz ízű. Alapesetben íztelen..."
Szóval a cefrét kifacsarjuk teljesen, mert csak jobb mind a csapvíz. A tisztázásnál meg elvesszük, 50-40 stb. foknál, mert érezzük azt a csúnya nem odavaló ízt. ( pedig ha jó a cefréd, az up alapesetben íztelen - sm- ) Akkor itt nem mondható el az, hogy inkább ez hígítsa a párlatot mint a víz?
Itt két különböző dolgot keversz.
A cél az első esetben az, hogy a cefrében ne maradjon semmi, ami jobb helyen lenne a pálinkában. A másodikban meg az a cél, hogy semmi ne kerüljön a pálinkába, ami nem belevaló. (De közben a lehető legtöbb a jóból.)
Kérdezz meg egy termelőt. Ami a nagybanira kerül, azt még zölden szedik ( kötelezően, meg még egy csomó dolog is meg van határozva ) Felénk most kezdik a Stanley-t szedni/venni, de cefrézésre csak kb. 2 hét múlva lesz alkalmas. Addigra már lehet, hogy le is állnak az átvétellel. Ami fennmarad a fán az már jó érett lesz, de a termelőn marad. Így akár a fáról is megveheted, ha nem akarsz hullottat szedni.
No, alakul ez szépen. Szóval van itt up váltás 55-15 között. Természetesen cefre és rendszerfüggően.
De ha azt vesszük alapul, hogy itt mindenki kínosan ügyel a cefrézésre, akkor abban hiba nem lehet. A rendszerről meg ne is beszéljünk. :)
Akkor itt van két kijelentő mondat ( alapvetés, amiből kiindulhatunk )
"10 foknál még általában határozottan gyümölcsillatú párlat jön, inkább ez hígítsa az alszeszt, mint a csapvíz."
"a finomításnál az utópárlat csak nagyon gyenge minőségű cefrénél lesz rossz ízű. Alapesetben íztelen..."
Szóval a cefrét kifacsarjuk teljesen, mert csak jobb mind a csapvíz. A tisztázásnál meg elvesszük, 50-40 stb. foknál, mert érezzük azt a csúnya nem odavaló ízt. ( pedig ha jó a cefréd, az up alapesetben íztelen - sm- ) Akkor itt nem mondható el az, hogy inkább ez hígítsa a párlatot mint a víz?
Egyébként meg azt látom, - persze nem ezen a fórumon -, hogy néhányan, egymást túllicitálva próbálják bizonyítani, hogy mennyire kifinomult az érzékelésük, hogy már 55-56 foknál megérzik az up-ot. Ami persze hülyeség, ha tényleg betartja a cefrézéskor az itt tanultakat.
Attól meg egyenesen feláll a szőr a hátamon, amikor azt hallom " szakértőktől" egy kóstolás után, hogy: " érezni rajtra a hegyoldal déli lejtőjén, 4 éves fáról, 12 órakor szedett gyümölcsön a hajnali napfény által megvilágított harmatcseppben a szivárvány ízét"
Ja, én meg érzem rajta a 8 éves őzsuta 4 hete a fa tövébe lerakott bogyójának a fanyar ízét, és azt is, hogy előző nap megevett 2 kiló félig érett áfonyát. Szóval ez parasztvakítás a javából.
Természetesen van jó, jobb, legjobb, rossz, rosszabb, még rosszabb párlat. És ezt érezni is lehet. De azért vannak határaink amit nem tudunk átlépni, bármennyire is szeretnénk.
Itt van mindjárt két cikk ( nem éppen bulvárlapokból )
Ezek arról szólnak, hogy több éves kísérlet alatt hogyan vezettek meg profi bírálókat. Pl. ugyanazon napon, ugyanazokat itatták velük, és volt, hogy elfogadhatónak, párszor jónak, és természetesen néha kiválónak minősítették ugyanazon a bírók, ugyanazt a párlatot.
Szóval megint egy csomó kérdés: Ha mindent úgy csinálok, ahogy a " nagykönyvben " le vagyon írva, akkor elronthatom-e a cefrét? Ha nem rontom el, és tényleg íztelen az up, akkor meddig mehetek le vele? Ha valaki ötvenakárhánynál már érzi az up-ot akkor az egyértelműen a rossz cefrére fogható? Vagy nem érez semmit, csak azt hiszi? Ha másnap főzné ugyanazt akkor lehet, hogy csak 25 körül érezné ezt az ízt? ..............
Erősebb deflegmációnál az általad írt értékeknél én is vettem észre hasonló jelenséget ....egy UP-ra emlékeztető íz - illat kíséretében .., ami 52-54° körül eltűnik és onnan megint tiszta ízek jönnek ....
Azt javaslom tegyél egy próbát legközelebb és ne állj le a főzéssel.
Ezt a szegmenst még mindig különválaszthatod a középpárlattól ,ha úgy ítéled meg hogy rontja az általad elvárt minőséget.
Múlt hét pénteken majdnem meglátogattunk párommal. Annyira siettünk, hogy megegyeztünk abban, hogy ha valahol látunk kitéve irány, vagy cégtáblát a főúton, ami hozzád irányít, akkor egy gyors kézszorításra megállunk nálad, ha nem, akkor majd máskor.
Egy kis szösszenet: az első pálinka amit így hozott otthonfőző már nagyon régen volt. A pálinkához még nem, de a főzéshez már elég jól értettem. Sorba raktam a pálinkáit kozmás íz fügvényében.
Lekozmálta az első főzést és nem vette észre. Utána a többi mind kozmás volt de csökkenő mértékben. Az üstje egy söröshordó volt és meghagyta a menetes részt. Elképzelhető hogy azt nem tudta takarítani.
Igen. Az alszesznél menjünk le addig, amíg türelmünk, időnk, energiánk megengedi.
A másik kérdésedre:egyszer, amikor még nagyon-nagyon-nagyon zöldfülű voltam, (most már csak nagyon zöldfülű vagyok), elküldtem Snapszinak pár pálinkamintámat, amit kíméletlen pontossággal, szakértelemmel elbírált nekem (ezúton is hálásan köszönöm neki, mert rengeteget tanultam belőle). A szöveges értékelésben kivétel nélkül azt írta, hogy mind az előpárlattal, mind az utópárlattal nagyon bátortalan vagyok. Azaz többet veszek el mindkét esetben, mint amennyi indokolt volna.
Azóta körültekintőbb, és bátrabb vagyok (nem vakmerőbb!!). És az eredmény a téli Zd-n egy arany és egy bronz.
Úgy nem lehet pálinkát főzni, hogy finomításkor automatice leállok mondjuk 48 foknál, ha törik, ha szakad. És igenis cefrefüggő. Ahogy példával is éltem egy előző hozzászólásban.
Udv.En a mult heten az Erdei Tuskes Fekete Szeder alszeszt ami 68%-rol indult "kihereltem" ill le engedtem 0-ig cefre fozeskor. A tisztazaskor tegnap meg mikor mar 35%-nal jartam 2dl poharankent lementem 15 % kornyekere,most pihentetem a fogyasztasi 47v/v % beallitott kesz palinkat. (Alltalabban majdnem mindig igy jarok el ) Hogy jol teszem vagy sem es kontroll is legyen...ezert is indulok es nevezek be a kozelgo Szegedi Palinka es Parlat versenyre.
Akkor jelenleg ott tartunk, hogy az alszesznél menjünk le 10, esetleg 5 alá mert még sok aroma van a párlatban. ( igaz, hogy az alkohol már elenyésző. )
Akkor viszont itt a következő kérdések: nem lehet, hogy rossz helyen térünk/tek át az utópárlatra? Nem lehetne egy kicsivel több up-t engedni a középpárlatba? Mennyi az up? Nagyot ront a középpárlaton? Milyen mennyiség ront érezhetően rajta?
Ezek a kérdések az alábbiak alapján merültek fel bennem:
"Itt szinte mindenkinek túl erős a deflegmácioja még is az erősítésre törekszik. Nekem hígítás nélkül 20-30%-os az alszesz, 60-70%-on indul a finomítás és 10%-nál ritkán érzem a fazékízt. "
"Nagyon cefrefüggő, de lemegyek 10%-ra még a saját cefrémmel is. A zömét 58-60 %-ról hígítom vissza 48-51%-ra."
"Az alszeszt 15%-nál hagyom abba. Kipróbáltam, 1-2 liter és 10 alá megy, de ehhez sok idő kell és abból nincs sok. Az is szempont hogy az alszesz kb. 25%-os legyen. "
" a finomításnál az utópárlat csak nagyon gyenge minőségű cefrénél lesz rossz ízű. Alapesetben íztelen, savanykás vagy keserű."
Remélem mindenki tudja kitől idéztem. :)
Szóval én úgy látom, hogy az egyik oldalon le kell menni nulláig, mert hát...
A másik oldalon meg " félelemből" túl sok benne marad/hat.
És igen tudom, hogy ez -is- cefrefüggő, meg üstfüggő, meg egyéni ízvilág, stb. :)
Én tegnap tisztáztam a kajszit. 30 körül álltam meg, annak ellenére, hogy még baracklekvár illata volt, de kezdett megjelenni egy enyhe szúrós szag. Azért azt érdemes, hozzátenni, hogy amikor tisztázásnál 35%(V/V) körüli anyag jön ki, akkor az üstben lévő kb 3-5%(V/V) tehát ha pl. csak 15-20 liter alszeszt finomítasz pár deciért felesleges folytatni, csak elronthatod vele.
Ez teljesen készülék függő. Nekem pölö. cefrétől, gyümölcstől függetlenül 55-58%-nál megjelenik az utópárlat. Az már csak ízlés kérdése, hogy ebből mennyit engedek bele.
(Egyébként hagyományos kisüsti főző, minden hókuszpók nélkül.)
Teljesen változó. Általában cefre, és gyümölcsfüggő. Egymás utáni két napon, ugyanazzal a főzővel a tüskekörte alszeszt 48-ig tudtam főzni, a meggyet pedig 22-ig (!!!).
Ha csak egy kicsit is jobb lesz tőle a pálinkám, akkor nekem megéri még fél órát főzni. 10 foknál még általában határozottan gyümölcsillatú párlat jön, inkább ez hígítsa az alszeszt, mint a csapvíz.
Teljesen megértem az álláspontotokat, azonban én mégis mindig leállok 10-15 körül. Még gondolkodom a változtatáson de nem valószínű, hogy 10 alá fogok menni. Talán egy-két próbát megér, majd kísérletezek egy kicsit.
Most már csak egy kérdésem marad: a tisztázáskor mennyire mentek le?
Itt nem is a mennyiség a kérdés, hanem ha kicsavarom közel 0-ra akkor az össz lejövő alszesz szeszfoka lesz 25 fokos (nálam). Ha leállnék 15 fok körül akkor vízzel kéne hígítani hogy beállítsam 25-re. Namost melyik a jobb választás a hígításhoz az aromátlan víz, vagy az aromateli "vége". Otthon főzésnél a gazdaságosság nekem nem szempont (legalábbis ebben az esetben semmiképpen).
Nem a mennyiség miatt főzöm 5%-ig, hanem azért, mert annak ellenére, hogy valóban kevés alkohol jön már le, aroma elég sok. Nem is beszélve arról, hogy szinte minden esetben az össz végtermék 25%-os. Így nem kell vízzel hígítanom finomítás előtt.
Igen az idő és a pénz,addig én is 10-15 körül leálltam a főzéssel,de valaki írta itt a fórumon,hogy nem "hamar " emberek játéka a pálinka főzés és azóta én is ki facsarom amit lehet pár darab fa és fél óra,tehát nem is olyan sok.Ma egy kis őszibarackot főztem és 15-nél elvettem az edényt amibe folyik és egy másik edénybe fogtan fel mivel lekapcsoltam a keverőt és ha oda égne ne kerüljön bele az alszeszbe,többször meg illatoltam még mindig eléggé jó illatos anyag jött le és oda se égett igaz kevésbé fűtöttem alatta.
De azért 15% körül (alatt) már érdemes elgondolkodni, hogy főzzük-e tovább. Megéri-e az időt, a tüzelőanyagot az a kevés ami még kijönne belőle? Van-e még benne értékelhető aroma, vagy csak a "mennyiségre" megyünk?
Nem a metilalkoholtartalom miatt dobjuk el. És nincs benne "rézeleje". Amit eldobunk, azt hívjuk gyűjtőnéven rézelejének, de javaslom, hogy a közharag elkerülése végett kérdések előtt olvasd el a minden reggel belinkelt "regge-linket". Már csak azért is, mert nem elég azt tudnod, hogy mennyit dobunk el.
Le kell kötni.Szorosan.De rugalmasan.Lényege,hogy a keletkező CO2 találjon utat kifelé,ne a hordó oldalán,egy repedésen keresztül akarjon távozni.De ez az út legyen egyirányú,kívülről a levegő ne jusson be.
Keress rá a csúszógaratos, kézi zúzó-bogyózóra a neten. Attól jobb nem kell cefrézére. Ha ügyes vagy még otthon is meg tudod csinálni. Kérdés, hogy megéri-e? 1-2 hordó szőlő cefrét, még kézzel is le tudnál bogyózni. :)
A nagyágyú egy csigás, cefreszivattyús bogyózó. Na azzal tényleg lehet/ne haladni, de az ide erős túlzás lenne. Mi naponta 60-70-80q szőlőt bogyóztunk vele a szüret után.
Ez teljesen így van. De nem biztos, hogy mindenki, minden nap tudja ellenőrizgetni a cefréjét, és az optimális időben kifőzni. Amit én írtam az egy " biztonsági " verzió.
És ezzel már közösen meg is válaszoltuk mjd620dikérdését.
Erjedés közben a keletkező széndioxid kizárja a levegőt, akárhogy van fóliázva. A laza fólián víz a tároláshoz használható, de mi inkább kifőzzük a cefrét, nem tároljuk.
Végre lassan kész a főzőm a hegesztésen tulvagyok jöhet a szerelés keverps lesz 50L saválló 1m 22-es páracső 3 méter 15-ös hütőcső lehetne 18-as dehát ezt ingyen kaptam :D
Lehet persze, de az lenne a cél, hogy az oxigént valahogy kizárd. Az is jó megoldás, ha a cefre tetejére ráteríted a nylont, a szélét kihajtod a tartály peremén túlra, és a belsejébe jó pár centi vizet öntesz.
Ha látni akarod a " Vezúv kitörését " akkor zárd le teljesen. ( nekem tavaly sikerült, igaz nem a saját cefrémnél :) )
Amúgy elég a fólia,an vagy a hordótető ( benne a gumi ) és 10-20L víz a tetejére vödörben. Esetleg kotyogó, ha be tudod rakni a hordótetőbe. De ekkor is bizonyos szabályokat be kell tartod.
Snapszi. Olajleválasztás csak annyi volt hogy hordóban amiben hígítottam kanalas módszerrel leszedtem az úszkáló kozmafoltokat. Mechanikus szűrés pedig annyi volt hogy eprüvettába tettem steril gézt. Gazdasági okok miatt nem ott főzettem. De mivel barátok és megcsinálják nekem a magozást cefrézést ezért vittem oda. Ráadásul elvileg értenek is hozzá korrekt szinten. Foszforsav - tejsavat 9-1 arányba kapott. A meggyem is kapott ugyanilyet de ott nem volt gond. 46-ra vittem le a szeszfokot az is közrejátszhat. Habár már a 70-es kifolyó is opálos beütéses volt. Már föztem egy párat de eddig sose volt ilyen "gány".
Vagy inkább átfolyós rendszerű hűtő és akkor elég 20 literes hűtő is az ötvenes főzőhöz. Leégés ellen meg híg cefre kell vagy keverő és akkor nem kell duplafalú.
Főzés alatt játszottam a hőfokkal, de úgy tudtam, hogy 110 fokon kell lennie az olajnak. Ekkora csak intenzíven csepegett vagy folydogált az alszesz. kb 6-7 perc alatt jött le egy deci.. Azonban amikor felküldtem 125°C -re akkor értem el a 2.5-3 perc/ deci folyási intenzitást, de ezzel számolva is 2liter/óra, ami még mindig kevés szerintem...
Otthonra, egy 50 literes, duplafalu üst elégséges, duplafalú legyen mindenképp, ha nem akarsz szenvedni a legéssel. Ehhez 22-es páracső legalább, és 15-ös vagy még jobb ha 22-es a hűtő is, 200 literes víztartályba, ilyesmit keress.
Mili70 köszönöm az alapos és kimerítő választ! Írtam is egy emailt!
Számolgattam, olvasgattam és hát csak az az elhatározás kezd kialakulni bennem, hogy amennyi pénzt ott hagyok bérfőzetésre, nem beszélve az üst mérethez igazítandó gyümölcs mennyiség szabta korlátok együttes költségeinek okán ( plusz nehéz makulátlan főzdét találni itt kelet Mo.-n, jobb lenne egy főzőre beruházni. A kedvező ártól a csillagos ég a határ ahogy nézegetem a kínálatot, és nem tudom a magamfajta kezdő embernek milyet kellene vásárolni használatra. Ez ügyben tudtok jó tanácsot adni? Köszönöm előre is.
Még egy kérdés, ha a pálinka, keserű mandula illatú és ízű, azt lehet e javítani, ki lehet e "szedni" belőle? ( A cefre nem magon volt erjesztve.) Illetve járt már így valaki?
A helyes kérdés: hány fok lesz a kupolában ha vége a főzésnek.
A válasz: majd meglátod.
Nincs hőfok határérték, csak a dupla falban. Az üstben folyton emelkedik amíg van alkohol. Ha elfogyott nem emelkedik tovább amíg a víz is el nem fogy. Hogy ez mennyi attól függ hova van beépítve, de nem lehet több 100 C foknál.
Olvasni, olvasni, olvasni V. I. Lenin után szabadon.
Sűrű volt a cefréd, és veretted a fűtést, ezért egy kis cefre is került az alszeszbe + oda is égetted egy kicsit? És ennek tulajdonítod a sok kozmaolajat?
Nem kavartam jól össze a cefrémet főzés előtt, valószínű hogy az egyik fele sűrűbb lett. Észre vettem hogy enyhén diószínű az al szeszem. Visszább vettem a fűtést de már késő volt. Kozma Karcsi belefújta az orrát. Na akkor tele volt kozmaolajjal. A másik felénél már nem volt ilyen probléma, és kozmaolaj is alig volt. Pocsék egy valami ez a kozma, még a flakont is kidobtam a kukába, mert nem tudtam kimosni belőle.
Utoljára cseresznyeszilvát főztem. Na, annak rendkívül sok olajszerű valami úszott a tetején. ( még jó, hogy beüzemeltem a Szőllősy szűrőt ) Igazából idén nem akartam fosószilvából főzni, de kaptam egy csomó mézet, amit a lépek/viasz átmosása után maradt. A méhész nem tudta volna másra felhasználni, ezért megkaptam. Szedtem 3 hordó mirabolánt, és annyi mézet raktam bele, hogy az megfeleljen 5% napfénynek. A kész párlat nem lett rossz, de feltűnően sok volt az olajos uszadék az alszeszben. Lehet, hogy a viasz is szerepet játszott ebben?
A hétig alatt azt ertettrm hogy egy hetet allt lezarva. Ugy tudtam 110 fokon kell lennie a hokozlesnek de akkor legkozelebb jobban odaporkolok neki :) koszonom.
A cukros szirupot a főerjedés végén kéne injektálni, a 3 napon pl.
"hétig volt légmentesen lezárva"- ez gondolom nem komoly
Nem kell kevergetni minden nap, elején kell 1x-2x átkeverni, és lenyomni a bundát, a kevergetés később káros.
5,5óra főzés nagyon lassú, ezért az alszeszed túl tömény és kevés, ezt 2-2.5óra alatt kéne lezavarni, 25% körüli végeredménnyel. A kifolyó párlat hőmérséklete 20C fok körül ajánlott.
A cukros szirupot a főerjedés végén kéne injektálni, a 3 napon pl.
"hétig volt légmentesen lezárva"-
5,5óra főzés nagyon lassú, ezért az alszeszed túl tömény és kevés, ezt 2-2.5óra alatt kéne lezavarni, 25% körüli végeredménnyel. A kifolyó párlat hőmérséklete 20C fok körül ajánlott.
Ma, mint kezdő főző főztem a kajszicefrémet, azonban elégedetlen vagyok a lejött alszesz mennyiségével, ezért úgy gondoltam leírom a folyamatokat hátha követtem el hibát.
Egy kis 60L es hordóm volt tele véleményem szerint igazán minőségi barackkal. Pont akkor érett amikor 2 héten át brutál meleg volt, és csak a leesett hibátlan gyümölcsök kerültek a cefrébe. Egyszerre került bele a hordóba mivel mosás és magozás után egyből ment a fagyasztóba míg nem lett meg az elegendő mennyiség. Lekvár állagúra zúztam, kapott pektinbontót, utána élesztőt, és 1kg cukor került bele szirup formába. Gyönyörűen meg is indult a forrás, majd lerúgta a tetejét. Minden nap kevertem 1x a 6. napon megállta folyamat szépen feljött a tetejére a "vizes" rész ahogy kell. 1 hétig volt légmentesen lezárva, majd főztem. 100 literes duplafalú főzőm van pálmaolajjal használom. 120 ig felfűtöttem majd egyből vissza 110 re és 1.5 óra múlva el is indult a cseperészés. Hűtésre folyamatosan figyeltem 23-25 fok körül volt a kicsorgó alszesz hőmérséklete a főzés alatt. 65 fokosak voltak az első cseppjei majd 5,5 óra főzés után mikor a 25 °C-s 15 fokos párlat érkezett abbahagytam. A végén már csak akkor folytha 120-125 fokon volt az olaj a rendszerbe. A végeredmény 60 liter cefréből 7.5 liter 38% os alszesz, ami véleményem szerint kevés. Ti hogy látjátok?
Minden főzőnél más a gőz hőmérséklet és a kifolyó párlat alkohol fok közötti összefüggés. Készíts egy táblázatot ebből és legközelebb már fokoló nélkül, csak hőmérővel is tudni fogod milyen alkoholfokú párlat csobban éppen. Viszont, mint Öregnéne is megjegyezte, a sisakban mérni ebből a szempontból sincs értelme, a hőmérőnek a páracső legmagasabb pontján kell lenni. (Ott kell mérni, ahonnan már nincs deflegmáció, mert az változtat az alkohol fokon).
Csendes Zsolt alapvégzettsége szervező informatikus, később szőlész borász szakmérnöki majd pálinkamester szakmérnöki diplomát szerzett. Jelenleg a Henriette Brandy párlatmestere, az érlelés technológia kutatócsapat tagja. A Figyelőben már sokszor találkozhattunk vele szakértőként és most az e-Pálinka tájékoztatására is szívesen vállalkozott.
A Corvinus Egyetem Pálinkamester szakképzés. első évfolyamával végzett, diákja és egyben oktatója is volt a képzésnek. Lepárlási technológia gyakorlatot és érlelés technológiát oktatott és oktat a mai napig is a Corvinus Egyetem Pálinkamester képzésén. A Corvinus Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem Simonyi Károly Faanyag tudományi kar és több hordókészítő vállalkozásokkal együttműködve egy új kutató programot indított, amelynek a kereteinbelül a hordós érlelés teljes érlelés technológiáját elemzik, vizsgálják, kutatják gőzerővel.
Zsoltot a fahordós érlelésről kérdeztem. A pálinkák hordóban történő érlelése egy nagyon izgalmas terület, abban a reményben írom ezeket a sorokat, hogy sok hasznos információt tudok az e-Pálinka oldalon keresztül megosztani a közösséggel.
Az érlelés hosszú ideig, akár emberöltőkig tartó folyamat. Nagy valószínűséggel, aki érleléssel kezd kísérletezni, annak végeredményt már csak gyermeke vagy unokája kóstolja meg, ezért azok a vállalkozások, akik az érleléssel kapcsolatban tapasztalatokat szereztek, hét lakat alatt őrzik a titkaikat.
A szeszesitalok aromáját, illó komponenseit hosszú ideig változatlan minőségben nagyon nehéz megőrizni. A világon a legkeresettebbek az érlelt termékek. A világ égetett szeszesitalainak a 75%-a hordóban érlelt ital. Fontos tény, hogy azok az italok, amelyeket fahordós érleléssel készítettek hosszabb ideig tárolhatók. Az érlelés, az eltarthatóság, a minőségmegőrzés egyik nagyon fontos eszköze. Az érlelés folyamán a pálinkák aromában, színben, illatban gazdagodnak, ezáltal többlet értéket képviselnek, komplexebbek, selymesebbek, finomabbak lesznek.
A meggypálinka például ciklikusan érlelődik. Van, amikor összeáll kerek egésszé, van, amikor szétesik és élvezhetetlen lesz, majd újra összeáll, és így tovább. Alapszabály, hogy amennyiben a főzőmester által megalkotott pálinka tökéletes, abban az esetben nem kell érlelésben gondolkodni. A legfontosabb szempont a pálinkák érlelésnél az eredeti aromavilág megőrzése és kiegészítő aromakarakter, szín, illat hozzáadása. Mindezt oly módon, hogy az eredet íz- illat aromakaraktert ne üssük agyon. Az érleléssel valami plusz adjunk a pálinkához és ne megváltoztassuk.
Ha a pálinka készítésekor eldöntött, hogy érlelésre kerül a termék, akkor az elsődleges aroma komponensek (íz, illat) a fából, a fa pörköléséből jönnek, a pálinka csak bázisként szolgál. Jó példa erre, ha a bor készítésekor visszamaradt, túlságosan kipréselt törkölyből készült pálinka adottságai alapján nem tud olyan minőséget képviselni, mint egy óvatosan préselt, lé gazdag törköly. Ebben az esetben az alacsonyabb minőségű törkölypálinkából érleléssel remekműveket is életre lehet hívni.
Az érlelésnél fontos a cél meghatározása. Ahogy Zsolt fogalmazott, ha egy hordóba pálinkát teszek az nem érlelés. Előre meg kell határozni a célt és a célhoz kell alakítani az érlelési technológiát. Az érlelésnek többféle célja lehet. Lehet például a körtepálinka enyhe vaníliás karakterrel való kiegészítése, vagy akár egy testes, mély színekkel festett érlelt törköly előállítása.
Az érlelés első lépése a hordó kiválasztása. Hazánk igen gazdag fa élővilággal és széles fajta választékkal rendelkezik, ezért ellentétben a külhoni párlatkészítőkkel, mi a tölgyfa mellett pl.: Whiskey, Brandy, Rum még számtalan fafajta közül válogathatunk az érlelés megkezdésekor. Tölgy, eper, akác, cseresznye, gesztenye, és az összes gyümölcsfafajta a rendelkezésünkre áll. Érdekesség, hogy a pálinka mellett az akác is hungaricum, így az akácfa hordóban érlelt pálinka egy igazi non plus ultra.
Az egyetemen Zsolt vezetésével, 15 fafajjal foglalkoznak. Elmondása szerint vannak olyan fafajok, amelyek hordókészítésre kifejezetten alkalmasak, de érlelés technológiailag nem relevánsak ilyen a bükkfa , továbbá vannak olyan fajok is, amelyek érlelésre kiválóan alkalmasak, de hordót nagyon nehezen, vagy nem lehet készíteni belőlük (juhar, hárs). A bükkfa védelmében meg kell említeni, hogy a vilmoskörte pálinkát bükkfa hordóban érlelve lehet stabilizálni, megóvni, mert érlelés nélkül 2-3 év után a natúr vilmoskörte pálinka elöregszik elveszti finom, törékeny, friss illat- íz karaktereit.
A gyümölcspálinka gyümölcsfájának hordójában való érlelésével (pl. körtepálinka körtefa hordóban) a pálinka felfrissül, általában gyümölcsvirágra jellemző illattal gazdagodik. Hazánk érlelés technológiájának a nagy erőssége a változatosság, nem vagyunk tölgybe zárva.
Magyarországon a neves hordókészítők mellett nagyszerű kádármesterek is vannak, de számuk fogyatkozóban van. Zsolt elmondása szerint a kádár mesterség nagyon melós, de folyamatos, tervezhető munkát ad az érlelt italok iránti töretlen érdeklődés miatt. Szigligeten él és dolgozik Maár Sándor kádármester, akiről Zsolt úgy szerzett tudomást, hogy egy franciaországi vendége ajánlotta a figyelmébe. Franciaországból nyomozta vissza a magyar mesterembert.
Egy pálinka, vagy borkóstolón fontos, hogy a hordó ne csak jó, hanem szép, mutatós, díszes is legyen, a hordó a bemutató helyszínére épségben érkezzen, szállítás közben ne menjen tönkre.
Mindenki számára ismerősen cseng a Csínján bánik vele szólás. Nos, a kifejezés a hordókészítésből származik. Ahol a donga és a hordó feneke érintkezik, az a hordó csínja. Itt marja az alkohol a legintenzívebben a fát, és itt folyik el az angyalok jussa (nemzetközi elnevezés, mindenhol így hívják- angels spirit). Ez a boros hordóknál az érlelés rövid időtartama miatt nem olyan kritikus, mint a pálinkás hordóknál, éppen ezért a pálinkás hordóknál vastagabb hordófenék dukál.
A barrique: a barrique hordók a fa belső felületének égetésével, hőkezelésével készülnek. A hordók minősítése attól függ, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékletű lánggal kezelik a hordó belső felületét. Megkülönböztetünk light, medium és heavy hordókat, valamint elérhetőek hibrid változatok is.
A barriqueolás lényege, hogy a különböző aromakomponensek különböző hőmérsékleten alakulnak ki. Az égetés során először a vaníliás, ezt követően a karamellás, ezután a kókuszos és végül a kávés jellegű aromakomponensek jelennek meg. Az aromakomponensek éppen fordított sorrendben kerülnek az érlelés során az italba. A durván égetett hordókban nem lehet lágy karaktert előhozni, mert éppen a durva karakterek jönnek nagy mennyiségben, a legkorábban, az alkohol a legkönnyebben oldódó komponensekhez fér hozzá legelőször.
A hordók az érlelés során elfogynak, kifáradnak, mert a farostok szépen lassan beleoldódnak a pálinkába, ezért a hordókat időközönként fel kell újítani. A felújítás azt jelenti, hogy a hordót szétszedik, a belsejét kikaparják, majd újraégetik és összerakják. Ez a folyamat a felfrissítés.
Az érlelendő mennyiségnek megfelelő hordót úgy kell kiválasztani mondja Zsolt -, hogy éppen optimális legyen. A példájában 20 liter pálinka érlelését vázolta egy 20 literes hordóban. Az érlelés akkor a legoptimálisabb, ha a 20 literes hordóban a 20 liter pálinkának a 80%-át tesszük bele, majd a maradék 20% pálinkával évente minimum 2, de 5-nél nem több alkalommal pótoljuk a veszteséget. Fontos szem előtt tartani, hogy a hordó kinyitásakor a pálinka oxigénhez jut és az oxigéntől az érlelési folyamat fellendül.
Ha túl sok pálinkát teszünk a hordóba, a folyadék összenyomhatatlansága miatt a hordó alakváltozása más lesz, mint a folyadék alakváltozása. A hőmérsékleti és páraviszonyok folyamatos változása miatt ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a hordó megreped.
Ha túl kevés pálinka kerül a hordóba (a hordó űrtartalmának a fele, vagy ennél is kevesebb mennyiség), akkor az a szerencsétlen eset fordul elő, hogy egyrészt túl gyors az érlelési folyamat, másrészt a 10 évi érlelésre szánt pálinka már a harmadik évben elfogy a hordóból a túl nagy fa-alkohol arány miatt.
Az érlelés három, ciklikusan ismétlődő szakaszból áll: kioldódás, oxidáció és töményedés kipárolgás. A folyamat az egyensúlyi helyzethez közelít, de az egyensúlyi helyzetet sohasem éri el. (Egy folyamatosan csillapodó sinusgörbe írja le a legjobban.) Az érlelésben az a fantasztikus, hogy az érlelés során azok az anyagok oldódnak be melyeket szeretnénk és a hordón keresztül éppen azok az anyagok távoznak a pálinkából, amiktől meg akartunk szabadulni. Az érleléstől a pálinka gazdagabb, lágyabb, harmonikusabb, kerekebb lesz.
Az érlelt pálinka akkor van készen, amikor a kívánt íz világot elérte. Zsolt szerint, ha az elért íz világ sok fogyasztónak tetszik majd, akkor szerencsénk van, ha kevés embernek, akkor sincs gond, mert bár nem elegáns, de bármikor újra lehet desztillálni a pálinkát.
Az érlelt pálinka stabilabb, mint a natúr. Amennyiben az érlelés befejeződött, a pálinkát minden esetben üvegbe töltsük és fénytől elzárt helyen tároljuk, mert a magas alkoholtartalma és kémiai jellemzői miatt még az élelmiszeripari műanyagokat is könnyen megoldja. Nagyapáink azért tartották fonott üveg butykosokban a pálinkát, mert az üveg tökéletes a tároláshoz és a fonás a napfénytől megvédte a terméket. Nagyapáink tapasztalati úton működtek. Nem tudták, hogy miért kell fonott butykosba tölteni a pálinkát, de azt tudták, ha nem töltik abba, akkor egy idő után pórul járnak. Ma is ezért csináljuk ugyanúgy, mint elődeink, csak mára már tudjuk a miértekre a válaszokat.
És végezetül a kísérletező kedvűeknek Zsolt ajánl néhány példát az érlelésre:
A tölgyfa hordóban érlelt termékek jellemzői a vanília, kókusz, fahéj és fűszeres jelleg. Tölgyfa hordóba törköly, vagy szőlő pálinka (szőlő esetén az érlelés rövidebb idő,2-3 hónap legyen). Fehér szőlő törkölyéhez médium pörkölésű tölgyfa hordót ajánl, aszútörkölyhöz, vagy késői szüretelésű szőlő törkölyéhez light pörkölésű hordót javasol. A vörös szőlő törkölyéhez a hibrid hordó a legjobb.
A szilvát tegyük szilvafa, vagy gesztenyefa hordóba. A gesztenye a tölgyhöz hasonló, de lágyabb, elegánsabb érlelést eredményez,
A cseresznyepálinka a natúr eperfától sárgás színt és kellemes aromákat kap, a cseresznye hordótól édeskés íz világa lesz.
A barackpálinkát pedig Eperfa hordóba érdemes kipróbálni!
" Esetleg a betöltésnél minimális föld kerülhetett bele? " Ez hogy sikerült? A föld biztos nem javított a pálinka minőségén. :(
Miért nem egyszerre tisztáztad? Ja, biztos nem fért bele egyszerre az üstbe.
A keserű mellékízre sajnos nem tudok magyarázatod adni. Tudom, hogy ez nem vigasz, de az idei sárgabarackomtól én sem vagyok elájulva. Az illata nagyon jó, jellegzetes. Az ízével viszont nem vagyok megelégedve. Bár már két hét alatt is változott. Néha szellőztetem, és hagyom most pihenni. Remélem jót tesz neki. Lehet, hogy ez neked is segítene.
Nekem is barackos gondjaim vannak. Rezes és opálos lett a tegnap lefolyó párlat.
Hogy szüntethetném meg egyszerűen házilag az úszkáló réz darabokat/opálosságot? (Valszeg túl savas volt a cefre? Egy főzdébe vittem cefrézni, ahol foszforsavat és tejsav kombót kapott)
A durvázásnál éreztem kénes folytó szagot is, ami a finomításnál elmaradt már.
Az először kifolyó 70 fokoson is látszott már rögtön az előpárlat elvétele után is a réz és az opál.
Tegnap gézen átszűrtem de mint ha a jó illatokból is veszítenék és ugyan segít, de nem tökéletes.
Megmagyarázhatatlan problémával találkoztunk a kajszi finomítása során (rendszer: 50 literes saválló üst, réz pára és hűtőcső).
Előtörténet: 300 liter cefre készült a fórumos leírások alapján ( 4. éve dolgozunk/főzünk a kisokosok alapján, külön köszönet értük, ezidáig szép eredményeket értünk el.)
A cefrefőzések után lett 45 liter alszesz ( hogy ez jó kihozatal-e vagy sem az most mindegy)
Ennek a 45 liter alszesznek az 1/3-a külön ki lett főzve a hét elején. Az eredményt kiválónak minősítettük, nem jelentkezett semmilyen probléma.
A mai éjszaka főzzük a maradék 2/3 részt, a korábban bevett módszer szerint. Minden megegyezik az 1. főzésnél alkalmazottakkal.
Ehhez képest eddig siralmas eredmény van születőben. Egy rejtélyes keserű mellékíz, mely kb. a grapefruit-ra emlékeztet végigkíséri a főzést. Érezhetően jelen van a barackos jelleg, az előpárlat elválasztás is látszólag jól lezajlott, mégis teljesen rossznak tűnik eddig. Nem találtunk utalást sehol ilyen pálinkahibára.
Mi lehet a baj?
A cefrével nem lehetett gond, mert ugyanabból az alszeszből dolgozunk, mint korábban, ami viszont jól sikerült.
Amire eddig gondoltunk:
A csőrendszer?
Minden főzés után és előtt forróvízzel kiöblítjük.
Esetleg a betöltésnél minimális föld kerülhetett bele?
Vagy az előpárlat elválasztásnál volt gond? Elvileg ugyanazzal a módszerrel csináljuk.
Helló :) Második főzésnél a magasabb alkoholszint elnyomja az illatokat, meg egy részük már az első főzésnél meggátolhatatlanul elillan. A kész pálinkát ha pihentetni hagyod úgy, hogy pár héten át levegőzteted, majd hónapokig lezárva tartod kialakul bennük újra a gyümölcsös illat és az alkohol szaga már nem lesz annyira érezhető a gyümölccsel szemben. A szörcsögés nem gond, az erős deflegmációt jelzi, azaz a pálinkafőződ kupolája vagy pisztóriusz tányérja ( feltéve ha van ilyened) sok vizet "keringet" vissza az üstbe. Ilyenkor a gőzök hirtelen kondenzációja miatt csökken a nyomás és a főző a kifolyónyíláson keresztül szippant be ilyenkor levegőt :)
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Már 2-szer főztem, de mindkétszer íztelenre és kissé "kozma" ízűre sikeredett a pálinka, pedig nem égett le. Mi lehet az oka? Előre is köszönöm
Ez nagyon csodálatos,talán egyszer az enyémek is teremni fognak,igaz nem penyigei.Sajnos a tavaszi fagy letarolta virágzáskor mind a 15 fát,most 3-dik évesek,de tele voltak már virággal,egy szem se lett rajtuk.
Én szoktam készíteni mindkettőből. Jellegzetes muskotályos ízű párlatod lesz. Szerintem sokakat meg lehetne téveszteni a két párlattal, annyira hasonló a kész termék. Az Irsainak van nagyobb neve, és az íze egy kicsivel "émelyítőbb" muskotályos. ( a Cserszegit az Irsaiból (is) nemesítették. ) De természetesen a Cserszegivel sem nyúlhatsz mellé. Ha van felétek akkor vegyél abból, talán az ára is barátságosabb lesz mint az Irsainak. Aztán már csak azt kell eldöntened, hogy bogyózva cefrézed, vagy belemegy a kocsány is. Ha engem kérdezel vegyél két hordóval. Az egyiket engedjétek át egy zúzó-bogyózón, a másikat meg hagyományosan daráljátok le. A két hordót külön főzd le, és hasonlítsd össze a végeredményt. :)
Én erre az időre (október eleje) kiürítem a fagyasztó minimum 3 fiókját s vannak ide jól beleillö gazdaságos fedeles dobozaim kb.3 literes egy egy darab. Egy jó nagy bokrom van amiről 45 -50 kiló füge jön le. 3-5 naponta szedem ahogy kell és azonnal leaprítom nagyjuku paszírozóval (szár eldobva) és megy a fagyóba. Mikor mind meg van egyidőben kiveszem felengedem szobahőmérsékletre és együtt cefrézem a szokott módon. aromavesztés?? hülyeség.
Nálam a 100 literes üst köré kb 18 liter víz megy , van kuktaszelep beépítve. Az üst durván 50 centi magas a dupla falusítás kb 44 centiig megy fel, és ettől 4-5 centivel lejjebben áll a víz de így is kicsit majd kipüsszög a kuktaszelepen picit. Ám ez a vízmennyiség kell, ha az üstben 85-90 liter cefrével dolgozok.
Hány foknál vegyük vissza? Az enyém vezetékes gázas..... ha megindul a csepegés akkor veszem le takarékra. A biztonság kedvéért ennyi cefrénél alkalmazom a habzásgátló olajat (2 evőkanállal ).
Szia!...Ha gyors felfűtést szeretnél akkor az annyi vizet tegyél,hogy ne érje el az üst alját minimum 2 cm légtér maradjon, én 100 -asomba 15 -17 liter van.Ha a nyomásmérő eléri a 0,5 bart akkor a szelepen vagy egy golyós csapon keresztül engedd ki a levegőt a gőztérből,addig amíg már tisztán csak gőz jön,és a nyomásmérő is 0-körülire esik vissza.(mikor kiengedted a levegőt abban a pillanatban intenzív mozgást látsz a cefrében mert ettől kezdve csak a gőz fűti sokkal jobb hatásfokkal)... A második kérdésedet nem tudom jól értem -e,de a cefréből ,minden alkoholt ki kell nyerni,a gazdaságosság szabhat határt csak,megközelítően 0-ig.
Fagyaszd, ha tudod, jobbat nem tudsz kitalálni. Én kis edényekben cefrézem, mikor kiforrt még 2.8pH-ra savazom, egy kis cukor a tetejére és 18C fokon várakozik a sorsára.
Minden évben rengeteg fügém van, de eddig csak ettük:) de nem bírtunk vele, így rengeteg le érett (Pocsékba ment)
Elhatároztam, hogy idén meg kellene próbálni inni a fügét, hátha jobban fogyna:) Az az egyetlen problémám, hogy folyton érő a füge. kb. 2-3 hónapig.
Az eleje javába ki erjedne mire a vége is beérik. Hogyan kellene gyűjtenem a gyümölcsöt cefrének?
Kaptam olyan tanácsot, hogy fagyasszam le. Így gyűjtsem össze, és egybe erjesszem ki, majd főzzem. De attól félek, így az aroma és végül az íze rovására megy a fagyasztás.
Van valakinek ötlete vagy tanácsa, hogyan tudnám megvalósítani.
Kezdeném azzal hogy sok hasznos tanácsot kaptam tőletek aminek sok hasznát vettem és hasznosítottam is..amiért őrök hála nektek..:)
Ha én úgy érzem hogy az altszeszem kellően illatos és zamatos.. ez a második főzésnél tisztázásnál miért nem igaz..?!
ennek mi lehet az oka..? túl gyors főzés vagy túl lassú..?!
Próbáltam már egy idő intervallumot ki okosodni..30 L alszesz 25% vissza hígítva 1 óra felfűtés 2,-2.5 óra tisztázás 30 fokig engedve. Ha ennél lassabban megy akkor elkezd szörcsögni a páracső.
Mennyire játszik szerepet szerintetek ha a páracső emelkedése ha túl sok..?!
Az egész olyan mint ha tisztázáskor az edénybe maradna az illat és a zamat..!
(azt már tudom hogy a páracsőm átmérője kevés és az is biztos hogy felfogom bővíteni és volna aki ezt megcsinálná csak még nem tud róla 16 ról 22-re..)
Segítséget szeretnék kérni! Az első szilvapálinkámat főzöm és az alszesz lepárlása során egy percre nem figyeltem oda és túlmelegítettem az üstöt aminek az lett az eredménye hogy beleszaladt az alszeszbe egy kis cefre (mint ahogyan a képen is látható 1,5 liter) és egy zavaros lötty lett belőle. A kérdésem hogy ezt hozzáönthetem a többi alszeszhez (kb 40 liter) vagy kiönthetem a levesbe.
En azon gondolkodom most az alma tisztazasom kozepette...hogy 2 ev alatt mennyi oraszam a fozo arnyekaban ucsorogve...mert hogy nem keves az tuti...mi mar csak tudjuk.Lehet hogy o valamit maskepp csinal? Vagy vannak "napszamosok" is akik besegitenek?A gyumolcsos karbantartasat mar meg sem emlitem...es a szedeset,cefrezeset...hm...
Sok pálinka verseny , nagyon sok minta , és a nagy számok törvénye alapján összejön a 100 helyezés....mondjuk , lehet , hogy leadott vagy ezer mintát ....:-)
Reszemrol koszi.En erre nevezek 6 mintaval.Most keszulnek a cimkeim(Bodzavirag Parlat,Cigany Meggy,Sarga Barack,Nyari Alma,Tuskes Fekete Szeder,Fuge)most majd elvalik hol tartok.Es meg azert is jo ez a verseny..mert minden elkuldott mintara szakmai velemenyezes is dukal,irasban!Es nem utolso sorban nem "horror"osszegu a nevezesi dij mintankent.Es Nemzetkozi Palinka es Parlat Verseny.
Úgy kell főzni a cefrét, hogy lehetőleg 25 fokosnálne legyen erősebb az alszesz szumma töménysége. Általában 50 és 60 fokos a cefrék első harmada (párlata), és 5 és 10 fokos kifolyó töménységig érdemes főzni.Ezek az adatok kifogástalan behangolt rendszerre értendők. Megközelítőleg a cefre literben mért mennyisége, az alszesz 3 szorosa.
Üdv!Szeretném megkérdezni itt a hozzáértöket mert itt tényleg azok vannak.Most vettünk egy 50 literes fözöt /erre volt pénzünk/.Azt szeretném megkérdezni az első lepárlásnál hányfokig hadjuk ,a férjem eddig 15 fokig hagyta.A kapott alszeszt hány fokosig érdemes engedi.Nagyon szépen megköszönöm válaszukat elöre is Erzsébet
Az ötlet nagyon jó, de ha jól látom kivimánia-nak 300L tárolókapacitása van műanyagban. Ha ezt üveggel akarná megoldani, jóval több hely, és jóval több pénz kellene.
Egyébként nekem az 54L-es és a 30L-es üvegballonok is a kamrában lévő asztal alatt vannak elhelyezve. Két oldalról a fal, felülről meg az asztal lapja védi.
A ládába belefér 6db emlékeim szerint. 6*5 = 30l. Gyorsan pakolható koccanás ellen védett. Megnyomni nem tudod ládán keresztül úgy hogy össze repeszd stb...
M30-as láda 5 literes csattos palack tökéletes verzió. A csavar ellen meg tenni kell a tetejére is egy M10-es ládát csak fordítva és már védett is. A műanyag szerintem elízesíti a páleszod.
Somról mondjatok már valamit nekem. Cefrézni maggal mag nélkül? Egy nagy darab mag van a gyümölcsben rajta vékony hús igaz? 100kg somból magozva 40kg som cefre nyerhető? Abból kb mennyi pálinka?
Kínáltak nekem eladásra kedvező áron somot. Mennyiért szokták adni kilóját?
Pálinkás szép napot! A tárolás biztos sokunknak gond,de saját kárán tanul az ember,szeszfőzde, autóba pakolás 5 literes fonott demizson,nyomd beljebb egy kicsit és már folyik is a frissen főzött körte,pince helyiség 36 literes üveg ballon kosárban,egy M8x50-es csavar esett rá kb 80 centiről a ballon szabály szerint ketté vált pár liter alma pálinka maradt,na ettől én nem tartom üvegbe a pálinkát csak amit palackozok. Ezeket a műanyag kannákat használom /PEHD/.Sajnos a kór edény nekem kicsit drága.
De azért nem értelmeztem félre az írásod? Délután az alapján megcsináltam. Lehet, hogy kicsit elkapkodtam? Remélem nem b@sztam el a gyantát. A sósav után sok-sok vízzel átmostam, utána jött a sós oldat, és azt is öblítettem, mindaddig amíg a kifolyó vízen nem éreztem már a sót. A gyanta színe kicsit sötétebb lett, mint ami a dobozban jött. Ha azt írod, hogy elrontottam, akkor ez volta a tanulópénz. Kidobom, és rendelek másikat.
Azt tapasztaltam, hogy a gyantán átcsorgatott párlat pH értéke közelebb került a semleges értékhez.
Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a pH-nak. Csak a savas kezelés utáni semleges állapotot ellenőrzöm pH papírral.
Laikusoknak csak beavatott ioncserélőt szabadna eladni. A regenerálás mehetne nedves (nem vizes) anyagra tömény só. Addig amíg a kék szín el nem tűnik. Minden só adag után alapos mosás. Az utolsó mosás só mentes állapotig. Ellenőrzés kóstolással. A sósavas kezelést nem ajánlom laikusoknak.
(kaptam gyári új anyagot, amiből csak nagy nehezen tudtam Na alapú ioncserélőt készíteni)
Nekem azt tanították az okosak, hogy HDPE, nagysürűségű polietilén-be lehet tárolni, de csak rövid ideig. A helyes tárolás saválló tartály, vagy üveg, esetleg érlelés céljából fa hordó.
Nem lehetsz tisztában azzal amiről csak felületes ismereteid vannak. Alszeszt sem tehetsz akármilyen műanyagba és pálinkát is tehetsz arra alkalmas műanyagba.
Tisztában vagyok vele, hogy a pálinkát nem szabad műanyagflakonban/ballonban tárolni, viszont az alszesznél is gondot jelenthet ha műanyag ballonba rakom?
Mérőeszközökről annyit csak, hogy én a munkám során ph mérőt, viszkozimétert, szárazanyag tartalom mérőt használok. Minden általam vizsgált anyagnak vannak gyári, az adott gyártásra vonatkozó ph, cP, W/W% adata.
Még soha sem mértem ugyan azt az értékeket, amit a gyártó megadott. Természetesen a tűrésbe minden paraméter belefért. Pedig mi nem olcsó mérőeszközöket használunk! Például, ha egy alkatrészt mérünk milliméteres a tűrés 0,5-es tűrésig elfogadható az eszköz, ha tizedes akkor százados eszközt használunk. Van amit pedig mikroszkóp alatt vizsgálunk. Tehát minden eszközünk "túl" pontos.
Azt biztosan tudom, hogy a hőmérséklet nagyon közrejátszik az eltérésekben, akár 0,5 c° is elég nagy eltérést tud produkálni. Én a refraktométert nem használnám ilyenre. Van ennél a fajtánál jobb de az lényegesen drágább.
a 2 liter alszesz ami lejött 35 fokos,most megy a második adag,ezt tovább engedem majd,lehet lejön 3 liter is,2 már lent van,ja cukor nem lett a cefréhez adva.
Szerintem gyumolcs es cefre fuggo is...de velemenyem szerint ha 0-ig mentel volna akkor pont hianyzik meg kb.... 0.7-1L alszeszed...Es igen jol irtad mert 25% v/v kell felhigitanod.
Üdv mindenkinek.Cseresznyét főzök jelenleg,de a 17 literes főzőmből ami csak 15 literig volt felltöltve 2 liter alszesz jött le.Szerintem ez kevés.Tovább kellett volna főznöm?És tisztázáskor mindig állítsam be az alszeszt vízzel 25 fokosra?
A magja a formája és az ize is el tér a ringlótol - nem tudom mióta de én a szerény 63 évemmel a nagyszüleimtől is csak fehérszilvának hallottam azóta is ugyan az a törzs szaporodik győkérsarj ról !
"Tudós "barátaim szerint egy magoncból szelektálódott (fehér besztercei ) ami bele fér az én szerény ismereteimbe !
Cukrozni, savazni nem kell. Valószínű elesztozni sem kell mert mire hozzád kerül már forr. A preseles a kritikus mert az erjedo torkolyt nem szerencsés bolygatni. Ha biztosra akarsz menni csak szőlőpálinkát csinálsz mert a tervezet hajlamos az ecetesedesre.
Irsai Olivér szőlőt fogok venni augusztus közepe-vége felé, kb 200 kg-t, amit mérés után átküldenek a bogyózó gépen, így csak a szőlőszemeket hozom majd haza. Úgy tervezem kipréselem a levét, abból szőlőpálinkát, a szőlőszemekből törkölypálinkát készítek majd.
A cefrék elkészítéséhez kinek milyen javaslata van?
Mennyi napfényt tegyek hozzájuk?
Milyen élesztővel oltsam be?
Kell-e savazni? (ha kifort, egy-két napon belül le lesz főzve)
A dupla falú főzőmhöz szükségem lenne 15 liter hőközlő olajra. Szeretném minél olcsóbban kihozni, ki mit ajánlana? Eddig a pálmaolaj tűnik a legjobb választásnak, de abból is találtam finomítottat és simát is, kicsit dilemmába vagyok, hogy mi lenne az ideális. Előre is köszönöm a segítséget! :)
"A zöld ringló egy több száz éve termesztett szilvafajta, amely Franciaországból származik. Érése augusztus közepére tehető. Héjának színe zöldes-sárga. Érdekessége, hogy amelyik részét jobban éri a nap, ott piros pontozódás figyelhető meg a héjon. Húsa zöldessárga színű, rendkívül lédús. Finom íze miatt friss fogyasztásra is ideális, de befőtteket is előszeretettel készítenek belőle."
Hirtelen ezt találtam.A fehér szilva kerekebb.De mint mondtam a tévedés belefér!:((
Télen( késő ősszel ) én a hűtővíz hűtését egyben szeretném megoldani a cefre fűtésével. A kis 12V-s merülőszivattyú megérkezett, és a pincében pihen munkára készen, már csak csövet kell vennem, és feltekerni. Mondjuk az is az igazsághoz tartozik, hogy a 300L-es hordóban lévő víz még egyszer sem melegedett teljesen át, tehát inkább a cefre előmelegítése lesz a cél a következő főzéshez. ( Na jó, nyáron a tisztázáskor néha az alsó csapon keresztül nyomok bele egy kis kútvizet. )
Van 2 60 literes hordó cseresznyecefrém. Szépen megkapott mindent amit kell, viszont mivel főzőt csak most vettem így már több mint 3 hete áll. Miután megforrt lezártam légmentesen, lehet valami baja? próbafőzésnek csak jó lesz..
Annyit tennék hozzá , hogy alá vizet önteni , cefrét kosárba , majd mellé még vizet önteni . Minél jobban passzol a kosár az üsthöz annál kisebb a térfogat veszteség , de 3-4 centi hézag mindenképpen legyen . Savállóanyagból csináltattam ( most már a másodikat ) . Legolcsóbb volt bemenni egy saválló készülékeket gyártó céghez és ott maradék lemezeket megvenni ....
A lyukméret 2-4 között legyen .... Nekem eddig bevállt ...most egy hal féle főzőbe csináltattam ...
Lenne nekem is egy kérdésem hozzátok. Kb. 1 hete kaptam egy adag barackcefrét, a tulaj kézzel kevergette a cefrét, kézzel szedegette ki a magokat a hordó aljáról erjedés közben, egy lyukas kukás zsákkal fedte le a hordót, cukrot és élesztőt nem adott hozzá. Főzés közben isteni illata volt, semmi ecetes marásnyom a hűtőspirálban főzés után. Viszont Kecskemétről hozattam barackot az előző eseten felbuzdulva. Rendesen csináltam a cefrét ahogy szoktam (Danstil A élesztő, pektinbontó enzim, kotyogóval felszerelt menetes fedelű hordók, napi kavargatás, 1 kg kristálycukor 30 literenként a cefrébe adva), de cefrefőzésnél szinte alig jönnek a barackos illatok, csak egy jellegtelen észteres illat érezhető végig. Az alszesz íze viszont barackos. 60 fokról indul az alszesz, pisztóriusz tányérral főzök. 30 liter cefrét tudok egyszerre feltenni, 7 liter nem tudom hány fokos alszesz jön le a kecskeméti barackból. Na és az a kérdésem, hogy azért nem érzem az illatokat, mert a magas induló alkoholtartalom elnyomja azokat vagy pedig a hozzáadott cukor miatt túlságosan felhígítottam volna az illatokat is? Vagy pedig később majd kialakulnak az illatok a párlat érlelése során? Találkozott már valaki hasonló dologgal?
Helló :) Én már próbálkoztam télen jeges hűtéssel amikor a szivattyút már téliesíteni kellett, de felesleges a dolog. A jég valóban felúszik a hűtővíz tetejére és nem olvad olyan mértékben, mint amilyen mértékben a hűtővíz teteje melegszik. Súlyokkal lehúzni pedig még haszontalanabb próbálkozás.
Jól idéztél.. igen.. eresztenék valamilyen nehezéket használva. pl 1.5 literes flakonra raknék akkora súlyt, hogy lehúzza. Mivel van egy nagy fagyasztónk ami kb 30% ban van megpakolva így könnyen kivitelezhető lenne a számomra a jég előállítása nagy mennyiségben. A kérdésem tehát továbbra is fennáll oldotta már meg valaki így a hűtést, vagy maradjak a hagyományos keringetésnél. A hűtő 70 literes saválló.
Kéziszerszám kereskedőknél lehet kapni tépőzáras, tengelyes gumikorongot, és tépőzáras filckorongot. Ugyanitt lehet venni csiszolómasszákat is. Kell még egy szabályozható fordulatszámú fúrógép, amibe a csapos korongot befogatod.
Az egyik filckorongot felteszed, bekened barna vagy szürke pasztával, és azzal letisztítod az üstfedelet. Tisztítás után meleg, mosogatószeres vízzel lemosod, majd egy másik filckoronggal, és rózsamasszával tükörfényesre polírozod. A fordulatszámot úgy állítsd be, hogy csak enyhén melegedjen az üstfedél, ahol hozzányomod a korongot, különben szivárványosra "ég" a felület.
A képen látható pálinkafőző tulajdonosa lettem. A hűtéssel kapcsolatban támadt egy olyan ötletem, hogy véleményetek szerint kivitelezhető-e a szokásos módszer helyett jéggel megoldani a hűtést? Pl.: amikor a vízhőmérséklet úgy kívánja akkor 1-2 kg os jégtömböket ereszteni a hűtő aljára?
Sziasztok. Segitségetekre lenne szükségem egy 100-120 literes üstbe való leégésgátló készítésében. Sajnos az üstömnek nem túl jók az arányai túl magas de hát ezt örököltem. Valami régi katonai desztilláló lehetett fény korában. Nagyapám főzött benne minden féle pálinkát leégés gátlóként pedig 1,5 mm-es vörös réz lemezkékből szegecselt össze darabokat, apró hézagokkal. Hát nálam sajnos az alma lefőzésénél ez nem működött tökéletesen mert az üst alján egy féltenyérnyi nagyságban odakozmált a cefre. Hál istennek a végterméken nem érezhető de azért idegesít ill. ha tudom akkor szeretném tökéletesíteni a főzőt. Szívesen vennék mninden tanácsot az elkészítéséhez. Amit eddig gondoltam, hogy 1,5mm-es fúrószárral fúrnám ki a lukakat de ott elakadtam, hogy mennyire kell elemelnem az üst aljáról ill. sárgarézből meg lehet e csinálni. Sajnos most csak ez áll rendelkezésemre. A válaszokat köszönöm előre is. Üdv ATHA
Biztos elég meleg van az erjedéshez, ha csak nem hűtőházban tartod a cefrét. Nekem még a pincében is majdnem minden cefrét hűtenem kellett fagyasztott palackokkal.
Egyébként nyugodtan főzheted, ne várj vele, mert ez a legromlékonyabb cefre. ( még akkor is, ha savaztad )
Sziasztok
Az idei faeprem nem akar kiforrni. Az első hordót már lefőztem, de a többi egyszerűen még nem forrott ki rendesen. Miért lehet ez? Nincs eléggé meleg? Van benne minden (élesztő, sav, napfény). Nem kellene már sok, de a tetején még mindig van egy 0,5cm is eper réteg. Kifőzem így vagy tegyek bele valamit még? Kellene a hordó a szilvának.
azt kérdezném, hogy a mostani hullot almát, ha ehetö ,már akkor cefrézni is lehet?, mert ahogy leesik pár napig érik még a napon, de ettem és kb, az az ize mint mikor leszedem,de tavaly is már augusztus végén kellett szedni, mert sok leesett a nagy meleg miatt,
Nagyon Szépen Köszönöm a KORREKT Válaszodat! Átadom az infót és elirányítom hozzád,környékbeli,(Hajmáskér)tőled sincs messze.... Értetlek,megértelek és a több persze hogy jobb mindenben!!
Üdvözöllek! Konkrétan tőled szeretnék kérdezni valamit. Mivel nem ismerem az ide vonatkozó jogszabályi hátteret és nálam érdeklődött valaki hogy mennyi pálinkát főzethet ki pálinka főzdébe és meddig kell megőriznie az igazoló papírt-számlát mint magánember,vagy egy háztartáson belüli család. Én erre nem tudtam válaszolni neki mivel nem tudom. Segítenél benne? Átadom majd az infót és azt hogy akár hozzád mehet kifőzetni a rengetegnek mondott szilváját......nálam zárt kapukat talált ebben a kérdésben!! A napokban olvastam hogy írtad mekkora mennyiségtől már vállalod...jól emlékszem hogy 250L cefrét említettél?
A hasonló árult főzőknél mindig rövidebb a páracső. A 20 l 25 fokos alszesz lefőzéséhez ezek szerint sok a 3 óra ? Mennyi szerinted az ideális ? És mi a helyzet az 1. menettel ? Ez most kicsit kevesebb idő . 20 fokosig engedem. Eredőben kb. 35 fokos lesz. Ezt visszahígitom 25 fokosra a finomításhoz. Az 50 literes fazékkal kb. 2 óra után indult. És 4 óra alatt jött le. Éppen csak csurgóra vettem. Félek a leégéstől. Eddig még sosem égett le.
Nálunk tényleg drága. Nekem 160-200 Ft. között kínálták a cefrébe való sárgabarackot. Aztán 1.5-2 hete szóltak, hogy nem messze tőlünk a Vajdaságban lehet töménytelen mennyiséget kapni. Az ára: 50 RDS ( kb. 135 HUF ) Sajnos pont két hete már nem vagyok otthon, ezért lemaradtam róla, mert leérett de jövőre résen leszek. :)
A faék egyszerűségű 0-100-as fokolóm által mutatott érték az epruvettában akár 10%-ot is eltérhet az 50-80 fokos tartományban a 0-80 fokos ATC refraktométeremhez képest.
A fokolót nem is használom, csak indikálásra (főleg az alszesz főzésnél).
Üdv Segítséget szeretnék kérni. Javítani akarok a főzőmön. Jó pár kérdés merült fel bennem. Gondolom van egy ideális kisüsti rendszer. Van irodalom arról, hogy milyen páracső kell egy adott főzőhöz ? Igaz az, hogy minél hosszabb annál jobb. A deflegmátor meg pistorius tányér ad valami pluszt, ha jó a páracső ? Árulnak szabályozható hűtésű pistórius tányért. Érdemes lenne megpróbálni ? Józan ésszel ugyanaz történik benne mint a páracsőben. Az alszesznél is ugyanolyan a jelentősége mint a finomításnál ?
Hogyan lehet egy rendszert belőni ideálisra ?
25 literes főzőmhöz 140 cm-es 22 mm-es páracsövet használok. Páracső végén platina PT100 RTD tizedfokos hőmérővel. 75 C fokon jön az első csepp jóval 80 szeszfok fölött. Ha jó a cefre akkor 90 C foknál már elkezdem nézegetni az utópárlatot. Decinként gyűjtöm. Ekkor 55 szeszfok. Általában csak éppen csurgatom a pálinkát...jó sokáig is tart. A 20 litert általában az indulástól számítva 3 óra alatt főzöm. Nem tudom van-e értelme ilyen lassan főzni...ami ki akar jönni az úgy is kijön, persze csak ha benne van.......mondta egy bérfőző ismerősöm. Egyébként nagyon jó pálinkát főzök (persze csak ha, ha jó a cefre) .... sokkal jobbat mint a bérfőzők !!! Nekem nem üzlet...inkább hobbi. Most viszont megkóstolta olyan gyerekkori haverom, aki a parlamentbe szállít pálinkát és ott kapott díjat mint az év legjobb párlata (nem emlékszem mi volt a gyümölcs ) és Ö mondta, hogy nagyon jó a pálesz, csak minden főzőnek van egy utópárlatpárlat szétválasztó képessége. Az ő 5-10 milliós főzőjének azért jobb mint az enyém. Most újítottam és az 50 literes sörfőző fazekam került alulra . A tetején 14 literes réz bogrács (40 cm átmérő) dómnak. Esetleg növelni kellene a páracsövet ? Barkácsolás nem gond.
Lehet, hogy maximalista vagyok...vagy inkább biztosan József Attila
Snapszmester.... Finomításnál 15 aláááá????? Hát nekem ha 40 fokig leengedem az Utópárlatot finomításnál már akkor Savanyú. Fél év múlva a pálinka kuka mert úgy átüt rajta a savanyú üst szag....
Cseresznyét főztem de 80 liter lett+(1kg napfény) magozva kb 5 lityót adott. 45-ig engedtem le kb a finomításnál? Te meddig mentél le snapszmester? Nekem picit jellegtelen lágy illata van.
A meggynek már cefrébe is jobb az illata mint a cserkónak.
Cseresznyét főztem 100/10 kihozatallal. Ugyan annak a csapatnak főztem meggyet, barackot, de a cseri adott messze a legtöbbet és finomabb lett mint a másikak. Természetesen maggal együtt főztem.
Kaptam tavaly anyámtól két liter 50 fokos cseresznyét (mindent bele cefre, főzetés maggal együtt) ami még a kitartó ivással megszerzett májzsugorral rendelkezők szerint is ihatatlan volt.
Kétszer kellett lepárolni, mire egyáltalán bele mertem kóstolni. :-)
Kaptam talán hét deci 47-re higított valamit, ami már iható....jónak ugyan nem jó, de iható. :-p
" Főzdés egyértelműen jobb lett. Ez megerősítette hitemet, hogy nem tudok jó pálinkát főzni ( néha sikerül jól ) "
Ezért kapsz tőlem egy LIKE gombot. Ezen az oldalon, ahol a hozzászólók többsége nagyon büszke az általa főzött pálinkára ( és annak minőségére ) nagy szó, ha valaki beismeri, hogy csak néha sikerül jó párlatot készítenie. A második LIKE meg akkor jár/na, ha törekedsz a folyamatos fejlődésre.
Van kb 2 liter 45 fokos cseresznye pálinkám ami zavaros lett a túl hígítástól. Két fokolóm van, az egyikben van hőmérő is. A két fokóló 70 fokon egyformán mér, de már 50 foknál 4 fok különbség is van közöttük. A hőmérős fokolóval állítottuk be a pálinka alkohol fokát 49 fokra, ekkor lett zavaros/homályos a cseresznye pálinkám.
A mezei fokoló ekkor 45 fokot mutatott.
Ki lehet javítani ezt a hibát átszűréssel?
Vagy nem éri meg vele kínlódani, ezért inkább főzzem újra?
A kékfrankost, a zweigeltet és a pinot noirt is kiválóan színezte. A kilencvenes évek közepén áttértünk a bíborkadárra, mint szőlőfestő, mert vettünk 1 hektárt, így olcsóbb és egyszerűbb lett a bodzától.
Nem pancsolják/ták, csak festették/tik vele a piros szőlőt, hogy szebb színe legyen. Festőszőlő hiányában már régóta használják/ták. Természetesen nem magozzák ki, csak leszedik a száráról a bogyókat, átengedik szőlődarálón, majd hozzákeverik a musthoz és úgy szorítják le ( héjon erjesztés ). A végén együtt préselik. Volt párszor szerencsém gyakorolni a technikát. :)
Hát ezek a fokolók!..... Több mint egy éve elmélkedtem itt a fokolóm "szégyellőségéről"( a skála mindig hátatfordít nekem) És most MEGVILÁGOSODTAM : a mérőeszköz súlyozása (gondolom ) vas sörétekkel történhet , na már most , a készülék skálája elfordúlva töllem ÉSZAKI irányba tekint MINDÍG. Tehát 2 az 1-ben :szeszfokoló és iránytű . Így mostmár tudom hogy jó irányba halad e a finomításom ;-) , igaz az aktuális alkoholfokot csak tükör segítségével tudom leolvasni, de oda se neki. Azért nem fogom átrendezni a lepáló kamrámat.
Egyem az érzékeny lelketeket, csak örömködtem hogy végre egy ember aki sose főzött még bérfőzdében felismerte hogy van más lehetősége is. Ennyi. Lapozzunk!
Mielőtt nagyon belekevernének, ugyan az a fokoló ugyan azt a pálinkát egyező hőfokon egyformán méri. Edény nagysága, pálinka mennyisége nem számít. Nálad mechanikai problémát látok, de ezt te is könnyen ki tudod találni.
Zugfőzdésnél főzet a zugfőzető, de nem is ez a lényeg. A fontos az hogy jött valaki aki feladta alvilági státuszát és legálisan, de drágábban, megbízható helyet keresve főzeti a pálinkáját. Ez viszi előre az ügyünket, főleg ha tendencia lesz.
Elnézését nem kötekedni akarok és gondolom csak elírás volt de:nem ion mentes hanem ion cserélt .A Ca ionokat Na ionokkal "cseréli "ki a gyanta és "elmúlik" a keménysége a víznek .A többi tulajdonsága marad a régi. Még egyszer elnézést.