Keresés

Részletes keresés

Japi1 Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8798

Helló Katus870512!

Tanulékony vagyok, mostmár kiírtam a számsort is. Könnyű volt, rájöttem, hogy a 0512 megegyezik születésem hónap-napjával. A 87 ezután már könnyű volt :-)).

Remélem, már túl vagy azon a borzadájon, ami minden közönséges halandót elfog, amikor először szembesül Fürtöske "fiatalkori képével"? :-)))))

Komolyra fordítva: már biztosan olvastál a tekik táplálkozási normáiról. Csak imétlésképpen: napi egyszeri étkezés elég. A tekiknek a túletetés sem jó. Nemcsak azért, mert elhízhatnak, amit mi szemmel nem igen veszünk észre, nekik meg szó szerint szűk lesz a páncél. Ezen kívül még a páncél deformációját is okozhatja. Egy ollózás:

"További ok lehet: a túl gyors növekedés túletetés miatt, túl magas hőmérséklet, a páncél sérülései."

Magyarul:a gyors növekedéssel nem tart lépést a Ca bevitel.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem feltétlen fordul elő, előfordulhat. Különben is, ami kaját eddig kaptak, gondolok itt a bolharákra, attól nem híznak el, nem sok tápérték szorult bele. Az élő hallal kapcsolatban: nincs kontroll, hogy melyik kapta el, ha egyáltalán el tudja kapni. Így előfordulhat, hogy az agresszívebb jóllakik, a másik meg hoppon marad.

Május 26.-án írtam:

"Ma kaptam az egyik akvarista ismerősömtől 7 db guppit. Jó félórája betettem az akváriumukba, egy darabig figyeltem őket, a tekik képtelenek voltak elkapni a gyors kishalakat. Most viszont egy sincs. Kifárasztották őket?

Mindenesetre jól nem laktak."

Korrigálok: kb egy het észrevettem 4 db guppit az aksiban. A napozókő mögött bújhattak el, a 16-18 cm nagy sárgafülü ékszertekik nem bírták levadászni őket.

Jelenleg is van kettő nagy guppi, és sok apró.

A fagyasztott hal nem úszik el.

Japi

Előzmény: Katus870512 (8789)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8797

Helló dorma!

Sajnálom, ami történt. Egyértelmű, hogy beteg tekit kaptál, hiánybetegség nem alakul ki pár nap alatt. Tedd azt, amit Fürtöske javasolt. Ha okoskodik, próbáld meg finoman megzsarolni, h a teknőstartók egyik fórumán közlöd a bolt címét. Nem tudom hogy jó ötlet-e, én megpróbálnám. Nem egyformák a kereskedők sem. Milyen tanácsot tud adni az, aki maga sem tudja, hogy mi kell a teknősöknek?

Mégegyszer: sajnálom.

Japi

Előzmény: dorma (8794)
dorma Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8796
Bizony nem ingyé, 35oo ft, a másikat 25oo-ért vettem egy másik üzletben és ő egészséges. De ott az eladó mondta h hallal etette. De már nem is a pénz aggaszt(nemmintha sok lenne belőle) hanem sajnálom szegényt, nem is nagyon vagyok összeszokva vele hiszen 1,5 hete van nálam. A doktórnő 5oo-at kért a vitamininjekcióért. De nem lesz már jobban. Szegény Dezső. A párom vette nekem Dezsőt azért h a másik tekim ne legyen magányos nehogy baja legyen. Erre ennek lett baja.
Előzmény: Fürtöske (8795)
Fürtöske Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8795

Tedd azt!

Lehetőleg akkor, mikor vannak az üzletben vevők.

Én bizti ezt tenném, és visszavinném a tekit. Nem kell bunkónak lenni, csak egyszerűen elmondani neki, mi a gáz (nem kiabálva, de úgy, hogy mások is hallják).

Annál is inkább, mert így talán nem áll le vitatkozni, okoskodni, vagy elhajtani mások előtt, inkább ad egy másikat. És el is lehet mondani, mit mondott az állatorvos, hogy rosszul volt tartva, ezért beteg a teki.

Gondolom nem ingyé adta ????

Előzmény: dorma (8794)
dorma Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8794
Helló Japi. Köszönöm a linkeket, tanulmányozom. A beteg teknőst elvittük orvoshoz, hiánybetegsége van az állatkereskedő beteg tekit adott el. Kapott vitamininjekciót de továbbra sem eszik. 4. napja semmit. Az orvos nem tud többet tenni. Sajnálom szegényt még most megmozdult ül a kövön napok óta nem megy vízbe. Meddig agonizál szegény? Inkább halna meg szegényke nem bírom már nézni a mozdulatlanságát. Halat sm fogadja el, mostmár úszni sem bír. Én mindent megtettem , nem nálam lett neki hiánybetegsége 1 hét alatt. Hogyan halnak meg a teknősök? Ja a másikat külön tettem. Annak semmi baja, igaz őt másik üzletből hoztuk. Ott gomdolom rendesen etették. Legszivesebben visszamennék az állatkereskedőhöz reklamálni, micsoda dolog az h betegen eladja.
Előzmény: Japi1 (8783)
funtasy Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8793

Szia Japi1,

Nem, sajnos nem nálam születtek a kicsik!

F

Előzmény: Japi1 (8784)
Zé20 Creative Commons License 2006.06.21 0 0 8792

köszi srácok :D

Katus870512 Creative Commons License 2006.06.20 0 0 8791
Köszönöm!!!!Jó az oldal azthiszem lesz mit olvagatni:)
Előzmény: Fürtöske (8790)
Fürtöske Creative Commons License 2006.06.20 0 0 8790

Szia!

Itt mindent megtalálsz, ami a legfontosabb!! (klikk ide)

Előzmény: Katus870512 (8789)
Katus870512 Creative Commons License 2006.06.20 0 0 8789
9 hónaposak,és napi 2x esznek bolharákot és mindíg van bennt nekik élő hal.Akkor egyenlőre napi 2x egyenek?A fagyasztott apróhalat,hogy tálaljuk?Választ köszi szépen!
Előzmény: Japi1 (8788)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.20 0 0 8788

Helló Katus!

Elnézést, de a számsort nem írom ki. A tekik fő étkezése mindíg a fagyasztott vagy élő hal. Nem írtad, hány évesek a tekik, milyen időközönként eteted őket. Ha elmúltak egy évesek, elég kétnaponként etetni, közben adhatod a kiegészítőket /teknős müzli, tüskés bolharák, marha szívmix, liofilizált (fehér) hal stb/. Én havonta kb egyszer adok nekik sovány marhahúst, csirke májat, szárnyas húst. Vigyázni kell vele, nem szabad sűrűn adni, mivel a tekiknek szükséges vitaminokat, kalciumot nem tartalmaznak. Ha a főétkezés kb 70%-a hal, nem fontos külön Ca, ill. vitaminpótlás. Ezenkívül gondolj a növényi kajára is, mind a két teknős, a sárgafülü ékszerteknős, ill. a közönséges tarajos /király/ teknős igényli. Fiatal korban kevesebbet, később egyre többet.

Javaslom, lapozz vissza a 8783 hsz.-ra, ott megadtam két linket. Az egyik topiktársunk, Fürtöske honlapja. Igaz, hogy ő a vörösfülü ékszerteknősökről ír, viszont a tieidre is egy az egyben alkalmazható. A másik link a tekik táplálkozásával függ össze.

Ha lakóhelyedhez közel van Cora, Metro, Auchan áruház, javaslom az ott kapható Aquadella fagyasztot tengeri apróhalat, sokkal olcsóbb, mint az élő, vagy kisállat kereskedésben kapható fagyasztott hal.

Sok sikert.

Japi

Előzmény: Katus870512 (8787)
Katus870512 Creative Commons License 2006.06.20 0 0 8787
Sziasztok kérdésem lenne.

Van nekünk 2 db tekink. 1 sárgafülü meg egy kiráy teki. És azt szeretném megkérdezni , hogy mi az optimális étrend a számukra? Jelenleg élő halat mindig kapnak meg esznek bolharákot meg teki müzlit (bár ezt nem nagyon komálják) válaszotokat előre is köszönöm.
Fürtöske Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8786

Ezzel én nem vitatkoznék, csak kicsit el-meditálgatnék! :-o)))

Az tény, hogy keserű. De az Unikum is keserű, mégis van, aki imádja ....

Az kizárt dolog, hogy korszerűtlen. Egyszerűen csak természetes, hatékony, eredeti, utánozhatatlan, és évtizedek alatt jól bevált készítmény.

Az kétségtelen, hogy bizonyos szituban nehezebben adható el, mert egyszerűen csak csukamájolaj. Csak ennyi, pedig minden benne van.

A korszerűnek nevezett dolgokba pedig állítólag minden benne van, általában legalább is nem árt, igazából mégsem korszerűbb, csak jobban eladható.

Vajon ráadásul milyen kereskedőknél is kapható komplett vitamin vetekedhet bármilyen gyógyszertári termékkel.

Ez olyan, mint a több évtizedes Ultra mosószer. Egyszerűen csak Ultra, azt tudja, amire készült, semmi különleges nincs benne, viszont tökéletesen tisztít.

De ezt nem lehet igazán eladni, helyette inkább készítenek Mega-kozmikus-turbó-ultra-trimágus-superextra fehér port, amiről senki nem tudja, hogy mi van benne, de csicsás dobozba van, baromi drága, és a reklám szerint az egész volt szovjet hadseregnek az összes alsógatyáját egyszerre ki lehet mosni egy evőkanálnyi mennyiséggel.

Na', ezt lehet kapni a kereskedőknél ......

Természetesen mindenki azt vesz, amit akar, meg amit meg tud venni.

A csukamájolaj csak egy hirtelen jött ötlet volt, semmi több, nem kötelező alaptartozék a teknőstartók között. :-o))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: deguky (8785)
deguky Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8785
A csukamájolaj keserű és korszerűtlen. Rengeteg koplett vitamín kapható a kerskedésekben.
Előzmény: Zé20 (8770)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8784

Helló funtasy!

Kösz a kiegészítést. A felhozott kígyónyakú /Chelodina/ példák saját tekik közt fordultak elő?

Japi1

Előzmény: funtasy (8780)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8783

Helló dorma!

Először is adok egy linket, topiktársunk, Fürtöske honlapja.

http://ifurtoske.fw.hu/

Igaz, hogy ő a vörösfülü ékszerteknősökről ír, de tartása, etetése gyakorlatilag megegyezik a tarajosteknősével, sok hasznos dolgot olvashatsz ott, többek között a tekik betegségeiről is. A szemgyulladásnak többféle oka lehet: piszkos szennyezett víz, A vitamin hiány, nem megfelelő táplálék összetétel, hőmérséklet problémák stb. A kamillás fürdetés /naponta egyszer, 30 Co-os vízben/ a lehető legjobb, amit gyorssegítségnek alkalmazni tudtál. Ha nem javul, feltétlen dokihoz kell vinni.

Még egy link:

http://www.primavet.hu/online2/tul_teknosok.html

Dr. Sátorhelyi Tamás ír a teknősök ásvány anyag szükségletéről.  A táplálék helyes megválasztásával sok problémát megelőzhetsz. Gyakorlatilag ha a kajájuk élő vagy fagyasztott hal, általában nem szükséges a vitaminok pótlása. Most azonban feltétlen kell. A másiknak nem feltétlen kell a szemcsepp, nem fertőző.

Általában a boltokban a közönséges tarajosteknőst / Graptemys pseudogeographica/ tartják, nevezik még királyteknősnek is. Valszeg neked is ez van.

A fejleményekről számolj be!

Japi1

Előzmény: dorma (8782)
dorma Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8782
Sziasztok.
Új vagyok itt, és 1,5 hete két tarajosteknős gazdája. Minden segítséget, ötletet szivesen fogadok. Az egyik tekim az eladó szerint 2 hónapos. A páncélja 4cm. A másikat nem tudom mennyi idős mert nem én vettem hanem kaptam. Az ő páncélmérete is 4 cm. De szerintem idősebb mert testileg fejlettebbnek tűnik. Ő a Dezső. A problémám az h Dezsőnek begyulladt a szeme-szerintem-vettem szemcseppet és kammillás fürdőt kapott. De sokkal lustább mint a másik és a kaját is csak nagy unszolásra csipesszel fogad el 1-2 falatot. Vitamincseppet teszek a kajára. Napi 1x. A víz hőfoka és minősége jó. A farkának fele letörött nem tom hogyan. Már le is esett. Lehet h beteg teknőst adtak el? Ugye meggyógyul.
És még 1 kérdés, meddig kell csepegtetni a szemébe. És a másiknak csepegtessek e. Annak semmi baja nincs.
Köszi a tanácsokat.

Ja és még soha nem volt teknősöm, amit tudok a netről szedtem össze. A nevük Tekila(csak így egyszerüen) és Dezső.
funtasy Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8781
Kicsit elcsúsztak a feliratok! :/
Előzmény: funtasy (8780)
funtasy Creative Commons License 2006.06.19 0 0 8780

Sziasztok,

Lemaradtam erről a vitáról, de igen, lehet keresztezni őket, pl.:

Chelodna mccordi x chelodina reimanni

Második generációs hibrid

Chelodina mccordi x (chelodina reimanni x chelodina parkeri)

Ilyesmi szerintem van az ékszereknél is, pl. a 'pasztel' ékszerek:

Legyetek jó,

F

Előzmény: Japi1 (8779)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8779

Helló!

Pár hónapja ment a topikon egy vita, hogy a különböző tekik keresztezhetők-e? Végül abban maradtunk, hogy az azonos fajhoz tartozók között előfordulhat. Ezt támasztja alá egy általam most olvasott írás is:

A cikkben említett T. s. scripta a sárgafülü ékszerteknős rendszertani neve, rokonok. Ezek szerint az USA-ban is előbb-utóbb betiltják a vörösfülüek kereskedelmi forgalmazását /mint ismert, az EU-ban, így hazánkban is már tiltott/.

Csak mint érdekességet tettem fel a topikra.

Japi1

Japi1 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8778

Helló Cesete!

A víz átveszi a környezeti hőmérsékletet, kánikulában a lakásban is előfordulhat 26- 27 Co /sőt több is/, gyakorlatilag nem kell a vizet melegíteni. De: ha a fűtőtest automata, és be van állítva pl. 25 Co-ra, efölött úgysem kapcsol be, nem melegíti tovább a vizet, nem fogyaszt. Szvsz nyugodtan maradhat bekapcsolva.

Japi1

Előzmény: Cesete (8777)
Cesete Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8777

Köszönöm! Számolni sosem tudtam...:)

Most azt csináljuk, h növényke mindig van beszórva, de csak pitypang, mert a többit nem ismerem, ill szoktunk néha venni vízinövényt is nekik.

Újabb kérdés, ilyen dögmlegben is kell nekik a fűtőszál?

Előzmény: Japi1 (8768)
Japi1 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8776

Helló Zé20!

Csak kiegészíteném Fürtöskét:

Előkotortam a tekikről vezetett feljegyzéseimet. A két sárgafülü ékszerteknősömnek egyéves korában 8 cm, kétévesen  11 ill. 12 cm /megkezdődött a méretkülönbség/, hároméves korában 15 ill. 16,5 cm  volt a páncélhossza. Ez nem jelent etalont, sokminden befolyásolja a tekik növekedését, ollóztam:

"...a növekedés, és a végső nagyság nagyban függ a környezeti tényezőktől, a tápláléktól, a hőmérsékletváltozástól és az állat számára biztosított hely nagyságától is. Az általános tapasztalat az, hogy a teknős kisseb helyen nem nő igazán nagyra, növekedése lassú lesz."

Nem tudhatod pontosan, milyen körülmények között volt a teki, mit kapott enni stb. míg hozzád nem került.

Ezen kívül, mint köztünk is vannak zsoké, illetve kosárlabdázó méretűek, köztük is vannak kissebb-nagyobb növésűek, még egy családon belül is.

Tehát, mint Fürtöske is írta, a kérdésre nehéz pontos választ adni, fogadd el a 2-3 évet, esetleg kompromisszumként a 2,5-öt. Nem tévedsz nagyot.

Ja igen: a csukamájolajat, ha nem is kóstolod meg /az sem ártana meg/, legalább szagolj bele :-)))).

Japi1

dezsoKE Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8775
Koszonom a tippet, mar kiprobaltam, az eredmeny ugyanaz. Mondjuk eszik mind a ketto, csak ugy nez ki, a kisebbik nem annyira szereti a halat. :-O
Előzmény: Japi1 (8769)
Fürtöske Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8774

A fogságban tartott tekiknél a méret nem egészen egyértelmű.

Ráadásul egyébként is eléggé nagy méretkülönbség lehet egyszerre született tekiknél is.

A 2-3 éves kor eléggé reálisnak tűnik, de egyáltalán nem biztos.

Előzmény: Zé20 (8773)
Zé20 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8773
ja és milyen idős lehet.... a haverom akitől kaptam aszonta h 2-3 éves lehet szerintetek?
Zé20 Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8772

:)

...a francba gondoltam

Fürtöske Creative Commons License 2006.06.18 0 0 8771

:-o))))))))))))))))))))))))))))))

Gyógyszertár! :-o)))

Zé20 Creative Commons License 2006.06.17 0 0 8770

Bocs  a hülye kérdésért,de hol lehet kapni csukamájolajat?

Ha a tekimnek 9cm a páncélja akkor milyen idős lehet?

Japi1 Creative Commons License 2006.06.17 0 0 8769

Helló dezsoKE!

Ha úgy látod, hogy a nagyobbik eleszik mindent a kicsi elől, megpróbálhatod, hogy a kissebbet pár percel korábban teszed az etetőbe, a nagyot később. Hátha így nagyjából azonos kajához jutnak. Mindkettő külön-külön etetése több időt igényel. A méret nem aggasztana, a két sárgafülü ékszerteknősöm hajdan egyforma volt, ma már lényeges a méretkülönbség, pedig mind a kettő zabagép. Először arra gondoltam, hogy fiú-lány, a hímek pedig kissebbek. Ma már elbizonytalanodtam, mind a kettő nösténynek néz ki. Ámbár még fiatalok, az ivarérettségre még várni kell.

Japi1

Előzmény: dezsoKE (8767)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!