> Az megfizethető ár, még szegélyekkel is és akkor is ha aláfektetünk egy kis zajcsökkentő fóliát.
Nem zajszigetelő, hanem nedvesség. A zajszigetelés már rajta van. Vigyázz, mert amit aláraksz, annak a hőszigetelési együtthatóját hozzá kell adnod a többihez! Ez a párazáró fóliára is vonatkozik (de azt nem úszhatod meg)!!!!
A lakás/ház jó hőszigetelése azért is nagyon fontos, mert a laminát hőmérséklete nem haladhatja meg a 26 fokot (általában). Ha jól emlékszem, az Elesgonál es 28 fok, de nem merek rá megesküdni. Mindenesetre nem szabad nagyon megmelengetni.
Nem árt, ha a bútorok nem zárják le teljesen az alattuk levő padlófelületet, mert ebben az esetben csökken a fűtőfelület.
Mi például megemeltük az ágyainkat: kis fatalpakat csavaroztunk alájuk, így mozoghat a levegő.
> Mi kell a parketta alá? Gondolom egy réteg recsegést csillapító szivacsréteg kell. Ragasztani kell, vagy lehet?
Csak a laminátról tudok nyilatkozni.
Mindenképpen kell alá egy vékony polietilén fólia. Új háznál/lakásnál extrém fontos megvárni, míg az esztrich kiszárad (nedvességmérés!).
Kell még lépés-hangszigetelés (az is egy réteg valami), de az általam linkelt típusba be van építve.
Ragasztani nem kell, és nem is ajánlott, ennek a típusnak kiváló a fugaillesztése. Ha belenyomsz valamit, nem lesz elég a hely a fugában az illesztéshez.
Úgy kell letenni, hogy legyen a szélső sor és a fal között valamekkora hely, máskülönben a hőtágulás miatt fel fog púposodni.
Nem szabad elfelejteni, hogy ehhez hozzájön még a faltól elválasztó merőleges csík ára, valamint igény esetén különböző sarokelemek (utóbbiakat meg lehet oldani a fali csík 45 fokos fűrészelésével és illesztésével).
> "Laminált érzés"
Hú, én azelőtt panelban laktam, linóleumon... A szobákban és a konyhában parkettmintás linóleum, a fürdőszobában pedig sakktábla (vhvhvhvhhh - hidegrázás). A laminát nekem az álmom volt :-) Parkettát sosem akartam, a szüleimnél az volt, utáltam, hogy folyton padlókrémmel kell polírozni. Utána lelakkozták, de meg nem szerettem...
Egy barátnőmnél parafa van. Hát ja. Az persze tetszik... Egy hátrányát látom (az ára mellett): mivel porózus/rücskös a felszíne, nem lehet egyszerű söpörni. De azért elfogadnám :-D
Mint ahogy azokat a toszkán stílusú nappalikat is, durva felszínű, rusztikus, krémszínű járólappal, a faltól egy méterre barnásvörös csík, néhány mintás darabbal pl. a sarkokon... Mmmmm...
...aztán felébredek, mert belelógott a kezem a bilibe...
Most olvasok viszont egy német honlapot, ahol olyan rendes fa parkettát is ajánlanak, ami már előre lakkozott, jó padlófűtéshez és a lamináltakhoz hasonlóan fektethető, utólag nem kell csiszolni és lakkozni.
Teljesen hasonlóan gondolkodunk mi is. A nappaliba ez a lamella cuccos lesz, a hálókba laminált..olcsón. aztán, ha megtollasodunk, és meguntuk a műanyagot, akkor mehet ez is, főleg, ha tényleg annyira szuper, mint mondják :)
Nem is azzal van gond, hogy nem jó, hanem azzal, hogy már a lakással is túlvállalom magam, éppen ezért van padló és festés nélkül rendelve. Ezeket szeretném magam megoldani, jól, de olcsóbban.
A 44,68nm-es nappaliba, ahol valószínűleg a legtöbbet tartózkodunk majd, oda nagyon jó lenne, főleg, hogy a konyha része járólapos lesz ez talán még belefér a költségvetésbe. De a szobákra már tényleg nem marad pénz, oda maximum valami szerényebb áru laminált kerülhet csak. Sajnos a konyha el fog vinni egy csomó pénzt, nagyon kis költségvetés maradt befejezni :-(
Én maradnék szívesen a laminált vagy más parkett mellett, szőnyeget maximum ráterítenék, de inkább nem. Nálunk minden pormentes, porallergia miatt.
Allergiás matracok, ágyneműk, bőrgarnitúra, és sehol sincs szőnyeg a nappalit kivéve, de az is csak egy leterített, állítólag atkamentes.
A padlófűtéstől a padló valóban nem meleg, a járólapos helyiségekben viszont kellemesen langyos, parkettes szobákban inkább olyan természetes szoba-hőmérsékletű.
A szigeteléssel nem lesz gond, 9 centis szigetelés a falakon kívül, háromrétegű hőszigetelt ablakok.
Hát az lenne a legjobb, de bíztam benn, hogy valami természetes anyagot is ajánl valaki, ami megfelelő lehet.
Pl milyen gyakorlatban a parafa?
A nappaliba lehet vagy szintén járólap (örök életű) vagy padlószőnyeg.
Egyiket sem szeretnék. A járólap fűtési időszakon kívül nagyon hideg, zoknisan csúszós. Igaz, könnyá takarítani és kemény.
Padlószőnyeg semmiképpen. Atkatároló, könnyen koszolódó, nehezen takarítható és ódivatú.
Ahol jelenleg lakom, ott padlófűtés van és rendes parketta. A fűtés szempontjából nem érzem, hogy baj lenne vele, ami baja van, hogy relatív puha és nagyon sérülékeny. Ilyet az új lakásba semmiképpen sem szeretnék, vagy ha igen akkor legyen annyira olcsó, hogy ne fájjon ha 5-10 év alatt csere érett lesz.
Valami kemény parkett vagy laminált érdekelne, de nem ismerem ki magam köztük. Melyik gyártó, melyik terméke számít jónak, tartósnak és elég keménynek?
Kisgyerekhez nem tennék laminátot, mert kilocsol, lepisil, végighúz... Ha mégis laminát mellett döntesz, akkor nagykeménységűt (32-es) kell.
Ez az én dilemmám is. Vagy olcsónak kell lennie, vagy kisgyerek állónak:-) És lehetőleg ne kő.
A szobákba jó lehet a laminát, ha vigyázol az említett tulajdonságokra.
Arra gondolj (gyerekszoba), hogy a padlófűtés a reklámokkal ellentétben NEM jelent folyamatosan langyos padlót! Egy jól szigetelt lakásban/házban régen rossz, ha meleg a padló.
A gyerekszobába ezért valami nem túl drága padlószőnyeget raknék. Leeszi, lehányja :-D
Egy kérdésem lenne. Egy teljesen új, padlófűtéses lakáshoz szeretnék padlóburkolatot választani.
Egy 18, 17és 16 nm-es szobához, és egy közel 45 nm-es nappalihoz (ebben egyben a konyha rész is benn van).
A dilemmám az, hogy kisgyerekek miatt érdemes inkább olcsót venni amiért nem kár, vagy drágát, ami jó esetben ellenáll a behatásoknak, vagy egyáltalán valami középút, ami tartós, de nem drága?
Egyáltalán mit érdemes nézegetni? Parketta, Laminált? Nappalit a konyha rész miatt megosztva? Járólap és parketta?
Ki mit ajánl?
Én sajnos nagyon laikus vagyok, de a döntést mégis nekem kell meghoznom...
Ha nem lesz túl nagy a fesztáv és a tető, akkor nem lesz vele gond. Persze ha tartós melléképületet akarsz, akkor jó lenne rá egy koszorú is körben, amire viszont kicsit kevés a 17 centis szélesség. (25 jó lenne)
Helló! Érdeklődnék, hogy a B30-as falazóelem rakható futó kötésben, azaz nem 30, hanem 17,5 cm falvastagsággal egy melléképületnél?
A gyakorlatban tudom, hogy megáll, mert több helyen látni ilyen falat, de alkalmazástechnikát nem találok sajnos, hogy "papíron" is megfelel-e. Számít a falazóelem gyártója is, vagy megvásárolható a legkedvezőbb árú?