Keresés

Részletes keresés

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15076
Nem, de ez részben a sérülésem miatt volt. Nem érzem visszavonultnak magam, csak most így jött össze. Ami a jelvényszerzőt illeti, hamarosan országút lesz megint a kerekem alatt, ha el bírok itthonról szabadulni, és akkor szeretnék megint egy olyan lepedőt összepecsételni, mint a tavalyi. :-)
Sajnos nem találom a képet. :-( Egy A4-es papír volt majdnem telepecsételve, egyetlen túra alatt.

Előzmény: Güsziológus (15074)
mosomedve Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15075
T.KÉKES! Felsővadászon a Rákóczi kastélyban működő iskolában májusban kaptunk olcsó szállást a tornateremben. Zuhany van. Persze most, iskolai szünetben nem biztos hogy igénybe vehető. Bódvarákón jó kisvadászházban is van szálláslehetőség, a falu elején kell a kövesúton kb. 1 km-t menni az Esztámos-hegyi régi kőbánya felé.
Előzmény: KÉKES (15063)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15074

Az például szimpatikus, hogy a minősítés nem időfüggő.

Aki a pontokat összegyűjti (időn belül), az "léphet egyet".

Nem érdekes, hogy hány év alatt jön össze a 15.000.

Nincs tehát kiválóbb:o)

Én sem leszek az, ha összejön 5 év alatt:o)

Azt azért remélem, hogy annyira nem fogok leállni, mint Te, bár előre nehéz elképzelni a jövőt. Gondolom Te sem azt tervezted, hogy gyakorlatilag "visszavonulsz", legalábbis a teljesítménytúrázástól.

Gerecse óta voltál?

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15072)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15073
Bocs, nem a 15000 volt hat év, hanem a teljes vertikum a kezdetektől. A 15K sem kevés.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15072)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15072
Sok bizony. Nekem hat év volt, pedig ennek a nagyobb részében keményen nyomtam. A teljesítmény vitathatatlan. Na csak úgy eszembe jutott, ha már nagypapi a nevek hangzását feszegette.
Előzmény: Güsziológus (15071)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15071

Nem először fejted ki nézeteidet a témával kapcsolatban.

Hivatalos reflexió azt hiszem nem lesz:o(

Én nem szoktam azon gondolkodni, hogy miért nem jó, elfogadom, ahogy van.

Aki akar érdemes, vagy kiváló lenni, az eldönti, aki nem akar, az nem "nevez".

Én a fokozatokkal kapcsolatban a művészeti érdemes és kiváló fokozathoz asszociálok. Kicsit fura, hogy mitől vagyok "érdemes", de azt hiszem, hogy az a teljesítmény, ami ahhoz kell, hogy a kiváló címet megkapjam, bizonyos fokig elismerésre méltó.

Nekem annyi, hogy értékelni tudom a mögötte lévő teljesítményt.

Nagyon sok a 15.000 pont!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15062)
Múzsla Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15070

Köszi, hogy kotorásztál.

A történet úgy kezdődött, hogy Zete megkért a fuvarra. Aztán tegnap, amikor eltévedtek, akkor felhívott, hogy sztornó, met már nem vágnak bele a Járdánháza utáni résznek. Eléggé el volt kenődve.

Ma pedig felhívott, hogy utána tudnék-e nézni az igazságnak vagyis, hogy miért van kétféle kék út. Ezért hívtam fel Petit.

Az említett helyeket én sem ismerem, ráadásul térkép sincs előttem.

Az tény, hogy eredetileg a Kohász-kék Arlóról Farkaslyuk felé ment Ózdra és onnan tovább Hétesre, Miskolc felé. Aztán a nyolcvanas években került rá arra a nyomvonalra, amelyen később, a 2000-es túra is szerepelt.

A Hétes környéki "fokozott erdőirtásnak" köszönhetően javasoltam azt, hogy ne is szenvedjen senki az iszonyatos körülmények miatt, hanem (ha Miskolc felől jön)vegye célba Farkaslyukot és onnan, aszfalton menjen be Ózd központjába. Ez azonban Ózdnak a másik felén jelentkező probléma. Az jelenleg sincs orvosolva.

Az sajnos nem derült ki, hogy mennyire frissek a jelek, csak az hogy jelenleg Ózdról kétféle kék jelzésű úton lehet eljutni Somsályba, a templomhoz.

A teljesítésed biztosan OK lesz, ettől ne félj.

Nekem továbbra is a Dávidtanya - Szalajkaház kék jelzésű(?!) útvonal az igazi kuriózum. Viszont az a HMTSZ területe. Wenzel Petinek ahhoz nincs köze.

Előzmény: Güsziológus (15060)
k-k Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15069
Túranaplót már vettünk is kettőt, csak mivel ahhoz kell a túrajelentés (az meg nincs még), ezért nem foglalkoztunk vele. De akkor ezekszerint be tudom írni az OKT-t a túranaplóba és az igazolás az OKT füzet lesz?
Előzmény: Güsziológus (15068)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15068
Egy "tételként" bekönyveled az egyéni túranaplóba (ilyet lehet venni az MTSZ-ben), és már meg is van a bronz és az ezüst.
Előzmény: k-k (15066)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15067
Be kő tenni Word-be, oszt lehet nyomtatni.
Előzmény: KÉKES (15064)
k-k Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15066

Köszi Mindenkinek a válaszokat.

Tavaly és idén is MTSZ tagok voltunk a párommal. Tavaly kiválasztottunk egy kerületi egyesületet véletlenszerűen (Vadvirág SE), idén a HVTE-be léptünk be.

Csak a túrajelentésekkel és naplókkal nem foglalkoztunk. De akkor lehet, hogy befejezzük most már az OKT-t és utána kezdek ilyenekkel foglalkozni. Már csak 7 túranap, abból 2 most 7vége. :)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15065
Fénymásolható.
Előzmény: KÉKES (15064)
KÉKES Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15064
Turajelenteseket be tudok szerezni a MTSZ-ben, vagz csak a szakosztaly adhat ki? A multkor a szakosztalyban csak 1-2 adtak , ami eleg keves volt! :(
Előzmény: hörpölin (15052)
KÉKES Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15063
Koszonom az infokat! Megprobaljuk a bodvaszilasi szallast, ha nem lesz: irany Edeleny! Apropo Felsovadaszon szallt mar meg valaki?
Előzmény: Morcsi (15042)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15062
Én most szereztem egy kiválót (nem dicsekvés, csak a múló idő, ez mindenkivel megtörténik egy idő után, ha gyűjti a pecsétet), és ezután mi lesz? Nyilván kezdem elölről. Vagy dobhatnám a kukába a túrajelentéseket. Egyébként az egyik javaslatom az MTSZ felé az lenne, hogy ezt a rossz hangzású érdemes meg kiváló fokozatot nevezzék át mondjuk gyémántra meg platinára. Ugyanezzel a tartalommal. Merthogy mitől lenne érdem, ha valaki sokat túrázik, és mitől kiváló az, aki még többet, és kinek nincsenek rossz asszociációi emiatt harminc felett?
Előzmény: nagypapi (15061)
nagypapi Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15061

"Vajon a második érdemeshez egy második OKT kell"

Nem vagyok nagy szakértője a témának (hogy finoman fogalmazzak), de ez a "második érdemes" számomra nagyon hülyén hangzik.

"Kétszeres érdemes túrázó"? Vagy "nagyon érdemes túrázó"? 

Még az ilyen-olyan szinű fokozatoknál érthetőbb, de az "érdemesnél" elég furcsa...

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15059)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15060

Addig kotorásztam, míg megtaláltam a dossziét, szerencsére minden vonatkozó térképpel együtt.

Nem állítom, hogy szekértő vagyok a témában, de fogalmam sincs merre vannak az alábbi helyek:

Karu-telep

Kenderszer

Kórházi víztározó

Régi vasút nyomvonala van a térképeken, ha jól sejtem, akkor nem részleges a változás, hanem teljes.

Somsálytól, Farkaslyuk felé, onnan Ózd.

A bibi csak az, hogy Hétes miatt a Sáta - Ózd szakaszt is Farkaslyuk felé tartva javallottad.

Lehet, hogy amikor én mentem, akkor még nem voltak az új jelek?

Remélem, azért az én teljesítésem OK lesz:o)

Előzmény: Múzsla (15051)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15059
k-k csinálja jól. Mivel eddig nem volt tag, csak most fogja kezdeni a minősítést, de addigra meglesz a kékje, így szabadon túrázgathat. :-)
Vajon a második érdemeshez egy második OKT kell? Ez nem derül ki a szabályzatból (sok egyébbel együtt).
A szakosztályunkban elég sokan ingáznak a bronz meg az arany között újra meg újra, mert nincs meg a kékjük, és inkább minden arany után elölről kezdik.
Előzmény: Lud (15058)
Lud Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15058
erre panaszkodtak a PMSZ-nél is, hogy a minősítés miatt mindenki inkább az OKT-t nyomja a többi mozgalom helyett, pl. PMP.
Előzmény: Optika (15055)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15057
Bummm! :-)

Nekem azt mondták, hogy ha megvan a pont, és még nincs meg az OKT, akkor megkapom utólag is a plecsnit, ha meglesz.
Egyébként nem volt fontos a dolog, mert közben lazán összebicikliztem. Ha az ember más szakágban is túrázik, akkor nem kell OKT.
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15056

Ha felemeled és aláállsz, akkor "hozzádvágom".

Ennyi erő nincs bennem:o)

Optika Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15055

bronz 1 éven belül 500,

ezüst +1 éven belüli +800

arany + 2 éven belüli +2300 (ebből 500 mozgalom)

érdemes + 3 éven belüli +4000 (OKT feltétel)

kiváló időhatár nélküli +15000 pötty

Ha már a témánál vagyunk:

Nálam régi morgás tárgya, hogy az önmagában kb. 2205 pontos (1078 km/26380m)OKT miatt az érdemeshez minden 2. túrának kéktúrázásnak kellene lennie. Ha a bronz idejétől számítom, akkor is minden harmadiknak (bronz+ezüst+arany+ érdemes=7600 pont). Ezt melyikünk csinálja így?

Ezt még olyan időben találták ki, amikor nem volt ennyi egyéb mozgalom (talán a mostaninak a tizede sem) és t-túrázás, csak szakosztályi kirándulások. Hogy ne legyen céltalan tengés-lengés túl koránra nyomták be a kéktúrát. Az elején a feltételek nevetségesek, utána viszont a teljesíthetőség a távoli semmibe vész. Jobb lett volna egy 1000+2000+4000+6000+9600-es skálázás, OKT a 6000-nél. Azért így, mert a "végösszeg" a kiválóhoz ugyanott van. Értem én, hogy visszamenőleg másokkal szemben ez nem igazságos.

Csak közben egyre jobban hanyagolom a túrajelentést, nincs bennem az a lendület, mint a CsuCsu vagy az Ezrednyitó esetén, ahol kézzelfogható a következő cél. Nem biztos, hogy jövőre meghosszabbítom az MTSZ tagságimat, kihunyt bennem a tűz.

Ezt egyszer be akartam ide írni, vágjátok hozzám a malomkövet.

Előzmény: Güsziológus (15050)
nagypapi Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15054

"A fokozott erdőgazdálkodás miatt..."

Izé... Ez nagyon szép megfogalmazás, én másként mondtam volna:

"Mivel a helyi kisebbség (ott: többség) kivágta és hazavitte az erdőt..."

Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15053

Döbb, döbb, döbb.

Néhány hete jártam arra, részletesen írtam az útvonalról.

Nem volt könnyű Somsályig, de onnan nincs probléma.

Jó lenne tudni, hol tévedtek el!

hörpölin Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15052

Ahogy már a tisztelt előttem szóló is írta (ez aztán képzavar!!) ez egy nagyon jó játék - feltétele az MTSZ tagság, ami azt hiszem automatikusan jár, ha beléptek valamilyen turista/természetjáró egyesületbe/szakosztályba.

Ez a pontgyüjtögetés szinte olyan, mint egy jelvényszerző túra teljesítés - és valóban adnak jelvényeket is.

Én pl. két és felévi tagság  és pontgyüjtögetés után hétfőn adtam be az egyesülethez a túranaplót, mert elértem az arany jelvényhez szükséges 2300 pontot!

Hogy utólagosan elfogadnak-e igazolást, ezt az illető szakosztály/egyesület felelősével kell majd megbeszélni, de nem látok rá sok sanszot, mert a mi egyesületünkben az a szokás, h. minden túrázó a Túrajelentéseire is stemplizik/igazol. Ezt meg utólag nagyon nehéz elintézni.

Az egész rendszerről információkat találhattok itt:

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/minszab.htm

Előzmény: k-k (15049)
Múzsla Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15051

Kohász-kék útvonalmódosulás!!!

Tegnap Zetét és jmte-t hoztam volna át Istenmezejéről Bátonyterenyére, de Somsályon eltévedtek és végül egy nagy körrel tudtak csak Járdánházára érni, onnan pedig buszoztak haza.

Találtak ugyanis egy helyet, ahol háromfelé lehetett menni a kéken.

Ezzel kapcsolatban most felhívtam Wenzel Pétert. (Szegényt a kertből riasztottam be.)

Nagyon korrekt volt és elmondta, hogy nagyon sajnálja, de a régi jeleket elfelejtették lefesteni.

A fokozott erdőgazdálkodás miatt új útvonalat kellett kitalálniuk.

Ez így néz ki: (nincs nálam térkép, úgy írom, ahogy hallottam)

Arló - Somsálybánya templom - Somsály bányatelep - innen a régi vasút nyomvonalán - volt táró - itt jobbra - Farkaslyuk széle - Karu-telep - Kenderszer - Kórházi víztározó - Ózd központ.

Igyekeznek majd rendbe tenni a jelzéseket, de ez nem megy könnyen.

Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15050

Az MTSZ pontozási rendszere megtalálható a honlapon, a lényeg az, hogy 1 km 1,5 pont, 100 méter szint 2 pont.

Vannak bónusz pontok, téli túra (november - február), legújabban síkvidéki túra.

A minősítés feltétele az MTSZ tagság. Azt hiszem, ez érthető.

Ez úgy lehet, hogy az ember belép az MTSZ valamelyik tagszervezetébe.

Ezek általában egyesületek.

Érdemes előre tisztázni, hogy van-e minősítési felelőse az egyesületnek, mert nem mindenhol foglalkoznak az adminisztrációval.

Az első 3 fokozatot (bronz - ezüst - arany) nem az MTSZ intézi, az érdemest, melynek feltétele az OKT, már az MTSZ-el kell elfogadtatni.

Budapesten azt arany kerületi szintű!

Be van határolva a pontok megszerzése, a bronz 1 év, az ezüst 2 (?), a többit nem tudom. Az érdemes elég húzós, 4.300 pont, azt hiszem  2 év alatt.

A kiválóhoz 15.000 pontocska szükségeltetik (időkorlát nincs), az érdemesig kb. ugyanennyi.

Végső soron tehát ez is jelvényszerző mozgalom, de tagsághoz kötött.

Előzmény: k-k (15049)
k-k Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15049

Érdekelne kicsit az MTSZ pontozás. Illetve inkább kérdéseim lennének.

Mi állandóan csak ketten túrázunk, ezért semmiféle túrajelentést, meg naplót nem vezetünk.

Még vmikor tavaly év végén beszereztünk túranaplókat, hogy elkezdjük írni és gyüjteni az MTSZ pontokat. Aztán kiderült, hogy ahhoz túrajelentés kell. Aztán meg igazoltatni a túrajelentést. Bonyolult folyamatnak tűnt.

A lényeg, mi járjuk az OKT-t (lassan be is fejezzük). Én magamnak írok mindent excel táblába otthon, még a pecsételés időpontjait is.

A kérdések:

Lehet-e utólag intézni a túranaplót, illetve pontok szerzését?

Ha igen, elég-e hozzá a pecsétekkel teli OKT ig.füzet és az alapján kitölteni a túranaplókat?

Végülis annyira nem izgat a dolog, magunkért túrázunk, de ha végigjárjuk a kéket, azért egy másik elismerés is jól esik a jelvényen kívül. :)

Köszi a felhomályosítást előre is.

Előzmény: Güsziológus (15047)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15048

Köszi, ez szuper.

Előzmény: Morcsi (15042)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.12 0 0 15047

Nem "könyvelem" a hasonló többleteket.

Nagyvonalú vagyok:o)

Még jó, hogy ott a szmájli!

Az első kiválóra gyűjtöm a pontocskákat.  Azt hiszem, az utolsó is lesz.

Még 100 nap, kb. 30 túra (rövidkék) és 600 kilométer.

Nem foglalkozok túrajelentéssel, a mozgalom táv és szintadata alapján kiszámolom az MTSZ pontértéket, oszt annyi.

A teljesítménytúrán ez az érték adott, bevezetem az egyéni naplóba, és a rendező aláírja. Eddig működött.

Szép nap lesz, mikor a szakosztályvezető majd aláírja a sok-sok útvonalas mozgalom teljesítését az egyéni naplómban!

Beszámoló.

Terveztem belinkelni a hozzászólást, hisz nem az volt a célom, hogy "kioktassalak", de nem jött össze.

Sajnos, a beszámolók összerendezése és az elérhetőség bizotsítása még nem megoldott, pedig ott az OKT fórum.

Már nem is ígérem:o)

Előzmény: hörpölin (15040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!