Nem, de ez részben a sérülésem miatt volt. Nem érzem visszavonultnak magam, csak most így jött össze. Ami a jelvényszerzőt illeti, hamarosan országút lesz megint a kerekem alatt, ha el bírok itthonról szabadulni, és akkor szeretnék megint egy olyan lepedőt összepecsételni, mint a tavalyi. :-) Sajnos nem találom a képet. :-( Egy A4-es papír volt majdnem telepecsételve, egyetlen túra alatt.
T.KÉKES!
Felsővadászon a Rákóczi kastélyban működő iskolában májusban kaptunk olcsó szállást a tornateremben. Zuhany van. Persze most, iskolai szünetben nem biztos hogy igénybe vehető.
Bódvarákón jó kisvadászházban is van szálláslehetőség, a falu elején kell a kövesúton kb. 1 km-t menni az Esztámos-hegyi régi kőbánya felé.
Az például szimpatikus, hogy a minősítés nem időfüggő.
Aki a pontokat összegyűjti (időn belül), az "léphet egyet".
Nem érdekes, hogy hány év alatt jön össze a 15.000.
Nincs tehát kiválóbb:o)
Én sem leszek az, ha összejön 5 év alatt:o)
Azt azért remélem, hogy annyira nem fogok leállni, mint Te, bár előre nehéz elképzelni a jövőt. Gondolom Te sem azt tervezted, hogy gyakorlatilag "visszavonulsz", legalábbis a teljesítménytúrázástól.
Sok bizony. Nekem hat év volt, pedig ennek a nagyobb részében keményen nyomtam. A teljesítmény vitathatatlan. Na csak úgy eszembe jutott, ha már nagypapi a nevek hangzását feszegette.
Nem először fejted ki nézeteidet a témával kapcsolatban.
Hivatalos reflexió azt hiszem nem lesz:o(
Én nem szoktam azon gondolkodni, hogy miért nem jó, elfogadom, ahogy van.
Aki akar érdemes, vagy kiváló lenni, az eldönti, aki nem akar, az nem "nevez".
Én a fokozatokkal kapcsolatban a művészeti érdemes és kiváló fokozathoz asszociálok. Kicsit fura, hogy mitől vagyok "érdemes", de azt hiszem, hogy az a teljesítmény, ami ahhoz kell, hogy a kiváló címet megkapjam, bizonyos fokig elismerésre méltó.
Nekem annyi, hogy értékelni tudom a mögötte lévő teljesítményt.
A történet úgy kezdődött, hogy Zete megkért a fuvarra. Aztán tegnap, amikor eltévedtek, akkor felhívott, hogy sztornó, met már nem vágnak bele a Járdánháza utáni résznek. Eléggé el volt kenődve.
Ma pedig felhívott, hogy utána tudnék-e nézni az igazságnak vagyis, hogy miért van kétféle kék út. Ezért hívtam fel Petit.
Az említett helyeket én sem ismerem, ráadásul térkép sincs előttem.
Az tény, hogy eredetileg a Kohász-kék Arlóról Farkaslyuk felé ment Ózdra és onnan tovább Hétesre, Miskolc felé. Aztán a nyolcvanas években került rá arra a nyomvonalra, amelyen később, a 2000-es túra is szerepelt.
A Hétes környéki "fokozott erdőirtásnak" köszönhetően javasoltam azt, hogy ne is szenvedjen senki az iszonyatos körülmények miatt, hanem (ha Miskolc felől jön)vegye célba Farkaslyukot és onnan, aszfalton menjen be Ózd központjába. Ez azonban Ózdnak a másik felén jelentkező probléma. Az jelenleg sincs orvosolva.
Az sajnos nem derült ki, hogy mennyire frissek a jelek, csak az hogy jelenleg Ózdról kétféle kék jelzésű úton lehet eljutni Somsályba, a templomhoz.
A teljesítésed biztosan OK lesz, ettől ne félj.
Nekem továbbra is a Dávidtanya - Szalajkaház kék jelzésű(?!) útvonal az igazi kuriózum. Viszont az a HMTSZ területe. Wenzel Petinek ahhoz nincs köze.
Túranaplót már vettünk is kettőt, csak mivel ahhoz kell a túrajelentés (az meg nincs még), ezért nem foglalkoztunk vele. De akkor ezekszerint be tudom írni az OKT-t a túranaplóba és az igazolás az OKT füzet lesz?
Tavaly és idén is MTSZ tagok voltunk a párommal. Tavaly kiválasztottunk egy kerületi egyesületet véletlenszerűen (Vadvirág SE), idén a HVTE-be léptünk be.
Csak a túrajelentésekkel és naplókkal nem foglalkoztunk. De akkor lehet, hogy befejezzük most már az OKT-t és utána kezdek ilyenekkel foglalkozni. Már csak 7 túranap, abból 2 most 7vége. :)
Én most szereztem egy kiválót (nem dicsekvés, csak a múló idő, ez mindenkivel megtörténik egy idő után, ha gyűjti a pecsétet), és ezután mi lesz? Nyilván kezdem elölről. Vagy dobhatnám a kukába a túrajelentéseket. Egyébként az egyik javaslatom az MTSZ felé az lenne, hogy ezt a rossz hangzású érdemes meg kiváló fokozatot nevezzék át mondjuk gyémántra meg platinára. Ugyanezzel a tartalommal. Merthogy mitől lenne érdem, ha valaki sokat túrázik, és mitől kiváló az, aki még többet, és kinek nincsenek rossz asszociációi emiatt harminc felett?
k-k csinálja jól. Mivel eddig nem volt tag, csak most fogja kezdeni a minősítést, de addigra meglesz a kékje, így szabadon túrázgathat. :-) Vajon a második érdemeshez egy második OKT kell? Ez nem derül ki a szabályzatból (sok egyébbel együtt). A szakosztályunkban elég sokan ingáznak a bronz meg az arany között újra meg újra, mert nincs meg a kékjük, és inkább minden arany után elölről kezdik.
Nekem azt mondták, hogy ha megvan a pont, és még nincs meg az OKT, akkor megkapom utólag is a plecsnit, ha meglesz. Egyébként nem volt fontos a dolog, mert közben lazán összebicikliztem. Ha az ember más szakágban is túrázik, akkor nem kell OKT.
Nálam régi morgás tárgya, hogy az önmagában kb. 2205 pontos (1078 km/26380m)OKT miatt az érdemeshez minden 2. túrának kéktúrázásnak kellene lennie. Ha a bronz idejétől számítom, akkor is minden harmadiknak (bronz+ezüst+arany+ érdemes=7600 pont). Ezt melyikünk csinálja így?
Ezt még olyan időben találták ki, amikor nem volt ennyi egyéb mozgalom (talán a mostaninak a tizede sem) és t-túrázás, csak szakosztályi kirándulások. Hogy ne legyen céltalan tengés-lengés túl koránra nyomták be a kéktúrát. Az elején a feltételek nevetségesek, utána viszont a teljesíthetőség a távoli semmibe vész. Jobb lett volna egy 1000+2000+4000+6000+9600-es skálázás, OKT a 6000-nél. Azért így, mert a "végösszeg" a kiválóhoz ugyanott van. Értem én, hogy visszamenőleg másokkal szemben ez nem igazságos.
Csak közben egyre jobban hanyagolom a túrajelentést, nincs bennem az a lendület, mint a CsuCsu vagy az Ezrednyitó esetén, ahol kézzelfogható a következő cél. Nem biztos, hogy jövőre meghosszabbítom az MTSZ tagságimat, kihunyt bennem a tűz.
Ezt egyszer be akartam ide írni, vágjátok hozzám a malomkövet.
Ahogy már a tisztelt előttem szóló is írta (ez aztán képzavar!!) ez egy nagyon jó játék - feltétele az MTSZ tagság, ami azt hiszem automatikusan jár, ha beléptek valamilyen turista/természetjáró egyesületbe/szakosztályba.
Ez a pontgyüjtögetés szinte olyan, mint egy jelvényszerző túra teljesítés - és valóban adnak jelvényeket is.
Én pl. két és felévi tagság és pontgyüjtögetés után hétfőn adtam be az egyesülethez a túranaplót, mert elértem az arany jelvényhez szükséges 2300 pontot!
Hogy utólagosan elfogadnak-e igazolást, ezt az illető szakosztály/egyesület felelősével kell majd megbeszélni, de nem látok rá sok sanszot, mert a mi egyesületünkben az a szokás, h. minden túrázó a Túrajelentéseire is stemplizik/igazol. Ezt meg utólag nagyon nehéz elintézni.
Az egész rendszerről információkat találhattok itt:
Tegnap Zetét és jmte-t hoztam volna át Istenmezejéről Bátonyterenyére, de Somsályon eltévedtek és végül egy nagy körrel tudtak csak Járdánházára érni, onnan pedig buszoztak haza.
Találtak ugyanis egy helyet, ahol háromfelé lehetett menni a kéken.
Ezzel kapcsolatban most felhívtam Wenzel Pétert. (Szegényt a kertből riasztottam be.)
Nagyon korrekt volt és elmondta, hogy nagyon sajnálja, de a régi jeleket elfelejtették lefesteni.
A fokozott erdőgazdálkodás miatt új útvonalat kellett kitalálniuk.
Ez így néz ki: (nincs nálam térkép, úgy írom, ahogy hallottam)
Arló - Somsálybánya templom - Somsály bányatelep - innen a régi vasút nyomvonalán - volt táró - itt jobbra - Farkaslyuk széle - Karu-telep - Kenderszer - Kórházi víztározó - Ózd központ.
Igyekeznek majd rendbe tenni a jelzéseket, de ez nem megy könnyen.
Érdekelne kicsit az MTSZ pontozás. Illetve inkább kérdéseim lennének.
Mi állandóan csak ketten túrázunk, ezért semmiféle túrajelentést, meg naplót nem vezetünk.
Még vmikor tavaly év végén beszereztünk túranaplókat, hogy elkezdjük írni és gyüjteni az MTSZ pontokat. Aztán kiderült, hogy ahhoz túrajelentés kell. Aztán meg igazoltatni a túrajelentést. Bonyolult folyamatnak tűnt.
A lényeg, mi járjuk az OKT-t (lassan be is fejezzük). Én magamnak írok mindent excel táblába otthon, még a pecsételés időpontjait is.
A kérdések:
Lehet-e utólag intézni a túranaplót, illetve pontok szerzését?
Ha igen, elég-e hozzá a pecsétekkel teli OKT ig.füzet és az alapján kitölteni a túranaplókat?
Végülis annyira nem izgat a dolog, magunkért túrázunk, de ha végigjárjuk a kéket, azért egy másik elismerés is jól esik a jelvényen kívül. :)