Itt nem arrol van szo, hogy nagyobb teljesítményröl adni, mert akkor ráteszem a 100W-os végfokom. :)) Hanem arról, hogy azt a "kis" 5W-ot kiadja táőegységről. Mert az akksija, hogy is mondjam, egy fing. :(((
Sziasztok,
Vasárnap sikerült végre több SSB QSO-t csinálni, környezo országokkal is. Köszönöm a segítségetek, akinek ígértem, hogy Galyán elérheto leszek - sajnos ahhoz még kell pár nap, nem sikerült antennát csinálnom a 7 végén, de a H1000-es ábelt már behúztam.
Milyen yagi tervezoprogramot használtok VHF-UHF-re ? Kellene a Galyateto 70cm-es átjátszóhoz valami min. 4-5dB-el jobb mint egy HB9CV. Kb. 1.5-2méteres boomot tudok kitenni max (TV antenna forgató 1m-el a gerinc fölött, nincs villámvédelem), ezen akarom elérni a maximumot. Most sajnos nagyon 1-2 vel jutok be, ezzel nem akarok fárasztani senkit. A hétvégén ahány antennatervezot próbáltam, annyiféle eredményt dobtak ki, nagyon eltértek.
Ha van konkrét javaslata valkinek, szívesen venném a jordan(kukac)borsodweb.magyarország-ra.
Köszönöm,
hg9hJG
"Az 5W-ot meg leadja a saját 7,2V-os aksijáról, többet nagyobb feszültségen sem ad le."
Tehát többet nem ad le, de az 5W-ot igen, sőt ezt már 7,2V-nál is - azaz a saját aksijáról is - leadja.
Egyszer rátettem 13,8V-os tápra, aztán megijedtem, mert olyan forró volt a készülék, hogy csoda, hogy nem halt meg. Teljesen felesleges nagyobb feszültséget adni neki! Viszont kibirta és ez pozitív...
- elolvastam, te is azt irod, hogy nagyobb telj.-t az akkurol adja ugyis.. namost, akkor ott vagy ahol a part szakad.., van kulso tap, akkut nem tolt, nagyobb telj-t, akkor is akkurol nyomja?! vagy felreertheto volt amit irtal. ;)
Egyébként én egy meglévő 13,8V-os tápba épitettem bele egy 9v-os stab IC-t, megfejelve egy BD242-vel, hogy bírjon 2A-t. (azért 9V-ost, mert hirtelen nem volt más kéznél:-)) )
Szóval lehet venni komolyabb 13.8V-os tápot és akkor egy kis barkácsolással megoldható a kérdés. Vagy lehet épiteni rögtön 8-9V-ost.
Igen kézi cucc. Ezért nem szeretném otthon az akkut zabáltatni. ;) 13.8V nem jo. Mert akkora feszültséget már tölti az akkut. 7.2 V körülit kell venni. Azt hittem tud valaki valami konkrét boltot, ahol lehet kapni. Köszi a segítséget
- amugy egy jol megszurt, pl. 13.8V-os stabil, nagyfrekis kornyezetre gyartott tapot keress, es ha lehet akkor legyen olyan 8-10A folyamatos terhelhetosegu, ha kesobbiek soran veszel egy mobil keszuleket azt is vigye el siman. ;)
Serintem nem halott a 2m-s sáv. Nagyon sok állomás forgalmaz 144-144.500 Mc között. Nagyon sokan un. digitális módban, tehát neked is alkalmazkodni kell.
Most, mikor az üzenetet írom, vagy 35 állomást hallok, HA, UA, F, I, OK, DL, PA, körzetből.
- haat igyvan, anno mikor kiprobalni akartam, felhivtam a gyorieket, mosonmagyarovariakat es a soproniakat mobilon, vagy gyori atjatszon, hogy fiuk kapcsoljatok ssb-re erre meg erre a frekire, masik radiot meg hagyjatok az atjatszo frekijen, igy sikerult beszelni.. - Amugy baro ritka ssb-n csak ugy elcsipni barkit is.