Keresés

Részletes keresés

stivo Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178057
Sziasztok!
Idén Ausztriában és Szlovákiában is gurulni fogok. Hol találok vagy esetleg tudtok nekem hasznos információkat adni, hogy az említett országokban milyen ruházat felszerelés a kötelező kerékpáron, kerékpárosnak? (ruha, sisak, mellény...stb.
kivi Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178056
A korábbi években nem voltak a montisok ilyen választásra kényszerítve.
Előzmény: gazloman (178055)
gazloman Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178055
> Ez utkozik a bukk maratonnal?

Sajnos, igen.

A július elejével egyszer már buktam, és többször is rezgett a léc, ahogy legutóbb 2009-ben is. A most kiválasztott időszakban pedig túlkínálat van, nekem ráadásul a Balaton-átúszással is számolnom kellett.

Ezt a békát nem csak neked, hanem nekem is le kell nyelnem.
Előzmény: maci124 (178003)
kerékpár Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178054

Húúú, tegnap korán leléptem a munkahelyről és végre elmentem egy jót bringázni. Mivel nagyon dorva volt a szél, a montit vettem elő és egy 60% aszfalt/40% terep kört nyomtam Zalaegerszeg környékén.

A standard emelkedőt kicsit lassabban teljesítettem, mint tavaly nyáron, de szerencsére még csak most fog kezdődni a szezon :)

A földutak sokkal szárazabbak voltak, mint amire számítottam: gyakorlatilag csk a majré korlátozta a sebességem. Egy idő után aszfaltra kellett váltanom, majd pár hívogató, de vagy zártkertben, vagy olajkútban végződő földút után egy mezei suhanás, majd szembeszéllel küzdés következett.

...aztán megláttam AZ EMELKEDŐT. Úgy tűnt, a megmászhatóság határán van (egy fokozatból választva ez nem több, mint 18-20%), ezért némi habozás után ráfordultam. A földutat kővel szórták le, ezért nem volt esélyem arra, hogy a kerék kipörgése megszabadítson a szenvedéstől. A mászás közepén rápillantottam a kormányra erősített pulzusmérőre: 98%-ot mutatott... azért csak felértem és miután megfogadva a tábla tanácsát nem piszkáltam az olajkutat, visszagurultam a főútra.

Még megtettem pár kilométert úgy 150 méternyi szinttel súlyosbítva és végül 1 óra 55 percig tartott a túra. Az átlagpulzus 85% lett. Kicsit szédelegve másztam meg a három emeletet - különös, hogy 2 órányi 85%-os átlaggal futás sokkal kevésbé visel meg, mint a bringázás. Igaz ugyan, hogy 98%-os pulzust ritkán produkálok...

A ruházat hosszú nadrág + téli nadrág, illetve rövidujjú mez + hosszúujjú átmeneti felső + kerékpáros dzseki volt. Nem fáztam.

kocsi Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178053
Szerintem se tetézd!
Előzmény: Bazsa69 (178052)
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 178052
Ha nemcsak a térképről ismernéd az Ipoly völgyének ezt a szakaszát akkor tudnád, hogy itt szinte állandóan Ny-szél fúj, akár egy szélcsatornába, olykor olyan erősséggel, hogy még montival is a középső tányérra kell váltani.
Nem véletlen, hogy az ország leghidegebb pontja is itt, az Ipoly völgyében, tőlünk 15 km-re, Szécsény mellett van.
De nem ragozom tovább.
Előzmény: gyuri62 (178049)
k.rea Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178051

Sziasztok!

Ebben a félévben írom a szakdolgozatomat, melynek témája egy kerékpáros pihenőhely tervezése. Ehhez a témához készítettem egy kérdőívet, aminek a kitöltésében szeretném a segítségeteket kérni. A kérdőív ezen a linken érhető el:
http://www.ripet.hu/feedback.php?kid=dskcj4svxna02rk6
(a kitöltése kb 5 percet vesz igénybe)
Előre is nagyon szépen köszönöm annak, aki kitölti. :)
Szép napot!

pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178050
Ez továbbra is mind szép és jó, csak ne fogd a ruhára meg az izzadásra, mert pont ugyanúgy izzaszt minden más kültéri télen is végezhető sport, és pont ugyanúgy fel kell öltözni azokhoz is. :) Innentől pedig már ízlés és motiváció kérdése, hogy ki mit választ. :)
Előzmény: Bazsa69 (178047)
gyuri62 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178049
Szerintem azért az Ipoly mellett el lehet biciklizni különösebb hegymenet nélkül a szlovák oldalon, ez csak akarat kérdése.

"Mégegyszer utoljára megjegyzem" :) aki nem akar télen biciklizni az ne biciklizzen, de ne csodálkozzon, ha nem értenek vele egyet egy olyan topikban, ahol jópáran vagyunk, aki vígan végigbiciklizzük a telet minden gond nélkül.
Ennyi. :O)
Előzmény: Bazsa69 (178047)
kocsi Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178048
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178047
Én vidéken, Balassagyarmaton lakok, itt van egy új, kifogástalan minőségű, kis forgalmú út (kb 6 autó/óra) a szomszédos Csesztvére. 9 km, Csesztvénél húzós lejtővel (azt egyenlőre kihagyom a botgörivel...).

A téli bringázásról, de utoljára:
Ha kis emelkedésű úton kellene bringáznom, azt csak nagyobb forgalom mellett a 22-es főúton tehetném. Tudom, ez a Bp-ieknek gyaloggalopp, de én nem szeretem, amikor a 18 kerekűek 20 centire a könyököm mellett húznak el.
Sajnálom is emiatt a fővárosiakat...
Ha kis forgalmú mellékutakra megyek, azok meg szintesek. Délen a Cserhát, északon Szlovákia, ott is hegyek vannak: tőlünk 15 km-re már 700 m körüli magasságban vezet az országút.

Mégegyszer, utoljára megjegyzem: aki szeret ilyenkor bringázni, tegye, akinek nem élmény a síkságon szüttyögni a hideg (menet)szélben, az nézzen körül az alternatív lehetőségek között.
Ennyi. :O)
Előzmény: -Henger- (178044)
Pinyo Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178046
A héten már kétszer izzadtam. Újpestről a Virágosnyereg közbeiktatásával mentem az első kerületbe. Egyelőre még nem mentem ki a szokásos téglagyári emelkedőhöz, csak a Virágosnyereg utcán küzdöttem felfele. Mára sajnos puha lett az MTB első gumija, ezért országútival jöttem megint. Hát ezzel meg fogok szenvedni az emelkedőn. A Virágosnyereg és a reptér közötti rázatóról nem is beszélve.
kivi Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178045
Teljesen jól működik, használd nyugodtan.
Előzmény: Random666 (178042)
-Henger- Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178044

Hol találsz olyan útszakaszt, ami alkalmas ehhez a görsíhez? Ahol elég jó minőségű az aszfalt, nem húzzák rád a kormányt...

Izzadás pedig nem vészes mértékű, ha a telet az alapozásra használja az ember. Kisebb intenzitáson csekélyebb a hőtermelés, és az izzadás mértéke is kontrollálható.

Előzmény: Bazsa69 (178036)
pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178043
Korábbi évjáratoknál nem volt gond, meglepne, ha most már nem lenne jó bele. Sokan használjuk így.
Előzmény: Random666 (178042)
Random666 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178042
Sziasztok!
Az sram patentszem mennyire kompatibilis a shimano láncokkal, ha mindkettő 9 sebességeshez való?
Csak azért érdekel, mert csak ilyen volt és az eladó húzta a száját.
Longboat Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178041
Papírkutya a szélviharból jelenti:

Az időjárás viszontagságai ellenére is baromi jó, főleg, hogy most nem kellett két gyerekre is figyelni, saját (az edzésben lévőkhöz képest bizonyára csiga) tempóban haladhattam.
Újdonság számomra, hogy most először nem sport, hanem ügyintézős közlekedés céljából használtam a bringát, és meg kell mondjam, hogy minden béna lakatolóhely keresgélés, lassú lakatolgatás és gyenge tempó mellett is (rövid távon sok megállási pont mellett) hatékonyabb, mint a séta-BKV-autó hármas bármelyike. És ilyen hőmérsékletben még le sem izzadok, mire leviszem a bringát a harmadikról. :-)
A hatótávolságom kicsi, állóképességem zéró, lelkesedésem határtalan, jövő péntektől indul a bringás iskolába járás a srácokkal is.
Ja és büszke vagyok magamra, mert a Dózsa Gy - Váci út sarkán pusztakézzel, Magyarországon először védőháló nélkül :-) sikerült visszaraknom egy srácnak a leesett láncot, meg kicsit kiegyengetni a küllők közé ugrott váltóját (pedig olyan szerkezetem nekem nincs is), remélem hazajutott vele.
Ugyanakkor a délutáni dolgaim intézéshez kell a kocsi (messzire menés, sietés), és meg kell mondjam, azért az sem fog rosszul esni.
pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178040
Ahogy az előttem szólók már leírták, sport célból télen nem megy az ember bringával hegyre, és síkon is olyan tempóval megy, és úgy öltözik, hogy pont ne izzadjon le nagyon és ne is fázzon. (Ez amúgy pont ugyanaz, amit a többi sporthoz te is írtál, tehát továbbra sincs érdemi különbség.) Már ha edzeni akar. Napi közlekedésnél meg nem nagyon jellemző a több órás menetidő meg a fél órás hegymenetek. :)
Akinek télen muszáj hegymeneteket nyomni, az minden bizonnyal elég profi ahhoz, hogy kedvezőbb éghajlaton tehesse ezt pl. edzőtábor keretében.
zfazek Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178039
Ha - ahogy írtad már nem akarsz világklasszis lenni kerékpárban - miért kellene mínuszokban fél órán keresztül hegyet mászni? Miért nem jó síkon olyan tempóban menni ami tényleg nem nagyon izzaszt?
Szvsz. ilyen tekintetben a kerékpározás sokkal jobb, mint a nordic blading, mert az első esetben gyakorlatilag egyhelyben ülsz, megfelelő intenzitás mellett nem feltétlen izzadsz.
Míg a nordic blading az a mozgásforma amely a legtöbb izmodat megmozgatja, bármilyen lassan csinálod, biztos, hogy izzadni fogsz. Mindenhol.
gyuri62 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178038
Minuszokban nem nagyon szoktunk hegyen edzeni, dimbes-dombos útviszonyok közt, vagy síkon meg nem annyira vészes a menetszél. Öltözék és megszokás kérdése az egész.
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178037
... és tudtommal még mostanában is nyomja!
Pedig már Ő sem mai csirke... ;o)
Előzmény: kivi (178034)
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178036
Vagy a Nordic Blading és a sífutó tehetségemet értékeled túl, vagy a a bringás képességemet alul: a két esetben igen nagy különbség van a menetszél intenzitása között. :O)
A sífutásnál, "botkorinál" és kocogásnál jobban szellőző ruházatban mozoghatsz, úgy választva meg a ruha rétegeinek számát és minőségét, hogy a sporttevékenység elején még kissé fázzunk.
Ugyanezt bringázásnál - főleg szintesebb országutizáskor - igen nehéz kivitelezni: az emelkedőkön 15-tel mész fel fél órán át, de ugyanott lefelé 50-nel gurulsz 10 percig.
Mindez mínusz fokokban...
Előzmény: pROF (178035)
pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178035
Értem amit írsz, csak azt nem értem, hogy ez hogyan passzol pl. a nordic blading koncepciójába? Ott nem izzadsz? Nincs menetszél? Dehogynem. Minden kültéri téli sportnál jelentkeznek ugyanezek a problémák, úgyhogy ezen a téren a bringa semmivel sem rosszabb, mint azok.
Előzmény: Bazsa69 (178031)
kivi Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178034
Akkor még csapaton kívül hobbiztam. De 1993 óta minden lapszámot megvettem, és rongyosra olvastam. :-) A "régiek" közül L.A.Slow futott be igen szép pályát, olyan Ironman-eket csinál, hogy csak na.
Előzmény: Bazsa69 (178033)
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178033
Igen, írtam néhány cikket. :O)
Akkor még Egerben laktam, az EHBK színeiben versenyeztem és az MBAH "Rontó-Bontó" tesztcsapatának is tagja voltam. Később David-del megalakítottuk a Dirty Genlemans Hobby Team-et és ennek megfelelően zakóban versenyeztünk... :O)

Ezek szerint Te is "öreg motoros" vagy.
Melyik csapatban nyomultál? Vagy szólóban a hobbi kategóriában?
Előzmény: kivi (178032)
kivi Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178032
Annak idején nem írtál cikkeket az Erickson féle MBAH-ba?
Előzmény: Bazsa69 (178029)
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178031
Lehet kerékpározni télen is, bár az "alkalmas ruházat" kategória nálam nem az, amiben a saját levemben dúnsztolódok 3-4 órát.

A winstopper anyagok melegek és vizesek, gyakorlatilag csak annyival jobbak a polár+széldzseki kombótól, hogy egyrétegűek, ezért egyszerűbb kesztyűt, zoknit és sapkát is készíteni belőlük.
Az arc védelme kámzsával sem ideális, a nyaknál lévő borostás részen (még közvetlenül a borotválkozás után is!) kipattog a bőröm. Ha a szájnál és az orrnál nyitott, nem véd, ha fedett, a pára és takony megül rajta.

Ami nem megy, nem erőltetem. :O)
Előzmény: pROF (178030)
pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178030
Ez mind oké, de akkor ne azt írd, hogy erre az az indok, hogy nincs olyan ruházat, ami alkalmas téli kerékpározáshoz, mert ez tévedés. :) Szélálló ruházatban minden további nélkül lehet télen is kerékpározni. Sem az élsport, sem a közlekedés nem elsősorban az élvezetről szól, úgyhogy ennyi kényelmetlenséget simán bele kell hogy férjen annak, aki komolyan gondolja. :) Cserébe elég sok egyéb pozitívummal jár, ami bőven ellensúlyozza. (Amikor már nem érzed ezt, akkor valóban eljött az ideje a változtatásnak.)
Előzmény: Bazsa69 (178029)
Bazsa69 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178029
Köszönöm a "védelmet", de mint említettem, nem vagyok már csibe, nem veszem a fel az ugratásokat, hanem inkább a mögötte megbúvó információs tartamot értékelem. ;O)

Igazából nem látom értelmét annak, hogy dacoljak a jeges széllel és a bolhák vízipólózzanak a fanszőrzetemen (már elnézést!), amikor vannak más, télen ideálisabb sportok is.
Amúgy is azt vallom, hogy a tömeg-, rekreációs- vagy egészség-sport olyan, mint az étkezés: minnél változatosabb, sokrétűbb, annál jobb.
Igaz, így egy-egy sportágban nem lehet kiugró teljesítményeket elérni, de nekem nem is ez a célom.
Igaz, tavaly nem egészen 2000 km-t bringáztam országúton és terepen, de emellett 1150 km-t kajakoztam (kb.172 óra) és 250 km-t futottam; összesen 297 órát mozogtam, mindezt munka és család mellett.
Úgyhogy ha télen kihagyom az adott körülményekből fakadóan nem túl élménydús pedálozást, nem veszítek sokat.
Még csak annyit szabadjon megjegyeznem: a '93-'94-'95-ös szezont MTB versenyzőként nyomtam végig, akkor 8000 km-es éveim voltak csak terepen (8 órés munka mellett, heti 6 munkanappal) és az utolsó évben már az edzést kényszermunkának éreztem. A szezon befejeztével el is adtam a bringámat és csak 2-3 év múltán vettem egy másik montit, mert csak akkor kezdett el hiányozni az erdei tekerés.

Persze, különbözőek vagyunk, különböznek a motivációink és céljaink is, és ez így van rendjén.
Aki télen is akar bringázni, tegye.
Aki nem, próbálkozhat más sporttal is.
Csak ennyit szerettem volna mondani.
Üdv!
Nagy Balázs (Subi Pro, Balu, Bazsa, Bizs, stb.) :O)
Előzmény: pROF (178028)
pROF Creative Commons License 2010.03.05 0 0 178028
Azért én úgy értem, hogy elsősorban a hideg menetszél elleni védelmen lenne a hangsúly nála is, csak még nem biztos, hogy belátta, hogy ehhez nem szükséges a nedvesség elvezetése. :) Az, hogy még nem látott ilyen ruhát, még nem ok, hogy ugrassuk miatta. :)
Előzmény: kivi (178023)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!