Nemhivatalosan azt mondom, hogy ha mélyen van a talajvizszint, akkor elég lesz a 60 cm is, csak a négy sarokba rakjatok vasakat erősitésnek. Sőt jobb lenne egy körbefutó koszorúvasalás bele, akkor az esetleges fagymozgás nem tudja eltörni és megemelni.
Tehát:
- vagy 80-100 cm, és akkor lehet köveket is beledobálni (max 30%)
- vagy 60 cm, de akkor körbe vasalás
Egy 10x5-ös épületnél +20 cm alapmélység kb másfél m3 betont jelent pluszban. Ha nem nehéz kiásni, akkor én inkább lejjebb vinném. Ha köves/kemény talaj, akkor vasalnám.
Kis fesztáv lesz alacsony hajlásszögű félnyeregtetővel, akkor elég kell legyen. Az alapozást milyen mélyre érdemes levinni? A terv szerint ugye a fagyhatár alá 10 centivel le kell vinni, de a kőműves tapasztalatai szerint 60 is elegendő. Ténylegesen meg akkora lesz, amekkorát kiások. :)
Lakóháznál ez a kérdés ugye fel sem merül, de ez "csak" egy melléképület, amit azért tartósnak szánok.
Mi 5 éve olyan lakást béreltünk, ahol előtte bagósok laktak. Kb. 2 hónap alatt lehetett szagmentesíteni, az égadta mindent le kellett mosni, többször is, néhány doboz prontó-t elnyomtunk még, de ennyi. Bútorokat, szőnyegeket, ilyesmiket repíteni.
felujitando hasznalt lakas vasarlasaban gondolkodom, es nemreg beleszaladtam egy egeszen szimpatikusba, ko kornyek, alkukepes ar, viszont egy nagy baja van, ami eltantorithat attol, hogy tovabb gondolkozzak rajta: eros dohanyos(ok) lakta(k), amit nem tudom, valaha is orvosolni lehet-e.
Siman el tudom kepzelni, hogy a falakbol egy ujrafestes es tapetazas utan is dolni fog az aporodott bagoszag, nem beszelve arrol, hogy mar beitta magat az osszes nyilaszaroba padloba, stb is.
> Olyan előítéletet fogalmaztál meg, mint a "koreai autó", meg a "kínai elektronika".
Szerintem félreértettél lyól. Nincs bennem semmi előítélet. Pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy miután már február óta benne lakunk a házban, rajta a lamináton, most egy darabig nem fogunk járólapot cserélni... Se olaszra, se spanyolra, se törökre, se lengyelre...
Nálunk az a helyzet, hogy ez egy teljesen új(jövőre kezdik építeni) 5 lakásos társasházban lévő kertes lakás lenne. 120 Nm lakóterület és 120nm kert.
Az árra van garancia, de nem foglalja magába a padló burkolatokat (de teljesen előkészített), kivétel a fürdő és az előtér, azok már járólapozottak. És nincs az árban a festés (de belső pucolás, festésre előkészítés igen.
Értelem szerűen hiányzik a konyha is.
A többi bútorunk nagyjából megvan.
Igazán nincs váratlan költség, inkább váratlan árak. Valahogy a parkettázást olcsóbbnak gondoltam, tény meg lehet úszni olcsón is, de egy ilyen teljesen új és nagy lakásba szégyen lenne, sok bóvlit összeszórni..
Én abba a hibe voltam, hogy a vételár plusz 15.000 euróból megleszünk, de úgy néz ki nem.
De, persze, a kérdezés okát értem, meg is válaszoltam.
Amivel bajom van az a "Ha könnyűt akarsz építs könnyűszerkezetű házat." része. Nem abban kértem tanácsot hogy milyen házat építsek, azt már eldöntöttem 5 éve, 1 éve benne lakom, köszönöm.
> Egyre több olyan költség merül fel, amire már nincs pénz
Nem azért, hogy biztassalak, de a döntésig hátralevő egy hét alatt az előrelátható költségek NEM lefelé fognak menni.
És akkor az előre nem láthatókról még nem is szóltam :-///
Mi aztán tényleg úgy terveztük a házat, hogy hagytunk egy iszonyatos puffert, amiről azt képzeltük, az életben nem fogjuk kimeríteni. És mi történt? A hónap elején annyi pénz van a számlánkon, amennyi a kettőnk júniusi fizetése plusz a júniusi családi pótlék. Oszt' slussz.
Csak egyetlenegy apró példa: Munka közben derült ki, hogy a házunk és a szomszéd nem teherbíró fala közötti félméteres szintkülönbséget nem lehet egy sima rézsűvel legyőzni. A szomszéd fala mellé L alakú betontömböket kellett lebetonozni, és úgy feltölteni vízszintesre az egész miskulanciát. A többletköltség 1800 euró, Csak így hirtelen. És ilyen kicsinységből volt annyi, mint a tarka macska. Ha nem terveztük volna irreálisan túl a költségeket, most vehetnénk fel a pótlólagos kölcsönt, ami egyenes út a csődhöz. Így "csak" abba törődünk bele, hogy kifogytunk.
Általános tanács építkezőknek: 20%-kal több kiadásra kell számítani, mint amennyit el tud képzelni. Akkor van esély :-)
Az építtető cégek nagyon fifikásak. Addig fejnek, amíg van miből. Hogy honnan találják ki, fogalmam sincs.
Sajnos nálunk még az is lehet, hogy meg sem vesszük a lakást.
Egyre több olyan költség merül fel, amire már nincs pénz, azt pedig elhatároztam és ragaszkodok hozzá, hogy olcsó félmegoldásokat kerülni fogom. A padlóban még elmegy a laminált, de pl a konyhában nincs spórolás és a festést is rendesen szeretném, természetes festőanyagokkal (mineralfarbe)és még a terasz is ott van...
Hát még végül is van egy hetem eldönteni, addig a lottó is bejöhet :-)
Ne spanyolt, meg olaszt keress, hanem törököt meg lengyelt, s főleg másodosztályút: ez kb azt jelenti, hogy szabad szemmel nem látható felületi hibái vannak, de a gyártógépekben lévő kamerás ellenőrzők már kidobják.
Jah, nálunk egy 4 négyzetméteres napkollektor van, április óta ingyé' jön a melegvíz!
(Ésszel persze, estére-éjszakára levesszük a célhőmérsékletet 35 fokra, nappal 45 fok, ha pedig belép a kollektor, akkor mehet fel 60-ig (feljebb nem, a vízkőveszély miatt - nagyon kemény a vizünk).
Pelletkazános központi padlófűtés, szolárral való kiegészítésre való előkészítéssel.
Ez azért kellhet, mert a meleg viz is ezzel készül és ha idővel megkapja a szolárelemeket, akkor nyáron nem kell azért pelletet tüzelni. Most még olcsó, nem gond, de ki tudja mit hoz a jövő.