Szóval, szerintem engedd el, ezeket arra találták ki, hogy legyen egy batár városi autó kis fogyasztással, és el tudsz menni vele 2 hétre nyaralni is, nem kell másik autót bérelni, de akkor sokat fogyaszt.
Nyilván mindegyik más, ehhez a tesztautóhoz letöltöttem a mobilitit, beregisztráltam a bankkártyámat, ráálltam Monoron a töltőre és olyan 1óra 15 perc alatt 15%-ról feltöltötte 100%-ra. És ugyanúgy megy, mint a telefonnál - mutatja az alkalmazás, hol tart éppen - az eleje nagyon gyors, a vége belassul. Tehát ha tartok egy fél órás pihenőt egy benzinkúton, 50% fölötti töltöttségem is lehet. Annak meg már van értelme.
Ha meg nem egy levegővel megyek le, hanem megalszom Skopje-ben, mégjobb. Csak a kérdés, hogy tudok-e Európán kívül tölteni. Valahogyan biztos, az érdekelne, hogyan.
Annyira nem ismerem ezeket, de a PHEV-ek, elvileg nem túlzottan támogatják a gyorstöltőket, az többnyire arra van kitalálva , hogy otthon 16A-el éjszaka feltöltsd 40-50 km-re.
Minden cikk, klinikai kutatás március óta ingyenesen hozzáférhető, ami a COVID-dal kapcsolatos. A legdrágább folyóiratokból is ingyen töltheted le az irodalmat. A tudományos világ így próbál összefogni a cél érdekében.
Hát ebben nem vesznek részt az oroszok (a kínaiak igen). Ettől még lehet jó az orosz vakcina, de szerintem az teljesen jogos, hogy, hogy az Eu-n belüli szabad közlekedéshez egy európai (EMA) törzskönyvvel rendelkező vakcinát fogadjanak el.
Nem, most kiverik belőlük azokat a biztonságossági vizsgálatokat is, amire az elődök azt mondták, nekik úgy már nem éri meg.
Nem minden forgalomban lévő gyógyszer központilag (tehát EMA - Európai Gyógyszerügynökség) törzskönyvezett, a gyógyszerek túlnyomó többsége ma még nemzeti törzskönyvvel rendelkezik. Tehát mondjuk a német vagy a magyar OGYI törzskönyvezte le.
A centralizált gyógyszerek törzskönyvezése nagyon kemény, nagyon bonyolult eljárás. (Én pl. megpróbáltam, belebuktam, egy bosnyák cég biológiai gyógyszerét kellett volna letörzskönyvezni centralizáltan.)
Olyan sosem lesz, hogy valamilyen gyógyszertől 100%, hogy nem lesz bajod. Nagyon sokan, akik szalicil-érzékenyek egyetlen szem aszpirintől meghalhatnak. Ettől az aszpirin egy jó gyógyszer marad, 100 év tapasztalattal...
Vagy mondjuk az orosz és kínai vakcina nem kap uniós engedélyt, mert nem transzparens. Jó munkás ember beoltatja magát az orosszal, hiszen itthon kap nemzeti engedélyt (meglepődnék, ha nem így lenne).
A görög határon viszont nem engedik be az országba, mert uniós engedélye nincs.
Az Európai Gyógyszerügynökség azokat a Pfizer és Bayer gyógyszereket is engedélyezte, amiket aztán később vissza kellett hívni, mert súlyos mellékhatásokat okoztak?
Nem értek hozzá, de pár hónap teszt alatt hogy lehet lemodellezni, hogy 1-2 évvel később milyen mellékhatásai vannak ennek vagy annak?
Az utolsó bekezdés biztos az én meggyőzésemre szolgál? Eddig is volt ilyen vakcina, de egy sem kapott engedélyt. Csak most vészhelyzet van, úgyhogy belefér a nagyobb kockázat is. Jól értem?
Azért ez most egy vészhelyzet, akárhogy is vesszük. Olyan, mint egy háborús helyzet vagy egy nagy természeti katasztrófa. Hétezer ember kórházban, mi lesz azokkal, akiknek nem COVID-19 miatt van szükségük ellátásra? 150 halott naponta... egyetlen kórokozó miatt...
Itt tudomásul kell vennünk, hogy szükség van ránk, hogy ezt megállíthassuk.
Én foglalkozom gyógyszer-törzskönyvezéssel. Amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez, azt nyugodtan beadatom magamnak. Azért nincs még vakcina, mert az előírt vizsgálatokkal még nem végeztek. Az adatok nyilvánosak, ellenőrizhetőek.
Ilyen mRNS-tartalmazó vakcinát már csináltak korábban is, más vírusokra. Soha nem kapott egy sem engedélyt eddig. Az elve pedig egyszerű és jó. De nem szekálták őket ennyire halálra, mint most, mert a haszon/kockázat mutató most egészen más.
Egy hangyányit talán keveset tudunk ezekről a még meg sem jelent vakcinákról, hogy kötelezővé lehessen tenni, nem?
1-2 évvel későbbi esetleges mellékhatások, meddig hatásosak, honnan tudod, hogy nálad hatásos-e (álbiztonság), mennyire csökken a fertőzés képessége oltás esetén, melyik ország melyik oltást fogja elfogadni stb.
Én egy Jeep Compass 4xe-t szemeltem ki (meg is rendeltük, elvben pár hét, amíg megjön.) A kerekedő viszont azóta többször is odaadott egy tesztautót, egy Jeep Renegade-t ugyanezzel a hajtással, eddig 2x2 napot volt nálam. Hosszú útra nem mentem vele, de a tisztán benzines fogyasztása 10l körül jön ki, 36l-es tankkal. (Nem tudsz olyat, hogy te tisztán benzinnel mész, csak hibrid módot, tehát úgy annyi.) Nekem ez nagyon kicsi hatótáv. (igaz, volt sokszor sport-mód, meg a gyorsulás tesztelgetése is) Vannak különböző üzemmódok:
Hibrid: ilyenkor először elfogyasztja az áramot, ami van benne, utána 2% körüli töltöttségnél annyit használ, amennyi éppen termelődik. És sokat fogyaszt.
Electric: teljesen kikapcsolja a benzinmotort, elgurul 42-44km-t mint villanyautó
E-save mode1: ahol ezt bekapcsolod, ott azt a töltöttségi szintet tartja, hibridként megy, mint az első esetben 2%-nál.
E-save mode2: ez tölti is menetközben az akksikat, tehát termeli is az áramot, még többet fogyaszt. Viszont ha beértél a városba villanyautózhatsz.
De a legpazarlóbb persze a sport mód, ahol mind a 190LE a rendelkezésedre áll.
Mivel én leginkább a 42km-re lévő munkahelyemre járok be autóval, még így is ideális, feltöltöm, míg dolgozom és gyakorlatilag nem kell tankolni. Viszont ha el akarok menni Görögországba, az szívás, ezért tolnám ki a hatótávot némi elektromos töltéssel útközben.
kiss_atti nevű fórumozó barátomnak van Outlander-je, az nagyon másképp működik. Amennyire kivettem a szavaiból, ott a benzinmotor nem hajt kereket, hanem csak áramot termel. Ha 140-nel megy autópályán és lecsökken az akksiban nagyon a töltés, akkor bizony kitesz neki valami teknősbéka ikont és le kell lassítania, hogy kicsit töltsön. Megtalálod itt az indexen, kérdezz tőle bátran. Imádja azt az autót, elismeri, hogy kell néha kompromisszumot kötnie, de azt mondja, hogy egyébként annyira jó, hogy megéri.
A jeep az első kerekeket egy 130 lóerős 1.3-as benzinmotorral hajtja, a hátsókat hajtja a villanymotor. Végülis közel 400km alatt (négyesen Monor-Bp, Budapesten keringés, terepezés) 5.0-ra jött ki a fogyasztásom, úgy, hogy fele utat tisztán elektromosan tettem meg (töltöttem 3x és feltöltve kaptam meg.) Azonban most nem volt módom Pesten tölteni. Ha lesz, ez az érték lemegy 2l körülire.
Bocs, ez nem érv az oltásra (vagy oltás-ellenességre), hogy Wass Albert mit mondott valami másról. Az oltásokkal kapcsolatos dolgok a tudomány területe, ellenőrízhetők, reprodukálhatóak, és egy csomó ellenőrző ágens van benne (konkurencia, állami egészségügyi szervezetek, stb). Tehát azt mondani, hogy nem egyértelmű az, hogy a skarlát meg a kanyaró az oltásmegtagadók miatt fertőzi a beoltott gyerekeket is, tévedés, mert ezek az eredmények publikusak, leellenőrízhetőek és reprodukálhatóak (úgyismint tudományos módszerekkel igazolhatóak).
Én, ugyanúgy, ahogy egy másik olvtárs, örülök, ha nem engednek fel a repülőre, át a határon, stb. ha nincs oltási útleveled. Ez egyébként működik a világ sok országában, de most az elhülyült, elpuhult, veszélyérzetétől megfosztott nyugati világ kicsit visszarázódik majd (remélhetőleg). Még jobb lenne, ha kötelező lenne, de ez is pont elég lesz, ha oltás nélkül nem mehetsz be egy étterembe (se).
Pont ilyesmin agyalok én is.(Phev.) Jelenleg egy 1,4-es Ibizával járok, nyáron 6 alatt mostanában 7 körül eszik. A Mitsubishi Outlanderek 160000 km.-ig garanciások és Hollandiában utána mennek a levesbe. Itthon persze 5-6 milláért nyomják őket. Nekem 36 km. a bejárás és a tesztek szerint max. 40-et el is gurul árammal. A telephelyen tölthetem ingyér,(itthon van még az un. éjszakai áram) úgyhogy haza megint villamosozhatnék. De egymagamnak használni egy ekkora dögöt tiszta pazarlás. A hosszú út nem para vele ha 119 re állított tempomattal gurul az ember mert addig besegít a villany és 7 liter alatt eszik. Városban a legjobb(5 lit./100km.) de én alig járok be Pestre.(45 literes a tankja) 130-140 re állítva 10-11 az étvágya.(ott már csak benzines) Annyit a 300E mercim eszik de akkor még félgázon van. Viszont 2 helyett 1 autót tartanék. Szóval esz a penész. A Honda Insight is teszik de az meg nem Phev. Van még valami dízel hibrid Volvo is ami nagyon jó(Volvo csak jó lehet:-) de azt még nem néztem. Tegnap viszont amikor rakodtam nehéznek éreztem a levegővételt és csak azon evett a fene, hogy érjek már haza! Kezd túlpörögni a fejemben ez a rohadt covid. Hullámzó lett a hangulatom, néha tök optimistán csinálom a dolgomat de néha úgy érzem itt a vég. Meglett a családomban az első beteg is mindjárt ketten(unokaöcsém és a felesége aki tanárnő) elég trében vannak, gyerekeik a 70 éves nagyinál ők meg otthon karanténban. Konkrét kérdésedre nem a válasz de síelni külföldre járnak az ilyen Phev. tulaj ismerősök. Mondom a töltés nem gond útközben ennél a típusnál mert tölti önmagát. A gond a sietős menetben magas fogyasztás de az is a kicsi tank miatt. Szerintem aki sokat külföldezik, pályázik annak még mindig jobb a dízel. Ha egy évben 2-3 alkalommal mész külföldre ki lehet bírni a tölthető hibrid kihívásait. Görögországba mi a nőm 300D mercijével megyünk ha megyünk mert ott nincs kompromisszum. Lehet vele 140-150el utazni és Röszkétől Gevgeliáig elmegy tankolás nélkül. Bár már ott tartanánk! Te melyik(phev.) típust szemelted ki? Akiknek a phev. kínai leírom. Plug in Hybrid Elecric Vehicles.
Úgy tűnik, hamarosan plug-in hibriddel fogok járni, ami rövid távon egy csodálatos autó, de ha nem töltögetem árammal, rengeteg benzint fogyaszt. Ehhez képest 36 literes a tankja. Viszont +42-43km ha fel van töltve.
Azt már megnéztem, hogy Szerbiában és Észak-Macedóniában is vannak elérhető gyorstöltők útközben. Van valakinek tapasztalata ezek használatával? A jelenlegi applikációm (mobiliti) ha jól tudom Eu-s országokban el tudja indítani a töltést. Mivel tudom elindítani ezekben a nem Eu-tagállamokban? Esetleg ment már valaki elektromos autóval Görögországba?
"Ha ugyanis Te beoltatod magad,akkor én, idióta, összeesküvés elmélet hívő,visszamaradott már nem tudlak Téged veszélyeztetni,csak a magamhoz hasonló szerencsétlent. Az meg had pusztuljon."
Tévedés. Az oltások általában nem adnak önmagában 100%-os védettséget, a teljes átoltottság ÉS a folyamatos oltás tartja vissza a járványokat. Tipikus példa a kanyaró, ugyanis pár éve elkezdték a hülyék nem oltatni a gyerekeiket, akik egyrészt jól belehaltak, másrészt egyes, már beoltott gyerekek is megbetegedtek. Az immunrendszer nem kompúter, és az oltás sem egy sima program, mindenki kicsit máshogy reagál rá, és ha véletlenül nem alakul ki tökéletes, vagy elég erős immunreakció, akkor az oltásellenesség katasztrófához vezet. Gondold át a dolgaidat ennek függvényében.
Ha ezt megpróbálják, abból óriási probléma lesz! Abba bele lehet bukni.
Nincs ugyanis józan,épeszű érv,amivel ezt indokolni lehetne. Adják meg a döntési jogot mindenkinek.
Ha ugyanis Te beoltatod magad,akkor én, idióta, összeesküvés elmélet hívő,visszamaradott már nem tudlak Téged veszélyeztetni,csak a magamhoz hasonló szerencsétlent. Az meg had pusztuljon.
Azt mondhatod,hogy felesleges költségekbe verem az EÜt. Jó,én készséggel aláirom,hogy ha koronavírus miatt haldoklom ne tegyenek lélegeztető gépre. De, azt is elvárom,hogy akkor az dohányzás,alkohol és drog,stb miatti betegségekre is ugyan ez vonatkozzon! Ne legyen kettős mérce.
Én nem győzködök senkit érvekkel,pedig lenne dögivel. Tisztelem màs véleményét és igen,had oltassa be magát,kerül ez amibe kerül az országnak az én tb-ból is,amiből én még nem használtam szinte semmit. DE, Elvárom,hogy az én véleményem is tiszteljék!
Úgy értette ahogy bármikor máskor is.... mindenkit aki nekünk fontos ):-((
És azt se feledjük, most még senki sem tudja, hogy konkrétan mennyire lesznek hatásosak az oltások.
Aztán ott a lebonyolítás. !!
Azt mondják a szakemberek, akkor lesz értelme, ha legalább 5millió embert beoltanak kétszer.
Ehhez szükség lenne 10-12ezer orvosra és kétszer ennyi aszisztensre*, akik ~4hónapon keresztül semmi mást nem csinálnak...... Ja, és az oltóanyagra, meg a velejáró infrastruktúrára (/mély/hűtve szállítás/tárolás!!)
* van az egészségügyben ennyi nélkülözhető szakember?
Engem nem ez vezérel elsősorban (na jó, ez az érv is benne van a zsákban...), hanem pusztán annyi, hogy aki be lesz oltva, az ha megfertőződik, gyengébb tünetekkel, de átvészeli a betegséget.
Aki nem lesz beoltva, az viszont ugyanúgy meghalhat, mint most oltás nélkül bárki.
Egy dolog azért nem tiszta ebben az "oltás a feltétele annak, hogy utazhassunk" dologban.
Az oltás ugyanis nem véd a fertőzéstől (ha jól tudom), de a tünetek gyengén, vagy sehogy sem jelentkeznek.
Ettől viszont még fertőzött leszek és meg tudok fertőzni másokat.
Akkor miért elégséges ez a feltétel az utazáshoz??? (Emiatt valószínűleg továbbra is kell majd a negatív PCR teszt bizonyos országokba...)
Ez az oltások darabonkénti ára (megjelent pl. a Magyar Nemzetben is). Úgy tudom, legalább kettő kell belőle, ezért duplázódik és ezt az árat valakinek ki kell fizetnie, lehet hogy ez az állam lesz és nekünk nem kerül semmibe, de nagyon sokan még így sem akarják beoltatni magukat.
Nem tudom, honnan az infó az árakról, de már többször megerősítette a kormányfő: a védőoltás nem lesz kötelező, de ingyenes lesz. Legalábbis a felhasználóknak, mert az EU és az orosz rendelés esetén a magyar kormány bizony fizet a gyártóknak.
Én meg alig várom, hogy végre legyen védőoltás. Azzal ki lehet az összes tévelygő méregfogát húzni. A tesztet követelők befoghatják, és befoghatják a maszk miatt is picsogó hisztizők is. Én nyaralni szeretnék jövőre, és tudom, hogy nem ez a tevékenység a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából, és nagyon nem szeretném, ha a tesztek miatt 50-100 ezer forinttal drágább lenne a nyári két hét pihenésünk, amire egész évben gyűjtünk, és ami nekünk jár is. A Balatonhoz pedig akkor sem megyek, ha Pénztáros Lőrinc ajándékba adja a családi nyaralást.
Azért erre nem vennék mérget. Ha meg van a védőoltás,két alternatíva van. Vagy kötelezővé teszik egy adott országban(tehát mindenki védett lesz) vagy önkéntes alapon megy majd az oltás, akkor meg mi alapján várják el ha saját maguk sem védekeznek?
Én valami olyasmire számítok, hogy akinek van oltási igazolása, vagy friss PCR tesztje azok gond nélkül (gördülékenyen) léphetnek be az országba (náluk esetleg szúrópróbaszerű teszt), akinek ilyen nincs azt megkérik, hogy fáradjon haza.
Valószínűleg (anyagi szempontból nézve) érdemesebb oltatni magát az embernek (vagy lemennek a teszt árakkal is).
Vannak már oltás árak is:
Pfizer - 18 US$ (a -80°C-os tárolást meg kell fizettetni)
Astra-Zeneca - 3US$
az orosz vakcina ára valahol a kettő között lesz (5000 Ft ????)
A többiek is jelentkeznek majd rövidesen az áraikkal.
Persze az is lehet, hogy mire erre (utazásra) kerülne a sor már nagyrészt túl leszünk az oltáson, mert a munkánk, a hétköznapi életünk megkívánja, hogy beoltassuk magunkat.
Nem mehetsz dolgozni, csak ha be vagy oltva. Nem mehetsz vásárolni, csak ha be vagy oltva, .... és hasonlók (mehetsz, csak minden alkalommal tesztelni fognak és az ugye nem két perc).
Nem lesz kötelező az oltás, csak nem, vagy nehezen tudsz élni, ha nem vagy oltott.
Biztos rengeteg magyar utazót fenyeget, hogy Ausztráliába kell mennie! A Fiala szokta ilyenekre mondani a rádióműsorában, hogy "irigylem a problémáit" Akkor hörgök én is egy kicsit. Ha negatív teszthez lesz kötve jövőre a görögországi nyaralás, akkor nem megyünk! Erre varrjon gombot aki akar!
Valami repülős face csoportba olvastam bele az előbb és nagyon hörög a jó nép, hogy a Qantas (ausztrál) légitársaság covid oltáshoz köti majdan az utazást a gépeiken.
(Persze, majd jön a többi társaság is ... Én biztos nem fogok ilyenekkel utazni ... Hogy képzelik .... stb., stb.) Kíváncsi leszek, hogy majd nyáron mennyire fognak nyávogni ugyanezek az emberek, hogy nem utazhatnak sehova oltás, vagy friss teszt nélkül?
Haneeeem? Gondolom, valami természetfölöttire gondolsz, amit meg megint csak VALAKIK találtak ki. Általában MÁSOK. És nem azt írtam, hogy MÁS EMBEREKBEN hisznek, hanem hogy más emberek ÁLLÍTÁSAIBAN. Valamiben, amivel soha nem találkoztak, hanem csak HALLOTTAK RÓLA. Mégpedig másoktól. Egyébként pedig nem a hitről vitatkozunk, ezt rosszul tudod, hanem azokról, akik KIHASZNÁLJÁK az emberek hiszékenységét. Akiket akkor tudnak irányítani, ha elhitetik velük, hogy természetfölötti valamitől függenek, akikkel ők állnak közvetlen kapcsolatban. A történelem előtti világról nincs tudomásunk, de azóta MINDEN hitet valamilyen szervezet terjesztett. Az ógörög időkben a papok és arkhónok, és más vallás esetében is szervezetek irányították a hitet. A középkortól pedig mindannyiunknak megvannak az ismeretei. A hitnek nem feltétlenül kell közvetlenül a valláshoz kapcsolódni, de gyakorlatilag minden körülmények között kapcsolódik. Nem én indítottam itt ezt a témát, de igazad van, tehát a kapcsolót most visszaállítom: ON.
Ez ugyan nem a val-fil topic de még egy picit had offoljak.
Először talán tisztázni kellene magadban a hit és a vallás közti különbséget ahelyett, hogy butaságokat beszélsz.
Amúgy, figyelembe véve azt, hogy a világ működését leírni próbáló elméleti fizikai is egyre inkább áttér a bizonyíthatatlan elméletekre, lassan visszatérünk a kezdetekhez...csak most nem templomokat építünk hanem hadron ütköztetőt... :-)
A két délszláv ország talány számomra is ebben a projektben. Davutoglu könyve a 80-as évek végén íródott. Tökéletesen előre látta azt ami most van hazájával kapcsolatban. Akkor még sehol sem volt iszlamizálódás meg Erdogan. Véleményem szerint amint visszaáll a rend megint felértékelődik a profit és Kína, India, Ázsia!
Igen, ezt nekem is így tanították. Sőt "a vallás a népek ópiuma" (Karl Marx)
De ... a hívő ember nem MÁSOK állításában hisz, mert a mások azok emberek (a papok is, a földesúr is, a politikusok is) és az emberek az érdekeik szerint beszélnek és cselekszenek (és ráadásul nem mindenhatók még ha azt is gondolják magukról)
Végül: Hitről vitázni értelmetlen dolog és egyébként is ez itt nagyon OFF. (Bár a görög mitológia a kedvenceim közé tartozik)
Nyilván nem véletlenül szerezték meg a kínaiak a többségi tulajdont.
De... Pireusz - Budapest vasúton kb 1500 - 1600 km. Athén - Belgrád vonattal kb 20 óra. Belgrád - Budapest távolság kb 350 km, a mentidőt nem tudom de tegyük föl hogy most 7 óra. Ez a felújítás után lerövidül 3 órára.
Ha a szerb, macedon és görög vasút nem újítja meg a pályát (nem hallok róla) akkor a mostani 27 óra 23-ra rövidül. És akkor mi van?
Megjegyzem hogy az unió talán a mostani válság hatására rájön hogy a termelést vissza kell hozni Kínából.
Atatürk szekularizált Törökországa a jelenlegi vezetés alatt erősen iszlamizálódik. Szerintem kizárt hogy a jelenlegi hangulatban bármelyik európai vezető támogatná a csatlakozást.
Talán kincstári optimizmus de én gyanítom, hogy Antwerpen és Rotterdam ellenében fejlődni fog a Pireusz, Theszaloniki, Belgrád, Budapest vonal! Görögország eleve jól jár a nála belépő árú vámolásával. 10 nappal rövidebb hajóút Kínából. Hogy nekünk mi lesz a biznisz azt nem vágom egyelőre. Törökország. A volt külügyminiszter és kormányfő Ahmet Davutoglu könyvét(stratégiai mélység) nagy erőket mozgósítva elolvastam. Az EU. részéről onnan nézve sosem volt igazi akarat a csatlakozásra. Erdogan elnök ezt tudva politizál régóta. Remélem ez a tenger alatti gázkincs nem fog tényleges konfliktushoz vezetni! Még sokszor szeretnék menni autóval Görögországba!
"A hit abban segít hogy ne hidd azt hogy az ember (a gép, technológia, internet, orvostudomány, lélegeztetőgép, gyógyszer, kerítés, miniszterelnök, pártelnök stb) mindenható."
Lótúrót. Ezt meséld azoknak, akik évszázadon keresztül a hitet arra használták, hogy a szegények ne lázadjanak uraik ellen. S ha jól belegondolsz, most - bizonyos országokban - pont ez zajlik. A hittel sáfárkodók (az egyházak) pont abban érdekeltek, hogy ne gondolkodj. Ugyanis a hit teljesen fölöslegessé teszi a józan gondolkodást. Bőven elég ugyanis a MÁSOK állítását hinni. Tudom, hogy az egyházak csak egy szeletét birtokolják a hitnek, de részint a legnagyobb, részint pedig a legmarkánsabb szeletét. Az egyházi tanításoktól független hit tulajdonképpen nem is hit, csupán reménység.
Az Egnatia Odos keleti szakaszáról indult a beszélgetés.
Természetesen ennek az ókori útvonalnak a feltámasztását is gazdasági érdekek (áruszállítás) vezérelték. A döntéshozatalkor még úgy volt hogy Törökország közeledik (csatlakozik!) az unióhoz az unió pedig Törökországon keresztül terjeszkedni tud a kaukázusi és a közel-keleti térség felé. Ehhez jól jöhetett egy kelet-nyugati autópálya. Ezek a birodalmi álmok mostanra köddé váltak így a nyugat-trákiai szakasz a görögöknek inkább nyűgnek tűnik.
(Innen jutott eszembe a Belgrád- Budapest vasút fejlesztése aminek az alapgondolata hogy a kínai áruk Pireuszból majd -Magyarországon keresztül- vasúton jutnak el Nyugat-Európába. Szerintem halott ötlet ez is.)
Kisarkítod az EU.-s dolgot bár tényleg divat a nyávogás. Az autópálya remélem tudod, hogy nem azért épült elsősorban, hogy mi gyorsan leérjünk a tengerhez! Járulékos előny, de a lényeg az árú szállás gyorsítása, tömegnövelése és megfizetünk érte mindannyian. Persze fontos a turizmus de csak rövid ideig számottevő. A szállítás állandó. A leállósáv ma is használatban van a 80-90es tempóval haladóknak a félautópálya(autóút) jellegű utakon. Ócska pick-up ma is van bőven az utakon csak már nem a 70-es évek Toyota, Mitsubishi lélekvesztői. Míg nálunk főleg divatjárgány, ott melós kocsi a Ranger, Hilux, L200, stb.
Az uniót mindenhol "illik" szidni. Olaszországban az Euró bevezetése után minden második olasz azért szidta az új pénzt, mert "azelőtt 1500 Líra volt egy eszpresszó, most pedig 1 Euró" Ez tragédia, kihal a nemzet :)
Görögország: 1991-ben voltam először autóval.
Autópálya gyakorlatilag nem volt. Használható út az 1. Ethniki Odosz volt Evzonitól Ahénig és az Athén-Patra út.
Ezek két sávos utak voltak amin legalább három, de előzéskor akár négy sávon közlekedtek. (Sok kereszt az út mentén) Sokáig maradt a szokás hogy az autópályán is a leállósáv legszélén haladtak biztos ami biztos alapon :)
Rengeteg öreg pickup volt az utakon sokszor elképesztő műszaki állapotban.
Ha 30 év elteltével megnézed a mai úthálózatot (zömmel uniós pénzből) vagy a járműveket akkor látható a különbség még úgy is hogy a "hitelből jól élünk" korszak után keményen vissza kellett venni.
Kb. 10 éve jártam arra utoljára, akkoriban volt új a görög szakasz. Ezek szerint az újkori Via Egnatia autópálya projekt egyenlőre megállt a határnál. Ha jelenlegi kapcsolatokat nézem akkor Kavala után előbb-utóbb fölveri a gaz.
"mint mi a lengyelekkel" (persze mert ők szomszédok :)
A határ után mi dél felé fordultunk, Gallipoli (arra már nincs autópálya) felé, illetve a Dardanellák végén átkompoztunk és megnéztük Tróját. De dél felé is 4 sávos, kényelmes autóút volt a félszigetig, sok rendőrrel.
Nem autópálya, hanem nagyon jó minőségű autóút. Nincs leállósáv, de a két pályarész korláttal és egy mélyebb vízelvezetővel, vagy növényekkel van elválasztva. Kb. olyan, mint nálunk az M4-es. Városokat (most már) elkerüli, de elég sok pihenő és benzinkút van mellette. Az autópálya Isztambult Kapikuleval köti össze (arra ritkán járok, talán jövőre).
Ha lendületesen nem is fejlesztik, de azért karbantartják. Pár éve kicserélték a teljes burkolatot a D110-esen (ez az Ipsalát Isztambullal összekötő útjuk). Ráfért már. Ugyanezt nem mondhatjuk el görög barátainkról. Persze tudom, ők nem úgy szeretik egymást, mint mi a lengyelekkel.
"... segített a hit a meglehetősen rövid élet kilátástalanságát elviselni..."
Nem!
A hit abban segít hogy ne hidd azt hogy az ember (a gép, technológia, internet, orvostudomány, lélegeztetőgép, gyógyszer, kerítés, miniszterelnök, pártelnök stb) mindenható.
Én is használom, pedig... Általában olyankor, amikor azt akarom bizonyítani, hogy a kétségbeesés irracionális gondolatokat szül. De igazad van, nem fogjuk kideríteni, hogy a hívők szokták-e bizonyítékként használni inkább, vagy az ateisták, poénból. Annyi azonban biztos, hogy évezredeken keresztül segített a hit a meglehetősen rövid élet kilátástalanságát elviselni, tehát én tisztelem, aki tud hinni. Bár nem értem.
De abban azért én is hiszek, hogy jövő június közepén elutazom Görögországba a barátokkal, mert addigra letudjuk a vírus miatti rettegést kormány- és nemzetközi szinten is.
A kitaláló személyét és valláshoz való viszonyát valószínűleg nem fogjuk beazonosítani, de az kétségtelen, hogy nekem hívők szokták felemlegetni mintegy ultima ratióként.
Nyugat Trákia afféle Borsod. Sokáig volt állandó fuvarom Alexandrupoliba(már csak elvétve) de sosem mentem az E.O. pályán. Mindig le a hármas határig és aztán a határfolyó mentén. Elég elmaradott, elhanyagolt vidék. Az ott élők elmondása szerint az EU. tagság előtt virágzó dohánytermelő vidék volt. De aztán akárcsak itthon egykor a szőlő tőkék kivágásaért, ott a dohánytermesztés abbahagyásáért kaptak pénzt az emberek. Így elindultak a lejtőn. Az egész régió. A turizmus ott nem megy igazán.
Fenét. Ez egy geg. Egy sútka. Egy poén. És vélhetően pont az ateisták találták ki. De az kétségtelen, hogy viszonylag alacsony a közvélemény-kutatás által történt megerősítés.
Ez igaz, de a zuhanó repülő hívőinek aránya azért nem jelentenek bizonyítékot Isten létezésére. Főleg, mert e zuhanó repülőn utazó, mintegy 100 százaléknyi hívőt sem menti meg, ugye.
Ugyanakkor azt gyanítom, hogy a Covid-19 tekintetében te is ugyanolyan kibic vagy, mint sokan mások. Az én összes pozitív ismerősöm közül ketten kaptak tüdőgyuszit, egyikük 85 éves, másikuk 66. Szerencsére mindketten kijöttek belőle néhány pocsék nap után. A legpocsékabb számukra pedig nem a láz, nem a köhögés vagy légszomj volt, hanem az ijesztegetés miatti stressz, mert a hiszti miatt szent meggyőződésük volt, hogy randijuk van Szent Péterrel. A többi hat pozitív ismerősnek még csak apró tünete sem volt, és akkor ne beszéljünk azokról, akiken úgy ment át a vírus, mint a szél: azt sem tudják, hogy belekerültek, mert nem tesztelte őket a fene se. Tehát - túl azon, hogy vigyázzunk magunkra, az Isten szerelmére! - túlspilázni se kéne a történetet. Éljük az életüket, és ebben vastagon benne van a görög nyaralás is, mert a lezárt határok, az egészségügy bedugulása, a gazdaság összeomlása több embert tesz szerencsétlenné és öl meg, mint maga a vírus.
Amikor az EU és Törökország még udvaroltak egymásnak akkor jött az ötlet hogy ismét meg kellene építeni az ókori Via Egnatia-t. Ez a mai Durrest kötötte össze Bizánccal. (A Via Appia folytatásaként Brindisi-Durres tengeri kapcsolattal.)
Görögország rámozdult az ötletre és EU tagként elérte hogy az útvonal Igoumenitsától a török határig (Kipi-Ipsala) tartson.
Így a görögök kaptak egy kiváló utat Igoumenitsa és Szaloniki között de Kavala és Isztambul között ez a projekt sem nekik sem a törököknek nem a szívügyük. Nem tudok róla hogy a törökök lendületesen fejlesztenék az Isztambul-Ipsala útvonalat. (Hogy honnan jutott eszembe a Budapest-Belgrád vasútvonal ? :)
de hagyjuk már ezt a "rángatózik az arca fájdalomtól" szöveget is.
Zuhanó repülőn nincs ateista.
A kibiceknek is addig van ilyen nagy pofája amíg nem ők fekszenek a kórházi ágyon.
A magam részéről azért inkább veszem komolyan a témával VALÓBAN napi szinten foglalkozó egészségügyi dolgozók véleményét mint a netes mindentudókét.
Már csak azért is, mert a második hullám súlyosságában komoly szerepe van a valagán megülni nem tudó, a problémákat elbagatellizáló fegyelmezetlen okostojásoknak.
Na, ja. Utána a török határ felé már lényegesen kisebb a forgalom. Nem éri meg felújítani?
A nyugati részét, Kozani és Igoumenitsa között (emlékeim szerint) pár (~5-10) éve építették, szép is lenne, ha már az is leroggyant volna...
Ez a keleti rész viszont nagyon a bögyömben van. Utoljára két éve jöttem arra, mikor hazafelé tartottunk (asszony kérte), mintha itthon vezettem volna, olyan ócska volt még akkor is.
Azért nem értem, mert az Athén felé vezető A1-es pálya melletti, régi országúton autóztam elég sokat és azzal semmi bajom nincs, pedig azzal se foglalkoznak túl sokat.
OFF.
A török utakról inkább nem írok.
No nem azért mert annyira rosszak, épp ellenkezőleg.
Stadionok helyet inkább az útépítést kellett volna nálunk is forszírozni, nagyobb népszerűséget hozott volna (szerintem).
Az autópályák mellet futó, többnyire 2*2 sávos autóutakon ingyen be lehet autózni az egész országot. A felületük néhol durva (főként délen), de ott sem ráznak az utak.
Mindegy, hogy ezt az elektronikus rendszert, vagy a készpénzes, bankkártyás fizetőkapukat használjuk, egy dolog közös bennük. Marha drága az utazás az autópályán.
Kis összehasonlítás: Görögöknél (határ-Athén) 530km - 33€, szerbeknél (magyar határ-macedón határ) 577 km - 17€.
Nem beszélve az Egnatia Odos Kavalától keletre eső részéről, ami nem üti meg azt a szintet, amiért pénzt lehetne kérni. Mégis fizetni kell érte.
A nyugati részét nem ismerem, de többször mentünk Törökországba ezen a förmedvényen keresztül. Régen még ingyenes volt, aztán a válság után megjelentek ott is a fizetőkapuk. Benzinkútra, pihenőre bezzeg nem tellett (megj.: sokáig csak egy pihenőhely volt ezen a szakaszon, de most látom, hogy az utóbbi években építettek még párat).
Nem rajongok az állami, központosított intézményekért, de ebben az esetben azt hiszem ez lenne a járható út nekik is.
Jutna pénz a bevételekből esetleg a felújításra is.
(Érdekes, megpróbáltam útdíjak nélküli utat tervezni Thesszalonikitől a török határig és meglepődtem, hogy nagyrészt autópályán vezet az út, pár kisebb szakasztól eltekintve. Google kikerüli a kapukat. Négy helyett öt óra így az út, de nem kell fizetni. Na ez itt az egyik nagy probléma, használom a pályát, de nem kell fizetni. Meg kellene szüntetni a kiskapukat.)
Remélem tavaszra megint az lesz a fő téma hogy ki mikor és hova indul "autóval Görögországba" (meg persze az elmaradhatatlan zöldkártya :)
Addig is egy mai hír: megegyeztek a görög autópálya üzemeltetők és november 4-től egyetelen adó-vevővel lehet utazni mindegyik autópályán. A részleteket nem tudom. Vagy lesz egy közös "kütyü" vagy elfogadják egymásét.
Szerintem az oltas joval olcsobb es egyszerubb lesz, mint az antitest teszt, szoval en azt gondolom, hogy esz nelkul fogjak adni barkinek, aki szereti. Ugye ha van antitested, akkor felesleges, de artani azert nem fog ( vagy csak evek mulva derul ki :D ). Amugy ezek az antitest tesztek ugy tudom nem tul megbizhatoak annak megiteleseben, hogy vedett vagy-e. Nyilvan, ha talal antitestet, akkor igen, de van akiben nem is termelodik (eleg) mert elintezik a T sejtek, amiket meg nem mutat ki a teszt, szoval...
Utazas ugyben reszemrol a friss negativ pcr-el teljesen ki vagyok bekulve, de hatosagilag a legegyszerubbnek es a leghatekonyabbnak a kotelezo oltast gondolom. Ha utazni akarsz oltasd be magad, kesz. Sok mas betegseg kapcsan foleg Afrika, Azsia teruleten ez mar egy bevalt szokas. Nem hinnem, hogy valami ujat fognak kitalalni.
Kinek fogják beadni? Aki kéri? Na, de ha épp előtte volt koronás, akkor védettség alakult ki benne és az oltás épp annyit fog érni, mint ...-nak a pofon.
Az oltást meg kellene előzze egy antitest teszt. Ha az negatív, akkor oltható, ha pozitív, akkor felesleges az oltás.
Utazáshoz valószínűleg egy oltási bizonylat, vagy egy pozitív (legalább 2-3 hetes - már nem vagy beteg, csak védett) antitest teszt kell majd.
Persze ez az egész még nagyon a fantázia világába tartozik, mert egyelőre még csak szóban létezik az oltás (na jó, Putyinéknak már van....).
Van ebben valami, bar en egyszer oltattam be magam influenza ellen, akkor 7 napig szenvedtem vele, oltas nelkul viszont egy hetig tart! :D Abszolut oltasparti vagyok, de influenza ellen soha tobbet es ha lesz koronas abban sem vagyok biztos, hogy beadatom.
Viszont milyen finoman átugrasz a fölött a tény fölött, hogy a B-re van vakcina, és a lakosság természetes immunitása sokkal erősebb vele szemben. Akkor kb. lélegeztetőn most többször annyi embernek kéne lennie, hiszen nincs vakcina, nincs immunitás az új törzzsel szemben...
Jaja! Ugyanis az emlitett influenza szezon kb elmaradt volna, ha akkor is olyan jarvanyugyi intezkedesek lettek volna, mint most. Es akkor az a 38 lehet, hogy csak 3 lett volna. 47 vs 38 valoban nem sok, de kontextus nelkul osszehasonlitani nemigen van ertelme.
Bár hülyeségnek tartom ezt a ne féljetek tőle dumát (ti. szinte mindenbe bele is lehet halni), de hagyjuk már ezt a "rángatózik az arca fájdalomtól" szöveget is. Igen, tényleg rángatózik a fájdalomtól, tényleg szörnyű, de rángatózik a az arca a fájdalomtól az is, aki "sima" influenza B szövődményei miatt kerül a gépre. 5 nappal ezelőtt 47-en voltak lélegeztetőgépen, 2018 februárjának egyik napján, influenza B-járvány idején 38-an. Óriási a különbség, igaz?
Az en szuleimet is bepaliztak 30 evre. Minden masodik evben 1 het Horvatorszag tavasszal. :D Regebben el tudtuk cserelni ausztriai sielesre, az meg ugy egesz jo volt, de most mar tobb a csere dija, mintha elmennek egy privat apartmanba. Azt hiszem elozo evben valahogy sikerult megszabadulniuk a hatralevo resztol ugy, hogy nem kellett rafizetni, amiert nem veszik vegig igenybe.
Barátom lánya gyógytornász "gyárilag" de átvezényelték covidos betegek mellé ápolónak.
Tavasszal jellemzően hetven év felettiek feküdtek náluk, most harminc és ötven év közöttiek.
Azt mondja, egyszer kell látni, ahogy minden lélegzetvételnél rángatózik a beteg arca a fájdalomtól, utána nem fog senki ilyen "ne féljetek tőle" süket dumákkal jönni.
Na, ez nálam nem probléma. Sajnos örököltem évi 2x2 hét üdülési jogot Gyulára. Ez az alap aztán jön majd a görögországi nyaralás ha nem lesz túlbonyolítva.
Nemi (jelentos) tobbletkoltsegert van aznapi eredmeny, de ha nem tudod vallalni a 10 nap karantent, akkor szerintem felejtos. Hazaerkezes utan a fejenkent 2 negativ teszt ellenkezik a vallasommal. Plane ugy, hogy mire megvan az eredmeny kb le is telik a karanten.
Higgyétek el,jobb ez így! Így látszólag eleget teszünk mindennek és immunisak is leszünk. Az esetek jóval több mint 90%-a tünetmentes. A maradék nagyon enyhe tünet.
A média celeb beszámolókat nem tudom eldönteni,hogy "inspiráltak" vagy az életmódjuk miatti nagyon gyenge fizikumuk, immunrendszerük és "nyámnyillaságuk" miatt keletkeznek.
Ne féljetek tőle!
Jövőre,ha nem lesz újabb csavar a történetben,akkor simán megyünk nyaralni.
Szerettem volna októberben elmotorozni Krétára. Voltunk most betegek, mind a ketten a feleségemmel, megfáztunk. Kértem időpontot PCR-tesztre. 8 nap múlvára kaptam, eredmény 5 nap alatt.
Így hogy mutatok be 3 napnál nem régebbi negatív tesztet a határon? Ejtettem, egy hét múlva megnézettem az antitestet, IgG negatív, nem COVID volt. (Ez bezzeg megjön 2 nap alatt és szinte azonnal van időpont.)
De így sem tervezni, sem elindulni nem tudok. Ha még meg is tudnám oldani valahogy a tesztelést, mibe kerül? Odafelé kell két teszt kettőnknek, ha visszajöttünk négy - ez 120e Ft - és a 2 hetes motorozásra minimum 3 hét szabadságot kell kivenni.
Ugyanez volt nalunk is kb 2-3 hete. Paromat teszteltek a _kilencedik_ napon. Nyilvan negativ lett. Vegigment az egesz familian. Parom tantivanyai kozott is volt egy-ket napon egy csomo hasonlo eset, senkit nem teszteltek. Az egyik gyerek ket het alatt sem gyogyult meg es akkor teszteltek pozitivra. Ez ami nalunk megy teszteles cimen egy vicc, de ez pont jol latszik a szamokon is.
Akkor most itt a második. Itthon vagyok egy hete. Több tünet, de nagyon gyengén, mától antibiotikum is (nehogy tüdőgyuszi legyen alapon).
Teszt nincs. (Gyenge tünetek, no, meg úgyis egy hét mire sorra kerülne ....)
Remélem hét végére már nem lesznek tünetek.
(Tököm már lenni nagyon tele, mint Boratnak. Nem vagyok igazolt eset, csak gyanús.)
Így, teszt nélkül nem is fogom megtudni, hogy átestem-e vagy sem a fertőzésen.
Fiam szintén köhög. (Nem tőlem kapta, 3 hete nem is láttam, csak telefonon beszéltünk.)
A fura az ebben, hogy mikor csak a normál influenzát ismertük, akkor a kollégák "boldogan" mentek dolgozni még ha folyt is tak..-nyáluk. Ma meg ha köhintek egyet már ferde szemmel méregetnek.
Az utóbbi kb. 5 évben mindig előző év 10.-11. hónap környékén foglaltunk az utolsó lehetőséget. Aztán odakinn kivétel nélkül minden esetben összefutottunk 2 héttel, 5 nappal az utazás előtt foglalt utastársakkal. Az idén is. Ráadásul még kevesebbért is. Kipróbáljuk így.
".... először nem tervezünk, nézegetünk semerre ..." - én ezt nem bírom ki.
Tervezés közben is utazok.
Olvasom a fórum régebbi hozzászólásait, megnézem, merre járt, mit látott az olvtárs, aztán ha tetszik felviszem a Gmaps-re.
Van már Észak-Görögországra, no meg persze Törökországra is bespájzolva egy csomó látnivaló, már csak el kellene oda jutni.
Excel táblázatot készítettem a török útra (távolság, idő, költségek - a forint árfolyama és a benzinárak változtathatók benne ;-), épp amiatt, hogy mennyire kivitelezhető a dolog. Úgy tűnik sima, pikk-pakk utunk lesz (..no, ugye ez...). Szóval én ezzel ütöm agyon az időt, amíg eljön a következő idény.
Én viszont épp arra számítok, hogy a 2021-es szezon már a "normális" menetrend szerint zajlik majd és ha így lesz, akkor "last minute"-ban már csak a maradék közül lehet válogatni.
Az sem feltétlenül rossz, mert tavaly - 2018 - épp így jutottam el a Hotel Achillionba, Makrygialoson. Nem volt rossz, de lehet azért ennél jobbat is találni, hasonló áron.
Én már lecsaptam egy szállóra, persze, ha időközben találok jobbat (hasonlót olcsóbban), akkor váltunk arra.
A fő csapás jövőre egy 19 napos török körút-nyaralás lenne, de ehhez (görög+török) még meg kell keresni a hozzávalót.
Előzetes számolgatás alapján a kettő kijön annyiból, mint amit sokan elköltenek a török riviérán egy 2 hetes AI-s szállodában (és nem látnak semmit, vagy csak keveset) és a kettő nekünk mégiscsak 32 nap lenne összesen (be akarom pótolni az idei nem nyaralást).
Vagy 10 éve most először nem tervezünk, nézegetünk semerre. A jövő nyáron ahogy esik úgy puffan. Persze Görögország csak "last minute" a feltételek alapján.
Esetleg, ha valaki tervezi a jövő évi nyaralást, utazást (tervezni lehet, aztán majd meglátjuk), akkor mellékelem a jövő nyári, német iskolaszünet naptárt.
Annyi látszik belőle, hogy már nem a hétvégére koncentrálódik a szünet kezdete, hanem próbálják széthúzni az egész időszakra (több helyen csütörtökön indul a szünet).
Ennek mi lesz a hatása, nem tudom, de én már eleve nem röszkei átkeléssel tervezgetek.
Utazni már nagy valószínűséggel fogunk jövőre, a feltételei (Covid oltás) majd kiderülnek.
Mindenképpen érdemes Bulgáriában mert jelentősen olcsóbb. A Szerb határ és Szófia között csak a határon levő Shell meg egy Lukoil esik útba mint itthon is ismert olajtársaság. A Shell Júliusban zárva volt a Lukoil meg majdnem a kőrgyűrű előtt van ráadásul a visszafelé vezető oldalon. Ha nem vagytok finnyásak lesz néhány nekünk nevenincs kút és ott is lehet itatni a lovakat! Ha bőven kitart akkor érdemes Szófián túl az autópályán ŐMV vagy Lukoil kúton tankolni! A Görög határ előtt 2 km.el szintén ŐMV én ott szoktam. 1,80 BGN/ liter ár környékén lehet kalkulálni a 95-ös és a dízel üzemanyaggal. A prémium 2,20 körül van mindkettőből. 183 a szorzószám és meglátod mennyi forintban. Az említett kutakon a kártyás fizetés problémamentes. Szerbiában 150-160 RSD/liter áron lehet tankolni és 3 forint felett van a dinár! A röszkei határ előtt érdemes(anyagilag) egy 500 méteres kitérőt tenni. A régi határ felé vezető út előtti kőrforgalomban van egy M Petrol kút és ott normál áron lehet tankolni. A határon levő ŐMV árképzése nem szimpatikus, mert elég sokat tankolok.
En kenytelen vagyok bizni, mert 9 re van jegyem:-)) De egyebkent iden a wizz vegig jart athenba, majus ota, ezt el kell ismernem. Az Aegean egybol leallt es csak tologatta az idulast augusztusig. Most is ok toroltek a jaratot oktober 3 ig. Mondjuk megertem, hogy hulyek lennenek 5-6 emberrel jar i, mikozben a legtobb belfoldi es sok nemzetkozi utvonalukon folyamatosan telthaz kozeli telitettseg van.
2 napja a torok kulugyminiszter nyilatkozott valami olyat, hogy ha tovabb provokaljak oket( vicces), akkor lehet, hogy kenytelenwk lesznek katonai erovel fellepni Gorogorszag es Franciaorszag ellen. Es bejelentettek egy 3 lepesbol allo hadgyakorlatot a kornyeken, a masik oldalon meg hasonlot igertek a gorog-francia csapatok, de az olaszok is kuldenek hajokat a tersegbe. Amerika szerencsere most nem vedte Erdogant es nyiltan elutasitottak a torok fenyegeteseket.
Lemaradtam mióta hazajöttem és nem nézem a görög tv.-t. Én még ott tartok, hogy Larnakai öböl meg Ciprus körüli vizeken földgáz keresés. Milyen török fenyegetés van az Égei-tengeren? (a harci repülőgépekkel egymás provokálását vegyük most ki mert az volt, van, lesz!) Az EU. tehetetlensége közismert, a szultán csak él a lehetőséggel. Szerintem igaza van. Szívatták Törökországot 20-30 évig az EU. előszobájának csábításával és Erdogan jelzi, hogy már nem érdekli a dolog. Pénzt elfogad ha adnak, követel ha érzi a lehetőséget, jó politikus a maga módján a maga érdekében. Háborút az USA nem enged(het) két NATO tagállam között. Ha tényleges konfliktus lenne azt az EU. megoldani nem tudná. Putyin, Trump. Az "autóval Görögországba" utazás erre az évre úgyis erősen vissza esik a továbbiakban, szerintem nem gond ha kulturáltan offolunk kicsit! Ebből a részből Orbán, Szíjártó és Gyurcsány simán kihagyható!
Szerintem semmi. Ez eddig sem zavarta oket es az eu torvenyek szerint is a hatarrendeszet az nemzeti jog. Egy honap az eunak egy levelvaltasra sem eleg, nemhogy barmilyen hivatalos allasfoglalasra. Sokkal komolyabb dolgok vannak most, pl. a torok fenyegetes az egei tengeren es abban is benaznak hetek ota, kb konyorognek Erdogannak, hogy ne csinalja mar...
Ja, mondjuk nem tudom hol elsz Magyarorszagon, de Becsbe is atfoglalhatsz, ugyanazok a szabalyok ervenyesek onnan is es ha jol tudom, tranzit utasokat atengednek Ausztriaban.
Szép estét! Emlékszem többször beszéltetek itt a szerb és bolgár autópálya díjakkal kapcsolatban, de egyelőre nem találom, valószínűleg legalább 1-2 hónapja volt. Segítenétek ilyen infokkal? Szigorúan saját pénznemmel lehet fizetni vagy euroval is, illetve kp vagy kártya, vagy teljesen mindegy? :D Köszönöm
Nem akarom megnevezni őket mert úgy tűnt hogy igazából tanácstalanok.
Ma nem kötöttek volna velem utasbiztosítást a világ egyik országába sem, mondván hogy ez a rutin az utazásra nem javasolt országok esetében. Remélem egy-két nap alatt tisztul a helyzet.
Viszont jo hir, hogy a karantenhoz nem szukseges utasbiztositas, mint ahogy az utazashoz sem volt nekem soha, igy most egy indokkal tobb hogy ne legyen.
Unatkozó nyugdíjasoknak mondom hogy akik esetleg bevállalnák a két hét karantént hogy az utasbiztosítással gondok vannak.
Felhívtam néhány nagyobb biztosítót és mivel a külügyminisztérium a egész világot utazásra nem javasoltba tette, ezért nem kötnek semmilyen utasbiztosítást semelyik országba. Nem csak betegségre hanem pl. poggyászra sem.
Jelenleg vakargatják a fejüket és talán kitalálnak valamit :)
En tegnap jottem veluk haza fele , na az a gep dugig volt. Fel is hivtam az ugyfel szolgalatukat es megkerdeztem, hogy leallnak e szeptemberben es a csaj azt mondta, hogy ok nem tudnak ilyen tervrol. Mondjuk tudom, hogy ez nem a telefonos kezelo szintjen dol el, de ez is jobb , mintha az ellenkezojet mondta volna. Abban bizhatunk, hogy az egy honap az osszesen 8 gep , talan osszevonnak jaratokat, de teljesen leallni 8 gep miatt lehet, hogy kevesbe eri meg nekik, mint repulni.
Megmosolyogtatott tegnap, hogy több cikk is megjelent arról, hogy a magyarok fejvesztve menekülnek haza a korlátozások miatt GÖRÖGországból. Mintha csak itt nyaralnának hányaveti állampolgárok:-)
ma hajnalban sikeresen hazaértünk. Ilyen gyorsan még nem értünk át egy határon sem. :)
Evzoninál a 10 év alatt most volt az első alkalom, hogy megkérdezték van e bármi amit meg akarunk említeni. Most vettem észre, hogy sajtot, sonkát nem lehet kivinni tőlük amit furcsálltam is kicsit...
Macedónok a szerb oldalon viccesek a felirattal, hogy "Don't stop. Continue." :D
Belgrád előtt halál mekkora forgalom van vasárnap. És az a 2db felújítás durván megfogja a forgalmat. :( És náluk is mindenkinek bérlete van a belső sávba.
Összességében minden határ pár perc volt, kivéve Tompa. Itt 2km kamionos sor volt amit a szembe sávból lehetett csak előzni ami nem túl szabályos, de gondolom senki se várt volna 6-8 órát....
Kocsikból nem volt sok, bár a Magyar oldalon minden kapu nyitva volt és az nyakig is volt, de pont nyitottak két újat előttünk, így mi megúsztuk 40 perc alatt. :)
Annyit kérdeztek, hogy honnan hova és van e PCR tesztünk??? Mondom hazafele nincs, de van egy 2 hetes, ha kell. :) Említették, hogy egy nap múlva karantén, lejelentették, hogy 4 fő Magyar honpolgár belépett és utunkra engedtek.
A Macedónoknál azért féltávon van 1-2 pár 100 méteres kritikán aluli szakasz.... kint a 80-as tábla, de az is sok oda. :(
Van hatályos rendelet. A 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet az eddigi szabályokkal.
Kb egy hete azt mondogatják komolynak tűnő emberek hogy ezek a szabályok szeptember 1.-től változnak.
A változtatás két módon történhet:
1. módosítják a rendeletet és leírják hogy szeptember 1.-től mik az új szabályok
2. marad a rendelet és a tisztifőorvos minden külföldi országot "pirosba" sorol.
Most, 2020.08.30-án egyik változatot sem látom hivatalos formában.
Ha te ismered a szeptember 1.-től hatályos új rendeleteket azt oszd meg velünk is!
Ha minden ország piros lesz akkor ezek "Utazásra nem javasolt térség"-nek minősülnek és az utasbiztosításokkal gond lesz
"A biztosítás területi hatálya nem terjed ki olyan országok vagy térségek területén bekövetkezett eseményekre, amely területek a kockázatviselés első napján vagy az adott országba/területre történő beutazás napján a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumáltal nem javasolt utazási célországok és térségek között szerepelnek"
"Bocs, de az nem előrejelzés, hogy "szeptember 1 után satu lesz". Ez alatt mindenki azt ért amit akar."
Viszont az hogy "szeptember 1 után beleütközik a határvédelmi intézkedésbe" szerintem tisztán érthető,még ha konkrétumot nem is tartalmaz.És ha nekem valaki ennyit mond és nem többet,akkor én már nem tervezek.
Bocs , de fenntartom, hogy a "satu" egy - kocsmákban használatos, egyébként teljesen értelmetlen kifejezés, mindenki azt hisz, amit akar.
A kormánynak minden esetben egyértelműen kell fogalmaznia.
Sajnos kormányunk sportot csinál abból, hogy lebegteti az esetleges döntéseket, (közben esetleg megnézi mi lenne a közhangulat) és a végén vagy meghozza a lebegtetett döntést, vagy pedig pont az ellenkezőjét (lásd iskolabezárás). A kormányzati munkának nem szabad így működnie.
(Csak megjegyzem, a kormányzati munka is egy szakma, legalább is annak kellene lennie))
Ez teljesen egyertelmu volt, mindenki tudta, hogy mi a szigoritas. A 2 het karanten es ( vagy )2 negativ teszt. Szerintem ez senkit nem lepett megt itt, ha visszaolvasol. Azt nem tudhattuk, hogy minden orszag beleesik , mert Gulyas es Orban is a deliekre celzott foleg. Itt csak annyi tortent, hogy a szinek helyett minden piros lett.. A tobbiben teljesen egyetertek veled, mondhattak volna, hogy akik kicsusznak a hataridobol, vagy mar kulfoldon vannak, azoknak az allam ingyenesen biztositja a tesztelest.
Bocs, de az nem előrejelzés, hogy "szeptember 1 után satu lesz". Ez alatt mindenki azt ért amit akar.
Előrejelzés az, hogy szeptember 1 után ilyen és ilyen szabályok lesznek.
A kettő között az a nagy különbség, hogy ha megmondták volna előre, hogy milyen szabályok lesznek, akkor jogos, hogy az ezt figyelmen kívül hagyó delikvens fizesse a tesztköltségeket, ellenkező esetben kutya kötelessége az államnak fizetnie azt.
Azt már mondani se merem, hogy normális országban mindenkit ingyen tesztelnek, akár járt külföldön, akár nem.
Biztos volt oka, hogy az a rendszer nem maradt mukodokepes. De ne offoljuk szet a topikot, szerintem ilyen helyzetben teljesen korrekt volt a kormany reszerol, hogy mar mult heten kb megmondtak, hogy ki mire keszuljon. Az, hogy ez a helyes dontes e, vagy tulzas, vagy meg sokkal reosszabb a helyzet, mint ahogy mondjak, azt nem mi fogjuk itt eldonteni.
Szerintem nem a jogerzekelesunkben van a kulonbseg, hanem a logikankban. A gorogok ugy szigoritottak be ma Zakynthoson es Lesboson , hogy nem egy hettel, hanem egy nappal sem jeleztek elore. Mert tegnap megugrottak a szamok a 2 helyen.
Jelenleg járványügyi készültség (és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet) van.
Nincs járványügyi veszélyhelyzet, háború, katasztrófa stb.
Az nem jogforrás hogy kiállítanak egy jólfésült szemüveges okosnak látszó embert aki elmondja hogy
"aztán mosmá tessék hazajönni mert irgum-burgum lesz egy hét múlva"
A jogforrás a kihirdetett rendelet lesz. (még nincs) Ebbe a rendeletbe csak annyit kellene beleírni hogy aki szeptember 1. előtt hagyta el az országot az pl. szeptember 15-ig (7, 8, ....13, 14) az eddigi szabályok szerint léphet be, vagy annak a tesztjeit az állam (esetleg a munkáltató (esetleg megosztva)) fizeti.
Megjegyzem hogy Görögország komolyan teszteli a beutazókat és a napi adatok alapján a határon talált pozitívok a napi estszám 5 - 10%-át teszik ki. Tehát a görög kb 200 új esetből kb 10 - 20 jönne külföldről.
További kérdésem: ha minden ország attól tart hogy külföldről hurcolják be a vírust és minden ország egyidejűleg belföld és külföld is akkor melyik országban van "belföldi" és melyikben van "külföldi" vírus?
Azt hiszem, félreérted. Az alkalmazásra felkészülés azt jelenti, hogy minél gyorsabban tudják a retorziókat alkalmazni. (büntetni) Senkit nem érdekel az apparátusban, hogy az alattvalók hogy járnak.
Igazad is van, csak itt a virus helyzetre hivatkozva hoztak a dontest. Az meg hogy jonne ki, ha azt mondanak, hogy szerintunk 2 het mulva mar nagyon durva jarvany lesz, addig menjetek nyaralni... Ezt sehogy nem lehet ugy bejelenteni, hogy ne lehessen bele kotni.
Ezt a turelmi idot azert megadtak, tobb mint egy hete mondtak, hogy mi varhato.
,,
II. Fejezet
A jogalkotás alapvető követelményei"
Azt nem tudom, hogy ez rendkivuli helyzetekre hogy ervenyes, mondjuk haboru, termeszeti katasztrofa...jarvany eseten. Mondjuk, amikor a nemet karacsonyi vasarokba kamionokkal szaguldoztak, nehezen tudom elkepzelni, hogy adtak volna par nap turelmi idot a mezeskalacs sutodeknek, hogy mar ne keszitsenek tobbet.
Ja , mi is találkoztunk magyar rendőrökkel a Matka kanyonnál , szolgálati autóval kirándugattak , kérték is , hogy a rendszám ne legyen olvasható a képeken .
(3) A jogszabály hatálybalépésének időpontját úgy kell megállapítani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a jogszabály alkalmazására való felkészülésre.
Véleményem szerint elvárható lenne a már kintlévők számára egy - két hét türelmi időt adni.
Elég öreg vagyok hozzá hogy ne legyenek illúzióim :)
Csütörtökön 16-kor indultunk Toloból haza. Visszafele már gond nélkül eljött a kis kocsi, 16 óra alatt itthon voltunk Pesten. :)
22:49kor értünk Evzoni határhoz, 10 perc alatt átjöttünk. Athénnál volt talán egy kicsivel nagyobb forgalom, de simán végigjöttünk. Kicsit sokalltuk az autópálya díjakat mondjuk. A macedón-szerb határt már nem tudom, de nagyjából 1.5 óra alatt átszaladtunk az országon. Hamar átszaladunk a határon ott is. A szerbek a zöld kártyát kérték.
Reggel 7-re értünk a magyar határra, a szerbeknél jó 10 percet, a magyaroknál is kb. annyit álltunk. Kérdezték honnan jöttünk, de nem kellett semmilyen papír róla. A csomagtartót felnyittatták, de csak messziről néztek bele. A magyar pálya a legjobb a négy közül, de itt van a legtöbb paraszt az biztos. És ahogy leparkoltunk a ház előtt, egy néni azonnal kiosztott minket valami hülyeség miatt. Mennénk már vissza. :D
"Magyar rendőrségi autó cirkált egy helyen, kicsit meg is lepődtünk, hogy ez mit keres itt."
Kormányközi együttműködés keretében több éve segítik magyar (és más országbeli) rendőrök a szerb és a macedón rendőrség határőrizeti tevékenységét, eddig több, mint negyven váltás volt vezényelve.
Dél körül voltunk a Szaloniki-i fizetőkapunál (0,5 EUR). Ha jól emlékszem ez tavaly még nem volt fizetős, emlékeim szerint még építették.
Evzoniig forgalom alig az úton, fizetőkapu 1,8 EUR, a határon előttünk 4 autó, áthaladás kb. 5 perc. Zöld kártyát kérték.
A maciknál forgalom alig a pályán, tempósan járható. Magyar rendőrségi autó cirkált egy helyen, kicsit meg is lepődtünk, hogy ez mit keres itt.
Ami számomra újdonság volt, hogy beiktattak egy 2 EUR-os fizetőkaput (hazafele Evzoni után az első kapu), így a macedón etap összesen 2+1,5+1+1,5 EUR-val abszolválható.
A macedón-szerb határon kb 15 autó, áthaladás ennek ellenére 40 perc. Forgalmit kérték a szerbek.
A szerbeknél Nis-ig alig volt forgalom, onnantól a pálya a szokásos módon telítve.
Ha korábbra visszaemlékszem, akkor Nis-nél volt egy fizetőkapu, most ez kimaradt, így a pályaszakaszt Belgrád előtt kellett letudni (1450 Dínár-12-13 EUR)
Belgrádban az átvezető gyorsforgalmin haladtunk, péntek este 19:00 órához képest jól járható volt.
Szabadkai lehajtónál újabb fizetőkapu (630 Dinár - 5,5 EUR). A forgalmat tekintve Röszke helyett Tompa felé vettük az irányt.
Tompánál kb 20 autó előttünk, a szerb kilépőnél 1 kapu volt nyitva, az áthaladás nagyon lassú volt. A magyar belépőnél 4 kapu nyitva, migránsokat és csempész árut keresve átvizsgálták az autót. A kérdés "honnan jövünk" , "Görögországi nyaralásból" válasszal teljesítve. Hőmérőzés, de nem kért semmi igazolást a görögországi nyaralásból. Gondolom elég volt neki a csomagtartóban görög feliratos reklám zacsik látványa.
A teljes átjutás kb 1:15 volt, nagyon alaposak voltak a rend őrei.
Logikusan kikövetkeztetted, hogy esetleg nem csak eu-n belül utazok, ami attól is függ hogy miként alakul a világban a helyzet és a repülés. Tehát a járványügytől nem az utiokmány függ hanem a döntéseim. Ha úgy alakul esetleg csak októberben jövök vissza, a tulajdonképpen legkedvezőbb esetben pedig március végén. Persze nem autóval, ami offért elnézést kérek.
Gulyás Gergely: "Szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napig karanténba kell menniük, vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet produkálniuk.
Két színkód lesz, minden vörös és Magyarország zöld lesz."
Hú de nagyon igazad van! Majdnem elfelejtettem L. G. kilóst, Izbég(6360 Mandula) törzsfőnökét! Képzeld a nyalisok "szás"nak hívták! De sokszor becsukatott! Vajon mi lett vele?
Ugyan már! Nem szégyen az, ha volt volt már néhány nicked. Ouzot sokat ittam, az már igaz csak nem ma. A lényeget azért fogtad? (a szeptemberi utazásra lebegtetett retorziót)
Nézd vissza, hogy mire reagálok! Ugye te tavaly (vagy előtte) már 20 éve "Athenben" éltél, Wizzaíron fekszel, kelsz, repkedsz Kréta és a többi görög sziget között, nem vagy képben mi van itthon:-) Voltál már itt mint Anakin a shit meg bűnbánó a nemtudommi és ki tudja még! Oil fórumtárs 08 26 és 09 14 között tervezte a görögországi nyaralást! Orbán Viktor ezen dátum előtt néhány nappal a szemem láttára mondta a tv.-ben, hogy aki 09 01 után a déli államokba megy nyaralni, szembe fog nézni a kormány határvédelmi intézkedéseivel! Arra gondoltam, hogy ez nem aknamezőn sétáltatás lesz, hanem kötelező karantén amit esetleg pénzért ki lehet váltani tesztel ahogy most is ha valaki(a napokban erdélyi szomszédaim) hazajön egy sárgával jelölt országból. Szóval nincs a magyar közlönyben de O.V. szavai erre engednek következtetni. Így remélem érthető! Oil fórumtársnak már késő de nem hivatalosan és felelősséget nem vállalva egy külügyi forrásom szerint pont belefért volna a nyaralása ugyanis 09 14. után kezdődik a szembenézés. De ez nemhivatalos, senki ne alapozzon rá! Majd 14.-e után eldől, hogy hihetek e a jövőben ennek a forrásnak. Ha ez akkorra feledésbe merül kérlek(vagy bárki mást), hogy emlékeztessen a felelősségre vonásra!
Agaraim nincsenek csak dogok tehát ez sem jött be. Van ellenben egy 7 évvel idősebb bátyám és ő és haverjai körül lebzselve én már elsős koromban megtanultam, hogy 1 kiló az 100ft. Rugózhatunk még a Sisteme International szabályain ha nagyon kell, de neked is csak azt tudom írni, hogy aki érti érti, aki nem az nem. Szerintem akinek írtam az értette és ez volna a lényeg.
Az lehet, de se a kormányinfón nem voltam jelen, se Kossuth rádiót nem hallgatok - egyébbként sem lennének jogforrások. Egyedüli hírforrásom a Közlöny meg az index fórum, de az utóbbi csak lárifári, nem érdemes komolyan alapozni szóbeszédre, nem mondhatom a bírónak a tárgyaláson, hogy hát ezt hallottam a rádióban vagy írták a zindexen.
Ha hibásan hát hibásan de így terjedt el. A 77-78 as tanévben kezdtem úgyhogy áll a 70es 80as évek. Talán a bolti mérlegek 100 as skálája meg az 1 kiló kenyér ami a mérlegen 100 véste be a kiló=100 számolást! Mert dkg. ban valóban 100. De én egyébként leírtam, hogy pénz esetére vonatkozott ahogy írtam. Gyál elég proli, bűnözökkel bőven ellátott hely volt a gyerekkoromban. A téren a kölykök így mondták 2 Ft.=bélás. 100ft kiló. Később az ezres a rongy. Úgyhogy ez már nálam így marad. Aki nem ért vagy nem akarja érteni az így járt. Írjuk a hibáimhoz!
Amig nem tud olyan megjelenni a kozlonyben, ami teged hatranyosan erint, addig ez a megefelelo hozzallas. Viszont tud olyan megjelenni, ami sokakat hatranyosan erint, vagy vallalhatatlan helyzetbe hoz, igy ertheto, hogy sokan nem mernek elindulni.
Minél később kell bejelenteni, minél közelebb a végrehajtás dátumához. Ez fokozza a bizonytalanságot így a legközelebbi enyhítésnél nem indul meg a tömeg külföldre. Különben is már beharangozták, hogy a Balaton után az ősz a vidéki turizmusé.
kilogramm = ezer gramm, kilométer = ezer méter stb.
Kishazánkban a hétköznapi nyelvben a kilo általában százat jelent, pl. kilohúsz. Aki a 70-es, 80-as években gyerekeskedett, mindenki így használja a hétköznapokban. Hibásan, de ez így alakult.
Szerdán van kormányülés, csütörtökön kormányinfó. Szóval valószínűleg ma jelentenek be valamit. És miután a nagyfőnök megmondta,hogy lesznek szigorítások, így ma jó eséllyel tényleg lesz valami bejelentés.
Kilohusz az 120, de csak azok hasznaljak igy, akiknek nehezen ment mar az also tagozat is. Mindenki mas tudja, hogy kilo = 1000. :)
Most mi a loturo van a "minen szerdan bejelentunk" dumaval? Kb egy honapja nem jeletettek be semmit szerdan (sem). Azert legalabb azt megmondhatnak biztosra, hogy mikor mondanak valamit. Vicc, ami ebben az orzagban megy. Ja az megvan, hogy hirtelen megugrott a fertozottek szama? Egyik naprol a masikra duplazodott! Akarcsak a tesztek szama, de azt nem hangoztatjak. Szeptember 1-re napi huszezer tesztunk lesz 300 koruli fertozesszammal. Arra aztan barmit bejelenthetnek, jol bekajalja majd a birka nep!
kilóhúszat inkább mázsahúszat, a kiló 1000-t jelent. (De amúgy tényleg lófaxot! Főleg, hogy kb 7-10 nap el is megy a teszteléssel meg a papírmunkával, így nem sokat nyer az ember.)
Egy magyar állampolgárnak mi lehet a belengetett határvédelmi intézkedés amivel szembe kellene néznie? Max. a karantén. Ha ezt nem vállaltad akkor biztos meg volt rá az okod!
Én meg tisztelettel kérnélek,ha már felszólítasz a helyesírásra,akkor azt helyesen leírt szavakkal tedd!
Talán már leírtam itt hogy a helytelen írásom nem a tudatlanságomból fakad,sokkal inkább a nemtörődömségből.Ha telefonon írok pl ha országnevet írok automatikusan átrakja nagybetűre,és igen,nem érdekel annyira hogy visszamenjek és javítsam,de így van ez még sok más hibával is bármennyire is szúrja ez bizonyos emberek szemét.
Az biztos volt, hogy megyünk, és az alternatív megoldások közül az Olaszországból bekompozást választottuk.
Minden költséget egybe vetve többe került, mint ha fizettünk volna a teszttért, de így olyan élményekkel gazdagodtunk, amit soha senki nem vehet el már tőlünk.
Te is félreérted vagy félremagyarázod amit írtam. Én írtam, hogy elvből nem vállalom a fizetős tesztet. Helyette repülővel mentünk. Inkább elköltöttem azt a zsetont autóbérlésre. Mehettem volna Bari vagy Brindisi felől is Korfura 2 napot utazva de a 7 óra háztól házig sem volt rossz opció. Annyi igaz, hogy ez nem tudatos lépés volt a körülmények miatt hanem női szeszély.
Szerintem sokak fejeben osszekeveredik a ket orszag kormanyanak szerepe a nyaralast illetoen.
A magyar kormany tenyleg nem tett semmit, amit ellehetetleniti a gorog nyaralast. Csak eppen riogat, nem, vagy pedig - ami megrosszabb - felreinformal. Akinek konkret tervek szerint kell nyaralni menni, mert mondjuk olyan a munkahelye, hogy honapokra elore be kell jelenteni pontosan a szabadsagot, nem fer bele egy esetleges karanten, vagy par nap tulcsuszas egy masik utvonal miatt, stb, annak ez egyenlo azzal, hogy a kormany ellehetetleniti a nyaralasat.
A gorogok ezzel szemben mindent elore, pontosan meghatarozva kommunikalnak, ez teljesen kiszamithato. Az, hogy kotelezo a teszt es ez sokba kerul max annak problema, akinek anyagilag van kicentizve a nyaralasa es ahogy itt korabban mar irtatok ez 90%-ban a bolgar, roman turistakat erinti. Az, hogy a tesztet valaki elvbol nem fizeti ki az az o dontese, nem a kormanye.
En szemely szerint orulok annak, hogy nem volt a benzinkoltseget eppen csak kikohogni kepes tomeggel kitomve a Halkidiki. Hogy miert mentunk oda, ha ez a problema egyaltalan felmerul? Nem ez volt a terv, de latva a romlo gorog helyzetet pont a magyar kormany kiszamithatalansaga miatt nem eroltettuk a deli teruleteket. Eszakrol jelentosen gyorsabb hazaterni, illetve ha par nap utan kiderul, hogy jonni kell, akkor azert attol a plusz 1000-1200 km autokazastol is a guta utott volna meg.
Igen erre számítanak ők is! Be is jött szépen. Ők nem fostak elmenni. Jól előre tudják már a forgatókönyvet. Vajon miért volt június végétől július 15-ig minden ország szabadon látogatható? Azért hogy aki nagyon tehetős az el tudott menni bárhova nyaralni és vissza. Július 24-el indultak volna az átlagemberek szervezett útjai és azt már nem volt szabad engedni. Főleg az Egyiptomi és Török járatok tekintetébe ahová a legtöbb Magyar szokott utazni.
Most kezdődik az iskola. Na majd szeptember közepétől lehet nézni a statisztikákat! Nem a nyaralás után behurcolt vírus lesz a statisztika rombolója hanem az iskola mint minden évben amikor beindul a közösségekben a "neked milyen vírusod van adjál belőle mindenkinek"! Ha fontos lenne a covid akkor idén iskolát sem nyitnának folytatódna az otthoni tanulás. Ha berobban a 2-dik hullám addig amíg nincs gyógyszer vagy védőoltás az az iskola miatt lesz nem a nyaralások miatt.....
Aha. Ha azt nézzük hogy minden ország a Covid miatt kapott elméletileg szín alapú besorolást akkor itt az első pofára esésünk mert javarészt politikailag. Azután értem én hogy támogatni kell ezt az ágazatot is de... Átlagos években mindig az látjuk a TV-ben hogy a hazai szállodák nyilatkozzák hogy ennyire meg annaira telt házasak és már hónapokkal hamarább kell foglalni náluk hogy legyen hely. Most beszartak és ment a lobbizás. Mondjuk nagyon nem kellett. Erre egész szezonban mosták az agyunkat hogy Nyaralj itthon és szépen ment is a terelgetés minta katona időkben az irányított szabadidő. Az árak 2x 3x nagyobbak lettek és az idő sem volt túl kegyes. Na most elég sok felől hallottam horror Balatoni történeteket és hogy a pénz ugrott és cserébe nem sok élményt kaptak. Én úgy gondolom hogy szép dolog a hazait támogatni én mondjuk élelmiszer és egyéb dolgokban ha lehet támogatom is a hazait de hogy azt az évi 1-2 hetes pihenőt a pénzemért hol akarom eltölteni legyen más az én demokratikus választásom. Ne azért menjek itt el hogy majd a hazai turisztikások el tudjanak menni a nyereségből Hawaii-ra én meg ülhettem itthon a 2 naponta ismétlődő esőbe. Mondjuk a legszebb hogy a vezetőink sem itthon nyaraltak álldogálva a strandokon a lángosért de az észt mindegyik nagyon tudja osztani azután szépen elsunnyogtak szép helyekre szinte diszkont áron!
De inkább az történt, hogy július 12.-én bulgária sárga besorolást kapott, Görögország meg zöld maradt így aztán felvillant az isteni szikra a csávó agyában, hogy majd azt hazudja a határon, Görögországban nyaralt. Nagyjából erre vonatkozott az itt július 16.-án feltett kérdése is(tudják-e ellenőrizni, honnan jön)...
Persze, régóta írok ide, sokszor megjártam autóval Görögországot, még Krétán is jártam autóval, de most hülyeség oda elindulni. Aki mégis megteszi, ne panaszkodjon.
Azt gondolom elég egyértelmű, hogy ha a kormányunk tiszta és egyenes üzeneteket közvetített volna, akkor nagyobb számban indultak volna honfitársaink külföldre.
Nem tudom és nem is akarom Őket ezért hibáztatni, hiszen azt is látni kell, hogy a Balatonon elköltött magyar adóforintok a magyar gazdaságot erősítik, ami összességében jó.
Aki mindezek ellenére bevállalta a külföldi nyaralást (mi is, hiszen 1100km-t kerülve is lejöttünk) vélhetően azért tette, mert tisztában van azzal, hogy más élményt ad a tengerpart és más élményt a Balaton.
Személy szerint gyerek koromban minden évben a Balatonon nyaraltam, és hatalmas élmény volt. Aztán kamasz koromban eljutottam a tengerpartra, és azóta nem fűlik a fogam bemenni a Balaton vizébe. Ez nem sznobság, de így van. Természetesen megcsodálom a Balaton környékét, a tájat, élvezem, ha a vizén vitorlázhatok mert van egy varázsa. De a Balaton parti nyüzsgés, a strandokon egymás hegyén-hátán heverésző emberek, a strandbüfé igénytelen minőségű ételei és horror árai nem hiányoznak.
Az még nem tünt fel senkinek, hogy a Magyarországra visszatérő fertőzésgyanús emberekkel kifizettetik a tesztet, és ha egészséges, akkor az állam, a TB-jét fizető egészséges embertől lenyúlja a vizsgálati költséget. Miért is fizet a negatív tesztes ember?
Nem ertetted meg , amit irtam. Csak legalabb irjad mar ugy, ahogy kell, olyan, hogy Gorogorszagi, olyan nincs, tudom, hogy regen is sokan cikiztek emiatt, de nem nehez megtenulni, hogy gorogorszaginak kell irni magyarul.
Én sosem állítottam, hogy a magyar kormányon múlt. Ajánlottalk erre arra, kicsit bizonytalanították akit lehet. Van akinek ez is elég volt. Ahogy hallom a balcsi tömve volt(van). Ez cél volt ezt gondolom elismered?
És akkor le is tisztázódott hogy a Görögországi nyaralásunkat a Görög kormány befolyásolta nem a magyar.Én csupán csak erre reagáltam a hozzászólásommal.(nem,nem rájuk szavaztam)
A végével egyetértek, én is így tettem volna, illetve váltottam volna repülős utazásra(ha nem így tettem volna már januárban véletlenül). Gondold át! A Ciprasz sziriza kormány lenyeletett egy csomó békát a néppel a válság alatt és elvesztette a többségét. Gondolom árgus szemmel figyelik mit tesz az őket követő kormány! Valamit el kellett engedni! A szerb, maci, román, bolgár keveset költő, apartman kapujában grillező, kocsiban alvó(láttam) turistákat elengedték. Ebbe persze beleesett jó néhány honfitársunk is. Én is így csináltam volna a helyükben. A szigetekre lehet menni repülővel meg szalonikibe is ha valaki nagyon akart. Maradtak a sokat költő angol, francia, német, holland, stb. vendégek meg azért csehek, magyarok is. Újra leírom én sem vállaltam volna a teszt költségeit és nem azért mert nincs rá pénzem. Elvből.
Azért óriási különbség van a nem vagyok hajlandó és a nem tudom kifizetni között.
Fontos az aki pénzt költ?Akkor mi a logika abban hogy mondjuk én autóval akarok menni,de ezt a teszt miatt nem vállalom,így felülök a repülőre és megyek azzal pénzem ugyanannyi és a fertőzöttségi esélyem is ugyanannyi?
Miféle beidegződés ez nálad hogy a pénzesek repülővel a szegények meg autóval mennek?
Ez igy van, de fontosabb nekik most az a turista, aki penzt kolt es biztonsagban erzi magat, mert a gyors es hatekony intezkedesek miatt sikerult alacsonyan tartani a fertozesek szamat, mint azok, akik kockazatot jelentenek es ahogy irod, mar a covid teszt koltsege is problemat jelent.
Mi nem ertheto a turizmus szoban?? A helyzethez kepest a 0 helyett 30-50% az hatalmas eredmeny es sok penz az orszagnak. Csak egy apro pelda, a gorog legitarsasagok a szigetek kozott es sok europai uticelokon fullos toltottseggel repulnek. Ez nem nyereseg az allamnak, de legalabb a vesztesegek csokkentese. Igy ertheto?
Én az autós buszos utat vettem alapul.Kezdődött azzal hogy a Macik felől nem mehettek a turisták,a Szerbek Macik máshonnan sem,ettől sokan meghátráltak,jött a QR kód baromságuk,még egy pár embernek betelt a pohár,aztán feltették i-re a pontot a tesztel. Na ez vágta haza végleg a turizmusukat. Ha jobban belegondolunk(és most nem védem őket)a mi kormányunk semmi olyan intézkedést nem tett ami megakadályozta volna a Görög nyaralást,volt egy 1-2 napos hazautazási mizéria a piros Szerbia miatt,de aztán az is letisztázódott.Ha meg valaki azért tett le a Görög nyaralásról mert ezt meg azt mondtak a magyar médiában,az a saját butasága.
A magam példáját felhozva,miért nem mentünk Görögországba?Mert nem voltam hajlandó kifizetni még plusz 3-4 teszt árát.
Ezzel azt hiszem vagyunk így egy páran.És ez 100%-ban a görög kormánynak köszönhető,nem a magyarnak.
Kíváncsi lennék mire gondolsz! A PLF. meg a random teszt a reptéren nem volt túl ellenséges fogadtatás. Az autós bejutás valóban nehézkes lett. De ha nem csinálnak semmit gondolom ott is hörög az ellenzék bármire ami a kormánynak felróható! Korfun annyi volt észrevehető, hogy a szállodában az alkalmazottakon mindig volt maszk. A jeggyel látogatható látványosságoknál szintén a pénztárosokon. Meg nem volt zsúfoltság. Olvastam, hogy milyen nehéz Kerkyra városban parkolni! Most hétvégén sem jelentett semmilyen problémát. Sokkal inkább a gázkereső török hajó a keleti medencében! Mikor a BBC.hírtelevízión kerestem erről a híreket, lemondóan intett Jorgos a recepciós. Ugyanúgy leszarnak minket mint titeket! Csak a nyugat fontos. Úgy is volt. Csak görög tv.-n láttam bármit is a Földközi-Tenger keleti medencéjében zajló dolgokról.
Azért az igazsághoz hozzátartozik hogy nem csak a magyar propagandája miatt jött ez létre hanem a Görög döntéshozók is jócskán hozzátettek.Szóval ami a Görögöknél van/volt a szezon alatt az túlnyomóan maguknak köszönhetik.
Sziasztok Holgyek, Urak! Tegnap 18:15-kor indultunk Thessaloniki Waterlandbol, 4:01-kor ertunk haza. 10 percnel nem volt tobb egyik hatar sem. A szerbek teljesen hatarozottan engedtek at minden kulfoldi rendszamu, lathatoan tranzitalni szandekozo autot. En biztos vagyok benne, hogy ez a hivatalos verzio es a draga kulugyunk vagy nem erti mit irnak a szerbek, vagy szandekosan kodosit. Az utolso szerb fizetokapunal 4 autos tomeg alakult ki kulfoldi autokbol, es a palyan is megeloztem joparat. Igy amellett, hogy a vallasom alapbol tiltja Roszket statisztikai alapon is Tompat valasztottam. A hataror 2x rakerdezett, hogy biztos Gorogorszagban voltunk-e. Mar a vegen kezdtem elbizonytalanodni. :D
Én pl 26-án indulnék és 11-14 között jönnék haza és fogalmam sincs mit tegyek.
Még az egy PCR-t bevállalnánk, de a plusz 2 a nejemnek és nekem már húzós, illetve ha még valamilyen szankciót a nyakunkba akarnának varrni szófogadatlanságunk miatt, az még egy szép eset lenne.
Mar ezzel megakadalyozta.... Egymas utan mondjak le az emberek az utakat, turizmusban dolgozo ismeros mondta. Mar elertek amit akartak, pedig meg nem is jelentettek be a szigoritasokat.
Ez tiszta sor de miről beszélünk? GR.- zöld. Milyen figyelmeztetés van(volt) hogy ne utazzak oda? Több balcsi kevesebb Adria? Ezt én nem vettem figyelmeztetésnek. Én a jelen pillanatról kérdezek. Hogy mi lesz elseje után az egy más téma. Vagy ha most karanténba tennének akkor jár a táppénz?
Kapnak a "nagyfiúk" mentességet, persze. Csak milyen szépen rámozdulna az "ellenzéki" sajtó a témára, hogy nagyjaink tiltott országban töltik a vakációt.
Így is megcsinálják a maguk kis minibalhéját a kakadufejű hülyegyerekről akit minden normális országban úgy basznának ki a miniszteri székből, hogy a taknyán csúszna a börtöncella hátsó faláig.
Senki nem kötelez arra, hogy a figyelmeztetések ellenére elutazz olyan országba, amellyel kapcsolatban szankciók vannak meghirdetve. Ha mégis megteszed, akkor viseld a következményeit.
1. Szerintem esetleg megdumálhatják s szerbeket, hogy ne engedjenek be magyarokat, de Ausztria (Adria) vagy Románia (Görögország) felé nem lehet lezárni a határt.
2. Magyar állampolgárt kötelező haza engedni, igaz, hogy utána jön a karantén, stb. Azt se zárom ki, hogy azt "zárt, ellenőrzött helyen" pl korházban, szanatóriumban kell letölteni.
Remélem nem haragszol de én úgy gondolom aki fizet tb. járulékot az kapjon táppénzt ha hatósági kényszer miatt nem dolgozhat! Vagy csináljanak rajta(ingyenes) tesztet mert a teszt is az adónkból lett vásárolva és ha pozitív akkor maradjon otthon! Ha negatív akkor meg dolgozzon! A börtön egy büntetés. Ott természetes, hogy nem kap táppénzt hiszen nem beteg és főleg nem fizet járulékot.
Eleget élni sosem lehet de értettem benne a megbújó poént . :D Nekem is ennyi a lényeg , hogy jövő szerdán felüljek a gépre és a reptérről is engedjenek ki gond nélkül na onnantól kezdve 10 nap chill a többit meg meglátjuk és annyi . Rövid az élet ahhoz , hogy görcsöljünk . :D
Nekem csak az a lényeg hogy fel tudjak ülni a kifelé menő gépre, aztán úgy is jó ha egy-két hét múlva visszafele karantén, meg úgy is jó hogy csak Mikulásra jövök vissza, meg úgy is hogy akkor sem. Legkevésbé a koronavírus foglalkoztat - egyrészt jó az egészségem, másrészt már éltem eleget :-))
Szerintem ebből egyik variáció sem valósul meg persze attól függően mikor akarsz menni . ( bocsi nem olvastam lentebb ha esetleg írtál dátumot )
Az országba visszafelé biztos beengednek max teszthez vagy hatósági karanténhoz kötnek , max az lehet hogy Görögbe nem engednek be de szerintem ennek sincs jelenleg nagy realitása .
Én 5 nap múlva indulok igaz nem görögbe hanem olaszba , de én már nem akarom azzal elrontani az indulás izgalmát , hogy mi lesz ha majd hazajövök mert :
- Úgyis az lesz amit döntenek és ebbe beleszólásom nem lesz. - Szubjektív véleményem szerint már úgyis le van zsírozva mi a forgatókönyv abban az esetben is ha netán stagnálna vagy javulna a helyzet - Eddig sem tükrözte az ésszerűséget az országok besorolása tehát kőkemény érdek és politika volt az egész.
Ezeket így a helyére téve szerintem mindenki élje meg a pillanatot és érezze jól magát kint , egy fikarcnyival sincs kisebb esélyetek itthon egy 500 fős rendezvényen elkerülni ezt a vírust .
Én személy szerint arra vagyok kíváncsi rám majd mi vonatkozik mert 26.án repülök és 4.én jövök haza . Gulyás Gergely nagyon okosan akar beszélni hogy aki teheti mondja le vagy vis maior de magánszervezésben kicsit más a szitu mellesleg pár nappal indulás előtt sok esetben már sem szállást sem autóbérlést nem nagyon lehet lemondani.
Ha arra célzl hogy én adtam negatívat, akkor tévedsz. Életemben nem adtam sem negatív sem pozitív...nem is tudom minek hívják ezt, egy értelmetlen baromság. Szerintem.
"A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy déli irányba ne foglaljon nyaralást szeptember 1-je után, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe."
Ez amúgy is teljesen ésszerű, hiszen a karantén az nem betegség hanem hatósági intézkedés. Ha másféle őrizetben vagyok (például letartóztatás vagy előzetes fogvatartás), akkor sem jár táppénz.
Azért ennyire sarkos nem volt. Ne tervezzenek szeptember től,legfontosabb a tanévkezdés, bla, bla. Tudod, hogy politikus és nem egyértelműen fogalmaz. Inkább célozgat, ajánl, hogy könnyen elfogadd!
Vedd már a fáradtságot és nézz vissza néhány oldalt, hogy milyen hsz. ok kapnak mínuszt! Teljesen tájékoztató, hasznos, nem off és mégis kapja a negatív jelet. Le kell szarni! Semmi következménye nincs, úgyhogy olcsó játék, hülyegyerekeknek.
Rövid beszámoló keddi hazautazásunkról Bulgárián és Románián keresztül. Mivel a 2020. augusztus 15-én, szombaton hatályba lépett beutazási korlátozások miatt bizonytalanná vált a Szerbián keresztül történő hazautazás, úgy döntöttünk, hogy a BG-RO útvonalon térünk haza.
Kedden reggel helyi idő szerint 9h-kor indultunk Promachonas határátkelőtől 40 km-re délre, Serres városában levő tranzitszállásunkról. A GR-BG határon történő átkelés 15 perc volt, a görög oldalon nem foglalkoztak velünk, a bolgár ügyintéző kedvetlenül és hosszasan nézegette úti okmányainkat és a zöld kártyát, majd tovább engedett. BG autópálya matricánk már volt, az odaút előtt a https://www.digitoll.bg/en/buy-vignette/ oldalon vettem 1 hónapos e-matricát. 1/2 12h körül értünk Szófiához, majd a Montana - Vidin útvonalon a rendkívül erős kamionforgalom miatt lassan haladva du. 3h körül keltünk át a BG-RO határt jelentő Vidin-Calafat Duna hídon, melynek romániai oldalán lassú és vontatott ki- és beléptetés mellett az előttünk álló kb. 10 jármű ellenére kb. 45 percet várakoztunk. A 6 EUR hídvámot leróva tovább indultunk a Calafat - Orsova (Vaskapu) - Karánsebes - Lugos útvonalon, továbbra is rendkívül erős kamionforgalom mellett, megspékelve türelmetlen helyi és német rendszámú - feltételezhetően a szerbiai belépési korlátozások miatt erre az útvonalra kényszerülő - Németországba visszatérő török autóssal.
Calafatot elhagyva RO úthasználati jogosultságot ellenőrző erők karjaiba futottunk, de a https://www.roviniete.ro/hu/info/Cumpara-rovinieta-electronica-online oldalon magyar nyelven is rendelkezésre álló felületen beszerezhető akár 1 napos RO e-matrica bizonylatának e-mail visszaigazolásának mobiltelefonon történő bemutatása is elegendő volt Előzési lehetőség szinte sehol sincs, 1-1 emelkedőn van 1-2 km hosszú kétsávos, előzésre alkalmas szakasz. Szerbiai autópályához szokott utazó számára ez az út maga a kínszenvedés, de türelmesnek kell lenni és kedden nem volt egyéb alternatíva.
Lugost elérve hajtottunk rá az A1 autópályára, melyen Temesvár és Arad mellett elhaladva, végre jó tempóban értük el a magyar határt magyar idő szerint este 1/2 10h-kor. A police-hu határinfót figyelve egyértelmű volt, hogy a "régi" nagylaki határátkelő gyorsabb átkeléssel kecsegtet, mert az autópályán velünk együtt haladó egyre több külföldi rendszámú autó miatt az autópálya átkelő már több mint 1 órás várakozást jelzett. 2 kilométerrel az autópálya határ előtt lejöttünk és a régi határátkelőt 5 perccel később értük el. 3 autó állt előttünk, a magyar határrendészek meglepve pillantottak magyar rendszámú autónkra, de miután jeleztük, hogy Görögországból jövünk, "bizonyítékot" kértek és az utolsó tranzitszállás számláját felmutatva minden további nélkül beengedtek minket az országba. 5 percet tartott az átkelés és este 11h-kor értünk haza Budapest környéki otthonunkba.
Összességében a fent vázolt GR-BG-RO-HU útvonal összehasonlíthatatlanul lassabb és körülményesebb a szerbiaihoz képest, a Szófia -Temesvár közötti autópálya hiánya miatt az utazás jóval hosszabb, a valamivel több mint 1.000 km-t 15 óra tudtuk teljesíteni. Ebben 1 tankolás volt a Vaskapunál, egyéb pihenő nem volt. A Pireusz-Budapest távolság a Szerbián át történő utazás 1.450 km-rel szemben több mint 1.600 km volt.
P.S: Kedden este éppen akkor értünk a temesvári autópályára, amikor a belgrádi Magyar Nagykövetség FB oldalán megjelent a hír, hogy át lehet utazni Szerbián tranzit utasként....
"A Szerbia területén Magyarország irányába történő tranzitálás viszonylatában az alábbiakról tájékoztatjuk az érintetteket:A szerb Külügyminisztérium hivatalos tájékoztatása alapján: A Szerb Köztársaság területére belépő azon külföldi állampolgárok számára, akik nem Észak-Macedónia, Bulgária, Románia és Horvátország területéről érkeznek, hanem máshonnan, engedélyezett a belépés a Szerb Köztársaságba PCR teszt nélkül, és esetükben nem lesz kötelező a karantén, miután belépnek. A jelenleg rendelkezésre álló információ szerint, a szerb határőrizeti szervek a vonatkozó kormányrendeletet rugalmasan értelmezik, azaz a fent megjelölt 4 ország valamelyikén csupán átutazó külföldi állampolgárok számára negatív PCR-teszt nélkül is biztosítják Szerbiába belépés és a tranzitálás lehetőségét."
Én is így gondolom. Nem hiszem, hogy hoznának olyan határozatot, hogy a határőr bácsinak mutassuk meg mikor lett a szállás fizetve, mert ha a határozat után akkor nem engednek ki. Az már tényleg röhej lenne.
Szerintem azt, hogy valaki elhagyja az országot, nem tilthatják meg, legfeljebb visszautazáskor rendelhetnek el retorziót, pl karantén, börtön, felnégyelés stb. :-)
Mi is belekalkulaltuk. Szerintetek mit jelenthet az hogy aki megteheti veszteség nélkül az mondja le a szallasat, aki nem akkor azt természetesen vis major az orszagnak. Ergo ha már pl befizetted a szállast es ezt bizonyitod megint szamlaval a határon, csak akkor engednek majd ki? Vagy mi :D
Utazási szempontból viszont a kettő ugyanúgy hangzik - "nem tilos" Esetleg fel lehetne tuningolni a rendszert azzal, hogy nem tilos annak aki megérdemli, azaz akinek jövőbeli jogkövető magatartása valószinűsíthető és nyugati utazása összeegyeztethető Magyarország érdekeivel :-))
Ha úgy akarják, akkor megtíltják és nem az alapján hogy a te véleményed szerint mennyire vagy mennyire nem szar a helyzet. Nem a számokat kell nézni, ez politika.
Én is úgy gondolom, hogy nem tiltják meg, illetve nem tudják. Még. Mert azért akkora szar helyzet nincs és nem mérik még meglépni ezt. Szerintem is "csak" besárgítások. Azért ennek is megvan a menete....
Így aki nem teheti meg hogy teszteltet vagy otthon marad plusz két hetet, az nem megy :( remélem azért sokan eljutnak ennek ellenére is. Mi megyünk ha besargul is.
Szeptember 1-ig nem sargitanak be orszagokat, Gulyas Gergely mai bejelentese szerint, hacsak nem lesz valami rendkivuli romlas valahol. Ez jo hir azoknak, akik most vannak Gorogorszagban. A rossz hir, hogy szeptember 1 tol az iskolakezdes miatt nagy szigoritasok lesznek es senkinek nem javasoljak, hogy akkor meg kulfoldon tartozkodjon... Ez eleg baljos, szerintem akkortol kotelezo lesz mindenhonnan a 2 het karanten, vagy teszt. Teljesen megtiltani nem tudjak,szerintem.
Tegnap kilenctől négyig javították a kocsit Lamiában, aztán indultam el fél nyolcra már a szálláson voltam. Minden jól ment már, remélem haza is elvisz a drága. Egy kiadós alvás után ma már élveztem a tökéletes időt és a remek tengert. Spórolósabb nyaralás lesz így, de száraz kenyéren és vízen is elvagyok ezen a helyen. Egészen más világ ez itt.
Ahogy ígértem pár mondatban összefoglalnám a Budapest-Sarti útvonalat Szlovénia-Olaszországon keresztűl.
Indulás vasárnap reggel 8:00 kor Pest északi részéről. Az M7 bevezetőn 9 előtt pár perccel jutottunk túl, 11:15-kor már a szlovén határnál voltunk.
Előttünk két autó, személyi felmutat, határőr lelkesen integet, hogy haladjunk.
Mariborig 110-es korlátozó, utána 130.
Ebéd Celjében 13:00 fele értünk oda, ott eltököltünk vagy 2 órát.
Tankolás a szlovén-olasz határ előtti utolsó OMV kútnál (gázolaj 1,06EUR/liter)
Szlovéniában végig zsúfolt autópálya, rengeteg helyi és német/osztrák/olasz versenyzővel.
A szlovén - olasz határnál a pályáról leterelnek a parkolóba, egy mókus távcsővel figyelte a rendszámot, hogy kit vegyen ki, lassan gurulva elhaladtunk mellette, de ránk se nézett.
Olaszoknál szintén nagy forgalom, a 3 sávos pályán a külsőt nem használják, mintha égetné Őket. Száguldozók nincsenek, inkább mennek a belső és középső sávban 100-al, mint hogy jobbra tartsanak, így a külsőben elég jól lehet haladni. Bologna előtt elkapott minket egy jégeső, kicsit elverte az autót, lett rajta pár horpadás. Elkerülni nem tudtuk, mire odaértünk egy felüljáró alá, már mindegy volt. Szélvédő megúszta.
Bolognába rátankoltam (gázolaj 1,3 EUR/liter).
Tranzit szállás Bologna alatt Faenza településen.
Másnap reggel (hétfő) reggeli után rajt 9:00-kor. Anconáig 3 sávos, utána kétsávos pálya, végig nagy forgalommal. Ahogy haladsz dél fele, fogynak az autók. A pálya kíváló minőségű végig, a hegyi szakaszokon az alagutak előtt és után fix trafik 30-40Km-enként. 60-80-as korlátozók a trafik előtt, de a helyiek simán átmennek rajta 100-al. Pihenők 15-20Km-enként vannak, minden kút zsúfolt. Maszkot mindenhol viselnek,de a shopokban a sorban bele állnak a seggedbe, 0 távolságtartás.
Fizető kapuk csak a lehajtók után vannak telepítve egész Bariig, ha nem térsz le a pályáról, csak az út végén veszed észre. Bari után 90 majd 110-es korlátozó, de ez már nem pálya, leálló sáv nincs viszont van 2x2 sáv.
Brindisibe 18:00-kor érkeztünk, de végig nyugodtan haladtunk, a tempomat 120-ra volt belőve a 130-as szakaszokon is, de így is bőven nem mi voltunk a leglassabbak.
A komp 21:00-kor indult, percre pontosan. A check-in-kor ránézett a PLF lapra, majd adta is a jegyet.
A hajóba beszállás előtt útlevélvizsgálat, plf-re ránéztek, majd lézeres hőmérőzés, örültek nekünk, hogy magyarok vagyunk, semmi extra.
A kompról ha valakit érdekel, akkor tudok adni részletesebb infókat.
Érkezés Igoumenitsába görög idő szerint 05:30-kor. A kompról legurulva az ellenöőző ponton kérték a plf lapot, majd kiintett tesztre. Teljesen random volt a kiintés, semmi bárkódolvasó, csak vizuális checkolás.
Odagurultunk a teszt állomásra, de hosszúnak találtam a sort, ezért szépen eloldalaztunk a kijárat felé. Semmi akadály és már a görög pályán is voltunk.
Tankolás az első kúton, érdemes, mert utána hajnalban nem láttunk további nyitott kutat jó 60-80km-en át.) gázolaj (1,1EUR/liter)
A görög pályán minimális forgalom, Szaloniki környékén volt eyg kicsit sűrűbb, de teljesen jól járható volt. Érkezés 12:00-re Sartira.
A pálya díjakat még össze kell szednem. Magyar rendszámos autót utoljára Maribor környékén láttunk a 2,5 fal nap alatt.
Rákattintottam a Holdra az említett oldalon és kiderült, hogy azért sem látod, mert nagyon közel van a Naphoz, abba meg ugye nem nézünk. Szóval a kis aljas ott bujdokol a nagy testvér "árnyékában".
Most már csak azt kéne megtippelni, hogy jó hová tűnt a hold innen? Még egy,szer nem láttam. Állítólag Kerkyrában látni! Itt valahogy nem. Az ég felhőtlen. Kimegyek megnézem újra. Pedig nem vittem túlzásba a Pilavast!
2019. november 11-én az Athén Maraton másnapján fürödtünk a tengerbe.
Meglepően meleg volt az idő és több helyi is a vízben volt (nem csak úszott), erre visszarohantunk a szállásra fürdőcuccokért, hogy mi is kipróbáljuk. Nem volt túl meleg a víz, de vállalható volt. Úgy 21-22 fokosra saccoltuk.
Mindig június közepén megyünk. Semmi baj a vízhőmérséklettel. Viszont számunkra nem mindegy, hogy a levegő milyen meleg, az igazi kánikulát nem szeretjük.
Bár az utóbbi időben már itthon is az van illetve Görögországban is be-beesik egy harmincöt fokos hőség júniusban. Olyankor az életkedvem is elmegy.
Kösz a bizalmat, de ehhez inkább oceonográfus kell, nem meteorológus.
A tengeri áramlatokhoz nem értek (nálunk valahogy nem nagyon elterjedt ez a szakág, ... nem is értem miért...)
A Balaton (magyar tenger :-)))) ) érdekességeit kivetítve Korfura, valami olyasmit tippelnék, hogy mikor erősebb (de nem viharos) déli szél van, az be tudja fújni a sziget és a szárazföld közötti csatornába a tenger felszínén felmelegedő vizet és akkor ott a zártabb öblökben ez felhalmozódhat.
Mi Varikóban éltünk meg ehhez hasonlót, mikor a hullámok a nyílt tenger felől érkeztek, meleg vizet hoztak, mikor fordult a széljárás (és a hullámok haladási iránya) Thesszaloniki felől jött a hidegebb levegő, és akkor már hűvösebb víz is érkezett a parthoz.
Ha van kedvetek sétáljatok el Barbatiba, ott az öbölben melegebbnek kellene lennie a víznek.
Az egész okoskodásomat a windy.com oldal animációit nézegetve szültem (26-27 fokosnak hazudják a vizet arrafelé).
Néztem az előrejelzéseket, a következő napokban marad ilyen hőmérsékletű a víz, de 20-n, csütörtökön és pénteken a sziget északi részén valamiért jelentősen lehűl majd a tenger, leviszik 22-23 fokig a hőmérsékletét. (Időjárásban gyökeres változás nem lesz. Jön ugyan egy hidegfront, de elsuhan tőletek északra.)
Tavaly julius kozepen Sidariban olyan 25-26 lehetett a tenger, az nekem hatareset. Nehezen megyek bele, de ha mar benne vagyok, akkor jo. Van egy nagyon sekely vizu strand valahol az eszakkeleti csucsokben (Apraos beach), ott siman megvolt a 30 fok. Egyik nap elmentunk Palaiokastritsaba. 21-22 korul lehetett a viz. Rohadt hideg volt, terdol felfele nem is igen mentunk bele. Szoval nagyon nem mindegy hova mentek.
Gorogorszagban a tenger juli kozepetol, szeptember kozepeig a legjobb. Vannak persze mazohistak, akik meg telen is jarnak uszni a tengerre, de azok elszant ,,sportemberek" :-))
Ag. Stefanos. Nyugat. Megkérdeztem, elég bonyolult, talán feketefelhő fórumtárs el tudja magyarázni! Teljesen fordítva műxik mint az Égei tenger. Ha sima a víztükör valami hideg áramlás a mérvadó észak-nyugati irányból. Ha hullámzik( eddig úgy volt) akkor meg dél-nyugati meleg áramlatot hoz a hullámzás. A Szártin már már viharosnak számító hullámok itt normálisnak tekinthetőek. Azért ez a hideg áramlat egy magyarnak legfeljebb frissítő. 9 vagyunk magyarok a hotelben és mi ma is órák hosszat benn voltunk. Igaz csak mi. A helyiek max. térdig.
Hát igen, Korfu nem a legjobb része Görögországnak. Amúgy nem a La Grottánál voltatok? Ott nagyon hideg volt a víz akkor is, mikor mi ott jártunk, bár az júniusban volt.
Mára valamiért meghűsült a Jón tenger. Persze csak annyira, hogy nem pisimeleg hanem frissítő. A hétvégi angol roham eltűnt, megint görögösen vagyunk. Csend, nyugi marha jó! 2 napja átnéztünk este Sidariba! Katasztrófa. Bővebben majd otthonról.
Nehogy félre legyen értve! A + amit fizetek a 65€. 3 napra ahhoz képest mint a másik ahol 700€ önrészes bizti lett volna. Tehát 165€ 3 napra a 100 ellenében. Drágább de úgy legyen! Nem csípem ha azt mondják valamire, hogy ok.aztán nem úgy van. Na ebéd!
5,6móra a normaideje egy G Astra váltócserének. 30-ért nem fognak nekiállni, pláne soron kívül. Használható váltót nem kapsz itthon sem 50ért beszerzéssel együtt. Az új kuplung csak álom. :))
Ja a 150e-ért azt úgy értettem hogy 150ezerért, bocsi. Forintban persze. Azt a cuccot a képen kompletten cserélte. A középen van az a hajtókar vagy mi, az ment tönkre.
Be lehetett tenni mindegyik fokozatba (nehezen általában), csak alig ment és éktelen zajt csinált közben, de még alapjáraton is volt valami hangja.
150 micsodaert? Euro vagy ezer huf? Nem mindegy. :) A kepen az egesz valto van, en nem latom mi baja lehet. Mi volt amugy a hibajelenseg? Nem vett egy fokozatot, nem vette egyiket sem, vette, csak nem mozdult az auto? Kb hogy nezett ki az alkatresz, amit cserelt?
Reggel egy szervíz segített, 150e-ért cserél valamit. Mutatta, magyarázta mi a probléma, de nem tudom magyarul mi lehet az pontosan, csatolok egy képet akit érdekel esetleg. Lassan kész remélem, aztán utazok tovább, tegnap odaértek nagy nehezen a többiek is. Remélem aztán haza is visz a járgány.
Milyen letét? Mi csak a bérleti díjat fizettük ki, majd átvettük a kulcsokat. Leadáskor meg ennyi volt a részükről, hogy ok volt minden? Akkor köszi. Meg sem nézték a kocsit.
Nem találgatok, hanem kifejeztem reményemet. Így jó? Amúgyis elsô kérdésem volt, hogy milyen váltó. Larisa mellett van szerelő akinek akár Lamia közelében is lehet spannja! De már okafogyottá vált a téma ha talált szerelőt.
Az elmult egy hetben mar stabilan 200-250 kozotti szamok jonnek, szerintem ki lehet jelenteni, hogy a novekedes megallt. Tovabbi szigoritasokkal nem gondolom, hogy tovabb romlana. Szep lassan elkezd majd lecsengeni.
Nem tudom milyen biztositasod van es milyen evjaratu az autod, de a G astra siman lehet, hogy kilog az asszisztenciabol evjarat alapjan. Ez csak az aprobetuben van benne.
A szerviz miatt ne parazz, nem fogsz tobbet fizetni, mint itthon! En eddig 2x voltam itt kis videki szervizben. Sem a munkadij, sem az alkatresz nem volt tobb, mint otthon.
Azt sem tudom mik a tuneteid, igy tippelni sem akarok. A manualis valtoknak nem szokasa csak ugy megpusztulni. Sokkal inkabb el tudom kepzelni, hogy szetesett valaimi a valto es a kar kozotti osszekoteetesnel. Szoval ertem, hogy nagy az ijedtseg, de csak nyugi, nem lesz nagy gond!
Kíváncsi vagyok hogyan alakul a Görög helyzet 1-2 hét alatt. Ugyanis mától a szárazföldi határokon a görögöknek és azoknak is kell PCR teszt, akik hivatalosan az országban élnek. Plusz Albániából napi 750 személy lépheti át a határt és pont.
Mivel az eddigi nagy fertőzések északon jellemzően külföldről jöttek, így akár javulhat is a helyzet. Meglátjuk.
Én mostani nyaralásra Thessalonikiben napi 40-ért béreltem full insurance-el egy Opel Astra J-t. (benzines) Nem volt semmi deposit, az autóleadás is annyi volt, hogy átadtam a kulcsot, körbe se nézték az autót.
Szerintem egyutt veluk Ausztria es Szlovakia , Nemetorszag sem uszhatja meg, ezert nem leptek meg eddig, mert ez nehez dontes , teljesen bezarkozna Magyarorszag. A nem tul jo gazdasagi adatokat latva ez eleg nagy katasztrofa lenne.
Melyik biztosító ez? Nekem pl úgy volt hogy egyik évben, nyaralás elött kötöttem évest, és úgy adódott hogy a következő évben a nyaralás első napján még élt(az autó kora miatt már nem tudtam újra kötni) felhívtam őket hogy ezt letisztázzam, és nekem az ügyintéző még azt is felajánlotta hogy ha a nyaralás hátralevő részében történik valami, akkor segítenek(természetesen azt már 100%ban én fedezem). Teljesen korrekt volt, szerencsére nem volt rá szükség. Nem irigyellek.
Azért nálam sincs 🌹 tövis nélkül. Autóbérlés. 3 nap 100€, új Fiat Tipo TRD. Elmondtam a kéréseim, minden ok. Hozzák, nézem a papírokat 700€ önrész! Mondom nem jó, full insurance! Fejére csap ja igen! Csinál másikat, nézem most 400€ önrész! Na, húzz a rákba! Telefon az idegenvezetőnknek és fél óra múlva itt egy Hyundai i20 full biztivel 55€/nap és ennyi.
Manuális? Nagy gebasz nem kéne, hogy legyen azon ha manuális! Nekem is van egy G-m. 1.7 DTL. 300000 felett jár de a váltója kiváló. Szerintem kicsit kevés volt az olaj benne és a nagy meleg meg az autópálya tempó miatt megszorult! Hátha meghülés után kap pár liter olajat és jó lesz! Ha automata akkor részvétem! Remélem nem vesznek meg a műhelyben a vért helyzetre való tekintettel! A nyaralásnak ezek után kiválóan kell sikerülni!
Sajnos csak más szempontok vannak. Politika meg gazdasági. A Törököket július 15-én rögtön pirosba tették miközben stagnált és csökkent a statisztika náluk csak ugyebár indultak volna a szervezetet chartelek és inkább a Balaton felé kellett terelni a tömegeket. Mi megoldottuk a saját nyaralásunkat de mocsok gusztustalan eljárás volt a kormány részéről......
El tudtam jutni egy szervízhez most várom hogy nyissanak. Félek itt hagyom a fél vesém érte. A biztosító vicc volt. A kinyomtatott biztosításon szerepel gépjármű asszisztencia, rajta tételesen hogy mire mennyit adnak, de telefonba közölték hogy nincs. Majd ha visszamegyek akkor intézem, csak legyen most kocsi.
Horvátország és Görögország együtt fog sárgulni majd egyszer.... HR-nek már régen sárgulni kellett volna, ha csak a fertőzési adatokat nézzük. Vannak más szempontok is.
Ma ,,csak" 217 az uj corona fertozott Gorogorszagban, tegnap 262 volt. Ez is sok, de legalabb nem emelkedik drasztikusan, mint az elmult heten. Hatha nem fogjak besargitani jovo heten.
Akkor a biztosítónak kell megszerveznie és kifizetnie a szervizbe szállítás és a javítás költségét, kivéve a felhasznált alkatrészeket. (természetesen egy bizonyos értékhatárig).
Elszállt a váltó, Lamiában állunk tanácstalanul. A biztosító (cherrisk) elküldött hogy nem segítenek. Totál káosz, család buszozni próbál a szállásra. Rémáalom.
Tegnap ötkor indultunk ketten pestről, szerbeknél nem volt semmi, negyed óra alatt átjöttünk. A GPS elvezetett valami szerpentinen egy isten háta mögötti szerb bolgár határra, hajnali háromra értünk oda. Szerb oldalon személyi, zöld kártya megamég ránézett a csomagokra két perc volt. A bolgár miután felébredt, intett hogy menjünk, hagyjuk őket békén. Úttalan utak után, fél nyolcra értünk a görög határra. Húsz perc volt kb. Személyi+negatív teszt eredmény és suhantunk tovább.
Gyönyörű idő van, este Toloban alszok egy jó nagyot. Jó utat nektek is, vigyázzatok az úton!
Emlékszem a tavalyi viharra, és átérzem az idei helyzetedet is.
11 nap múlva indulok, indulnék...minden nap valami újabb bizonytalanság, kétségek jönnek elő.
Egyfelől mennék, ez természetes, de az ottlétünk alatt bármi megváltozhat, tegnap 230 valahányan lettek betegek, ez pár nap alatt lehet akár 500-1000 megbetegedés is.
Ha tovább szigorítanak, korlátozásokat vezetnek be akkor tök f@sza lesz a lakásban esténként ücsörögni... egy 5 évesnek simán el tudom magyarázni hogy miért nem megyünk 3hétig játszótérre...
Ha minden marad a mostani helyzetben 200-as esetszám körül (és persze a Szerbek is átfogalmazzák a tegnapi közleményüket) akkor nekivágok az útnak, a család meg repül utánam.
Tavaly Sartiban orkánszerű vihar volt nyár elején, tetőket szaggatott le, stb. Mire odaértünk, csak a félredobott romok voltak, azonnal helyreállították a kárt.
Sajnálom, hogy az idén nem mentünk. 2 hét itthon, 3 klíma ment folyamatosan. Hiányzik a tenger b@ssza meg, ahogy hullámzik és benne tespedek, sssss-sssss-ssss valami ilyesmi a hangja.
Négy-öt évvel korábban tőlünk 60km-re éget egy erdő.
Felénk fújt a szél, irritáló volt a füst, és ijesztő ahogy a nappali fényt esti szürkületté változtatta a füst, folyamatosan hullott a pernye is, beborította az autókat.
Máskor pedig a Sunion-ból Athén felé vezető úton éget egy domb oldal, a tűzoltók lezárták az utat, mi voltunk kb. a tizedik autó, akkor is elég ijesztő volt a szitu, de profi módon rövid idő alatt eloltották a tüzet.
Szerintem en meg nem voltam ugy Gorogorszagban, hogy ne lett volna erdotuz. Szinte minden evben van tuz, mindig megy a hiszti (foleg otthon), de a tengerparton nem erzel belole semmit.
Amint írtam a követség közvetlenül a rendeletből írta amit írt, nem a hírekből, angol nyelvű weboldalakról. Az angol hírek alapján én is azt olvasom ki, hogy csak a 4 ország állampolgáraira vonatkozik, de egy Belgrádban élő, szerbül beszélő személy információi minimum kétkedésre adnak okot. 1-2 nap és kiderül.
De azt ki lehet, hogy annak mar semmi jelentosege nem volt, miutan a sok 10 ezer repulos kinai turista mar beutazta Europa legnagyobb varosait. Nezd meg, Europaban melyik varosokban robbant be eloszor a jarvany. Milano, London, Barcelona , Madrid.. Ezek a kinai turistak elsodleges europai celpontjai, ezrevel erkeznek repulovel naponta.(erkeztek) . Olyan hulye kinai turistarol egyebkent meg nek is hallottam, aki hajoval jott vola Europaba:-))))
"3 Éve Sarti közvetlen közelében is volt erdőtűz, idén mégis oda megyünk."
Görögországban minden nyáron jelentős számú erdő/bozót tűz van. Tudom milyen, többhöz közelről volt "szerencsém". Nekem az jön le ezekből, akiket ez hidegen hagy, azok maguk a görögök. Ami 3éve volt, arra ott már senki sem emlékszik. :)
Egyelore jobban hajlok arra, hogy az eredeti cikknek higyjek, mint a magyar nagykovetsegnek. Par nap es kiderul. Hetvegen gondolom eleg sokan mennek haza, majd megirjak. Remelem. :)
A Belgrádi Magyar Nagykövetség a rendeletre hivatkozva írt a Facebook oldalán, sajna ezek szerint a PCR teszt ebből az irányból belépve mindenkinek kell mától. Felsorol kivételeket, de ebben a magyar állampolgárok tranzitforgalma nem esik bele.
Siman lemehetnetek a Peleponesosra Sarti helyett. Kilometerbe kb ugyanannyi es szerintem szebb rEs jobb helyek vannak arra. Javaslom meg a Vikos szurdokot es kornyeket kozel Igomenitsahoz.
Könnyeb hurcolni repülőn? Ezt nem is vitatta senki. Amit én mondtam az az hogy nem lehet kijelenteni hogy csak a repülőn hozták be és hogy hajóval nem.
Épp Promachonasnál állok. 500m a sör, de haladgat, ha mákom van 30perc. Többi határon senki. Kifele a Bolgi határőr bepróbálta a vinyetkit. De annyi papírt mutattam neki hogy megállt a szíve. 🤣🤣 A bolgiknál az úton ember nincs aki tudja mi a sebességhatár. Minden tiszteletem aki ott leteszi a KRESZ vizsgát 🤣🤣 Én a határ után elengedtem egy merga suvot majd rátapadzem. Nem szedett zsarut és 140 alatt nem ment😆😆 az 1es úton a 60at èn se bírtam de ott nem volt zsaru sok. Waze meg jelzett.
Nem sokat, csak annyit, hogy ha egy hajon korbe fertozodnek, akkor ott mar sok sulyos beteg lesz joval hamarabb, mint hogy Kinabol Europaba erne. A repulovel sokkal konnyebben hurcolhato a virus mashova, meg akkor is, ha allitolag nagyon kis esely van repulon elkapni.
Annyi kiegészítés, hogy a Görögországba történő belépéshez görög állampolgároknak és tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek csak jövő hétfőtől kell teszt. Eddig nem kellett, bármilyen meglepő.
Sajna ezt szerintem jól elszúrták a görögök, mert több gócpont ide vezethető vissza. Főleg északon ha valahol egyszerre lett több tíz fertőzött az utóbbi időben az mind saját import volt. Értem én, hogy nehéz lenne az albán vendégmunkások nélkül, de ezzel a gazdasági lépéssel a teljes turizmust is kockára tették.
Annyit javitok, hogy magyarorszagra kulfoldi piros orszag allampolgara egyaltalan nem lephet be es talan Gorogorszagban is van ilyesmi par orszagra, a szerbek biztosan nem lephetnek be.
Igen, nem baj, elofordul:-) De egyebkent a gorogok sem allampolgarsagot neznek, hanem az orszagot, ahonnan jon az utas, tok mindegy, milyen allampolgar. A gorog allampolgaroknak is kell teszt, ha Bulgaria felol lepnek be, de egy amerikainak sem kell, ha mondjuk Budapestrol erkezik repulovel. (ha legalabb 14 napot eltoltott ott) mert ugy szol a kerdoiv, hogy az elmult 14 napban....
Azt mondod, hogy nincs értelme azoknak az országoknak a polgárait tesztelni, amikben magas a fertőzöttség? Ezzel vitatkoznék. Nem az állampolgárságuk miatt lehet valószínűbb a fertőzöttségük, hanem azért, mert valószínűleg abból az országból jönnek, ahol állampolgárok. És pont ezekben az országokban rosszabbak a számok jelenleg. Szerintem logikus amit a görögök csinálnak :)
Es ok vajon hogy ertik azt, hogy ezen orszag teruleterol erkezoknek kell a teszt? Tranzithoz is kell, vagy azt olyan magyarosan ertelmezik? Mokas lenne Bulgaria - Romania utvonalon hazamenni.
Szerintem amikor a jarvany mar tombolt, meg teszt sem volt, az joval kesobb lett. Ugyhogy forditva tortent, nem a tesztekkel jottek ra, hogy mennyi a fertozott, hanem Kina , Olaszorszag, Spanyolorszag tragikus adataibol. Emlekszem, hogy eleinte nem fertozottekrol beszeltek, hanem,,korona virus gyanujaval korhazba kerult esetekrol" Az elso tomegesebb tesztelesek mar joval a lezarasok utan kezdodtek, amikor mar csak a cargo gepek repultek az egen tesztekert, amiket teljesen megbizhatatlannak tartott sok szakember.
Nem a teszt eredmennyel van osszefuggesben, hanem ahogy irta, ha baj van. Arra kell, hogy gyorsan elerheto legyen minden kulfoldi, a kontaktok kutatasahoz, ha mondjuk talalnak egy repulogepen, vagy egy szallodaban fertozott embereket. A repulon erkezoktol is kerik, nekik pedig teszt sem kell ( meg) ha zold orszagbol jon. Ket kulon dolog a QR es a teszt. Kulon is kezelik.
Arra próbáltam utalni, hogy csak azóta tudjuk, hogy létezik ez a vírus, mióta szűrjük rá a gyanús embereket.
Régen voltam beteg, és nem is nagyon kell járnom házi orvoshoz szerencsére, de nem emlékszem arra, hogy gyerek koromban valaha is a garatból vagy orrból vettek volna mintát tőlem.
De az tuti, hogy PCR tesztet nem végeztek rajtam sose.
Es a tobbi adat hogyan kapcsolodik ossze a teszteredmennyel? Beolvassak, osszevezetik a levett minta azonositojaval es igy kerul be a rendszerbe. A hatarort nem erdekli es nem is kell, hogy erdekelje, hogy milyen infok vannak a plf-en.
Minden resze rossz az elmeletednek, egy teljesen mas betegseg, teljesen mas tunetekkel. Es influenzaban is nagyon sokan haltak meg vilagszerte, ugyhogy ez sem igaz. az meg egyenesen termeszetes, hogy amikor lezarnak mindent es mindenki maszkot hord, akkor az influenza sem tud terjedni. De ez nem orvosi topik, kar ezen rugozni, az autoval Gorogorszagba utazokat szerintem inkabb mas kozvetlenebb problemak erdeklik most.
Nem 2 het a lappangasi ido, hanem altalaban 3-6 nap utan mar tobbnyire jelentkeznek a tunetek, mar azokon, akiken jelentkeznek, ugye sokan kihordjak ugy, hogy teljesen tunetmentesek. A 2 het az mar nagyon boven van szamolva, azert annyi a karanten.
Lehet, bár hirtelen nem találtam adatot, hogy mekkora a hajós személyforgalom ezen a viszonylaton, gyanítom a repülős több. De már erősen OFF vagyunk...
Két hét karantén? Mi köze van a karanténnak a behurcoláshoz? Két hét a lappangási idő. Tehát az elöző este megfertőzöt Csen felszál a hajóra a fertőzés még lappang két hetet majd utána jönnek a tünetek, plusz méga hajón is fertőz az út során akinek szintén két hét a lappangási idő, adott esetben. Nem egy hajó vesztegelt a kikötőkben két hetet mert koronás volt rajta, és ez már az észbekapás után volt. Elötte hány hajó kiköthetett koronással a fedélzetén
Sziasztok! Minden évben sok hasznos információra teszek itt szert. Most szeretnék kicsit visszaadni egy gyors beszámoló formájában, amit Thassos szigetéről írok. O8.12-én este indultunk Szegedről, a röszkei közúti átkelőnél egy autó volt előttünk 21 órakor. Szerbiában elég sok helyen van pálya felújítás folyamatban, de nagyon jól haladtunk. 4 pályakapu volt: biléta, 5,5euró, biléta, 11euró. Az egyik kapu után volt egy gyors rendőri ellenőrzésünk. Bulgár határ 5 perc volt, személyiken kívül a forgalmi kérték. Pályamatricát előre váltottam online a vinetki.bg oldalon. Sofiáig lassabb a haladás, utána egész jó. Közvetlenül a görög határ előtt tankoltunk, elnéztük 2 km-el az előbbi OMW kutat. A gázolaj literje 1,89 leva volt. A QR kódjaink Bulgáriában érkeztek meg, itt visszakapcsoltam a mobilnetet, mivel EU díjzóna. A görögök kérték a határon a kódot és a negatív teszteket és kocsinként egy embert ott helyben is tesztelték, nálunk én nyertem. Ezzel együtt is max 20 perc volt az átlépés reggel 6 óra tájban, görög idő szerint. Hát ennyi, sajnos nem ígérem, hogy kérdésekre válaszolok, nem tervezek sokat netezni. :)
Nagyon prosztó vagyok vagy csak tájékozatlan de mire gondoltok amikor szkennelésről írtok? Kiszálltunk a repcsiből a bejáratnál már nem tudták mit csinálnak mert engem már küldtek is tesztre! Nézi a két rendőr a plfqr.-t, bólogatnak, hogy minden rendben menjek a poggyászért! Jó. De látom, hogy ketten már ott vannak a családnál és valamit akarnak. Kiderült a gyerek menjen tesztre! Jó. Oda megyünk, valami pálcával bohóckodnak a gyerek torkában azt gyí! Mást nem csináltak.
Ja, hogy teszteléskor olvassák le? Akkor ezért nem nagyon írogatnak róla, mert viszonylag kevés magyart küldtek eddig tesztre (mondjuk akkor is furcsa, hogy ennyire nem szólt róla senki, pedig eléggé nyomon követtem a görög dolgokat). A többség el sem jutott eddig a pontig (régebben), mert a határőr már tovább hessintette. Ma gondolom az esetszám növekedése miatt, már több a teszt.
Na igen, ha valaki görög romokat akar látni, akkor inkább Törökországban kell azokat keresnie (olyan nagyon nem, mert szinte minden faluban akad), míg Görögországban alig maradt valami. Már rég elhordták és beépítették valami újabb épületbe (ami valahol azért egy természetes dolog).
Életem legnagyobb csalódása volt az első görög utunk. Mindenütt a romokat kerestem (a történelem könyvben olvasottak alapján), de elég nehezen találtam (na jó, azért maradt egy-kettő).
Nem voltam, de senki sem említette, hogy szkennelték volna. Amúgy nem sok teteje van. Mi tud meg belőle a határőr? Amit megadtál a PLF-ben, számára semmi jelentősége (annyit kell látnia kell-e teszteltetnie ahhoz meg elég egy pillantás). A többi adat akkor érdekes, ha baj van.
Azért ezen a repülős fertőzés veszélyen elgondolkodnék, mert ugye szinte biztos, hogy Kínából repülőn érkezett a vírus s mégsem hallani tömeges megbetegedéskéről amik repülőhöz köthetőek lennének. (Pl. a stewardessek körében...)
Maga a vallás is keleti (Bizánc), a kis-ázsiai, konstantinápolyi örökség ott van a lelkükben. (Ezért fáj nekik az Hagia Szofia mecsetté alakítása) Kappadokiában a mai napig ott állnak az elhagyott romos görög templomok.
Valaki írta hogy egy üveg retsina mellett szívesen hallgatja a "görög kesergőket" Ezek a dalok (rebetiko) is a kis-ázsiából menekült (elüldözött) lakosság dalai. Az égei szigetek zenéje is többnyire "keleties"
Nagy hatással volt rájuk az "500 éves együttélés" a törökkel. Kávé, koboloi stb.
Ezer szállal kapcsolódnak a kelethez. Gasztronómiában az édességek (baklava, lokum stb), a piláf, a töltött-rakott zöldségek, a kokoreci, a pita, az olíva, a raki-ouzo stb.
Nagyon halkan mondom hogy a török emberek viselkedését közelebb éreztem a görögökéhez mint pl a dél-olaszt.
Egyetértünk..Egy olasz film jutott eszembe. A címe nem de a főszereplő (Vittorio Gassman) szövege örökre bevésődött pedig gyerekként láttam a filmet. " Nápoly, Afrika legészakibb városa" szóval nem csak a görögök lógnak ki a " művelt Eu"ból.
A kontakt keresésre ott van a PLF, de mi célt szolgál a QR kód?
A két dolog nem kapcsolódik szervesen egymáshoz.
Lehetett volna vonalkód is a kimenet, vagy mit tudom én micsoda.
Nekik azonban a QR kód kellett. Minek. Mint írtam a határon nincs QR kód szkenner, nem is kell, mert csak a QR kód alatti számsor első jegyét nézték ("szem szkenner"). Most már azt se.
Felesleges is lenne a szkennelés, mert a határon úgyse tudnak vele mit kezdeni (számukra felesleges infók vannak benne), elég volt a számsor első számjegye. Nagyon "menő".
Akit tesztelnek, annak elkérik a telefonszámát, mert arra megy majd az SMS, ha pozitív. Meg a Policia is megjelenik ezzel egy időben (hogy segítsenek befáradni a karantén kórházba).
Szóval mondom az eredeti ötlet jó volt, csak ma már messze járnak tőle.
Akkor velem kivételeztek amikor utaztam. A LON-MIA járaton a jegyek árában a pogyó is benne volt. Ettől függetlenül az AA egy köpedelem a BA hez képest. De lassan szétfeszítjük a topik kereteit úgyhogy én be is fejezem. Dolmadest(is) vacsoráztam és most marhára elégedett vagyok.
A csomagot mar a tobbi is kulon dijert viszi, nem csak a fapadosok. Kenytelenek ok is fapadosodni, hogy az alap jegyarat olcsobba tudjak tenni, hogy birjak a versenyt a fapadosokkal. A Britishen mar semmit nem adnak a belfoldi jaratokon, meg a kaveert is kulon kell fizetni.
Nem így van. Smartwingsen van ellátás covid mentes időkben. Utaztam velük távolabbra is és főtt kaja üdítőital is benne volt az árban. Most külön felhívták a figyelmet az ellátás szüneteltetésére. Az, hogy a Malév már a múlté sajnos nekem a legkevésbé sem újdonság. Én a nemzeti légitársaságon szocializálódtam repülésileg. A Ryanair meg a Wizz tudom, hogy a csomagot is külön díjazásért viszi el!
Baszki ez nagyon komoly! :D Manipulalni? Kit akarsz becsapni, magadat? Ha tudnad, hogy pozitiv vagy vigan elhuznal nyaralni? A torokbol vett minta csak fel munka. Ha mar kifizetem, akkor vegyk le orrbol is es legyen tuti biztos az eredmeny. Az, hogy a gorogok mit bohockodnak a hataron semmit nem jelent. Total ertelmetlenseg, plane a kotelezo negativ teszteredmeny mellett.
Igen a toroknak én is jobban örülnék :D Pont azért, hogy lehessen manipulálni. Bár akkor meg nehogy sejtszegény legyen a minta és ismételni kelljen. Az orrból vett kenetet esetleg spray-vel lehetne....
Tudom, hogy off de kívánkozik belőlem! A fertőzés veszély ürügyén nincs étel, ital a repülőgépen. Ez tök normális, a maszknak végig fenn kell lennie ok. De azért van és volt kivétel. Pénzért lehet és volt is olyan utas( itt szívesebben írnám, hogy hülye) aki nem bírta ki az 1 óra 25 percet evés, ivás nélkül. 2 forró víz ráöntős poharas tészta leves, 2 szendvics meg 4 valami dobozos kóla 45€. Csak kártyával lehet fizetni👌.
Én amit hallottam ott a határon csak torokból vettek. Szerencsére mi azt is megúsztuk a reptéren. Egyébként a torokból vett minta kimutatási pontosságához kellene az, hogy az ember előtte 6-8 óráig ne egyen és lehetőleg ne sokat igyon, alkoholt meg legfőképpen. Nem láttam erre vonatkozó kísérletet, de szerintem 2 méretes sonkás szendvics meg 1-2 deci szépen kortyolgatott Ouzó után nyoma sem marad a Covid genetikai lenyomatának a torokban :) Szóval a tuti teszthez kellene az orrváladék minta is, de gondolom kevesebb vegzálás, idő és költség, ha csak a torokból vesznek.
Amennyiben egyféle a protokoll országosan akkor azt mondom, hogy csak torokból. Legalábbis tegnap Kerkyra reptéren így volt. 10 másodperc a történet a 7 éves gyerek zokszó nélkül viselte. Utána kb. 45 perccel jött egy sms. A random teszt miatt kérik az önkéntes karantént egy napra és "enjoy Greece". Pár perce telt le az önkéntes karantén.
Baromság amit írt. Szerintem kiszúrták a buszt teljes tesztelésre és ettől kezdve valaki nagyon lusta volt és nem nézte végig a papírjaikat, ennyi történt.
Jövő hétfőtől a görögöknek is kell teszt. Annyi újdonságot olvastam görög oldalakon, hogy aki 2011-ben vagy után született, annak ezentúl nem kell, de várjuk meg amíg ez hivatalosan kijön mondjuk a travel.gov.hu-n. Lehet a szabály csak a görög állampolgárokra lesz érvényes.
Az ok az egész mögött, hogy a kialakult gócpontokba pont a görögök vagy a Görögországban élő vendégmunkások hordozták be a kórt a Balkánról, ezért is írták elő, hogy a tesztet a kiindulási országban kell megcsináltatni. Azzal már sokkal kevesebbet érnek, ha a határon lévő mintából 1 nap múlva kiderül, mikor a munkásunk már le is húzott egy egész napot a húsüzemben.
Hellotok! Itthoni és görög határos PCR tesztnél orrból is vesznek mintát vagy csak torok? Mert itthon házhoz rendelt tesztelés esetében orrnyílásokból is.
Köszi! Semmi dráma különben csak a gyerek is elég anyjamajma aztán meglepetés volt, hogy a rendőr határozottan mutatta, én menjek. Amúgy elég visszafogottan örültünk érkezés után a látványnak. Kerkyra város úgy néz ki mint a Hős utca meg a lebontott dzsumbuj az Illatos útnál. Szóval elég szakadékság van, de a szálloda még a tenger marha jó.
Mond meg asszonynak ez a Balkán, itt a fehérnépnek nem sok lehetőség terem (csak amennyit kiharcol magának).
Keleti népeknél ez a szokás. Pár éve (már nem emlékszem hol), mindig mondtuk, hogy asszonyhoz beszéljenek, mert ő tud angolul (azóta már én is gagyogok...), ettől függetlenül mindig hozzám beszéltek a jóemberek, mintha ő ott sem lenne. Bosszantotta, nem kicsit.
Mi meg már élvezzük az ittlétet! Pontos indulás, 1 óra 25 perc repült idő, teszt a 7 éves gyereken és transzfer. Szuper tengerpart, óriási medence, indul a Hawaii!! Az asszonyom kicsit duzzog mert még soha nem volt ilyen szinten semmibe véve hatóságilag meg általában. A tesztre a rendőrök engem hívtak, hogy menjek a gyerekkel. A hotelban csak én voltam illetékes bejelentkezni😁. Brutál jó a tenger.
Valahogy úgy tervezem, hogy szerda este lefekszek aludni, és amikor majd felkelek valamikor az éjszaka, reggel, akármikor beülök az autóba és elindulok.