Keresés

Részletes keresés

DacaGaby Creative Commons License 2008.01.10 0 0 1096
Köszönöm szépen!!!
Előzmény: Tu - Ja (1095)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.01.10 0 0 1095

Szia!

 

Nekem minden rendesen működik a kemencebencén.

Egyébként csak legyél nyugodtan büszke a kemencédre, mert tényleg szépre sikerült.

Aki pedig az ajtódra írt kritikát még nem mutatta meg a saját kemencéjét, úgyhogy ennyire kell rá figyelemmel lenni!!!

 

Szerintem.

 

Könnyű úgy kritikusnak lenni, hogy a sajátját nem teszi közprédává, vagy nincs is neki csak szövegel?

 

Üdv.

 

Tu-Ja

Előzmény: DacaGaby (1094)
DacaGaby Creative Commons License 2008.01.10 0 0 1094
Jut eszembe! Nemtudja valaki, hogy a kemencebence oldalon működő fórummal mi van? Nekem nem jelenik meg semmi ha bejelentkezek.
Nem gondoltam, hogy egy búbos kemence ilyen nagy szám! Pár nap alatt száznál többen nézegették a kemencebence oldalon a kemencémet. Köszönöm az érdeklődést, büszkeséggel tölt el!
DacaGaby Creative Commons License 2008.01.10 0 0 1093
Szerintem nem pesszimisták a kemencetulajdonosok, csupán reálisan gondolkoznak. Hány évtizedes múltja lehet a hőálló habarcsnak? És hány évszádos multja van az agyagnak?
Előzmény: GyulaB. (1088)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.01.09 0 0 1092

Szevasz totpeti!

 

Melyik részére gondoltad felhasználni az agyagot?

 

Tu-Ja

Előzmény: totpeti (1080)
totpeti Creative Commons License 2008.01.09 0 0 1091
Nem cementes cuccal, hanem TŰZÁLLÓ habarccsal, meg samottéglából! Ha tetszik ha nem , ez is jó! Müködik csak még nem szép!
Előzmény: Pirimidin76 (1087)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.01.09 0 0 1090

Szia krakkper!

 

Megnézted már a kemencebence.hu-t?

Ha igen és van időd regisztrájl oda is be és tedd fel a kemenceépítésed képeit te is.

Érdekes megoldás a tiéd és ott még ilyen nincs.

 

Üdv.

Tu-Ja

Tu - Ja Creative Commons License 2008.01.09 0 0 1089

Gyerekek, szerintetek hova kell még ehhez a kemencéhez agyag????????

Én úgy látom, hogy szinte készen van.

Vakolni, ajtót rá aztán mehet bele a tűz!

 

Vagy nem jól látom?

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: GyulaB. (1088)
GyulaB. Creative Commons License 2008.01.09 0 0 1088
Nem kell pesszimistának lenni , lehet hogy hőálló kötőanyagot használt, agyag helyett.
Előzmény: Pirimidin76 (1087)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.01.08 0 0 1087
??????????????????????????????

talán cementes cuccal építetted?????????????????????
Előzmény: totpeti (1085)
DacaGaby Creative Commons License 2008.01.08 0 0 1086
Úgylátom jó forgalmam lenne ha agyag értékesítéssel foglalkoznék! Szerencsés helyzetbe vagyok itt az Alföldön Hajdú-Biharba kb. 1,5m alatt nagyonjó agyagot lehet találni ezen a részen. Szivesen segítenék nektek, de többe kerülne a szállítási költség mint maga az agyag. Nekem kb. 1/4 m3 kellett a kemencémhez, én egy fazekas barátomtól kértem, ugyanis neki van egy hatalmas medencéje, ahol áztatja, keveri, szűri az agyagot, egy darab kavics sincs benne, igazi jó agyagpép.
Kitartás kemenceépítők, addig úgysem tudtok agyagot bányászni, mígy fagyos az idő, hacsak nem robbantjátok. :D
totpeti Creative Commons License 2008.01.08 0 0 1085
Eddig még nem tettem bele agyagot, majd most a további lépéseknél lessz rá szükségem.
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.01.07 0 0 1084
hát az eddigi munkákhoz honnan volt?
Előzmény: totpeti (1081)
GyulaB. Creative Commons License 2008.01.07 0 0 1083

Kedves Barátaim!

 

Ha már felmerült az agyag téma engem is érdekelne Érd-Székesfehérvár-Dunaföldvár háromszögben tudtok- e jó lelőhelyet.

kis BALAZS Creative Commons License 2008.01.06 0 0 1082

Orulok ,hogy rátaláltam egy ilyen oldalra mert a kozeljovoben nekemis szugségem lesz tanácsra segitségre.Terveim kozott szerepel kemence épitése nemtudom az iden sikerul-e?

Előzmény: GyulaB. (1051)
totpeti Creative Commons License 2008.01.05 0 0 1081
totpeti Creative Commons License 2008.01.05 0 0 1080
Ez az én kis kemencém ,ami még csak félig van kész.Hozzá kellene az agyag, hogy be tudjam fejezni, de itt nem tudok sehol jó agyagot.
totpeti Creative Commons License 2008.01.05 0 0 1079
Sziasztok!
Köszi a tippet, de én Dunaegyházán lakom, ami Dunafölvár mellett van, ez az ország közepe.Itt a környékben nem is hallottam róla hogy hol lehet agyagot találni.Közelebbi helyet nem tudtok?
totpeti
schlumberger Creative Commons License 2008.01.04 0 0 1078
Pannonhalmán is van téglagyár, Bakonyszentlászlón is. Mindegyik közel Győrhöz, ha Győr volt a kérdés...
Előzmény: gabcsi1973 (1077)
gabcsi1973 Creative Commons License 2008.01.04 0 0 1077
Hello totpeti,

az attól függ, hogy az ország melyik részén laksz. Győr környékén Csornán lehet agyagot szerezni. Egyébként tégla és cserépgyárak környékén vannak "agyaglelőhelyek".
Sok sikert!
g.
Előzmény: totpeti (1076)
totpeti Creative Commons License 2008.01.04 0 0 1076
Helló!
Én tanácsot szeretnék kérni valakitől, aki tudja honnan szerezhetnék agyagot a készülő kemencémhez. Bármilyen tanácsot kemence ügyben szivesen fogadok.Az én kemencém kb. félig van kész, és az agyag kellene a befejezéséhez,aki tud jó helyet, kérem irja meg.Köszi.
hflaokon Creative Commons License 2008.01.04 0 0 1075
Gratulálok, nagyon jó a lap.
Előzmény: DacaGaby (1074)
DacaGaby Creative Commons License 2008.01.01 0 0 1074
***B.Ú.É.K.***

Kedves kemencések. Felraktam a búbos kemenceépítés munkafolyamatának és néhány benne készült ételnek a fotóit a www.kemencebence.hu/foto oldalra. Az új feltöltéseknék megtaláljátok DacaGaby képeit.

***B.Ú.É.K.***
krakkper Creative Commons License 2007.12.31 0 0 1073

 

 

Kinek portáján van szép kemence
legyen jövőre vele a szerencse!

 

Kinek most épűl a kemencéje
Jövőre ne hagyja el a szerencséje!

 

Kinek még tervbe sincs kemence
Övé is legyen jóadag szerencse!

 

 

 

 

Áldásos, békés, sikeres Új Esztendőt kívánok!

 

Mindenkinek a topikban.

 

krk

siileec Creative Commons License 2007.12.31 0 0 1072
„Virradjon Rád szép nap, köszöntsön Rád jó év,
Kedves hajlékodba költözzön a jólét.
Lelkedben boldogság, szívedben béke,
Ezt kívánom én az új esztendőre!”


siileec

kvardlipi1 Creative Commons License 2007.12.28 0 0 1071
Mindenkinek eredményekben gazdag új évet kívánok!
A malac orra turcsi,
megfogta a Julcsi ,
te meg fogd a farát ,
vagy inkább a malac farkát!
B.U:É.K!
Robrt Creative Commons License 2007.12.27 0 0 1070

Boldog és kemencézésben gazdag új évet kívánok!

 

Karácsonyi ajándékként újra elindítottam a kemenceképes fotótárat (tárhelyszolgáltatómnál törölték a képeket korábban), melyben Tu-Ja és Baratodrobi kemenceépítését már meg lehet nézni. Lehet új albumokat és képeket is feltenni a vállalkozó kedvűeknek.

 

A napokban felteszem a karácsonyi egészben sült harcsa, csülök, pulyka recepteket is. Ha valakinek van friss vagy régi tapasztalata és receptje, ossza meg velünk.

 

Üdv.:

 

Robrt

www.kemencebence.hu/foto

 

 

atinet78 Creative Commons License 2007.12.25 0 0 1069
Boldog Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek.
Tu-Ja Creative Commons License 2007.12.22 0 0 1068

Szevasztok!

 

Mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánok!

 

Üdv.

Tu-Ja

trasgo Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1067
Kenyér

az emberiség legfőbb tápláléka, mely körül minden egyéb élelmiszer csoportosul. A K. épp oly nélkülözhetetlen eledele a vadembernek, mint a civilizált európainak; minden világrészben honos, de minőségre nézve, bár mindenütt növényi részből készül, igen különböző. Legjobb kenyeret a gabonanemüek szolgáltatják, még pedig első sorban a búza és rozs, másodsorban az árpa, zab és kukorica. Magyarország a jó K. hazája, a mi kenyerünk Európaszerte hires; ennek oka nemcsak lisztünk jóságában rejlik, hanem abban is, hogy a háznál sült kenyeret tekintik a jó háziasszony próbakövének. A búzalisztből sült K. fehérebb és szárazabb, mint a rozslisztből készült; jóságra nézve a kettő egyenrangu, készítésmódja is hasonló, csakhogy a rozskenyér erősebb dagasztást és sütést kiván.

A jó házikenyér készítése a következő: Miután a kenyérsütés előestéjén megszitáltuk a használandó lisztet, ezt teknőbe vgy cseréptálba helyezük s közepén kezünkkel gödröt csinálva, beleöntjük a langyos vizzel elkevert kovászt, melyet kevés liszttel lágyan elkeverünk s letakarva a következő reggelig langyos helyen hagyjuk. Másnap 3 órával a sütés előtt egy kevés élesztőt teszünk az este megkészített kovászhoz, sót, köménymagot v. anizst s körülbelül 8 lit. liszthez 4 lit. vizet. Ezen anyagot jó negyedóráig egyenletesen dagasztva, ha búzaliszttel dolgozunk a tálban kelesztjük lágymeleg helyen 21/2-3 óráig, ha rozslisztből készítjük a kenyeret azonnal kiszakasztjuk s a meglisztelt kenyérruhát a kosárban elhelyezve, beletesszük s ott megkelni hagyjuk. A jól megkelt K. még egyszer oly magas a kelés után mint előtte, mire kemencében két órai egyenletes hőfoknál kell megsütni. A jól megdolgozott K. aránylag kevesebb kelesztő anyagot kiván, gyorsabban kel és könnyebben emészthető, mint a gyorsan összeállított. Sajnos, a nagyvárosi élet élelmezési nehézségei meglehetősen ritkították ama háztartások számát, amelyek háznál készítik kenyerüket; pedig a házikenyér olcsóbb, jobb ízlü, táplálóbb, tisztább, tehát közegészségi szempontból sokkal ajánlatosabb a pékkenyérnél. Számtalan ragályos betegség közvetítője a pékkenyér s nem egy gyomorbaj gyógyulását akadályozza ama sok pótanyag, u. m. burgonya, mész, timsó, gálickú, lisztsöpredék, mely némely pékkenyérben található. Nagyobb, benlakással összekötött intézetek, kórházak és kaszárnyák K.-rel való ellátásánál, valamint nagyobb péküzletekben sikerrel használják a dagasztó gépeket, melyek gyorsan és egyenletesen dolgoznak. Kovász és élesztő helyett némelyek (külföldön különösen Amerikában, Angliában, Hollandiában és Németországban) kettedszénsavas szódát borkővel vagy sósavval használnak, mely esetben a nyersanyag azonnal sütőbe teendő; ezen kelesztő anyag aránya: 100 rész liszthez 1 rész kettedszénsavas szóda és 4 rész sósav. A katonakenyér, mint főtápszere a hadseregnek, a modern technika legújabb vívmányaival ellátott sütőintézetekben állandó szakértői felügyelet alatt készül



A Pallas nagy lexikona

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!