Ez jó kérdés. Én a pályát kapirgáltam, a vezetékhez nem értek annyira. Viszont már akkor is volt pár ismerősöm akikkel beszélgetve az volt az érzésem, hogy a menetrend megálmodásakor gyakran elfelejtik figyelembevenni az infra és a járművek paramétereit. Magyarul jön az ukász fentről, hogy ennyi vonat legyen ekkor és ekkor, aztán szerkesszétek ki. Ha meg valaki esetleg visszajelez, hogy ez nem lesz jó, annak megmondják, hogy kuss a neved.
Nagyon jó az ITF, de azért ész nélkül mindenre és mindenhova ráerőszakolni szerintem hiba. És pont most jönnek elő majd az ilyen gondok.
MA 11.30-kor ünnepélyes átadó ceremónia, sajtótájékoztatóval Balatonfüreden. A országos és regionális sajtó munkatársai Balatonkeneséről elsőként utazhatnak villamos üzemű vonattal, amely 10:30-kor indul.
Itt lesz az átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Kontrát Károly, a Veszprém megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője.
Mostmár a 70-esen is elkezdődött az emeletesekkel ez az állandóan eltűnő vonalfeszültség, csak ugye ezek a járgányok meg még jobban le tudnak tőle dögleni...
Azt én is néztem, de az a baj, hogy a beálló másik felén meg már kezdődnek a világítás oszlopok, úgy már neccesebb. Azokat átrendezve, megszüntetve esetleg lehetett volna megoldás, de így erre most lehet hivatkozni.
Viszont Balatonalmádiban legalább plusz pont, hogy az állomással szemközti park fáit nem bántották a vasút mellett, ott legalább a megkerülő tápot beljebb húzták a peronok fölé és nem az oszlopok szélén előkészített tartókhoz ragaszkodtak, hanem pót tartókkal beljebb vitték ezen a szakaszon. Nem tudom ki érdeme, itt legalább ennyire figyeltek.
A Traxx is vesz ám fel nem is kevés primer âramot. Azzal is le tudod oldani az alállomást. De a legrosszabb a Laminát, Plehács. Ha egy ilyen van a tápszakaszban...
Érden hosszú ideje zajlik több projekt is egymás után, egyrészt az eredetileg beépült 3 trafó és mindegyik kitáp megszakító felújítása történt/ik meg, valamint beépül egy negyedik trafó. Hogy melyik rész melyik projektre van ráhúzva, azt nem tudom, de azt hiszem, még nincsen kész.
Szabadbattyán a meglévő két trafó mellé kapott egy harmadikat, és kiépült egy a jelenlegitől független tápvezeték az állomás végponti végén elhelyezkedő meglévő két 30-as vonali autotrafóig, mivel ide települt a 29-es két autotrafója is.
Aszófő akkor játszott volna, ha 1×25-ös rendszer épült volna, a 2×25-höz a következő szükséges alállomás Zánka (és egyben az egyetlen szükséges a maradék Balatonfüred-Ukk/Keszthely szakaszhoz).
Itt Érden a közelmúltban kicserélték az alállomás és a 30a közötti tápvezetéket - szemre vastagabb,mint a régi - szigetelőket,stb. Az érdi alállomás mintha már fel lett volna újítva,vagy nem?
Az viszont furcsa nekem,hogy állítólag Szabadbattyánnál teljesen új betápot kapott - szintén az ottani alállomástól - a 29-es vonal,de ennek nincs látható nyoma ott,ahol a vezeték az M7-est keresztezi...
Nem inkább Érd táplál Gárdony/Agárd helyett Battyánig,hogy utóbbi elbírja a 29-es vonalat is a déli part mellett?
Valahol volt szó egy Aszófői betáplálásról is,az megépült vajon? (Eredetileg mintha az lett volna az első ütem határa anno...)
Pedig mikor a 2010-es évek elején a 30a átépítése történt, akkor már zajlott az ütemes menetrend projekt, ami a sűrűbben járó rövidebb szerelvényekre épít. Vagy akkor nem nyúltak az energiaellátáshoz, hanem az még korábbi tervezés?
Ritkábban járó de hoszabb szerelvények kontra sűrűbben járó rövidebb szerelvények. Most ez utóbbit erőltetik, sőt még tovább akarják az elővárost sűríteni. Könnyen belátható, hogy nem erre lett az infra tervezve.
Ennek vajon mi az oka: a 30a átépítésekori tervezési hiba (az előrejelzett forgalomhoz képest alulméretezték az energiaellátó berendezéseket), vagy rossz paraméterek adtak meg a várható forgalomról (kevesebb vonatra kérték tervezni az energiaellátást, mint amennyi mostanra lett), vagy a kivitelezés lett olyan, hogy nem bírja stabilan produkálni a tervezett értékeket?