" Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre"
Ilyen nincs! En is honapokig szarakodtam a kozos kepviselettel a CB antennam miatt. Aztan a megoldas egyszeru volt, bar erre is kellett varni vagy masfel honapot. Ha van engedelyed, vagy egyaltalan antennat szeretnel feltenni a tetore, akkor azt a torvenyben eloirtaknak megfeleloen a tobbi lakonak turnie kell. Az mas kerdes, hogy nem logathatod be az ablaka elott a kabelt meg ilyesmi. Elvegre ha te nem akarsz fizetni a kabelteveert, akkor egy TV antennat is jogod van feltenni. A kovetkezoket kell csinalni. Kell irni egy tertivevenyes, ajanlott levelet a kozos kepviselonek. Erre koteles 30 napon bellul valaszolni. Meg kell irni, hogy te radioamator vagy, es, hogy egy antennat szeretnel a tetore feltenni. Pluszban kuldhetsz a level melle egy masolatot is az engedelyedrol, hogy lassa. Aztan megkapod a levelet, amiben nagyon komoly indokkal utasithatja csak el az antenna felrakasar, tehat majdnem 100%, hogy engedelyezni fogja, mert muszaly neki. Ha az antennad nem eri el a 4 meter feletti magassagot (2 meteres antennanal ez ugye nem gond), akkor nem kell tovabbi engedely. Elvileg 4 meter felett kene epitesi engedely a helyi onkormanyzattol, de megneznem, hogy a panelok tetejen levo sok penetratorra kert-e valaha is valaki ilyen engedelyt. Szoval mindent bele, es ne hagyd magad!
- ez megjobban tetszik: 'And as the charging circuitry is built-in, the battery can be charged while the TH-F6A is operating from a DC (13.8V) supply.' - ami nemtetszik de ez Kenwood mania, az a MIC, es SP csatlakozok antilogikus, az osszes tobbi gyartoetol eltero csatlakozohasznalat es azok bekotese.., de ezzel egyut lehet elni.
- a magas tartomanyu vetelenel fontosabbnak tartom a rovidhullamu vetelt: 0.01~ 1300 MHz RX, beepitett ferrit antennaja van a HF savokra, tudja meg a WFM-et ;) , konnyu pc-s osszekapcsolhatosag {ttl szint illesztes kell csak neki -> rs232} ingyen letoltheto pc-s progi, meg egy ket jo aprosag..
- 1000 memoriat megtoltotted valaha is? ;) - en ha kb. 150- max.200db.-ot ha meg tudok tolteni ertelmesen.. - HF-et idonkent hallgatok rajta, teny nem egy HF station rig de az erosebb allomasokkal elvagyok, CW, SSB szinten veszi ami kell, sstv, psk jo hallgatozni. :) {kiemelem mielott ramtamadtok, nem azt allitom, hogy egy komolyabb HF cuccot helyettesiteni tud, de ezert e penzert veszi azt ami kel.}
Magabbra megy frekiben... Ott nem sok minden van. 400memoria, FT-60ban 1000. Egyedül az akkuját irigylem. :) Na meg a kettös freki hallgatást. Az ssb nem kell vételben...
Erre voltak képesek a gyártók. Ugy tünik, hogy csak a rádiót veszi meg az ember, az antenna meg olyan amilyen... Nekem pl a 70cm volt jobb, de csak a PMR frekiken ment ki a max 4,8W teljesítmény. Én egy SRH-519-et vettem hozzá. Sokkal jobb... Ami eddig "6-ossal jött", az most fullal itt van. Adásban mind a két sávon kimegy a 4.98W teljesítmény. Söt a szomszédos sávokon is...
Nagy kérdésem lenne: Van egy kétsávos mobilantennám. Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre), 2m-en nagyon jól szuperál, de a 70cm-en nem valami nagy szám. Ha bezárom az ablakot, felére csökken a vétel. Mit lehetne tenni?
Tegnap hallottam, hogy valaki beszélgetett a 70cm-en az FT-60 akkujárol, meg azt is mondta, hogy én rossz vélemnyt írtam róla. A véleményem nem változott, az akku gyenge, egy nap alatt lemerítem 5W teljesítménnyel. Míg a Kenwood TH-F7 nem merül ilyen hamar. A régebbi Yaesuknál jobb volt a helyzet. Lényeg a lényeg,, ha használni szeretnéd a készüléket, akkor vegyél hozzát egy tápegységet 7.2V-11V -is. 11V felett már tölt az akku....
Nekem is van MFJ-1712-esem. A lényeg annyi ,hogy 2m-en legyen teljesen kihúzva, és 70cm-en az utolsó "tagot" tolt be. Sokkal job lesz a vétel, és az adás is. SWR jobb.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy Trabantra 2m-es sávra milyen mobil antennát ajánlotok, és ezek kb. milyen árban mozognak.
Akinek van infója azt megköszönném.
Az én galád cimboráim megajándékoztak engem egy kétsávos MÁGNESTALPAS antennával. Ha valakinek nem tűnt volna még fel, a TRABANT teteje MŰANYAG, nem mágnesezhető... Erre ügyelj!
A széles az relatív. A diamond rh-779-es amit én is kényszerűen használok az Ft-60-hoz összetolva is (14cm hosszú) jobb értékeket mutat, mint a gyári gumi. (amatőrsávról beszélek) Kihúzva pedig (41 cm) messzemenően túlszárnyalja. Csak hát csúnyán nagy, na meg veszélyes játék az sma-bnc átalakítóval és kihúzott antennával közlekedni. Azért ilyen készülékhez illett volna legalább olyan antennát készíteni, ami legalább azt az általad szélesnek nevezett (2MHz) tartományt átfogja. Így teljesen felesleges volt az rx oldalon lévő 108-999.990 MHz-ig tartomány.
- amugy 2m-en az a 2MHz elege szeles.. ;) ha megnezel egy swr gorbet lathatod, hogy e savon belul valahova be van love majd novekszik az swr ertek {nem terek ki most milyen szintig is..}
Kicsit utánanéztem szkennerben a Maycom tünt a legolcsóbbnak, minőségre nem tudom milyen. 2 verzió is van 1. AR-108 ez csak légisáv (AM), és 2m (137-174Mhz) FM, ez 50 euró, 2. FR-100 légisáv, 2m, és 70cm, ez 59 euró. Dönsd el hogy melyik jó szerinted, mert lehet hogy később jól jön van még 70cm-es vétel is, 9 euró többletért. Egyébként nincs a posta 10 000, 7-8 között jön ki, de ha keresel mégvalakit aki rendelne, akkor csökkenthetsz ezen a költségen.
Egyetértek Gabó600- topictárs véleményével. Nekem is van egy FT-60-rádióm, és használhatatlannak tartom az antennáját..
Kicsit figyelmesebben kellene olvasnod a hozzászólásokat, és jobban meg kellene gondolnod, miket írogatsz itt össze-vissza!
Nem arról volt szó, hogy soksávos -szélessávú szuperantennát keresnek, csupán csak a két amatőrsávon-megfelelően használható antennára lenne szükség.
(az amatőrsáv szerintem nem túl széles..:) )
Más: A kalibrálás-fogalmát nem tudod értelmezni.
A kalibráció nem azt jelenti, hogy két ócska műszer mért értékét egymáshoz igazítjuk, hanem azt, hogy a műszer -a gyári megadott tűrésmezőn belül -HITELES mérésre alkalmas legyen!!
- en ha nagyon nem tudok kulso nagy antennat rarakni a kezire, akkor szoktam eloszeretettel hasznalni az MFJ-1712 teleszkopikus ketsavos antennajat: 1/4 hullamhosszu 145MHz-en, 5/8 hullamhosszu 440MHz-es - es a tapasztalat az, hogy nagysagrendekel jobb mint barmely gyari gumiantenna {mondjuk a hossza is hosszabb ;) } :)
- egy kis megjegyzes, az aki tobbsavos szuperul mukodo szelessavu gumitantennat keres az el is felejtheti, ilyen meretekben csak kompromisszummal lehet 'elni', persze vannak 1-1 savra gyartott gumik es azok tenyleg ott remekelnek ahova keszitettek oket.
Nem akarlak terhelni a maszek problémáimmal... de esetleg tudsz nekem javasolni egy rádiót? Jó lenne 20e Ft-ig megúszni (+ a postaköltségre még lenne egy 10-es ). Alapvetően csak arra kellene, hogy bele tudjunk fülelni a fejünk feletti légiforgalomba... Köszönöm, ha segítesz.
Ha vkinek lenne eladó használt, de még stabilan használható rádiója, az is érdekelne.