Nekem tértivevényes levélben azt válaszolta a közös képviselő, hogy ő nem járulhat hozzá az antenna tetőre telepítéséhez, mivel ehhez közgyűlési határozat szükséges. Ugyanis a társasház alapító okirata is tartalmazza, hogy nem lehet semmit homlokzatra vagy tetőre szerelni, még a napernyőt is tiltja a szabályzat...
Régi hülyeségem volt: GP300-as antennáját hangoltam be. Műszerrel nem lehet mérni, ezért kissé távolabb felszereltem egy milivoltmérőre kötött antennát lezárva, ezzel mértem a max beérkező jelet, feltételezve a kisugárzott ERP max-ot. Aztán elkezdtem faragni a gumiból és acéltekercsből készített vacakot. A csípőfogóm kicsorbúlt, fűrészelni nem lehetett, gumit köszörűlni meg kissé büdös. Azonkívül mindenki rajtam röhögött, ez má megint antennát vagdos. De elértem az eredményemet, jobb lett az antenna, de csak egy helyen.
A BRG gyártott kb 10-15 évvel ezelőtt ellensúlyos antennát. Egy "N" csatlakozó volt az alja, az ellensúly egy 6-8 cm es csődarab. Az egész merev, nekimész egy faágnak, törik a kasztni is. A hosszabbító tekercs a csőben van, 10 menet 5-ös átmérőjű teflonon. Nagyon gagyi, az első esőcsepp begyógyitja a csatit, csak fűrésszel lehet szétbarmolni. A Carant is gyárt groundplane antennákat, nézd meg a neten, biztos jó drágák. Ha pécsi, vagy közeli vagy , keress meg magába, tudok keresni még egy BRG-t. Árat nem merek irni, kikapott valaki a napokban érte. Egyébként ellensúlyt Te is tudsz gyártani, drótháló, alulemez+brg fog működni.
- elhiszem... jah es tudom, csak ugy ertelmeztem mondandodat mintha csak a B-vel lehetne 70cm-en vetelezni.. oks felreertelmeztem ;) - amugy a TM-D700 Kenwood-nal is hasonloan van, a B vfo valo a felsobb frekikre. gondolom igy van hangolva: A az alsobb B a felsobb regiokban remekel :)
" Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre"
Ilyen nincs! En is honapokig szarakodtam a kozos kepviselettel a CB antennam miatt. Aztan a megoldas egyszeru volt, bar erre is kellett varni vagy masfel honapot. Ha van engedelyed, vagy egyaltalan antennat szeretnel feltenni a tetore, akkor azt a torvenyben eloirtaknak megfeleloen a tobbi lakonak turnie kell. Az mas kerdes, hogy nem logathatod be az ablaka elott a kabelt meg ilyesmi. Elvegre ha te nem akarsz fizetni a kabelteveert, akkor egy TV antennat is jogod van feltenni. A kovetkezoket kell csinalni. Kell irni egy tertivevenyes, ajanlott levelet a kozos kepviselonek. Erre koteles 30 napon bellul valaszolni. Meg kell irni, hogy te radioamator vagy, es, hogy egy antennat szeretnel a tetore feltenni. Pluszban kuldhetsz a level melle egy masolatot is az engedelyedrol, hogy lassa. Aztan megkapod a levelet, amiben nagyon komoly indokkal utasithatja csak el az antenna felrakasar, tehat majdnem 100%, hogy engedelyezni fogja, mert muszaly neki. Ha az antennad nem eri el a 4 meter feletti magassagot (2 meteres antennanal ez ugye nem gond), akkor nem kell tovabbi engedely. Elvileg 4 meter felett kene epitesi engedely a helyi onkormanyzattol, de megneznem, hogy a panelok tetejen levo sok penetratorra kert-e valaha is valaki ilyen engedelyt. Szoval mindent bele, es ne hagyd magad!
- ez megjobban tetszik: 'And as the charging circuitry is built-in, the battery can be charged while the TH-F6A is operating from a DC (13.8V) supply.' - ami nemtetszik de ez Kenwood mania, az a MIC, es SP csatlakozok antilogikus, az osszes tobbi gyartoetol eltero csatlakozohasznalat es azok bekotese.., de ezzel egyut lehet elni.
- a magas tartomanyu vetelenel fontosabbnak tartom a rovidhullamu vetelt: 0.01~ 1300 MHz RX, beepitett ferrit antennaja van a HF savokra, tudja meg a WFM-et ;) , konnyu pc-s osszekapcsolhatosag {ttl szint illesztes kell csak neki -> rs232} ingyen letoltheto pc-s progi, meg egy ket jo aprosag..
- 1000 memoriat megtoltotted valaha is? ;) - en ha kb. 150- max.200db.-ot ha meg tudok tolteni ertelmesen.. - HF-et idonkent hallgatok rajta, teny nem egy HF station rig de az erosebb allomasokkal elvagyok, CW, SSB szinten veszi ami kell, sstv, psk jo hallgatozni. :) {kiemelem mielott ramtamadtok, nem azt allitom, hogy egy komolyabb HF cuccot helyettesiteni tud, de ezert e penzert veszi azt ami kel.}
Magabbra megy frekiben... Ott nem sok minden van. 400memoria, FT-60ban 1000. Egyedül az akkuját irigylem. :) Na meg a kettös freki hallgatást. Az ssb nem kell vételben...
Erre voltak képesek a gyártók. Ugy tünik, hogy csak a rádiót veszi meg az ember, az antenna meg olyan amilyen... Nekem pl a 70cm volt jobb, de csak a PMR frekiken ment ki a max 4,8W teljesítmény. Én egy SRH-519-et vettem hozzá. Sokkal jobb... Ami eddig "6-ossal jött", az most fullal itt van. Adásban mind a két sávon kimegy a 4.98W teljesítmény. Söt a szomszédos sávokon is...
Nagy kérdésem lenne: Van egy kétsávos mobilantennám. Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre), 2m-en nagyon jól szuperál, de a 70cm-en nem valami nagy szám. Ha bezárom az ablakot, felére csökken a vétel. Mit lehetne tenni?
Tegnap hallottam, hogy valaki beszélgetett a 70cm-en az FT-60 akkujárol, meg azt is mondta, hogy én rossz vélemnyt írtam róla. A véleményem nem változott, az akku gyenge, egy nap alatt lemerítem 5W teljesítménnyel. Míg a Kenwood TH-F7 nem merül ilyen hamar. A régebbi Yaesuknál jobb volt a helyzet. Lényeg a lényeg,, ha használni szeretnéd a készüléket, akkor vegyél hozzát egy tápegységet 7.2V-11V -is. 11V felett már tölt az akku....