Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.21 0 0 3344
Tehát legyen kompromisszumos, olcsó megoldás, de tökéletesen kényelmes, zavartalan - különben a már tömegcikk CB és PMR is szóba jöhetne. Ezenkívül törvénytisztelő vagy, de egy nemlétező szabályt keresel kitartóan, és a lomokból akarsz előhúzni, összerakni valamilyen rádiót, aminek nincs típusengedélye. Vagyis feltehetőleg nem régi adóvevőkről vagy azok moduljairól van szó, hanem titokzatos készülékekről (lomokról!), amik beállítását, üzembehelyezését te fogod megoldani. Ez olyasfajta rejtvény, amit utál az ember bogozgatni. Zavaros. Ha tudnád, mit csinálsz, a kérdések sem ilyenek lennének.

Az fentiekből kikövetkeztethető hozzáértéssel és tapasztalattal kifejezetten nehéz, hosszú ideig tartó, és valószínűleg a végére sokkal drágábbnak bizonyuló feladatot akarsz megoldani. A végeredmény nem lesz legális, és túlzás nélkül óriási zavarokat okozhatsz vele a környéken akár fél Watt teljesítménnyel is, arról nem is szólva, hogy valószínűleg gyakran kell szervizelni, és nem lesz megbízható. Hacsak nem gyári, stabil készülékekről van szó, azt viszont nyilván mondtad volna. Ebben első ránézésre nincs rendben valami - amellett, hogy pénzszűkében és tájékozottság hiányában sok minden megfordul a fejekben, és ez bizonyos mértékig tolerálható.
Előzmény: Dzsonszii (3340)
TamiBT Creative Commons License 2005.05.21 0 0 3343
- en anno alulemezt raktam a nagyobb stabilitas erdekeben. de tegy belatasod szerint :)
- az alu lemezt barmikor felrakhatod ha ugy iteled meg hogy anelkul ne elegge stabil..
Előzmény: darti (3342)
darti Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3342
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget a Trabis antenna ügyben.

Akkor arra jutottam, hogy elvileg ha teszek fel a tetőre egy jó adag alufóliát, akkor az is megteszi ellensúlynak, vagy inkább lemezt tegyek? A tetőre egyébként utána úgy is kárpit lesz feltéve, tahát nem annyira lesz nagyon csúnya:).

Már csak a megfelelő antennát kell majd kiválasztanom. Valami izléseset és szépet keresek.
Nem tudtok olyan helyeket ahol lehetne nézni antennákat képről is? Vagy nagyok az igényeim:)

Köszi
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3341
"fél vattig nem kell semmilyen engedély,.. " - legjobb tudtommal ilyen szabály soha nem is létezett.
Előzmény: Dzsonszii (3340)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3340

Köszönöm szépen az infót! Az igazság az, hogy nyomott költségvetéssel, nem PMR-t akarok venni, hanem a házi lomosban fel lehet lelni néhány olyan rádiót, ami ezen a sávon tudna menni. Nincs gyári tanusítvány meg miegyéb. A megengedett teljesítményt vissza tudom venni félwattra. A nagyobbik gondom, hogy ezen a sávon ha beállítok egy PL-t, akkor a többiek forgalmazását nem fogom hallani és közbeszólok, ami ugye elég udvariatlan. Ha nem állítok be semmit, akkor mindent hallok és zavarni fog. Az antenna dologban igazad van, pöcsantenna a bnc-be jó lessz. Az eredeti kérdésem az lett volna, hogy él-e még az a szabály, hogy fél vattig nem kell semmilyen engedély, amatőrvizsga meg ilyesmi a szimplex csatornákon.

Csak hétfőn leszek újra, kellemes hétvégét mindenkinek!

Előzmény: Törölt nick (3339)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3339

"milyen frekvenciát lehetne használni ..."

-Ingyen és engedély nélkül:

- szabályosan:    CB (CEPT)  és PMR  normás rádióberendezéssel

- szabálytalanul: bármilyen frekvencián, bármilyen rádióval

-Ingyen de csak engedéllyel:

-  rádióamatőr frekvenciák, az engedélynek megfelelően.

"Szimplex frekit lehet-e használni teljesítménykorláttal a 2m-es sávban?"

- Lehet, és én is használom.

- Ha úgy értetted hogy szabad-e, akkor nekem szabad.

- Ha úgy értetted, hogy bárkinek szabad-e, akkor nem bárkinek, csak akinek érvényes rádióengedélye van.

- ... de lehet engedély nélkül is (néhányan teszik is), csak nem szabad.

- Nem tudok róla, hogy a PMR sávon tiltva lenne a SEL5 használata, márcsak azért sem, mert a PMR sávot nem csak a PMR-esek használják, hanem elsődleges szolgálatok is mindenféle rádióval. Viszont ha az a kérdés, hogy átalakíthatod-e szabályosan a PMR rádiódat, akkor nem a válasz ... de ha "szabálytalanul" a kérdés, akor ez esetben bármit megtehetsz. Ha a gyári és minősített PMR-ben benne van a SEL-5 ... vagy akármi, akkor  az szabályosan használható - a készüléket minősítőt és a forgalmazót terheli a jogi felelőség, hogy a rádió megfelel-e az előírásoknak. Egy TESCO-ban vásárló nagymamától sem várható el, hogy műszaki és jogi  ismeretei legyenek ezzel kapcsolatban.  Veszi, viszi, használja.

- 300-400 méter esetén teljesen fölösleges a külső antenna, mert a leg gagyibb is átviszi e távot a sajátjával - csak fölösleges turkaburka lenne.

A tápegységről való táplálással kapcsolatban ünnepélyesen megígérem neked, hogy  bár szabálytalan, de nem fog érte az NHH megbírságolni, de még szólni sem :-)))

Sokan használják úgy, hogy egy csepptöltő modulra van állítva a rádió, és mindig vételkész - akkuról megy, de mégis hálózatról.

- Ha akarod, akkor elküldöm a teljes jogi hátterét, de fölösleges szenvedni vele, mert elég nagy kásahegy, valamit rágódtunk rajta e fórumban is eleget.

Előzmény: Dzsonszii (3338)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3338

Jogilag képzett rádióamatőrök! Segítsetek!

Rokongyerek kért meg rá hogy szeretne egy rádióskapcsolatot a mamikájával, ami kb. 3-400 méterre van tőle panelok között. Nos, mivel törvénytisztelő ember vagyok, a kérdésem az volna, milyen frekvenciát lehetne használni ingyen és engedély nélkül. PMR446 az egyik ami szóba jöhet, gondom: a CTCSS választása nem megoldott annál a tipusnál ami elérhető a lomosban. Na meg fix telepítésű lenne külső antennával amit ugye tilt a szabályzat. Nem tudom azt sem, hogy lehet-e Sel5-öt használni ebben a sávban.  Szimplex frekit lehet-e használni teljesítménykorláttal a 2m-es sávban? Segítsetek kibogozni az NHH rendeletet, mert az nekem magas és bonyolúlt.

HG4I Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3337
Szia Vcs1!

Nem. Ilyenről még nem is hallottam. Hirtelenjében körülnéztem a neten, ott sem leltem sárga színűről tudósítást.
Örülnék, ha megosztanád velünk, hol találtál erre utaló hírt?

73! HG4I
Előzmény: vcs1 (3336)
vcs1 Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3336

Szia! HG4I

Nálatok lehet kapni sárga vx-7 es yaesut?

üdv:csaba

Kovsebi Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3335
7.5, vagy 9V-t érdemes adni az FT-60nak?
TamiBT Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3334
- vegul is itt is szikrak cikaznak de itt mar nem cska a gombok kozott hanem a kornyezo targyakra foldre stb. :)
Előzmény: rfamp (3333)
rfamp Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3333
Én úgy tudom hogy a Tesla transzformátorral lehet ilyeneket elkövetni...de nem vagyok biztos benne.
Előzmény: Törölt nick (3325)
Kovsebi Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3332
Azokat az antennátkat nem igazán használják. Nálunk is volt fennt penetrator (de az csak a lift miatt)
Előzmény: corsaclub (3322)
Kovsebi Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3331
Most nézegetem a leírásokat... Elvileg az FT-50 lejjebb tud menni frekiben, mint az FT60-as? Mivel tud kevesebbet az FT-60tol?
TamiBT Creative Commons License 2005.05.19 0 0 3330
- amit en ajanlani tudok: President Jackson, President Grant, Stalker IX
- itt nezegess..
Előzmény: ownz (3329)
ownz Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3329
Sziasztok,

Segitseget szeretnek kerni, szeretnek venni cb vagy urh ado-vevot autoba.Nem hordozhato, hanem a "beepitheto" fajtara gondoltam, magnestalpas antennaval.
Melyiket erdemes egyalltalan? Hol lehet "civil" emberekkel beszelgetni? Budapest es kornyeken.

Segitsegetek elore is koszonom.
gg630504 Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3328
? Heinrich Daniel Rühmkorff ? ? szikrainduktor ? ( google 34 találat )
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3327
az más, a van der graaf(?) asszem az amire a kezed teszed és feláll a hajad :))
Előzmény: TamiBT (3326)
TamiBT Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3326
Wan der Graff generator? {talan nem pontosan igy kell leirni}
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3325
sziasztok!

gyerekkorom fizikakönyveiből emlékszem egy érdekes szerkezetre, ami 2 gömbből, tekercsekből áll, és elektromos kisülések húznak át a két gömb között.
nem tudjátok mi ennek a neve vagy kinek a nevéhez köthető a találmány?
üdv,q
ha5or Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3324

Erre csak azt tudom mondani, hogy még emlékszem, de jövőre......?

dx 73 Jóska

Előzmény: HG4I (3323)
HG4I Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3323

teto kozepen kifur, belul alulrol egy alulemezt {pl. 50x50} felrak, kifur es felrogzit.. kesz :)

Én anno egy tető csomagtartó keresztrúdját fúrtam meg. Maga a csomagtartó volt az ellensúly (több is, mint kéne). A negyedes pálcával, a Veszprém 350-400 mW-jával  /leánykori nevén: XE-312/ laposelemekről táplálva, Hi! - és szigetelten elhelyezve a kesztyűtartóban, mert ez az adóvevő pozitív testelésű (!) volt, ráadásul a Trabim meg 6 voltos.... szépen lehetett a dolgozni.

Később háztartási alu fóliát ragasztottam belülről a tetőre ellensúlyként.
Ezt a módszert tudom javasolni. Ha eléggé ügyesen csinálod, nem gyűrődik meg, egészen esztétikus lesz.
A felcsavarozáskor is vigyázni kell vele, sérülékeny anyag. Nagyméretű alu alátétet tettem a csavar alá, sok évig nagyszerűen működött.

('5OR Jóska biztosan emlékszik, naponta mobilból qssantottunk a hetvenes évek végén-80-as évek elején reggelente, munkába menet.... Az alig fél Watt teljes biztonsággal elegendő volt a dunai rakpartokról a galyatetői átjátszóig.......)

Egészen 1987-ig ezt használtam a Trabiban.

Na, ellég a nosztalgiából!

üdv.

Előzmény: TamiBT (3319)
corsaclub Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3322

Szia,

"Nem a közösképviselővel van gond. Hanem akkor két rádióamatőrnek lenne fennt az antennája... Zavarnánk egymást"

Hat en nem hinnem, hogy ez igy mukodik, de cafoljatok meg. A panelok olyan kozel vannak egymashoz, hogy latom, hogy milyen alsonemut viselnek a szomszedok. Mindegyik panelon vagy vagy 4 penetrator, es ebbol ketten biztosan, es aktivan hasznaljak is a radiojukat (CB) , de meg sosem hallottam olyamirol, hogy zavarnak egymast. Persze lehet, hogy a panelok kozotti tavolsag mar eleg ahhoz, hogy ne zavarjak, es ha kozelebb lennenek, akkor zavarnak, de ezt nem nagyon tudom elkepzelni.

Előzmény: Kovsebi (3300)
corsaclub Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3321

Szia,

Hat nem tudom, hogy az alapito orkiratban szereplok az erosebben mervadoak, vagy a torvenyben meghatarozottak, de en biztosan utannaneznek meg egy kicsit, mert olyan nincs, hogy nem lehet egy tetoantennat feltenni, ha mondjuk az ember nem is radiozni szeretne, hanem TV allomasokat nezni. Nalunk a teton meg 2 klimaberendezes kulteri egysege is fent van, amelyeknek a csove't, ami ugye rez, a szellozoben vezettek le a 4-en lakok. Hat ez mar biztosan hiper szabalytalan, mivel 220V-al mukodik a klima, es ne adj isten, hogy esetleg zarlatos legyen, vagy beazzon, mert akkor a szellozo es a hozza kapcsolodo dolgok is feszultseg ala kerulnek. Bar gondolom ez mind foldelve van, ahogyan a vizvezetekek is, de akkor is. Szoval ez mar tenyleg tulzasnak tunik, megis ott vannak a kulteri egysegek.

(En is tennek fel antennat 2 meterre, de sajnos az arboc tul messze van, meg most nincs antennam, es egyelore nincs is penzem venni, pedig kinaltak nekem jo aron, de sajnos igy alakulnak a dolgok. Mindig csinal valami az a bizonyos kutya, es ha nem is nagy osszegrol van szo, de nekem az is sokat jelent.)

Előzmény: hkr (3312)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3320
Egy képet lécci lécciíí! Ez már nem hobbi, hanem szerelem.
Előzmény: schlumberger (3317)
TamiBT Creative Commons License 2005.05.18 0 0 3319
- teto kozepen kifur, belul alulrol egy alulemezt {pl. 50x50} felrak, kifur es felrogzit.. kesz :)
Előzmény: gg630504 (3315)
schlumberger Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3318
Egyébként itt nem csak egy házban, de egy szobában működik két amatőrállomás. ))

QRM, QRM
Előzmény: gg630504 (3316)
schlumberger Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3317
én is így állok hozzá, Gábor... Azért titulálják sündisznónak a Trabantomat a cégnél, mert 4 -azaz négy- antenna meredezik rajta :-)
Előzmény: gg630504 (3315)
gg630504 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3316

> (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre),

Egem sem enged fel az XYL :) (( Valami korai özvegységet említett, hogy nem akar az lenni. )) (( Egyébként itt nem csak egy házban, de egy szobában működik két amatőrállomás. ))

vy 1001001 de Gábor hg9ieg.

Előzmény: Kovsebi (3286)
gg630504 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3315

>Az én galád cimboráim megajándékoztak engem egy kétsávos MÁGNESTALPAS antennával. Ha valakinek nem tűnt volna még fel, a TRABANT teteje MŰANYAG, nem mágnesezhető...

Nos, elég egy tenyérnyi vaslemez a mágnestalp alá :)

Én 5/8 hosszú fúrt talpast ( dagger? ) használtam. Tetőt középen átfúrtam ( könnyen ment ). Belül 6 db félméteres rézdrótot ragasztottam fel, közepén tenyérnyi rézlemezre. Műk. Ja, előtte megbeszéltem magammal, hogy a rádiózás hobby, az autózás pedig csak közlekedés :)

vy 1001001 de Gábor hg9ieg.

Előzmény: schlumberger (3282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!