Keresés

Részletes keresés

Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.24 0 0 791
Holnap van klubest a Desperadosban.
Előzmény: F31 (790)
F31 Creative Commons License 2003.11.24 0 0 790
Marczy_ bácsi!

Köszönöm a kiegészítést.

De ahogy említettem volt én csak dióhéjban akartam a szabályokról írni, és még így is kókuszdióhéjnyira sikeredett :-)

Azért látom, hogy te is parlézed a franszét, amit dícséretesnek tartok.
Viszont, és csak is az építő jellegő kritika miatt szólván, a poignée ez esetben inkább marok, vagy marék semmint ököl, mert hát a lényege, hogy a MARKODban van egy rakat adut és nem az öklödben. De hát mindenki nem lehet olyan perfekt, és olyan sok nyelven mint én :-)

Egyébként, most már, hogy több, mint 15 éve nem tarokkoztam már (értsd a francia változatot, amit egész ideáig az egyetlennek hittem. De most már belátom, hogy tévedtem és megtépdesem a ruháimat, majd hamut szórok a fejemre), úgy érzem, hogy kezdenek rajtam ez elvonási tünetek jelentkezni.

Sajnos a pécsi egyetem is egy kissé távolinak tűnik Nagybudapesthez képest, legalábbi is, ami a "leugrom a munka után egy kicsit kártyázni" kategóriát illeti.

Azért köszi az infót.

Mollly Creative Commons License 2003.11.23 0 0 789
Jó, hogy fölhoztad a topicot marczy, úgy tűnik, ha karma nincs itt, lesüllyedünk. :((
Előzmény: marczy__ (788)
marczy__ Creative Commons License 2003.11.23 0 0 788
van egy haverom, aki Pécsre járt egyetemre, és van egy közösség ott, akik francia tarokkoznak.
marczy__ Creative Commons License 2003.11.21 0 0 787
F31!!!

Ez a leírás valóban egy kicsit gázos azoknak, akik nem tudnak fransziául.

A francia nevek mellé odaírom a magyar megfelelőket:

Roi = király
Dame = dáma
Cavalier = lovas
Valet = bubi vagy botos
Cartes habillées = figurás lapok

atout = tarokk
l'Excuse = skíz (ebben a játékban a skíz nem tarokk!)
le Petit = pagát
le bout, les bouts = honőrök (!) szó szerint valóban "végek"

Ezek már az én elnevezési javaslataim:
Prise = "parti" Garde = "dupla parti" Garde sans = "szóló" Garde contre = "ellenszóló" (a német Gegensolo tükörfordítása...)

Aztán:
le chien = talon (ered. "kutya")

EGY licitkör van, tehát mindenki csak 1x nyilatkozhat!!!
Petit au bout = pagátulti - bemondani nem lehet, csendben bármikor megjátszható. Ha más tarokk is van az utolsó ütésben, a pagátulti azé, aki az ütést elvitte (!!!!!!).
Chelem = volát
Poignée ("ököl")= tarokkszám
A tarokkok száma eggyel kevesebb is lehet, ha a skíz nálunk van. A bejelentettel azonos számú tarokkot be kell mutatni. Ha a skízt is mutatjuk, több tarokkunk nem lehet, mint amit mutattunk!

Ami kimaradt:
Pas d'honneur vagy Carte blanche = üres kártya (a pikében is van)
Pas d'atout = tarokkmentes lap ("nulla tarokk" - skíz lehet!)

Ha a pagát egyke, akkor a helyi szokástól függően vagy bedobják a lapot, vagy úgy számít, mintha egy másik skíz lenne (nem lehet elfogni - petit imprenable).

Színre színt tenni kötelező, ha nincs, akkor tarokkot. Ha az ütésben már van tarokk, és nekünk is tarokkot kell tennünk, akkor a legmagasabb tarokkot is felül kell ütnünk. Ez a szabály, vagyis a tiszta tarokk-felülütési kötelezettség egyedülálló a tarokkjátékok között.

A skízt bármikor ki lehet tenni, de soha nem üt. Ha utoljára marad, azé, akié az utolsó ütés, különben azé, akinél volt, helyette ad egy szar lapot. Ha valaki volátra játszik, akkor ha mindent ütött, és utoljára marad a skíze, megnyerte a volátot.

Előzmény: F31 (773)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 786
Kedves dream tharokker,

Írtam neked hivatalosat

lolli

Előzmény: lollipop32 (785)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 785
Kedves dream tharokker,

Nem méltél nekem, vagy legalábbis nem kaptam semmit. Pedig várom:-))

lolli

Mollly Creative Commons License 2003.11.17 0 0 784
Kedves dream! Jövök én is, előre láthatólag a második és a harmadik hullám között.
Előzmény: dream tharokker (782)
F31 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 783
Tökéletes.
Akkor a második és a harmadik hullám között én is megjelennék.
dream tharokker Creative Commons License 2003.11.17 0 0 782
A fanatikusok már fél öt körül szállingóznak, aztán jönnek öt körül, akik tehetik, a "második hullám" hat-fél hét körül jön, a harmadik fél kilenc körül. Játék elméletileg éjfélig van, de maradtunk már fél kettőig is - rugalmas az étterem vezetősége, régóta működünk már ott kölcsönös megelégedéssel.
Általában 9-fél tízig érdemes legkésőbb jönni, akkor minimum még egy partira be lehet szállni.
F31 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 781
Kedves dream tharokker,

Olyan kérdésem, van, hogy az rendben, hogy du. 5 órától vagytok, de meddig vagytok és meddig érdemes odaérni.
Én ugyanis kb 6-ig dolgozom, utána utazás...

dream tharokker Creative Commons License 2003.11.17 0 0 780
Mivel a royal-klub "igazi" tarokk klubként működik, bármikor jöhetsz, mindig van a bajnokit játszó asztalok mellett társasági vagy kezdőasztal. Az e-mail címedre drótposta-fordultával máris küldöm a royal tarokk bevezetést, az enyém: gerots@axelero.hu
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 779
Kedves dream tharokker!

Hétvégén nincs netem, ezért csak most tudok válaszolni!
Nagyon kedves tőletek, hogy invitáltok, s bevallom váratlanul ért és kellemesen meglepett. Megpróbálom a holnapot, csak így most kicsit bonyolult megszerveznem a lányom elhelyezését.
De megpróbálom. Viszont ha mégsem, akkor jövő hétre is áll a meghívás?
A leírást nagyon szívesen venném!!!

lolli

Előzmény: dream tharokker (777)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 778
Kedves dream tharokker!!

Hétvégén sajnos nincs netem, ezért most válaszolok. Köszönöm az invitálást, őszintén szólva kellemes meglepetés. Váratlanul ért, megpróbálok holnap elmenni, csak nálam ez igencsak nagy szervezést igényel. De hátha. Ha nem holnap, akkor jövő hét is lehet?
A leírást nagyon megköszönném!

lolli

Előzmény: dream tharokker (777)
dream tharokker Creative Commons License 2003.11.15 0 0 777
Tisztelt lollipop és F31!
Beszéltem klubtagjainkkal, és a keddi klubesten biztosítunk számotokra a) egy kezdőasztalt, b) egy francia-asztalt - partnerekkel. (Van 78 lapos kártyánk is természetesen.)
Ha tudtok, gyertek, cím: Bp.V.ker.Kossuth L. u. 20., Desperados Pub, Magyar Royal Tarokk Egyesület. (Ha lejöttök a csigalépcsőn, elágazáshoz értek: jobbra van a kártyaterem, balra az éttermi rész.)
Szeretettel várunk benneteket, kapunyitás: este öttől (egyébként bármikor jöhettek, leszünk épp elegen.)
Ezenfelül: a lollipopnak addig is tudok küldeni a Royal tarokk c. könyvből kezdőknek szóló részleteket (van ilyen könyv is, nem tudom, WGY hallott-e már róla...), a franciát játszó barátunknak pedig játszmalapot, ami szerint mi játszunk. (Ez egyébként gyakorlatilag megegyezik azzal, amit ő leírt, viszont van jlapunk hozzá.)
Ha jöttök, vagy kell valami, válaszoljatok.
Theking Creative Commons License 2003.11.13 0 0 776
Hát igen, a távolság valóban probléma. Javaslom, hogy azért nézzél le a Desperadosba, ott ugyan egy másik fajta tarokkot (Royal) játszanak, de találsz nyitott embereket. Sőt találkozhatsz azzal is aki a kátryalexikonban a "francia tarokk" címszóhoz írt ismertetőt!
Előzmény: F31 (775)
F31 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 775
A mi esetünkben a távolság lesz az, ami közel ellehetetleníti ezt a problémakört.
Ti ugyebár győriek vagytok, én pedig Budapesten tengődöm...
Theking Creative Commons License 2003.11.13 0 0 774
Huha, ez azért nem semmi!
Köszönöm az ismertetöt, nagyon érdekes és tanulságos volt.
Megtalálható benne a jó kártyajátékok ismérvei. Nem csodálom, hogy az egyetemi években inkább a Tarokk Tanszékre jártál :).
Ha úgy adódik, én szivesen kipóbálnám. Szerintem a társaságunkban összetudnánk hozni még 2-3 érdeklődőt.
Előzmény: F31 (773)
F31 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 773
Az egész szabályrendszert leírni egy kicsit hosszadalmas, de azért dióhéjban a következőkről van szó.
Mindenek előtt elnézést a francia elnevezésekért, de sajnos nem ismerem a magyar megfelelőket.

A játékot hivatalosan négyen játszák, de van 3,5 és hat játékos lehetőség is.
Én személy szerint az 5 játékos veriót szeretem.
4 játékos esetén van egy kihívó (vagy felvevő) és 3 védő.
3 és 6 játékos esetén van egy kihívó és 2 védő. a hat játékos verzióban a játékosok párban vannak.
5 játékos esetén van két kihívó és 3 védő.

A kártyák:
Van ugye a 4 szín mendegyikéből Roi (király), Dame (dáma), Cavalier (huszár), Valet (bubi), (les habillés) (ezek az "öltözött" lapok) 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

21 adut, a 21 a legerősebb és az egyes, amit Petit-nek (a kicsi) hívan a leggyengébb.
Ezen kívül van egy joker, az Excuse.

A 21, a Petit és a joker együtt a Bout (végek?)

A játék:
Hármasával kell osztani a lapokat és 3,4 és 6 játékos esetében 6 lapot kell a talonba (Le chien) tenni, 5 játékos esetében pedig hármat.

Ezután kezdődik a licitálás.
a licitek sorrendje:
- Petit (kicsi) ezt sok helyen nem használják, mert úgymond túl kicsi a tét
Prise, vagy pousse (felveszem)
Garde,
Garde sans le chien (Talon nélküli Garde)
Garde contre le chien (Olyan Garde, ahol a talon a védőké)
és a Chelem (itt minden kört nyerni kell)

A játék lényege, hogy a bout-k számának megfelelően kell pontszámokat elérni.
Ez
0 Bout esetén 56 pont
1 Bout esetén 51 pont
2 Bout esetén 41 pont
3 Bout esetén 36 pont

A kártyák számlálása párosával történik.
Az értékek:
Roi és a bout-k: 4,5 pont
Dame: 3,5 pont
Cavalier: 2,5 pont
Valet: 1,5 pont
A többi lap: 0,5 pont

A talon (Le chien) a Garde Sans és a Garde contre esetén kívül a felvevőé.
Ha már nincs senki aki überelne a felvevő felveszi a talont és megmutatja mindenkinek.
Majd betszi a lapjai közé és a talonban lévő lapszámnak megfelően (3, vagy 6) kivesz a játékának megfelelő lapot és maga elé helyezi. Ezek a lapok a játék végén az ő lapjaihoz számolódnak.
A Garde sans esetében nem lehet megnézni a talont, a felvevő csak maga elé helyezi és a játok végén hozzászámoljuk a lapjaihoz
A Garde contre esetében szintén nem nézzük meg a lapokat,de a védők elé helyezzük. A játék végén a lapokat a védők lapjaihoz kell adni.

Számolás:
Itt különbözőek a szokások. A hivatalos a következő:
Minden felvett licit 25 pontot ér. Ezt hozzáadjuk a megnyert lapok pontszámához és a következő szorzókat alkalmazzuk:
Prise: 1
Garde: 2
Garde sans: 4
Garde contre: 6

Ha a Petit az utolsó lap, akkor az plusz pontot ér, amit hozzáadunk a lapok értékéhez:
Prise esetében: 10
Garde esetében: 20
Garde sans esetében: 40
Garde contre esetében: 60

Egy példa:
A licit egy Garde volt (Szorzó = 2). a felvevőnek 2 Bout-ja volt. A kötelező pontszám tehát 41.
A felvevő 50 pontot ért el, tehát 9 ponttal "van túl". Mert felvette, ezért kap 25 pontot.
Tehát (9+25)*2=68 pont
A felvevő kap (4 játékos esetén)
3*68 = 204 pontot
A védők pedig egyenként -68 pontot
A kör totál minden esetben 0 pont
5 játékos esetében a felvevő 2*68 = 136 pontot kap, a társa 1*68 = 68 pontot kap, a védők pedig egyenként -68 pontot lapnak.

Amennyiben egy licitet a felvevő elbukja akkor az neki negatívban számoljuk:
Példa:
A licit egy Garde sans volt (szorzó = 4). A felvevőnek 1 Bout-ja volt. A kötelező pontszám tehát 51. A felvevőnek sikerült elvinniea Petit-t a végéig és meg is nyerte vele az utolsó kört (Garde sans esetében + 40 pont). De csak 45 pontot sikerült összegyűjtenia, ezért elbukta a licitet 6 ponttal.
Tehát (-6+-25+10)*4= -84 pont
A felvevő kap (4 játékos esetén) 3*-84=-252 pontot, míg a védők egyenként 84 pontot.
5 játékos esetén értelem szerően a felvevő kap -168 pontot, a társa -84 pontot és a védők +84 pontot egyenként.

Ezen kívül létezik még a poignée (amikor baromira sok atut van valaki kezében)
4 játékos esetében:
Poignée simple: 10 Atut = 20 pont
Poignée double: 13 atut = 30 pont
Poignée triple: 15 atut = 40 pont

A bejelentett és megnyert chelem = 400 pont
Nem bejelentett, de megnyert chelem = 200 pont
Bejelentett, de elveszett chelem = -200 pont
Védők által megnyert chelem = 200 pont a védőknek

Ez így egy kicsit hosszúra sikeredett, de szerintem baromira jó játék, főleg 5 játékos esetében, mert van a felvevőnek párja és egyedül küzd 3 ellen. Jó logikát és emlékező tehetséget követel meg ( a 78 lap és 5 játékos miatt).
Én az egyetemi éveimet végigjátszottam. No nem is lettem summa cum laude :-(

Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 772
Igen
Előzmény: lollipop32 (770)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 771
Abban a Gerots-nevű fószerban mink nem bízunk, még sose talált ki semmi jót! :-)
Mindenestre érdekes lehetne egy gyakorlott franciázó, izé, francia tarokkozó játékszemlélete, hogy ne csak fordításból ismerjük meg.
Mi is a címe és ki írta ezt a mostani kis könyvet? Amiről a nem túl hízelgő kritika megjelent a Tarokkéletben. Nézegettem ezt a könyvet, de nem vettem meg, nagyon karcsú, vékony, angy betűs, szerintem alig tenne ki 30 A4-es oldalt rendes betűmérettel, ahhoz kissé drága és mondjuk említeni se lehet egy lapon a Tarokk-kódex-el. Igaz, utóbbit nem lehet kapni...tehát most ez van, ezt kell szeretni. Kéne találni egy fazont, aki ért a huhihoz, írt pár cikket az újságba régebben, ismer elég sok helyi szokást plusz a "versenyszabályokat", aki írna egy rendes könyvet a huhiról. Is. ;-)
Előzmény: dream tharokker (768)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 770
Ez az Egyesület az, ami a Desperadosban van?
Előzmény: dream tharokker (768)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 769
Köszönöm, akkor most először könyvre fogok vadászni
Előzmény: Dr.W.Gy. (766)
dream tharokker Creative Commons License 2003.11.13 0 0 768
Végre, igazám t a r o k k lesz ez a fórum, amely nem egyenlő egy játékkal!
Akik bármelyik iránt érdeklődnek, Pesten jöjjenek a Magyar Royal Tarokk Egyesület keddi, nyilvános klubnapjára - akár tanulni akarnak (Lolli...), akár a franciát játsszák (F...)
TheKing úr részére:
azt hittem, többre becsülsz annál, hogy ne gondolnád, hogy ne lenne "véletlenül" a polcomon egy eredeti francia tarokk-szabálykönyv...:))
Egyébként a Kártyalexikonban le van fordítva a szabályrésze magyarra, valami Gerots nevű fószer írta... :)))))
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 767
F31!

Ez engem is érdekelne, gondolom óriási különbségek nem lehetnek. Mennyire ismered a magyar tarokkot? Tudsz úgy írni a franciáról, hogy csaka különbségeket vázolod, vagy inkább egyben?
Szerintem óriási lenne, ha lenne időd és vennéd a fáradtságot, hogy magyarul írnál ismertetőt, pár példajátszmát. nem kell szájbarágni, de olyanok értsék meg, akik egyébként ismerik a lapokat és a különböző fajtákat. Minél több oldal, annál jobb, szerintem találnánk rá fórumot, hogy "közöljük és terjesszük".

Előzmény: Theking (764)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 766
Ha Pesten vagy, két dolgot tehetsz. Vagy elmész a Desperados étterembe (Astoriánál), ahol a Royal tarokkot ismerheted meg, vagy elmész a BM Duna Palotába (Zrínyi utca 6) az első emeletre a különterembe, ahol a klasszikus huszashívásos játékok mennek (ami ennek a topicnak igazándiból szoros témája). Könyvet érdemes beszerezni, ajánlom Kovács Endre könyveit, főleg a Tarokk-kódexet, amelyet elég ritkán lehet kapni.
Nemrég jelent meg egy kisebb könyvecske 1400 forintért láttam a Westend Libri-ben a sport könyvek között, amiben van némi sajtóhiba és nem egy magas ívű mű, de mindenképpen ajánlott kezdőnek, hogy ismerkedjen. A tarokk ugyanis tipikusan nem könyvből tanulható játék (ahogy a sakk se), de azért alap dolgokat, a lapokat, elnevezéseiket, bemondásokat, stb. el lehet és el is kell sajátítani (ahogy a sakkbábok neveit, merre léphetnek). Ha pedig megtetszett, akkor javaslom a fenti klubok meglátogatását, akár mindkettőét, hogy ismekedj a játékkal élesben, mondjuk először kibicként, aztán elég befogadó társaság lévén, játszva is.
Mindkét klub keddenként működik, hattól.
Előzmény: lollipop32 (765)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 765
Köszönöm a válaszodat,ám budapesti vagyok, bár ha Győrben járok, akkor szívesen benézek hozzátok.

Én nem szeretnék a neten játszani, mert szerintem a kártyához hozzátartozik a társaság.

Szó mi szó, még mindig áll:szeretnék megtanulni tarokkozni.

Előzmény: Theking (763)
Theking Creative Commons License 2003.11.13 0 0 764
F31!
Légyszives pár szóval ismertesd a játékot! Hány személy játsza, hány lap kerül kiosztásra, van-e skart, partnerhivás, milyen bemondások, figurák lehetségesek, van-e adu (tarokk) kényszer, kötelező felülütés stb.
Érdeklődéssel várjuk ismertetődet.Persze, ha tudsz valami szabálykönyvet ajánlani, azt is szivesen venném!
Előzmény: F31 (761)
Theking Creative Commons License 2003.11.13 0 0 763

Többféle Tarokk tanulására nyilik lehetőség. Ha Győr környéki vagy, szivesen tanitunk a huszas hívásos, vagy royal tarokkra. Klubnapunk minden hétfőn a Törökverő kocsma különtermében van 17-21 óráig.
Mostmár a topicban van francia tarokk is!
A neten is lehet játszani, tudomásom szerint csak royalt. Le lehet tölteni különböző nagyon alap szinten játszó progikat is.
Dobj egy emailt, ha bővebb tájékoztatás kell.
Előzmény: lollipop32 (762)
lollipop32 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 762
Sziasztok,

Most találtam erre a topicra, és bár megpróbáltam végigolvasni, de semmit nem értek:((

Én ugyanis nem tudok tarokkozni. Ám régen él bennem a vágy, hogy szívesen megtanulnék. (bridzsezni is, de az itt ugye off)

Kérdezem tisztelettel, hol lehetne? Van-e rá mód?
Köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!