Keresés

Részletes keresés

k-k Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15328
De a GPS-nek nem mindig hiszek, főleg ha hol van jel hol nincs, de Nektek pedig hiszek. Bár a GPS ritkán csal és nem ennyit az is biztos. :)
Előzmény: hörpölin (15327)
hörpölin Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15327

Ja, persze elfelejtettem, hogy ti a geocachingelés miatt már "mikroprocesszoros" turisták vagytok. :-D

De hát akkor nem azt kellett volna írni, hogy "...Bár nekem a Bódvarákó-Tornabarakony többnek tűnt 6,7 km-nél, mintha soha nem akarnánk odaérni...", hanem azt, hogy a GPS szerint ... km-t mentünk! :-P

Egyébként ez a hiba az igazolófüzetben szerintem is az elefántok közül való. Valószínüleg itt is változott már a múltban az útvonal és nem korrigálták a távolságadatokat.

A 36 km/h-s sebességgel pedig talán lefutottatok egy 100 méteres síkfutást. Pl. a kis aszfaltúton Tornabarakony felé, a falu előtti hosszú "célegyenesben". Még lejt is arrafelé!

Előzmény: k-k (15325)
Morcsi Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15326
Mi is többet mértünk a szakasz bejárásakor. Pontosan most nem tudom a résztávokat, de felazsonak megvannak a részletes adatok.
Előzmény: hörpölin (15324)
k-k Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15325

De a szállásról a vá-ra mentünk, majd pecsét után onnan indultunk.

Mondjuk az állomásra odavezető út is benne van (kb. 5-600 m), de én GPS-szel kb. 18 km-t (nem emlékszem pontosan, most nincs nálam) mértem Rakacaszendig. Igaz néha nemigen volt jel a sűrűben, tehát lehet benne pontatlanság. És van is, mert a max. sebességet 36-ra tette, annyival biztos nem gyalogoltunk. :) Egyébként már T.barakonyon tartottunk kb. 14 km-nél. :o) (megintcsak emlékeim szerint) Ritka, hogy annyit mérek mint amennyi a füzetben van, de mentségükre legyen mondva, hogy a fél km-nél nagyobb eltérés ritka. Eltévedni meg nem szoktunk, mióta a GPS-ben benne van az útvonal. :)

Előzmény: hörpölin (15324)
hörpölin Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15324

Azért ez 14,4 is több, mint a semmi! Meg aztán, ha hozzászámítod azt a 700 métert is a vasútállomástól a főtérig, akkor már névleg 15,1 km!!! :-)) Vagy nem onnan indultatok?

A távolságokról nekem is van kimutatásom, és a lábunk szerint is, meg az útvonalmetszet szerint is sokkal több volt a Bódvarákó és Tornabarakony közötti táv:

Mi picivel több, mint kilenc kilométert (pontosan 9,035 km-t) mértünk erre a távra, és szerintünk van is ennyi. Főleg az a hosszú csámborgás abban a növendék erdőben a T.barakonyi országút előtt tűnt soknak.

De többet mértünk a T.barakony és Rakacaszend távra is: 5,35 km-t a névleges 4,3 helyett.

Viszont a Bódvaszilas és B.rákó közötti távolság meg kevesebbre adódott a valóságban, mint a névleges: 3,787 km a vasútállomástól mérve, viszont ugyanez 3,4 km a kéktúrás igazolófüzet szerint.

Szóval jól meg van kutyulva! A lényeg hogy ezen a távon 18,172 km-t mentünk (és mentetek) a mérés szerint a 14,4 + 0,7 km helyett!

Persze a GPS az biztosan pontosabb értéket adott, mint a mi térképmérésünk. Úgyhogy én is kíváncsian várom J. véleményét erről a szakaszról!!

Előzmény: k-k (15321)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15323

"...Bódvarákó-Tornabarakony többnek tűnt 6,7 km-nél, mintha soha nem akarnánk odaérni."

Érdekes, nekem a Tornabarakony - Bódvarákó távolság tűnt többnek:o)

Azt hiszem egyébként, hogy a valóságban is több, bár erről Joey sporttárs többet tudna írni!

Mindenesetre a Bódvarákó előtti szakasz nagyon megfogott. Nem tudom, miért kellett a Mile-hegy megmászását kihagyni, de ez a szép, kanyargó erdei út nagyon hangulatos. Csak hosszú! 

Előzmény: k-k (15321)
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15322

A Vendégváró megyék sorozatban az van, hogy nem az Emlékház a szülőház.

Igaz, ez a könyv még nem a "'nagy nyilvánosság".

Idézet Tiszacsécse honlapjáról:

"Móriczéknak Csécsén három házuk volt. Az író részletesen beszámol erről abban a levélben, amelyet 1928-ban írt Orosz Kálmán akkori csécsei lelkésznek. Eszerint a milotai faluvégen volt az országút és egy mezei út találkozásánál az a ház, ahol született. Az író 50. születésnapjára rendezett ünnepség még ennek a háznak az udvarán folyt le a nagy eperfa alatt. (A 70-es években ezt a házat elbontották, helyén ma újabb ház áll.) Az emlékházban látható bölcső ekkor került elő a padlásról, majd évtizedekig tartó leányfalui kitérő után 1966-ban, az emlékház berendezésekor adta ide a család. Móricz Zsigmond még egészen kicsi volt, amikor a másik házba költöztek a fiatal szülők: a falu kóródi végére, az országút és egy sikátor sarkára. Ezt adta el az író édesapja a községnek iskola céljaira. Néhány év múlva költöztek át az előbbivel szemközti telken minden valószínűság szerint az édesapa saját kezével épített házba, a ma Móricz Emlékház néven ismert épületbe. Az épületről maga Móricz szeretettel írt az Áldozócsütörtök című elbeszélésében. Eszerint "A ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfaerdővel körülvéve, a Tisza-parti füzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt."

Az író halálának 10. évfordulóján, 1952-ben ezt a házat jelölték meg azzal az emléktáblával, melynek szövegében - tévesen - Móricz szülőházaként szerepel az épület."

Érdekes, amit írsz, de azt hiszem, hogy az élet kissé árnyaltabb. Akit érdekelt, az tudhatta, akit nem annak mindegy.

Tiszacsécse nagyon messze van!

Végy példát a fenti, diplomatikus magyarázatból:o)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15314)
k-k Creative Commons License 2006.07.31 0 0 15321

Köszi, bár a hozzászólást csak tegnap este olvastam. :)

A hétvégén nem a terv szerint mentünk. Péntek esti bódvaszilasi szálláselfoglalással szombatra Jósvafőtől a szállásig, majd vasárnap tovább Rakacaszendig, majd vissza az autóért volt a terv. Aztán már indulás előtt 1 nappal átterveztük BSZ-Rakacaszend (szombaton ez meg is lett), majd vasárnap tovább Felsővadászig. Na ez nem lett meg. Szombaton szerencsénk is volt, mert 17 óra körül nagy vihar jött, előtte kb. fél órával értünk vissza, akkor már csepegett. Ha Jósvafőtől jöttünk volna, tuti elázunk, mert jóval később érünk a szállásra. A vasárnap elmaradt, mert valamiért nem volt kedvünk a nagyon korai keléshez és a sok utazáshoz, rájöttünk, ezt a szakaszt nem bódvaszilasi szállással kell megoldani. Majd legközelebb. Így a 7végén nem sokkal kerültünk közelebb az OKT végéhez, csak 14,4 km-rel. Bár nekem a Bódvarákó-Tornabarakony többnek tűnt 6,7 km-nél, mintha soha nem akarnánk odaérni. Rakacaszenden nem sikerült pecsételni, semmi nem volt nyitva szombat du. 3-kor. Majd akkor pecsételünk, ha innen folytatjuk a túrát.

Előzmény: hörpölin (15299)
felazso Creative Commons License 2006.07.30 0 0 15320
Nem a "Magaspart" tanösvény jelzése?
Előzmény: Törölt nick (15317)
padler Creative Commons License 2006.07.30 0 0 15319
A kék hullámmal már mi is találkoztunk.
Előzmény: padler (14149)
kvte Creative Commons License 2006.07.29 0 0 15318

A nagy forróságtól kivetődött a kéktúra útvonala...

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.29 0 0 15317
Üdv mindenkinek!

Gibárton találtam egy érdekes jelzést egy kék hullámvonal(a képen a felső). Ilyet még sehol nem láttam, és biztos, hogy nem részeg volt a kék sáv jelzésfestője, mert Abaújkér fele indul tovább a jelzés. Mondjuk lehet, hogy annyira részegen festette fel, hogy az utat is elrontotta. :D Komolyra fordítva a szót, ha vki tudja magyarázza el nekem, hogy mit jelent és kinek van felfestve.
Kynes Creative Commons License 2006.07.29 0 0 15316

Igazad van, most látom csak hogy van olyan topic is.

Előzmény: padler (15315)
padler Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15315
Szerintem a teljesítménytúra topikban inkább akadhatnak érdeklődők.
Előzmény: Kynes (15312)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15314
Nemrég volt a tévében, 1-2 hete. A dolog lényege, hogy a régi rendszer kultúrosainak nem tetszett a módos apuka gazdagparaszti háza, és hazudtak helyette egy másikat, egy kisebbet. Mire megváltoztak a szempontok, a valódi szülőház szétrohadt és elpusztult. Bár ez most kapott nagy nyilvánosságot, nekem úgy rémlik, hogy tavaly nyáron, mikor ott jártam, a helyszínen már lehetett tudni, hogy "nem ez az igázi".
Előzmény: PrInCe (15310)
olahtamas Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15313
Én is hallottam már, hogy felállították a táblát, amikor ott jártam, még csak készülőben volt:
http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=8598
Kíváncsi vagyok vajon, hogy néz ki felállítva.
Előzmény: Güsziológus (15311)
Kynes Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15312

Sziasztok!

A Bükk 900-s csúcsai teljesítménytúrára (2006.08.05)  keresek túratársat, vagy akár olyanokat akikhez csatlakozhatnék. Ha érdekel vkit az kérem küldjön egy sms-t a +36305393934 számra és visszahivom és a részleteket megbeszélhetjük. Addig is jó túrázást mindenkinek!

Dobos Péter

Güsziológus Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15311

Ez így igaz.

Pár nappal ezelőtt állították fel az emléktáblát az eredeti közelében.

Korrektek arrafelé, egyből azt kérdezték, hogy ugye tudom, hogy nem ez a szülőház.

Tudtam.

Függetlenül a kellemetlen affértól, melynek most vége, a hely hangulata lenyűgöző.

A Petőfi Sándor utcán érjük el a Kossuth Lajos utcát, melynek hatalmas kanyarulatában ott a Móricz emlékház.

Igényes a ház bélyegzője.

A kis templom is kimaradt, de egészen biztos, hogy ősszel eljutunk oda is.

Előzmény: PrInCe (15310)
PrInCe Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15310
Már nem emlékszem hogy olvastam vagy tvben láttam, de állítólag Móricznak nem is az a szülőháza Csécsén, mert az már nincs meg, erre meg ráfogták hogy az.
Güsziológus Creative Commons License 2006.07.28 0 0 15309

Móricz Zsigmond túra

Epilógus

(Tarpa)

"Mennyi szín és mennyi kincs!
szebb ut nincs és jobb ut sincs.
Ez a rév itt Éva réve:
rég ismérem, ezer éve.
- Kinn vagyunk már, hejh de kinn!
Hol van, hol van Gretna Green?
Meddig szálljunk még tovább
érted ó szép délibáb?"

Eljutottam Tiszacsécsére, kicsit csapzottan, kicsit fáradtan (talpamon hólyagok), de megtaláltam a házat.

Megtaláltam a táblát is, melyet SK lefényképezett.

Begyűjtöttem a pecséteket (Szatmárcsekén is).

Láttam Nagyaron egy táblát. Nem esik útba, de ki tudja, mikor járok arra...

A tájház ajtaján egy felirat részlete:

Nagy Ar

kis község

Láttam a Túrt. Többször is. Az öreget. A Nagyarit is. A csatornát is.

Megmásztam a Nagy-hegyet.

Kerestem az utat Tarpa és Csaroda között, de csak Márokpapiig jutottam.

Láttam a felkelő Napot, a vibráló levegőt, a gát tövében az árnyékban hűsűlő "pórnépet".

Hallottam a gólyát pitymallatkor kelepelni.

Kicsit felfedeztem Fehérgyarmatot.

Elfogyott eszméletlen mennyiségű hideg lötty.

Három napot töltöttem Tarpán.

Meleg volt, kutya meleg.

11:17-kor indult a busz, 12:50-kor az IP Vásárosnaményból. 15:10-kor az IC Nyíregyházáról.

Kicsit késett, minek következtében 18:30-kor szálltam ki a vonatból.

No com (már ami a légkondícionálást illeti). Hagyományos, ablak le, forró levegő huzat formájában be.

Csodálatos 3 nap, melyből 1 az utazás.

Tarpán nem szatmári szilvapálinka van. Ott tarpai a pálinka! Nevenincs szilvából. Apró, de rengeteg gyümölcs van egy-egy fán.

2 éjszakára 5.000 pénz volt a szállás (a szobaár 4.000 Ft, 2 főre).

1 ebéd (sörrel)

2 komplett vacsora (2-2 sörrel)

2 adag pálinka

1 reggeli (szalonnás tojásrántotta, friss kenyérrel), friss tejjel

Mindez 3.000, azaz háromezer pénz.

A vendégszeretetnek nincs ára.

Ajánlom mindenkinek!

Lesz beszámoló is, de még korai. Nagy volt az érzelmi löket. Fárasztó a három nap.

Egy mozgalommal kevesebb:o(

Vagdalthús Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15308
Csak a pontosítás kedvéért: tényleg nem a pilisiről van szó. Ugyanis a Visegrádi-hegységben van :-))
Előzmény: lükepék (15306)
Vagdalthús Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15307
Így jár, aki nem nézi... bizony. Én naponta többször is arra járok :-)) Válaszoltam a ttúrás topicban.
Előzmény: lükepék (15306)
lükepék Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15306
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
így jér az, aki nem néz tt.tr.hu-t...
Akármibe lefogadtam volna, hogy a bükki Vörös-kőről van szó, nem a pilisiről...
Így már más a lányzó fekvése.. Akár jöhetünk is!!!

HURRÁ!!!!

Ki honnan, merről????

Előzmény: lükepék (15305)
lükepék Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15305
Logisztikai nehézségekbe ütközik... :( 2 kutya (1 túlkoros+1 túlfiatal) és 2 látogatóba érkező spanyol barátnő nehezíti a szervezést.. Meg az, hogy aludni is kéne már...
Egyébként nagyon szívesen mennék... Bár lehet, h 2 tikkatag ebbel inkább valami fürdési lehetőséget kéne megcélozni
Előzmény: Vagdalthús (15297)
tomyy Creative Commons License 2006.07.27 0 0 15304
2006. júl. 15.-én teljesítettük a Gödöllői Kék-túrát Bagról indulva és ennek kapcsán szeretnék néhány észrevételt közzétenni (hátha valaki tudja hasznosítani):

- a jelzések jók, csak Bag utolsó házait elhagyva tűnik el a kék, de térkép alapján meg lehet találni a továbbvezető utat (át a patakmedren és jobbra fel az erdő széléig – bár út nincs, mert azt be szokták szántani)

- Bagtól az Ebédlő útig rengeteg a szúnyog, viszont egy db méhhel sem találkoztunk a korábbi hírekkel ellentétben (a táblákat viszont láttuk, amik szerint sok száz méhcsaládnak vannak foglalt helyei az út mentén) – tehát a méhektől jelenleg nem kell tartani

- ivóvizet bőven kell vinni mert Bag után már nincs lehetőség a pótlásra (még az Állami Telepek célban sem!)

- a lefedettség egész jó a környéken, így sok helyen lehet használni mobilt (pl. útközben menetrendről tájékozódni, P…onn-os telefonnal próbáltuk)

Joeyline Creative Commons License 2006.07.26 0 0 15303
Mármint az eredeti formázást, úgy értettem.
Előzmény: Joeyline (15302)
Joeyline Creative Commons License 2006.07.26 0 0 15302
Nem is variálta meg nagyon a szöveget a Zindex :)
Előzmény: Joeyline (15301)
Joeyline Creative Commons License 2006.07.26 0 0 15301

Országos Kéktúra Városlőd-Kislőd vá. – Ötvös vá. (Déli-Bakony, Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység és környéke, Marcal-medence)

2006. VIII. 1. kedd, 1. túranap

Találkozó 5.45-kor a Déli pályaudvaron a 6.00-kor Szombathelyre és Zalaegerszegre induló gyorsvonat végénél Városlőd-Kislőd állomásig szóló jeggyel a kézben! Csatlakozási lehetőségre a Kelenföldi pályaudvaron is mód van a vonaton.

Budapest-Keleti           6.00

Budapest-Kelenföld     6.07

Veszprém                    7.48     átszállás

Veszprém                    8.02

Városlőd-Kislőd          8.29

Teljes felszereléses túra (sátor, hálózsák, stb.) Városlőd-Kislőd vá.-tól Nagyvázsonyig.

Táv: 23,6 km

Nagyvázsony, aut. vt.   17.50   18.12

Zánka-Köveskál vá.    18.23   18.51   átszállás vonatra

Zánka-Köveskál          18.56

Balatonszepezd            19.00

Séta a balatonszepezdi bázishoz (Hidasi Eszti nagyszüleinek telke), táborépítés, berendezkedés a bázisra, ahol innentől kezdve 4 éjszakát töltünk. Esténként főzőcske a bázison és pancsi a szabadstrandon.

2006. VIII. 2. szerda, 2. túranap

Balatonszepezd            8.08

Zánka-Köveskál          8.13     átszállás buszra

Zánka-Köveskál vá.    8.20

Mindszentkálla,temető  8.56

Napi cuccos túra Mindszentkállától Nagyvázsonyig.

Táv: 25,8 km

Nagyvázsony, aut. vt.   17.50   18.12

Zánka-Köveskál vá.    18.23   18.51   átszállás vonatra

Zánka-Köveskál          18.56

Balatonszepezd            19.00

2006. VIII. 3. csütörtök, 3. túranap

Balatonszepezd            8.08

Zánka-Köveskál          8.13     átszállás buszra

Zánka-Köveskál vá.    8.20

Mindszentkálla,temető  8.56

Napi cuccos túra Mindszentkállától Badacsonytördemicig.

Táv: 19,0 km

Badacsonytördemic-Szigliget   14.42   15.38   16.42   18.17

Balatonszepezd                       15.17   16.16   17.14   18.51

2006. VIII. 4. péntek, 4. túranap

Egész napos pihenés és pancsikálás a Néplavórban a balatonszepezdi szabadstrandon. J

2006. VIII. 5. szombat, 5. túranap

Táborbontás, bázisváltás.

Balatonszepezd, vmh.   8.36

Keszthely, aut.áll.         9.31

A felszerelés gyors lepakolása a keszthelyi bázison (várhatóan az öcséméknél), ami nagyon közel van az állomás(ok)hoz, majd irány vissza a buszállomásra.

Keszthely, aut.áll.         10.00

Zalaszántó, Ádám u.    10.48

Napi cuccos túra Zalaszántótól Keszthelyig.

Táv: 22,1 km

Táborépítés, berendezkedés a bázison, ahol innentől kezdve 5 éjszakát fogunk tölteni.

2006. VIII. 6. vasárnap, 6. túranap

Keszthely, aut.áll.         7.43     10.00  

Sümeg, aut.áll.             8.28     11.15

Napi cuccos túra Sümegtől Zalaszántóig.

Táv: 22,4 km

Zalaszántó, Ádám u.    14.39   15.46   18.19

Keszthely, aut.áll.         15.15   16.15   18.50

2006. VIII. 7. hétfő, 7. túranap

Keszthely, aut.áll.         8.35     9.35    

Sümeg, aut.áll.             9.45     10.38

Napi cuccos túra Sümegtől Ötvös vá.-ig. A korábbi busz esetén a várat is meg tudjuk nézni.

Táv: 17,6 km

Ötvös              15.14

Ukk                 15.23   átszállás

Ukk                 15.27

Keszthely         16.59

2006. VIII. 8. kedd, 8. túranap

Egész napos pihenés és pancsikálás a keszhelyi városi strandon. Külön térítés nélkül óriáscsúszda és mini élménymedence. J

Belépő diákigazolvánnyal: 300 Ft/fő, felnőtt: 440 Ft/fő

2006. VIII. 9. szerda, 9. túranap

Keszthely         7.23     8.30    

Tapolca           7.54     9.07

Napi cuccos túra Tapolcától Keszthelyig.

Táv: 25,7 km

2006. VIII. 10. csütörtök, 10. túranap

Táborbontás, a bázis elhagyása.

Keszthely         7.23     8.30    

Tapolca           7.54     9.07

Teljes felszereléses túra Tapolcától Badacsonytördemicig.

Táv: 16,2 km

Badacsonytördemic-Szigliget   14.42

Budapest-Kelenföld                            18.42

Budapest-Déli                                     18.53

Előzmény: Joeyline (15298)
hallgatoozoo Creative Commons License 2006.07.26 0 0 15300

Sziasztok!

Jelentkezem az Őrségből. :) Nos, itt vagyok Őriszentpéteren, az őrségi táj teljesen lenyűgözőtt engem... a hőség pedig jól letaglózott :)) Eddig nagyjából tartom a tervezetet, de most egyenesen célbaveszem Kerkáskápolnát (letérve a kékről..), mert valahog még ma Szentgyörgyvölgyig el kell érnem! Kívánjatok sok sikert hozzá. ;) Sajnos éppen egyedül haladok egy 1,5 napja, igazán jó volna ha csatlakozna hozzám még valaki..

Igazán elmúlhatna már ez a tikkasztó hőség!!

hörpölin Creative Commons License 2006.07.26 0 0 15299

Sziasztok K-K!

A Bódva bal oldali partján (az Aggteleki-dombságon), mi is csak azt találtuk, amit Lükepék már leírt: a Szelcepuszta előtti vizenyős kis rétet. Április elején, a hóolvadás miatt eléggé süppedékes volt ott a talaj, ahol meg volt még jég, az pedig beszakadt a lábunk alatt (alatta viszont sár volt)...

A Csereháton viszont Bódvaszilas és B.rákó között nem hiszem, hogy dzsindzsával, vagy kullanccsal találkoznátok az aszfalton :-)))

Bódvarákó felett a réten átvágni, az kissé már problémás a magas, métermagas gaz és a halványan látható keréknyomok miatt. Aztán, ha beértek az erdőbe, minél feljebb kapaszkodtok, annál járhatóbb lesz az erdei földút. Egyébként könnyen járható volt az erdő a Tornabarakonyi aszfaltútig, aztán a falutól Rakacaszendig laza séta volt az egész a füves dombon átvágó földúton.

Valamit írtam erről a szakaszról (mármint a Cserehátról) a múlt héten ide a fórumba, 15200-as számon, ha van időd, nézd meg!

Rakacaszenden elég problémás a pecsét megszerzése, ha napközben érkeztek, mert akkor a kocsmák nemigen vannak nyitva. Pl. a Tornabarakony felőli első kocsmára azt mondták a falubeliek, hogy a tulajnő akkor nyitja ki, amikor kedve és ideje van, de késő délutántól nyitva szokott lenni...

Szerencsére több kocsmában is van pecsét!

Előzmény: k-k (15289)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!