Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 391

Ezt még a rezgő nyárhoz:

"A rezgő nyárfa arról nevezetes, hogy levelei >>reszketnek<< a szellőtől. Emiatt a tulajdonsága miatt szimbolizálta a félelmet és határozatlanságot. Az ókori görögök szerint az alvilágban nőtt, ezért lett a temetések és virrasztások jelképe, valamint a lázé, mivel reszketése a lázas beteg vacogására emlékeztetett; s a láz gyógyszereként is használták. A keresztény hagyomány két történetben is összekapcsolja Krisztussal: az egyikben akkor kezdett reszketni, amikor meghallotta, hogy a keresztet, amelyre Krisztust felfeszítik, az ő fájából fogják ácsolni; a másodikban megátkozták, hogy levelei örökké reszkessenek, mert nem hajtotta meg a fejét Krisztus keresztre feszítése alatt. Ezért szimbolizálja a rezgő nyárfa a keresztény jelképrendszerben a siratást vagy a szégyenkezést."

(Clare Gibson: Jelek és jelképek)

Előzmény: Mad árka (335)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.17 0 0 390

Már elkezdtem összeszedni, de most elmegyek aludni; holnap jövök az anyaggal.

Ezt a keresgélés közben leltem:

"A fűz madárkát szeretett,
a madárka meg a fűzfát.
Szeretetre hogyha lelnek,
sas sem tépi ketté őket."

:)

Előzmény: kaliko (389)
kaliko Creative Commons License 2005.10.16 0 0 389
Szia,

Köszönöm a válaszod, és nagyon várom a fűzekről a beszámolót. :o) Sajnos másik képet nem tudok küldeni most, mert ahhoz megint kölcsön kell kérnem egy digifényképezőt, és sajnos már a levelei is nagyrészt elszáradtak a kisfának (mert ugye itt az ősz :o)).
De nagyon örűlnék egy fűzfának, kedvelem őket. Ez a pici egyébként most nőtt ki kb 3 hete. Ugyanis akkor lett lekaszálva és lefűnyírózva ez a rész a tanyán, és azóta nőtt ide. :o) Lehet, hogy már rég itt van, csak most bírt kihajtani?
Előzmény: Mad árka (388)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.16 0 0 388

Üdv!

Az az igazság, hogy nem tudom jól kivenni a kép szereplőjét. Mintha fűzféle lenne, mondjuk a szomorú fűz (fehér fűz, Salix alba, keress rá) ebbe belefér. De azért még van pár fa lándzsás levelekkel, ráadásul nekem még felmentésem is van látás alól, úgyhogy ha tudnál esetleg több és élesebb képpel szolgálni... (addig idehívnám a szagértőket :-))).

Hm, viszont jó ötletet adtál, lehet, hogy a következő fás szöveget a szomorú fűzről fogom összeszedni. Egyik kedvenc fám.

Ui. Tavaly a mi kertünkbe is ilyen váratlanul érkezett egy fűz. Pedig eddig csak bálványfa jött, aztán egyszercsak lett egy fűz is. (Ez érdekes volt, remélem. :-))

Előzmény: kaliko (387)
kaliko Creative Commons License 2005.10.16 0 0 387
Sziasztok,

Látom, hogy ti nagyon értetek a fákhoz. Ezért szeretném megkérdezni, hogy ez milyen fa lehet, legalábbis szerintem fa lesz, mert már fás a pici törzse. A közelben sincs hasonló levelű fa, ezért tippem sincs, hogy milyen lehet. Nektek van ötletetek?
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.16 0 0 386
Akkor én csak addig boldogítalak ilyen "felirtokkal", amíg élsz (amíg a feliratok sírba nem visznek). Jó lesz így? :-))
Előzmény: Mad árka (385)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 385

Jééézus, ezt most láttam. Thick, ha valaha meghalok, ne Te írd a sírkövemre a feliratot! :-)

Győz: hidd el, én éjjel a tölgyfa levelét is kitapogatom. Aztán meghatározom, legalább olyan pontossággal, mintha látnám is. ;-)

Előzmény: Törölt nick (360)
győz Creative Commons License 2005.10.15 0 0 383

...még egy kép a vitatott tölgyről most már a makkjával és a kupacsával.

egyébként annyira változatos leveleket fényképeztem ma, hogy én már teljesen összezavarodtam. szerintem a tölgyek elhatározták, hogy megtréfálnak. biztosan kitört belőlüök a nevetés - amikor kiléptem az erdőből - és egymás vállán sírva-zokogva röhögtek. :))

szőrös kupacs
győz Creative Commons License 2005.10.15 0 0 382

sziasztok!

a tölgyekre még reagálnék, mert nagyon érdekes témát adnak a sokszínűségükkel, de most gyorsan had rakjak fel egy képet. ma csináltam. ezért vörös a vörös tölgy. különben gyönyörű színekben pompázik most ősszel az erdő, aki teheti vesse magát a lombok közé!!

vörös tölgy
ZsuR Creative Commons License 2005.10.15 0 0 381
Meg tele minden fa levellel - de mar megkezdodott. . .hullanak. meg egy het, es nekiallhatunk hadakizni veluk:

Magdi60 Creative Commons License 2005.10.15 0 0 377
Mivel ez a fa az egyetlen nagy túlélő még 200 millió évvel ezelőttről, bízzunk benne, hogy csak őszi köntösbe öltözött. Szerintem gyakran nézz rá szépen, kedvesen, bíztatóan és akkor majd tavasszal szépen kihajt. Talán tedd az ablakba, a két ablakszárny közé.
Előzmény: lzleo (375)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 376
Te, ez nekem elég gyanús, bár sosem volt ilyen fám. Ez inkább ki- és elszáradásnak tűnik, nem őszi lombhullatásnak. De mindenképpen megtartanám. Így voltam a szivarfával is, aztán csodák csodája kihajtott tavasszal. Pedig majdnem egész télen jégbe fagyva állt...
Előzmény: lzleo (375)
lzleo Creative Commons License 2005.10.15 0 0 375

Sziasztok!

Egy pár kép a Ginkgo dugványaimról:

Az első kettő kép szeptemberi, a többi pedig friss.

Szerintetek csak az ősz miatt száradoznak a levelek és potyognak le, vagy ez inkább a pusztulás jele? Nem merem a földet széttúrni, hátha van már egy kis gyökere, azt meg nem lenne jó letörni. Szerintetek érdemes megvárni a tavaszt, hátha megindul?

Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 374

Ezen a képen 6 tölgyfaj levele látható, szín és fonák mindegyiktől. A bal felső sarokból indulva: (1) kocsányos tölgy, mellette (2) molyhos tölgy; új sorban: (3) kocsánytalan tölgy, mellette (4) csertölgy; új sorban: (5) vöröstölgy, mellette (6) magyaltölgy.

A jobb felső sarokban van két tölgy, talán látszanak a számok: 1646 és 1647. Onnan indulok, sorban haladok.

1646: csertölgy

1647: kocsányos tölgy

1646/a (új sor): vörös tölgy

1651: magyar tölgy

1648: kocsánytalan tölgy

1649: aranytölgy (ezt már a kocsánytalan tölgy alfajának veszik)

1653: molyhos tölgy  

1652: olasz tölgy

A 248-as a csertölgy.

A 249-es a molyhos tölgy.

A 250-es a kocsánytalan tölgy.

A 251-es a kocsányos tölgy.

Szerintem böngésszétek végig, érdemes, a végére úgyis megzakkanunk mind. :) Szóval egy biztos, nagyon alakgazdagok a tölgyek és a biztos határozáshoz minél több minden kell. Ettől függetlenül az én tippjeim Győz leveleire: a) kocsánytalan tölgy b) csertölgy? para-csertölgy? (parkban szokott lenni) c) molyhos tölgy, csertölgy?

Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 373

Kocsánytalan tölgy

Magyar tölgy

Molyhos tölgy

Para-csertölgy

Csertölgy

Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 372

Kocsányos tölgy

Kocsánytalan tölgy

Molyhos tölgy

Olasz tölgy

Csertölgy

Magyar tölgy

Vörös tölgy
Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 371

Na, ez már röhejes.

OLASZ TÖLGY

●  Simon: a kifejlett levél nyele legalább 15-20 mm, a levél nagy, 8-16 cm hosszú, széles visszás-tojásdad, kissé szíves vállú; 5-7 pár széles, mély hasábú, utóbbiak gyengén karéjosak

●  Bartha: a levelek széles elliptikusak vagy visszás tojásdadok, 8-16 cm hosszúak, közepesen vastagok, felül kopaszodók, fénylő zöldek, fonákuk szürkén molyhos, később kopaszodó

●  Horánszky: levele hosszabb nyelű, mint a molyhos tölgyé, visszás-tojásdad vagy hosszúkás visszás tojásdad; válla szíves vagy lekerekített, ugyanígy a csúcsa is; a levélkaréjok szélesek, tompák, épek vagy a levél alig karéjos

CSERTÖLGY

●  Simon: a levél a hosszúkástól a fordított tojásdadig, 4-7 pár hegyes karéjú vagy hasábú, vaskos, a színe fényes, apró csillagszőröktől érdes, a fonáka pelyhes vagy kopaszodó

●  Bartha: a levelek lándzsás elliptikusak, 8-18 cm hosszúak, vastagok, felül érdesek, fénylők, sötétzöldek, fonákuk szürkészöld, többé-kevésbé maradandóan pelyhes

●  Horánszky: jellegzetesek a mindkét oldalon szőrös levelek, színük fényes sötétzöld és csillagszőrös, fonákuk világosabb, sárga molyhos; a hosszúkás lándzsás levél karéjai hegyes csúcsosak; a levelek pálhásak

●  Godet: a levél 6-15 cm hosszú, alakja változatos; többnyire keskeny elliptikus, csúcsa felé a legszélesebb; a levél mindkét oldalon 7-9, egyenlőtlen nagyságú, jól láthatóan kihegyezett karéjos; a középső karéj csúcsa többnyire röviden kihegyezett; a levélnyél 7-15 mm hosszú; a színoldal lombfakadás után érdes-szőrös, később kopasz, fénylő; a fonák világosabb zöld, puha molyhos, szőrös

MAGYAR TÖLGY

●  Simon:  a levelek nagyok, 10-20 cm hosszúak, 8-10 oldalérpárúak, visszás-tojásdadok, füles vállúak, mélyen – újból karéjos – 7-9 pár hasábúak, ülők vagy rövid nyelűek; felső harmadukban a legszélesebbek

●  Bartha: a levelek visszás tojásdadok, 12-20 cm hosszúak, vékonyak, felül kopaszodók, élénkzöldek, fonákuk világosbarnán gyapjas, majd kopaszodó

VÖRÖSTÖLGY

●  Simon: a levelek 10-20 cm hosszúak, tojás vagy visszás-tojásdad alakúak, 25-50 mm hosszú a nyelük, 7-11 mély karéjúak, ill. hasábúak, a karéjok csúcsa szálkába kihegyezett

●  Bartha: a levelek elliptikusak vagy visszás tojásdadok, 10-22 cm hosszúak, vékonyak, kopaszodók, felül fénylő zöldek, fonákuk sárgászöld

●  Godet: a levél 10-20 cm hosszú, rendszerint elliptikus vagy fordított tojás alakú, mindkét oldalon 4-6 karéjos, ezek csúcsa serte- vagy fonálszerű; a középső karéj csúcsa hosszú hegyű; a levélnyél max. 5 cm hosszú; a színoldal fénytelen zöld és sötétzöld között változó; az idősebb levél kopasz; a fonák világoszöld, a fő- és oldalerek között csillagszőrös

Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 367

Nahát, a hozzászólásom eleje meg vége jelent csak meg.

Ez volt a többi:

MOLYHOS TÖLGY

●  Simon: a levelek 10-20 cm hosszúak, tojás vagy visszás-tojásdad alakúak, 25-50 mm hosszú a nyelük, 7-11 mély karéjúak, ill. hasábúak, a karéjok csúcsa szálkába kihegyezett

●  Bartha: a levelek elliptikusak vagy visszás tojásdadok, 10-22 cm hosszúak, vékonyak, kopaszodók, felül fénylő zöldek, fonákuk sárgászöld

●  Godet: a levél 10-20 cm hosszú, rendszerint elliptikus vagy fordított tojás alakú, mindkét oldalon 4-6 karéjos, ezek csúcsa serte- vagy fonálszerű; a középső karéj csúcsa hosszú hegyű; a levélnyél max. 5 cm hosszú; a színoldal fénytelen zöld és sötétzöld között változó; az idősebb levél kopasz; a fonák világoszöld, a fő- és oldalerek között csillagszőrös

Előzmény: Mad árka (366)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 366
Elöljáróban egy mondat a tölgyfákról: „A levélalak jellegzetes, de nagyon változatos, széles határok között variál. Ezért is nehéz olykor a fajok és a közöttük kialakuló hibridek vagy köztes formák azonosítása (az összes hazai tölgynek azonos kromoszómaszáma van).”

KOCSÁNYOS TÖLGY

●  Simon: a levelek majdnem ülők, vállukon fülesek, karéjoksak, 5-9 pár oldalerűek, kopaszak vagy csillagszőrösek, szíves vállúak, a három legfelső karéj ujjszerűen kinyúló; a fonákon fehér szőrzetűek

●  Bartha: a levelek elliptikusak vagy visszás tojásdadok, 8-15 cm hosszúak, vékonyak, kopaszak, rövid nyelűek (2-5 mm)

●  Horánszky: a levelek igen rövid nyelére a füles levélváll ráfekszik; a levél visszás-tojásdad, részaránytalan, a nyele felé keskenyedő, mindkét oldalon 4-6 karéjú; a karéjok szélesek, szabálytalanok, ép szélűek, olykor mellékkaréjok is kifejlődhetnek

●  Godet: a levél 5-16 cm hosszú, fordított tojás alakú vagy elliptikus; a felső harmada a legszélesebb; mindkét oldalon 4-5 szabálytalan, lekerekített karéja van; a középső karéj csúcsa lekerekített; a levélnyél legfeljebb 7 mm hosszú; a színoldal fénylő sötétzöld, kopasz; a fonák világostól sötétzöldig változó, ritkán gyéren szőrös

KOCSÁNYTALAN TÖLGY

Most jönnek a képek. Vessétek össze, szerintem elég egyértelműen jelzi a problémát.

Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 365
Rögtön jövök a "problémával" (részben magamat illetően), csak szeretnék pár fotót feltölteni és elég nehézkesen megy. Pontosabban szólva nem megy. :) Csinálom, remélem, most már sikerül.
Előzmény: győz (364)
győz Creative Commons License 2005.10.15 0 0 364

igen, kérlek mondd! ...bár én is csertölgynek néztem a jobb oldalit. az indokom az, hogy a levélszéli hullámok némelyike tartalmaz egy kisebb hullámot is. az meg csertögy. nem?

Előzmény: Mad árka (363)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 363
Ööö, ez nagyon zicher? Mert szerintem ez három különböző fajta. A jobb oldali például szerintem majdnem biztosan molyhos tölgy. A nagyobb karéjok csúcsa kicsípett... ez egyértelműnek tűnő bélyeg itt. A bal oldali pedig szinten nem ugyanaz, mint a középső. Ezeket mondhatom? Vagy lemaradtam valamiről? :)
Előzmény: győz (362)
győz Creative Commons License 2005.10.15 0 0 362
nagyon jó könyved lehet, én könyvem alapján csak a jobb oldalon lévőre mondtam volna, hogy csertölgy. a fákat is lekapom nektek, gyönyörű példányok!
Előzmény: Magdi60 (359)
győz Creative Commons License 2005.10.15 0 0 361

amit ilyen késő éjszaka ki tudsz tapogatni, az nem biztos, hogy fával kapcsolatos :)

Előzmény: Mad árka (358)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.15 0 0 360
Jó bazi nagy pollenje van, nagyobb, mint a fa. Így könnyű...
Előzmény: Mad árka (356)
Magdi60 Creative Commons License 2005.10.14 0 0 359
Szerintem csertölgy mind a három. Legalábbis a könyv szerint ilyen változó lehet a levele.
Előzmény: győz (357)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.14 0 0 358

Ha esetleg bejönne a kép... de nem.

Csináljuk úgy, hogy kitapogatom. Mit érzek? ;-)

Előzmény: győz (357)
győz Creative Commons License 2005.10.14 0 0 357

sziasztok!

akkor a lassan már rendhagyónak számító rejtvény tőlem :) :

milyen tölggyé a középső levél?

quercus
Mad árka Creative Commons License 2005.10.13 0 0 356

MAGAS KŐRIS

(Fraxinus excelsior)

A magas kőris az olajfafélék családjába tartozik. Általában 40 méterig nő meg, őshonos fáink egyike. Ha messziről nézzük, hamar kitűnik, hogy a csúcs a legszélesebb része.

Javarészt az 50. életévének környékéig nődögél, majd 100 éves kor körül lezárul. Ezen túl már csak vastagszik, akár egy méter szélesek is lehetnek. Amúgy kb. 200-300 évig él. Idősödve a héjkérge szürkévé válik, léces hálózatot mutat.

Régebben dárdát, lándzsát, vadászeszközöket készítettek fájából. Erre különösen alkalmas volt, mivel hosszú rostos, rugalmas, törésbiztos, ámde hajlékony, kemény fájú. A középkorban éppen ezért a várak körül gyakran ültettek kőrisfát. Manapság szerszámnyélnek, keréknek, tornaszereknek, bútoroknak használják fel. Emellett rétegelt lemez és parketta formájában találkozhatunk vele.

A kőris 30-40. éve körül kezd virágozni, akkor először. (Ezt azért jó lenne, ha valaki megerősítené, mert nem vagyok róla meggyőződve.) Még lombfakadás előtt, áprilisban hajt ki a sokvirágú bugavirágzat. Nincsenek se csésze-, se sziromlevelei. A portokok 2-4 nappal később nyílnak fel, mint ahogy a bibék érnek, így elkerüli az önmegporzást.

A mag lapos, hosszúkás repítőszárnyban helyezkedik el, egyébként makktermés. A termések leválása a tavaszelőig is elhúzódhat. A virágzás után fejlődnek ki a levelek. Páratlanul, szárnyasan összetettek, a szélük fűrészes. A fonák az erek mentén vörösesbarnán gyapjas.

Leggyakrabban folyóvízek partján találkozunk vele, valamint szurdokerdőkben, elegyes lombú erdőkben. Csak mélyrétegű, üde vagy nedves, ásványi anyagokkal jól ellátott talajokon érzi jól magát.

A kőrislombbal való takarmányozás igen ősi. Azt írják a régi mondák, hogy egy Fleidrun nevű kecske a világ fáját (becses nevén Yggdraszil) legelte, amely kőrisfa volt. Az Edda kéziratok is tudósít Yggradszilról, melynek a gyökerei az alvilágig értek, s a bölcsesség és sors forrásából táplálták a növényt. A törzse a Földet tartja, a koronája az égboltot támasztja. Rajta mitikus állatok laknak, szerepük, hogy a világ életét fenntartsák. (Azért ez korántsem hülyeség…)

A kőris fáját régebben friss sebek kezelésére használták. A fiatal hajtások párlatát pedig fülfájás elűzésére és kézremegés csillapítására használták. Svájci néphagyomány szerint pedig köszvény ellen is jó, bár ahhoz már kellett némi bűvészkedés (9 kőrisvesszőt kell levágni, bebugyolálni egy lepedőbe és magunkkal vinni :-). További érdekes történet, miszerint a kígyók félnek a fa folyamatosan mozgó árnyékától, ezért a vándor nyugodtan elnyújtózhat alatta.

A kőris neve sok külföldi helynévben is fellelhető, hasonlóképp Magyarországhoz. Régen körösfának nevezték, s az így képzett helynevek az ártéri erdők kőrisfáira utaltak. Ennek egy picit utánanéztem, de etimológiai szótárak nem ezzel magyarázzák a Körösöket, többnyire inkább bizonytalan eredetűnek vélik.

(Ez meg a pollenje)

Ez pedig a búcsúkép. :-)
Mad árka Creative Commons License 2005.10.10 0 0 355

Jahh, na igen. Szerintem ez nem antiszocialitás, de nem is hiszem, hogy definiálással kéne foglalkoznunk. Mindenesetre nem fogom ide leírni a bajaimat. Hosszú is lenne és dögunalmas. Még annyira se jó, mint a bikkamakka. ;-)

Előzmény: Törölt nick (354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!