Tapasztalataim szerint káosz uralkodik ezen a vonalon. Ha az engedélykérő lapon feltünteted a régi lejárt hívójelet, van rá (lehet rá) esélyed, hogy megkapod, ha az nem lett másnak, más körzetben kiadva és 3 karakteres. Egyik amatőrtársunk pár hete visszakapta a régit. Én csak a partnerkódot tüntettem fel és nekem újat adtak, de a régi sincs kiadva a mai napig sem senkinek. 2001 februárjában járt le a régi. (tehát ilyen alapon még szabad és egy körzetben sincs kiadva senkinek) A harmadik variáció pedig újonan vizsgázó társunknak adták ki az egyik lejárt hárombetűs hívójelet, ami anno ráadásul még ugyanabban a körzetben is dolgozott. Mindjárt lehet kezdeni a QSO-t a riport helyett magyarázkodással, hagy az nem én vagyok és még csak unlis állomás sem vagyok, ez nekem új és tessék megszokni a hívójel mellett az új nevet. Szóval, ha ezt nekem valaki megmagyarázza, akkor emelem kalapom az illető előtt és mindem tiszteletem az övé.
Hidd el tájékozódva vagyok, nem is kicsit, hogy a topikon kérdezek, mindenütt, ha szükséges.
"Csakhogy ilyen sáv (nemzetközileg!) nem kétezik!!!!!!" Ez esetben a fél világ, egy nem létező sávon forgalmaz! DE FORGALMAZ!!
"akkor miért várod el oly' nagy hangon, hogy az viszont gyámolítson téged?!" Tévedsz, engem e téren nem kell gyámolítani, de sajnos tapasztalatom jelentősen negatív a kisbetűs szervezettel kapcsolatban. Ez idáig bármely témában írt leveleimre, nem jött válasz tőlük. De írhatnék egyébről is. Viszont, nem egyes szám első személyeben kérdezek, hanem sok rádióamatőr elmondott kérdéseit és véleményét írtam le.
Részleteiben: Nem hinném, hogy egy internetes topik a megfelelő hely a kérdés felvetésére. Nagyon jó indulatkeltőnek, gumicsontnak, de semmiképpen sem célravezető. Inkább hivatalosan kérdezted volna meg az NHH illetékesétől. Ehhez még okmánybélyeg sem kell. Csak egy levél - akár e-mail is lehet. És a válasz után tájékoztathattad volna a "topiklakókat". Hi!
Valóban nagyon jó lenne 50 MHz-en is forgalmazni. Csakhogy ilyen sáv (nemzetközileg!) nem kétezik!!!!!! :(((( Lásd az FNFT-ben a Nemzetközi Rádiószabályzat vonatkozó részét itt: http://www.nhh.hu/menu2/m2_6/fnft/fnft-doc/fnft2004_02_mell.doc amely szerint a mi földrajzi Körzetünkben (Európa és Nyugat-ázsia) NINCS kiosztva rádióamatőr célra a sávszegmens.
Tehát a bürokraták joggal (?) mondják: mit akartok? A nem létezőt?
Lehet (és kell) arra hivatkozni, hogy az 1. Körzet összes többi országában a nemzeti hatóságok - bár más-más alapon - engedélyezik a használatot.... hiszen az egyes nemzeti hatóságok saját joga az engedélyezés. Nem lehet arra hivatkozni, hogy nemzetközi érdek, meg Európa, stb. Ráadásul nem érvényes rá a CEPT TR.... ajánlása sem (nem CEPT sáv)
Kell arra hivatkozni, hogy már 1982-ben nemzetközi megállapodás született (hazánk is részes ország, elfogadta) arra nézve, hogy legfeljebb 2002 végéig megszüntetik a tagországok a TV I. és TV III. sávban (TV VHF 1-12. csatorna) a műsorszórást. A magyar hatóság nem tartotta be ezt az ajánlást. (Persze ez nem jelenti azt, hogy ha fel is szabadul a sáv, azt nekünk osztanák ki....). Arra nézvést nincs adatom, hogy Bp. és Nagykanizsa környékén hányan nézik az 1. csatorna adását....
Személy szerint nem hinném, hogy személyes érdekeltségről van szó. Inkább vaskalaposságról.
Amit hiányoltam a fentiekben részedről, én megtettem. Hivatalos papírom van arról, hogy RH "C" fokozatú engedélyemmel legálisan hallgathatom az 50 MHz-et rádióamatőr célból.... :D Az más kérdés, hogy ostoba volt az illetékes válasza, mert az engedélyem mellékletében ilyen frekvenciasáv nincs megjelölve, de ennek ellenére külön papíron megengedték... Hi!
Azt sem hinném, hogy ezt a helyzetet büntetésként kellene megélnünk. Ilyen alapon az is büntetés, hogy Németországban tolerálja a jogszabály a gépjármű vezetők csekély mértékű alkoholfogyasztását, nálunk pedig nem..... (Ez sem büntetés, inkább megőrzendő vívmány...) Ezen kérdésed tényleg demagóg.
A kisbetűs mrasz pedig már kétszer írásban is benyújtotta a jogszabály előkészítés időszakában az erre vonatkozó javaslatát. Kár, hogy nem tudsz róla. Ezek szerint náluk sem tájékozódtál. Tudomásom szerint az FNFT újbóli átdolgozása most van folyamatban. Múlt hét kedden volt - egyebek mellett - e témában is szóbeli tárgyalás az illetékesekkel.... Ennyit a kisbetűról.
Az már csak saját személyes megjegyzésem, hogyha te nem támogatod a szövetséget (gittegyletet), akkor miért várod el oly' nagy hangon, hogy az viszont gyámolítson téged?!
Van, amiben el lehetett érni eredményeket, van, amiben nem, vagy még nem.
Csak példaképpen: nem kell újra vizsgázni az "A" fokozatú engedélyeseknek és meghosszabbítható az engedélyük; megszűnt a szerencsétlen jogalkalmazás az "egyedi" suffixek ügyében; meghallgatták a szövetség álláspontját 7 MHz ügyben; rendszeresek a konzultációk a vizsgák tartalmát illetően.... stb.
Még nem sikerült új engedélyfokozatot elfogadtatni (Extra), még kell hangolvasásból vizsgázni (talán nem sokáig?), úgyhogy van mit tenni.... Ezek sorában egy (1) az 50 MHz nemzeti hatáskörben történő (akár időben, vagy térben korlátozott) engedélyezése is.
Szerintem fogjunk össze és "bombázzuk" együtt (ésszel!) a hatóságot, hogy nagyobb, szélesebb jogosítványokat kapjunk!
amatőrtársi üdvözlettel: HG4I - a gittegylet tagja,
Az elmúlt hétvégén kirándultam Rozsnyó környékén (1292m), látszott az Alacsony és a Magas-Tátra is. Keresgéltem a 2m-es sávon, a szlovákok nem voltak valami aktívak, többnyire hazai forgalmazásokat lehetett hallani.
Engem valami külföldi 2m/70cm frekitálblázat érdekelne. Olyan, ami közel van. Pl.: Szlovákia. Érdekelnének az átjátszók.... Ezenkivül a Budapesten kívül levő frekik. Pl:rendőrség, repülőtér.... Hol találok ilyeneket?
A 6m más tészta; bár már sok éve távol vagyok ezektől az információktól, de emlékeim szerint valamelyik hivatalnak volt-van azon a frekin rádióhálója. Meg kell várni, míg kihal a technika. De ez csak halvány emlék, majd valaki kijavít.
Kérdések!
Vajon meddig kell még várnunk a 6m-es sávra?
Európa nagy részén már évek óta használható, itt miért nem?
Mindenben majmoljuk a nyugatot, ebben miért nem?
Miért ragaszkodnak az 1-es TV csatornához, hisz már senki sem nézi?
Esetleg valaki személy szerint érdekelt a tiltásban?
Nem kellene ez esetben megválni az akadályozótól?
Miért kell nekünk elmaradottabbnak lenni, mint a környező országok?
Miért büntetik ezzel is a hazai és az európai rádióamatőröket?
A mrasz miért nem lép megfelelően a rádióamatőrök érdekében? A kisbetű minősítés!
A mrasz ezzel nem azt bizonyítja, hogy gittegylet?
Milyen árban lehet egy ilyesmi Frekvencia zavaró cucc? Ha valamelyikőtöknek van kedvetek megcsinálni, akkor megdumálhatjuk az árat, csak ne kerüljön sokba.....sajna nincsen olyan eszközöm amivel be tudnám mérni hogy zavarjam az Fm 100-108 közötti tartományt.
Egy ember van ott, aki szokott járni szórakozni... Megismertem a hangját. Multkor a rendőrségi frekire játszott át minket a PMR 2 csatornájáról. És undorítóan beszél. Abba reménykedem, hogy itt van, és megtudjuk beszélni a dolgot, hogy mi baja van... Na mindegy nem akarok ezzel senkit zargatni a fórumon. Meg topik offot se szeretnék. Csak azért közöltem veletek ezt, hogy néha hallgatózzatok arrafele, ne csak én lepődjek meg. :))
Nem semmi volt, hallgattuk egy páran az anyázást, sajnos az elejéről lemaradtunk. Nem tudom hogy kezdődött, de azért már hallottam ilyen trágár beszédet.
A 70 centin (a pontos frekit most nem tudom) szokott egy oltári trágár társaság lenni. Hívójelük se nagyon van, legalább is nem úgy tünik. Azok talán még ezen is túl tesznek.
Egyébként azon a frekin van egy társaság évek óta, ők szoktak ott beszélgetni, de még sosem hallottam trágárkodni őket, sziktam is velük néha beszélni.
Nézd, ha azon gondolkodott, mi volt ez, mármint ki voltál te, az őszinte és érdek nélküli reakciónak, tudatlanságnak tűnik :-), így feltehetőleg nem rádióamatőr. Akkor pedig bárki lehetett bármilyen készülékkel, hiszen a sávok nyitottak, és az a változat valószínűbb, hogy fogalma sem volt, min és hol beszél, általános szabályokról nem is beszélve. De csendes frekvenciára vágyó, renitens taxistól kezdve az úszómesterig akárki lehetett.
Tegnap hallottam egy érdekes dolgot a 144.565Mhz-en... Ezen e frekin nem szoktak beszélgetni. Na mindegy, jó volt a téma, gondoltam, becsatlakozok a beszélgetésbe... Mondtam a hívómat... Ők semmi, se név se köszönés, csak annyit mondott, hogy ez mi volt, meg hogy ne figyeljenek rám... Megkérdeztem, hogy hogy szólíthatom, hogy mi a hivojele... Semmmi. Utána meg trágár szavakkal elküldtek a "melegebb éghajlatra". :((( Ilyen mocskosul beszélő embereket még nem hallottam rádióamatőr frekvencián. Minden nap hallom őket... De semmi hívó. Nem hinném, hogy régen ilyen volt a rádióamatőrség...
Szerintem is túlzás, hogy mindenütt szól. Annak idején én is kipróbáltam... Mellesleg a régi számítógépek TV-modulátora sem volt valami bonyolult. :-) Igaz, azok kábelre dolgoztak.
De azért tegyük hozzá hogy egy nyomkodóst ( vagy más zavarforrást ) megtalálni egyáltalán nem egyszerű, még a profiknak ( pl. HIF ) sem sikerül minden esetben. Jó adag szerencse is kell hozzá. Volt mikor beragadt rádiót kerestünk és a háttérben folyó beszélgetés segített, de olyan is hogy a rádiót elbitorló kisgyerekkel folytatott beszélgetés során árulta el a címet. :-)
Azért 3 tranzisztorral már rendes 100-200mW-os adót is lehet építeni ami csak FM-ben modulál, és nem zavar semmit, és ez simán elszól több száz méterre. Ha választani kell akkor inkább ilyet építenék. :-)
Hogyis mondjam! Három tranzisztoros áramkört talán pókhálóban is összeköthetsz. Pontos frekit nem kell meghatároznod, mivel akkora felharmonikus tartalma lesz a kütyünek, hogy mindent beterít. Középiskolás koromban hasonló áramkört bütyköltem össze azthiszem BF178-at használtam a végének, de az volt az oszci is. AM-be és FM-be is modulált, nem akarom most elmagyarázni hogy milyen elven. A Miller kapacitás változott a kivezérlés függvényében, így a vezérlés hatására minden változott. Öreg kollégámat szivattam meg vele, amikor át akarta adni a kuncsaftjának a megjavított videoton autórádióját. Hálául egy félüveg krásznájá moszkva kölnit locsolt a nyakamba.