Szia az irány nekem is ez amit leírtál. Itt csak a tanácsokkal és a tapasztalatokkal az idöt rövidítenénk le, már ha lenne jótanács. Jó az az ötlet hogy tanulj saját károdon, de lehet ha 15 évesen maradok a galambászatnál akkor ma már máshogy lenne. De én nem úgy gondolom nekem 10 év kell hogy rájöjjek hülyeség amit csinálok.Én 3-4 évben korlátoznám a galamb állományomat, és akkorra leszükíteni jó repülö kis létszámra.ÁÁ Itt jut eszembe valaki leírhatá mit értünk a kis létszámú galambállományon db-osítva.Értem ez alatt a tenyészpárok db, hagyott fiatalok db ,és a versenyzök db számát . ami eredményes lehet.
Üdv! Én a sampionokat adó tenyészpárt úgy értettem, hogy minden galambász akitől én galambot hoztam eddig az mind egytől- egyig szuper latívuszokban beszélt az adni kívánt galambokról. Hogy ez ilyen jó meg olyan jó.........Ha az olyan jó ahogy állítja akkor miért nem tartja meg ? Azért hogy egy kezdő meg verje az ő galamjaival???
Üdv! Hát igen...... Én arra leszek kíváncsi, mit mutatnak jövőre mint 2 évesek. Mert évesen a rövidtáv után nem röptettem tovább. Munkahely változtatás, lesz-e időm , pénzem röptetni stb stb stb. Azóta rendeződtek a körülmények. Az idei fiataljaimat el ajándékoztam, viszont ahova kerültek ott jól repültek, tehát szerintem az irány jónak mondható.
Az a legnagyobb baj, hogy egyből sampion kell. Lépésről- lépésre. Igy lehet tanulni, ha a sok hülyegyerek kis polszkin tanulna meg veztni kevesebb diszko baleset lenne apuci autojával....
Ma délelött kiállításon voltam, ahol a kerület egyik ikonjával beszélgettem. Meséli, hogy volt nála egy közös ismerősünk, akivel végig nézték a galambokat. Az egyik galambot felemeli a vendég, megpuszilja és azt mondja, ,,őregem ez a dúcod legjobb galambja". Majdnem leültem úgy meglepődtem, mondta. Az volt.
Jaaa és még valami! Én a saját bőrömön tanultam meg, hogy nem kell minden sporinak a "kezdők segítségére" szánt galambjait elfogadni. Egyszerű: Ha annyira jó akkor miért adja ki????? Ha nekem lenne egy sampionokat adó tenyész párom, azokat hét lakat alatt őrizném.
Amikor a modern postagalamb standardját megalkották, a múlt század elején valamikor, az hogyan történt? A kor leghíresebb tenyésztői összeültek, és pontról pontra végigmentek az ideális postagalamb testi felépítésén, amelyek láthatók, kézzel kitapinthatók voltak, egyszóval a kézből való kiválogatás szempontjait írták le, tették közkinccsé. Akkoriban a neves tenyésztő egyenlő volt a kiváló versenyzővel. Nem véletlenül őket kérték fel erre a munkára. Értettek hozzá. Akkor még nem voltak csodaszerek, a gyógyszereket, vitaminokat nem hogy nem alkalmazták, de még nagyon fel sem fedezték. Az akkori eredményes dúcok mögött magas fokú tenyésztői munka állt, esetleg egy alkalmazott dúcgondozó személyében. Akkor még nem létezett a nagyüzemi galambkereskedelem, aki jó galambokat akart, annak ki kellett tenyésztenie azokat. Akkor annak fogták fel postagalambászatot, ami valójában. Állatnemesítésnek. Ennek sikeréhez tudatos és tervszerű pozitív szelekciót kellett folytatni, galambgenerációkon keresztül. Így alakultak ki olyan, egymástól jellegzetességeikben erősen eltérő törzsek, amelyek leszármazottait küllemi jegyeik alapján helyenként még ma is fel lehet ismerni, és amelyeken a világ minden eredményes állománya alapul.
Márpedig ha az akkori postagalambok minősége küllemi jegyek alapján megítélhető volt, akkor a maiakkal sincs másként. A biológiai törvényszerűségek nem változtak. A régiek lehet ezeket nem iskolában tanulták még, de felismerték és alkalmazták azokat.
Ma már nem a galambminőség, hanem az azonnali siker a mérce. Siker, bármi áron, a lehető legkisebb energia befektetéssel. Évtizedekig tartó tenyésztői munka, melyről végül kiderülhet, hogy rosszul csináltam? Ugyan…
(Hogy a kiállításokra való tenyésztés hová vezetett, azt kéretik nem idekeverni, az egy másik, sokkal későbbi történet.)
Üdv! Látom a " nagyokat " nem nagyon hatja meg ha egy kezdő kérdez! Én is kezdő vagyok. Én 2012 ben gyűrűztem 40 fiatalt. Meg röptettem őket a fiatalok versenyein. Meg maradt a végére 22 . Köztük 5verseny 5x helyezett tojó, meg 5 verseny 4 x helyezett hím. Ők ketten idén párban voltak. Jót a jóval. Szerintem. Aztán volt idén meglepetés is számomra. A tavaly 5x helyezett tojóm évesen egy sima 180 ról egy hétre jött meg..... Van egy hímem aki a fiatalokén csak haza - haza jövögetett meg tartottam mert volt helyem, évesen 2x dúc első több helyezéssel.
Úgy van, sok a kókler. De ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet kézből helyesen megítélni egy galambot. Mert itt többen ezt állítják, vagy legalábbis kételkednek benne.
Sajnos, tényleg olyanokra vagy kiváncsi, amit nem lehet megválaszolni. Honnan tudjuk, mit fognak repülni az éveseid, mennyit érnek a tenyészeid? Ha ilyenekre lenne válasz, nem lenne postagalambászat.
Személy szerint azt tanácsolom, hogy ne pátyolgasd őket, keményen röptess, most kell megtalálnod azt az irányt, amerre később elindulsz. Ha van jó galamb a birtokodban, akkor megmutatja magát, ha meg nincs, nem kár értük.
Akkor megint árnyékra vetődés... Még meg is lincselhették volna...
Szörnyű lehetett ezt átélni, ha ártatlan... Remélem igen és akkor nincs ügy...
és a rágalmazók lapítanak és várják a következő áldozatot, hogy rá vethessék magukat... Én nem akarom védeni, de egy életre tönkretették ha kiderül, hogy ártatlan, de ha bűnös kapja meg azt ami jár neki... Minden esetre valóban nagy a csend! Remélem tudja, hogy mi a következő lépés!
Legszebb öröm a káröröm. Nem kívánom senkinek, hogy így meghurcolják. Akik ebben közreműködtek, a közzé tett iratokból kiolvashatóak. Nagy a halgatás ezzel kapcsolatban mostanában. Tudomásom szerint bíróságon van az ügy.
És aki a tenyészértéket keresi,vizsgálja,?? Én napjában akár többször is kézbeveszem galambjaimat, legjobb tenyészgalambjaim külső jegyei beleégtek az agyamba,kezembe..mindig ha kézbe veszek egy galambot azokat a tulajdonságokat keresem rajta mint a legjobb galambjaimban, és igaz nem 100%os pontossággal, de nagyon sok másoknál jó tenyészgalambnál látom,érzem ezeket.