Keresés

Részletes keresés

szonyegery Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3452

Áhhá!Megvilágosodtam.Köszönöm!Üdv!Szőnyeg

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3451

HG!I,

Ettől még használják, ha nem is írják be.

A legutóbbi ilyen rádiórendszernél is be lett írva a rendszertervbe a select 5, a frekikijelölési határozatban meg : "hívórendszer típusa: 0".

Egyszerűen már nem nagyon érdekli a hatóságot, csak annyi, hogy beszédforgalom van e rajta vagy adat netán.

De most komolyan: te sem mondod  hogy Magyarországon 108 darab rádiórendszer használ szelektív hívórendszert, ebből meg a select 5 még ennyi sem. Ez csak a papírforma.

Csupán csak azért írtam, hogy nem kevés használja, legalább mi a  hozzáértők ne vezessük  félre az érdeklődőt. 

Előzmény: HG4I (3448)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3450
4I ! ---- Gyere a Burabura, megadom a doboz sört amivel tartozok régről. (egy jogi kérdés miatt)
Előzmény: HG4I (3448)
hg4ggv Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3449
+van a megoldás elméletben :)
A jelenség oka +található a kézikönyvben: "The receiver’s audio output and S-meter are disabled when using the Continuous Sweep."
Szóval ha nem folyamatos letapogatás módban van akkor elméletileg megy a hang is. Ahhoz pedig a "B" gombot kell nyomni kb 1 mp-ig és átvált. A letapogatás újraindításához pedig az "A"-t kell egy mp-ig nyomni... Ha hazaérek kipróbálom.
Bocs attól akit nem érdekelt...

73, DX de HG4GGV Feri
Előzmény: hg4ggv (3446)
HG4I Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3448

Ja Gabóka!

Az NHH nyilvántartása szerint 18700 bejelentett URH rádióhálózat működik (ebben nincs benne a műsorszóró szolgálat, a mikrohullámú hálózatok, valamint az engedélyhez nem kötött berendezésekből álló hálózatok!!!). Ebből szelektív hívórendszert (a rendszerterv szerint, tehát bejelentetten) mindössze 108 használ. Ez kevesebb, mint 1 %.

Az más kérdés, hogy ez hány készüléket takar.

Én hálózatról, nem eszköz darabszámról beszéltem....

na, csá!

Előzmény: Törölt nick (3444)
robika1001 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3447

üdv Mindenki

Van valakinek Tapasztalata Yaseu FT 7800 e Tipusu rádióval.

Jó rossz tulajdonságok egyebek

hg4ggv Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3446
Üdv!

Lehet, hogy másnak triviális, de lenne egy kérdésem.
Hogyan lehetne az FT857D-n a hangot is előcsalogatni ha a készülék spektrum analizátor módban van?

Köszönöm, 73 DX de HG4GGV Feri
Kovsebi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3445
Lehet valahol kapni olyan rádiót, amiben olyasmi roger beep van, mint a tűzoltóságnak? :)
Tegnap hallottam olyat a pmr-en.
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3444

"Nagyon kevés hálózatban használják"

Ezt honnan vetted?

A kevés relatív, de szerintem ez így nem igaz.

A rendőrök is néhol az országban, a határőrök minden rádiója az egész országban , az OMSZ minden rádiója, az E-on összes készüléke , több taxis cég , közútkezelők , a kis rendszereket nem is említem.

Én így írnám: a  select 5 a ZVEI 1 és ZVEI 2 protokollal  a legelterjedtebb szelektívhívó rendszer Európában.

Rádióamatőr berkekben valóban nem ismert nálunk a készülékek miatt.

Előzmény: HG4I (3442)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3443

Gabó600!

Még, hogy nem értem, de miért most piszkálod a sávot? Évtizedek óta így van és senki nem lépett ellene. Még a MRASZ se, pedig lett volna rá ideje. Szegény MRASZ, túl sokat követeltek és nem képes teljesíteni, eljárni a rádióamatőrök érdekében.

Előzmény: Törölt nick (3440)
HG4I Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3442
Hellóka!

A SEL5 egyfajta szelektív hívó szabvány. Többféle dolgot lehet vele csinálni, például:
minden PTT nyomásakor lead egy 5 hangból álló jelsorozatot (néhányszor 10 - 100 ms egyenként) és ez egyértelműen azonosítja az adó félt. (A diszpécsernél a vevő kiírja az éppen adó állomás számát.) Lehet egyéni hívásokat adni (vevő oldali lezárással), ekkor csak abban az esetben nyit ki a zajzár a vevön, ha a sajár jelsorozatát kapta, vagyis őt hívták. Lehet aztán körözvény (másnéven: csoport) hívást adni, ekkor a saját csoportban tartozók vevője nyit ki, stb.....
Több alszabványa létezik. Az egyes hangok frekvenciáját, hosszát, a köztük lévő szüneteket a jobb rendszerekben a rendszergazda tudja programozni a hálózat sajátosságainak és a felhasználói igényeknek (pld. átjátszó feléledési idők....) megfelően.

Rádióamatőr célra alkalmatlan - illetve szügségtelen.

Nagyon kevés hálózatban használják.

73! HG4I
Előzmény: szonyegery (3441)
szonyegery Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3441

Üdvözlet Mindenkinek!

Lécci mondja már meg nekem valaki mi az a SEL5? Olyan félprofi szinten.

Köszönöm szépen! 73! (és LOTTO5 :) Üdv!Szőnyeg

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3440
Mit számoljak, szerintem nem érted, hogy máshol szélesebb ez a sáv is.
Számolj.
Előzmény: dragon7w (3436)
airband Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3439
Na, úgy néz ki, hogy megtaláltam a megoldást. Csak egy picit jobban kellett átnézni a TDA7000-es FM vevő leírását. 1,5MHz-től egyészen 110 megáig lehet hangolni ezt a vevőt, és a KF sávszélessége kisebb, mint az elterjedt WBFM vevőknél alkalmazott KF szűrőké. (Több helyen olvastam, hogy a kapacitásokkal könnyen be lehet állítani a kívánt sávszélességet, nem kell a tekercsekkel bajlódni). Persze nem ezzel oldom meg az egész vevőt, csak a demodulálást. Vagyis fixen 10,7 megán fog járni ez az áramkör, a sávszélessége pedig jó lesz a műholdakhoz. Egyébként a többi paramétere is olyan, amivel azért egy nem túl rossz KF/demod. fokozatot lehet produkálni. Egy egyszerű kristályoszcillátorral stabilan be lehet állítani a kívánt KF-frekit. A többit majd meglátjuk! ;-)
Előzmény: Törölt nick (3432)
Amphenol Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3438

Sziasztok !

Itt a nyár , itt a jó szporadikus terjedések ideje .

Én is készülök ...

AMp

TamiBT Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3437
:D
Előzmény: dragon7w (3436)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.06 0 0 3436

Gabó600!

A válasz rossz. Egyszerüen, csak számolj.

Üdvözlet.

Előzmény: Törölt nick (3435)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3435

Még egy pont: Miért kell a 70 cm es sávban szorongani az 1,6 MHz es shiftttel,bonyolultabban és drágábban átjátszókat csinálni, mikor 7,6 MHz el egy sima duplexszűrővel egy antennával is lehetne?--- Csak.

Előzmény: dragon7w (3433)
airband Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3434
Az lehet, de az lesz az utolsó alternatíva! :-) Addig még lefutok pár kört az ügy érdekében.
Előzmény: Törölt nick (3432)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3433
A válaszok!

Vajon meddig kell még várnunk a 6m-es sávra? --------- Sokáig!

Európa nagy részén már évek óta használható, itt miért nem? --------- Csak!

Mindenben majmoljuk a nyugatot, ebben miért nem? ---------- Csak!

Miért ragaszkodnak az 1-es TV csatornához, hisz már senki sem nézi? ------- Csak!

Esetleg valaki személy szerint érdekelt a tiltásban? -------- Talán!

Nem kellene ez esetben megválni az akadályozótól? ------- Nem!

Miért kell nekünk elmaradottabbnak lenni, mint a környező országok? -------- Csak!

Miért büntetik ezzel is a hazai és az európai rádióamatőröket? -------- Csak!

A mrasz miért nem lép megfelelően a rádióamatőrök érdekében? ---------- Csak!

A mrasz ezzel nem azt bizonyítja, hogy gittegylet? -------- De igen!

Előzmény: enigma2100 (3391)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3432
Már látom, hogy szűrőépítés lesz ennek a vége:-)
Előzmény: airband (3431)
airband Creative Commons License 2005.06.04 0 0 3431

'5flt, '9mck!

Lehet, hogy ravasz, de ezek a "dög" meteorológiai műholdak sajna ilyen sávszélességet igényelnek. A 25kHz-es szűrő túl kevés, a műsorvevők szűrője meg túl sok. Ha egy "normál" vevővel veszed a jelet a szoftver ugyan dekódolja a jelet, amiről a kis sávszélesség miatt lemarad rengeteg infó. Ha nagy a sávszélesség, akkor a vételbe "belekavarnak" az Orbcomm-műholdak, így a képek értékelhetetlenek lesznek. Próbáltam mindkét megoldást, ez a helyzet. A gyári műholdvevőkben (természetesen meteorológiai vevők) 30-50kHz sávszélességű 455kHz-es KF szűrők vannak (melyikbe milyet tesznek, de ebben a tartományban), ám még ilyet se láttam a boltokban.

Esetleg valamilyen más frekin működő, de megfelelő sávszélességű (és beszerezhető) szűrőt tudtok javasolni? (Nekem teljesen mindegy, milyen KF-frekit kell feldolgozni, hi!)

schlumberger Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3430
összefogva, közösen lépjünk fel érdekeinkért. Erre buzdítottam.

Úgy legyen! A hülyék nélkül. Akkor talán jutunk valamire.
Előzmény: HG4I (3428)
hkr Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3429
Egyszer volt alkalmam beszélni egy kodifikáló emberrel az IHM-nél. Nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Sokat megtudtam arról, hogyan készülnek a rendeletek :-((((
Amolyan magyar módra.

Apropos, magyar-módra. Egy fényképezőgép javításának története, szintén magyarosan:

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9104695&la=44779427
Előzmény: HG4I (3428)
HG4I Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3428
Kedves öreg mérőműszer barátom!

Egyetértve veled, szó sincs bárki személyes bántásáról, sőt!
Gábor gondolataira reagáltam. Szerintem túlnyomó részt jogosak voltak a leírt felvetések-követelések, azonban sokkal nehezebb bármilyen apró sikert is e témákban elérni, mint ahogy azt első nekifutásra az ember gondolná.
Az okok roppant egyszerűek (lehetnek): a döntéselőkészítésbe korábban egyáltalán nem vonták be a társadalmi szervezeteket. Most már legalább ott tartunk, hogy bevonják, meghallgatják... Másrészt a jogszabály előkészítés folyamata igen rögös, kacskaringós. Akik megfogalmazzák (kodifikálják), azok általában egyáltalán enm értenek a szakmai kérdésekhez - pl. minisztériumok jogi főosztályainak munkatársai. Nekik aztán végképp mindegy, hogy hívójel körzetenként nem lehet két egyforma egyedi azonosító utótag, vagy országosan..... (Ugye érted?!)
Hasonló a helyzet az 50 MHz-vel is. Ha egyszer Európában nincs, akkor nincs! - mondják ők.... És bizony egyikük sem akarja felvállani, hogy a nemzeti hatóság saját hatáskörében megtalálja a jogi lehetőségét az engedélyezésnek! Mert az felelősségvállalást feltételez......amit ugyebár valamikor valaki számon kérhet tőlük...

Ezért - gondolom - igenis van jelentősége, hogy gittegyleten belüliek és kívüliek egyaránt, összefogva, közösen lépjünk fel érdekeinkért. Erre buzdítottam.

ölellek: HG4I
Előzmény: schlumberger (3423)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3427
A 25kHz-es csatornatávolsághoz tartozó, szélesebb szűrők is elterjedtek (pl. "profi" Yaesukban tudok ilyenről), de nem emlékszem, mennyi a konkrét sávszélességük, valósznűleg kevesebb.
Előzmény: Törölt nick (3426)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3426
( Ravasz dolgot kéreztél, mert vagy 15kHz-esek vagy 150-200kHz-esek a szűrők ... és ugye kvarcszűrőre gondoltál??? )
Előzmény: airband (3425)
airband Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3425

Üdv!

Van valamelyikőtöknek elfekvőben egy felesleges 10,7MHz-es KF szűrője, aminek kb. 30-50 kHz a sávszélessége?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3424
Én a 4 es tulajdonosát ismerem, azért vágtam rá példának.
Előzmény: hkr (3421)
schlumberger Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3423
Szerintem fogjunk össze és "bombázzuk" együtt (ésszel!) a hatóságot, hogy nagyobb, szélesebb jogosítványokat kapjunk!

amatőrtársi üdvözlettel: HG4I - a gittegylet tagja,

Dehiszen épp ezt hívják MRASZ-nak, vagy be vagyok rúgva?
én is tagja vagyok a MRASZ-nak.
Lehet, hogy ésszel rendelkező tagok, ill. az eszüket okosan a szövetség (=mi) érdekében használó tagok kellenének még a mrasz/MRASZ kötelékébe?

HG4I - üdvözöl mérőműszer barátod

(nem akarok bántani senkit személyesen, nehogy valaki magára vegye!)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!