Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3451

HG!I,

Ettől még használják, ha nem is írják be.

A legutóbbi ilyen rádiórendszernél is be lett írva a rendszertervbe a select 5, a frekikijelölési határozatban meg : "hívórendszer típusa: 0".

Egyszerűen már nem nagyon érdekli a hatóságot, csak annyi, hogy beszédforgalom van e rajta vagy adat netán.

De most komolyan: te sem mondod  hogy Magyarországon 108 darab rádiórendszer használ szelektív hívórendszert, ebből meg a select 5 még ennyi sem. Ez csak a papírforma.

Csupán csak azért írtam, hogy nem kevés használja, legalább mi a  hozzáértők ne vezessük  félre az érdeklődőt. 

Előzmény: HG4I (3448)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3450
4I ! ---- Gyere a Burabura, megadom a doboz sört amivel tartozok régről. (egy jogi kérdés miatt)
Előzmény: HG4I (3448)
hg4ggv Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3449
+van a megoldás elméletben :)
A jelenség oka +található a kézikönyvben: "The receiver’s audio output and S-meter are disabled when using the Continuous Sweep."
Szóval ha nem folyamatos letapogatás módban van akkor elméletileg megy a hang is. Ahhoz pedig a "B" gombot kell nyomni kb 1 mp-ig és átvált. A letapogatás újraindításához pedig az "A"-t kell egy mp-ig nyomni... Ha hazaérek kipróbálom.
Bocs attól akit nem érdekelt...

73, DX de HG4GGV Feri
Előzmény: hg4ggv (3446)
HG4I Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3448

Ja Gabóka!

Az NHH nyilvántartása szerint 18700 bejelentett URH rádióhálózat működik (ebben nincs benne a műsorszóró szolgálat, a mikrohullámú hálózatok, valamint az engedélyhez nem kötött berendezésekből álló hálózatok!!!). Ebből szelektív hívórendszert (a rendszerterv szerint, tehát bejelentetten) mindössze 108 használ. Ez kevesebb, mint 1 %.

Az más kérdés, hogy ez hány készüléket takar.

Én hálózatról, nem eszköz darabszámról beszéltem....

na, csá!

Előzmény: Törölt nick (3444)
robika1001 Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3447

üdv Mindenki

Van valakinek Tapasztalata Yaseu FT 7800 e Tipusu rádióval.

Jó rossz tulajdonságok egyebek

hg4ggv Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3446
Üdv!

Lehet, hogy másnak triviális, de lenne egy kérdésem.
Hogyan lehetne az FT857D-n a hangot is előcsalogatni ha a készülék spektrum analizátor módban van?

Köszönöm, 73 DX de HG4GGV Feri
Kovsebi Creative Commons License 2005.06.08 0 0 3445
Lehet valahol kapni olyan rádiót, amiben olyasmi roger beep van, mint a tűzoltóságnak? :)
Tegnap hallottam olyat a pmr-en.
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3444

"Nagyon kevés hálózatban használják"

Ezt honnan vetted?

A kevés relatív, de szerintem ez így nem igaz.

A rendőrök is néhol az országban, a határőrök minden rádiója az egész országban , az OMSZ minden rádiója, az E-on összes készüléke , több taxis cég , közútkezelők , a kis rendszereket nem is említem.

Én így írnám: a  select 5 a ZVEI 1 és ZVEI 2 protokollal  a legelterjedtebb szelektívhívó rendszer Európában.

Rádióamatőr berkekben valóban nem ismert nálunk a készülékek miatt.

Előzmény: HG4I (3442)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3443

Gabó600!

Még, hogy nem értem, de miért most piszkálod a sávot? Évtizedek óta így van és senki nem lépett ellene. Még a MRASZ se, pedig lett volna rá ideje. Szegény MRASZ, túl sokat követeltek és nem képes teljesíteni, eljárni a rádióamatőrök érdekében.

Előzmény: Törölt nick (3440)
HG4I Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3442
Hellóka!

A SEL5 egyfajta szelektív hívó szabvány. Többféle dolgot lehet vele csinálni, például:
minden PTT nyomásakor lead egy 5 hangból álló jelsorozatot (néhányszor 10 - 100 ms egyenként) és ez egyértelműen azonosítja az adó félt. (A diszpécsernél a vevő kiírja az éppen adó állomás számát.) Lehet egyéni hívásokat adni (vevő oldali lezárással), ekkor csak abban az esetben nyit ki a zajzár a vevön, ha a sajár jelsorozatát kapta, vagyis őt hívták. Lehet aztán körözvény (másnéven: csoport) hívást adni, ekkor a saját csoportban tartozók vevője nyit ki, stb.....
Több alszabványa létezik. Az egyes hangok frekvenciáját, hosszát, a köztük lévő szüneteket a jobb rendszerekben a rendszergazda tudja programozni a hálózat sajátosságainak és a felhasználói igényeknek (pld. átjátszó feléledési idők....) megfelően.

Rádióamatőr célra alkalmatlan - illetve szügségtelen.

Nagyon kevés hálózatban használják.

73! HG4I
Előzmény: szonyegery (3441)
szonyegery Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3441

Üdvözlet Mindenkinek!

Lécci mondja már meg nekem valaki mi az a SEL5? Olyan félprofi szinten.

Köszönöm szépen! 73! (és LOTTO5 :) Üdv!Szőnyeg

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3440
Mit számoljak, szerintem nem érted, hogy máshol szélesebb ez a sáv is.
Számolj.
Előzmény: dragon7w (3436)
airband Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3439
Na, úgy néz ki, hogy megtaláltam a megoldást. Csak egy picit jobban kellett átnézni a TDA7000-es FM vevő leírását. 1,5MHz-től egyészen 110 megáig lehet hangolni ezt a vevőt, és a KF sávszélessége kisebb, mint az elterjedt WBFM vevőknél alkalmazott KF szűrőké. (Több helyen olvastam, hogy a kapacitásokkal könnyen be lehet állítani a kívánt sávszélességet, nem kell a tekercsekkel bajlódni). Persze nem ezzel oldom meg az egész vevőt, csak a demodulálást. Vagyis fixen 10,7 megán fog járni ez az áramkör, a sávszélessége pedig jó lesz a műholdakhoz. Egyébként a többi paramétere is olyan, amivel azért egy nem túl rossz KF/demod. fokozatot lehet produkálni. Egy egyszerű kristályoszcillátorral stabilan be lehet állítani a kívánt KF-frekit. A többit majd meglátjuk! ;-)
Előzmény: Törölt nick (3432)
Amphenol Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3438

Sziasztok !

Itt a nyár , itt a jó szporadikus terjedések ideje .

Én is készülök ...

AMp

TamiBT Creative Commons License 2005.06.07 0 0 3437
:D
Előzmény: dragon7w (3436)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.06 0 0 3436

Gabó600!

A válasz rossz. Egyszerüen, csak számolj.

Üdvözlet.

Előzmény: Törölt nick (3435)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3435

Még egy pont: Miért kell a 70 cm es sávban szorongani az 1,6 MHz es shiftttel,bonyolultabban és drágábban átjátszókat csinálni, mikor 7,6 MHz el egy sima duplexszűrővel egy antennával is lehetne?--- Csak.

Előzmény: dragon7w (3433)
airband Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3434
Az lehet, de az lesz az utolsó alternatíva! :-) Addig még lefutok pár kört az ügy érdekében.
Előzmény: Törölt nick (3432)
dragon7w Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3433
A válaszok!

Vajon meddig kell még várnunk a 6m-es sávra? --------- Sokáig!

Európa nagy részén már évek óta használható, itt miért nem? --------- Csak!

Mindenben majmoljuk a nyugatot, ebben miért nem? ---------- Csak!

Miért ragaszkodnak az 1-es TV csatornához, hisz már senki sem nézi? ------- Csak!

Esetleg valaki személy szerint érdekelt a tiltásban? -------- Talán!

Nem kellene ez esetben megválni az akadályozótól? ------- Nem!

Miért kell nekünk elmaradottabbnak lenni, mint a környező országok? -------- Csak!

Miért büntetik ezzel is a hazai és az európai rádióamatőröket? -------- Csak!

A mrasz miért nem lép megfelelően a rádióamatőrök érdekében? ---------- Csak!

A mrasz ezzel nem azt bizonyítja, hogy gittegylet? -------- De igen!

Előzmény: enigma2100 (3391)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.05 0 0 3432
Már látom, hogy szűrőépítés lesz ennek a vége:-)
Előzmény: airband (3431)
airband Creative Commons License 2005.06.04 0 0 3431

'5flt, '9mck!

Lehet, hogy ravasz, de ezek a "dög" meteorológiai műholdak sajna ilyen sávszélességet igényelnek. A 25kHz-es szűrő túl kevés, a műsorvevők szűrője meg túl sok. Ha egy "normál" vevővel veszed a jelet a szoftver ugyan dekódolja a jelet, amiről a kis sávszélesség miatt lemarad rengeteg infó. Ha nagy a sávszélesség, akkor a vételbe "belekavarnak" az Orbcomm-műholdak, így a képek értékelhetetlenek lesznek. Próbáltam mindkét megoldást, ez a helyzet. A gyári műholdvevőkben (természetesen meteorológiai vevők) 30-50kHz sávszélességű 455kHz-es KF szűrők vannak (melyikbe milyet tesznek, de ebben a tartományban), ám még ilyet se láttam a boltokban.

Esetleg valamilyen más frekin működő, de megfelelő sávszélességű (és beszerezhető) szűrőt tudtok javasolni? (Nekem teljesen mindegy, milyen KF-frekit kell feldolgozni, hi!)

schlumberger Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3430
összefogva, közösen lépjünk fel érdekeinkért. Erre buzdítottam.

Úgy legyen! A hülyék nélkül. Akkor talán jutunk valamire.
Előzmény: HG4I (3428)
hkr Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3429
Egyszer volt alkalmam beszélni egy kodifikáló emberrel az IHM-nél. Nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Sokat megtudtam arról, hogyan készülnek a rendeletek :-((((
Amolyan magyar módra.

Apropos, magyar-módra. Egy fényképezőgép javításának története, szintén magyarosan:

http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9104695&la=44779427
Előzmény: HG4I (3428)
HG4I Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3428
Kedves öreg mérőműszer barátom!

Egyetértve veled, szó sincs bárki személyes bántásáról, sőt!
Gábor gondolataira reagáltam. Szerintem túlnyomó részt jogosak voltak a leírt felvetések-követelések, azonban sokkal nehezebb bármilyen apró sikert is e témákban elérni, mint ahogy azt első nekifutásra az ember gondolná.
Az okok roppant egyszerűek (lehetnek): a döntéselőkészítésbe korábban egyáltalán nem vonták be a társadalmi szervezeteket. Most már legalább ott tartunk, hogy bevonják, meghallgatják... Másrészt a jogszabály előkészítés folyamata igen rögös, kacskaringós. Akik megfogalmazzák (kodifikálják), azok általában egyáltalán enm értenek a szakmai kérdésekhez - pl. minisztériumok jogi főosztályainak munkatársai. Nekik aztán végképp mindegy, hogy hívójel körzetenként nem lehet két egyforma egyedi azonosító utótag, vagy országosan..... (Ugye érted?!)
Hasonló a helyzet az 50 MHz-vel is. Ha egyszer Európában nincs, akkor nincs! - mondják ők.... És bizony egyikük sem akarja felvállani, hogy a nemzeti hatóság saját hatáskörében megtalálja a jogi lehetőségét az engedélyezésnek! Mert az felelősségvállalást feltételez......amit ugyebár valamikor valaki számon kérhet tőlük...

Ezért - gondolom - igenis van jelentősége, hogy gittegyleten belüliek és kívüliek egyaránt, összefogva, közösen lépjünk fel érdekeinkért. Erre buzdítottam.

ölellek: HG4I
Előzmény: schlumberger (3423)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3427
A 25kHz-es csatornatávolsághoz tartozó, szélesebb szűrők is elterjedtek (pl. "profi" Yaesukban tudok ilyenről), de nem emlékszem, mennyi a konkrét sávszélességük, valósznűleg kevesebb.
Előzmény: Törölt nick (3426)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3426
( Ravasz dolgot kéreztél, mert vagy 15kHz-esek vagy 150-200kHz-esek a szűrők ... és ugye kvarcszűrőre gondoltál??? )
Előzmény: airband (3425)
airband Creative Commons License 2005.06.03 0 0 3425

Üdv!

Van valamelyikőtöknek elfekvőben egy felesleges 10,7MHz-es KF szűrője, aminek kb. 30-50 kHz a sávszélessége?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3424
Én a 4 es tulajdonosát ismerem, azért vágtam rá példának.
Előzmény: hkr (3421)
schlumberger Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3423
Szerintem fogjunk össze és "bombázzuk" együtt (ésszel!) a hatóságot, hogy nagyobb, szélesebb jogosítványokat kapjunk!

amatőrtársi üdvözlettel: HG4I - a gittegylet tagja,

Dehiszen épp ezt hívják MRASZ-nak, vagy be vagyok rúgva?
én is tagja vagyok a MRASZ-nak.
Lehet, hogy ésszel rendelkező tagok, ill. az eszüket okosan a szövetség (=mi) érdekében használó tagok kellenének még a mrasz/MRASZ kötelékébe?

HG4I - üdvözöl mérőműszer barátod

(nem akarok bántani senkit személyesen, nehogy valaki magára vegye!)
corsaclub Creative Commons License 2005.06.02 0 0 3422
Bizonyára sokszor előfordult veletek (főleg az új amatőrökkel), hogy szerettetek volna beszélgetni valakivel, de nem találtatok senkit, akármelyik frekvencián próbálkoztatok. Ilyenkor az az érzése az embernek, hogy talán nincs is senki, és az egész értelmetlen, pedig hát nem így van. Aztán később, amikor megint próbálkoztatok, akkor meghalljátok, hogy éppen valamelyik frekvencián egy ismerős társaság beszélget. Ebbe viszont nem akartok, ill. nem is illik nagyon, közbeszólni, de arra már nincs türelmetek, hogy az időnként hosszú kapcsolatok végét megvárjátok. Ilyenkor megint tovább keresgéltek, megprobálkoztok néhány általános hívással. Szeretnék valahogyan segíteni ezen a dolgon, így azt találtam ki, hogy a Rádiós Klub fórumában nyitok új topikokat, amibe akár a saját körzetetekhez, akár a közösbe is beírhatjátok, hogy melyik frekvencián szoktatok általában hallgatózni, hogy a többiek, akik esetleg szintén unatzkoznak, és szívesen beszélgetnének valakivel, könnyebben megtalálhassanak. A fórum címe:
http://members.lycos.co.uk/radiosklub/modules.php?name=Forums

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!