Nekem az előző autómba 80e kilométer alatt egy csepp hűtővizet sem kellett betöltenem.
Az általad leírt tünetek nálam egy öreg hengerfejes Ladával fordultak elő. Vidd el minél hamarabb az autódat garanciális szervizbe, lehet hogy csak a tömítés rossz.
Szép napot ! Ma reggel besasoltam a motorházba és meglepve vettem tudomásul, hogy 1 hónap alatt a hűtővíz minimum szintre csökkent. Nem tudom, hogy ez normális dolog vagy sem, korábbi autómnál évente 1x utántöltötték, nekem nem volt dolgom vele .
Felnyálaztam a kezelési kézikönyvet, amiben közlik velem, hogy a szakszerviz által előírt lötyit lehet csak beleönteni, mert különben irgumburgum és egy marék rozsda marad a motor helyén. ÉS persze, hogy kövessem a karbantartási útmutatót...ami hol is van ?
Szóval a kérdések : mit töltsek bele? Normális dolog, hogy 1000km után minimum szintre csökken a hűtővíz ?A tartályának a tetején meg ilyen ... buborék nyomok vannak, mintha forrt volna a folyadék? A hőmérő nem járt négy kockánál magasabban .
Nem vérzik az sehol, a működési elvét sok helyen használják, leánykori nevén feszültségtöbbszöröző. Az egész motorvezérlés és maga a gyújtási rendszer is az impulzustechnikán alapul, a kütyü nélkül is termel rendesen nagyfrekvenciájú feszültségtranzienseket a gyújtás elektronika.
Régebben KGST autón én is használtam ezen az elven működő gyújtást, nem volt vele semmi baj, de a mai autókba feleslegesnek tartom a használatát. Előnye az intenzívebb szikra, melynek előnyét csak koszos elektródák,, vagy megnövekedett hézag esetén élvezhetjük. Rendben lévő, karbantartott pláne új autónál soha nem hozza vissza az árát!
A másik szerkezet meg a környezetvédelemnek nem tesz jót, egyszerűen meghamisítja a lambda szonda jelét és ezzel a fals értékkel dúsabb keveréket lehet elérni. Biztosan igazak a teljesítmény, nyomatékosság növekedésről szóló állítások, de semmi sincs ingyen, megnövekedett fogyasztás és károsanyag kibocsájtás az ára... :-)
Tempomat ügyben a Hegyi Kft-t ajánlom. Nekem is, és több fórumtársamnak is ők szerelték be a tempomatot. Szakszerűen be is kalibrálták. Nagyszerűen működik azóta is.
Sajnos nem, mert a készülék egy külön rádióadóként érzékeli a hőmérő adatait (célszerű a 6. gombhoz hozzárendelni ). Cd hallgatás közben a hőmérőhöz rendelt gombnak más a funkciója. Ha viszont rádiózás közben szeretnéd megtudni a hőmérsékleteket, akkor a hozzátartozó gomb megnyomásakor úgy viselkedik a készülék, mintha rádióadót váltana.
A fogyasztáscsökkentés mindenkinek a saját lábában van. Az ilyen csodakütyüknél is, mert önkéntelenül oda fogsz figyelni, ha már pénzt adtál érte. Ez a fogyasztószerekre is vonatkozik! :-)))))
Ez így van, közönséges csalás. Gondolom mindegyiknek a csomagolásán ott van egy jogi nyilatkozat miszerint a készülék csak hátszélben működik, pünkösd másnapján, de az is csak akkor ha éppen piros hó esik felfelé. Aztán meg ha áfát, szja-t befizették utána akkor állambácsinak se olyan sürgős hajkurászni ezeket a jómadarakat.
Több sebből vérzik ez a doboz. Egyenáramra réküldeni váltóáramot? Három évesnél idősebb autóban elkopnak az elektromos alkatrészek? Az SGS tanusítványon nem látszanak a részletek csak az eredmény, helyesírási hiba is van benne. A másik kettő valami kínai soselátott intézet papírja meg egy EK nyilatkozat, hogy nem zavarja a TV adást. Agyrém az egész.
Tipikus parasztvakítás. Olyan szakszavakat használ amit az emberek többsége nem ért.
Az első doboz gyakorlatilag egy elektromos zavar generátor ami komoly károkat is okozhat. A modern motoroknak tökéletes a gyújtás rendszere, fölösleges növelni a feszültségét, ráadásul a gyertya is hamarabb elhasználódik. KGST autóknál talán lehet valami áldásos hatása, Dusternek a küzelébe nem engedném, nemhogy beszerelni.
A második már érdekesebb, de az csak teljesítménynövekedést eredményez a károsanyag kibocsájtás kárára.
Válaszok tekintetében lehet elmaradás, bár ezek a kérdések sűrűn előfordulnak itt a fórumon, nem mindegyikre megy válasz külön.
Tempomatról van tapasztalatom, http://riasztos.hu/ , itt szereltettem be 108.000 Ft-ért (2 memóriás, bajuszkapcsolós).
Ülésfűtés nekem nincs, ha visszaolvasol kb egy évet, van itt valaki, aki az Északi-sarkon használja, neki biztos hiányzott, de lehet egy síma Waeco is használható. (Talán olyat is használ itt pár topictárs)
Tudom, bárki gyáthat hozzászólást.Bennem is erős fenntartások vannak ezzel kapcsolatban, de hagynám magam rábeszélni, ha valakinek már lenne pozitív tapasztalta. :-)
"Más: Szeretnék tempomatot (lehetőleg 2 vagy több memóriával) és ülésfűtést (2-3 fokozattal) szereltetni a kocsiba. Van olyan hely, amit ilyen célból szívesen ajánlotok? vannak ezekkel tapasztalatok?"
Erre nem jött reakció. Van valakinek ilyenekkel tapasztalata? Milyet érdemes venni, hol érdemes beszereltetni? Vagy esetleg milyet nem és hol nem? :)
Ha olyan meggyőző a leírása akkor miért nem győzte meg az autógyártókat, hogy felhasználják? Az olajlobbi nem engedi, viszont enged szupertakarékos dízelt, VVT-t, LPG-t, bioetanolt, hibridet, üzemanyagcellát, meg elektromos autót?
A kis jeladó, amihez ugyanolyan, vezetékes külső hőmérő szenzor csatlakozik mint a hagyományos kivitelhez az FM 108.0-as frekvencián sugároz. Hátránya, hogy amikor megnézzük a hőmérsékletet, nem tudjuk a rádiót vagy CD-t halgatni, de be is lehet programozni valamelyik szabad memóriahelyre. A szerkezetet betehetjük a rádió mögé, vagy más egyéb, láthatatlan helyre. A belső hőmérő magában a szerkezetben van benne.
Ha már fogyasztásról volt szó. Nekem újdonságként hatnak a különböző fogyasztást csökkentő bizgentyűk, amik a leírások alapján, akár 8-10% megtakarítást is eredményeznek. Erről van valakinek tapasztalata? Némelyik kütyüről a tv-s távgyógyítók jutnak az eszembe, de vannak olyanok is, amiknek egész meggyőző a leírása.
Csalóka a kamera pozíciója, de 35-40 foknál nem lehet több.
Ugyan ez egy másik babodi siratófal, mint amiről beszéltem, de ez sincs 40 foknál több (a homokos talaj miatt ennél meredekebben nem nagyon lehet felmenni ott):
Ez viszont elég jó! A leírás szerint 45 fok, csalóka a kamera, többnek látszik, de a közepe táján látni az embereken, hogy nem vízszintesen tartotta emberünk a kamerát. De azért talán egy kicsit több, mint 45 fok (a kemény talaj miatt lehetséges csak):
Igazad van, én is igyekszem majd megőrizni a "könnyű lábat"
Most, 300 km fölött járva még csak 3 pálcikányi gázolaj fogyott el, lehet, hogy 1000 km-t is elmegyek egy tankkal? :D
OK, tudom, nem lineáris a skála, de spróloni kell és valahogy úgy érzem, ez az autó tényleg nyugodt vezetésre öszönöz és ez talán a legfontosabb manapság :-)
Ígérem, 1 hétig nem "post-olok" hülyeségeket - megvan a válasz: a Cool tényleg 90 LE, az Arctic majdnem 110 - ahhoz jár a nagyobb áttételű váltó.
Árban úgy 500e Ft a különbség, persze amit ezért kap az ember, az is érdekes lehet. Nekem józan megfontolás alapján anno nem érte volna meg - úgyhogy örülök, hogy van egy "Cool" Dusterem - autópályán amúgy is ritkán száguldozom .. ;-)
"Kilóméteróra"- sorry... node ami érdekes és is nekem csak most tűnt fel: Romániában (és lehet, hogy Vajdaságban is?) kpaható dCi 4X2 110 lovas verzióban, TL4*043-as váltóval (6 gang!) - ami 44.25 km/h-val suhan 1000 rpm-nél.
Ennél tényleg nincs jobb - és ezzel már közelítünk a 2750 rpm-hez 130-as tempónál (~2938)
Bocs, hogy nem magamban vezettem le az eddigieket - szerintem erről lesz itt szó! Kár, hogy nálunk nem kapható ez a verzió - ugye? Nehogy azt mondja valaki, hogy igen, mert....én is azt választottam volna, nem kérdés!
Valami nem stimmel... nekem is 4X2 dCi-m van, 90 LE-vel, ehhez a váltó a romániai honlap alapján: JR5*189.
5.-ben 1000-es fordulatszámmal a sebesség 39.34 km/h.
130 km/h-nál tehát 3300-at forog (nem 2750-et). Én most járatom be az autót, 2500 fölé nem pörgetem, ez majdnem pontosan 100 km/h-nak felel meg, az óra szerint kicsit többnek "látszik" persze.
A 4X4-es 6. fokozata ennél hosszabb, kb 10 %-kal gyorsabb ugyanannál a fordulatszámnál.
450 összsúlyú? Mármint 450 kg össztömegű? 45 fokos emelkedőn? Az 100% ám! A 4x4-es autók kapaszkodóképessége 70-100% között van, de ide már a felező is szokott kelleni. Mondjuk a Duster 1. fokozata ultrarövid, de kétlem, hogy a gyári specifikáció 100%-os kapaszkodóképességet ígérne. Utánfutóval meg szinte biztos, hogy nem. Az alacsony vízállással meg pláne nem tudom, mire céloztál, de ha még vizes/nedves is a hely, ahol fel kellene mennie, akkor szerintem a lánctalpas járműveken kívül minden kiesett, de azok között is jól kell tudni választani.
Egyébként csak érdekességképpen: Sbabod, siratófal melletti rész szerintem 40 foknál nem meredekebb. A 4x4-es, felezős, 2001-es L200-asunk lépésben határesetben tudott felmenni (eléggé homokos a talaj). Volt olyan, hogy félúton megálltam, lejöttem, hogy 'gyönyörködjek' benne, és alig bírtam visszamászni! Szóval csak sejtem, hogy max tippelted a 45 fok emelkedőt, vagy 45%-ra gondoltál, ami még mindig igen meredek.
A gyári rádió RDS rendszer és meglepően jó is - lehet is 80.000.- Ft.-ért......az Ambiance-ból ki sem lehet hagyni, adják vele, pedig pld. én USB-s, mélynyomó-kimenetest szerettem volna inkább bele. A neten mindenféle interfészek is vannak különféle rádiótípusokhoz, hogy a kormány mögötti irányítást is meg tudjuk tartani. No majd egyszer.....
Sokat kannázom ezért felhívtam a nyíregyházi Daciát és megkérdeztem, hogy van-e a Dusterben kivehető üzemanyagszűrő. Azt válaszolták, hogy benzinesnél van amelyiken van, de van amelyiknél bent csücsül a tankban. Meg tudná valaki mondani, hogy merre kell keresni?
Ha már megint előkerült a téma, sokadjára is leírom, hogy SZSZD-m (benzines 4X4) autópályán 140-nél érzi magát a legjobban. A zaj – ami 120-130 körül bizony még meglehetős – alábbhagy, a fordulatszám 4100-4200 között van. Semmi instabilitást, erőlködést, vagy ilyesmit nem érezni. A fogyasztást nem tudom. Nekem sok. Nem is szeretném pontosan tudni.
A 2750-es fordulatszám csak ennél a verziónál van 130-nál, minden másiknál magasabb. Én pont ezért választottam ezt a váltóáttétet, mert korábban kis fogyasztású (5l>) cr motoros autóm volt és tudtam, hogy az autópálya/magas fordulatszámmal járó használat jelentősen (min. 25-30%+) megnyomja az átlagfogyasztást meg nagy zajjal jár (az előző autóm 130-nál 3050-et pörgött). A 8.9l-es fogyasztás kb. 250 kg-nyi utassal (csomagokkal együtt) jött ki, de tetőcsomagtartó nélkül. Nem kizárt, hogy a balkánon tankolt szlovén (OMV) eredetű gázolaj is besegített a fogyasztási adatnak, de azért szerintem leginkább a duster "ormótlan" orra által nyomott széltömeg lehet a fő ok. Egyébként nem halk az autó ezen a tempón, de jóval halkabb és így nem annyira fárasztó, mint az előző középkategóriás (Fiat) autóm volt, ráadásul itt inkább a szélzaj az ami zavaróbb.
Az a 2750 ford/p nagyon baráti..Gondolom akkor a zajszint sem elviselhetetlen.A fogyasztási adatok szerintem egész jók (persze ugyanez a motor egy clioban gondolom 4,5-5,5-öt eszik.)figyelembe véve a karosszéria méreteit.
Én csak 4x2-es dieselről tudok nyilatkozni. 130-nál 2750 körül forog (a 4x4-es az áttétek alapján jóval 3000 fölött). Semmi gondot nem okoz neki tartani több száz kilométeren keresztül ezt a fordulatot (én Budapest-Zadar viszonylatban utazom legtöbbet autópályán), a gond csak annyi vele, hogy nekem a városban (Budapesten) kb. 6 liter fogyasztású autóm ilyenkor simán benyomja a 8 litert is (gázolajból). A csúcsfogyasztásom 8.9 liter volt novemberben közel 600 kilométernyi autópályán, mert hegyen-völgyön át tartottam a 130-at. A legkevesebbet nyáron ugyanitt 110-120 közötti tempóval (hegynek fel kisebb, lefelé nagyobb sebességgel) 6.4-et tudtam. Végig komputer által mért adatokról írok.
Olvastam egy tesztben,hogy a duster nem nagyon kedveli a tartós autópálya 130-as tempót.Érdekelne,hogy mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban? Mennyit forog a motor ennél a sebességnél? Jól tudom,hogy a benzines csak 5 fokozatú váltóval rendelhetö? Elsösorban a 2wd benzines van célkeresztben,de azért a dieseles tapasztalatok is érdekelnek... :)
Benzines lévén jónak kell lennie a fűtésnek, nálam is pont ilyen. :-)
Huzatot én sem érzek, de múltkor hidegebb időben fázott a lábam és körbetapiztam menetközben a vezetőülés előtti összes zugot. Mindenütt kellemes meleg levegő jött be, kivéve az ajtó alsórészét, ott húzott be a -8°C-os levegő. szemre jó a szigetelés ezen a helyen, de lehet, hogy állítani kellene az ajtózáron a szorosabb csukás végett.
Üdv Néktek. Régóta a motorosok táborába is tartozom, megfogott a társaság összetartása nem csak az utakon is! Igen! Igen! Villants a Tesóra! És segíts a bajban is! Ave
Nekem a vidéki csomaghoz (country pack) hótálcát adtak. A sofőr oldali látszólag rendben van, igaz nem igazán pillantgattam alá. Az anyós oldali rövidebb. A kiegészítő listán írják is, hogy a 4x4-en nem illeszkedik pontosan. Ez van.
Az enyémben a gumiszőnyeg rendben van. Kereskedésben rakták bele, alig 12 rongyért (ha jól emlékezem). Csak az nem tetszik benne, hogy nem megy be a pedálok alá, szóval rövid.
A fűtés szerintem is jó, de nem elég kicsit pirosba tekerni, ha hideg van. Ma reggel is bejegesedett a homlokom a hideg levegőtől, mire rájöttem, hogy tegnap délután visszavettem a fűtésből, akkor az elég volt. Feltekertem majdnem maxra, mindjárt más volt a szitu.
A minap összefutottam egy Dusterrel az úton. A haver aki velem volt mondta, hogy köszönjek neki szépen, de gondoltam, itt isten háta mögött Esztergomban ez nem működik úgysem. De működik. A fehér Dusi villogott én meg gyorsan akartam válaszolni...inteni is villogni is, de lekéstem róla.Na, de kerüljön csak a szemem elé még egyszer.:-)
Nekem sose volt huzatos, őszintén szólva nem is hiszek benne. Télen hideg van, ennyi. Fel kell öltözni. Ha muszáj a szélvédőt fűteni, akkor testre nem jön meleg, ez sajnos sok más típusnál is így van megoldva. Ilyenkor érződik huzatosnak az autó, de hangsúlyozom, hogy ez csak érzet, valójában hidegebb van úgy, de nem a huzattól.
Köszi, megnyugodtam - ez legyen a legnagyobb probléma, tényleg!
Egyetlen vevő panaszkodott a márkaker-ben a "huzatra" - az ajtószigetelés hibájára - azóta megkérdeztek engem is ma , de nálam semmi ilyesmi. Az illető nem használta terepen, de megvizsgálják - komolyan úgy éreztem, végre fontos a vevő is és ez jó érzéssel töltött el :-)
Megvan végre, átvettem, van saját különbejáratú "Porolóm" (Porzóm, Dusim, kinek hogy tetszik :-))
Pozitívumok: hosszú lenne a lista, talán azt emelném ki, hogy fűt rendesen már pár perc után, pedig 1.5 dCi (lehet, hogy a kiegészítő elektromos fűtés nem legenda?) Lehet, mert a "pálcikák" országúton megállnak kettőnél, négyet csak városban ér el a hűtővíz hőmérséklete, de az is csak 10 perc után kb.)
Negaítvum: nincs!
Na jó: egy apróság, a "méretpontos" szőnyeg.... sofőroldali egyik patentje 2 cm-rel arrébb van, mint a párja alul. Ja és van egy furcsa háromszögletű hiány is a bal alsó sarkán - Ti is kaptatok ilyet, vagy én voltam csak ilyen "balek", hogy elhittem, 6 rongyért ennyit kaphatok?
DRL-hez kell még beépítőkereret (köldlámpa helyére épül majd be) - Romániából kellett megrendelni, 1-2 hét, ha meglesz és kész, beszámolok róla!
Jó porolást / porzást addig is, nemsokára jön a tavasz! :D
Persze neked már bizti megvan. Ma kikérdeztem a taszít mindenről mi probléma itt előjött, de a szalonban álló Porzó hibátlan volt. Pölö már van szig a tüzfalon, motorháztetőn, vonóhorognál nem kell a kis zöld ledet furkálni a műszerfalra me' a rendszer felismeri, üzembehelyezés 70rugó.. Stb
Ûdv Néktek! A francba.. Ennyit lerakhatnának itt is! Ma voltam a szalonba, szívtam a vérét a dílernek de nem engedett, semmi akció hogy a f.sz verje ki a fogait. De mi lesz itt Közel-Keleten?
Az napellenzők közötti lámpára lett bekötve a hátsó LED világítás, így amikor felkapcsolom kézzel a belső világítást, vagy kinyitjuk valamelyik ajtót, akkor elől-hátul és a csomagtérben is világít.
A mai napon csatlakoztam egy offroad-ozó társasághoz, hogy egy számukra könnyebb terepezésbe részt vehessek. Ha esetleg elakad az autó, jobb ha kéznél van a segítség. Sajnos nekem csak téli gumi van a Dusteren, így rögtön hátrányba voltam velük szemben. Amit nekem szántak emelkedőket, hóátfúvásokat, azokat gond nélkül teljesítette az autó.
Kellőképpen rácsodálkoztak, így mentünk az eredeti saját terepükre. Na itt már akadtak problémáink, mert voltak havas-jeges dombok, amikhez a Dusternek köze sem volt, de összességében a "nagyok" ( G Merci, Toyota, Isuzu) is elismerték, hogy várakozáson felül teljesített a Duster. Természetesen az autó 4x4 és szerencsére diesel.
Ha minden jól megy összevágunk majd egy pár perces videót, de hirtelen 3 képet mellékelek.
Hát igen, ha már a rádió végfokáról hajtva is kellemetlen rezonanciák keletkeznek, mi történik külső erősítő esetén?... Az ajtóra rengeteg munkát kell fordítani, rezgéscsillapítás, MDF lemez a hangszóró alá stb. Mindamellett az ajtó nem szolgálhat mélynyomó "dobozául", ahhoz masszívabb, merevebb láda kell. Épp ezért célszerű a mélyhangokat megvágni, és nem késztetni felesleges torzításra az ajtóban lévő szélessávú hangszórókat. Egyébként, ha nem akarsz sok pénzt elkölteni, akkor egy hőlégfúvó és pár m2 bitumenes lemez segítségével olcsón is tök merevvé tudod tenni az ajtót. "Mellékhatásul" a külső zajok is csökkennek, és kellemesebb dobbanással csukódik az ajtó.
Az akksicserét én feleslegesnek tartom. Most egy 60 amperes erősítőt hallgatok, full hangerőn, járó motornál épp csak pislog a tompított. Alapból meg nincs is szükség ekkora erősítőre.
Szia! Nekem nem a gyári cucc van benne, hanem "ajándék" pioneer alap hangszórók.Ahogy nézem kemény 6000 ft/pár kategóriából.
Viszont ez is alaposan megmozgatja az ajtő lemezeit, és a kárpitot is . Először valami szigetelést akarok beletenni, de elég drága megoldásokat találok csak ( dynamat, STB). Ha megcsinálod az erősítő, mélynyomó, külön magassugárzós, hangváltós rendszert, akkor akksit is kell cserélned ?
Bár a hangszórók valóban elég gagyi benyomást keltenek, egy francia cég (igaz, nem a FOCAL...) termékei, és a gyári rádióhoz megfelelőek. Szerintem a csipogó viszont nagyon hiányzik. Korábban írtam már, a "hamár, akkor már..." effektusról. Ha jó zenét akarsz, akkor kell egy komponens készlet, ahhoz külön erősítő, és főleg egy mélynyomó. Az utóbbi időben egyfolytban ennek megvalósításán gondolkodom, ha érdekel valakit, szívesen megosztom, mire jutottam. (A kulcsszavak: Audison, DLS/Focal és Rockford-Fosgate...)
Ha valakinek mostanában aktuális, az Aldiban (igen, megint!) van zárható keresztléc vagy micsoda tetőcsomagtartószerű-képződmény, ezüst és csak 6.000Ft. Mifelénk hegyekben áll (vagy 10 db biztos van még)
Tegnap kikaptam a hangszórókat csak úgy kíváncsiságból, hogy mégis milyet tettek bele ajándékként. Hát, nem kellett csalatkoznom, nem high endek vannak benne . :-) Viszont az ajtó belsejében, hatlamas vízcseppekben rakódott le a pára. A kérdés az, hogy ez ellen tenni kellene, vagy majd kiszárad alapon nem kell foglalkozni vele?
Az autó egyébként remek, imádom. 4x4-ben lenne az igazi, de így is jobb mint vártam.
a németeknél fél éve van gázos változat (LPG) a b 4*2 modellekhez. talán a bioetanolhoz igazított szelepek és egyebek miatt csak ahhoz, de a pontos okot nem tudom.
felára 800 Teuro, azaz a dízelnél olcsóbb.
ki kellene erőltetni a magyar imrortörtől is. engem azért inkább 4*4 érdekelne persze.
Nem tudom, voltatok-e a FEHOVÁN, ma még nyitva van. Szóval ki van állítva két dusi, amik színűkben kevésbé, viszont csomagtér kialakításukban kifejezetten vadászati célra vannak hangolva.
A hátsó ülés ledöntve, és egy óriás gumitálca (passzentos, gyári) betéve. Hozzá egy zárszelvények tartójú a csomagtartó széléhez támasztott szerkezet, rajta egy vaddisznóra tervezett tálcás zsámoly, ami görgőkön fut, így nem kell emelgetni a vadat... nagy ötlet.
(Persze, a decemberben lőtt 200 kilós, 8 éves kanomat nem tudom egy ember fel tudta-e volna tolni, illetve, hogy elegendő állítási lehetőség maradt volna letekerni a lámpákat... :) )
A másik, Dusterhez kapcsolódó kiállító a www.4x4kft.hu volt, aki "haspáncélt" is árult, szóbeli közlés alapján olyan 100 körüli áron. A védőlemezt szigorúan a gyári kötéspontok felhasználásával szerelik fel, fúrás nélkül.
Üdv Néktek régi és új,leendő Porzósok! Régóta figyellek, olvaslak Titeket. Pazar a csapat, nem lenne jó ha ebből kimaradnék márt csak azért is mer jövö hónapban fizetnék be.. Arctic D4x4... Hallatlan segítségemre voltatok, köszönöm. Magamról: Gy.-M.-S.megye, szívesen venném nem csak közeliek jelentkezését, mindíg járom az országot,úton vagyok mint lósz.r. Emil: drhegyi.peter@gmail.com ( Jahh tom ez nem társkeresö, de 3 hónapja csak a Porzó jár éjjel nappal a fejemben..) de ki nem volt így közülünk?? Szóval elég a lelki maszturbiból, nem kímélem a topikot ha időm engedi..
A szervíz szerint nem volt a 4WD "kiugrására" utaló hiba a tárolóban. Kérték, hogy produkáljam az esetet újból, de - persze a fogorvos effektus bejött - nem jött elő azóta sem.
Sztem annak a társunknak van igaza - és erre bólogatott a szervízvezető is - , hogy a váltóolaj dermedt /csak kemény mínuszokban tette velem.../ és a szenzorok rendellenes kapcsolt hajtásként értékelik a szituációt, ezért biztonsági módban visszakapcsol 2WD-be + elektronikai hiba figyelmeztetés. Ezt tartják tehát ők is legvalószínűbbnek és továbbították a problémát az anyavállalathoz - várunk. Viszont melegen ajánlgatták a gallyrácsot, mint olyan védelmi eszközt, amely kicsit feljebb tornássza az NCAP csillagokat / persze nyilván nem a gyalogosvédelem javára..../ tehát továbbra is óvatosan!
A VII. országos Dacia club találkozó Keszthelyen lesz. Az alábbi linkre kattintva olvashatjátok a részleteket. A rendezők, mind a ketten Duster tulajdonosok vagyunk, és szeretnénk, ha minél többen eljönnétek a találkozóra. A részletekről később még beszámolok.
Persze dízelekről beszélünk és nagy családi egyterűekről. Ezek a levegős kályhák jellemzően a hátsó lábtérbe nyomnak meleget, de beszéltem nem egy tulajjal, akinek fogalma se volt, hogy van ilyen a kocsijában, csak hogy jó hamar fűt, azt kész.
Skandinávoknál, meg egyéb északibb országokban van olyan egyszerű szerkezet, ami pl. egy fagydugó helyére rakható, és konnektorból lehet vele előmelegíteni. Egy 220-as időzítő kell csak hozzá, hogy reggel a 40 fokos hűtővízre indíts.
Igen, közben én is nézegettem a Webasto oldalát, és úgy látom, hogy a kiegészítő fűtés is üzemanyagot használ.
Én laikusként olyat képzeltem el, ami elektromosan fűt és nem az utastér fűtésére való, hanem csak a motort melegíti. (Kis vízkörön és olajon keresztül) Ezért is jobb, ha csak járó motor mellett üzemel, mert egy ilyen párszáz wattos cucc hamar leszívná az akksit.
Hasonló szerkezet kell mindegyik igényhez, de az egyiket állófűtésnek (németeknél: standheizung), a másodikat kiegészítőfűtésnek (németeknél: zusatzheizung) hívják. Az egyik működik a kocsi beindítása nélkül is, feladata az álló helyzeti fűtés, a másik csak járó motor mellett működik, elősegítendő a kocsi bemelegedését, illetve kisebb hulladékhővel rendelekző motorok esetén (jellemzően a korszerű dízeleknél) az utastér fűtésébe is besegít üzemmeleg hűtővíz esetén is.
A Webasto gyárt mindegyiket, és az áruk sem tér el jelentősen, ha utólagos beszerelésről van szó, szóval - Szerzet - hozzászólása sajnos helytálló, ha minőségi cuccból, minőségi munkát vár az ember.
Megérkezett az én Dusterem is (kakametál, 4x4, dízel). Lassan forgalomba is helyezik. :)
Azért írok ide, mert keresek olyan motormelegítőt, ami akksiról működik és csak indítás után melegíti a kis vízkört vagy az olajat, vagy ha lehet, akkor mindkettőt egy bizonyos hőmérsékletig, amit elérve kikapcsol. Látott már közületek valaki ilyet? Hol kell ezt keresni?
Más: Szeretnék tempomatot (lehetőleg 2 vagy több memóriával) és ülésfűtést (2-3 fokozattal) szereltetni a kocsiba. Van olyan hely, amit ilyen célból szívesen ajánlotok? vannak ezekkel tapasztalatok?
Azt tapasztaltam..Tegnapelött voltam egy ismeröst menteni mert egy teherautóról leesö vasdarab kb.15 cm-es vágást csinált a gumin..Még jó,hogy nem a szélvédön jött be.. (ja ez egy fiatal 159-es alfa cross over volt,szintén pótkerék nélkül..) Hiába adac tagok telefonon kb 300 € mondtak és,hogy sokat kell várni..
Én is éltem Németországban és ott valóban évek óta nem nagyon használnak pótkereket. Még a prémium autókhoz sem adnak pótkereket. Valóban defekt javítót használnak, vagy telefonálnak.
Én is így tudtam. A héten jártam egy szalonban (igaz Németországban),de az összes 2wd alatt csak a hatalmas üres helyet láttam. Lehet a németek már csak defektjavítót kapnak??
A kis összeállításban láttam,hogy a 4wd-ben a csomagtérben van a pótkerék.A 2wd alá nézve hatalmas üres hely van a hátsó híd mögött. A pótkereket csak átadás elött teszik fel vagy a 2wd-ben is a csomagtérben van?
FECO4444: Lehet, hogy a középkonzol bemozdul amikor behúzod a kézit, azt nem engedi rükibe tenni a kart? Aztán volt akinek a váltózár volt kicsit hanyagul beszerelve. Mondjuk, a rüki nem szinkronizált, ezért előfordulhat, hogy kicsit játszani kell vele. De hogy alapból ne lehessen betenni, ez hiba.
A múlt héten a szervízben jártam, a turbócsőnél láttam olajszivárgást. Már 1 -2 hónapos korában észrevettem, de nem izgatott különösebben, a Megane-nál is ugyanez volt. Nem csöpög, összeáll a kartervédő lemezen a porral, oszt annyi. Megrendelték a csövet, meg a tömítést, kedden viszem be. Amiért az egészet írtam, az az, hogy mondta az ember, hogy visszahívás van, ami engem is érint (1,5 dci 4x4) A hátsó hídon cserélnek 2db fém fékcsövet, meg is csinálták iziben. Nem lesz kiértesítős visszahívás, aki bemegy, annak megcsinálják. Ja, és Dusika ma 1 éves. Köszönöm, köszönöm, köszönöm...
Látom, szereted elferdíteni a dolgokat, meg a mások által írottakat.
"Az hogy, a váltóolaj ledermed,nem jelenthet gondot semmilyen autónál.Valami más gond is van hogyha annyira erőtlen egy befecskendezős autó.Ahogy az ember kiengedi a kuplungot egy járó motornál mondjuk alapjáraton,az egy pillanat alatt megforgatja a váltót talán annyi lehet hogy picit lejjebb megy az alapjárat kb 0,5 sec idejére."
Erre írtam, hogy mennyire tévedsz.
Egyébként -10, vagy esetleg -20 fok környékén igenis, járjon 2-3 percet az autó, mire elindulsz!
Illetve ami miatt indult még a diskurzus, hogy nagyon nem mindegy, milyen olaj van benne. Igenis, el lehet képzelni olyan olajat a Dusterben, ami ledermedhet annyira, hogy problémákat okozzon.
"de nem mellesleg autószereléssel is foglalkozunk."
Ha egy benzines autó 3 percig kell járjon mielőtt a benyomott kuplungot ki lehet engedni és jónak látod ehez nincs hozzáfűzni valóm,nekem még nem így tanították.Az ügyfeleid valószínüleg hiszékenyek.
"A tanultak, és az eddigi tapasztalataim alapján is azt mondom, hogy ha nem érzed, hogy teljesen más a viselkedése a váltónak hideg időben,"
Valószínüleg átsiklottam rajta, de erről szó sem volt.És nem is állítottam ilyet,idézd be légyszives mikor írtam erről.Nehéz úgy írni, hogy már azzal vitatkozol amit le sem írtam.
Konkrétan erre válaszoltam:
"No: ebbe az ocsmány szerkezetbe is beledermed reggelenként a váltóolaj, olyannyira, hogy a papíron 90 lovas motor lefullad, ha az üresben levő váltót kéne forgatnia. 2-3 percnyi kínlódás után tudok vele elindulni.
"Ehhez meg kifejezetten gratulálok. Nem szívesen vennék Tőled autót. ;)"
Biztos rosszat tesz neki, nem fogja sokáig bírni,bár most 22 éves.És teljesen eredeti. Annak idején a gyár 4-5 éves életartammal számolt, mint kezdő autó.Lehet, hogy nem Subaru,és biztos nem menő gyerek menő autója de minden reggel megbízhatóan elindul és nem kell vele órákig szarakodni,kis helyre befér ,és nem kell rá vigyázni.Nekem már ez a fontos nem a külsőségek.
Nem vitatkozásnak írtam. Én is írhatnám, hogy a végzettségem okleveles autómotor-tervező mérnök, de csak egy videót post-oltam példának, de ha annak sem hiszel...
Másik oldalról. Saját autóm nekem is volt, meg sem tudom számolni, hogy mennyi. Most is van személyautókat, meg teherautókat összeszámolva 7-8, de nem mellesleg autószereléssel is foglalkozunk. A tanultak, és az eddigi tapasztalataim alapján is azt mondom, hogy ha nem érzed, hogy teljesen más a viselkedése a váltónak hideg időben, mint melegben, akkor nincs több hozzáfűznivalóm.
"Jelenleg is van egy 30 le-s Seat a családban, az beindítás után 5 másodpercel már az utcában sincs."
Ehhez meg kifejezetten gratulálok. Nem szívesen vennék Tőled autót. ;)
Ignisben 7év/106000km alatt egyszer vagy kétszer nyúltam az izzókészlethez, ráadásul éjjel-nappal égettem a pilácsot mert beparáztam egy Totalcar cikktől amiben azt írták, hogy a kék autókat nehezebb észrevenni. Ne higyjétek, én se hinném.
Úgy vettem észre, hogy a Duster fényszórója sokkal erősebben világít mint az általam vezetett más autók, nyílvánvalóan ez az élettartam rovására megy.
club1:
Ignisben szerintem H4-es izzó van, aminek a h1-h4-h7 sorozatból a legnagyobb a búrája, így alapból a leghosszabb élettartamú izzó is. Azaz nincs értelme összevetni egy H7-es izzóval élettartam tekintetében.
Pontosan: H4 izzó van benne, az bőven elmegy annyit, amennyit Mar C írt.
Nekem nem így van (hasonló autó). Józan paraszti ésszel a kettőnek nincs is egymáshoz köze (mechanikus hátsó kézifék, elsőkerék-hajtás), ezért nem is értem az összefüggést...
Igazad van, nem vitatkozom.87óta vagyok az autóiparban, és volt amikor 20 éves 2 ütemű Wartburgom volt,az sem fulladt le,jelenleg használt autóim (már nem Wartburg) sem fulladnak le.Jelenleg is van egy 30 le-s Seat a családban, az beindítás után 5 másodpercel már az utcában sincs.
Indítani mindig kinyomott kuplunggal szabad, hogy ne kelljen a hideg olajat is kavarnia az indítómotornak. A fenti videón egy Subaru Impreza WRX indítása látható. Szélsőséges, mert -44 fok, de 280 lovas Impreza-t lefullasztja az olaj 1600-as fordulatról is!! Tény, hogy -44 fok, de az az olaj valószínűleg más, mint ami a Dusterban van, inkább vannak ott felkészülve olajjal is a nagy hidegre, mint itt.
Szóval nagyobb hidegben igenis lehet olyan, hogy ledermed az olaj, besűrűsödik, és akár már az üresben kuplungfelengedés is fullaszthatja a motort!
Én sem hiszem, hogy a váltóolajjal lesz a gond. Már csak azért sem, mert (mechanikus) váltóba nem alacsony dermedéspontú olajat töltenek, azaz természetes jelenség, hogy -5-10 fok alatt hidegben dermed.
Azért van némi különbség a benzines és gázolajos között, meg az sem mindegy milyen használatról van szó. Autópályán tényleg le kell zárni a külső levegő keringetést, mert egyébként nagyon jön be a hideg levegő (ilyenkor viszont egy idő után párásodik az összes szélvédő). Városban és terepen én a sajátomban (diesel) 25 fok meleget tudok csinálni -10 fokos külső hőmérsékletnél, igaz hátul már nincs ennyire meleg. Az elektronikus fűtésrásegítés azért sokat jelent, anélkül valószínűleg nem lehetne felfűteni a belső teret...
No: ebbe az ocsmány szerkezetbe is beledermed reggelenként a váltóolaj, olyannyira, hogy a papíron 90 lovas motor lefullad, ha az üresben levő váltót kéne forgatnia. 2-3 percnyi kínlódás után tudok vele elindulni. ez a kísérleti eredmény is valószínűsíti a nemesebb váltóolaj iránti igényt.
Az hogy, a váltóolaj ledermed,nem jelenthet gondot semmilyen autónál.Valami más gond is van hogyha annyira erőtlen egy befecskendezős autó.Ahogy az ember kiengedi a kuplungot egy járó motornál mondjuk alapjáraton,az egy pillanat alatt megforgatja a váltót talán annyi lehet hogy picit lejjebb megy az alapjárat kb 0,5 sec idejére.
Ignisben szerintem H4-es izzó van, aminek a h1-h4-h7 sorozatból a legnagyobb a búrája, így alapból a leghosszabb élettartamú izzó is. Azaz nincs értelme összevetni egy H7-es izzóval élettartam tekintetében.
Ignisben 7év/106000km alatt egyszer vagy kétszer nyúltam az izzókészlethez, ráadásul éjjel-nappal égettem a pilácsot mert beparáztam egy Totalcar cikktől amiben azt írták, hogy a kék autókat nehezebb észrevenni. Ne higyjétek, én se hinném.
Úgy vettem észre, hogy a Duster fényszórója sokkal erősebben világít mint az általam vezetett más autók, nyílvánvalóan ez az élettartam rovására megy.
Miután ez ügyben te vagy az első fecske, oszd meg velünk légy szíves a járgányod típusát. Remélem, nem benzines 4x4-es. Mert mintha az rémlene, hogy nem mindegyik verzióval van ilyen gubanc.
Azt talán már írtam itt, hogy egy barátom a zsírúj NISSAN Patrolján(!) törte el a jobb első féltengelycsuklót a felesleges LOCK-olással, de ti tudjátok, hátha a Dusteré keményebb anyagból van.
A 4WD lefagyása téma most a román fórumon is. Sőt az ukránok is csatlakoztak. Egy ukrán kolléga azt írja minden 4wd-s Dusteres ismerőse (van vagy 20) így járt.
Megoldásnak azt ajánlják hogy hideg motorral nem kell 4wd-re kapcsolni. Mindenféle "szervizes" megoldást kipróbáltak, de hatásos megoldást még nem találtak.
Mi van a skandináv Dusteresekkel? Ott azért van hideg rendesen. Nem tud valaki valami skandináv nyelven?
Másik téma a román fórumon a fékcsőtartó miatti visszahívás. Ott már beindúlt rendesen, 4-5 óra a módosítás végrehajtása. Itt valaki kapott már levelet a visszahívásról?
Minden jelzés (FM1 - FM2- FMT) egy kis mappa 6 adó tárolására. Az FM1 célszerűen a lakhelyeden fogható adók részére, az FM2 mondjuk a munkahelyed, vagy bármi más, sűrűn látogatott környék adóinak gyűjtőhelye, (de lehet 12 adó is a lakhelyeden). Az FMT a Blaupunkt rádiókon megszokott, úgynevezett "Travelstore" funkció. A gombot lenyomva tartva automatikusan behangolja az adott helyen található 6 legerősebb adót. Magyarul, ez egy mobil mappa, ami új helyen (pl. nyaraláskor, nagyobb utazáskor) mindig frissíthető a helyi adásokra.
bevetettem szerény német tudásomat a csatolt linken.
ami látszik:
sokaknál fellépett a hiba: a 4WD mód letiltott, és az izzítólámpa kigyulladt, ami ilyenkor hibát jelent.
legtöbben kicsit arrébb megálltak, újraindítottak, és voálá: minden rendben volt.
Volt, akit csúnyán hasba akasztott a szerviz: sw-t frissítettek az AGR szelep pontosabb vezérlése céljából…
elhitte szegény, hogy ez segít.
akadt olyan régivágású precíz német, aki olvasta a kezelési könyvben, hogy a „2WD-re állás és az izzítólámpa kigyulladt, ami ilyenkor hibát jelent” együtt azonnali szervízt követel. el is ment.
kiolvasták és persze gondosan törölték a hibajelzést, és megállapították, hogy semmi sem ment tönkre.
egyúttal valamelyik hátsó kerékszenzor lefagyására gyanakodtak. ez sem kizárt: jég miatti fals jel.
egy másiknál a köztes difi olajára gyanakodtak, ledermed, a CPU pedig a hajtás megszorulásaként értékeli a helyzetet. Ha szabad beleszólnom: ez lehet gond.
először is ennek az elemzésnek fizikai tartalma is van, igencsak elképzelhető, hogy a mínuszukat jobban tűrő hajtóműolaj kellene a gépbe.
szégyellem ideírni, de most lányom Kalosát hajtom. (a Dusterből eddig csak annyi lett, hogy hűséges öreg Multiplámat árulással felérő módon eladtam. Kár volt) No: ebbe az ocsmány szerkezetbe is beledermed reggelenként a váltóolaj, olyannyira, hogy a papíron 90 lovas motor lefullad, ha az üresben levő váltót kéne forgatnia. 2-3 percnyi kínlódás után tudok vele elindulni. ez a kísérleti eredmény is valószínűsíti a nemesebb váltóolaj iránti igényt.
amit más javasolt, szintén jó lehet: nem kell a lock.
de ha nekem lesz Dusterom, cserélem benne a váltóolajat mindenhol telet is bíró minőségire.
más
valaki Pesten 9,5 körüli benzines fogyasztást írt. az bizony nagyon jó ilyenkor. Én a kalossal Györköny – Paks –Biritó puszta útvonalon ingázom minden nap, ez 15 km oda és 15 km vissza. vannak még 6 km-nyi szakaszok esetenként és egy Fehérvár oda-vissza. a fogyasztás 2 tankolás és 800 km megtételével: 8,1..8,2
- Már 3 izzócserén túl vagyok (ez érdekelne, miért pusztulnak mindig el)"
H7 esetében: "Az új típusú égők nagyon aprók, ezért kisebb felületükön nehezebben vezetik el a termelt hőt, ami szintén élettartam-csökkenéshez vezethet."
Én vásároltam holáncot már!Külföldön dolgozom,s a határon gyakran ellenőrzik,ezért vettem,nem azért hogy használni akarom!(Személyes véleményem,ha 4x4 es Dasterrel nem tudsz menni a hóban,akkor a láncot a hajadra kenheted!)
Szóval a neten rendelte 7 ezer pénzért.Egész normálisan néz ki,de nem hiszem,hogy felrakva 20 kilómétert kibirna!A jogszabály azt irja elő(mindenhol,ahol hólánc kötelező)hogy egy hajtott tengely két kerekére kell rakni!Magyarul a négykerekühöz is 2 db kell!
Szerintem erre van kitalálva, az állandó zárás viszont jobban megterheli, nem jó zárt központi difivel menni, a szememben ez nyúzásnak számít, de ez magánvélemény.
Volna egy kérdésem a rádióval kapcsolatban. Korábban nem volt olyan fejegységem amin van FM1, FM2 és FMT (vagy mifene) csatorna. Ez csak arra jó, hogy több memóriahelyed legyen, vagy más szerepe is van?
Az előző OFF autómat, egy Citroen C4-et akkor vettem meg, amikor megjelent. Tele volt gyermekbetegségekkel, köztük egy csomó bagatellel. Akkor a fóruma azzal volt tele, hogy minden apró-cseprő bajjal szervízbe kell rohangálni, sz@r francia rozsdakupac. Nekem ebből szinte semmi nem jelentkezett, így kényelmesen autózgattam vele. Itt eddig hányszor is kellett szervízbe mennem? Csak a kötelezőre, 50.000 km alatt... (Múltkor, mikor elégedetten meséltem róla, megkaptam hogy majd szétesik 30.000-nél. Akkor volt benne 45.000)
A Duster hibái eddig nekem:
- Nincs hőmérő (megrendeléskor sem volt, nem számít
- Nagy hidegben az lpg nehezen kapcsolt át (utólagos, ergo nem a Dusi hibája)
- Ablakmosó nem terítve spriccel, csak egy csíkban
- Már 3 izzócserén túl vagyok (ez érdekelne, miért pusztulnak mindig el)
- Ablaktörlő kuka, normálisat és 5 centivel hosszabbat vettem, így már elfogadható
Szóval tényleg olyan a fórum, mint egy barkácsmozgalmi oldal, de számomra ez nem zavaró, nem érzem azt, hogy az autó minősége nem éri el a kívánt szintet. Én szeretem olvasni ezeket, tudva hogy nagy részét soha nem fogom kipróbálni, megcsinálni, de irígylem a topictársak kreativitását. (Menetfény pl. nagyon tetszik) Ennél az autónál érzem azt, hogy nem "műtárgy", hanem használati eszköz, annak minden velejárójával. És nekem ez pont jó.
Úgyhogy hajrá, mindenki hegesszen, forrasszon, barkácsoljon!
Nem szeretnék itt huhogni, de az eltelt néhány hét során bármikor idekattintottam, egyre inkább olyan érzésem támadt, mintha a szép emlékű cucilista „csináld magad” barkácsmozgalom honlapját látogatnám szorgalmasan. Hiszen csaknem minden napra jutott egy-egy újabb bökkenő. Ha netán a gubancok száma továbbra is így fog exponenciálisan növekedni, még pár hónap, és alighanem mindannyian egy jó nagy kupac alkatrész tetején fogunk matatni...:-)
Ha lebontod a kormány burkolatot, a gyujtáskapcsolóra csatlakozik egy elosztó, ami mozog, nálam az adta ezeket a hangokat. A vezetékeket össze kapcsoltam egy müanyag rögzítő bilinccsel így nem tud mozogni az elosztó. A hang megszünt.
Azért használnám olyan körülmények között amikor gyakran van szükség a hátsó kerékre. Biztos nem tesz jót a diffizár élettartamának a ki-be kapcsolgatás.
Nos, a nyekkenő hang ugyan elmúlt, azonban mióta elhoztam a kocsit a szervízből, azóta a műszerfalból olyan hang hallatszik amikor megy a fűtés, mintha kukoricát pattogtatnának... Ellállíthattak, bent felejthettek valamit? Van valakinek valami tippje, mi okozhatja? Csak mert nagyon idegesítő... :)
Hát mert van, egyszerüen csak próbálgatásból. Egyébként el is jutottam oda, hogy tényleg elêg a auto állás. Nem is használom a lockot már. De ki kellett tapasztalni ezt.
De minek LOCK-oltok, nem is értem, mély hóban ugyanúgy megtapadnak a kerekek, mint száraz földúton, befeszülnek a féltengelycsuklók, a hajtás minden eleme nyíródik, én nem nem használom a LOCK-ot csak tényleg jégen vagy sárban, egyéb helyeken AUTO állásban van, 5-10 centit megkapar az első kerék és már tol is a hátsó, felesleges a kapcsolóval gépészkedni szerintem, de bocs hogy belevau, csak felteszem, nekem azért nem jelentkezik a hiba, mert nem is indulok LOCK-ban, pedig egy meredek garázslejárón parkolok, a havat se takarítottam el, le se szórtam semmivel, direkt élvezem, ahogy alapjáraton kigördülök minden nap a jeges gödörből, azt meg se pörögnek a kerekek, ezek a szar négyévszakos Michelinek, szombaton este meg besurrantam a közeli szánkópályára és ott offroadoztam föl-le, igaz, elég földesre gyalulták már a gyerekek, de tényleg csak a bátorság szabott határt a lehetőségeimnek, azt kell mondjam fölösleges erre a spéci terepgumi, de azért majd egyszer úgyis veszek.
Érdeklődni szeretnék, hogy valaki vett-e hóláncot Dusterre? Nem hiszem, hogy valaha is használni fogom, csak azért kell, mert rendszeresen utazok Kolozsvárra, és lehet olyan hóhelyzet, hogy kérik a bemutatását a határnál. Egyébként Kolozsvár környékén szépen takarítják az utakat, inkább Nagyváradnál vannak gondok - van olyan település, hogy hókotrót még nem is láttak, na ott nem egyszer segített ki a Duster! Szóval abban kérnék segítséget, hogy milyet érdemes venni, kb. mennyibe kerül, és hol? A márkakereskedőnél is érdeklődtem, de gyáriról nem hallottak, eddig egyszer fordult elő velük, hogy egy Renault tulaj ragaszkodott a gyári hólánchoz, nehezen be is szerezték 80 ezer forintért párját... Azt senki sem tudta megmondani, hogy 4x4-es kocsi esetén mennyi hóláncot kér a hatóság.
Azért az tetszett, hogy a hiba javításaként kapott egy szoftver frissítést (dci), ami a kipufogó gáz visszavezetés vezérlését optimalizálja és "remélhetőleg" ezt a hibát is. :)
Mintha csak itthon lennénk. Akkora a sza"g"értelem! :-D
A másik meg azt írta, hogy az összkerekes ESP-s modelleknél jött elő a hiba. Meg tapasztalta a Quasqai-nál és Xtrail-nál is.
Mintha olyan is jelezte volna a hibát itt akinek nincsen ESP-je vagy tévedek?
A Quasqai topikot végigolvastam korábban én nem láttam ilyen hibát.
A difi olaj érdekes felvetés. Meg lehetne nézni, hogy milyet kap gyárilag és mi az előírás a Quasqai és Xtrail modellekbe.
Megnéztem fordítógéppel, a lényeg átjött. Összegezve enkik is főleg hidegen és terhelés alatt jön elő a probléma de szintén csak találgatnak, hogy mi lehet. Van egy érdekes gondolat miszerint a differenciálmű olaja dermed le és abból adódik a gubanc. A német szervizek tudnak a problémáról és ugyanúgy a gyár válaszára várnak.
Szerintem jobban fáj a fejük amiatt a pár ezer francia miatt akik most verik az asztalt mert az Alpokban kezdett pislákolni nekik lámpics. Biztos vagyok benne, hogy gőzerővel dolgoznak a probléma megoldásán.
Nem túl kemény,mivel D.A.S.-tag vagyok!Ők az éves dij ellenében ingyen,és bérmentve képviselik az ügyemet.Ráadásul egy egész szakértői csapat segitti a munkájukat,nemzetközi szinten!A Renaultnál nagyobb cégnél is értek már el kiváló eredményeket!Ugy,hogy Én csak várom a fejleményeket!
Nem túl kemény,mivel D.A.S.-tag vagyok!Ők az éves dij ellenében ingyen,és bérmentve képviselik az ügyemet.Ráadásul egy egész szakértői csapat segitti a munkájukat,nemzetközi szinten!A Renaultnál nagyobb cégnél is értek már el kiváló eredményeket!Ugy,hogy Én csak várom a fejleményeket!
Szia, megénztem a saját leendő autómon: sajnos, rossz hírem van, a Cool-ban nincs kiépítve a ködlámpához semmi - a bajuszkapcsolón csak a hátsó ködfényt lehet kapcsolni, ezek után vezétekezve sincs, nyilván.
Vagy kapcsolókart kell tehát cserélni, vagy plusz kapcsolót beépíteni ..
Szevasztok!Én már irtam itt a fórumon kb 1,5 hónapja,hogy bajok vannak a Daster komputerével!Én jelenleg peben állok a Renaultal-e miatt.Kétféle hibajelenség van.Az egyik amit most tárgyaltok itt a fórumon,a másik mikor indulás után kigyullad az ABS,ESP,és a kézifék lámpa!Pillanatnyilag gőzük sincs hogy mi a hiba!Áprilisre igérnek valamiféle megoldást rá!A Francia számitógépesek próbálnak valamit kitalálni!Én meg egy"nyakas"fickó vagyok,és nem tudom elfogadni,hogy 6 hónapot kell várnom egy hiba elhárittásához mindenféle kártérittés nélkül.Aztán most áll a bál!
Itt is számtalan esetben olvastam komputer hibákról,de az esetek többségében a tulaj(vagy a szerviz,mivel NEM tudja javittani) elbagatelizálja azzal,hogy csak ujra kell indittani!Pedig szerintem mindenki egy kifogástalanul működő autó árát fizette ki!
Köszönöm, hogy újra leírtátok a tapasztalataitokat nyekkenés-ügyben. Annyival beljebb vagyunk, hogy érdemes megnézetni.
Engem egyébként ez az egész nem amiatt izgat, mert vészesnek érezném a dolgot. Ettől még ugyanolyan biztonságban érzem magam benne, továbbra is álomszerűen gurul. Hanem „lelkileg”...:-) Egyszerűen bassza a csőröm, hogy ahol eddig hangtalanul és könnyedén – mint a vidra, mikor besurran a vízbe – átsuhant SZSZD-m, most úgy viselkedik, mint egy rozsdás birodalmi lépegető...
Nálam is megvan a nyekkenés keményebb hangja ebben a hidegben a fekvőrendőrön való áthaladáskor. Az általad leírt szerviz tapasztalat Szerzet diagnózisát igazolja, a stabilizátor rudak gumi perselyei koppannak erősebben. Én nem viszem sehová emiatt, részben az időjárás változása megoldja, részben óvatosabban hajtok át a fekvőrendőrön ilyen zord időkben....:-)
Fogyasztás: B4x4 Budapest 9.5-10l/100 nem csúcsforgalomban! Szerintem nem lehet belekötni ebben az időben, ráadásul egy kis 4x4-es bohóckodás a hóban is szerepel benne! :-)
Igen, nekem is nyekergett - igaz csak a jobb eleje - a fekvőrendőrökön... illetve amikor lehajtottam járdáról, vagy erdei úton gödörből... A héten kedden el is vittem a dél-pesti renault szervízbe, ahol orvosolták a problémát. Mivel nem vagyok szakmabeli, nem tudom leírni pontosan, de megpróbálom kürölírni, mi is volt a gond:
A felfüggesztésben van valami mozgó alkatrész, ami egy gumi valamiben mozog. Ez a gumi hajlamos hidegben felkeményedni, és ahogy súrlódik, az okozza ilyenkor ezt a nyekkenő hangot. Bekenték, befújták valamivel, most jó. Azt mondták, lehet sosem tér vissza a probléma, de ha igen, akkor vigyem vissza újra, és mivel pár évig még garanciális az autó, akkor nem csak befújják, hanem szét is szedik, és megkenik, kicserélik amit kell (bár ez utóbbit nem szívesen csinálják, mivel elég pepecs munka, viszont cserébe véglegesen kezeli a problémát).
Azt is mondta még, hogy ez renault probléma (nem tudom megerősíteni, még sosem volt renault autóm), és a dusterben még kevésbé zavaró a nyekkenés, mint jónéhány renaultban.
Nálam is csinálta már; visszakapcsolt 2WD-ba és mellé még égett az elektronikus zavar/izzító kontrollámpa. Minden alkalommal nagyon nehéz hóból kellett kijönni - hidegen és szerintem az elektronika "beavatkozott". Újraindítás után ment minden rendesen. Lehet, hogy egy szoftverfrissítés megoldaná, írta egy kolléga, hogy Ausztriában, Gols-ban "lőtték be" az övét is. Ha arra járok nyáron megpróbálom előtte egyeztetni egy osztrák szervízzel.
Szia! Ilyet csinált kétszer is a múlt hétvégén. Mindkétszer reggel az elsö indulás után hidegen. Azóta picit járatom meg megyek mielött lockolnám. Azóta nem volt ilyen jelenség. Két dologra gondolok. Vag nagyon hideg motorral nem engedi eröltetni a négykereket. Vagy valami érzékelö olyasmi fals jelet ad, hogy tul gyorsan megyek. Minden esetre kiváncsi vagyok mit mond a szerviz erre.
új vagyok a fórumon, bár most volt 1 éves a dusterem.Eddig semmi problémám nem volt vele,nagyon szeretem az autót.
Most,hogy beköszöntött a tél, és havasak az utak,beköszöntött az első problémám is az autón, mikor 4 kerék meghajtást kell használnom. Mint egy hozzászólónál már láttam, nála is előjött a jelenség. Bekapcsoltam 4WD-lockot, amit indulásnál kikapcsolta az autó, és átváltott a műszerfalon 2kerékre.Ekkor én szintén nem tudtam átkapcsolni 4 kerék meghajtásba, csak ha újra indítottam az autót.Eleinte ritkán jött elő a jelenség, most már naponta 2-3-szor.Voltam vele szervízbe, de sajnos nem tudnak mit mondani rá."ezzel a jelenséggel még nem találkoztak" -ezt mondták.
Cseréltek már alkatrészeket/ természetesen garanciába mindent, de órákat ültem ott, és vártam/ Próbálkoznak a javításával, de nem tudják,mi a gondja, folyamatosan előjön a jelenség. Hétfőn /holnap/elvileg újból hív a szervíz, és újból viszem bevizsgálásra.
Ha bárkinek volt ilyen gondja, és esetleg javították az autót, és jó lett,légyszi jelezzen, mit cseréltek rajta,mert olyan helyen lakom, ahol kéne aterepet használni, de nem megy.
Közhírré tétetik: ma délelőtt a csömöri madarasteszkó parkolójában mellém állt egy dasztertesó. Ahogy láttam, Fóton vették. Netán nem közületek volt az valaki? Mert megvárni sajnos nem volt időm. Pedig kis hazánkban ő lett volna az első élő daszteres homo sapiens, akivel szemtől-szemben találkoztam volna. (Külföldön ez már tüöbbször megesett.) És persze az első kérdésem az lett volna hozzá, hogy a hidegben vajon neki is nyekereg-e a fekvő rendőrökön a tragacsa?
Milyen szép hosszú hozzászólást írtam,de az index benyelte.. Akkor mégegyszer.. Ma jártam egy közös Dacia-Renault-ford szalon udvarán.. Alaposan szemügyre vettem vagy 15 Dustert. Sok dolog tetszett,és egy pár dolog nem.. Az elsö lökhárítón túl nagyok a hütörácsok,terepezéskor bármilyen ág,gally kárt tehet a hütökben. A hasonló megoldással szerelt renaultokban is látom,hogy a só nagyon marja a hütöket. A 4wd-ken nagyon védtelenek a féltengelyek harangjai.Tényleg nézte már valaki,hogy müanyag vagy gumi harangok vannak felszerelve? Láttam,hogy az erösebb diesel motorral szerelt változatokban van egy plussz kisméretü hütö legelöre szerelve.Az cooler vagy olajhütö? A pótkerék melyik változaton hová van szerelve ? A 2wd-n valami eszméletlen hely van a hátsó híd mögött. A 15 autóból 3 az behúzott kézifékkel állt,feltünt,hogy milyen magasan van a kézifékkar.Nem valami elegáns egy új autón..a hátsó dobfékkel egyetemben.. Na de kellett valami,hogy az árak ne menjenek el. Még mindig elfogadnám..
Ebben a hideg időben én is tapasztaltam a plexi alján -belül- gyenge párásodást. Én fütött garázsból indulok és arra gondoltam, hogy a hirtelen hőingadozás okozta ezt a jelenséget. Esőben még nem tapasztaltam ill. nem figyeltem.
Hétfőn reggel megyek aláírni az adásvételit, rákérdezek! :-)
A DRL inkább a jobb láthatóság és a gazdasággoság elve miatt éri meg - látni max a garázsba beálláshoz jó.
Ködlámpám nekem is volt off-autómban - szerintem inkább csak az oldalra terített fénykéve hasznos - ködben nem sokat ér.
(Ősszel, szarvasbőgés idején pl. nagy hasznát vettem, amikor 3 szarvas ugrott át előttem az úton egy kis faluban (!) - anélkül valószínűleg nem vettem volna észre őket időben)
Holnap hosszabb utra megyek, kiváncsi vagyok így mennyit eszik. A héten hátsó sárcsapókat szereltettem, akkor mondták, hogy vissza hívás lesz a fékcső miatt. 3-3,5 óra szerelési idővel.
No most 7.1 volt a fogyasztás. A hóesés kezdete óta hidegven városban országúton is 4x4, kicsi huncutkodás a mélyhóban. Városban kicsit jobban nyomva, elkapott a hév a lámpáknál. Ilyen lehet egy porscheban az érzés nyáron. Ja diesel.
A harmadik napja meglévő 4x4 dCi tegnap vegyesben - városi tragédia és országúti komédia összesen 370 km - 7.9-et fogyasztott. Ez nagyon jó. A 320d BMW-nk ki sem tudott menni az utcára /ESP.../, úgyhogy költői kérdés, miért fogyaszt 170 ezres korára is vegyesben 5.0 litert....egyszerűen nem érdekes. A 4x4 majdnem szűz hóbol is kivette a járgányt. Nem bántam meg.
Városban 8-8,5 hidegben, vegyesben 7-7,5. Nyáron városban 5,5 - 6, vegyesben 5 -5,5. Osztrák gázolajjal egy-két deciliterrel kevesebb a fogyasztás. 1,5 dci 4x4 .
Nem tudom honnan veszed amiket írsz? Én sehol nem hazugoztalak le. Azt írtad hogy a 4x2-es benzines 6,6 litert fogyaszt. Ami sajnos nem igaz.
Lehet hogy a tied enyit fogyasztott, de más 4x2-es benzines nem enyit fogyaszt (erre tettem be a német fogyasztási linket), sőt még a közelében sincs ennek az értéknek.
Ha a tied 6,6 litert fogyaszt, akkor az a te szerencséd (a többiek meg megszívták :-)).
Én lehet sok Discovery-t nézek, ennél vadabb ötleteim vannak. :)
A hátsó ajtót átalakítani nyílóra és közvetlenül rábiggyeszteni a pótkereket. A rendszámot meg a kerék tartójára. Szép fekete műanyag tokkal jól nézne ki, de kevés hozzá a motivációm, na meg nem tudom mennyire értékelnék egy műszaki vizsgán. A költségeiről meg ne is beszéljünk. :)
Arra már én is gondoltam, hogy a vonóhorog helyére fel lehetne szerelni egy függőleges zártszelvényt amire csak rá kéne csavarozni a pótkereket. Már csak egy zárszerkezetet és egy forgáspontot kéne kitalálni amivel lehajtható lenne, hogy elérhető legyen a csomagtér. Kicsit takarná a rendszámot de annyi baj legyen.
54l-es. A 4x4-es pótkereke gondolom ugyanakkora, így abba is ennyi mehet. Viszont ott kisebb lesz a csomagtartó, vagy felejtős a pótkerék, de az egy négykerekesnél nem hiszem hogy jó megoldás.
Néha eljátszom a gondolattal, hogy lakatos és menjen a hátsó ajtóra. :)
Vásárhelyt elhagyva beállva 90 km/h sebességre, tempomattal, végig az Alföldön, néhány egyutcás település, valamint pár bonyolultabb (köztük a már-már világváros Szeghalom). Miért is csodálatos és hihetetlen, ha valaki ezen a távon hajnali ötkor végigmegy a gyári értékek alatt? Vagy hazafele este 8-kor?
Az országút számomra ezt jelenti, esetleg még végig a Jászságon szintén hajnali indulással. Arra se sűrűn látom a New York táblát. Ne hasonlítsuk össze egy Eger-Miskolc túrával végig a Bükk-fennsíkon, mert bár az is országút, de más.
Tudom, hogy egy 90-el cammogó szutyok benzines csak útakadály, de a KRESZ szerint sokszor még én is büntethető lennék.
Más.
Van ugye a fogyasztás, amibe bele lehet kötni. Attól mondjuk még nem muszáj, de legyen. A másik a dízel-benzines vita. Néha van egy olyan érzésem, hogy még márkán belül is lesznek/vannak ellentétek. Már félek tapasztalatokat írni, mert bebizonyítják hogy azt én nem láttam, olyan nem létezik. Ne menjünk ebbe az irányba, ha kérhetem.
Teljesen egyetértek. Elméletileg a KRESZ a közúti akadályozást is bünteti, más kérdés, hogy a rendőrök nem mennek erre rá. Egy ekkora, 1,6-os benzines autó normál módon vezetve 8 körül eszik városon kívül, városban, vagy sportosan hajtva a 10-et simán bekapja. Persze lehet 70-nel -félóra alatt kigyorsítva erre a szédületes sebességre- közlekedni azért hogy extrém értékeket produkáljunk, csak nem biztos, hogy érdemes.
A fogyasztás téma jópofa, valószínüleg azért kapták fel a fejüket többen mert az igen optimista, laboratóriumi körülmények között mért gyárit (7.1 vegyesen) múltad alul.Persze nem lehetetlen,de ehhez úgy kell vezetni még az országúton is,mint egy mozgó akadály.Város közelébe nem szabad jönni,nemhogy Pestre.Nem ez a realitás(nekem).Hideg időben, városban egy ilyen autó minimum 11 liter.(A gyártó szerint is).
Szívem szerint hanyagolnám a témát, de őszintén megvallva rettentesen idegesít, hogy lehazugozol. Esetleg bővebben kifejtenéd, hogy miért gondolod azt, hogy egy benzines nem fogyaszthat ennyit? A többi igazi magyar mentalitással megáldott dízeles is segíthet ebben . De mielőtt hülyeségeket írtok, tanuljatok meg takarékosan vezetni.:-))
Teljesen hihető ha azt veszem, hogy 8l alatt az lpg is megáll. Használattól függ, ha ezt pesti csúcsforgalomban vagy autópályán mérted volna, akkor megütköznék rajta, de pl. mifelénk a síkságon szabálytartó országúti tempóval nem futurisztikus
Ha jól tudom, a fórum látogatói közül nekem van eddig egyedül gázosított Duster. Na ez pont 4x2-es. A pótkerék helyére ugyanúgy bement a gáztartály és megmaradt a nagyobb csomagtér.
Valamint kis ötletességgel nem kell lemondani a pótkerék okozta megnyugvásról sem. A csomagtér oldalához állítva, a szerte-szana található kis fülekhez rögzítve (gumipók, madzag, borostyán) szépen megáll, a csomagtartó így elég egy négyszemélyes, egyhetes horvátországi nyaraláshoz. Egyedül annyi kreativitás kell, hogy a semmire sem jó kalaptartó széléről ki kellett vágni a kerék szélességével megegyező darabot, a pótkerékre egy huzat varrva (anyagköltség 100 Ft) és teljesen normális kinézetet kap az ember fia/lánya.
Tegnap volt szerencsém egy Exceptiont közelebbről szemügyre venni, ma pedig egy Arctic 1,5d 4x2-t picit vezettem is! :-)
Természetesen a vigyor az arcomon nem a hideg széltől maradt meg tartósan! :-)
Az enyém 1,5d Cool lesz, de nem is kell nekem az a pár extra annyiért...
Valaki vett már át Cool modelt?
Nekem nem lesz ködlámpám és érdekelne, hogy a Cool-ban a bajusz kapcsolón van az első ködlámpa kapcsolása vagy csak a hátsót kapcsolja és majd külön be kell építenem egy kapcsolót hozzá?
Van még valaki akinek be szoktak párásodni az első lámpák? Esős időben, vagy most nagyon hidegben a lámpák alsó részén be szokott párásodni a plexi. Már többször ellenőriztem a gumikupakokat, de minden rendben. Csak nálam fordul elő? Erősen gondolkodom hogy elmegyek vele a szervízbe... Ez az első hiba amit tapasztalok az autóval kapcsolatban.
Postaköltség 10,90 EUR de én még vettem hátsó sárcsapó gumit és kipufogó véget. A ködlámpa fém, ragasztó (Betalink K1), tisztító kendő bent a dobozban, magyarnyelvű leírással együtt.
Nem gyári, nem szeretem a 4évszakos gumikat. Szerintem semmit nem érnek. Bridgestone Blizzak DM-V1 gumit vettem rá, szerintem az egyik legjobb téli gumi!
Lassan már én is unom ezt a jeges csontot, de számomra mindez akkor is csalódás, ha igazad van. Mert bizony a barátom kocsija is kint vacogott egész napestig a hidegben, épp annyit (olyan keveset) ment vele a városban, mint én, tehát nem volt ideje komfortosra (és nyekkenésmentesre) felmelegedni. Oszt valahogy mégse nyikkant. Én büszke vagyok (és leszek is) járgányunk fapados mivoltára (igen megy a „stílusomhoz”), de azért azt nem vártam volna, hogy éppen ilyen piszlicsáré akadály-ügyben fog nála becsúszni a gatyamadzag...
Ne aggódj apacs, ezer oka lehet annak, hogy a ford nem nyikkant.
Ne feledjük, az utóbbi évek legkeményebb időjárása van.Talán a Duster jobban megérzi a hideget. Ebben azért is lehet valami, mivel a szigetelés nem éppen erőssége az autónak.
Egyik nap kipróbálhatnád, hogy Debrecen felé mész haza, addigra minden frankón felmelegszik s talán a nyikkanás sem mutatkozik.
Szia! A többletsúly miatt lehet néhány decivel több a fogyasztás. De ha hatalmas mosolyt akarsz az arcodra ilyen téli havakon akkor 4x4. Hétköznapi használatra tényleg nem nagyon indokolt az összkerék.
Közhírré tétetik: tegnap ért az első, ám annál fájdalmasabb kudarc a járgánnyal kapcsolatban. Úgy alakult, hogy este a jóbarátom fuvarozott haza az ominózus fekvő rendőrökön keresztül jó néhány éves, böhöm nagy fordjával. És innen már csak a húsz forintos kérdést tudom nektek feltenni: vajon nyikkant-e egyet is a tragacsa?
Ha elgázosítod a kocsit, mindenképp a 4x4 ajánlot, mivel ilyenkor a pótkerék helyére lehet betenni a gáztartályt. Még a legelején valaki szúrt is be fényképet róla, hogy milyen lett. A 4x2-nél a pótkerék az alvázhoz van rögzítve kívülről. Ezért nagyobb ott a csomagtér is, mivel a 4x4-nél bent van a csomagtérbe a pótkerék. Természetesen ebben az esetben nincs más lehetőség csak a defektjavító készlet. Ha nagyobb a baj akkor el kell szállítatnod az autót.
Akkor hát egyelőre az állás döntetlen. A hosszabbítás pedig majd a felmelegedés kezdetekor következik. Remélem, 11-es rúgásokra nem kerül sor.
Addig azonban megfontolandó, hogy – tekintettel a necces gazdasági helyzetre – mielőbb hozzunk össze egy nyúltenyésztési kartellt. Ha már a kasznink megvan hozzá...:-)
Sajnos nem tudok eredményekkel szolgálni, kicsit halkult, de az az enyhébb idő miatt is lehet, mert az igaz, hogy befújtam, de csak a külső oldalukat lehet elérni, és akkor sem igazán jut be az anyag a szilent és a rúd közé, tehát inkább csak ráfújtam, ami olyasmi, minha ráolvastam volna.
Akkor én helyetted is reménykedem abban, hogy Szerzetnek lesz igaza. Azzal a problémával ugyanis lehet kezdeni valamit, de az általad vizionált dolgot már nem old meg egy flakon WD40 - és ha igazad van - mindannyian vettünk egy marhadrága nyúlólat .:-)
Nyekkenésügyi jelentés: ma is csinálta, bár tegnaphoz képest kevésbé vehemensen (hangosan). Miután mifelénk legalább 10 fokkal van ma melegebb, biztosra veszem, hogy a hideg a ludas. Viszont – kikapcsolván a zenét és csak erre koncentrálva – nekem (mint tudjátok, oszkár díjas műszaki analfabétának, ám máig jófülű egykori beatzenésznek) az volt az érzésem, hogy a hang nem a futóműből jön, hanem a kaszniból. Aminek hiányos illesztései tekintetében már korábban előadtam sárdagasztó tapasztalataimmal kapcsolatos sirámaimat. Úgy tűnik tehát, hogy a kaszni nagy hidegben összehúzódó tömege még inkább leleplezi a derék román technológiai „precizitás” diszkrét bájait. Egyszóval szerintem a pontatlan illesztések (leginkább az ajtók) mentén nyekereg. Ami még mindig megnyugtatóbb lenne, mintha valami gubanc a futóműben jelentkezne a hideg hatására. Nemiga'? (A műszaki felvilágosító eszmefuttatás vége.) Hőjjj... Már előre látom az igazi hozzáértő cáfolatokat...:-)
Mióta esik a hó tesztelem a dustit, mit tud csinálni, hóban, emelkedőn stb. Nos, eddig nagyon jól teljesített ahhoz képest, hogy 4*2 alapfelszereltség autó. Pirelli S. I&S téli gumi van rajta, és ma vezetés közben hátra néztem, és az látom, hogy nagy ívben dobaja hatra a havat.
Azt vettem észre a kanyarnál, hogy eldobja magát egy kicsit, de korigállható. Az emelkedőn mintha hosszan húzna, persze lehet, hogy én vagyok ügyetlen az indulásnál.
Szerintem a nyikkanás az első stabilizátor gumi szilentjéből jön, ahogy elforog benne az acélrúd. Én is hallom gyakran. Valamelyik nap befújom WD40-nel, aztán referálok.
Rég szóltam hozzá a fórumhoz de szinte mindíg olvasom amikor időm engedi. Anyikkanáshoz annyit hogy most már több mint egy éve használom a Dusit azaz a második tele van velem, és hát tavaly is nyikkant egyet kettőt. De különben sztem nem vészes, mert hallottam én már kétszer ien drága terepes autót is nyekkeni. A havazás meg nem akadály. Automatában elmegy a városi le nem takarított utakon, külön élvezem amikor gázadásra kitör a hátúlja.
Mindenkinek köszönöm az értékes hozzászólásokat. (Persze jöhet még bármenyi...) Sejtettem, hogy ettől a hidegben való kis nyikkanástól-nyekkenéstől-reccsenéstől még senkinek nem lesz gyereke, de azért meglepőnek meglepő. Nem tudtam ugyanis, hogy a szemünk fénye dasztert kizárólag szaharai viszonyok közé valónak gyártották, s valahogy csak véletlenül tévedtek a terjesztők mérsékelt égövi országokba...:-)
Nálam is nyekkent egyszer az első úthibánál amikor a szabadban éjszakázott. Ma reggel meg nekem is visszadobta 2WD-ba amikor mély hóban inultam hideg motorral, de egy ctrl+alt+del megoldotta.
Közhírré tétetik: amióta beállt a hideg, ma nyergeltem fel először SZSZD-mat. És igen meglepődve tapasztaltam, hogy ebben a zimankóban a – környékünkön szép számmal heverő – fekvő rendőrökön való átkelés közel se volt neki olyan sima, mint eddig. Konkrétan: fel- és lemenetelkor is egy, a nyekkenés és a reccsenés közötti hangot hallatott, ami természetesen a futómű irányából jött. Eddig ilyet nem csinált, hangtalanul átsuhant ugyanezeken az akadályokon.
Mi lehet a bökkenő? Csak a hideg? Veletek előfordult mostanában valami hasonló?
Várom bármelyik – a körünkben hála a Mindenhatónak, a csótányoknál nagyobb számban előforduló – daszterprofesszor megnyikkanását az ügyben... Amit jó előre köszönök!
Feltettem pár fotót,még csicsázás előtti állapotban van,de már most is gyönyörű.Ebben a színben én előtte nem láttam, de szerintem nagyon jó.Namostmáváromcsikigazán hogy megkaparintsam,addig meg opellel küzdök a hó ellen.
Ma kibújt a garázsból a mi Dusterunk is. Igaz, csak 4x2 mindenféle elektronika nélkül, de teljesen jól vezethető volt. Három dolog van ami feltűnt az eddig megtett ~460 km alatt. Fabigyóhoz képest fura a kormányzás. Nem tudom megmagyarázni, inkább csak egy érzés, ami bizonyos szitukban felerösődik. Talán erre utal a tesztekben a " pontatlan kormányzás" kifejezés. A másik dolog az, hogy "horribilis " fogyasztást vetít előre az a tény, hogy a teli tankból mindössze 3 kockányi maradt.
A harmadik viszont pozitívum. Furcsa olyan autót vezetni, amin fék is van.:-) Tudom, hogy hideg van, meg egyébként is változni fog a fogyasztás, de már nem reménykedem a 8 L alatti átlagban.
A betiltott Duster reklám ( angolosok előnyben ). A lényeg: a mindennek lepocskondiázott gépet végül majdnem a gatyókáját is odaadva viszi el "a tata".....:-))
Nálunk a tükörjégre most esett 18-20 centi hó, az omegával a kapun se jutottam ki, a dákóval meg vidáman. Nincsenek illúzióim a gyári contival kapcsolatban de nálam fent marad amíg méltóztatnak normális áron adni a téligommát.
Szia! Ilyet nekem is csinált kétszer is. Mindkétszer hideg motorral indulás után reggel egyől.
Én is nagy magabiztosan dúrtan a havat, át is ment rajta, csak aztán láttam, hogy 2 kerékban van. és világít az ízzítás visszajelző.
A jóságát jelzi, hogy így is átküzdötte magát a havon.
Újraindítás és tökéletesen ment. Szerintem ilyenkor egy picit járatni kell indulás előtt.
Minden esetre szervízben érdemes lesz rákérdezni.
Egyébként végig mosolyogva autóztam vele a hétvégén. Hihetetlen mekkora a különbség a normál 2 kerekes autók és a dusi között ilyen körülmények között.
Nem őrültködtem, a havas úton is csak 60-al mentem 4x4-ben.
Érdekes, hogy sok böhönc terepjárós nem hajlandó szemben lehúzódni az országúton, én, mert jó a dusi nagyon előzékenyen belementem az útsztéli hóba.
Terepen az ABS nem feltétlenül előny. Sőt. Csúszós úton egyáltalán nincs fékhatás, mert a megcsúszás miatt minden fékerőt elvesz. Azonban a sárban/murván ha állva csúszik a kerék akkor előtte feltorlódik a talaj (éket képezve) és fékezi az autót.
Erre mások is rájöttek. :)
Részlet egy Tiguan tesztből: "A váltógombon látszik egyedül, hogy összkerékhajtású autóban ülünk, az ESP OFF gomb melletti OFF ROAD gomb pedig csak a Track&Field kivitelek jellemzője. Az off road üzemmód a laza talajhoz hangolja az ESP-t, az ABS-t és az elektronikus differenciálzárat, emellett aktiválja a lejtmenetvezérlőt és az elindulás-segítőt. A "felező hatású" gázpedál a fordulatszám finomabb adagolását teszi lehetővé."
Ez többek között annyit csinál, hogy a kerekeket engedi jobban megcsúszni, így könnyebb megállni.
Örömmel hallom, hogy a Dusterben is másképp viselkedik az ABS 4x4 módban. Ezek szerin -külön kapcsoló helyett- a 4X4 hajtás aktiválja a "lazább" ABS-t.
Tehát egy 4x4-es ABS-el könnyebb megállni mint egy simával terpen, hóban. Természetesen sima úton nem.
nagy arccal bekapcsoltam a 4wd lock-ot, a 30-40 cm-es hóban gondoltam elindulok, de nem ment. aztán látom a müszerfalon hogy 2kerékre van kapcsolva. nem is lehetett elkapcsolni csak a motor ujrainditásával tudtam ujra 4wd-re kapcsolni. aztán indult is tök lazán.
szoval ezt az átkapcsolodást nem értem mitöl lett, de megszivatott rendesen.
Nos, én azt tapasztalom, hogy LOCK állásban remekül lehet vele driftelni, akár percekig egyhelyben pörögni is.
Az ABS LOCK állásban nagyon durván röcög, ritkábban, de határozottabban.
Felgyorsítottam LOCK-ban 80 km/h-ig, de nem kapcsol ki. Pontosabban bizonyára kikapcsol, de a LOCK visszajelzés világít tovább, és 50 km/h alatt ismét aktív. Erre az ABS működéséből következtetek, mert LOCK módban 50 km/h alatt durván röcög, de felette normálisan, sűrűn darálva, aztán lelassítva megint durván, és a diffizár is megint fixre vált.
Na ezek a tapasztalatok. Megyek, leteszem a garázsba, mert tele van a város hülyegyerekekkel, még összetör valamelyik
Van egy kis különbség a megállásnál, 4WD állásban az ABS másképpen működik mint a 4x2. Éppen a havas úton segítség, hogy előbb kapcsol ki, így a fékezett kerék nem átgördül a havon, hanem tolja maga előtt, ez pedig sokat számít!
A másik apró különbség a rövid egyes, ami csúszos lejtőn nagy segítség, ahol a fékezés egyenlő a csúszással. A megnövelt motorfék lehetővé teszi, hogy lépésben fékezés nélkül lecsorogjunk.
Az a helyzet, hogy nem "sok" különbség nincs, hanem semmi. Pont ez a becsapós a terpjáróknál, hogy azt hiszed, mivel jobban haladsz a kétkereseknél, jobban is fogsz megállni. Pedig a fékezés mindegyiknél egyformán 4 kerekes...
Az aktuális visszahívással kapcsolatban azt olvasom a román fórumon, hogy a fékcsövezet (tartója?) terepezés közben beakadhat és leszakadhat. Egyik fórumozó azt írta hogy neki már le is szakadt az egyik első keréknél (beleakadt egy ágba). Tehát, terepezők, figyeljetek oda!
30-40 cm-es hó lett reggelre a garázsom előtt, fel sem merült bennem, hogy megkeressem a lapátot. Gond nélkül álltam ki és vissza.
Azt tapasztaltam, hogy a havas úton, útkereszteződésben lendületesen kanyarodva kirakta ugyan a farát auto állásban, de rögtön korrigált is, míg lock állásban ki sem rakta. Én vettem téli gumikat, biztosan jobb a tapadásuk a gyárilag szereltnél, azok viszont hősiesen helytálltak tavasztól őszig a mélysaras erdei utakon is.
Pontosan! Simán kivágja kanyarban a farát, de ezt megcsinálja LOCK-ban is...
Most sírtam vissza az ESP-t, de az ASR-t nem hiányoltam. Minden 4x4-es sorstárs gondoljon arra, hogy indulásnál ugyan állva hagyja a 4x2-es autókat és nem kell lendületből átosonni egy kereszteződésen, megy az erőből is, de egyszer meg is kell tudni állni és itt már nincs sok különbség!
Itt Zalaegerszeg mellett úgy néz ki hogy be fog rozsdásodni a 4 WD hajtás, megtudnám számolni hogy hány hópihe esett. De legalább nem bánom hogy nem vettem téli gumit.
Nekem úgy tűnik, hogy a gyári (Michelin Latitude Tour M+S) jól teljesít a hóban. Összkerekesek figyeljenek oda, mert kanyarban a hirtelen bekapcsoló hátsó hajtás megdobja az autó farát!
Én tegnap este jöttem haza Debrecenből (200 km), igaz csak kétkerekes a Duster, de országúton az új, még kiváló állapotú téligumi is elég volt a biztonságos közlekedéshez. Egyedül a mezőberényi körforgalomban éreztem hiányát az összkeréknek, ott meg illik vigyázni. De biztos vagyok, hogy a 4WD matricások tudnak alázni mostanában. :)
Sajnálattal kell közölnöm mindenkivel hogy a világ legszebb autója,megérkezett Debrecenbe biztosan a tietek is nagyon szép de ez van, vitán felül ez a legszebb.A kereskedő azzal fogadott hogy sajnálattal közli de 400 ezerrel olcsóbb lesz az autó mint megbeszéltük.Szabadkoztam kicsit mert ugye a szerződésben nem ez szerepelt,de nincs mit tenni,ha olcsóbb akkor kénytelen vagyok elfogadi.Nagyjából még egy hét mire mindent fel és beleszerelnek aztán felveszem a legnagyobb mellényemet.A négy évszakos gumi nekem nagyon a nyárihoz húz ehhez bizony kell majd a téli gumi ez hóban nagyon kevés már látom.Szerintetek akkor az alját kővel és sárral kezeljem az nem gond az fog menni.
Annyira örülök, hogy utálom a könyöktámaszt! Bocs mindenkitől, de a Scénicben is mindig felhajtottam az enyimet, pedig abban gyárilag kettő volt. Bocs, de nem bírtam már tovább, könyöktámasz így, könyöktámasz úgy, hát én utálom! Pfujj! Nem tudok tőle váltani! De azért nincs harag? :)))
Ma volt 70 km országúton hóban, az egy atombiztos kényelmes autózás volt. A fűtés is megfelelő volt.
Itt bent Szegeden, csuda klassz a lámpáknál elindulni. Volt mercédesz ami csak szenvedett a hátsókerékhajtásával, a dusi is megpörgettea kerekét ugyan, de jól elindult. Kettesben most főleg jobb kilőni. Az alaktörlőre ráfagyott a hó, de ez nem autófüggő, mindenesetre nyomni kell az első ablakra a meleg levegőt.
A román fél nem tud Mo.-ra postázni, csak Románián belül és Temesváron sincs lerakatuk, ahová tőlünk /Szeged/ át lehetne "szaladni". Így tehát marad a "gyári", ami reményeink szerint valóban az.
Rövid távon egyébként valóban nem életfontosságú, de hosszú autópálya úton egy tempomat+könyöktámasz=kéj a javából, tapasztalatom szerint. Ettpl még nem száll el a terepjáró varázs......
Én most kaptam árajánlatot, szereléssel együtt 52.000 Ft! Alkatrész 25.000 + munkadíj16.000 + áfa. Ez nagyon sok, de az univerzális könyöklők borzasztóan rondák. Sajnos a pohártartó miatt nem lehet őket szépen beszerelni. Te hol csináltattad 28.000-ért? A gyári könyöktámasz beszerelése után a középkonzolon lévó rekeszek elvesztették funkciójukat, vagy tovább használhatóak?
Pont ezért írtam, hogy Dusteres ne legyen megvezetve.
Az általa napi 40km havi szinten kb. 880km, egy évben durván 10e. Ha ezen kívül még beletesz 5-6e km-t "egyéb" használatból fakadóan, már megérné gázosítani az autóját. Ez persze csak az én véleményem.
Ha én is Duster-nél kötöttem volna ki (ami sajnos "csak" anyagi okok miatt nem jött össze), 100%, hogy gázossá alakítottam volna a benzines gépet.
Ősszel, meg decemberben már felraktam ide néhány saras csendéletet. El is lettem nevezve „daszter-pedofilnak”. Most nincs időm matatni a fotók között, de hamarosan láthatják azok is, akik eddig nem.
Ezért is írtam, hogy általában pár km. Egy alkalommal történt, hogy nagyon sokáig csak villogott, de nem kapcsolt át. (~50km). Ebből messzemenő következtetéseket nem vonnék le, főleg, hogy ma már megint pár km után gázos lett.
A sarat alighanem kifelejtetted. SZSZD-mnak ebből jutott eddig a legtöbb. (Persze csak a szúrós ősbozóttal holtversenyben.) Az egyik kézi mosóban csináltak is róla felvételeket, mert elmondásuk szerint ennyi sarat még sose láttak...
Amennyiben a hivatalokban már bejáratódott az új rendszer, akkor van esélyed 4-5 nap alatt átvenni, ha még gondok vannak, akkor te is kivárhatod a 2 hetet.
Az alváz az jó kérdés. Új autónál elvileg nem kéne hókuszpókuszokat csinálni, de ez Dacia.. én is kíváncsian várom az "öreg" Dusteresek véleményét .
MEGÉRKEZETT a dusim emberek.Novemberi rendelés és ma hívtak hogy megjött a kocsi menjek be megbeszélni a dolgokat,holnap megyek.Namostakkoraztán mennyi idő alatt kerül a kezeim közé szerintetek?Tapasztalatok alapján mire figyeljek fokozottan,mit érdemes mindenképpen ellenőrízni?Kezeltétek valamivel az alját?
A könyöklős része meglepő, de jó. Viszont átalakítás nélkül nem tudod berakni, mert a kiszélesedő pohártartó útban lesz. És sajnos ez nem felhajtható, nem csúsztatható előre. Nekem ugyanilyen van, csak még nincs berakva.
Az még nem beteges, ha valaki nem pakolja tele mindenféle kütyüvel az autóját, így megnyugodhatsz. Ahogy a Duster sem lesz Skynet és nem ébred öntudatra az utólagos kartámasztól.
Bocs, hogy az apacs csapos már megint közbeszól. Most éppen kartámasz-mizéria ügyben. Mert nekem bizony egyáltalán nem hiányzik. Eszembe se jutott volna, hogy hiányozzon, ám amióta itt erről vehemens diskurzus folyik, direkt figyeltem, hogy feltámad-e vajon eleddig tudat alatt lappangó könyöklési hiányérzetem. Nos, éppúgy nem támadt, mint a fedkomppal, meg az automata sebességvezérlővel stb. kapcsolatban sem. Szóval nekem igen megfelel így Szilaj Szittya Dákóm, ahogy van. Kezdek is kétségbe esni. Lehet, hogy nem haladok a korral...?!
(Mindennek a – minket szolgáló gépek iránti extrém kényelmi elvárások – filozófiai mélységeivel most idő híján nem traktállak titeket. De előbb-utóbb majd szóba hozom, mert igen érdekes és lényegi dilemma. Kíváncsi leszek a véleményetekre.)
bir 10-nek Jól értelmezed. Az a bajom ezzel a kartámasszal, hogy kiabál róla, hogy egy utólag odabiggyesztett valami. Bármely más autó gyári kartámaszát nézem, közös egységet képez a váltó körüli box-al. Na ez nem...
starduster, remélem, még időben szólok: az okfejtésed csak egy visszaszámláló szerkezetre érvényes. Ha netán beindítanál egy órát visszafelé menetben, olyat, amelyik a napokat is mutatja (nemtom, gyártanak-e ilyet mostananában, de régen nagy divat volt), nos, a kijelző 24 óra múlva bizony az előző napra kattanna. Ma másodika van, de holnap nem harmadikát, hanem elsejét mutatna.
A téren is igyekszem időben szólni, hogy ezt az ártatlan poént azért sütöttem el, mert – amint az immáron igen dicséretes hagyomány körünkben – egyfelől drukkolunk a türelmetlenül sorban álló leendő sorstársainknak, másrészt pedig barátilag zrikáljuk is őket. Ami egyáltalán nem baj (talon68 is igen jól tűrte). Enélkül ugyanis szerintem meglehetős kriptahangulat telepedne a topikra. Pedig mi igen vidám dákósok vagyunk, nemiga'?
Vinetu, remélem, még időben szólok, de butaságot beszélsz... attól, hogy elindít valaki egy órát, ami visszafele jár(visszaszámláló), attól az idő forgása bizon nem fog megfordulni..., csak az ő "időszámítása" szerint egyre közeledni fog a zérus felé, ami adott esetben egy új duster kézhezvétele. Ha megáll az órád, akkor megáll az idő is???:D ugyan kérlek...
Azt hiszem, hogy ez nekem most nem aktuális a gazosítás, mert ha jól értem neked télen 50km után kapcsol be. Lakástól munkahelyig 20km távolságot teszek naponta, így csak ki-be kapcsolás lenne szerintem.
Viszont a Te esetedben teljesen jogos és racionális gazdasági döntés még akkor is, ha kockán forog a gari. Kockázat nélkül nincs nyereség?
holtankoljak.hu kb. fél perc alatt találsz kutatakat a környékeden, illetve amerre az utad visz. Minden megyében van legalább 8-10-12 kút. Megyeszékhelyeken mindenütt van.
Teljesen vállalható rizikó, még akkor is ha az ablaktörlő lapát kopását is visszavezethetik a gázosításra. Nekem egy dolog nem tetszik a gázban. Fogalmam sincs hogyan és hol kell tankolni. Szoktam látni nagy tartályokat a kietlen pusztában, szántóföld kellős közepén, ahová még út sem vezet.Pajkos dobbermanok ugrándoznak szabadon, itt-ott véres ruhafoszlányok, elhagyott autók jelzik, hogy már mások is próbálkoztak itt gázt tankolni.. de sehol egy teremtett lélek .:-)
A gyári elég húzós volt. Tavaly márciusban 28 ezer volt szereléssel együtt. Sógorom jövő héten veszi át az autót, nekei 30 ezret számoltak a könyöktámaszért.
Amikor átvettük a Dustert( igen, mert nekünk már vaaan ):-) rákérdeztem a gázosításra. A válasz olyasmi volt, hogy az importőrön múlik a dolog. Ha rábólintanak, akkor a szakszervizekben is gázosítanak, de jelenleg nincs rábólintva. Amennyiben belerakatod a gázt és meghibásodáskor kimutatható, hogy a gázosítás a baj forrása, akkor a meghibásodott alkatrész elveszíti a garanciát.
Nyáron nem gond a rövid távolság, de télen már pár km kell, hogy bemelegedjen és átváltson.
Ma -17 fok volt és egyszerűen menet közben kikapcsolt, csak 50 km múlva állt vissza. Január hónapban 6000 km került az autóba és a gázfogyasztást meg kellett fejelni egy 9800 Ft-os benzinköltséggel is.
Garival kapcsolatban:
Elvileg nem lehet gond, de nekem már csak 53.000 km van a garanciából... :)
De pl. most egy új Opel Corsa-t rendeltünk, ahol van gyári LPG-s, de ha utólagos és a szalonban alakítják át, akkor a gyári gari mellé bevállalják a gázt is. Ilyen megoldást szerettem volna a Dacia-ra is, sajnos csak olyat találtam, hogy ajánlottak egy beszerelő műhelyt és a garancián "osztoznak".
Remélem, még időben szólok: mielőbb dobd el az órád. Mert ha tényleg visszafelé jár, holnap 51, holnapután 52 – és így tovább... – napra kerülsz attól, hogy a daszter lovai közé csaphass...:-)
Kb. egy éve mondom, hogy a "gyári " kartámasz nem más, mint egy Armster, megfelelő közdarabbal ellátva. Ebből is látszik, hogy nem kell minden "gyári" megoldásnak bedőlnünk. Lehet, hogy jó, de egy igazi gyárit meg sem közelít kinézetben.
LGP megoldásra én gondolkodom. Viszont azt még nem tudom, hogy ilyen rövid távolságok mellett ami teszek naponta megéri-e?
A másik a gari kérdés, ha vmi van akkor könnyen arra hivatkozhatnak ( ha van sapkás akkor ezért, ha nincs akkor ezért). De reménykedünk, hogy neked ilyen gondod nem lesz.
Más
Hétvégén nagy hó lesz? Akkor dusti próba lesz.
A cikket el lehet érni, igaz csak ha belépsz. (Nekem legalábbis úgy sikerül)
30.000 Ft-ot sokallok kartámaszra (E-bayen 15-18, de az is meggondolandó), viszont a cikk alapján nem tűnik lehetetlennek egy univerzális kartámaszhoz készíteni egy Duster-specifikus lábat. Tervezgetem, hogy megcsináljuk, de mostanában nincs rá időm.
Anno a Renaulthoz vettünk +2 év garit, nagy hülyeség volt. Alapból 2 év és 100.000 km volt rá, de lehetett venni +2 évet max. 80.000 km-ig. Tehát 160e Ft-ért adtak még két évet de elvettek 20.000 km-t.
Nem is volt rá szükség, tekintve, hogy 50.000 km fölött már a futóműre azt mondták, hogy nem garis. Erre készüljetek fel!
Akkor egyértelmű a szitu ... vegyél máskor repülőt, ha ennyit mászkálsz :-)
Ha eléred a 100 000 km-t akkor szerintem vége a garinak, teljesen mindegy milyen idős az autód. Mivel vagy-vagy van a leírásban: 3 év vagy 100 000 km. Ugyanígy jársz, ha 3 éves korában csak 200 métert mentél az autóval, attól még 3 éves lett, garinak konyec.
Én is úgy tudom, hogy csak az időt hosszabbítható meg, a futott km nem.
Amikor átvettünk a dustit azt mondta a kereskedő, hogy ráér évforduló előtt pár nappal megtenni. Csak hogy mi van akkor, ha előbb lesz 100000km mint 1 é?
Igen, szerintem is csak az időt tólhatod ki 72 hónapra, a 100 000 km marad.
Viszont - ha jól értelmezem - micsoda baromság, hogy egybekötik az assistancet is a garival . Korábbi autón az volt a kikötés, hogy a márkaszervizben legyenek meg az éves szervizelések és akkor hosszabítani lehetett az assistancet is. Remélem Daciáéknál is így van .
Nekem valószínüleg nem, mivel ha jól értettem, csak a garancia időt hosszabítja meg, a garanciális futást nem, az ugyanúgy 100ekm marad, abból pedig kb a 3 év végére úgyis kifutok. :(
Már réggen írtam be, de gondoltam hátha érint valakit, hátha van valakinek Dustere:)
Szóval tegnap benfogták a szervízbe a kocsim (szerintem ez lopás, főleg ennyi napra csak úgy:)
Elvileg mennek majd a levelek a visszahívásokról. Nem tudom minenkinek, de a békaevő franciák 27-én bejelentették a fékcső meghíbásodását és így bizonyos kiadásoknál visszahívásra kerül a Duster. Cserélni fogják, de még nincs Magyarországon alkatrész.
SZÓVAL AKI MOST MEGY SZERVÍZBE ELŐTTE NÉZESSEN UTÁNA, MERT ELVILEG NEM ADHATJÁK KI UTÓLAG HA KIDERÜL.
Elvileg azt monták a győri kereskedésben, hogy jönnek majd a levelek a visszahívásról, természetesen utólag úgy magyarosan:)
Nekem azt mondták, hogy az autó 1 éves koráig tudom meghosszabítani a garanciát 2 évvel . Talán ezért kapjátok meg 1 éves korában a kártyát, mert akkor már tutira eldől, hogy hosszabbított, vagy csak 3 éves a gari.
Tegnap kaptam egy levelet a Renault Hungáriától, és mi volt benne? A Dacia Garancia + kártyám! :-) Más is kapott ilyet? Vagy ez csak valami új huncutság? Azért lepett meg a dolog, mert az autót két hét híján, egy éve vettem át, és a Renault Hungária székhelye 2,1 km.-re van a lakhelyemtől, gyalog 30 perc (utvonalterv.hu szerint). Mindenesetre azt kívánom (magamnak és minden Dacia tulajnak), hogy soha ne legyen rá szüksége! :-)
Majdnem jól emlékeztél, ha erre a mondatomra gondoltál: "Erősebb motor a dízel, de többet kell vele kapcsolgatni, ez a 4x4-es változatokra igaz inkább, hegyre a benzines is felmegy de a falra csak a dízel!"
Ez az utóbbi megjegyzés a dízel verzió nagyobb nyomatékára utal... :-)
Nem a nagyobb felület a ludas a magas autópálya fogyasztásban, hanem az alaktényező! Idetartozik a nagy hasmagasság és a meredek, szinte függőleges orr mint negatív tényező. Az alaktényező és a felület szorzata adja a légellenállási együtthatót amit tovább szorozva a sebesség négyzetével és a levegő sűrűségének a felével, kapjuk a légellenállást. A Scenic II-vel összehasonlítva jó 20%-kal magasabb a Duster esetében ez az együttható, a két autó homlokfelülete közel azonos, tehát az alaktényező a Cw az eltérés oka.....és sajnos a hasonló motorral szerelt ScenicII-nél azonos sebességnél /120km/ó / 20% korüli a többletfogyi a topik autójánál. :-(
Mondjuk az autópályás fogyasztással én sem vagyok megelégedve. 2500 és 2750-es fordulatszámok között (~115-130 km/h) autózva simán behörpöl az enyém is 8 litert. Cserébe a városban kerek 6 liter az átlagfogyasztásom.
Ti csak azt hiszitek, hogy egyszerű egy ilyen füstjelet elolvasni! Ugyanis nem apacsul, hanem román-francia-japán keveréknyelven küldődik a kifpufogóból...:-)
Ma egyébként SZSZD-m induláskor se nem csöppentett, se nem füstölt.
Tulajdonképpen azon méltatlankodnak, hogy autópályán jóval 130-on túl meg tudtak vele itatni 8,5l dízelt 100-on.
Ja kérem, aki a német autópályákon akarja tartani az ottani tempót, annak tényleg nem ezt ajánlanám. De nekünk azért jó lesz. Én kijövök 6,8 környékén.:)
Te könnyen vagy, ránézel a füstre és elolvasod mint üzenetet. :-)
Ha csak apró páralabdacsokat böfizne fel indulásnál engem sem nyugtalanítana a dolog. Bár mondom még1x, az is lehet, hogy ennek így kell működnie, csak nekem szokatlan .
Ugyanezek a tapasztalataim. (4x4 benzines) Amikor kitolatok a kertből, majd kiszállok bezárni a kaput, nagy ritkán ott marad pár csepp az aszfalton a kipufogó alatt, mindegy, hogy milyen az idő (persze általában reggel indulok, amikor nyáron is képződhet pára). Hidegben pedig indulásnál már láttam fehér „füstögést”, igaz csak néhány másodpercig. De egyik látvány sem tűnt annyira vészesnek, hogy itt szóvá tegyem.
Köszi gyerekek!Akkor majd figylem a vizet. A kezelésiben is van szó ilyemiről.
"Rendellenes fehér füst a kipufogóból. Mechanikus hiba: a hengerfejtömítés meghibásodott"
De gondolom ez már tényleg hatalmas füstfelleget jelent.
Mondjuk, ma iszony hideg volt s bár a vízhőfok kb. 5 km után ma is " négykockás" lett, ez még nem jelenti a teljes rendszer üzemi hőmérsékletét. Azt sem tartom kizártnak, hogy a 20 km-es szakaszon be sem tudott melegedni minden.... A korábbi autónk nem produkált ilyesmit, vagy csak nem láttam a tükörben :-)
Amíg hideg a motor (pontosabban inkább a kipufogórendszer), addig párát ereget magából. Minél hidegebb van, annál tovább, illetve annál látványosabban. Ha üzemmeleg motornál is nagyon 'füstöl', akkor lehet, hogy érdemes lenne megnézetni valaki hozzáértővel.
Fehéren a benzines ritkán 'füstöl'. Ez szinte kivétel nélkül párát jelent. Az a hideg rendszerből a katalizátor működésének köszönhetően mindig is meglesz. Ha melegen is jelentős mennyiségű pára jön, pláne, ha fagyálló szaga is van, és esetleg a hűtőfolyadék is fogyogat, akkor az nagyobb bajt jelent. Hengerfejtömítés tönkremenetele, vagy egyéb olyan sérülés, ami miatt a hűtőközeg a hengertérbe juthat.
Az esetedben ennek nem sok esélyét látom, mivel tök új az autó. A fenti probléma inkább a sokat futott, éltes korúakra jellemző.
Nekem meg vizet köpköd indulásnál. Szerintem a lecsapódó a pára gőzölög el. Ellenőrizd gyakran a hűtővíz szintet, ha nincs látható fogyás akkor nincs probléma.
A benzinesekhez lenne egy kérdésem. Az normális dolog, hogy városi tempónál iszony fehér füstgomolyagot ereget az autó ? De olyan szinten, hogy szinte mást sem látok a tükrökben csak a füstöt. Ok, hogy hideg van meg miegyebek, de múlt héten amikor átvettük az autót , az első úton is feltúnt már ez az iszony füstölés. Akkor megmagyaráztam azzal, hogy leég a zsír, az olaj bizonyos helyekről...
Jómagam 130.000 km-t mentem 1.5döcivel a legkisebb motorikus hiba nélkül, még egy izzítógyertyát sem kellett benne cserélni, ha ugyan van benne olyan, olajcsere harmincezrenként vagy kétévente, az olajfogyasztás kb. 0.5 liter volt két csere között(!), mindvégig pöpecül működött, persze nem tudhatom mit hoz a jövő az új tuladonos számára, csak bízom benne, hogy ő is sokáig elégedetten használja.
A Renault gyártól sosem olvastam efféle becsléseket, csak a Fiat írta az új Panda megjelenésekor, hogy az 1.3-as dízelmotor élettartama 250.000 km körül várható, felújítás nélkül, de ez amúgy is kábé megegyezik az autó egyéb alkatrészeinek élettartamával, tehát nem sok értelme lesz felújítgatni a motort, ha jól értettem, mert az egész Pandacsökit ennyire tervezték.
Azért mindent nem kell készpénznek venni, amit láttok/olvastok. A 150-200e km-nél tönkremenő magasnyomású szivattyú, illetve porlasztócsúcsok mögött én már láttam nem valós menetteljesítményt. Kollégám vett egy 4 éves autót 130e km-el Németországban egy neves forgalmazónál. Aztán kiderült hogy volt az autónak egy márkaszervizes kirándulása másfél évvel a megvásárlás előtt. A márkaszervizben akkor (bő két és fél éves korában) 180e km-ert jegyeztek fel...
Sajnos a benzinmotorok frontján is szaporodnak a viharfelhök..Pl off vw tsi motorjai nem a tartósságukról híresek.Vettem már részt golf 5 vez.lánc cserében amiben garantáltan 60-ezer km. volt. Van 1.4 es turbo motor 170 le-vel.. Nagy divat az utóbbi években a kis benzinmotorokat forszírozni turbóval. A garancia idöt kibirja,a többi meg nem számít..Utána meg ha nem cserélnek olajat az is az alkatrész piacot gazdagítja.
A 2dl/50L megfelel kb.: 0.2-0.3 L olajfogyasztásnak 1000Km-re. A motorok maximális olajfogyasztását általában 1L/1000Km-ben határozzák meg. Így nem tűnik soknak, akkor sem ha a motor is fogyasztja az olajat, tehát ez a mennyiség a katalizátort még nem zavarhatja. Az más kérdés, hogy mennyit segít a befecskendezésnek. Ezt viszont nem tudom hogyan kellene kiszámolni.
Sőt nem csak lírában, hanem külön hűtője van a kocsi aljára felcsavarozva.
Winettu testvérem egyébként jól látja a dolgot szerintem. A jelenlegi diesel motorok bonyolultságuk és érzékenységük miatt elvesztették előnyüket a benzinesekkel szemben.
Becsülettel elolvastam a 1.6 DCI tesztjeit és leírását. Marha jó motor mindenben előrelépést jelent. A költségekben is! Amig megy nincs is semmi baj. Morphy szerint ami el tud romlani az el is romlik. És akkor Isten irgalmazzon a tulajdonosnak. :)
Az arányon sokszor gondolkodom én is mi a jó,szvsz 50 literbe 1,5-2 dl jó. Még nem okoz gondot a katalizátornál, de érezhetően ken. Persze ez csak elmélet.
Sz@r gázolajat sem szabadna tankolni,és mégis megtörténhet..sokkal nagyobb kárt okozva mint a 2t. 50 l-hez 4dl szerintem nem tesz kárt semmilyen rendszerben.. A gyártók meg azért sem ajánlják mert akkor lehet 5-évnél tovább lehetne használni az autót, nagyobb gondok nélkül. Az is ide tartozik,hogy ezeket az autókat nem is szabadna nyári melegben kevés gázolajjal használni,mert a gázolajnak 60 c-fok felett 0 % a kenése!! Na mivel Magyarországon nagyon sok ember jár kevés üzemanyaggal így a plusz olaj legalább kompenzálhat egy kicsit. Psa modelleken még a kocsi alján futó üza. csöveket is lírában vezetik,pontosan a hütés miatt.
Ahogy elnézem ezt a szemkápráztatóan magas fokú szakmai diskurzust a dízel meghajtás – számomra ismeretlen, és az is maradó – rejtelmeiről, két meggyőződés érlelődik bennem. 1/ az őrzőangyalom igen jól súgott, mikor benzines dákót választottam, és ezért utólag is hálás vagyok neki; 2/ a helyetekben inkább megpróbáloznék egy hirdetés feladásával ami így kezdődne: „dízel dákómat ugyanolyan benzinesre cserélném”...
Tehát, ha még fokozzuk a olajbevitelt logikusan csökkenti a részecskeszűrő élettartamát.
Másrészt úgy tudom a gyártó Delphi-ről Continental-Siemens befecskendező rendszerre váltott (azt nem tudom minden teljesítményű motornál e). Talán éppen a sok panasz miatt. Lehet hogy ennek a rendszernek nincs is szüksége rá, mert kiküszöbölték a kenési hiányosságokat.
Esetleg valaki tudja, hogy a Duster részecskeszűrője hogyan működik, illetve kell-e cserélni/karbantartani valamennyi km után?
Cr nagynyomású pumpának sokkal többet árt bárminél, ha pl. kiürül a tank. Egy pillanatra szárazon jár, aztán máris tele lehet fémreszelékkel az egész rendszer (porlasztócsúcsok, csövek, szűrők, tank)!
A szerelő szeme felcsillan, amikor meglátja a tankban a fémreszeléket csillogni. Jó esetben is 6 számjegyű javításra lehet készülni.
A 2-t nagyon ajánlott a Renault dci motorokba.Más CR- be nem annyira fontos de itt igen.Aki nem akar, nem rak bele.Nagyon sok helyen leírták már miért.
Lehet, hogy Te befejezted, de azé' én mondanék valamit. Hallottam már én is, hogy nálunk nem a legjobb a gázolaj. Mihez képest? A németekhez? Lehet. Az ukrán gázolajról mi a véleményed? Ugye szar, koszos. Szerintem is . Mégis árulnak arrafelé Renault-ot, Nissant, Dacia-t, ugyanolyan garanciális feltételekkel. Akkor most hogy van ez?
Csak mire jelez már nehogy késö legyen. Az ´1 csepp vizet´ én leállítás után értettem pl. a nyomásszabályzóban. Részemröl nem akarok meggyözni senkit,de én nem bízom az otthoni gázolajban..(de a némethez is adagolom a 2t-t) Nálam sokkal okosabb diesel javítással foglalkozó mérnök is ugyanezeket a módszereket alkalmazza a saját cr rendszerü autójában. Mert valószínü látott már pár száz rossz gázolajtól idö elött tönkrement nagynyomású pumpát stb. Részemröl befejeztem a témát,nem akarok meggyözni senkit..
8% kéntartalomnál nagyságrendekkel kisebb koncentráció esetén is komoly problémák adódnak az üzemanyagrendszerben, meg pl. a katalizátor, DPF működésében. Szerintem a 8% talán elírás, de inkább 50, illetve 10 mg/kg maximális értékekről lehet beszélni.
Az adalékokról nekem is ez a véleményem. egyetemen befecskendezők tantárgy előadáson hangzott el az, hogy 'az utólagos adalékok legjobb esetben nem ártanak'. Szóval a máködéshez szükséges adalékok egy normál üzemanyagkúton kapható gázolajban már benne vannak.
A hosszú olajcsereperiódusoknak azért van ám feltétele is! A megfelelő minőségű olaj használata, illetve a motor szinte kivétel nélkül rendelkezik a kenőanyag minőségét ellenőrző szenzorral. Normál használat mellett ez a szenzor szinte sosem jelez a meghatározottnál korábbi cserét, de versenyző vénával megáldott vezetők ne csodálkozzanak, ha nem megy el annyit az autó, mint amennyit előre meghatároztak, anélkül, hogy a comp ne jelezne idő előtti cserét.
8% körüli kéntartalomig nem változik a gázolaj kenőképessége. Afölött pedig jóval nagyobb gondot okoznak a keletkező savas vegyületek.
A gázolaj víztartalmát a cr motorok esetében nem véletlenül mérik elektromosan. A rendszert akármilyen szinten veszélyeztető víztartalom a gázolajos Dusterekben is kijelzésre kerül.
1 csepp víz eloszlik egy liter gázolajban, ha külön kerül be a rendszerbe (bár nem értem hogy hol/hogyan), egy másodperces kenéshiányt ha okoz...
A gázolajhoz öntött mindenféle anyagok módosítják az égést, és így befolyásolják a csak gázolaj elégetésére tervezett rendszer működését/hatásfokát, engem a géptan oktatóim anno ezért lebeszéltek bármilyen adalékanyagról (kivéve nagyon nagy hidegben a már említett dermedésgátlót).
Én még 5-10 ezres motorolaj csereintervallumokat tanultam max., a kenőolajok viszont elég szépen fejlődnek. Kezdem elhinni, hogy semmi problémát nem okoz szintetikus olajok és nem gagyi szűrők használata esetén a 20-30 ezres csereintervallum. Az előző cr-es autómban én az első cserét 5000-nél, onnantól 10 és 15e km között végeztem, az új gazdájánál sincsen olajfogyasztás, és igen jó az autó fogyasztása mind a mai napig... Azaz rosszat nem teszünk (max. a környezettel) ha az előírtnál gyakrabban cserélünk.
Az ingadozó gázolaj minöség miatt kell(ene). Az adagoló kifejezést én nem is használtam a cr-rendszerrel kapcsolatban. És azt sem kell elfelejteni,hogy ezekben a common rail (hdi,dci,jtd d4d stb) rendszerekben 1 csepp víz ís végzetes hibát okozhat. Víz ellen legjobb néha önteni 2-3 dl denaturált szeszt az üzemanyag tartályba. Az én ismeretségi körömben jópáran alkalmazzák ezeket a módszereket ,új autóknál is. A gázolajszüröt is érdemes max.20-ezer km-enkét kicserélni mindegy mit ír a kezelési könyv. A 30-ezres motorolajcsere intervallumot inkább nem minösíteném...
Ha jól sejtem semmi nem keni az adagolót, merthogy nincs. A cr rendszereknél ilyesmi nem szokás. Van egy - akár elektronikus, de a mi esetünkben talán mechanikus meghajtású - szivattyú, ez állítja elő a magasnyomású gázolajat, a porlasztók pedig a motorvezérléstől/komputertől kapott jelek alapján elektronikusan nyitnak. Régebben és ma is az üzemanyagellátó rendszer kenését az erre a célra (is) tökéletes gázolaj végzi. Gázolajhoz max. dermedésgátlót adunk -10-15 fok alatt várható hőmérséklet esetén (elméletileg télen ezt az üzemanyag-forgalmazók automatikusan megteszik a standard gázolaj esetében is).
Érdekes cikkre hívták fel a figyelmemet, megosztom Veletek!
Nagyon sok kérdést vetett fel bennem.
Vajon Ti mit gondoltok fórumozó barátaim ?
,,Használják, amire valóNagyot fogott a Dacia a német (megint a németek, igaz?) erdészeken, amikor azok egy több mint 160 darabos Dacia Duster flottára adtak le megrendelést. A 4x4-es terepjárókat a németerdészeti szolgálat veszi majd birtokba, a speciális felszereléseket már a gyárban szerelik fel számukra. Így kapnak narancssárga villogót és két darab szúrófényt a tetőre. A képen az egyik példány látható, bár az alufelni megléte minimum megkérdőjelezhető egy terepes járgányon. Franciaországban közben a Duster egészen a hatodik helyig kapaszkodott áprilisban: 5.328-at adtak át belőle, ő az egyetlen SUV az első hatban! A franciák képesek lekötni a román gyártás szinte 60 százalékát!,,
Nem a féltengely lesz mert ezt már probáltam olyan mint valami gumi rezonálna vagy dübörögne de csak ha balra megy a kocsi és csak folyamatos gázadásnál szoval nem fémes hangja van és minél hidegebb van annál hangosabb !
Igazad van a gázolaj minösége sokat jelent de azért sokan ott rontják el mint én is a szivo dieselnél kannáztam ( volt olcsobb olaj ) de ezeknél a gázolaj minösége Nagyban befolyásolja a porlasztok élettartamát !
Leírtad a titkot: külföldi gázolaj.. Mondjuk az én szívó dieselemben 427-ezer van és eredeti az adagoló és a porlasztók is.. Mondjuk ha dieselt vennék akkor a 2-3 dl szintetikus 2 T olajat azt szigorúan adagolnám ennek is..Söt a cr motoroknak sokkal nagyobb szükségük van erre a plusz kenésre! Próbáld meg egy parkolóban teljesen alászedett kormánnyal menjél körbe-körbe.Amerre szól mint a géppuska az az oldali külsö csukló a bünös. Ha menet közben rázza a váltókart akkor lehetséges ,hogy valamelyik belsö csukló a hibás.
Nem értem miért van az hogy mindenki 150,000 km-re teszi a dci motorok illetve porlasztok élettartamát!
Nekem ez a 3-dik ilyen motoros auto és mindegyikkel 250,000 km felett mentem minden gond nélkül !
Nekem a Duster még nincs 1 éves és 40,000 km van benne és semmi gondom nincs vele motorikusan !
Az igaz hogy 90%-ban osztrák gázolajjal járok!
Ha nem kannázol és nem valami Tesco gazdaságos kuton tankoltok ez is elmegy annyit mint a szivo diesel porlasztoi !
Más !
Nekem gázadásra és balra valo kormányzásnál valami nagyon kopog elöl olyan mintha féltengely hang lenne de megrángatták és nem az a szerviz szerint majd lesz rá megoldás .
Na ez már szép..Gondolom az oroszoknál van 2.0-ás benzinesben is. Tényleg egyéb piacokon létezik nagyobb diesel motorral? Tudom,hogy erre mondják,hogy elég az 1.5-is..Erre én azt szoktam mondani ,hogy jó de akkor el kell adni max.150-ezer km-nél.Mert utána "apa kezdödik"..
Indiában a Renault is ott van a Dusterrel. Ez kb. olyan mint nálunk az agila és a wagon r . Más a márka, de mindkettő Egomban készül ..vagy készült, mert idén az agilát elvitte a GM máshová, asszem.
Korábbi autómon 800 km után volt egy ajánlott szerviz, a bejáratásban elszennyeződött olajat cserélték. A rönó viszont nem viccel, 20 000 km vagy 1 év az első szerviz időpont. :-)
Nálam a Duster-nél 1000-1500km körül tört meg a jég, a fogyasztást illetően és 1500km után éreztem, hogy könnyebben megy magas fordulaton is. Benzines lévén a karcos 3000km már kb elég, hogy időnként felküzdjem magam 6000 1/f környékére, de 2-3000 1/f az átlagosan használt fordulatszám.
Igen ezt a - mai autókat már nem kell járatni - dumát sokszor hallani, csak éppen semmi alapja nincsen! Megveszed az új autót és észreveszed, hogy egyre jobban és simábban megy, ez idáig elég szubjektív megközelítés, de ha kezdettől fogva figyelsz a tankolásra és írod, akkor az azonos körülmények közlekedő autód egyre kevesebbet fogyaszt, persze egy darabig tart ez..:-)
Kb ekkor beszélhetünk a bejáratás végéről, tudni kell, hogy nemcsak a motor hanem az autó minden része bejáratódik még a gumik is ( 100-300km).
A bejáratásra azt mondták, hogy az új autóknál/motoroknál már nem szükséges, az csak a régi autóknál/motoroknál volt....
Az új korszerű járműveket már a gyártósoron bejáratják....
Mégis a motoromnál le volt írva, hogy az első 1600 km-nél szervizelni kell és 800 km-ig be kell járatni előre leírt sebesség és fordulatszám határokon belül.
Ha a Dusternél is írják akkor tuti be fogom tartani.
Mennyiben felel meg az a formállogikának, h ha ellentmondás van a használati utasításban foglaltak és az értékesítő véleménye között, akkor az utóbbit fogadjuk el? Ráadásul, az érv amivel a döntésd igazolod ('egyébként') utólagos, ami azt jelzi, h döntés pillanatában nem rendelkeztél vele ('hiszek neki'). Tartalmilag zavaros: mi az ami bejött? Bejáratós kocsit hajszolsz és az nem esett szét?
3.000 km alatt, nem ajánlot a motor fordulatszámát 3.500 ford/perc fölé emelni. Mint köztudott, az 1.6-os benzines motor maximális teljesítményét 5.200 ford/perc környékén éri el. :-)
Nem fogjátok nekem elhinni, de a 90'-es MX-5öt szinte ugyanilyen érzés volt vezetni (most itt nem a kanyarokra gondolok). Az is röhögött az emelkedőkön és akár 1500-nál is lehetett váltani, viszont kár volt kihuzatni mert csak hangosabb lett, gyorsabb nem. Ez nekem sokkal jobban bejön mint a kisköbcentis VVT motoroknál az alul haldoklik, fölül tép. Úgy látszik öregszem! :D
Hát én ezzel úgy vagyok, hogy valamiért elpazarolták erre a figyelmeztetésre a nyomdafestéket, nekem meg nem kerül semmibe visszafogni magamat azon az 1000 kilóméteren. Amúgy se tart semeddig összeszedni amikor új az autó és folyton mehetnéke van az embernek. Különben is olyan nyomatékos ez a motor/váltó kombináció, hogy 2000 fölé kár is pörgetni.
Nekem az eladó szaki átvételkor azt mondta, hogy ez a „bejáratási fázis” egy blöff. Menni kell vele rendesen az első perctől kezdve. És hiszek neki. (Kézikönyvet meg olvassanak az analfabéták, nemiga'?...:-) Itt már többször leírtam, hogy SZSZD-óm a sztrádán 140-nél és 4200-as fordulatszámon viselkedik a legsimábban. Semmi erőlködés, sivítás, rezgés, instabilitás. Terepen meg úgy megyek vele, ahogy éppen lehet. Az eddig megtett 2700 kilóméterből (városban, hétköznap szerencsére szinte sose kell használnom, ezért csak ennyi) azonban legkevesebb 700-at terepen mentem vele. (Ebben a tekintetben menetarányosan alighanem minimum dobogós helyezett vagyok körünkben.) Ahol nemigen van mód elmagyarázni az ártérnek, hogy legyen szíves tekintettel lenni a bejáratási ciklusra...
Úgyhogy csak hajtsátok ti is kedvetekre a járgányt. Semmi baja se lesz. Sőt, sokszor minta hallanám, hogy kuncog magában, mikor akkor is simán megoldja a meleg helyzeteket, mikor nekem már igencsak kezd szorulni a zabszem..:-)
Az első 1000 km megtétele során ne haladjon 130 km/h sebességnél gyorsabban, és a legnagyobb fordulatszám 3000 és 3500 ford/perc között legyen. A gépkocsi csak körülbelül 3000 km megtétele után nyújtja teljesítménye maximumát.
Személy szerint nem tapasztaltam teljesítménynövekedést 3000 km után.
Csak a régi – itt már elhangzott – nótámat fújhatom. A találkozónak az az értelme, hogy találkozzunk. Közel sem a dasztereink, hanem mi, akik számtalan eltérő okból valahogy rácuppantunk erre a tragacsra. Kocsikázni a saját járgányunkban ugyanis tudunk bármikor, akkor is, ha nincs találkozó. Az persze belefér, hogy tegyünk egy-két szűk kört konvojban, hogy végre-valahára előre- és hátranézve is lássuk magunk körül kedvencünket, ami a mindennapi forgalomban nem igazán jellemző. (Jómagam Észak-Pesten még csak egyetlen egy sorstársat láttam az eltelt egy évben. A Felvidéken szerencsére annál többet.)
Ám a lényeg – ami miatt érdemes egy ilyen dzsemborin részt venni – szerintem az, hogy kipofázzuk egymásnak tapasztalatainkat, a daszterral kapcsolatos örömeinket-bánatainkat. (Ez utóbbiról szerencsére aligha várható maratoni véleménycsere...)
Persze akinek mehetnékje támadna, nos, neki(k) is szabad a gazda.
Én tehát – az asszony pajtással egyetemben – maradnék helyben, hallgatván napestig az okosságotokat...:-)
Szóval a találkozóval kapcsolatban: örülök, hogy ennyien vagyunk! A Dacias találkozó május 19.-én nem tudom hol lesz, hol szokott lenni, de nem a Velencei-tó partján?Jó ötlet, hogy mindenki jelöljön dátumot (akár többet is ) ami neki jó lenne.Találkozhatunk júniusban is,akkor már jó a tó vize is egy fürdésre...Aztán szavazásra bocsájtom: guruljunka tó körül, megnézve egy-két látványosságot, ebéd egy jó kis étteremeben...vagy maradjunk " egyhelyben", kollektív bográcsolás valami jó terepen...vagy egyéb ötlet??? Várom a véleményeket,elképzeléseket !
Maradt a dusi, bár néha mondja a feleségem, hogy hamarabb elmenne mint a mondeo. Az a baj, hogy megcsappant a lelkesedése iránta.
De én meg annyira szeretem vezetni. Egyébként is takarékosság miatt visszalassultam 90-re. Így mindegy, hogy melyikkel megyek, ennyivel a dusi is abszolút tökéletes. Sőt a forddal sem megyek 120-nál gyorsabban autopályán, már ha rámegyek néha.
Szeretem a fordot is, csak vegye már meg valaki, kell a pénz. Tegnap vizsgázott, sima vizsga + hátsó féktárcsa és betét csere: 80 ezer.
Karcsúnak tűnik, de kettesben indulva simán kipörög száraz aszfalton az első egy pillanatra és 60km/h-ig meg sem áll... :-)
Félelmetes, ahogy ez a böhönc a relatíve kis motorral sprinttel! Terepen, emelkedőn elkell egy kis aláfestés a gázpedállal, de 30001/f környékén már terhelhető.
július65 : látom megtartottad az autót, ma adtam el a másikat, így csak "egy maradt", de élvezem.... :-)
Az biztos, hogy a kipörgésgátló segít, néztem a videokat. Nekem sajnos nincs ezért elmélkedtem ezen.
Talán, ha mi ilyen esetben automatában megyünk, ez segíthet, ne pörögjön ki a hátsó. Meg ott van még a kézifék, vagy ha olyan akkor hát vennünk kell egy praktikus csörlőt. Vagy túrázzunk egy jó dusteres cimborával és kihúzzuk egymást a bajból.