Kicsit OFF, de ott rádiózni hogy lehet most vajon?
Gyakorlatilag megszakította a telefonkapcsolatot a külvilággal Észak-Korea – közölte pénteken egy dél-koreai tisztségviselő.
A Jungang Ilbo című szöuli újság már néhány napja beszámolt arról, hogy az észak-koreai kommunista hatóságok ez év áprilisa óta a külföldre irányuló telefonvonalak 90 százalékát megszakították, és tavaly május óta mintegy húszezer mobiltelefont lefoglaltak. A dél-koreai kormányforrás megerősítette, hogy Észak-Koreában „ellenőrzés alatt tartják" a nemzetközi telefonvonalak túlnyomó többségét. „Úgy tűnik, hogy 2004 közepe óta korlátozzák a mobiltelefon használatát is" – tette hozzá.
Észak-Koreában csupán 2002-től lehet mobiltelefonon beszélni, használata szigorúan szabályozott, akárcsak az interneté. A távközlési korlátozások miatt az észak-koreai külügyminisztériumnak csak két külföldre irányuló telefonvonala van, akárcsak a hadseregnek, míg a kereskedelmi minisztériumnak mindössze egy – írta a Jungang Ilbo. A lap úgy értesült, hogy a felsőoktatásban az egyetemek közötti kapcsolattartásra üzembe helyezett internetet lezárták, csupán a kormányhivatalokban működik a világháló – közölte a privatbankar.hu.
Erdeklödnek,hogy ha valaki Sopronban,az amatörtalalkozon szeretne vizsgazni,mennyivel elöbb kell beadni a jelentkezest es egyaltalan el-e meg ez a hagyomany?
Sziasztok! Ezúton tudatom veletek, (és azokkal akik véletlenül kimaradtak a körlevélből), hogy a weblapom másik szolgáltatóhoz költözött, amit a lenti címen érhettek el. Szívesen látok mindenkit! 73! de HG3IPD-Józsi http://www.hg3ipd.uw.hu
A kollégát nem munkatársként értettem hanem mint RÁDIÓS kolléga! De természetesen elfogadom a válaszod, sőt mi több nagyon örülök neki, hogy valaki vette a fáradtságot és válaszolt a meglehetősen amatőr kérdésemre!!!
Kérek minden kedves regisztrált felhasználót, hogy amennyiben van saját magáról, rádiójáról, antennájáról, vagy egyéb berendezéséről fényképe, azt töltse fel a gallériába. A feltöltés csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett, bejelentkezés után. Mindenki más szavazhat, és hozzászólhat a feltöltött képekhez. Egy kép maximális mérete 350KB lehet. Köszönöm.
Lécci mondja már meg nekem valaki, hogy mi a bánat az a "BURABU" és hol lesz? Előre is köszi és bocs a kérdésért de még csak most ismerkedem a rádiózással!
A legutóbbi ilyen rádiórendszernél is be lett írva a rendszertervbe a select 5, a frekikijelölési határozatban meg : "hívórendszer típusa: 0".
Egyszerűen már nem nagyon érdekli a hatóságot, csak annyi, hogy beszédforgalom van e rajta vagy adat netán.
De most komolyan: te sem mondod hogy Magyarországon 108 darab rádiórendszer használ szelektív hívórendszert, ebből meg a select 5 még ennyi sem. Ez csak a papírforma.
Csupán csak azért írtam, hogy nem kevés használja, legalább mi a hozzáértők ne vezessük félre az érdeklődőt.
+van a megoldás elméletben :) A jelenség oka +található a kézikönyvben: "The receiver’s audio output and S-meter are disabled when using the Continuous Sweep." Szóval ha nem folyamatos letapogatás módban van akkor elméletileg megy a hang is. Ahhoz pedig a "B" gombot kell nyomni kb 1 mp-ig és átvált. A letapogatás újraindításához pedig az "A"-t kell egy mp-ig nyomni... Ha hazaérek kipróbálom. Bocs attól akit nem érdekelt...
Az NHH nyilvántartása szerint 18700 bejelentett URH rádióhálózat működik (ebben nincs benne a műsorszóró szolgálat, a mikrohullámú hálózatok, valamint az engedélyhez nem kötött berendezésekből álló hálózatok!!!). Ebből szelektív hívórendszert (a rendszerterv szerint, tehát bejelentetten) mindössze 108 használ. Ez kevesebb, mint 1 %.
Az más kérdés, hogy ez hány készüléket takar.
Én hálózatról, nem eszköz darabszámról beszéltem....
Lehet, hogy másnak triviális, de lenne egy kérdésem. Hogyan lehetne az FT857D-n a hangot is előcsalogatni ha a készülék spektrum analizátor módban van?
A rendőrök is néhol az országban, a határőrök minden rádiója az egész országban , az OMSZ minden rádiója, az E-on összes készüléke , több taxis cég , közútkezelők , a kis rendszereket nem is említem.
Én így írnám: a select 5 a ZVEI 1 és ZVEI 2 protokollal a legelterjedtebb szelektívhívó rendszer Európában.
Rádióamatőr berkekben valóban nem ismert nálunk a készülékek miatt.
Még, hogy nem értem, de miért most piszkálod a sávot? Évtizedek óta így van és senki nem lépett ellene. Még a MRASZ se, pedig lett volna rá ideje. Szegény MRASZ, túl sokat követeltek és nem képes teljesíteni, eljárni a rádióamatőrök érdekében.
A SEL5 egyfajta szelektív hívó szabvány. Többféle dolgot lehet vele csinálni, például: minden PTT nyomásakor lead egy 5 hangból álló jelsorozatot (néhányszor 10 - 100 ms egyenként) és ez egyértelműen azonosítja az adó félt. (A diszpécsernél a vevő kiírja az éppen adó állomás számát.) Lehet egyéni hívásokat adni (vevő oldali lezárással), ekkor csak abban az esetben nyit ki a zajzár a vevön, ha a sajár jelsorozatát kapta, vagyis őt hívták. Lehet aztán körözvény (másnéven: csoport) hívást adni, ekkor a saját csoportban tartozók vevője nyit ki, stb..... Több alszabványa létezik. Az egyes hangok frekvenciáját, hosszát, a köztük lévő szüneteket a jobb rendszerekben a rendszergazda tudja programozni a hálózat sajátosságainak és a felhasználói igényeknek (pld. átjátszó feléledési idők....) megfelően.
Rádióamatőr célra alkalmatlan - illetve szügségtelen.
Na, úgy néz ki, hogy megtaláltam a megoldást. Csak egy picit jobban kellett átnézni a TDA7000-es FM vevő leírását. 1,5MHz-től egyészen 110 megáig lehet hangolni ezt a vevőt, és a KF sávszélessége kisebb, mint az elterjedt WBFM vevőknél alkalmazott KF szűrőké. (Több helyen olvastam, hogy a kapacitásokkal könnyen be lehet állítani a kívánt sávszélességet, nem kell a tekercsekkel bajlódni). Persze nem ezzel oldom meg az egész vevőt, csak a demodulálást. Vagyis fixen 10,7 megán fog járni ez az áramkör, a sávszélessége pedig jó lesz a műholdakhoz. Egyébként a többi paramétere is olyan, amivel azért egy nem túl rossz KF/demod. fokozatot lehet produkálni. Egy egyszerű kristályoszcillátorral stabilan be lehet állítani a kívánt KF-frekit. A többit majd meglátjuk! ;-)
Még egy pont: Miért kell a 70 cm es sávban szorongani az 1,6 MHz es shiftttel,bonyolultabban és drágábban átjátszókat csinálni, mikor 7,6 MHz el egy sima duplexszűrővel egy antennával is lehetne?--- Csak.