A lényeg, hogy egy szakmai bizottság kiválasztott Európában 950 emelkedőt. A maradék 50 a többi kontinensen szabadon választható. Kerékpárral kell megmásznod őket, de mindegy, hogy mikor, honnan, milyen útvonalon, mennyi idő alatt teszed ezt meg. Bélyegezni NEM KELL, becsületességi alapon működik.
A korábban teljesített hegyek is beszámíthatóak. Így én - amikor a múlt év októberében bejelentkeztem - már eleve 18 BIG-et írtam be magamnak. Meg is kaptam a "Welcome" szintet (10 BIG). Egyébként nagyjából harmincasával emelkednek a fokozatok.
Köszönöm mindenkinek a Bz-Mottal kapcsolatos válaszokat. Készülünk egy Bp-Balassagyarmat és visszafelé Balassagyarmat-Vác vonalra és akkor onnan Bp-ig maradunk csak Bz nélkül. :) Egyébként kéktúrák alkalmával jópárszor mentünk Bz-vel, de nem csináltuk a mozgalmat, mert a komplett szakaszokat szeretnénk végigjárni. Nagyon tetszik nekünk is ez a kis általában lassú vonatozás, mert lehet jókat nézelődni. De mivel csak most kezdjük, majd sok járattal bele kell húzni végigjárni, mielőtt megszűnik.
A Csereháti Pirost gyalog tervezem, igaz nem írtam.
felazso!
Már régóta akartam írni, így most élek a lehetőséggel és szeretnék gratulálni honlapodhoz. Remélem jól tudom, hogy te üzemelteted a turabazis.hu-t. És örülök, hogy aktuális és megbízható. Itt találtam meg a BAZ Megyei kerékpáros mozgalmat is és ez adta meg a kedvemet is. Ha az MTSZ-en múlna, akkor ... na ezt inkább nem folytatom. Kitartás honlapodhoz!
Balassagyarmat felé, ha jól tudom virtuális kilóméterszámítást alkalmaznak. Tehát kisebb tarifás jegyet kell venni(ezt a pénztáros tudni fogja nem kell mondani), így tud versenyképes maradni a busszal.
Érdekes hírek:) Sződ-Vácrátót között akkor a Güszi féle úton megy a jelzés, vagy attól is északabbra? A Vácrátót utáni dzsindzsás már áprilisban is nemszeretem volt, úgy látszik az erecske szépen táplálta azóta a növényzetet:(
Szerintem írj egy emilt az elvirásoknak. Egyszer én is írtam valamiért, és nagyon udvariasan és segítőkészen válaszoltak. Valószínűleg egy bugra bukkantál.
Bz-Mot mozgalmat szeretnénk elkezdeni és egy kérdésem máris lenne. Az elvirán néztem a Bp-Keleti - Balassagyarmat gyorsvonatot, ami ugye Bz. Viszont azt nem értem, hogy 80 km / 774 Ft jegyet ír hozzá, pedig a megállók szerint 110 km. Most akkor melyik számít a mozgalomba? Köszi
Hosszú kihagyás után ismét PMP. Kánikulai napok, meteo szerint az utolsó, gondolom befoltozom a már háromszor meglátogatott szakaszt. Az Őrbottyán-Vácrátót és a Sződ-Csörög rész hiányzik. Őbottyán vasútállomástól indulok. Sajnálattal veszem tudomásul hogy a GPS-emen a Magas-Tátra térképe szerepel, ezzel aligha megyek sokra, de van papír is szerencsére. A P+ jelzésű főúton haladva a vasút utáni harmadik utca balra a Vak Bottyán, és egyben a piros is. Ezen ismét keresztezni kell a vasutat, majd a házak végénél balos a forduló. Itt kis emelkedőnek tekerek, elbambulom a jobbra kanyarodást és belefutok a Z jelzésbe. Korrigálok és az erdei úton folytatom. Frankón be van nőve, pókhálókat nonstop kapargálom az arcomról, négy potyautas fel is kéredzkedik a kormányra. 600 méter egyenes után jobbra, újabb 100m után balra. Újabb 670m aztán megint jobbra. Jelek, szalagok irányítanak. 300m után ívben balra megint majd itt sikerül megint elkolbászolnom és egy valódi úttól 250m-re északra párhuzamos jól járható úton folytatom. Gyanúsan nincs semmi jel, de legalább jó a pálya. Vácrátótnál meglelem hol is csatlakozik be a jelzés, vissza is bicajozok a földúton egy darabig amíg egyszer csak nehezen járható, nagyon nehezen járható és a miafrancotakarokitt kategóriákba alakul át a terep. Felmérési misszió ide vagy oda, az embermagasságú gazban megrogyok, Felazso úgyis járt már erre GPS-szel én meg külünben is nagypistáztam. Vissza Vácrátótra, a főúttal párhuzamos járdán visz a jelzés, ami aztán az Arborétum előtt kanyarodik balra. Erre nemrég jártam gyalog, de ismétlek bicajjal és nem hiába! A meglehetősen sok találgatást kiváltó jelzéseket újrafestették a Piros ezúttal nem szakad meg a botanikus kert határában és folytatódik P+ formájában, hanem fut tovább. És itt jön a vezércsel: 900 méterrel a kerítés után az alig felismerhető Tece patakot keresztezve egyértelműen befordul ÉNY-nak. 750m után ismét DNY az irány. Örülhetnék is ha nem kaptam volna egy akáctüskétől defektet. Tolom a bringát és az ismert kereszteződésnél elérem a régi jelzésekkel festett jobbra kanyarodó utat. Újabb 1,1km egyenes és a keresztnél jobbra Sződ felé. A faluban kunyerálok pumpát de úgy tűnik komolyabb a gond. Boltban egy sződligeti bicajjavítót javasolnak. Nesze nekem múltkor volt viccelődés, hogy összekevertem Sződöt Sződligettel, hát itt jöhet a vezeklés. Bepróbálkozom egy autószerelőnél aki láthatóan zokon veszi hogy újságolvasás közben zavarom. Csörög 2,4km (+ bizonytalan tömegközlekedés Őrbottyánig), Sződliget kb. 4. Mégis ez utóbbi mellett döntök. Hülye látvány ahogy a csomagtartón ülve részeg módjára imbolygok az aszfalton, de hatásosnak bizonyul. Sződligeten a templom mellett van a bicajszervíz, a tulaj jó fazon, dumálunk hegymászásról bicajozásról, majd az újjászületett paripával ismét Sződ, és az aszfalton végig Csörög. Önkorinál felveszem a “repipólóm” mégse meztelenkedjek a hivatalban és kapok pecsétet. Visszafelé a Váchartyán felé vezető utat választom ami több hullámvasutat rejt de forgalom szempontjából nyugisabb. Ez is meglenne.
Létezik olyan mozgalom is, hogy Két keréken Békés megyében. Nem láttam a kiírást, de amikor Romániából jövet a lőkösházi vasútállomáson pecsétet kértem a pénztárostól, meglepetésemre MÁV-bélyegző helyett ilyet adott. Szép pecsét. :-)
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat és a biztatást, az előbbiek közül igyekszem mindegyiket - lehetőségeim szerint - betartani.
A vonattal utazás Sárvárra és Sümegre nagyon jó tipp volt, mindkét alkalommal cirka plusz háromnegyed órám lesz a táv teljesítésére. Bevallom, a Jánosháza felé történő hazajutást kihagytam az utazási lehetőségek közül.