Üdv! Hamár a CW-nél tartunk... Lehet, hogy nem illendő, de azért megkérdezem. Megvan valakinek az alábbi CD, szívesen betömöríteném (ha mp3-ban van az is jó) és tudnák utazás közben morzét tanulni. Egyéb 5leteket is várok.
Lehet nem a megfelelő hely a reklámnak, de nincs valakinek szüksége egy Sommerkamp FT-250 -es gépezetre? Vételen tökéletes, de sajnos az adása nem megy (én ugyan csak műterhelésen mértem, valami jött ki belőle, de minimális). A végcsövek jónak tűnnek, fűtés van, begázosodva sincsenek.
Én adásra nem használtam (mivel nincs hívójelem), csak hallgatózásra :-)
Mikor kb. 3 éve megvettem egy amatőr barátomtól, kipróbáltuk, és ment. Akitől van, belerakott egy kapcsolót, amivel a végcsövek fűtését ki lehet kapcsolni ha csak vételre használják. Én így használtam, ne kopjanak feleslegesen :-)
A készülék szép állapotban van, jó táppal, belül is tiszta.
Azért válnék meg tőle, mivel a SONY kiváltotta SWL területen, és nincs elég tapasztalatom, hogy megjavítsam az adórészt, amit úgysem használhatok hívójel nélkül. Belebarmolni nem akarok.
Rajzom is van hozzá, bár amatőröknek biztos minden megvan hozzá, a Rádiótechnika egy időben sokat cikkezett róla, meg hát az Internet...
Némi hajlandóság nélkül az absztrakcióra kár elméleti kérdésről beszélgetni. Mondtam, hogy nem ez az egyetlen és kizárólag autentikus példa, csak szemléltetés.
A következő is csak körülírás: a távolsági kommunikáció egyre hétköznapibb dolog, de hogy a rádióamatőrködés (szolgálat...) egyik fontos feladata a hírközlés katasztrófák idején, az talán még nem vesztette érvényét. Képzeld el, hogy valami nagy baj van, és rövidhullámú összeköttetést kell biztosítani két pont közt, akár két földrész is lehet. Távírózni nem tudnak, mert a példa erről szól. A digitális üzemmódokkal is baj van, mert az egyiknek ilyen szoftver, moduláció és kódolás áll rendelkezésére, a másiknak meg amolyan. Minél bonyolultabb valami, annál sérülékenyebb. Maradna egyedül az SSB (ami megfelelően elterjedt, de jóval komolyabb készülék, nagyobb teljesítmény, kevesebb zavar stb. kell hozzá, tehát nem egyenértékű a CW-vel), de hogy, hogy nem, egymás nyelvén sem tudnak. Világos, szóban is lehet rövidítéseket és Q-kódokat egymáshoz vágni, de azok meg például az eltérő kiejtés miatt nem érthetők...
Szóval hagyjuk el a távírót, ne kelljen ismerni, és valamikor, ötven év múlva egyszercsak azt vesszük észre, hogy elfelejtett a rádióamatőr valami fontosat, ami a birtokában volt.
Nem kiküszöbölhetetlen, de érvényes példa: közös sávrészben, ahol távírózni és SSB-zni is lehet, leállsz CQ-zni, mire megszólal alattad egy állomás CW-ben, és tudatná veled, hogy ő volt az adott frekvencián, esetleg SKED-je van valakivel, te pedig semmit sem fogsz érteni az egészből. Ezzel egyébként a rövidítések ismeretének fontosságára is rájátszottam kicsit, bár ezek elég triviálisak, hamar felszedi az ember őket, ha nem is tanulja.
Nem véletlenül emlegettem a közös nyelvet, még ha akadnak is hézagok ezen kívül is a megértésben. Mert nemcsak a CW a lényeg, hanem hogy annak segítségével, a rövidítésekkel együtt, meg tudod értetni magad a másikkal. Nem kell minden szabályt automatikusan hülyeségnek feltételezni, nem véletlenül alakult ki. Ma a távíró nem kell, holnap a rövidítések, mert kevéske erőfeszítés kell ahhoz is, végül majd semmi. Forma nélkül pedig minden meghal.
Minő egyszerű a megoldás üzemmód ügyben! Aki tud morzézni az morzézik, aki meg nem, az nem morzézik. Mint ahogy a vak amatőrök sem SSTV-znek, a némáknak pedig marad morze, süketeknek pedig a packetrádió. És ugyan miért ne lehetne rövidhullámon is akár csak magyarul forgalmazni? Tegnap egy 1AT állomás mondta a hívójának F13USB-n, hogy "csak olaszul" ... és nem szakadt le az ég, csak éppen nem jött létre a QSO.
Fel nem foghatom, hogy miért fáj az bárkinek is (pl hatóságnak), hogy valaki valakivel nem tud kommunikálni? Nyilván aki vágyik rá majd megtanul morzéul, meg angolul, meg packetrádióul meg SSTV-ül is.
Ja, URH-s vizsgára én is gondoltam, csak az a gond, hogy az RH érdekel igazán. Évek óta figyelem a forgalmazást az amatőrsávokban, fülelem a digit-üzemmódokat, SSTV-t stb. Pont ezért akarok valami normális antennát is összehozni. CB-re van egy antennám a tetőn, vagy 30m RG58-cal, csillapít is rendesen dehát ezt tudtam szerezni amikor felraktuk. Pár hasonszőrű haverral meg 1-2 amatörrel beszélgetek CB-n ha van időm, de az nem az igazi :-)
Még kötelező a rövidhullámú rádiózáshoz, de valószínűnek látszik a változás. Elvben én is elengedhetetlennek tartom, amíg még ez a közös nyelv, amíg teljesen ki nem veszik - egyelőre csak nyernél vele. Tudom, milyen nehéz ma bármire is időt szakítani, de általában nem nehezebb megtanulni, mint egy akármilyen más vizsgára felkészülni, és semmit sem adnak ingyen, és szerintem ennek nem is kell célnak lenni. De én kissé vaskalapos vagyok. :-) Korábban jó alternatíva volt a 28MHz, mit URH-vizsgával is lehet használni - sajnos ma nem sok mindent lehet kezdeni vele.
Adásra nem is akarom használni, meg nincs is mivel. Csak az RH vevőhöz, hallgatózni, DX-elni.
Amúgy mi igaz abból, hogy lassan nem kötelező a morse ismeret HA-s engedélyhez? Tudom, megoszlanak a vélemények a morse szükségességéről, én sem tartom baromságnak és tudom hogy sok helyzetben baromi hasznos és nem lehet kiváltani mással. De én pl. már évekkel ezelőtt megpróbálkoztam volna a vizsgával ha ez nem lenne kötelező. Meg gondolom sokan mások is.
Én vagyok, csak elfelejtettem nicket váltani az előbb.
A madáretetős változat nagyon tetszett, ha találkoztál vele... Nem tudom már, merre van, mert fél évvel vagy egy egésszel ezelőtt keresgéltem ilyeneket én is. Azt viszont nem mondtam, hogy sok olyan van köztük, ami adásra is alkalmas, az valószínűleg túlzás számodra - nem kell túlbonyolítani a dolgot. A lényeg, hogy legyen némi vezeték, anyag benne, aztán ravaszul össze kell hajtogatni, feltekercselni a leírt módokon stb... :-)
Olyan levegőben lógós dipólt én is láttam párat - lehet, hogy elsőre meglepő, de jobb megoldás híján nem (volt) olyan ritka szerintem.
Ezzel tényleg sokat segítettél, ez a két link király! Ezek szerint vannak mások is, akiknek ilyen nyomorúságos a helyzete :-(
Mondjuk, egy győri utam során láttam egy merész megoldást: fazon egy RH dipólt simán kifeszített két tízemeletes közé, a tápvonal, ami ugye középen van, csak lóg a semmiben úgy hogy az alja van rögzítve :-)
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy milyen antennát érdemes használni panellakásban SWL alantas céljából? A paraméterek a következők lennének: 2. emeleti panellakás, SONY ICF-SW7600GR rádió, ennek van antennabemenete, amire tápfeszt is kirak aktív antenna meghajtásához. Persze a SONY aktív antennája csillagászati összegbe kerül, én meg amúgy is valami barkács megoldásban gondolkodom.
Irodalmam van (Rothammel könyv, Antennák méretezése stb) de inkább a hozzáértő topictársak tapasztalatai érdekelnének, mivel lenne érdemes elindulni.
Érdemes valamilyen antennaerősítőt építeni? Vagy ez csak a zajt nővelné? Igazából DX-elés érdekelne, de ilyen helyen (panel) kicsit reménytelennek tűnik. Sajnos 80m-es longwire antenna telepítése maga után vonná pár szomszéd rosszallását, attól tartok :-)
Mail ment. Csak még annyit a leirásról, hogy a surárzó hossza nem 1480mm mint ahogy a rajz van, hanem (szerintem) 980mm környékén lehet. Az 1480mm szerintem a teljes hoszra vonatkozik a záróedény aljától, a sugárzó tetejéig. Ezt a fotó is igazolja, nameg az Antennakönyv. Viszont a leirás nagyonis gyakorlatias. :)
Ha érdekel, van egy leirásom egy ilyen antenna elkészítéséről. Sajnos nem tudom már tudom hogy honnan töltöttem le, de ha kell, elküldöm szívesen. (pdf - 400Kb körül)
Én ezt az antennát a 80-as évek elején készítettem el, a mai napig kíválóan működik.
A sugárzó bronzból készült (trolli felső vezeték darab - akkor ehhez jutottam hozzá, Hi!), a záróedényt pedig 6/4"-os horganyzott vascsőből alakítottam ki. 8 mm-es laposvasból készítettem el az alját a következő módon: Az (alátét formájú) "végzáró dugó" pontosan az 6/4-es csőbe illik. 120 fokos szögben a cső aljától 3-4 mm-re 3 db 3,5mm-es lyukat, a végzáróba pedig szintén 120 fokban M3-as meneteket fúrtam. A végzáró közepére M10-es menetet fúrtam, a bronz rúd végére pedig menetet vágtam. Becsavarás után belülről ellenanyával rögzítettem, majd gázlánggal keményforrasztottam. A dugót (ekkor a már szerelt, megtáplált sugárzóval) a záróedény aljához M3-as csavarokkal rögzítettem.
A tartóelemet is magam készítettem. (Ma már készen lehet kapni.) Laposvasból hajlított 50 cm-es eltartó, a végére 6/4-es kétoldalas, egycsavaros "gázcsőbilincset" hegesztettem. Az antennát a záróedény lehető legalján, közvetlenül az M3-as csavarok felett fogattam meg.
És végül egy fontos apróság!
A záróedény tetejét - természetesen a koncentrikusságot megfelelően biztosító - műanyag kupakkal (átfúrva a sugárzónak) fedtem(előző életében füstgránát tetejeként szolgált, Hi!), szilikon pasztával vízzáróvá tettem.
Az alsó véglezárón a csőfal mellett kireszeltem az RG-58-nak a helyet, kb. 0,5-1 mm-el bővebbre hagyva a nyílást (nem is lett kör alakú, Hi!). Ezt NEM szabad lezárni, vízmentesíteni!!!! Ha ugyanis lezárod, a záróedény nem tud lélegezni, a pára kondenzvíz formájában lecsapódik és bennt marad............
Az antennát nem kellett utánahangolni. Ahogyan elkészült (persze méretezve: hossz, rövidülés, D/d) egyből jó értékeket mutatott.
17. éve nyagszerűen megy az antenna. Én már 7 éve elköltöztem, "utódom" a QTH-n szintén amatőr, a mai napig használja. Pedig 40 méter magasan, Bp. közepén (10 em. ház liftgépházának tetején) áll, ott aztán minden "jóból" kijut neki: vihar, jég, savas eső, stb.
Egyszer szedtem szét (kb. 5 éves lehetett) kívácsiságból, hogy bírja a viszontagságokat a keményforrasztás... Főként a repedéstől féltem a 3 féle anyag /bronz, sárgaréz forrasztóanyag, vas végzáró és ellenanya/ kölönböző hőtágulása miatt. De semmi probléma sem mutatkozott. Feltehetően azóta sem, mivel működik...
Ok, csak valahol úgyis lesz egy galvánelem, mert ha a bilincset is rézből csinálom, akkor még mindig ott van a probléma, hogy az árbóc nem rézből van...
Szeretnék építeni egy záróedényes antennát (Rothammel könyv: 313-315.old.)
Úgy terveztem, hogy a sugárzó, és a záróedény is vörösrézből fog készülni, mivel ezt itthon is meg tudom forrasztani ellentétben mondjuk az alumíniummal.
Ellenben a távtartó, ami az antennát tartani fogja, feltehetően nem rézből lesz, mivel még nem találkoztam sehol ilyen bilincsekkel, rögzítőkkel.
Nem lesz-e probléma abból, hogy a két különböző fém találkozásakor egy mini galvánelem fog kialakulni? Okoz-e ez minőségromlást a rádiózásban? Ha igen, akkor hogyan védhető ki?
a mikrofon/fejhallgató (tyelefon-mikrofon) típusa is érdekelne (elvileg ez az R105 vagy R107-é ? legalábbis ezt hallottam) Köszi
Ránézésre igazad lehet. A bizonyosságért már a padlásra kellene mennem az R105 málhaládájából elővenni egy "garniturát" - ahogy ők hívják. Gyanítható, hogy igazad van - amit tudtak, egységesítettek.
Úgy érzem hasonló témában vagyok érintett, csak a déli részen. Nálunk a kábelmérősök már biztosan tudják a kiszervezést. El nem tudom képzelni hogy leszünk engedélyesek kiszervezve, valamint hogy fogunk életben maradni.
Más: Bennee leszek a téévében :||. A novofer reklámfilmjében kaptam szöveges szerepet, egy szabályos forgalmazást bonyolítok éppen le.
Tomi, épp ma olvastam az indexen, hogy megindult hazánkból is a paypal. Hajnalban, félszemmel, otthon, mert az édászból már tilalmas. Régi szép idők... :-(((
Szia,
Van egy masik lehetoseg is, ami Magyarorszagrol mukodik, es altalaban az Ebay-en eladok is elfogadjak. Na nem annyian, mint a PayPal-t, de olyasvalakit kell nezni, aki elfogadja. Ez a BidPay. WWW. BIDPAY.COM
Itt az egyetlen boki, hogy csak VISA kartyat fogadnak el. AMikor meg regebben hasznaltam eeleg sokszor, akkor meg MasterCard-ot is elfogadtak, de most mar nem. Szoval kell igenyelni (mondjuk OTP, vagy akarhonnan) egy dombornyomott VISA-t, amit elektronikus fizetesre is lehet hasznalni es regisztralni a bidpay-en.
'A licit megtétele (!) szerződési kötelmet jelent, tehát ha a liciteddel nyersz, csak igen kivételes állhatsz el a vásárlástól. NEM számít annak a csomagolási és postai költség (p&p) nagysága, vagy az, hogy nem tudsz megegyezni a fizetési módban, illetve az sem, hogy az eladó nem szállít Magyarországra.'
- tanacs: vedd fel a kapcsolatot mihamarabb az eladoval esjelezd fele mi a problemad, es ajanld fel, hogy atutalod neki rogton a lovet.. ha szerencses vagy akkor belemegy, de nemszoktak ezt szeretni.. eladotol fugg minden.
Ez mikori információ? Ugyanis benne vagyunk a listában, minden működik, csak éppen pénzt nem tudok a számlára juttani. És különben is sürgősen ott kellene lenni a pénznek! Majd fogok én Debrecenből csak úgy Nickelsdorfba ugrálni....
Valaki, aki jártas az e-bay és a PayPal rejtelmeiben...de kérem, tényleg csak aki segíteni tud!
Hogyan tudnék némi pénzt juttatni a frissen létrehozott PayPal accountomra, méghozzá minél sürgősebben? A PayPal azt mondja, hogy az egyszerű és magától értetődő "add fund" funkció Magyarországról nem működik.
Vásároltam (volna) a német e-bayen egy dolgot, és ki kellene fizetnem, de nem tudok a PayPalra pénzt jutatni. Valami okos módszert tudtok? Kérdezzem meg a bankszámlaszámot, és utaljak közvetlenül? Egy vagyonba kerül a külföldi átutalás...
Ráadásul az egyéb fizetési módokkal nem nagyon tudok mit kezdeni, mert a német szöveget elég hézagosan értem, ami már önmagában is csoda, hogy ennyit is megértek, mert soha nem tanultam!
Magán a PayPalon egyébként eligazodom, mert az angolul van.
Válaszokat az e-mailemre kérek, a topicot _ne_ terheljük ilyennel, csak azért fordultam ide, mivel máshol nem tudom megkérdezni!
A program a visszajelzések alapján nem tudott az adatbázishoz kapcsolódni. Ennek az volt az oka, hogy spórolni akartam, hogy a program ne legyen túl nagy méretű. Sajnos a spórolás következményeként egy komponens, ami az adatbázis kapcsolódáshoz feltétlen szükséges, kimaradt a programból.
Szervusztok,
Tudna valaki segíteni? Az "új" R809M2-ömnek szeretném megtudni a
mikrofon/fejhallgató csatlakozójának a típusát. Sajnos a leírása nem említ típust.
Csak annyit hogy "polurazjom gnezdovoj"
Illetve a mikrofon/fejhallgató (tyelefon-mikrofon) típusa is érdekelne (elvileg ez az R105 vagy R107-é ? legalábbis ezt hallottam)
Köszi
A QRV Project keretében elkészült egy olyan program teszt verziója, amelynek a segítségével a rádióamatőrök láthatják, hogy mely állomás/állomások vannak vételkészen. Természetesen, ha ezt ők is úgy akarják. További információ:
Nem írtál rossz helyre. A felsorolt rádiószolgálattal (rádióamatőr), illetve rádióhálózatokkal (Rendőrség, Taxi, RSOE, stb.) történő rádiós együttműködéshez/hallgatáshoz azonban - a CB sáv kivételével - szakhatósági engedély szükséges (Rádióengedély).
Ha rádióamatőrökkel kívánsz kapcsolatba lépni, akkor a rádióengedély kérelem benyújtása előtt vizsgát kell tenned.
Továbbá: 1. A rádióengedélyben a hatóság szabja meg/írja elő számodra, milyen gyártmányú, tipusú és műszaki paraméterekkel beállított adóvevőt tarthatsz üzemben. 2. Engedélyezési ügyben a Nemzeti Hírközlési Hatóság területileg illetékes Irodájához fordulj felvilágosításért:
Szóval, jogi szempontból egy kissé bonyolult, amit csinálni kívánsz. Tecnikailag a dolog valamivel egyszerűbb, léteznek olyan készülékek, amelyek kielégíthetik igényeidet...
Segítségeteket kérném: szeretnék vásárolni új/használt cb adóvevőt (meg a kütyüket hozzá) az autómba amivel tudnám fogni az RSOE adásait illetve kommunikálni viszont a központtal (nem baj ha rendőrségi, taxis, stb. adásokat is tudnék vele fogni vagy akár kommunikálni rádióamatőrökkel).
Miután az alap műszaki ismereteken kívül teljesen új nekem ez a terület, nem szeretnék valami rossz készülékbe-gyártóba belefutni, ebben kérnék segítséget, hogy milyen készüléket ajánlotok, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel, korrekt minőségű de nem a high end kategória (árfekvés). :)
Illetve hogy milyen frekvenciájú, tudású készülék lenne a legideálisabb.
Ha rossz helyen érdeklődtem, akkor elnézést mindenkitől.
Kicsit OFF, de ott rádiózni hogy lehet most vajon?
Gyakorlatilag megszakította a telefonkapcsolatot a külvilággal Észak-Korea közölte pénteken egy dél-koreai tisztségviselő.
A Jungang Ilbo című szöuli újság már néhány napja beszámolt arról, hogy az észak-koreai kommunista hatóságok ez év áprilisa óta a külföldre irányuló telefonvonalak 90 százalékát megszakították, és tavaly május óta mintegy húszezer mobiltelefont lefoglaltak. A dél-koreai kormányforrás megerősítette, hogy Észak-Koreában ellenőrzés alatt tartják" a nemzetközi telefonvonalak túlnyomó többségét. Úgy tűnik, hogy 2004 közepe óta korlátozzák a mobiltelefon használatát is" tette hozzá.
Észak-Koreában csupán 2002-től lehet mobiltelefonon beszélni, használata szigorúan szabályozott, akárcsak az interneté. A távközlési korlátozások miatt az észak-koreai külügyminisztériumnak csak két külföldre irányuló telefonvonala van, akárcsak a hadseregnek, míg a kereskedelmi minisztériumnak mindössze egy írta a Jungang Ilbo. A lap úgy értesült, hogy a felsőoktatásban az egyetemek közötti kapcsolattartásra üzembe helyezett internetet lezárták, csupán a kormányhivatalokban működik a világháló közölte a privatbankar.hu.
Erdeklödnek,hogy ha valaki Sopronban,az amatörtalalkozon szeretne vizsgazni,mennyivel elöbb kell beadni a jelentkezest es egyaltalan el-e meg ez a hagyomany?
Sziasztok! Ezúton tudatom veletek, (és azokkal akik véletlenül kimaradtak a körlevélből), hogy a weblapom másik szolgáltatóhoz költözött, amit a lenti címen érhettek el. Szívesen látok mindenkit! 73! de HG3IPD-Józsi http://www.hg3ipd.uw.hu
A kollégát nem munkatársként értettem hanem mint RÁDIÓS kolléga! De természetesen elfogadom a válaszod, sőt mi több nagyon örülök neki, hogy valaki vette a fáradtságot és válaszolt a meglehetősen amatőr kérdésemre!!!
Kérek minden kedves regisztrált felhasználót, hogy amennyiben van saját magáról, rádiójáról, antennájáról, vagy egyéb berendezéséről fényképe, azt töltse fel a gallériába. A feltöltés csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett, bejelentkezés után. Mindenki más szavazhat, és hozzászólhat a feltöltött képekhez. Egy kép maximális mérete 350KB lehet. Köszönöm.
Lécci mondja már meg nekem valaki, hogy mi a bánat az a "BURABU" és hol lesz? Előre is köszi és bocs a kérdésért de még csak most ismerkedem a rádiózással!
A legutóbbi ilyen rádiórendszernél is be lett írva a rendszertervbe a select 5, a frekikijelölési határozatban meg : "hívórendszer típusa: 0".
Egyszerűen már nem nagyon érdekli a hatóságot, csak annyi, hogy beszédforgalom van e rajta vagy adat netán.
De most komolyan: te sem mondod hogy Magyarországon 108 darab rádiórendszer használ szelektív hívórendszert, ebből meg a select 5 még ennyi sem. Ez csak a papírforma.
Csupán csak azért írtam, hogy nem kevés használja, legalább mi a hozzáértők ne vezessük félre az érdeklődőt.
+van a megoldás elméletben :) A jelenség oka +található a kézikönyvben: "The receivers audio output and S-meter are disabled when using the Continuous Sweep." Szóval ha nem folyamatos letapogatás módban van akkor elméletileg megy a hang is. Ahhoz pedig a "B" gombot kell nyomni kb 1 mp-ig és átvált. A letapogatás újraindításához pedig az "A"-t kell egy mp-ig nyomni... Ha hazaérek kipróbálom. Bocs attól akit nem érdekelt...
Az NHH nyilvántartása szerint 18700 bejelentett URH rádióhálózat működik (ebben nincs benne a műsorszóró szolgálat, a mikrohullámú hálózatok, valamint az engedélyhez nem kötött berendezésekből álló hálózatok!!!). Ebből szelektív hívórendszert (a rendszerterv szerint, tehát bejelentetten) mindössze 108 használ. Ez kevesebb, mint 1 %.
Az más kérdés, hogy ez hány készüléket takar.
Én hálózatról, nem eszköz darabszámról beszéltem....
Lehet, hogy másnak triviális, de lenne egy kérdésem. Hogyan lehetne az FT857D-n a hangot is előcsalogatni ha a készülék spektrum analizátor módban van?
A rendőrök is néhol az országban, a határőrök minden rádiója az egész országban , az OMSZ minden rádiója, az E-on összes készüléke , több taxis cég , közútkezelők , a kis rendszereket nem is említem.
Én így írnám: a select 5 a ZVEI 1 és ZVEI 2 protokollal a legelterjedtebb szelektívhívó rendszer Európában.
Rádióamatőr berkekben valóban nem ismert nálunk a készülékek miatt.
Még, hogy nem értem, de miért most piszkálod a sávot? Évtizedek óta így van és senki nem lépett ellene. Még a MRASZ se, pedig lett volna rá ideje. Szegény MRASZ, túl sokat követeltek és nem képes teljesíteni, eljárni a rádióamatőrök érdekében.
A SEL5 egyfajta szelektív hívó szabvány. Többféle dolgot lehet vele csinálni, például: minden PTT nyomásakor lead egy 5 hangból álló jelsorozatot (néhányszor 10 - 100 ms egyenként) és ez egyértelműen azonosítja az adó félt. (A diszpécsernél a vevő kiírja az éppen adó állomás számát.) Lehet egyéni hívásokat adni (vevő oldali lezárással), ekkor csak abban az esetben nyit ki a zajzár a vevön, ha a sajár jelsorozatát kapta, vagyis őt hívták. Lehet aztán körözvény (másnéven: csoport) hívást adni, ekkor a saját csoportban tartozók vevője nyit ki, stb..... Több alszabványa létezik. Az egyes hangok frekvenciáját, hosszát, a köztük lévő szüneteket a jobb rendszerekben a rendszergazda tudja programozni a hálózat sajátosságainak és a felhasználói igényeknek (pld. átjátszó feléledési idők....) megfelően.
Rádióamatőr célra alkalmatlan - illetve szügségtelen.
Na, úgy néz ki, hogy megtaláltam a megoldást. Csak egy picit jobban kellett átnézni a TDA7000-es FM vevő leírását. 1,5MHz-től egyészen 110 megáig lehet hangolni ezt a vevőt, és a KF sávszélessége kisebb, mint az elterjedt WBFM vevőknél alkalmazott KF szűrőké. (Több helyen olvastam, hogy a kapacitásokkal könnyen be lehet állítani a kívánt sávszélességet, nem kell a tekercsekkel bajlódni). Persze nem ezzel oldom meg az egész vevőt, csak a demodulálást. Vagyis fixen 10,7 megán fog járni ez az áramkör, a sávszélessége pedig jó lesz a műholdakhoz. Egyébként a többi paramétere is olyan, amivel azért egy nem túl rossz KF/demod. fokozatot lehet produkálni. Egy egyszerű kristályoszcillátorral stabilan be lehet állítani a kívánt KF-frekit. A többit majd meglátjuk! ;-)
Még egy pont: Miért kell a 70 cm es sávban szorongani az 1,6 MHz es shiftttel,bonyolultabban és drágábban átjátszókat csinálni, mikor 7,6 MHz el egy sima duplexszűrővel egy antennával is lehetne?--- Csak.
A válaszok!
Vajon meddig kell még várnunk a 6m-es sávra? --------- Sokáig!
Európa nagy részén már évek óta használható, itt miért nem? --------- Csak!
Mindenben majmoljuk a nyugatot, ebben miért nem? ---------- Csak!
Miért ragaszkodnak az 1-es TV csatornához, hisz már senki sem nézi? ------- Csak!
Esetleg valaki személy szerint érdekelt a tiltásban? -------- Talán!
Nem kellene ez esetben megválni az akadályozótól? ------- Nem!
Miért kell nekünk elmaradottabbnak lenni, mint a környező országok? -------- Csak!
Miért büntetik ezzel is a hazai és az európai rádióamatőröket? -------- Csak!
A mrasz miért nem lép megfelelően a rádióamatőrök érdekében? ---------- Csak!
A mrasz ezzel nem azt bizonyítja, hogy gittegylet? -------- De igen!
Lehet, hogy ravasz, de ezek a "dög" meteorológiai műholdak sajna ilyen sávszélességet igényelnek. A 25kHz-es szűrő túl kevés, a műsorvevők szűrője meg túl sok. Ha egy "normál" vevővel veszed a jelet a szoftver ugyan dekódolja a jelet, amiről a kis sávszélesség miatt lemarad rengeteg infó. Ha nagy a sávszélesség, akkor a vételbe "belekavarnak" az Orbcomm-műholdak, így a képek értékelhetetlenek lesznek. Próbáltam mindkét megoldást, ez a helyzet. A gyári műholdvevőkben (természetesen meteorológiai vevők) 30-50kHz sávszélességű 455kHz-es KF szűrők vannak (melyikbe milyet tesznek, de ebben a tartományban), ám még ilyet se láttam a boltokban.
Esetleg valamilyen más frekin működő, de megfelelő sávszélességű (és beszerezhető) szűrőt tudtok javasolni? (Nekem teljesen mindegy, milyen KF-frekit kell feldolgozni, hi!)
Egyszer volt alkalmam beszélni egy kodifikáló emberrel az IHM-nél. Nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Sokat megtudtam arról, hogyan készülnek a rendeletek :-(((( Amolyan magyar módra.
Apropos, magyar-módra. Egy fényképezőgép javításának története, szintén magyarosan:
Egyetértve veled, szó sincs bárki személyes bántásáról, sőt! Gábor gondolataira reagáltam. Szerintem túlnyomó részt jogosak voltak a leírt felvetések-követelések, azonban sokkal nehezebb bármilyen apró sikert is e témákban elérni, mint ahogy azt első nekifutásra az ember gondolná. Az okok roppant egyszerűek (lehetnek): a döntéselőkészítésbe korábban egyáltalán nem vonták be a társadalmi szervezeteket. Most már legalább ott tartunk, hogy bevonják, meghallgatják... Másrészt a jogszabály előkészítés folyamata igen rögös, kacskaringós. Akik megfogalmazzák (kodifikálják), azok általában egyáltalán enm értenek a szakmai kérdésekhez - pl. minisztériumok jogi főosztályainak munkatársai. Nekik aztán végképp mindegy, hogy hívójel körzetenként nem lehet két egyforma egyedi azonosító utótag, vagy országosan..... (Ugye érted?!) Hasonló a helyzet az 50 MHz-vel is. Ha egyszer Európában nincs, akkor nincs! - mondják ők.... És bizony egyikük sem akarja felvállani, hogy a nemzeti hatóság saját hatáskörében megtalálja a jogi lehetőségét az engedélyezésnek! Mert az felelősségvállalást feltételez......amit ugyebár valamikor valaki számon kérhet tőlük...
Ezért - gondolom - igenis van jelentősége, hogy gittegyleten belüliek és kívüliek egyaránt, összefogva, közösen lépjünk fel érdekeinkért. Erre buzdítottam.
A 25kHz-es csatornatávolsághoz tartozó, szélesebb szűrők is elterjedtek (pl. "profi" Yaesukban tudok ilyenről), de nem emlékszem, mennyi a konkrét sávszélességük, valósznűleg kevesebb.
Szerintem fogjunk össze és "bombázzuk" együtt (ésszel!) a hatóságot, hogy nagyobb, szélesebb jogosítványokat kapjunk!
amatőrtársi üdvözlettel: HG4I - a gittegylet tagja,
Dehiszen épp ezt hívják MRASZ-nak, vagy be vagyok rúgva? én is tagja vagyok a MRASZ-nak. Lehet, hogy ésszel rendelkező tagok, ill. az eszüket okosan a szövetség (=mi) érdekében használó tagok kellenének még a mrasz/MRASZ kötelékébe?
HG4I - üdvözöl mérőműszer barátod
(nem akarok bántani senkit személyesen, nehogy valaki magára vegye!)
Bizonyára sokszor előfordult veletek (főleg az új amatőrökkel), hogy szerettetek volna beszélgetni valakivel, de nem találtatok senkit, akármelyik frekvencián próbálkoztatok. Ilyenkor az az érzése az embernek, hogy talán nincs is senki, és az egész értelmetlen, pedig hát nem így van. Aztán később, amikor megint próbálkoztatok, akkor meghalljátok, hogy éppen valamelyik frekvencián egy ismerős társaság beszélget. Ebbe viszont nem akartok, ill. nem is illik nagyon, közbeszólni, de arra már nincs türelmetek, hogy az időnként hosszú kapcsolatok végét megvárjátok. Ilyenkor megint tovább keresgéltek, megprobálkoztok néhány általános hívással. Szeretnék valahogyan segíteni ezen a dolgon, így azt találtam ki, hogy a Rádiós Klub fórumában nyitok új topikokat, amibe akár a saját körzetetekhez, akár a közösbe is beírhatjátok, hogy melyik frekvencián szoktatok általában hallgatózni, hogy a többiek, akik esetleg szintén unatzkoznak, és szívesen beszélgetnének valakivel, könnyebben megtalálhassanak. A fórum címe: http://members.lycos.co.uk/radiosklub/modules.php?name=Forums
Amúgy ma délután hivatalosan benyújtottam az NHH-hoz a kérelmet a HA5XA hívójel újbóli kijelölésére. Meglátjuk, van-e változás a jogértelmezésben a jogalkalmazónál.
hkr: > Hát a lényeg az, ahogy elnézem, ma is inkább az a gyakorlat, és HA5FLT és gg630504 persze ellenpéldák, hogy a rádióamatőrök többsége inkább nem cseréli le a hívójelét ha elköltözik, hanem inkább kér egy második hívójelet mellé (mondjuk HG4I :-) vagy adja inkább a per akármennyit...
És a kilenciegé kevésbé félrehallható a hatiergével ;>
Most is gyakran perezek, csak nem 6/9, hanem 9/6 :(
Hm. Volt már, hogy éjszakai várakozás közben ugyanabból a szobából, egyazon ülő-fekvőalkalmatosságról, ugyanazzal a rádióval, ugyanazt a mikrofont egymás kezébe adogatva készítettünk összeköttetést az átjátszón ketten... és még el sem röhögtük magunkat. A jó öreg Bagoly-kör...
Ja, ez a része logikus, hogy ne kelljen hívójelet változtatni a költözés miatt, másfelől viszont a fene tudja, az ember földijeivel hajlamos kitüntetett figyelemmel bánni...
Már a körzetszámból és a betűkből elég pontosan tudni lehetett, hogy kaposvári, nagyatádi vagy éppen fonyódi egy állomás, ha nem is ismertem, és nem volt rossz, hogy elsőre felfigyeltem rá akárhol az országban, ha meghallottam. Leszámítva, hogy néha a QSP-khez is jól jött, ez persze a megszokások, régi emlékek miatt van nálam, szentimentalizmus, egyes embereket és hívójeleiket kell megjegyezni, nem ilyen de facto csoportokat megkülönböztetni, :-) úgyhogy talán tényleg anakronizmus.
Részemről egyébként nem önkéntes volt az a változtatás 5-ösre...
Hát a lényeg az, ahogy elnézem, ma is inkább az a gyakorlat, és HA5FLT és gg630504 persze ellenpéldák, hogy a rádióamatőrök többsége inkább nem cseréli le a hívójelét ha elköltözik, hanem inkább kér egy második hívójelet mellé (mondjuk HG4I :-) vagy adja inkább a per akármennyit... Nem mindenki, hiszen van ellenpélda is, hogy valaki hárombetűs utótagját kétbetűsre cserélte új körzetében.
Namármost a "közvélemény-kutatás" azt mondta, legyen a hívójel hordozható, vagyis ha költözik valaki, mindenféle módosítás, perakármicsodázás és egyebek nélkül maradhasson az, aki korábban is volt. Ez pedig de facto a körzetszámosdi megszüntetését jelenti.
Természetesen a legjobban a jól ismert, sokat rádiózó hívójelek gazdái nem nagyon kedvelik, ha hívójelet kell módosítaniuk. Gondolj bele, azon túl, hogy nem ismeri fel a Pisti, hogy Te vagy az, ezen kívül fel kell vinned az új hívójeledet egy csomó rendszerbe, új QSL-lapot csináltathatsz, új hívójeles sapkát varrathatsz, ha QSL menedzser vagy, jelentheted be a világban, hogy mostantól nem az vagy, vagy ha hívójeles rendszámtáblád van (nem HA-ban...) , hát jó drágán cseréltetheted azt is... Ha sokat QSO-zol, küldhetsz minden egyes QSO-dról új QSL-lapot az ellenállomásoknak, mert hiába küldtél már a régi hívójeleddel minden sávon és üzemmódban lapot valakinek, most küldhetsz az új hívójeleddel is...
Szóval ha valaki aktív, és nem csak a pár cimborájával cseveg az átjátszón, akkor a hívójelváltás macerás és költséges mulatság lehet.
Talán a prefixnek van annyi jelentősége, hogy ha hallok egy külföldi állomást, akkor eldönthetem, hogy meghívjam vagy se. A körzetszám egy piti ügy - végül is első lépésben nem ügy, hogy Kaliforniában, vagy Oregonban van-e a partner ... neki meg nem ügy, hogy Pécsen vagy Miskolcon lakom e. Egyébként is megmondom, ha pedig nem, akkor megkérdezi ha kíváncsi rá. Számtalanszor hallom, hogy nem is prefix alapján történik a hívás, hanem "Pacific area" vagy "Asia" ..stb. A prefixet szvsz indokolja a gyors tájékozódás (még a CB-sek is használják a "divízió" megjelölést önként és dalolva), de a körzetszámhoz kötődést az országon belüli megnövekedett mobilitás miatt meghaladta az idő (ha jól tudom az USA-ban sincs, pedig ott inkább indokolhatnák a kontinensnyi távolságok ... még sincs gondjuk). Legalábbis nekem többet ér az, hogy tudom biztosra kicsoda személy az a HA5XA, mintsem tájékozódjak hogy éppen a 4-es vagy az 9-ös körzetbe van-e kiadva az engedélye (és amely koránt sem biztos, hogy az aktuális QTH-ja, és lehet, hogy egy hónap múlva HA9XA lesz ... brrr!) Ha örökös körzetszámot kapnának az engedélyesek, attól még bárkinek joga lehetne a hívójele után odatenni, hogy /4 vagy /9 ha azt fontosnak tartja.
"Az más kérdés, hogy, ahogy az a rádióamatőrök igényeit felmérő közvélemény-kutatásból is kitűnik, a körzetszámosdit ki kéne lassan vonni a rendszerből."
Ezt meg miért? Akkor az országokat se különböztessük meg, adjunk szimpla sorszámokat, mert a rádióamatőrködésnek semmi köze a földrajzi elhelyezkedéshez... Vagy én nem értettem valamit?
Tévedsz. A 2/3-ad világ. Két körzetben ugyanis létezik a sáv. Európában nem.
És ez érv? A világ két harmadában nemzetközi szabályozás szerint rádióamatőr sáv. A maradék egy harmad számottevő többségében megtalálták a megoldást, hogy ilyen-olyan korlátozások mellett, de rádióamatőr célra is megnyissák ezt a tartományt. EGYSZERŰEN SZÉGYEN, hogy Magyarországon nem talált rá megoldást az, akinek módja lenne rá, az meg kifejezetten, hogy nem látszik (értsd igen rosszul van kommunikálva) az a nagy igyekezet, amivel az érdekvédők állítólag éjt nappallá téve bombázzák az illetékes hivatalokat.
Én másban látom a nagy gondot. A hatóság, illetve a jogalkotó egyáltalán nincs tisztában a nemzetközi gyakorlatban évtizedek (immár lassan évszázad lesz!) óta bevált prefix és suffix fogalmával. A hazai jogszabály nem két, hanem 3 részre bontja a hívójelet: úgymint ország hívójel, körzetszám és utótag, ami ugyan nem teljesen ellentétes a Nemzetközi Rádiószabályzattal, de a hívójelgyakorlattal igen.
Én ezt nem tartom olyan nagy hibának, mert ha külön-külön megvezzük ezt a három elemet: előtag-szám-utótag, pontosabban és egyszerűbben lehet(ne) jogszabályozni.
Mert mi is a probléma? A jelenlegi szabályok szerint két azonos utótag nem lehetséges. Azaz, ha létezik HA4XA, akkor nem adható ki HA5XA. Itt úgy kellett volna fogalmaznia a jogalkotónak, hogy nem adható ki ugyanaz a szám+utótag kombináció. Ezzel kivédi azt a konflioktust, hogy lehessen egyszerre HG5XA és HA5XA is, viszont megengedi, hogy legyen mondjuk HA4XA és HA5XA is.
Ha a rádióamatőr gyakorlat szerinti prefix és szuffix kifejezést használnák, nehéz lenne körbeírni, hogy HG5LN és HA5LN egyszerre nem adható ki.
Az más kérdés, hogy, ahogy az a rádióamatőrök igényeit felmérő közvélemény-kutatásból is kitűnik, a körzetszámosdit ki kéne lassan vonni a rendszerből.
Én másban látom a nagy gondot. A hatóság, illetve a jogalkotó egyáltalán nincs tisztában a nemzetközi gyakorlatban évtizedek (immár lassan évszázad lesz!) óta bevált prefix és suffix fogalmával. A hazai jogszabály nem két, hanem 3 részre bontja a hívójelet: úgymint ország hívójel, körzetszám és utótag, ami ugyan nem teljesen ellentétes a Nemzetközi Rádiószabályzattal, de a hívójelgyakorlattal igen.
Viszont az is igaz, hogy egy - mondjuk nekünk mindenben tetsző - hívójelreformot sem lenne egyszerű kivitelezni. Gondolom, ebben egyetértünk.
A hatóság most szankcionál - ha elfelejtem/ted időben megújítani engedélyedet, van esély, hogy nem kapod meg az eredetit - sajnos. Pedig a hatóságnak nem evvel kellen operálnia.....
Nem értem. A hárombetűs szuffixeknél szerintem talán soha nem is volt gond, vagy nem komoly, mivel a hárombetűs szuffixek döntő többsége, ha esetleg nem is mind, de egyedi volt. Ezt garantálta például, hogy a régebbi rendelet előírta, melyik megyében milyen szuffix-sorozatot lehet kiadni. Vagyis ha valaki a régi, "hárombetűs" hívójelét kérte vissza, és az még nem volt kiadva, akkor azt ki is adták neki.
A probléma a kétbetűs szuffixekkel volt, azokat arra való hivatkozással nem adták vissza az eredeti tulajnak, ha már lejárt az engedély, hogy egyedinek kell lennie a szuffixnek, vagyis nem lehet két azonos szuffixű állomás az országban.
Itten peniglen azt olvasom, hogy most már nem ragaszkodnak ehhez a szabályhoz. Ha viszont ez így van, akkor nem látok okot arra, hogy miért nem lehet - akár az ideiglenesen elfogadott új hívójel leadása mellett - visszaigényelni a régit...
Holnap beadok egy kérelmet, meglátjuk, mi történik.
Én egyszer letoltam azt az amatőrtársat rádión - szégyelltem is magam utána -, akinek csupán egy t-betűvel rövidebb volt a hívójele az enyémnél. Nem értettem jól, azt hittem, az enyémet mondja helyettem... :-) Ez még a régebbi időkben volt, mikor a hárombetűsek, mint a sajátom után évekkel újra elkezdtek - hasonló - kétbetűseket is kiadni. Azóta már beletörődtem, hogy így alakult. :-)
Elnézést, ha nem írom le a szóbanforgó hívójelet, de a tulajdonostól nincs rá felhatalmazásom. A lényeg, hogy én láttam az érvényes engedélyt. A guglin ugyan nem, de a yahoo-n ha valaki rákeres a hívójelre megtalálhatja a lejárt és az új gazdáját is. Az eredeti a balaton partján volt használatban, most pedig kb. 50-60 km-rel arrébb, de ugyanabban a körzetben.
"A harmadik variáció pedig újonan vizsgázó társunknak adták ki az egyik lejárt hárombetűs hívójelet, ami anno ráadásul még ugyanabban a körzetben is dolgozott."
Na, ez viszont a legnagyobb pofátlanság. Régen sem lehetett öt évig kiadni a lejárt hívójeleket. Ha ez így történt, akkor ennyit a marha nagy szigorúságról és precizitásról, nehogy hibát kövessenek el, ugye. Most gyakoroljanak önkritikát, és szórjanak minimum egy szaharányi homokot a fejükre, miközben töltött nagyfesz. kondenzátorokon szaladgálnak mezítláb.
Tapasztalataim szerint káosz uralkodik ezen a vonalon. Ha az engedélykérő lapon feltünteted a régi lejárt hívójelet, van rá (lehet rá) esélyed, hogy megkapod, ha az nem lett másnak, más körzetben kiadva és 3 karakteres. Egyik amatőrtársunk pár hete visszakapta a régit. Én csak a partnerkódot tüntettem fel és nekem újat adtak, de a régi sincs kiadva a mai napig sem senkinek. 2001 februárjában járt le a régi. (tehát ilyen alapon még szabad és egy körzetben sincs kiadva senkinek) A harmadik variáció pedig újonan vizsgázó társunknak adták ki az egyik lejárt hárombetűs hívójelet, ami anno ráadásul még ugyanabban a körzetben is dolgozott. Mindjárt lehet kezdeni a QSO-t a riport helyett magyarázkodással, hagy az nem én vagyok és még csak unlis állomás sem vagyok, ez nekem új és tessék megszokni a hívójel mellett az új nevet. Szóval, ha ezt nekem valaki megmagyarázza, akkor emelem kalapom az illető előtt és mindem tiszteletem az övé.
Hidd el tájékozódva vagyok, nem is kicsit, hogy a topikon kérdezek, mindenütt, ha szükséges.
"Csakhogy ilyen sáv (nemzetközileg!) nem kétezik!!!!!!" Ez esetben a fél világ, egy nem létező sávon forgalmaz! DE FORGALMAZ!!
"akkor miért várod el oly' nagy hangon, hogy az viszont gyámolítson téged?!" Tévedsz, engem e téren nem kell gyámolítani, de sajnos tapasztalatom jelentősen negatív a kisbetűs szervezettel kapcsolatban. Ez idáig bármely témában írt leveleimre, nem jött válasz tőlük. De írhatnék egyébről is. Viszont, nem egyes szám első személyeben kérdezek, hanem sok rádióamatőr elmondott kérdéseit és véleményét írtam le.
Részleteiben: Nem hinném, hogy egy internetes topik a megfelelő hely a kérdés felvetésére. Nagyon jó indulatkeltőnek, gumicsontnak, de semmiképpen sem célravezető. Inkább hivatalosan kérdezted volna meg az NHH illetékesétől. Ehhez még okmánybélyeg sem kell. Csak egy levél - akár e-mail is lehet. És a válasz után tájékoztathattad volna a "topiklakókat". Hi!
Valóban nagyon jó lenne 50 MHz-en is forgalmazni. Csakhogy ilyen sáv (nemzetközileg!) nem kétezik!!!!!! :(((( Lásd az FNFT-ben a Nemzetközi Rádiószabályzat vonatkozó részét itt: http://www.nhh.hu/menu2/m2_6/fnft/fnft-doc/fnft2004_02_mell.doc amely szerint a mi földrajzi Körzetünkben (Európa és Nyugat-ázsia) NINCS kiosztva rádióamatőr célra a sávszegmens.
Tehát a bürokraták joggal (?) mondják: mit akartok? A nem létezőt?
Lehet (és kell) arra hivatkozni, hogy az 1. Körzet összes többi országában a nemzeti hatóságok - bár más-más alapon - engedélyezik a használatot.... hiszen az egyes nemzeti hatóságok saját joga az engedélyezés. Nem lehet arra hivatkozni, hogy nemzetközi érdek, meg Európa, stb. Ráadásul nem érvényes rá a CEPT TR.... ajánlása sem (nem CEPT sáv)
Kell arra hivatkozni, hogy már 1982-ben nemzetközi megállapodás született (hazánk is részes ország, elfogadta) arra nézve, hogy legfeljebb 2002 végéig megszüntetik a tagországok a TV I. és TV III. sávban (TV VHF 1-12. csatorna) a műsorszórást. A magyar hatóság nem tartotta be ezt az ajánlást. (Persze ez nem jelenti azt, hogy ha fel is szabadul a sáv, azt nekünk osztanák ki....). Arra nézvést nincs adatom, hogy Bp. és Nagykanizsa környékén hányan nézik az 1. csatorna adását....
Személy szerint nem hinném, hogy személyes érdekeltségről van szó. Inkább vaskalaposságról.
Amit hiányoltam a fentiekben részedről, én megtettem. Hivatalos papírom van arról, hogy RH "C" fokozatú engedélyemmel legálisan hallgathatom az 50 MHz-et rádióamatőr célból.... :D Az más kérdés, hogy ostoba volt az illetékes válasza, mert az engedélyem mellékletében ilyen frekvenciasáv nincs megjelölve, de ennek ellenére külön papíron megengedték... Hi!
Azt sem hinném, hogy ezt a helyzetet büntetésként kellene megélnünk. Ilyen alapon az is büntetés, hogy Németországban tolerálja a jogszabály a gépjármű vezetők csekély mértékű alkoholfogyasztását, nálunk pedig nem..... (Ez sem büntetés, inkább megőrzendő vívmány...) Ezen kérdésed tényleg demagóg.
A kisbetűs mrasz pedig már kétszer írásban is benyújtotta a jogszabály előkészítés időszakában az erre vonatkozó javaslatát. Kár, hogy nem tudsz róla. Ezek szerint náluk sem tájékozódtál. Tudomásom szerint az FNFT újbóli átdolgozása most van folyamatban. Múlt hét kedden volt - egyebek mellett - e témában is szóbeli tárgyalás az illetékesekkel.... Ennyit a kisbetűról.
Az már csak saját személyes megjegyzésem, hogyha te nem támogatod a szövetséget (gittegyletet), akkor miért várod el oly' nagy hangon, hogy az viszont gyámolítson téged?!
Van, amiben el lehetett érni eredményeket, van, amiben nem, vagy még nem.
Csak példaképpen: nem kell újra vizsgázni az "A" fokozatú engedélyeseknek és meghosszabbítható az engedélyük; megszűnt a szerencsétlen jogalkalmazás az "egyedi" suffixek ügyében; meghallgatták a szövetség álláspontját 7 MHz ügyben; rendszeresek a konzultációk a vizsgák tartalmát illetően.... stb.
Még nem sikerült új engedélyfokozatot elfogadtatni (Extra), még kell hangolvasásból vizsgázni (talán nem sokáig?), úgyhogy van mit tenni.... Ezek sorában egy (1) az 50 MHz nemzeti hatáskörben történő (akár időben, vagy térben korlátozott) engedélyezése is.
Szerintem fogjunk össze és "bombázzuk" együtt (ésszel!) a hatóságot, hogy nagyobb, szélesebb jogosítványokat kapjunk!
amatőrtársi üdvözlettel: HG4I - a gittegylet tagja,
Az elmúlt hétvégén kirándultam Rozsnyó környékén (1292m), látszott az Alacsony és a Magas-Tátra is. Keresgéltem a 2m-es sávon, a szlovákok nem voltak valami aktívak, többnyire hazai forgalmazásokat lehetett hallani.
Engem valami külföldi 2m/70cm frekitálblázat érdekelne. Olyan, ami közel van. Pl.: Szlovákia. Érdekelnének az átjátszók.... Ezenkivül a Budapesten kívül levő frekik. Pl:rendőrség, repülőtér.... Hol találok ilyeneket?
A 6m más tészta; bár már sok éve távol vagyok ezektől az információktól, de emlékeim szerint valamelyik hivatalnak volt-van azon a frekin rádióhálója. Meg kell várni, míg kihal a technika. De ez csak halvány emlék, majd valaki kijavít.
Kérdések!
Vajon meddig kell még várnunk a 6m-es sávra?
Európa nagy részén már évek óta használható, itt miért nem?
Mindenben majmoljuk a nyugatot, ebben miért nem?
Miért ragaszkodnak az 1-es TV csatornához, hisz már senki sem nézi?
Esetleg valaki személy szerint érdekelt a tiltásban?
Nem kellene ez esetben megválni az akadályozótól?
Miért kell nekünk elmaradottabbnak lenni, mint a környező országok?
Miért büntetik ezzel is a hazai és az európai rádióamatőröket?
A mrasz miért nem lép megfelelően a rádióamatőrök érdekében? A kisbetű minősítés!
A mrasz ezzel nem azt bizonyítja, hogy gittegylet?
Milyen árban lehet egy ilyesmi Frekvencia zavaró cucc? Ha valamelyikőtöknek van kedvetek megcsinálni, akkor megdumálhatjuk az árat, csak ne kerüljön sokba.....sajna nincsen olyan eszközöm amivel be tudnám mérni hogy zavarjam az Fm 100-108 közötti tartományt.
Egy ember van ott, aki szokott járni szórakozni... Megismertem a hangját. Multkor a rendőrségi frekire játszott át minket a PMR 2 csatornájáról. És undorítóan beszél. Abba reménykedem, hogy itt van, és megtudjuk beszélni a dolgot, hogy mi baja van... Na mindegy nem akarok ezzel senkit zargatni a fórumon. Meg topik offot se szeretnék. Csak azért közöltem veletek ezt, hogy néha hallgatózzatok arrafele, ne csak én lepődjek meg. :))
Nem semmi volt, hallgattuk egy páran az anyázást, sajnos az elejéről lemaradtunk. Nem tudom hogy kezdődött, de azért már hallottam ilyen trágár beszédet.
A 70 centin (a pontos frekit most nem tudom) szokott egy oltári trágár társaság lenni. Hívójelük se nagyon van, legalább is nem úgy tünik. Azok talán még ezen is túl tesznek.
Egyébként azon a frekin van egy társaság évek óta, ők szoktak ott beszélgetni, de még sosem hallottam trágárkodni őket, sziktam is velük néha beszélni.
Nézd, ha azon gondolkodott, mi volt ez, mármint ki voltál te, az őszinte és érdek nélküli reakciónak, tudatlanságnak tűnik :-), így feltehetőleg nem rádióamatőr. Akkor pedig bárki lehetett bármilyen készülékkel, hiszen a sávok nyitottak, és az a változat valószínűbb, hogy fogalma sem volt, min és hol beszél, általános szabályokról nem is beszélve. De csendes frekvenciára vágyó, renitens taxistól kezdve az úszómesterig akárki lehetett.
Tegnap hallottam egy érdekes dolgot a 144.565Mhz-en... Ezen e frekin nem szoktak beszélgetni. Na mindegy, jó volt a téma, gondoltam, becsatlakozok a beszélgetésbe... Mondtam a hívómat... Ők semmi, se név se köszönés, csak annyit mondott, hogy ez mi volt, meg hogy ne figyeljenek rám... Megkérdeztem, hogy hogy szólíthatom, hogy mi a hivojele... Semmmi. Utána meg trágár szavakkal elküldtek a "melegebb éghajlatra". :((( Ilyen mocskosul beszélő embereket még nem hallottam rádióamatőr frekvencián. Minden nap hallom őket... De semmi hívó. Nem hinném, hogy régen ilyen volt a rádióamatőrség...
Szerintem is túlzás, hogy mindenütt szól. Annak idején én is kipróbáltam... Mellesleg a régi számítógépek TV-modulátora sem volt valami bonyolult. :-) Igaz, azok kábelre dolgoztak.
De azért tegyük hozzá hogy egy nyomkodóst ( vagy más zavarforrást ) megtalálni egyáltalán nem egyszerű, még a profiknak ( pl. HIF ) sem sikerül minden esetben. Jó adag szerencse is kell hozzá. Volt mikor beragadt rádiót kerestünk és a háttérben folyó beszélgetés segített, de olyan is hogy a rádiót elbitorló kisgyerekkel folytatott beszélgetés során árulta el a címet. :-)
Azért 3 tranzisztorral már rendes 100-200mW-os adót is lehet építeni ami csak FM-ben modulál, és nem zavar semmit, és ez simán elszól több száz méterre. Ha választani kell akkor inkább ilyet építenék. :-)
Hogyis mondjam! Három tranzisztoros áramkört talán pókhálóban is összeköthetsz. Pontos frekit nem kell meghatároznod, mivel akkora felharmonikus tartalma lesz a kütyünek, hogy mindent beterít. Középiskolás koromban hasonló áramkört bütyköltem össze azthiszem BF178-at használtam a végének, de az volt az oszci is. AM-be és FM-be is modulált, nem akarom most elmagyarázni hogy milyen elven. A Miller kapacitás változott a kivezérlés függvényében, így a vezérlés hatására minden változott. Öreg kollégámat szivattam meg vele, amikor át akarta adni a kuncsaftjának a megjavított videoton autórádióját. Hálául egy félüveg krásznájá moszkva kölnit locsolt a nyakamba.
Ilyen távolságból még egy sima oszcillátor is betakarja a vevőt. Kapcsolásokat sok helyen lehet találni, pl. az én lapomon is, de itt van egy link ahol rengeteg rajz van :
Ha kicsit genyó vagy akkor még lehet bolondítani mondjuk egy fűrész feszültséggel sweepelteted az oszcit és akkor mást sem nagyon hallgat abban a tartományban amit ki akarsz takarni. :-) De természetesen alapvetően ilyen adót antennára kapcsolni sem szabad, szándékosan zavarni pedig még inkább tilos. Bár érdekes kérdés hogy a CCIR sávban működő drótnélküli fejhallgatókat és autóba szánt kis hangátvivőket, vagy az Ipod kis adóját szabad-e használni. Mert ha azokat igen akkor ezt is, bár gyanúm hogy azokat sem szabad. :-) Na mind1, lelked rajta, de én nem haboznék. :-)
Jahhh, hát szernted én miért vagyok ennyire kiakadva ezen a dilinyóson. Hol álmomban ébredek Zoltán Erika vinnyogásaira, hol meg Szeretkezés közben szólal meg Jimmy...De valamit ki fogok találni mostmár
Csak egy hülye ötlet, ha nem sikerűl jobb belátásra bírni: kapcsold ki a hálózati betáp biztosítékot, de előtte az ajtót kötözd ki egy fürdőköpeny övével. Hasonló eset volt nekünk is az alattunk lakó albérlővel, este 11-kor bömbölt a zenegép. Lementem, bekopogtam, nincs válasz de lejjebb halkították. Akkor meg kiderült, hogy szegényekre szexelés közben dörömböltem, amit ellenségemnek sem kívánok.
műszerész végzettségem van, szóval elvileg vannak szerszámok..bár gondolom oszcilloszkóp is kéne ehhez...
Nem kábelről fogja hanem van egy százéves rádiója aztán azon keresztül nyomatja...
A szomszédomban lakik csak 1 emelett feljebb ill. 1 ajtóval balrább. Gondoltam van valamilyen cucc amivel ezt ki lehet lőni, végülis nem akkora távolság, légvonalban talán 10 méterre van a lakásom a rádiójától.
Nálam pl. olyan van hogyha a halogén lámpát használom akkor a Pilis rádiót igencsak bezavarja, de a többit nem...nem tom miért, pedig jó volna ha a Sztár Fm-et is bezavarná mert akkor vennék még pár halogén-lámpát aztán megoldódna a gond... Ha tudtok valami ötletet légyszi írjatok..Amúgy hol találok ilyen tranzisztoros rajzokat? Azzal ki meg lehet zavarni az Fm 102,1-et? Kb mennyibe kerülne ez?
Ja, kimaradt, hogy én sem javaslom. Egyébként attól függ, mekkora a térerő az adott helyen. Ha jó pozícióban van az illető (helyi adó esetén - gondolom, Bp-ről van szó), már pár lakás távolságból is nehéz egy kommersz adót kinyomni... Hát még ha kábelre dugva a készülék, mert "szolgáltatják" a CCIR frekiket...
Tulajdonképpen van rajz, ilyen egy-két tranzisztoros kis adókat találni a hálón, de az kevés, nagyobb teljesítményhez meg alapvetően más, bonyolult kapcsolásokat használnak - én pl. műszerezettség nélkül, vakon nem állnék neki...
Nem fog rájönni, mert kissé dilis ez az ürge, ésha nem fogja tdni hallgatni akkor általában kikapcsolja...Engem nem zavar hogy hallgatja csak ne hajnalban és ne max. hangerőn.
Tudtok valami kapcsolási rajzot erről vagy ebben tudtok segíteni ??
OFF "Mindezt éjfél és hajnal 3 között. A rendörség ugyebár nem jön ki, mert nincs rá törvényi lehetőség" Már hogy a bánatba ne lenne? Ha ilyen van és zavarja a nyugalmatokat hívajtok rendőrt. Ki jön az hidd el, én csak tudom, egy jól sikerült bulinkba is bekopogtak nem régiben :-) Először csak szépszóval kérik (ha normális a rend őre) aztán kőkemény bünti jön! ON Szerintem a zavaró berendezés butaság, még a végén titeket fognak megbüntetni érte ha bejelentik és bemérik! A kesztyűt nem így kell felvenni.
Megyjegyzem, szerintem naivitás azt hinni, hogy az ilyen nem fog valami mást hangosan hallgatni, ha a rádiót nem tudja... főleg, ha rájön a szándékosságra.
Szép dolog a bosszú, hát még ha technikai problémát kell hozzá megoldani, :-) de miért ne lenne megalapozott a csendháborítás tíz után? (Éppen mostanában próbálják szigorítani.)
Van a szomszédomban egy "dilis" pasi, aki azzal borzolja társasházunk nyugodt lakóinak idegeit hogy éjfélkor bekapcsolja a STAR FM ill. SLÁGER rádiót és igen erős hangerőn ordíttatja a zenét. Mindezt éjfél és hajnal 3 között. A rendörség ugyebár nem jön ki, mert nincs rá törvényi lehetőség, már többen szóltunk neki pár napig akkor lenyugszik, de utána újra csinálja ezt.
Egyik ismerősöm azt mondta hogy kérjek tőletek tanácsot. Állítólag létezik valami házilag elkészíthető " frekvencia-zavaró " vagy valami egyéb dolog amivel meg tudnám zavarni neki a vételt, és így a nagy zúgáson kívül mást nem hallhatna. Tudtok-e segíteni ebben? Lehet-e kereskedelmi forgalomban ilyesmit venni, vagy valami tervrajzot tudnátok-e mellékelni. Lényegében a Star FM és a Sláger Frekvenciáját akarom bezavarni ott a szomszédomnál, (tehát nem valami túlnagy teljesítményű dolog kellene, de jó volna ha azért a falakon túl is hatna) hogy végre nyugodtan pihenhessek éjnek idején.
Vagy valami más ötletet tudátok mondani ilyen esetben mit lehet tenni??
Nem minden publikus, ezért írtam kissé homályosan. Az amatőréletnek nem vagyok a tagja, ezért hiányosak az efféle ismereteim, bocs. Az ÖK-hoz kimustrált, de működőképes rádiót akarok használni, azért nem írom hogy milyet, mert felhasználható ellenem. (én minősítem selejtnek, pedig tudom hogy működik)
Nem biztos, nézd meg hogy szaporodnak a 70cm-es átjátszók,+ SSTV átjátszók. Csak itt Bp.-en ilyen rossz a helyzet (lehet hogy máshol is), nincs is használható 2m-es átjátszó, (R0 semmire sem jó), de legalább a 70cm-es jól megy.
Sajnos fogyatkozik az a közösségi infrastruktúra, amire egykor oly büszkék voltunk és amely valódi értéket is képviselt (nem csak anyagi, hanem PR értelemben is).
('5OR Jóska biztosan emlékszik, naponta mobilból qssantottunk a hetvenes évek végén-80-as évek elején reggelente, munkába menet.... Az alig fél Watt teljes biztonsággal elegendő volt a dunai rakpartokról a galyatetői átjátszóig.......)
Akkoriban még simán elértem a hármashatárhegyi HG5RVA átjátszót 10 mW-tal is. Ma már kilowattal sem indul el, hiába nyomkodok ;-)
Tehát legyen kompromisszumos, olcsó megoldás, de tökéletesen kényelmes, zavartalan - különben a már tömegcikk CB és PMR is szóba jöhetne. Ezenkívül törvénytisztelő vagy, de egy nemlétező szabályt keresel kitartóan, és a lomokból akarsz előhúzni, összerakni valamilyen rádiót, aminek nincs típusengedélye. Vagyis feltehetőleg nem régi adóvevőkről vagy azok moduljairól van szó, hanem titokzatos készülékekről (lomokról!), amik beállítását, üzembehelyezését te fogod megoldani. Ez olyasfajta rejtvény, amit utál az ember bogozgatni. Zavaros. Ha tudnád, mit csinálsz, a kérdések sem ilyenek lennének.
Az fentiekből kikövetkeztethető hozzáértéssel és tapasztalattal kifejezetten nehéz, hosszú ideig tartó, és valószínűleg a végére sokkal drágábbnak bizonyuló feladatot akarsz megoldani. A végeredmény nem lesz legális, és túlzás nélkül óriási zavarokat okozhatsz vele a környéken akár fél Watt teljesítménnyel is, arról nem is szólva, hogy valószínűleg gyakran kell szervizelni, és nem lesz megbízható. Hacsak nem gyári, stabil készülékekről van szó, azt viszont nyilván mondtad volna. Ebben első ránézésre nincs rendben valami - amellett, hogy pénzszűkében és tájékozottság hiányában sok minden megfordul a fejekben, és ez bizonyos mértékig tolerálható.
- en anno alulemezt raktam a nagyobb stabilitas erdekeben. de tegy belatasod szerint :) - az alu lemezt barmikor felrakhatod ha ugy iteled meg hogy anelkul ne elegge stabil..
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget a Trabis antenna ügyben.
Akkor arra jutottam, hogy elvileg ha teszek fel a tetőre egy jó adag alufóliát, akkor az is megteszi ellensúlynak, vagy inkább lemezt tegyek? A tetőre egyébként utána úgy is kárpit lesz feltéve, tahát nem annyira lesz nagyon csúnya:).
Már csak a megfelelő antennát kell majd kiválasztanom. Valami izléseset és szépet keresek. Nem tudtok olyan helyeket ahol lehetne nézni antennákat képről is? Vagy nagyok az igényeim:)
Köszönöm szépen az infót! Az igazság az, hogy nyomott költségvetéssel, nem PMR-t akarok venni, hanem a házi lomosban fel lehet lelni néhány olyan rádiót, ami ezen a sávon tudna menni. Nincs gyári tanusítvány meg miegyéb. A megengedett teljesítményt vissza tudom venni félwattra. A nagyobbik gondom, hogy ezen a sávon ha beállítok egy PL-t, akkor a többiek forgalmazását nem fogom hallani és közbeszólok, ami ugye elég udvariatlan. Ha nem állítok be semmit, akkor mindent hallok és zavarni fog. Az antenna dologban igazad van, pöcsantenna a bnc-be jó lessz. Az eredeti kérdésem az lett volna, hogy él-e még az a szabály, hogy fél vattig nem kell semmilyen engedély, amatőrvizsga meg ilyesmi a szimplex csatornákon.
Csak hétfőn leszek újra, kellemes hétvégét mindenkinek!
- szabályosan: CB (CEPT) és PMR normás rádióberendezéssel
- szabálytalanul: bármilyen frekvencián, bármilyen rádióval
-Ingyen de csak engedéllyel:
- rádióamatőr frekvenciák, az engedélynek megfelelően.
"Szimplex frekit lehet-e használni teljesítménykorláttal a 2m-es sávban?"
- Lehet, és én is használom.
- Ha úgy értetted hogy szabad-e, akkor nekem szabad.
- Ha úgy értetted, hogy bárkinek szabad-e, akkor nem bárkinek, csak akinek érvényes rádióengedélye van.
- ... de lehet engedély nélkül is (néhányan teszik is), csak nem szabad.
- Nem tudok róla, hogy a PMR sávon tiltva lenne a SEL5 használata, márcsak azért sem, mert a PMR sávot nem csak a PMR-esek használják, hanem elsődleges szolgálatok is mindenféle rádióval. Viszont ha az a kérdés, hogy átalakíthatod-e szabályosan a PMR rádiódat, akkor nem a válasz ... de ha "szabálytalanul" a kérdés, akor ez esetben bármit megtehetsz. Ha a gyári és minősített PMR-ben benne van a SEL-5 ... vagy akármi, akkor az szabályosan használható - a készüléket minősítőt és a forgalmazót terheli a jogi felelőség, hogy a rádió megfelel-e az előírásoknak. Egy TESCO-ban vásárló nagymamától sem várható el, hogy műszaki és jogi ismeretei legyenek ezzel kapcsolatban. Veszi, viszi, használja.
- 300-400 méter esetén teljesen fölösleges a külső antenna, mert a leg gagyibb is átviszi e távot a sajátjával - csak fölösleges turkaburka lenne.
A tápegységről való táplálással kapcsolatban ünnepélyesen megígérem neked, hogy bár szabálytalan, de nem fog érte az NHH megbírságolni, de még szólni sem :-)))
Sokan használják úgy, hogy egy csepptöltő modulra van állítva a rádió, és mindig vételkész - akkuról megy, de mégis hálózatról.
- Ha akarod, akkor elküldöm a teljes jogi hátterét, de fölösleges szenvedni vele, mert elég nagy kásahegy, valamit rágódtunk rajta e fórumban is eleget.
Rokongyerek kért meg rá hogy szeretne egy rádióskapcsolatot a mamikájával, ami kb. 3-400 méterre van tőle panelok között. Nos, mivel törvénytisztelő ember vagyok, a kérdésem az volna, milyen frekvenciát lehetne használni ingyen és engedély nélkül. PMR446 az egyik ami szóba jöhet, gondom: a CTCSS választása nem megoldott annál a tipusnál ami elérhető a lomosban. Na meg fix telepítésű lenne külső antennával amit ugye tilt a szabályzat. Nem tudom azt sem, hogy lehet-e Sel5-öt használni ebben a sávban. Szimplex frekit lehet-e használni teljesítménykorláttal a 2m-es sávban? Segítsetek kibogozni az NHH rendeletet, mert az nekem magas és bonyolúlt.
Nem. Ilyenről még nem is hallottam. Hirtelenjében körülnéztem a neten, ott sem leltem sárga színűről tudósítást. Örülnék, ha megosztanád velünk, hol találtál erre utaló hírt?
Segitseget szeretnek kerni, szeretnek venni cb vagy urh ado-vevot autoba.Nem hordozhato, hanem a "beepitheto" fajtara gondoltam, magnestalpas antennaval. Melyiket erdemes egyalltalan? Hol lehet "civil" emberekkel beszelgetni? Budapest es kornyeken.
gyerekkorom fizikakönyveiből emlékszem egy érdekes szerkezetre, ami 2 gömbből, tekercsekből áll, és elektromos kisülések húznak át a két gömb között. nem tudjátok mi ennek a neve vagy kinek a nevéhez köthető a találmány? üdv,q
teto kozepen kifur, belul alulrol egy alulemezt {pl. 50x50} felrak, kifur es felrogzit.. kesz :)
Én anno egy tető csomagtartó keresztrúdját fúrtam meg. Maga a csomagtartó volt az ellensúly (több is, mint kéne). A negyedes pálcával, a Veszprém 350-400 mW-jával /leánykori nevén: XE-312/ laposelemekről táplálva, Hi! - és szigetelten elhelyezve a kesztyűtartóban, mert ez az adóvevő pozitív testelésű (!) volt, ráadásul a Trabim meg 6 voltos.... szépen lehetett a dolgozni.
Később háztartási alu fóliát ragasztottam belülről a tetőre ellensúlyként. Ezt a módszert tudom javasolni. Ha eléggé ügyesen csinálod, nem gyűrődik meg, egészen esztétikus lesz. A felcsavarozáskor is vigyázni kell vele, sérülékeny anyag. Nagyméretű alu alátétet tettem a csavar alá, sok évig nagyszerűen működött.
('5OR Jóska biztosan emlékszik, naponta mobilból qssantottunk a hetvenes évek végén-80-as évek elején reggelente, munkába menet.... Az alig fél Watt teljes biztonsággal elegendő volt a dunai rakpartokról a galyatetői átjátszóig.......)
"Nem a közösképviselővel van gond. Hanem akkor két rádióamatőrnek lenne fennt az antennája... Zavarnánk egymást"
Hat en nem hinnem, hogy ez igy mukodik, de cafoljatok meg. A panelok olyan kozel vannak egymashoz, hogy latom, hogy milyen alsonemut viselnek a szomszedok. Mindegyik panelon vagy vagy 4 penetrator, es ebbol ketten biztosan, es aktivan hasznaljak is a radiojukat (CB) , de meg sosem hallottam olyamirol, hogy zavarnak egymast. Persze lehet, hogy a panelok kozotti tavolsag mar eleg ahhoz, hogy ne zavarjak, es ha kozelebb lennenek, akkor zavarnak, de ezt nem nagyon tudom elkepzelni.
Hat nem tudom, hogy az alapito orkiratban szereplok az erosebben mervadoak, vagy a torvenyben meghatarozottak, de en biztosan utannaneznek meg egy kicsit, mert olyan nincs, hogy nem lehet egy tetoantennat feltenni, ha mondjuk az ember nem is radiozni szeretne, hanem TV allomasokat nezni. Nalunk a teton meg 2 klimaberendezes kulteri egysege is fent van, amelyeknek a csove't, ami ugye rez, a szellozoben vezettek le a 4-en lakok. Hat ez mar biztosan hiper szabalytalan, mivel 220V-al mukodik a klima, es ne adj isten, hogy esetleg zarlatos legyen, vagy beazzon, mert akkor a szellozo es a hozza kapcsolodo dolgok is feszultseg ala kerulnek. Bar gondolom ez mind foldelve van, ahogyan a vizvezetekek is, de akkor is. Szoval ez mar tenyleg tulzasnak tunik, megis ott vannak a kulteri egysegek.
(En is tennek fel antennat 2 meterre, de sajnos az arboc tul messze van, meg most nincs antennam, es egyelore nincs is penzem venni, pedig kinaltak nekem jo aron, de sajnos igy alakulnak a dolgok. Mindig csinal valami az a bizonyos kutya, es ha nem is nagy osszegrol van szo, de nekem az is sokat jelent.)
> (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre),
Egem sem enged fel az XYL :) (( Valami korai özvegységet említett, hogy nem akar az lenni. )) (( Egyébként itt nem csak egy házban, de egy szobában működik két amatőrállomás. ))
>Az én galád cimboráim megajándékoztak engem egy kétsávos MÁGNESTALPAS antennával. Ha valakinek nem tűnt volna még fel, a TRABANT teteje MŰANYAG, nem mágnesezhető...
Nos, elég egy tenyérnyi vaslemez a mágnestalp alá :)
Én 5/8 hosszú fúrt talpast ( dagger? ) használtam. Tetőt középen átfúrtam ( könnyen ment ). Belül 6 db félméteres rézdrótot ragasztottam fel, közepén tenyérnyi rézlemezre. Műk. Ja, előtte megbeszéltem magammal, hogy a rádiózás hobby, az autózás pedig csak közlekedés :)
Nekem tértivevényes levélben azt válaszolta a közös képviselő, hogy ő nem járulhat hozzá az antenna tetőre telepítéséhez, mivel ehhez közgyűlési határozat szükséges. Ugyanis a társasház alapító okirata is tartalmazza, hogy nem lehet semmit homlokzatra vagy tetőre szerelni, még a napernyőt is tiltja a szabályzat...
Régi hülyeségem volt: GP300-as antennáját hangoltam be. Műszerrel nem lehet mérni, ezért kissé távolabb felszereltem egy milivoltmérőre kötött antennát lezárva, ezzel mértem a max beérkező jelet, feltételezve a kisugárzott ERP max-ot. Aztán elkezdtem faragni a gumiból és acéltekercsből készített vacakot. A csípőfogóm kicsorbúlt, fűrészelni nem lehetett, gumit köszörűlni meg kissé büdös. Azonkívül mindenki rajtam röhögött, ez má megint antennát vagdos. De elértem az eredményemet, jobb lett az antenna, de csak egy helyen.
A BRG gyártott kb 10-15 évvel ezelőtt ellensúlyos antennát. Egy "N" csatlakozó volt az alja, az ellensúly egy 6-8 cm es csődarab. Az egész merev, nekimész egy faágnak, törik a kasztni is. A hosszabbító tekercs a csőben van, 10 menet 5-ös átmérőjű teflonon. Nagyon gagyi, az első esőcsepp begyógyitja a csatit, csak fűrésszel lehet szétbarmolni. A Carant is gyárt groundplane antennákat, nézd meg a neten, biztos jó drágák. Ha pécsi, vagy közeli vagy , keress meg magába, tudok keresni még egy BRG-t. Árat nem merek irni, kikapott valaki a napokban érte. Egyébként ellensúlyt Te is tudsz gyártani, drótháló, alulemez+brg fog működni.
- elhiszem... jah es tudom, csak ugy ertelmeztem mondandodat mintha csak a B-vel lehetne 70cm-en vetelezni.. oks felreertelmeztem ;) - amugy a TM-D700 Kenwood-nal is hasonloan van, a B vfo valo a felsobb frekikre. gondolom igy van hangolva: A az alsobb B a felsobb regiokban remekel :)
" Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre"
Ilyen nincs! En is honapokig szarakodtam a kozos kepviselettel a CB antennam miatt. Aztan a megoldas egyszeru volt, bar erre is kellett varni vagy masfel honapot. Ha van engedelyed, vagy egyaltalan antennat szeretnel feltenni a tetore, akkor azt a torvenyben eloirtaknak megfeleloen a tobbi lakonak turnie kell. Az mas kerdes, hogy nem logathatod be az ablaka elott a kabelt meg ilyesmi. Elvegre ha te nem akarsz fizetni a kabelteveert, akkor egy TV antennat is jogod van feltenni. A kovetkezoket kell csinalni. Kell irni egy tertivevenyes, ajanlott levelet a kozos kepviselonek. Erre koteles 30 napon bellul valaszolni. Meg kell irni, hogy te radioamator vagy, es, hogy egy antennat szeretnel a tetore feltenni. Pluszban kuldhetsz a level melle egy masolatot is az engedelyedrol, hogy lassa. Aztan megkapod a levelet, amiben nagyon komoly indokkal utasithatja csak el az antenna felrakasar, tehat majdnem 100%, hogy engedelyezni fogja, mert muszaly neki. Ha az antennad nem eri el a 4 meter feletti magassagot (2 meteres antennanal ez ugye nem gond), akkor nem kell tovabbi engedely. Elvileg 4 meter felett kene epitesi engedely a helyi onkormanyzattol, de megneznem, hogy a panelok tetejen levo sok penetratorra kert-e valaha is valaki ilyen engedelyt. Szoval mindent bele, es ne hagyd magad!
- ez megjobban tetszik: 'And as the charging circuitry is built-in, the battery can be charged while the TH-F6A is operating from a DC (13.8V) supply.' - ami nemtetszik de ez Kenwood mania, az a MIC, es SP csatlakozok antilogikus, az osszes tobbi gyartoetol eltero csatlakozohasznalat es azok bekotese.., de ezzel egyut lehet elni.
- a magas tartomanyu vetelenel fontosabbnak tartom a rovidhullamu vetelt: 0.01~ 1300 MHz RX, beepitett ferrit antennaja van a HF savokra, tudja meg a WFM-et ;) , konnyu pc-s osszekapcsolhatosag {ttl szint illesztes kell csak neki -> rs232} ingyen letoltheto pc-s progi, meg egy ket jo aprosag..
- 1000 memoriat megtoltotted valaha is? ;) - en ha kb. 150- max.200db.-ot ha meg tudok tolteni ertelmesen.. - HF-et idonkent hallgatok rajta, teny nem egy HF station rig de az erosebb allomasokkal elvagyok, CW, SSB szinten veszi ami kell, sstv, psk jo hallgatozni. :) {kiemelem mielott ramtamadtok, nem azt allitom, hogy egy komolyabb HF cuccot helyettesiteni tud, de ezert e penzert veszi azt ami kel.}
Magabbra megy frekiben... Ott nem sok minden van. 400memoria, FT-60ban 1000. Egyedül az akkuját irigylem. :) Na meg a kettös freki hallgatást. Az ssb nem kell vételben...
Erre voltak képesek a gyártók. Ugy tünik, hogy csak a rádiót veszi meg az ember, az antenna meg olyan amilyen... Nekem pl a 70cm volt jobb, de csak a PMR frekiken ment ki a max 4,8W teljesítmény. Én egy SRH-519-et vettem hozzá. Sokkal jobb... Ami eddig "6-ossal jött", az most fullal itt van. Adásban mind a két sávon kimegy a 4.98W teljesítmény. Söt a szomszédos sávokon is...
Nagy kérdésem lenne: Van egy kétsávos mobilantennám. Kiraktam az ablakba (mivel a házban lévő kedves rádioamatőr lakótárs nem engedi a háztetőre), 2m-en nagyon jól szuperál, de a 70cm-en nem valami nagy szám. Ha bezárom az ablakot, felére csökken a vétel. Mit lehetne tenni?
Tegnap hallottam, hogy valaki beszélgetett a 70cm-en az FT-60 akkujárol, meg azt is mondta, hogy én rossz vélemnyt írtam róla. A véleményem nem változott, az akku gyenge, egy nap alatt lemerítem 5W teljesítménnyel. Míg a Kenwood TH-F7 nem merül ilyen hamar. A régebbi Yaesuknál jobb volt a helyzet. Lényeg a lényeg,, ha használni szeretnéd a készüléket, akkor vegyél hozzát egy tápegységet 7.2V-11V -is. 11V felett már tölt az akku....
Nekem is van MFJ-1712-esem. A lényeg annyi ,hogy 2m-en legyen teljesen kihúzva, és 70cm-en az utolsó "tagot" tolt be. Sokkal job lesz a vétel, és az adás is. SWR jobb.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy Trabantra 2m-es sávra milyen mobil antennát ajánlotok, és ezek kb. milyen árban mozognak.
Akinek van infója azt megköszönném.
Az én galád cimboráim megajándékoztak engem egy kétsávos MÁGNESTALPAS antennával. Ha valakinek nem tűnt volna még fel, a TRABANT teteje MŰANYAG, nem mágnesezhető... Erre ügyelj!
A széles az relatív. A diamond rh-779-es amit én is kényszerűen használok az Ft-60-hoz összetolva is (14cm hosszú) jobb értékeket mutat, mint a gyári gumi. (amatőrsávról beszélek) Kihúzva pedig (41 cm) messzemenően túlszárnyalja. Csak hát csúnyán nagy, na meg veszélyes játék az sma-bnc átalakítóval és kihúzott antennával közlekedni. Azért ilyen készülékhez illett volna legalább olyan antennát készíteni, ami legalább azt az általad szélesnek nevezett (2MHz) tartományt átfogja. Így teljesen felesleges volt az rx oldalon lévő 108-999.990 MHz-ig tartomány.
- amugy 2m-en az a 2MHz elege szeles.. ;) ha megnezel egy swr gorbet lathatod, hogy e savon belul valahova be van love majd novekszik az swr ertek {nem terek ki most milyen szintig is..}
Kicsit utánanéztem szkennerben a Maycom tünt a legolcsóbbnak, minőségre nem tudom milyen. 2 verzió is van 1. AR-108 ez csak légisáv (AM), és 2m (137-174Mhz) FM, ez 50 euró, 2. FR-100 légisáv, 2m, és 70cm, ez 59 euró. Dönsd el hogy melyik jó szerinted, mert lehet hogy később jól jön van még 70cm-es vétel is, 9 euró többletért. Egyébként nincs a posta 10 000, 7-8 között jön ki, de ha keresel mégvalakit aki rendelne, akkor csökkenthetsz ezen a költségen.
Egyetértek Gabó600- topictárs véleményével. Nekem is van egy FT-60-rádióm, és használhatatlannak tartom az antennáját..
Kicsit figyelmesebben kellene olvasnod a hozzászólásokat, és jobban meg kellene gondolnod, miket írogatsz itt össze-vissza!
Nem arról volt szó, hogy soksávos -szélessávú szuperantennát keresnek, csupán csak a két amatőrsávon-megfelelően használható antennára lenne szükség.
(az amatőrsáv szerintem nem túl széles..:) )
Más: A kalibrálás-fogalmát nem tudod értelmezni.
A kalibráció nem azt jelenti, hogy két ócska műszer mért értékét egymáshoz igazítjuk, hanem azt, hogy a műszer -a gyári megadott tűrésmezőn belül -HITELES mérésre alkalmas legyen!!
- en ha nagyon nem tudok kulso nagy antennat rarakni a kezire, akkor szoktam eloszeretettel hasznalni az MFJ-1712 teleszkopikus ketsavos antennajat: 1/4 hullamhosszu 145MHz-en, 5/8 hullamhosszu 440MHz-es - es a tapasztalat az, hogy nagysagrendekel jobb mint barmely gyari gumiantenna {mondjuk a hossza is hosszabb ;) } :)
- egy kis megjegyzes, az aki tobbsavos szuperul mukodo szelessavu gumitantennat keres az el is felejtheti, ilyen meretekben csak kompromisszummal lehet 'elni', persze vannak 1-1 savra gyartott gumik es azok tenyleg ott remekelnek ahova keszitettek oket.
Nem akarlak terhelni a maszek problémáimmal... de esetleg tudsz nekem javasolni egy rádiót? Jó lenne 20e Ft-ig megúszni (+ a postaköltségre még lenne egy 10-es ). Alapvetően csak arra kellene, hogy bele tudjunk fülelni a fejünk feletti légiforgalomba... Köszönöm, ha segítesz.
Ha vkinek lenne eladó használt, de még stabilan használható rádiója, az is érdekelne.
Teljesítménye, érzékenysége, de ezek mellékesek, nem annyira marad el a specifikációtól, csak érdekességképpen leírtam. Ami felbosszantott minket, az antenna az szörnyű, a helyi 70 cm es átjátszót 0,8 Wattos rádióval használom kézből bárhol a lakásból általában, ezzel az antennával és készülékkel a közepes teljesítmény állásban, ahol kijön belőle 1,89 W, szakadozok az átjátszóról, vételben szintén sokkal rosszabb, néhol a lakásban eltűnik( az átjátszó a lakásban olyan térerőt produkál, hogy lecsavart antennával az ablakban veszi a rádió bizonyos irányba fordítva )
A műszer meg :ha úgy jobban tetszik hiteles. (Schlumberger 4040).
De miután a teljesítmény elmaradt a leírtaktól, megmérettem egy másik hiteles műszerrel, az eredmény néhány század Watt eltéréssel sajnos ugyanaz.
Mégegyszer, hogy megértsd: A rádió a specifikációban megadottakat amatőr sávon nem teljesíti, de elhanyagolható mértékű az elmaradás, a tudása miatt pedig ezt elnézem neki. Az antenna pedig teljesen használhatatlan, ez ami bosszantó.
Ha nem hiszed, próbáld ki, meg fogsz lepődni .
Én sem értem mi a zavaros neked, nekem a Balaton vize vihar után.
A kérdésem pedig zavarmentesen a következő továbbra is az előző hozzászólásom címzettjének: létezik-e normális és használható antenna erre a készülékre?
Ha jól tudom, nem kizárólagos, de elsődleges amatősáv nálunk a 432-438MHz. Ami elég érdekes helyzet, mert ha én monduk a szimlexnek fenntartott 433,925MHz-en van kedvem beszélni, akkor elsődleges felhasználóként megtehetem. Viszont nem tudom mit szólnának a környékbeli riasztó távirányítók, és egyéb távvezérlők a maguk nagyon vacak vevőjükkel ami legtöbb 433,920Mhz-en megy. Szóval melyik "nagyokos" találta ezt így ki, a távvezérlők mondjuk miért nem Pl. 423,920 , 440,920 ..... stb.
- nem ertem a problemad.. - mit nem teljesit? mondod hogy a telj. nem erdekel, holott elotte csak ezt kifogasoltad.. - milyen muszerrel mertetek? mi az hogy kalibralt? mihez kalibralt? miert kellett kalibralni - talan tevesen mert? :o {kicsit zavaros ;) }
Sziasztok! Ismeri itt valaki a www.point.at rádiós bolt kínálatát? Olyan rádiót szeretnék venni, amivel lehet fogni a légiforgalom frekvenciáit. Tudtok esetleg tanácsokat adni, hogy milyen készüléket lenne érdemes venni? (Elég lenne vmi nagyon egyszerű, nem digitális, esetleg csak konnektorról működő rádió is.)
"A vele szállított antenna - állítom! - kiváló! Arra, amire készítettték és amire a gyártó garanciát vállal: vagyis a rádióamatőr sávokra! Ha figyelmesen elolvasod a készülék mellé kapott leírást, vagy akár az interneten bárhol fellelhető ismertetőket, ott áll egy mondat, amit nagyon komolyan kell venni: "A gyártó az adatlapon megadott specifikáció szerinti értékeket kizárólag a rádióamatőr sávokon belül garantálja!"
Ez azért nem egészen így van, ennek a rádiónak az antennája egy nagy rakás s..r
Ezt pedig kizárólag az amatőrsávra értem, nem egyedi eset volna, mert négy darabot vettünk.
Láttam már egy pár fajta kézirádiót, használtam is néhányat,de ilyen pocsék antennát nem láttam még. UHF-en siralmas, VHF-en annyira nem, de ott is lenne mit javítani rajta.
A rádió sokat tud, de a specifikációkat nem teljesíti egyik sem a négy közül.
UHF en az amatőrsáv egyetlen pontján sem lehetett belőle kihozni 4,1 W nál többet, még teljesen töltött akkuval sem. Az én példányom 3,8 W fölé nem megy. (kalibrált műszerrel mérve, nem valami bóvlival)
A teljesítmény nem érdekel, annyi amennyi, mindig van a kocsiban egy Motorola MTS vagy GP kézirádió, azt lehet ütni-vágni, meg az antennája is működik.
A kérdés: Kapható valami normális gumiantenna a készülékhez és ezt csak úgy adták hozzá, pénzért van normális, vagy érjük be ennyivel, erre voltak képesek a gyártók.
Kérdés: Nem tudja valaki, hogy mi lehet az a packett üzemmód 438,400Mhz-en ? Szabványos 1200baudos átvitelt használ, és csak számokat sugároznak. Nálam Pesten full térerő van, ma vettem csak észre, szerintem nemrég üzemel.
A fél lambdásanak, a loopnak, stb. nem kell ellensúly. A többinek általában igen.
Ez nem attól függ, hogy az antenna mobil, kézi, vagy stabil, hanem az antenna elektromos tulajdonságaitól..... <----------- Tehát ha egy kétsávos antenna 2m-en 1/2, és 70cm-en 5/8, akkor kell ellensúly.
Most kiraktam egy kölcsön antennát próbaként. Jól működik, de egy bibi van vele: 2m-en tökéletes, 70centi csak akkor zajmentes, ha kinyitom az ablakot. :))))
Gondom van - HELP!. Egy PK-88-as TNC-t szereztem, és a belső órája kétszer olyan gyorsan jár, mint a számítógépemé, illetve a valós idő. Találkozott-e már valaki ezzel a problémával? Mi okozhatja? Láthatólag nincs belebarmolva, egyedül a fimware epromja van kicserélve későbbi 2.7-es verzióra. Tudtok-e webhelyet, ahonnan a PK-88 doksija letölthető lene olcsón (.. mondjuk ingyen:-)?
Igen ez jó !!! Egyébként nem értem miért nem jó a 12V, esetleg azért mert tölti így az akksit, vagy mert így jobban melegszik a rádió ? Sajnos nem ismerem annyira az FT-60-at (egyenlőre). A lényeg hogy amit találtál, az egy "analóg" és stabilizát táp, és tud több fesz.-t is (pl. 7,5V ami kell, gondolom) nameg a 2A-es terhelhetőség. Szóval szerintem ALKALMAS ! :)
De hogy kötekedjek is 1 kicsit : FT-60 akksi nélkül (elemtartóval) 169 euró, FT-60 akkumlátorral 179 euró , a thiecom-nál, most néztem éppen :)
A rögzítés lenne a lényeg, hogy hogy lehet rögzíteni. Mert többféle fúróstalpat láttam már. Nem kell hülyének nézni ,hogy nem tudom milyen az. Hanem pontosan ennek a talpnak a rögzítése érdekelt volna. Hogy fel tudom-e rögzíteni egy függőleges falra, és hogy vele párhuzamos, vagy 45fokban megdöntve legyen az antenna.
Dehogy nézlek hülyének! Csak nem mondtad el, hogy mire vagy pontosan kíváncsi.
Amit a bemásolt URL-en látsz, az csak maga a talp.
- hmm, hat a teljesen mas kicsit eros, mukodeset illetve ua., csak a mereteiben mas, tobbi jellemzokben, nembeszelve a fizikarol az ugyanugy ervenyes minden savra: HF, VHF, UHF, SHF.
RH antennákat nem tartunk raktáron. Hozni tudok, éppen a héten készül megrendelés, ha kell, írj egy mailt a tibor kukac anico pont hu-ra. Ha cégesen akarod venni, elég ennyi, ha magánszemélyként, akkor 25% előleget kérünk - lévén hogy nem pár ezer Ft-os tételről van szó.
Még nem hoztunk ilyen antennát eddig, nincs beárazva. Délutánra - ha kéred - kikalkuláltatom pontosan.
Persze az épület irányából így se számíts csodákra.... <-- Tudom, de más választás nincs. Mivel már van egy rádióamatör a házban. És nem örülne neki, ha az Ő antennája mellé tenném az enyémet... :(
Milyen az az antenna? A különböző antennákhoz különböző talp kell - nyilvánvaló. Minden gyártó kényesen vigyáz rá (persze a jobbak), hogy még véletlenül se legyen jó a konkurens pálcája az ő talpához és fordítva.... De még az azonos csatlakozó tipusok sem jók a másikhoz!
Pld a Diamond PL-259-es (közismert, de helytelen nevén: Amphenol) végű pálcája sem jó az azonos csatlakozójú Dager talpba.....
Ez nem érdekel! Fe azért kösz!!
A rögzítés lenne a lényeg, hogy hogy lehet rögzíteni. Mert többféle fúróstalpat láttam már. Nem kell hülyének nézni ,hogy nem tudom milyen az. Hanem pontosan ennek a talpnak a rögzítése érdekelt volna. Hogy fel tudom-e rögzíteni egy függőleges falra, és hogy vele párhuzamos, vagy 45fokban megdöntve legyen az antenna.
Az ellensúly meg azért érdekelt, mert ideáig csak CB-vel foglalkoztam, nem tudtam, hogy milyen "szükségletei" vannak ennek a frekinek. Dehát mindegy........ És nem csak PMR-ben használnám.
Milyen az az antenna? A különböző antennákhoz különböző talp kell - nyilvánvaló. Minden gyártó kényesen vigyáz rá (persze a jobbak), hogy még véletlenül se legyen jó a konkurens pálcája az ő talpához és fordítva.... De még az azonos csatlakozó tipusok sem jók a másikhoz!
Pld a Diamond PL-259-es (közismert, de helytelen nevén: Amphenol) végű pálcája sem jó az azonos csatlakozójú Dager talpba.....
Mi csak a MAXRAD-ot és a Diamond-ot (ez utóbbit nem favorizáljuk, mert nem elég profi-időtálló és sok a hamisítványa) forgalmazzuk.
Ha kirakok egy mobilantennát az ablakba, kell neki ellensúly?
Milyen mobil antennát?
A fél lambdásanak, a loopnak, stb. nem kell ellensúly. A többinek általában igen.
Ez nem attól függ, hogy az antenna mobil, kézi, vagy stabil, hanem az antenna elektromos tulajdonságaitól.....
Elég ehy 190x10cm-es ablakpárkány?
Kovi! Ismét Jujjj! 2X jujj!
1. Milyen frekvencián???? (Sávban?)
2. Tényleg javaslom, hogy egyszer már olvass utána az alapvető dolgoknak : lásd az Antennakönyvben, megtalálod a neten is. Ha egyszer megtennéd, nem kérdeznél ilyeneket.
Ugyanis rögvest megjegyeznéd egyszer s mindenkorra, hogy az ellensúlynak nagyjából egészéből minden irányban lambda negyednek kell lennie. Szükségképpen elég lehet két ellentétes irány is, kis hatásfok vesztéssel és iránykarakterisztika módosulással. Vagyis: igen , elég a VHF/UHF (PMR) sávokon. RH-n nagyon nem elég....
Persze az épület irányából így se számíts csodákra....
És persze az sem árt, ha az ablakpárány nem műanyagból van. :)
Látod, ez a baj.... Még nem voltam nálatok, mert messze lakom. Múltkor kérdeztem Tőled a kézihez való SMA antennákat, akkor ezt nem írtad... Csak a Yaesuk árait közölted. Pedig én a Yaesu antennáját cseréltem volna le. Mert egy nagy kalap ........... . Pénteken hánykor nyittok?
- engem meg nemerdekelnek a Thiecom-ok es tarsaik ;) az a par ezer ft. nem eri meg, meg egy amatortalalkozonak megvan a sajat hangulata, emberekkel talalkozol, dumcsizunk, iszogatunk, es cuccokat veszunk, es ha aztvesszuk, hogy ki is utaztunk oda akkor tobbe jott ki, de mondom nem szoktam 5eFt-okon szorozni. - amugy mikor HG4I bejelentette mennyiert adja a 60-as kezit, majdnem vettem egyet, de valahogy jobban bejott az F7-es, szo mi szo dragabb volt, es megis ;)
Írtad mailben, hogy van mobilantennához fúróstalpatok. Milyen az a fúrós talp? Ha kirakok egy mobilantennát az ablakba, kell neki ellensúly? Elég ehy 190x10cm-es ablakpárkány?
Csak a hazai kereskedelemben sok mindent nem lehet kapni. És sok minden nagyon drága a külföldihez képest... :( Lásd: Antennák (pl: Diamond SRH-519 et nem lehet kapni)
- iCOM-nal irtam is, hogy nemvolt annyira jo, Yaesu-ban igazad van, KENWOOD-ban meg Bock-ek joarakat nyomtak. - Egyedul idehaza a Yaesu-kat lehetne megvenni jobb arban.., de pl. a dnd-seket felhiva olyan brutal arakat mondtak nekem telefonba, hogy ihaj {a nettojuk tobbvolt a kinti bruttoarnal :( }. - osszegezve Yaesu-t erintve igazad van, a tobbi keszulek eseteben direkt erdeklodtem idehaza haat no comment.
6. - 7. Mai 2005 17. Rádióamatör Találkozó, HAM Laa a.d. Thaya, Messegelände
- kellemes ido mellett eltelt a hetvegi Laa-s talalkozo is, tomoren jo kiruccanas volt, asszonyokat kiraktuk becsben, mi fiuk meg nyugodtan elvoltunk :)
- jo nyomott uj radioarak voltak jellemzoek, valasztekbol is volt, mindent vittek mint a cukrot, a K2E/K4E-t elkapkodtak pillanatok alatt.
KENWOOD: TS570DG / TS480HX 1.090eur, a TS570D nagyon tetszett iCOM: IC-706 MKII G 1.110eur ez kicsit dragabb volt a 2003-as arakhoz kepest, majdnem vettem egyet, de jovore tuti veszek egy 206-ost, az AH-4 es tunerrel parban szepen muzsikalnanak :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Vegul vettem egy KENWOOD TH-F7E cool, kis cuccos :) HF-tol a 2.3GHz-ig vesz, adni meg ott ahol kell.
szerintem ez inkább PC mint kábel függő, bár a galvanikus leválasztás biztosan jót tenne. Nekem a laptopnál semmi zaj nincs a maszek kábelen, az asztali pc mostani grafkártyája ellenben igaz széles spektrumú qrm forrás amikor aktív.
Régebben kérdeztem itt a topikon, hogy kinek van tapasztalata CAT interface-el FT857-hez. Nos sikerült megépítenem egyet (max233-as IC-vel és pár kiegészítő alkatrésszel), de van egy kis gondom vele. Működik rendesen mind 9600-on mind a nagyobb sebességen (asszem 34k), de a készülékben vételben egy halk zaj hallható amikor a program (és vele a kommunikáció a készülékkel) elindul. Nem zavarna ha nem kellene sokat hallgatni. :( Szóval a kérdés, tapasztalt-e valaki már ilyesmit
Nekem gyári CAT kábelem van FT897-hez. Amikor a PC kommunikál a rádióval, a vevőben amolyan órajel-szerű tikk-takkolás hallható.
Igen, elképzelhető hogy zajos kenne, hiszen kapcsolóüzemű tápegység. Ahogy láttam feszültségben, áramra jó, de ki tudja hogy mennyi zaj jön ki belőle. A másik a 11 000Ft-ot komolyan gondolták, mert az szerintem ezért nagyon sok. Akkor próbára már inkább egy PC háznak a tápegysége, az is tud 12V 3A-t (is) .
- mit jelent, az, hogy a 'mi forumunkon'? :o - 2m-es savban a mrasz oldalan megtalalod a freki tablazatot, simplex frekik {ssb, fm, ax25 stb.}, atjatszo frekik, muhold frekik. stb.
IGY VAN ! Azért is szoktam szólni mindig, mert ha nem tenném akkor lehet hogy minden ötödik hozzászolás reklám lenne, ezt pedig senki sem akarja szerintem. Rekámból van bőven mindenhol, legalább itt ne legyen, nameg alapszabály is.
biker78 valószinűleg a házszabályra gondolt: "Nem használhatja Fórumunkat reklámtevékenység folytatására, kivéve, ha erre írásos engedéllyel endelkezik az Index.hu Rt-től."
Már megbocsáss, de miért csak darti hirdetése szúrja a szemed? Vannak itt még néhányan, akik ezt-azt kínálnak eladásra, horrible dictu a saját kereskedelmi tevékenységüket is reklámozzák. Szerintem ez simán belefér, olvass vissza, egy csomóan már kérdezték, hogy hol lehet kapni valamit, mennyiért, mikor, stb...
Ez hasznos infomáció, engem meg kurvára nem zavar. Nem tudok róla hogy a fórumon csakis NEM kereskedelmi, nem (anyagi) hasznot hozó témákról lehet értekezni.
én csináltam interface-t egy 897-eshez, de nincs ilyen gondom vele. Nekem a grafikus kártyám szar. Hallom a rádióban amikor görgetem a képernyőt, vagy változik a képtartalom, de notebookról semmi gond.
Az egyik ismerosom a segitsegemet kerte. Legisav vetelere is alkalmas kezi scanner-t keres. Sajnos nem tudtam neki tanacsot adni, hogy hasznaltan, olcson, milyen tipust erdemes venni. Aki esetleg kisegitene, marmint az ismerosomet, akkor tovabbianam neki a valaszokat. Koszonom.
Üdv mindenkinek. Régebben kérdeztem itt a topikon, hogy kinek van tapasztalata CAT interface-el FT857-hez. Nos sikerült megépítenem egyet (max233-as IC-vel és pár kiegészítő alkatrésszel), de van egy kis gondom vele. Működik rendesen mind 9600-on mind a nagyobb sebességen (asszem 34k), de a készülékben vételben egy halk zaj hallható amikor a program (és vele a kommunikáció a készülékkel) elindul. Nem zavarna ha nem kellene sokat hallgatni. :( Szóval a kérdés, tapasztalt-e valaki már ilyesmit? Gyári kábel esetén ez gondolom nincs, vagy igen? Ferrittel próbálkoztam, de semmi eredmény. Jobb 5let?
...be ugyan nem színezi, de megmutatja és nem európai, hanem világatlasz. A www.hg3ipd.fw.hu -n, a letöltések/programok között találsz olyant, hogy DX Atlasz. Ha minden igaz regkulcs is van hozzá. Jobbat hirtelen nemtudok.
(Bitte wählen Sie eine Versandweise:) Kérem válassza ki a szállítás fajtáját
UPS(nur Deutschland) UPS csak Németországban Post Standard (Deutschland) Általános postai szállítás Németország Post Export (EUROPE) Export szállítás Európába (Bitte wählen Sie die passende MWST Kalkulation:) Válassza ki az áfa értéket (Deutschland,) Németország
(Germany+EU-Countries) Németország + Európai úniós országok (NON-EU-coutries) Nem úniós országok (Zahlungsweisen/Payment Methods:) fizetési módok
(Nachname) utánvét
(Vorkasse- Rechnung vorher per eMail zusenden ) átutalásos fizetés esetén e-mail-t küldeni.
A thiecomrol szeretnék rendelni. Csak nem valami nagy a Német tudásom. Segítségeteket kérném. Van egy ilyen pont: Bitte wählen Sie eine Versandweise: Ezekkel a lehetőségekkel: UPS(nur Deutschland) Post Standard (Deutschland) Post Export (EUROPE) Itt melyiket válasszam. A másik: Bitte wählen Sie die passende MWST Kalkulation: Lehetőséket: Deutschland, Germany+EU-Countries NON-EU-coutries
És végén van egy ilyen: Zahlungsweisen/Payment Methods: Lehetőségek: Bitte auswahlen/PLease choose: Nachname Vorkasse- Rechnung vorher per eMail zusenden
Még egy kérdés: Ha külföldröl vásárlok utánvétellel pl egy antennát, akkor miket kell ráfzetni? Pl, ha 6200Ft átszámolva egy antenna, akkor kb mennyivel fog többe kerülni, hogy idehozzák nekem? Áfa, postaköltség meg ilyesmi? Ha van valakinek ilyen tapasztalata, akkor pötyögje le nekem. :)) Előre is köszönöm!
Ok. Igy már oké. Akkor én is ugy fogom. Csak eddig féltem a tultöltéstöl. Akkor egy kicsit kiveszem a székláb alol. Feltöltöm az akkut. Addig kitámasztom valami papirdarabbal. :)))
Komolyra fordítva a szót. Az eredeti töltőjével töltöd? Mindig lemerited teljesen? Hány órát töltöd? Nekem mindig 8.7V-ra tölti fel. Hamar lemegy 7.7-re. De mikor eléri az eredeti 7.2V értéket, akkor már adásnál lehalványodik a világítás. Utána már hamar kikapcsol. Lehet, hogy még nem erősödött meg az akku... De ez igy nagyon gyenge. Bocs a sok kérdésért. Na megyek, lemérem a szék lábát. :)))
Itt nem arrol van szo, hogy nagyobb teljesítményröl adni, mert akkor ráteszem a 100W-os végfokom. :)) Hanem arról, hogy azt a "kis" 5W-ot kiadja táőegységről. Mert az akksija, hogy is mondjam, egy fing. :(((
Sziasztok,
Vasárnap sikerült végre több SSB QSO-t csinálni, környezo országokkal is. Köszönöm a segítségetek, akinek ígértem, hogy Galyán elérheto leszek - sajnos ahhoz még kell pár nap, nem sikerült antennát csinálnom a 7 végén, de a H1000-es ábelt már behúztam.
Milyen yagi tervezoprogramot használtok VHF-UHF-re ? Kellene a Galyateto 70cm-es átjátszóhoz valami min. 4-5dB-el jobb mint egy HB9CV. Kb. 1.5-2méteres boomot tudok kitenni max (TV antenna forgató 1m-el a gerinc fölött, nincs villámvédelem), ezen akarom elérni a maximumot. Most sajnos nagyon 1-2 vel jutok be, ezzel nem akarok fárasztani senkit. A hétvégén ahány antennatervezot próbáltam, annyiféle eredményt dobtak ki, nagyon eltértek.
Ha van konkrét javaslata valkinek, szívesen venném a jordan(kukac)borsodweb.magyarország-ra.
Köszönöm,
hg9hJG
"Az 5W-ot meg leadja a saját 7,2V-os aksijáról, többet nagyobb feszültségen sem ad le."
Tehát többet nem ad le, de az 5W-ot igen, sőt ezt már 7,2V-nál is - azaz a saját aksijáról is - leadja.
Egyszer rátettem 13,8V-os tápra, aztán megijedtem, mert olyan forró volt a készülék, hogy csoda, hogy nem halt meg. Teljesen felesleges nagyobb feszültséget adni neki! Viszont kibirta és ez pozitív...
- elolvastam, te is azt irod, hogy nagyobb telj.-t az akkurol adja ugyis.. namost, akkor ott vagy ahol a part szakad.., van kulso tap, akkut nem tolt, nagyobb telj-t, akkor is akkurol nyomja?! vagy felreertheto volt amit irtal. ;)
Egyébként én egy meglévő 13,8V-os tápba épitettem bele egy 9v-os stab IC-t, megfejelve egy BD242-vel, hogy bírjon 2A-t. (azért 9V-ost, mert hirtelen nem volt más kéznél:-)) )
Szóval lehet venni komolyabb 13.8V-os tápot és akkor egy kis barkácsolással megoldható a kérdés. Vagy lehet épiteni rögtön 8-9V-ost.
Igen kézi cucc. Ezért nem szeretném otthon az akkut zabáltatni. ;) 13.8V nem jo. Mert akkora feszültséget már tölti az akkut. 7.2 V körülit kell venni. Azt hittem tud valaki valami konkrét boltot, ahol lehet kapni. Köszi a segítséget
- amugy egy jol megszurt, pl. 13.8V-os stabil, nagyfrekis kornyezetre gyartott tapot keress, es ha lehet akkor legyen olyan 8-10A folyamatos terhelhetosegu, ha kesobbiek soran veszel egy mobil keszuleket azt is vigye el siman. ;)
Serintem nem halott a 2m-s sáv. Nagyon sok állomás forgalmaz 144-144.500 Mc között. Nagyon sokan un. digitális módban, tehát neked is alkalmazkodni kell.
Most, mikor az üzenetet írom, vagy 35 állomást hallok, HA, UA, F, I, OK, DL, PA, körzetből.
- haat igyvan, anno mikor kiprobalni akartam, felhivtam a gyorieket, mosonmagyarovariakat es a soproniakat mobilon, vagy gyori atjatszon, hogy fiuk kapcsoljatok ssb-re erre meg erre a frekire, masik radiot meg hagyjatok az atjatszo frekijen, igy sikerult beszelni.. - Amugy baro ritka ssb-n csak ugy elcsipni barkit is.
Keres rá a hozzászólasaimra betettem egykétt linket az ügyben , igaz hogy svéd v. finn az oldal . én a guglival találtam rá .... de az átalakítás után a pmr-t nem tudja sajna de ha van benned programozoi véna továbbfejlesztheted , van ott szoftver meg kapcs.rajz is ....... ericsson hotline-ről .
Segítséget kérnék VHF,UHF-et gyakorló amatőröktől. Ma kint voltam egy bükki csúcson egy 4 elemes HB9CV-vel (vizsz.) 4m-es árbócon, lent egy FT897, órákon átt szkenneltem és hallgattam a 144,300-at de sehol semmi. Néhányat kukorékoltam is a hívófrekin, de semmi válasz. Különböző irányokba, a 10W-ból 9 kiment. Ennyire halott a 2m SSB ? Ennyire kicsi az antennám (még 2 elem készült hozzá, de nem tudtam feltenni) Egy rakat átjátszót vettem.
Szóval, kérem aki 2m-en, 70cm-en rádiózik, dobjon nekem egy levelet, nem akarom ezzel a fórumot fárasztani, de valami segítség kellene, mert az átjátszók nem érdekelnek, morzézni meg nem tudok, úgyhogy RH-ot csak hallgatom.
jordan(kukac)borsodweb.hu, QTH Miskolc, most egy 5 elemes HB9CV van a forgatón 70cm-re.
Sziasztok üdvözlök mindenkit. Szeretnék segitséget kérni a következő témával kapcsolatban. Hallot-e valaki NMT 0660-as mobiltelefon PMR rádióvá való átalakitásáról valamit. Ezzel a témával kapcsolatban keresek. Minden jellegű információt nagyon megköszönnék. Internetten már szétkeresttem az agyamat, nem találtam lényegi infót. Sem leírást sem rajzot sem progit. Üdv..: Kesző.
A mentők pl kerek 5 MHz es shiftet használnak, semmilyen nyomkodós nem veszett el bennem, sőt egyenesen agyonütném őket, de vannak akik különféle rádiórendszerek karbantartásával, javításával és telepítésével foglalkoznak, és ez mellett esetleg még rádióamatőrök is. Hárman vennénk fejenként egy ilyen rádiót, mindhárman ezzel foglalkozunk, ezért volt kérdés. Egyikünk cégénél hivatalos átjátszónál (többet nem mondanék róla) van 3,675 ös shift is. Nem is beszélve a régi (szoci) rendszerben kiadott UHF es frekikről, ahol van 20,020 MHz- es is. Nekem profi rádióm van bőven, most éppen egy Icom, 4 Yaesu, meg 6 Motorola, 3 Maxon , 2 Kenwood van a polcon, de ebben az FT-60 ban a Select5 kivételével benne lenne minden ráadásul kis méretben, normális teljesítménnyel és normális áron. Nem kellene három rádióval a zsebben szenvedni.
Ja és ha már az amatőrmunkáról beszélünk, nem az a passzív fajta vagyok, csináltam két amatőr átjátszót, melyeket társadalmi munkában üzemeltetek a többieknek, az egyiket immár 11 éve, aztán egy harmadikat is félig én csináltam társadalmi munkában.
Sajnos a mi környékünkön sok embert ismerek, akinek az életben nem volt amatőr engedélye és mégis rádiózik különféle frekiken , miért?
Az ilyen miért nem vesz egy scannert és hallgatózik azzal , pont arra való.
Németországban például a kormányzati szervek átjátszói (pl rendőr) simán CTCSS nélkül vivőre indulnak, mégsem nyomkodja senki őket.
Igaz, hogy anno amikor még volt, az Osztrák-Német határon meglátta a határőr az antenna végét a zsebemből kicsit kilógva, rögtön odamutatott és azt mondta:
He, Funkgerät?, mondom Ja, erre Ő: Funkgerät Papier! Megmutattam neki távolról az amatőr papírt, aztán Danke, jó utat.
Most már a PMR es korszakban már az ellenőrzés is nehezebb a hozzá nem értő rendőr és egyéb hatóság részéről , hiszen sok gyártó ugyanabba a házba teszi bele a PMR rádiót is, mint az amatőrt, még ha egy kicsit okosabb, hozzáértőbb, akkor sem nagyon meri bevállalni a kötözködést miatta, hiszen totál egyformák kívülről.
Én sem nagyképűségből írtam némely részét a hozzászólásnak, nem is neked mindet, csak szeretném eloszlatni a kételyeket.
Köszi! Bár az ftp-n is csak a nagy üresség jön be. Végül is annyira nem létkérdés, csak kíváncsiságból regisztráltam, mert láttam valakinek a honlapját. :-)
Lehet, hogy hülye kérdés, de az FT-60-ba be lehet valahogy állitani, hogy vegye a DTMF jeleket? Vagy annak nem lenne értelme? Tehát valami kijelzés van? :)
Miszámit gagyinak ? kb enyiböl vettem hozzá az kibirt 3 hónapot :( azt lehet csak nekem nem volt szerencsém A D-audiótol rendeltem ez a750 ft set kisebb aranyozott tuske erösebb kivitel mint amit a Wimotol kültek a németek
Nem nem süjesztett kiálla menetes résza rádió ból.
Nekem Németből hoszták Az antennát kb 14000Ft volt Az átalakítót már itholvettem mert amit hoztak hozzá az nagy szarvolt , itholvettem hozzá 750ft ért ez nagzon jól szuperál
- nem tudok neked segiteni, amugy mi volt a celod a regisztralassal? - amugy inkabb ajanlom a http://www.qrz.com/ - ha sajat honlapot akarsz van egy rakas magyar ingyenes hely ;)
FT60-hoz nem szabad 12V-os tápot használni!!! Túltölti az aksiját és irtóra melegszik ezért! Max 9V-ot szabad neki adni nagy áram mellett és akkor semmi gond nincs vele. Igaz ilyenkor nem is tölti az aksit (11V alatt).
Az 5W-ot meg leadja a saját 7,2V-os aksijáról, többet nagyobb feszültségen sem ad le.
Tölteni a saját töltőjével szabad, ilyenkor a vétele megy, csak adni nem bir, mert a töltő nem ad le csak mA-eket.
Viszont 12V-os tápból könnyen lehet 9V-ost csinálni, lényeg, hogy 3A-t bírjon.
Tanács megfogadva főnök. :))) Én csak hallottam, hogy bemérték az antennát, és állítólag szinte sehol nem rezeg. Jó, az egy dolog. hogy én Buda 30m magasról panellakás belsejéből gond nélkül nyitom a Galya, Dobogókő, meg még sok átjátszót... :))
A vele szállított antenna - állítom! - kiváló! Arra, amire készítettték és amire a gyártó garanciát vállal: vagyis a rádióamatőr sávokra! Ha figyelmesen elolvasod a készülék mellé kapott leírást, vagy akár az interneten bárhol fellelhető ismertetőket, ott áll egy mondat, amit nagyon komolyan kell venni: "A gyártó az adatlapon megadott specifikáció szerinti értékeket kizárólag a rádióamatőr sávokon belül garantálja!" Ugyanis erre a célra készítették az eszközt. Hasonlóképpen van ez minden gyártónál - utána lehet járni.
Természetesen lehet hozzá tenni másik antennát, de a kérdés az, hol menjen jól az antenna? Mert olyan antennát még nem találtak fel, amelyik mindenhol jó!
Kinyitás után megmaradt 2m-en az ARS az europai kiosztás szerint, 70cm-en az amerikai szabvány szerint adja a shiftet. Ennek értéke az általad beállitott érték, amely 0-99,95Mhz lehet, 50kHz-es lépésekben. Természetesen a memóriába bármelyik frekire programozhatsz shiftet, amúgy is célszerübb a memóriát használni. Többi kérdésedre HG4I adott választ...
Esetünkben különböző dolgokról van szó. A berendezésnek van egy ARS funkciója (automatic repeater shift), valamint kézzel is állítható. Alap kivitelben az ARS valóban a verziótól föggően (USA, Japán, EU) "adja fel" az átjátszó shiftet. De természetesen kézből is lehet állítani. Kinyitás után a készülék ezt elfelejti, nem lesz ARS funkciója és csak kézből lehet állítani Kovsebi által leírtak szerint.
Nálunk bruttó 56.000.-, 12 havi garival. Vállaljuk garival a kiszélesítést is, magyar nyelvű gépkönyvvel +5 e.
Az FT-60 rádió, ha "ki van nyitva", mekkora shiftet tud, mert a leírás erre nem tér ki. Ott csak a szokásos amatőr értékek vannak, (0,6-1,6-5,0-7,6 ) ezek a kinyitás után is maradnak, vagy bármekkora lehet?
Kérdezték, sajnos nem tudtam rá válaszolni.
Csak 100 százalékos választ várnék,pontos info kellene.
Mennyi most bruttó egy ilyen rádió itthon, hány év rá a garancia?
Kinyitott rádiót garanciával ad-e valaki el? Ha igen , mennyiért?
Hallottam egy olyat, hogy vannak ugynevezett "nem bejelentett" átjátszók. :) Meghallgatnám, de sehol nem találom. Ha valaki tudja freki(ke)t, dobjon meg egy maillel. Előre is köszönöm!
Örömmel jelentem be, hogy a mai naptól elindítom ACARS levelezési listám, mely a hazánk felett zajló légiforgalom regisztrálásában és megfigyelésében kíván segítséget nyújtani minden kedves érdeklődőnek. A listán saját ACARS észleléseim log file-jai és (ha minden igaz) Kai-jens Meyer barátom Balatonföldváron telepített ACARS rendszerének dekódolt üzenetei lesznek publikálva. Természetesen minden - az áthaladózással és ACARS-szal kapcsolatos - témában szivesen fogadom jelentkezésetek és várom az új tagokat! Máris találhattok ACARS-szal kapcsolatos kiváló linkeket az oldalon. Hamarosan még több érdekességet fogok közzétenni a file szekcióban.
A listát a következő URL-en érhetitek el: http://groups.yahoo.com/group/hun_ACARS/
Rágódnak rajta erősen. Jogszabály-figyelő rendszerben olvastam egy figyelmeztetést, hogy a hírközlési törvényben változás várható 2005.11.01-én. Érzésem szerint ezzel párhuzamosan fog változni az amatőrökről szóló kormányrendelet is - és ha kellemes meglepetéseket tartogatnának, az talán választási propagandának sem lenne rossz húzás :-))
Mivel az urh frekik keményen fizetősek, a fenntartónak/kiosztónak, azaz NHH-nak gondoskodnia kell azok használhatóságáról, zavarmentességéről.
Ha valakit valaki zavar, netán egy párszáz wattos valamivel az átlagból kiugró csörömpölést csinál, mindjárt odamennek, megnézik a spektrumon a kiugró csúcsot.
Ekkor még nincs baj, de a következő adásnál kb 0,8 másodperc alatt bemérnek.
Miskolc-Keszthely tengelyvonalon katonai figyelőtéma van (ex üzemeltetőtől tudom), a volt HIF székházakban pedig maradt egy egy kis szoba minden megyeszékhelyen ezen műszereknek.
Ott Emődön a nagy torony bizonyos részei is jók ilyesmire ;-)
De no para!
Tényleg nem foglalkoznak vele, mert pl cb/usb-sávon "beleolvadsz" a fuvaros zajba. Persze a 400w-os zetagival nem...
Hát szerintem, hacsak konkrét célszemélyre irányuló feljelentés nincs, vagy valami átjátszó állandó nagymértékű zavarása, a kutya se törődik vele, hogy 147, vagy 155 megán adsz.
Szerintem ennek a Spektrum Monitoring rendszernek is jócskán a fele kamu. Lehet, hogy regisztrálja a jeleket egy gép, de kizártnak tartom, hogy ezzel ők foglalkozzanak is, meg utána nyomozzanak. Nem tartanak ők erre plusz embereket.... (addig jó:) )
Akkor majd még figyeld a sávot, sok helyen szoktak még beszélgetni, sok olyan kvarcos vagy ipari szintézeres rádió bekerült az országba, melyek a 146-148 mega között mennek szimplexen, a németeknél ez a sáv általában szimplex kézirádiós rendszerekhez van kiadva, annyiban kicsit másképp, hogy ott , mint náluk a 160 megás sáv teljes hosszában, 20 kHz es lépéssel.
Aztán van még a németeknél a Freenet, mely 151,110 , 151,130 , a 151,150 és a 151,170. Ezekből is sok van nálunk "használatban" sajnos. Ezekkel lehet a legnagyobb kalamajkát csinálni itthon, mert a katasztrófavédelemnek a felmenő frekijei mellett vannak 5 kHz re, mely nem nagy távolság.
Nyugaton a rádiókat a cégeknél négy öt évenként ha kutya baja sincs, akkor is cserélik, így elég sok készülék olcsón gazdára talál nálunk is.
Mindenképpen egy olyan megoldást ajánlanék, ahol egy szerkezettel indítanád az összes exponálást. Minden szerkezetre egy vevőt kéne rakni, ami egységugrást adna egy jel hatására, semmiképpen sem vivő megjelenésre, mondjuk egy dtmf jelzésre. Ezzel tudnánk kiküszöbölni a vevők közti éledés különbséget. De még így sem biztos hogy kellően egyszerre fognak elsülni a dolgok.
Sziasztok, ismét segítséget kérek. Egyszerre szeretnék elsütni két fényképezőgépet, amelyek egymástól nagyobb távolságra vannak. Ez a távolság lehet akár száz méter, vagy több is. (Felhőkről szeretnék térhatású diákat.) Jelenlegi felállás szerint az egyik gép egy Pentax ME-F, a másik pedig egy Pentax MZ-5N. Az MZ-5N-nek van egy bemenete, amelyen rövidzárat alkalmazva a kamera exponál. Az ME-F-nek van vakuszinkron kimenete, amely rövidzárral jelez a vakunak. Arra az esetre, ha túl nagy lenne a késleltetés, egy olyan adapterrel készülök (legalább 50 éves), amelyet a kioldózsinór helyére lehet csatlakoztatni, és 'előgyújtást' lehet rajta szabályozni.
Ahhoz kérek tőletek segítséget, hogy milyen szerkezettel vigyem át a jelet a master kamerától (ME-F) a slave-hez (MZ). Mivel most nem a barkácsolás a cél, hanem a fotózás, egy kész vagy félkész szerkezettel is boldog tudnék lenni, de nem nagy gond, ha elő kell venni a szerszámokat és a forrasztóónt.
Ha esetleg van köztetek specialista: érdekelne rádiós vakuszinkron is. Olyan, amelynél az adót a kamerára szerelem, és több külső vakut sütök el vele. Nincs szükségem visszacsatolásra (TTL funkciók, meg ilyesmi), csak elsütésre, és azért szeretnék rádióst, hogy mások villogásai ne használják el az én slave-jeim energiáját.
Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy tesztjelleggel felkerült a Rádiós Klub oldalára egy chat, ami remélhetőleg nem csak nekem fog örömet okozni. :) Nagy szenvedés volt, mert a jelenlegi helyen már nem volt tárterületem a chat számára, így az egy másik szerverre került. Itt sincs sok hely, így ha valaki lát az egészben fantáziát, és tudna tárterületet felajánlani, akkor örömmel venném. Akár programoznék is neki cserébe. A másik dolog, hogy elkezdtem fordítgatni a chat-et magyarra, ami csak félig-meddig sikerült. Kérem, hogy aki esetleg rászánna egy kis időt a fordítás befejezésére, az írjon az Admin-nak privát üzenetet, vagy egy <a href="
bakter! kardomba dőlök.....A dosos program xp alatt nem megy, alapban fütyül , mint állat, és a billentyűzet lenyomásával csak egy más frekijü hangon fütyül. plussz tegnap az egész estémet egy ilyen progi becserkészésével töltöttem. Hülye kérdés: hagyoményos távíró billentyűs adást ma már nem is nagyon használnak? Aki cw-zik, az ilyen karakter/morze kódoló és dekódolóval él?
Tavaszi 15%-os kedvezmény! Katonai antenna árbócok - teljes felszereléssel, 4.5-10,5m közötti méretben - és orosz katonai berendezésekhez elektroncsövek eladók.
A RT cikkét nem olvastam . AZ az igazság , hogy tizen-huszon éve még amatőrködtem, aztán abbahagytam, most meg a gyereket érdekli a morze maga. Valami HW -t most nincs kedvem összedobni, gondoltam letöltök egy ilyen egyszerű sw-t, de csak sokkal spécibbeket találta. A linkben megadott CWType-t már próbáltam, de azzal "csak" a leírt karaktereket fütyüli el, meg még nagyon sokat. Olyat, hogy morze billentyű helyett mondjuk az f12-t nyomogatva fütyül a gép még nem találtam. Vagy én vagyok a béna? ( A CW typeon van sok beállítás az inputra, de a pc saját billyntyűzetét nem leltem sehol)
hali! Tudtok ajánlani valami olyan morze gyakorló szoftvert, amivel a szgép valamelyik billentyűjét nyomogatva fütyül a hangszóró? Egy fél délutánt rászántam, de szöveg/morze átalakítóval, morze jel-> szöveg visszaalakítóval találkoztam egy csomóval., de ilyen egyszerűvel nem. :(
Az antenna tartó szerkezetekre és antenna berendezésekre az általános építésügyi szabályok és különös szakhatóági eljárások együttesen vonatkoznak. (A különös szót most jogi értelemben értelmezzétek, tehát nem furcsaként!)
Az általános szabályok azt jelentik, hogy az építési engedélyért a létesítés helye szerinti elsőfokú (lakhely, telephely) építésügy hatósághoz kell fordulni építési engedélyért, ha a tartó mérete a 6, vagy az antenna bármely kiterjedése a 4 métert meghaladja. Ehhez terv kell, benyújtási illeték van, stb., vagyis az általános államigazgatási szabályok szerint kell eljárni.
A különös szabályozás pedig ez esetben azt jelenti, hogy nem egyszerű építményként kezeli a hatóság, hanem be kell hozzá szereznie több szakhatóság egyetértő állásfoglalását (légirendészet, ÁNTSZ, NHH, és még több más - de ez függ a tervezett építmény helyétől és méreteitől is, valamint a helyi szabályozástól is.)
Ezen állásfoglalások beszerzése jelenleg nem az építtető, hanem az engedélyező feladata, de a felmerülő költségek az építtetőt terhelik.
Például: ahol én lakom, ott a területre engedélyezett beépítési csúcsmagasságot (nálunk jelenleg 9,50 méter) 2 méterrel meg nem haladó magasságú tartóhoz (pld. TV antenna árbóc) nem kell építési engedély. De ez területenként változik a helyi önkormányzat érvényes határozata szerint.
Tudni kell, hogy korábban az engedélyeket a HIF (ma NHH) adta ki. Ez megváltozott.
Az NHH állásfoglalással kapcsolatos tudnivalókat itt találhatjátok: