Ha minden igaz ma már hekkelte, úgysenem nyugszik míg meg nem csinálja vasárnapig:-) és bizti eldicsekszik vele:-)tópartit csinál
( Kap a szomszédtól a kislányom meg a kisfiam egy kerti napelemes világítást, az egyik törpe és a lámpása világít, a másik kutsa és a szájában viszi a lámpását:-O jájj és be akarja velem teteni a csaj a készülő tó mellé:-(((most hogy mondjam neki hogy fúj de giccses:-(
Sirrra, ahogy a kőügyet elnézem, teljesen reménytelen hogy ilyen nagy lapos felületet adó követ tudjak szerezni bárhol is... Ma felhívtam az unokatesóm (Szigetköz) hogy nézzen szét a holtágaknál kőügyben. Komolyan, a végén lemegyek és hülyére szedem magam kövek. Az Obinak lehet eladom 1500-ért darabját, úgy is kereshetnek rajta 500-at. :-((
Ott bizony a Lila tehén mögött... gondolom olyan árat mondtak amiért biztos nem kezdek el majd pár követ kiválogatni.
A kőtárban mondtam a faszinak hogy olyasmi kell mint a Duna holtágakban a szép kavics, mire a faszi közölte hogy magyar kővel nem foglalkoznak.... () ... mondtam, jü lesz a német vagy az osztrák Dunából is, vagy bármely más Dunából, ha a magyarból nem adnak... aztán ott hagytam.
Elfelejtettem írni, ma voltunk sopronban és igen igazatok volt:-) a Vitnyédnál a Kantár mellett lévő kispatak oldala is tele van végig a sárga mocsári nőszírommal ( ha ez a hivatalos neve:-O) nem feltűnő mert már virágzik el, de tele van:-)
Köszi mindenki! Nem tudom így képen amit láttam darakór,az uszonyain van kettőnek,a testén nem látom.Arra hasonlít.
Most arra jutottunk,hogy mivel két mélyebb rész van a tóban leszivattyúzzuk a vizet és a kisebb gödörbe "tereljük" őket ide meg van SERA ami jó rá és belecsepegtetem.Más nem jut eszembe sajna:-( Nem döglenek,de amin van az is eszik...mondjuk nem nagyon úszkál,de ha kaja van megindul..
Az aranyhalam időnként fejjel lefelé úszik. Mi lehet az oka? Ha az aranyhal a felszínen lebeg, az akvárium alján fekszik vagy ferdén úszik, akkor úszóhólyag problémára kell gondolni. Az úszóhólyag megváltozott működését okozhatja emésztési zavar, fertőző betegség, parazitózis, esetleg öröklődő betegség. Ha a probléma folyamatosan fennáll, az úszóhólyag működésének zavara nehezen kezelhető. Meg kell próbálni az ilyen halat sekély vízbe helyezni, amiben anélkül tud úszni, hogy oldalára forduljon, és táplálkozni is tud. Idővel így visszanyerheti egészségét. Ha a zavar csak időszakos, valószínűleg a hal beleiben lévő gáz okozza a problémát (emésztési zavar). Az aranyhal különösen hajlamos erre a problémára, mert kerek testformája nem ideális a belső szervek elhelyezkedése szempontjából.
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni.A tavunkban lévő aranyhalak közül 2 darakóros ha jól látom.Sajnos. Kifogni képtelenség mivel nagy a tó és a háló elől elúsznak.A vízmennyiség is nagyon sok 10.000liter felett.MIT LEHET ILYENKOR TENNI????
Én nem tenném bele a tálcát:-( minek, ha bőven lesz köved keresni kell laposakat amiket egymásra tehetsz és ha alá úgy megy a fólia hogy nem folyik mellé, akkor meseszép lehet....
Voltam kővadászni a környéken és megállapítottma hogy nincs kő.
A kőkereskedésben közölték hogy magyar kővel nem foglalkoznak, a bányában 15.000 HUF egy köb terméskő.
Ezek után kimentem a volt szőlőnkbe mert ott emlékeztem hogy elég szép példányok vannak és valóban: lehet szedni pár platóra valót, mindenféle méretekben, a szőlészek örülnek is mert nem csorbul az eke a traktor mögött.
Ami pedig megfogant bennem mint ötlet: van nekem valahol egy kb. 30 cm széles fém tálcám, oldalán és a végén felhajtott peremmel, szóval pont olyan kis csobogonak való. Ha rányomok egy tubus színtelen szilót és szétkenem rajta vizes késsel, majd sűrűn meghintem szép kaviccsal és azt kicsit bele is nyomom, akkor nem igaz hogy nem lesz valami elfogadható külalakja, legalább is olyan mi alkalmas további kövekkel valő díszítésre... ki fogom próbálni.
Addig is tovább bontom a szomszéd terméskő kerítését.... a háza is abból van.
én a praktiban vettem annakidején akvárium ragasztásához ragasztót teljesen ártalmatlan a halakra,vizben nem oldódik ki belőle mérgező anyag,és borzasztóan erősen köt.olyan erős,hogy az akvárium alja lett először bekenve vele,és amikor rátettük az első oldallapot akkor 20 mp után meg se lehetett mozditani.igaz,hogy kb 0.3 literes a falkon és 900ft volt.de ezt tudom 100% ra,hogy nem árt a halaknak.dekorációs kövek ragasztásához is használják.
Nekem nem kell plusz cső, én úgy gondoltam, hogy a hordón belül folyik el, vagy ha hordó körül folyik, akkor lapos gödröt alá, fóliát bele, kész a patak.
Azt nem írtam, hogy a Palmatex oldódott a vízben, csak csúnyán kifehéredett és a rászórt anyag nagy részét is elengedte.
Korábban írtam, hogy az alap tófólia szárazon-szélen lévő részének borítására használom a kb. 50 cm széles csíkot. Ennek egy része a vízben van, ott már tudom kővel takarni ami meg kinn van az védi az alatta lévő fóliát közvetlen napsugárzás ellen.
Ha valakinek megnyugtató tapasztalata van a PVC ragasztóval az is biztosan jó, én az alvázvédőnél tartok de lehet van ennél is jobb.
Megpróbálok a két variációrol a próbaanyagokon képet feltenni.
Ezt a hőmérsékletet még ki kell próbálni (remélem nem lesz) Ha vízben van a fólia nem fog megolvadni a rajta lévő anyag, ami szárazon van és tűzi a nap elképzelhető, de az alvázon is éri itt-ott hasonló hő-kipufogó cső- és mégsincs baj. Én az egyszeri tófoliát védem ezzel a második, kimondottan a parti szegélyt borító kb. 50 cm-es szalaggal mert a szárazon lévő részt a napsugárzás gyorsan hazavágná. Kaviccsal nem tudom borítani mert meredek a part. Az anyag kg.-ja kb.900.-Ft, lakkbenzin oldószeres ami a kötésidő alatt elpárolog, vízben oldható szer vagy hígítómaradvány nincs, hajlékony töredezésmentes felület marad a fólián és jól köti a rászórt cuccot.
Mivel helyettesíthető Hölgyeim Uraim a kék szűrőszivacs a szűrőben? Csak hétvégente vagyok otthon, és hét közepére eltömődik, emiatt az általam kreált gravitációs szűrő löki a vizet a partra, ami tóapadást eredményez. Elég nagy lyukú a szivacs (igen drága is volt 4-5 e ft) de a rengeteg fonalas algát és ebihalat (sajnos a szivattyú szívja őket rendesen) már nem bírja el, eltömődik. Esetleg összegyűrt műanyag szúnyogháló? Köszönöm a válaszokat!
Jó a stílusod, tömör, de tuti. A halak a békaporontyot szeretik. Kár volt kiszedned. A nagy hal az koi? Mert azoknak kicsi ez a tó. Nekem is volt . Összekuszált mindent és megette e növényeket. A béka jó.
Uj vagyok tougyben, tavaly novemberben vettem egy hazat, volt to, 2.5mx1.5m legnagyobb melyseg 90cm, folia, de nem tofolia.
Vizpumpa volt, meg 3 nagy hal 20cm+ (arany vagy koi, narancssargas alapon feher foltosak), meg 20 kicsi, etetve soha nem volt. Nem szedtem semmilyen falevelet ki, nem tudtam, hogy kell. Februarban befagyott a to, ra lehetett menni, vagtam leket, lattam bekat a jeg alatt kepeszteni. Marcius kiolvadt, pumpa beadta akulcsot, vettem masikat, halaim eltuntek, nincsnek hullak. Aprilis viz bezoldult, latotav 20 cm, hirtelen lett 10 kifejlett (zold testu, Anglia) bekam, nekialltak petezni, azt mind kiszedtem, s a bekakat is elkezdtem koltoztetni, marcsak 1 van. Domb tetejen lakunk, sehol nyilt viz a kozelben (1km), minden madar idejar furdeni. To alja iszapos.
Most ezen a dolgon gondolkodom, hogy tisztabb legyen:
Tudtam, hogy nem sikerül a formázás, szóval csak az alsó négy képen lévő növények neveivel állok hadilábon, igaz nem vagyok nagy szakértő, csak érdekelne, ha esetleg valaki ismeri.
Nekem az egész tó poliészterből van, nem csak a pereme. Függőleges az oldalfala ezért kellett a peremére az erősítés , azt lehet látni, apró kaviccsal van beszórva.
Patakmedret legegyszerűbb és legolcsóbban a maradék tófóliából érdemes hajlítani, amit ráragasztott (Palmatex univ. erősragasztó) kaviccsal és sóderrel lehet természetessé tenni. A vízmennyiséget célszerű kimérni, beállítod a locsolótömlőt kb. olyan vízhozamra, amennyit szeretnél. Leméred, hogy egy vödröt mennyi idő alatt tölt meg, ebből ki lehet számolni a /óra vízmennyiséget. Csakhogy minél magasabbra emeled a tervezett beömlést, a szállított vízmennyiség négyzetesen csökkenni fog. Tehát hiába van a szivattyúra írva, hogy 6000 l/óra, ahogy emeled a magasságot, az úgy csökken. A használati utasításban, vagy a dobozon szokott lenni egy ábra, azzal kalkulálj.
Én láttam Kiskunhalason hasonló vízesést! Ott a víz a szűrőből a vízesés tetején egy rejtett szögletes tárolóba folyt. Amikor az megtelt ilyen lapos köveken teljes szélességben (1-2 m) zuhogott alá a tó vizébe. Lehet, hogy volt még egy szint aknával, újabb lapos terasszal. A lényeg, hogy jól ki legyen vízszintezve a kőlap, amin a víz leömlik! A tároló akna a víztartalék képzésére szolgál!
... már a 70 cm-es szintet ásom, de valahogy nem tetszik a dolog, a teraszokat át kell alakítani a 30 cm szélességet soknak találom az első teraszhoz.
Na de a mai KÉRDÉSEM:
a tó keskenyebbik végénél nem teraszos hanem lejtős kialakítást szeretnék, ahová is egy, a tó partján földből/kőből épített dombról (meredélyről?) csorogna alá a víz. Kinek van ilyesmilye? Miből csinálta a patakmedret? Hogyan ér a víz a vízbe (lásd a képet alább)
Én is el tudnám képzelni hogy a víz egy hasonló "teraszra" érkezik és itt szétterülve csorog le a tóba... valaki csinált már hasonlót? Milyen szivattyú kell ehhez? Hozzászólásokat előre is köszönöm!
Azt megkérdezném, hogy amikor nyáron 45-50 fok van a napon nem olvad fel az alvázvédő?
Én mozaik csemperagasztóval próbálkoztam de a víz azt is erősen feláztatta. Ahol nem lett vizes ott még most is rajta van a kavics de a vízben teljesen leázott mind.
ne is mond, mentem délután mint a kis hülye, meghirdetve megvan hogy megnyitottunk meg mittomén, erre hamarosan nyitunk az ajtón:-( nem biztos hogy ez a csávó ám, csak tudom hogy itt nyitni akart egy győri gyerek ilyen boltot azt hittem ő csinálja.Majd holnap felhívom hogy ka.ja be, ha nincs még bolt minek hirdeti:-(
Jó ásást:-) Nem ám túlzásba viszed:-) inkább a sör fogyjon:-)
Sziasztok! Volna egy kérdésem. Nagyon bebarnult a tavam 1-2 napja,alga az nincs benne. Viszont van benne 5 koim lehet, hogy ök turkálnak? De hát eddig akkor mért nem volt ilyen? Egyébként köves az alja nem iszapos. Eddig kristálytiszta volt a viz most meg nagyon randa:((( Várom az okos tippeket,tanácsokat.Elöre is kösz mindenkinek.
Érdeklődnék, hogy az első képeden is látható a tó szélén körbe szerintem műanyag tószegély, ha igy hívják nem tudom. Mi ennek a hivatalos neve? hol lehet kapni, és mennyit kóstál, mármint árban!?
Kérdésedhez hozzászólva ha megengeded...kipróbáltam fassenkugel PVC ragasztós megoldását is. Jó, de vízbe téve a ragasztó kifehéredik és elég sok felhordott anyagot elengedett.
Én gk. alvázvédőt kentem a fóliára, a gumiszerű rugalmasat és abba ragasztottam a kavicsot, homokot. 24 óra száradás után két napig vízben áztattam szerintem jobban tartja a felhordást és nem oldódott ki káros anyag(hüle fejjel megkóstoltam) és fekete-sötét marad.
az a furcsa hogy a kis levelek sotetek. ez tipikusan kalum vagy nitrogen hiany jele, mert az oreg levelekbol kivonja a noveny es a friss hajtasokba teszi. ha vilagos lenne az uj level akkor az vas vagy magnezium hiany lenne, mert az nem mobilizaldik.
probalj meg a tovehez kaliumnitratot tenni, olyan evokanalnyit. en hetente teszek annyit 10m3 vizhez a novenyek tovehez.
egyszeru sk csinalni- levagod a kivant merete a foliat bekened pvc ragasztoval pl pvc padlohoz valoval-> olcso. aztan leterited a kavicsot, ra a foliat ragasztoval lefele jol megtaposod/gyephengerrel hengereled. aztan megforditod par perc mulva es homokkal megszorod. ha megkot az isten se szedi le rola.
Szia ,megtaláltama hirdetést kapuvári uszodatechnikásnak, tavakat is csinál.
Deák F. u 3,,,, 0620/486-20-28 ( nem vagyok benne biztos de szerintem egy fiatal csávó csinálja, Ottó) ma bekecskézek délután ás megérdeklődöm ott hogyér van a fóli és milyen:-)
Igen, az az előre kavicsszórt fólia marha drága:-( 4000-5000/m2...én is néztem mert nekem most a kcsibe látszik ki a műanyag szél, én ezt fogom kipróbálni, még Jahno ajánlotta, és köveket ragasztok rá:-)
Szerintem is valami mérgezés. Nálam három éve fordult elő, hogy a vörösszárnyú keszegek elkezdtek dögleni. Semmi más nem hullott el, csak ők. Furcsa volt, de egy maradt életben, amit előző nap tettem bele. Ekkor derült ki, hogy valaki a távolba vegyszerezett, és a bogarak eljutottak a tavamig, és ott a víz felszínére hullva a keszegek megették őket.Egy kivételével mind megdöglött, a szerencsés csak a mérgezés után került a tóba. Mivel ő nem evett, túlélte. Egyébként volt még sok-sok más hal is a tóban, de nekik semmi baja nem lett.
Apropó, nálad milyen halak vannak a tóban? Csak az aranyhalak döglenek?
Bár én ebbe a témába laikus vagyok, de az OBI-ban láttam olyan tófóliát ami kb. 60-70 cm széles és valami úton apró köveket ragasztottak az egyik oldalára. Az eladó azt mondta, hogy ez arra való, hogy a tófolia ne látszon ki a víz szélén.
hát sziklákkal kövekkel meg növényekkel.nálam is van szintkülönbség bár nem olyan nagy mint nálad.légyszi majd fényképezd le,hogy lássuk mit kell megoldani.ne aggódj:)
Ez tényleg rossz álom, gondolom most karikásak a szemeid :)))
Nálam a tó egyik részén totál meredek a part, tehát függőlegesen van lebökve a széle, itt a fóliát visszahajtottam, alatta homokkal kiszinteztem amikor fel volt töltve(de ezt egyszerűbb előtte) és terméskővel és kaviccsal betakartam az egész fóliát, a másik részén ferdén van ásva a szél, úgy, hogy még azon is megálljanak a kövek.
Én ott rontottam el, hogy előtte nem szinteztem ki a területet, így utólag kellett sokat rádolgoznom.
Kb. 3 hete volt egy 1/3-os vízcserém, ami kb 10 m3-t jelent. De ezek a rózsák már évek óta ilyen leveleket hoznak. Több tő van egy edényben, és csak bizonyos töveknél sárga a levél, azért gondoltam, hogy ez ilyen fajta lehet.
Van egy szép szökőkút az udvarunkban, de már második éve ocsmány módon algásodik. Eddig hiába próbálkoztunk az OBI-ban és hasonló helyeken található algairtókkal, halottnak a szenteltvíz.
Arra gondoltunk, hátha halakkal lehetne megoldani a problémát. Van valakinek valamilyen jó ötlete erre? Milyen hal eszi az algát?
jaja a sásliliomok!:)))tökéletes száraz tópartra!csak kérdezd a többieket!és még a virága is szép!:)
találtam neked egy guglis képet amin az előtérben vannak sásliliomok.az enyémek még csak bimbósak.szerintem a többiek is le fognak beszélni arról,hogy eltávolitsátok a viz közeléből,vagy kidobjátok.nagyon jól mutat!:)és ami a legjobb rengeteg van belőle és még sokezer forintodba sem kerül a beszerzése!
a 18. sörnél látható nőalak az anyósom, aki előzetesen minden értékesnek vélt növényt hagymástul kiásott. Hozzáteszem hogy ebben a kertben rengeteg a növény, nekem túl sok is, ezért köll a tó.
egyébként ez volt az eredeti állapot, egy szilvafa találkozott a láncfűrésszel...
Kútból töltöttem fel. De van még egy pár tő a tó másik részén, és az gyönyörű, pedig dézsában van. Kb.10-12 tő van ebben a tóban, és ebből max 2-3 tő ilyen színű csak. Furcsa.
Hát gepesz én drukkolok hogy ne legyen nagy hullás:-)
Minden esetre ha azzal hoztad volna be a fertőzést ,mármit az újakkal, akkor nem azok hullottak volna el előbb? :-O Mivel ők már akkor betegek lehettek.Szóval szerintem itt valami külső bibi lesz:-(
http://209.85.135.104/search?q=cache:dW8q1c8rVhgJ:www.hazikedvencek.hu/halak/f_gyakran_feltett_kerdesek.php+aranyhal+betegs%C3%A9g&hl=hu&ct=clnk&cd=2&gl=hu&client=firefox-a Hali gépész! Keresgéltem és ezt találtam.Olvasd el hátha hasznos.
lehet,hogy ez nem vigasztal de a kisfiam aki épp itt ül mikor kinagyitottam a tavad képét azt mondta,hogy idézem:"bárcsak nekünk is ilyen gyönyörű tavacskánk lenne!"-mondom neki:azért a miénk is szép,nem?-"de ez sokkal szebb!ez a legszebb tavacska az univerzumban!"
:)))
gyorsan leirtam mielőtt elfelejteném ezt a monológot:))))
És még valami. Nagyon gyanús, hogy mint írtam azóta van baj, mióta hoztam a halasboltból halakat. Fátyol farkút, gülü szeműt. De azért mér annak is van egy hónapja. Mindentől függetlenül behozhatott fertőzést bármelyik ide járó vendég. Van itt vendégségbe házi galamb, vadgalamb, fecske, békák, macskák verebek, cinkék meg ki tudja kik, mik.
készítek egy összefoglalót. Kb 3 m3 vizet kidobattam az 1/3 rész. Most folyik a töltés.A környéken nem folyik mezőgazdasági tevékenység, permetezés, szúnyog irtás nem volt. A három szomszéd nem foglalkozik a kerttel el van az udvar vadulva. A halak kiszedése körülményes lenne a sok növénytől. Most már nem tudok vele foglalkozni. Az éjjel megtelik vízzel és a többi a természet dolga. Nem is leszek itthon. Egy pozitívuma van a dolognak. A macska azt mondta, hogy nagyon szeret.
Figyu olyat nem lehet csinálni hog ya maradék haladat lepecázod kimosdatod őket, majd egy nagyobb hordób atiszta vízbe beleteszed? Tudom ha a szervezetébe van már tök mindegy de hátha így megúsznák, míg ráérsz takarítani, addíg meg bedobsz valami akváriumi levegőztetőt melléjük.
Jobb ötlet nincs:-(
( meg kéne nézi hog ysavas-e vayg lugos-e a vized, ha elsavasodott akkor simán lehet permet szerintem:-O
nagyon sajnálom a halad,a vizcsere jó ötlet ha permetezés volt.sajnos most vannak a nagy monilia és lisztharmatfertőzések.sokszor még helikopterrel is permeteznek,mert ez az esős idő kedez a gomba szaporodásának.talán ez jutott a tavadba.
A környezetemben kilóméteres körzetben nincs, aki kimenjen a kertjébe, nem hogy permetezzen. Szúnyog irtás sem volt. Megint találtam egy elhullott példányt. Semmi nyom rajta. Azt mit lehet tenni a légzésbénulás ellen? Szájból-szá ill kopoltyúba lélegeztessek. De jó. Holnap el kell mennem. Marad élő hal vajon benne? Lesz-e amelyik túléli?
hálistennek nem minden permetszer árt.én is permetezek,pl a rovarölők amiket én használok nem ártanak.gyümölcsfák vannak a tó fölött mellett,de a gombaölők azok nagyon ártalmasak rá is van irva minden permetszerre,hogy halakra egyáltalán nem veszélyes-veszélyes-különösen veszélyes.
A tünetek légzésbénulásra utalnak. Igaz lehet az előbbi hozzászólás, permetezhettek a közelben a mostani szeles időben, nagyon gyanús a dolog, pláne hogy semmi külső jelet nem találtál. Eszedbe ne jusson sózni ! :-(
Miért ne érdekelne:-( nagyon sajnálom:-( valami fertőzés ment a tavadba:-( hülyét kérdezek de nem került bele valahonnan permetszer? nem parmetezett valaki a közelben? ( én ettől tojok hog ybenyelik a tekik valami hülye permetszerét, aki szélben permetez:-(
Vag ymás vegyszer? Férget, darakór, ilyesmit látnád szabad szemmel, tehát csak valami ilyenre tudok én paraszt ésszel gondolni:-(
Mégegyszer sajnálom, de én is inkább ürítenék, fertőtlenítenék, és majd lesz valami:-(
Én a te helyedben besóznám a vizet. Már valaki írt az arányokról. Nálam, ha betegek a halak (akvárium) a kb 800 literesbe beleöntök vagy fél kg-ot. Egy hét múlva pedig leengedem a fele vizet.Lemarja a halakról az élősködőket. Nekem bevált.
>ENNEK BIZONY VÉGE< helyzet van :-(( nem baj, ha nem érdekel senkit, akkor is kiírom magamból. Nézelődünk a tónál, megállapítom, hogy ma nem volt elhullás. Ja. Mit látok. Egy szép nagy aranyhal féloldalasan köröz. Kiveszem egy vödörbe, egy perc és megdöglött. Felboncoltam, de nem látok belül semmi rendelleneset, azon kívül, hogy el van zsírosodva. Pedig nincs etetés. Még kívül sincs semmi látnivaló. Szakavatott szem biztos mást látna, de én néztem .... Most ürítem a tavat, egy részleges vízcserét csinálok. Nem tudom mire jó, valószínűleg semmire, de jobb ötletem nincs. Most pedig egy pár napig nem is tudok vele foglalkozni. Legalább nem mérgesít. Szóval ez van.
A tetvek ellen lehet felszívódó permetszert venni. Csak az üzletben mond el, hogy tóban szeretnéd használni és halak is vannak a tóban!!! Tavaly én is használtam és tökéletesen bevált. Sajnos nem tudom a szer nevét de hamarosan nekem is be kell szereznem....
Igen-igen köszi értek mindent, most már...( csak itt nayg tekercsben van nálunk a 6 méter széles és úgy adják hosszra ,ezért keveredtem bele, mert ott nem 1,5-ös csíkokból hekkelik össze, hanem már egybe van:-)
Hosszúságát az 20-30 méter környékén szabadon választod, ilyen hosszú tekercsekben van. Szóval ezt hosszában nehéz kinőni, ha meg 40 méter kell, akkor az 20+20 méter, meg +10 centi átdfedés. Ha így már világos.
Hát igen aktívoskodom.Főleg ,hogy tegnap esőnap volt na meg ez tényleg a szívem csücske(mármint a Tó)egy régi álmom teljesűlt vele.....És amennyiben a halak kibírják 24-48 órát azon a helyen ahová a lehalászást követően kerülnek akkor csak rajta ,és jó szórakozást:-)),remélem azért viszonylag könnyen megy majd. Egyébként ez a nagyobbik tó szépség a tiéd???És hol férnek még pávák??Na akkor mégegyszer visz hal,és első látásra
Tehát ha kérek ugye anygaveszteséggel egy 4,3-ast ahhoz kérhetnék én akár 6 méter hosszt is, így képzeljem el?És az 5,7-esenél is?igaz?Ilyenkor pedíg az anyagiak a következő egész méterrel számoltatiK? pl. 4,3-asnál 5 méter az 5,7-esnél meg 6?
mennyi áfát dobjak a 820-ra mert annyi akkor m2-re?( úg yutálom amikor azt írják hogy plusz áfa:-((((áh, mé nem lehet kiírni kerek meg perec:-)
Ásóba meg nyelet kell vennem ,mert teganp eltörtem:-(
Egy szóval nem mondtam, hogy menjenek le, csinálják meg, eleje óta azt emlegetem, hogy mondasz métert, megcsinálják lepelnek, csókolom. Csak haladnátok már előre, meg kell markolni az ásót, oszt jóvan.
Csak széltében hegesztik, képzelj el 1.5 méteres sávokat egymás mellé, aminek a hossza lényegtelen, de a sávok közt átfedés van, itt kell összetoldani. Ezt számoltam el először, mert akkor még 0.5-össel szoroztam, ott még durvább a veszteség.
jadecsessz egy gödörhöz csak nem hívom ide, a tiéd azért más tészta, te ástál lefelé mint a füldikutya:-)meg mire ide elér ott vagyok a fuvarukkal mint hog yitt veszem meg méreg drágát, szóval vagy ott veszem és elhozatom mással, vagy itthon.mert ha jönnek ők is akkor már egál:-)
DE akkor ez most a szélességre is igaz???vagy az adott, mert nekem először azt mondta hogy 5,7 és 5,7 utána meg hogy 5 és 5, 7 ,néztem a honlapon is de nekem ez sötét, odáig értem hogya hegesztés miatt vesztek el, de akkor a szélességből is nem?nem csk a hosszból?
Most hog ynéz ki a képlet pl. ha széle hossza egyet akarok, teszem azt, most tó mérettől függetlenül csak a fóliát.
ha a szélesség 4,3 mekkora a hosszúság?
ha a szélesség 5,7 mekkora a hosszúság?
mert elve úgy gondolnám hogy akkor egál, egál esik le:-O
És nekem sem mindegy az ár sajnos ott még nem tartok;-)
és pl, 1 m2 az 1,2-esből,nekem minimum az kell 720+ 100( hegesztés/m2)-820 ftm2 + áfa
Ezt én is így számoltam Neked, csak néha keskenyebb fóliával. Oszt biza az átfedést is ki kell fizetni, szóval amikor jön a "csak az elfogyasztott anyagot számolják", akkor az úgy történik, hogy ahány tekercs elfogyott, de hulladék az minimális, mert azzal foltoznak, meg nálam igyekeztek minden centit hasznosítani.
De szintén zenész :-) Vagy attól függ, lehet jó felé is matekozol, csináltam én már mindent, kocsmatopikban éppen most írom az élettörténetem, de nem találtam meg a PECSÁs fotómat, mikor a tetejét építem a technikát fiatalkoromban.
nekem is mondták: az átferdések miatti tényleges szélességek: 4,3; 5,7; 7,2. Ez abból adódik hogy 1,5 méter széles darabokat toldanak össze.
Példának okáért a 0,8 mm fólia esetén ha egy 6x6-ost veszel a webáruházban akkor az 43.000 forint, ugyan ez az "őstermelőnél" 7,2x7,2-re növekszik, ami így 36.000 forint, tény azonban hogy így majd' 16 m2-el több fóliát kapsz (akkor is ha nincs rá szükséged!)
1 mm-nél ugyan ez a képlet 50.000 vs. 43.500 HUF-ot eredményez.
Tekintettel hogy nem mindegy, kijövök-e az 5,7 széles fóliából, vagy kell a 7,2-es na ezért akarom megmérni pontosan, azért az ár jelentős különbséget mutat!
Figyu neked meg ezer meg egy a dolgod, be vagy táblázva 0-24 óráig ne futkozzál már, majd megoldjuk:-)meg vagy tudsz járni errefelé vagy nem:-((ne pattansz olyan könnyen:-(
Igen-igen, ámbár most hogy telefonon beszéltem velük kezdenek nem szimpik lenni...Az ár halad szépen felfelé, és a mértere gyártás egy kicsit durva megfogalmazás, mert ha én spec 5X5 métereset szeretnék abból csak mert a hegesztés meg amnittomén úgy adja ki ne legyen már 5,70X5,70-es vagy akkor ne mondja már nekem hog ymértere gyárt....
meg ugye ez nettó, ár vagy bruttó ár...Konkrétan kérdeztem de választ nem kaptam normálisat legalábbis.De még mindíg ők a legolcsóbbak...
Nekem meignt intézni kell úygis, cseréljünk már telszámokat odavissza, ha magyarlibának is kell, akkor én jövő héten megyek Sicofol felé, el is tudom hozni, oszt egyben körbefutároztatlak Titeket. Vagy legkésőbb júni 28-án megyek arra vidékország felé, vagy a valami.
Szóval ha ráér akkor jó, úgy gondolom nincs akadály hogy a szállítmányozás költségein osztozzun. Ezt még pontosíthatjuk majd ha kezd aktuálissá válni...
Én nem geotextilia szendvicset csináltam, hanem abból varrtam ültetökosárkákat és nálunk abban vannak a növények, kivéve a tavirózsa, ö müanyagedényt kapott. Ha a halak turkálnak, ellöködik a köveket akkor látszik egy kicsit. Ezen a képen ez jól látható. Mindamellett szeretném megkérdezni, hogy a tavinövények tetveivel mit csinálhatok?
nem veszed el a kedvemet:-) meghallgatom a véleményt, de úgyis úgy csinálom ahogy én szeretném.A mai szőnyegek annyir aműanyagok hogy nincs az az isten aki elrohasztja:-))) legalábbis az elkövetkező nemtudom hány évben:-)de majd meglátom, most nem ez a legnagyobb problémám:-)sokan tesznek alá...
A fólia fölötti geotextil-t nem én találtam ki, de elképzelhetőnek tartom hogy valaki így csinálja.....én nem így fogom, nem hallottam még, de attól még lehet...
Sziasztok! Készülget itt is nálunk a kerti tó! Növények mennek bele ezerrel, halakon gondolkodunk! Mit lehetne, hány darabot? A tóban a fólia 8*6 méteres van másfél méteres mély része is. Duna mellett lakunk, pecások vagyunk, így onnan lenne szerválva a hal, mit javasoltok és mennyit! Díszhalak már vannak a kisebb tóban a nagyba keszeg, sneci kárász esetleg ha lesz egy-két ragadozón gondolkodunk! Vélemény?
Én is csináltam ilyen geotextilia-fólia-geotextília szendvicset. 2 nap múlva szétszedtem, a belső geotextilia kikerült. Ugyanis ha nincs leterhelve és teljesen leszorítva, olyan gyönyörűen lobog a vízben, mint a győzelmi zászló. Mivel agyag tavat csináltam, a fóliára ráhánytam az agyagot, bele nádat sást meg minden egyebet edények nélkül. Lekopogom, eddig még tarja a vizet, pedig csak 0.5-ös Gardenaa-s fóliám van.
Nem akarom elvenni a lelkesedést,de ilyen badarságokat nem érdemes csinálni.Nem kell oda más csak geotextília és arra a tófólia.A sicofol fóliáját úgy képzeljétek el(legalább is szerkezetileg) mint amit lehet kapni a legvékonyabb linóleumot.Ha alápakolsz minden szemetet annak semmi értelme.Arról nem is beszélve hogy most még "friss állapotában"elég rugalmas.Szépen felveszi a meder aljának alakját a víz nyomásától.Azért ő is öregszik és rugalmatlan lesz.Az aládobált szőnyeg elrothad és ezért feszülni fog.Felülre pedig igazán nincs értelme textíliát tenni.
nekem sem sürgős, még egy kislóvéság várat magára, lehet te lőbb megleszel:-)de akkor is intézkedem:-)
nekem simán belefér akár jó hónap is, nem hajt a tatár...( nem szívesen veszem meg duppla áron itt a környéken a sokkal vékonyabb fóliát)így meg lehet egy két ezresből megvan a fuvarunk fejenkét, még az is bőven oké.Sopron meg egy ruccanás csak:-)
én is gondoltam a felesbe hozatalra, de nekem még legalább két hét mire a mederből elsz valami, addig biztos nem hozatok. Az elhozatalt egyébként valszeg meg tudnám oldani mert a munkahelyemen sok futárcéggel dolgoztatunk és biztosan meg tudom bízni valamelyiket hogy vegye fel a csomagot. De mondom, ennek még kell egy kis idő.
Így képzeltem ,de még nem láttam:-)) ennek ellenére lehet hog ycsinálnak iylet, lehet természetesebb hatást fejt ki ha ott van és megtapadnak rajta acuccok könnyebben mint egy csúszós fólián, de elég fura számomra:-))))
mert nekem visszaírták a postai utat és a futrát is, de mivel nekd azt mondták csak ha te elintézed ,nem igazán vagyok biztos abban hogy el is küldik:-)
Mikorra tervezed amúgy? mert lehetne együtt hozatni fele fele költség alapon, Sopronba az elkövetkező időbe meg lehet minden hétem megyek és elcuccolnánk......
Nem hallottam, de ha úg yvesszük az az anyag elég puha , és elképzelhető hog yha az aljára teszi és úgy a kavicsok stb... könnyen belegyökereznek a növények és nem szakadnak ki...de ezt most csak úgy elképzeltem....én ezt még nem hallottam, ( az ültetőzsákok is ilyenek, legalábbis én ilyet láttam a vitnyédi gazboltban)
Le. De mivel bizonytalan vagyok a tényleges méretben, előbb a medret kell kiásnom. Egyébként holnap épp Pestre megyek és el is hozhattam volna... de inkább előbb kimérem. Aztán vagy elhozaton vagy elhozom magam.
Időközben eszembe jutott hogyí még korábban szereztem egy csomó kerti pavilonhoz való ponyvát, olyan 3x3 méteresek, jó erős, vízhatalan nem szakadó anyagból. Azt tuti alája fogom teríteni, lehet több rétegben is, azon már nem jön átal a vakond.
Beszéltrem egy környékbeli szakival aki tófóliázással foglalkozik hivatalból. Ő azt mondta hogy nem csak a tófólia alá hanem arra rá is terít geotextíliát. EZ TéNYLEG ÍGY SZOKÁS?
Én is tolok fél képet a tavacskáimról. A kisebb tavat három éve építettem (a képen közelebb lévő), de most építettem mellé egy nagyobbat. Jelenleg még kopár a partja, de alakul. :)
A másik képen a kedvenc aranyhalam van, meg néhány pirosodni nem akaró aranyhal szaporulat.
Nekünk egész koratavasszal pusztult el néhány halunk. Akkor nekem is azt mondták a fórumozók, hogy tavaszi hasvízkor. A kakasport állatpatikában, állatorvosnál próbáld beszerezni. Mi valamilyen fertötlenitöt tettünk bele, a pontos nevére már nem emlékszem, mert nem én vettem, hanem a férjem. Nekem is azt jósolták, hogy valószinüleg a többi is meg fog dögleni. Hogy lekopogjam azóta a többiek jól megvannak nem történt semmi. Ezt csak azért mondom, hogy ne szomorodj el, ne add fel a reményt. Nálunk ez a jég olvadása után történt közvetlenül, és 4 hal pusztult el.
Sulyom-nak hívják a drágát.Igen nagy területeket képes meghódítani és a termése ehető.Állítólag olyan íze van mint a szelídgesztenyének és úgy is kell megsütni.
http://www.vmri.hu/fish/pdf/MOHOSZ-Halbetegsegek.pdf 14.oldal.Te is biztos fogtál már ilyen fertőzött halat.Én erre gondoltam.A mellúszó melletti nagy fekély miatt.
hát hogy őszinte legyek ott igazából sem árnyékot sem vizet sem kap néha meg locsolom ahogy a többi virágot is aztán ennyi, úgy nézki alapból jól érzi magát
(kicsit off: a fenyő alatt iszony szárazság szokott lenni, még esős időben is. Sokat kell locsolni, és akkor remekül érzi magát ott a páfrány. Nézz be az "árnyékkert" topikba!)
Na ezértis megéri ilyen,olyan "pocsolyát"létrehozni mert vonzák az ehez hasonló gyönyörű élőlényeket rigó,kacsa,cinege stb...hű ,és a páfrányod is milyen gyönyörű az enyém mindíg (már többet is ültettem)elsatnyul:-(pedig árnyékba fenyő alá ültettem
Körben kb. fél méter szélességben, de tavon kívül is, mert ott is kapnak elég locsolást a gazok. Jövő héten lesznek szebb minőségű fotók, már rám lett szólva, hogy töltsem az elemeket :-) Aztán tavirózsán már 14+ virág van, alakul ez...
Ha kosárban van, akor nem tudod kiszedni, max. ha leoperálod a kosarat. Ha műa.vödörben, akkor is próbáld kiszabadítani, abból talán könnyebb. Ilyen kis tavat nem érdemes szervestrágyázni, visszaüt a dolog, nagy algaboom lesz ! Van abban elegendő tápanyag.
Szerintem minél gyorsabban szedd ki. Én is trágyás földdel ültettem el a tavirózsákat, szeretik. Csak a trágya ne érintkezzen a vízzel. Tegyél rá homokot, kavicsot.
hallatom olyant hogy a lótrágyától megbolondul a tavirózsa és elkezd nőni mint a bolond gomba,mit gondoltok erről? véleményetek? most épp mezt ki próbálásom alatt áll direkt tavirózsa nevelés szándékából külön hordóba és halak nélkül káros lehet a lótrágya a halakra más növényekre? kíváncsi leszek mi lesz a trágyázott tavirózsámból
jaja a kacsa az műanyag :D én is mihamarabb beindulnak a tavirózsáim,j ha és képzeld pár héttel ezelőtt egy igazi kacsa pár meg jelent a kertben egy ien kis gyerek medencében mutassak képet róla?
Köszi az írásokat. Erre mondják, hogy jólnézünkmiki. Még a szitakötőben kiegyeznék. A galand féregre nincs gyóccer? :-) Teljes állomány csere. Mármint a csere egyik része magától megoldódik, de a pótlás? Azóta van ez a probléma, mióta vettem a halasnál a gülü szeműket. A konyhában lévő gömbakváriumos is felfordult. Azt kellett volna megvizsgálni. Mindegy már. Úgy látom lesz vizsgálati alany mostanában. :-(( 'cakát
Ki van zárva, hogy ez a baja. Az enyémeket is csak délelőtti nap éri, de a levelük burjánzik nyáron. Kicsit később indulnak be, meg kevesebbet virágoznak, mint szeretném, de a leveleik nagyon nőnek.
Szerintem tápanyagban lehet inkább hiánya. Edényben van?
hát ez a baj hogy ennél több nem is lesz sajnos évek óta ez bajom hogy nem akar szaporodni se levél se virág alig nől ,én attól tartok hogy nem süti eléggé a nap a tavat mert amint látható gyümölcs fák felfogják az egész délutáni nap sütést és szerint ez lesz a gond hogy nem tud fejlődni a tavirózsám a fény hiány miatt mert ami süti az kevés neki szegénynek
így néz ki a tavam így májusba már csak a tavirózsák hiányoznak mi a véleményetek róla? úgy az összhangnak?folydogál patakból sziklákon keresztül a víz egy kőből egy szőlő présből van egy szökőkutam meg csak egy ami keringeti a vizet Szerintetek jó így vagy zsúfolt ?
Szia! A halak valószínűleg valamilyen behurcolt betegségben hullanak, ilyen számtalan lehet, látatlanban nem lehet okosat mondani. A dögök, amig a keletkező gázok fel nem hozzák, a fenéken hevernek, addig minden megkóstolhatja őket, a ráktól a rovarokig, de az apróbb halak is kikezdik. Az egyik képen a sebzés szitakötőlárvára utal, da ezt sem lehet képről megállapítani. A kopoltyúférgességnek mások a tünetei, mikroszkópon kenetből jól látható. Emberre nem veszélyes, ahogy a többi halbetegség sem. Nálam a csukák elintézik a legkisebb gyanús jelre a beteg halat, nem is láttam még.
Hát igen a tél még messze de így legalább már az első fagy előtt gondoskodom levegőztetőről,és egy halam sem fullad meg:-)és,már egyel okosabb vagyok.más>az anyum a szomszéd telken lakik,és neki történetesen van 7 cicája,és én is gazdija lennék egynek...na én az a minden állat szerető vagyok na,de kinek a sóska kinek se...szóval mi az a macska riasztó izé,mert nem szeretnék nekik szedd magad éttermet nyitni:-)
Hát ha az van amire gondolok akkor nem irigyellek.Van egy féreg aminek nem tudom a nevét,de a nagy csaszik majd megmondják.Olyasmi mint a Galant féreg,csak ez bordó (olyan giliszta színű) Arányaiban sokkal vékonyabb mint a Galant.Általában a kopoltyú környékén beeszi magát a hal bőre alá.Ott élősködik szépen megnő,majd kirágja magát onnan. Nézegesd a halaidat.Ha találsz olyat amelyiken egy bordó folt van azt szedd ki.Ha a foltot megnézed közelről akkor látod hogy egy kis féreg szorosan feltekeredve.Ez bent van a bőr alatt csak egy szikével tudod kivágni.
Hali! A szakirodalom (és a gyártók) részleges vízcserét írnak elő.Szerintem meg nem kell lecserélni semmit.Ezek elég makacs betegségek és ha nem sikerül kiirtani őket rendesen akkor újra fognak fertőzni.Lehet hogy a halaidnak rosszabb lesz a közérzete és az alsóbbrendű élőlények kipusztulnak,de ez legyen a legnagyobb baj.A gyógyszer lebomlik és helyreáll minden.
Jól gondold át, mert akkor át is kell mindent tisztítanod, és fertőtleníteni is....
halacsokat meg figyelni...lehet mind el fog pusztulni, bocs hog yezt írom, de ha semmi szer nem jöhet szóba és már bennük a fertőzés benne van a pakliban:-(
Szóval kerti tavam nincs de azért őár évtizede horgászként járok vízparton... nem hiszem hogy a többi hal rágja ki. Szerintem nézd át a még élő halakat nem találsz-e rajtuk valami sérülést és leginkább a tavat, nem költözött-e bele valamilyen jöttment ragadozó (nem hal) ami elkapja a halaidat.
Az is lehet hogy patkány vagy hasonló kis emlős jár rá, ezek közhiedelemmel ellentétben belemennek a vízbe, de akkor más halon is találsz nyomokat, amiket rosszul kapott el és meglógtak.
a hal"hús" állapota is sokat elárulhat, ill. ha van hozzá gyomrod akkor a belső szervek színe/szaga/állaga. A pusztulás időpontjáról a kopoltyúlemezek színe árulkodhat. Ha már halvány rózsaszín (se) a s színe akkor valszeg több mint egy napja döglött.
Hasvízkór ellen gyógyszertárban lehet kapni NEO-TE-SOL port 50 g-os kiszerelésben! Benedvesíted a tápot, rászórsz a porból, összekevered, etetsz vele! 3-4 nap után már nem terjed a betegség! A köznyelv tudatában "Kakasos por " néven ismert! 700-800 Ft körül van! A használati utasítás ír a halak hasvízkór elleni adagolásról! Másik csodaszer az FMC! Kereskedésben nem kapható, készíteni kell! A Kois fórumban írtam, hogy kell készíteni!Pasaréti-Pethő- Illyés AKVARISZTIKA c. könyvében leírják ,hányféle betegségre jó! Nagyon tömény oldat, 1 liter 80m3-es tóba elég. Kb.4-5 ezerből megvan! Szanki
helló mikor nálam betegek voltak a halak vagy egy meg halt vagy valami történt akkor vettem tófertőtlenítőt meg metalinkéket és ez buritottama tóba persze annyit amennyit kellet ha amint látom nagy a a baj akkor Dezinfektet( zöld lötyi) nálam ezek váltak be elég jó szerek ezek ezt raktam bele én
Igen ő volt az:-( szegényke, és most a sors fintora hogy neked is pusztul pár hal:-((((
nem tudom ez nem úgy néz ki mitn ami bomlásnak indult és miért enné meg a többi ilyen tudatosan ott, azaz miért nem csípkedik több helyen????
Segítenék de nem megy:-( szerintem ezeket a dögicéket nehéz gyógyítani, akár darakóros, akár más van a háttérben elpusztul:-((((csak pénzkidobás a sok kacat, inkább lecserélni és a sok vegyszer árárn frissíteni az állományt:-(
Érzésre azt mondanám, a Koi-k lelegelik majd mindet. Persze a puding próbája az evés, nálad lehet hogy nem habzsolják majd annyira. A lencsével kapcsolatban, csak óvatosan. Én már egyszer sikeresen behurcoltam vele egy rakás piócát. Itt sokan azt mondták, hogy ez a természet rendje, de én uuutálom, ha rám tapadnak. Azt meg hogy a halak megeszik, nem venném biztosra, mert nálam sok a hal többek között compók mégis képesek voltak elszaporodni. Szóval nézd át rendesen, mielőtt beleteszed. Ez érvényes minden gyűjtött növényre, állatra.
Rucaöröm csak az idén került a tavamba, nem tudom mennyire szapora ilyen körülmények között. De majd jön valaki, akinek több éves tapasztalata van, és segít.
Ő volt az, akit maceráltam a helytelen írás miatt? A tegnapin nem látszott semmi. Azt körbe úszáskor vettem ki. Még akkor élt. A tegnapelőtti és az előtti ugyan ilyen volt. De lehet, hogy a többi rágja ki. Ugye nem biztos, hogy a dögöt azonnal látom. Elég sok növény van, el lehet ott napokig. A fene tudja, lehet ott most is.
Szerenád? Ének? Na, akkor kerül elő a Fassenkugel által alább említett légpuska mivel férfiú lennék :-)))))
A patak persze mesterséges, de nem szivattyú hajtaná. Erre egy sokkal jobb megoldást találtam ki, ami nem jár zajjal, szépen ki lehet alakítani. Csak egy ügyes ácsot kell szereznem majd ja, de ez még titok... csak neked árultam el
hali. ujra segitséget kérek cserélhetek vizet a toba? ill. teljes vagy részleges legyen,betegség van a tavamba hasvizkor. 10 elpusztult halnál tartok. nem kapok semien gyogyszert, nincs valami házi készitésü szer. A részleges viz cserénél ki szedjem a halakat? ill. a növényeket. A tavam 4mx5mx80cm
((((Látod az a szerncsétlen cosso is ilyen kétségbeesetten próbálta megkeresni a baj forrását és a gyógymódot és mit kapott a fejére:-(((((ő is a halát féltette:-( na ez votl a zárójeles:(
Sajnos nem tudok seígteni, de valami olyat olvastam ,ha valami férgessége van akkor a többi ha kirágja vagy hasonló, de ezt ne vedd kp-nak,,,,nem tudom sajnos:-(
Mennyi eddíg a mínusz halügyben és mind így pusztult el?
Még jó, hogy nem vittem hínárt senkinek. Addig míg nem tudom az elhullás okát és nem áll meg, nem tudok növényt adni. De halat se hozok sehonnan. Főleg nem kereskedésből .
Emberek Mondjátok már meg mit csináljak. Ma megint taláéltam egy döglött halat. Ki van rágva a lágyrésze. A többiek rágták ki elhullás után vagy valami eszi a halakat. vagy mit tudom én. MICSINÁJJAK?????? :-) Sajnos a technikám csak ilyen képet enged. Hiába makrózok.
:-))) Nekem nincsenek ekkora halaim, de van pár ami veri a fél kilót. :-)) A macsek, és halvadászat szemtanuja voltam nem rég. :-) A macsek figyelt-figyelt avíz parton, majd a Koik hatalmas fröcsögéssel lecsapták vízzel, én meg nagyot röhögtam csendben...:-))) Nem hülék ezek a halak, sőtt... :-))
bocs, elvoltam egy kicsinyt. Szóval a kezdő csomag, aranyhalak pár subukin meg néhány koi de azok még tényleg kicsik. A lencse mennyiség megriasztott, honnan szerzek én ennyit ha így szeretik? Marad azért árnyékolásra is? Holtágakon lehet látni vízenúszó kb 5-6 cm átmérőjű leveles növényt, ha vadon szedem mehet? Vagy a rucaöröm nevű úszónövény, bár erre ahol van, panaszkodnak mert nagyon elszaporodhat nehéz kiírtani.
A ház udvarán lenne a tó, szigettel, mocsaras résszel, meg patakkal. Még a házat is körül szeretném venni vizesárokkal. Ha áramot vezetek bele, akkor még riasztó sem kell :-)
Lesznek gondok vele, de hát ugye aki elszánt Például, ha a házon kell valamit javítani, akkor nem állvány kell majd, hanem csónak :-)
Úgyis ez az én bajom, akár mennyire is utálom a macskát, soha nem tudnám bántani, sőt ha nagyon muszáj, meg is simogatom, de azt már csak tényleg ha nagyon muszáj, és nem árt előtte sokat inni sem:-)))
csak a tavcsomat hagyja békén,meg a tekiket....bezzeg a kutyánkhoz nem mer odamenni a betyár----
Óvatosan a fenyegetőzéssel, mert vannak itt nagy-nagy macskabarátok is . volt ám már erről vita
Nálam egy ultrahangos macskariasztó próbálja felvenni a kesztyűt ellenük. Talán azóta kevesebb a macsek. De volt már, mikor a készülék előtt halászgatott békésen talán süket lehetett .
macsak ja:-( tök nem szeressem őkat:-( már a tekit is cseszegeti a kertben valami nyakörves szomszédmacsek:-( mindíg kiuggrik gyorsan mikor meglát,de ha egyszer elkapom akkor retesz:-)))
Milyen halaid vannak? A halak általában imádják a békalencsét, nem tud túlzottan elszaporodni. Nálam tavaly, a két vödörnyi hozott lencsét ami vagy 10m2-en terült szét néhány nap alatt felfalták
Kösz, de a tájolás olyan, hogy elég ..arul nézne ki. Növényzettel való takarásban gondolkodom. Van vízijácintom jól is bokrosodik, kolokánt nem tudtam szerezni még. Békalencséből mennyit lehet beletenni(az is árnyékol), csak nehogy átbillenjek aztán megfulladjanak a halak. Szűrő, csobogó megy néha szökőkút is.
Hú . ha tudnád mennyi tervet készítettem rajzoltam . Aztán fogtam az ásót és minden sokkal könnyebb lett csak az ásás volt nehéz :-) Bármibe lefogadnám, hogy mire kész leszel vele, nem is hasonlít majd a tervekhez :-)
Szerintem helyben ragasztva a tavadat, kevesebb mint 30m2-ból ki lehet hozni. Egyben meg 6x6m. De tényleg le kellene mérni.
nekem ott a fehér van:-) ki nemvágom mert gyönyörű, de akkor idébb hozom kicsit a tótervét és megcsinálom a jó mélyen történő kihajtásgátlómat:-))))))
tekire nem lesz gáz, a fikuszt is megrágta ami elvileg mérgező:-(
Tudom-tudom a koi-k:-)) de azok meg már tök lassúak tuti a nayg teknősőöm rmozdulna, az ok hog yaz állatkertbe nem bátja de ilyen kicsi tóban szerintem bepróbálja....Egy kettővel megpróbálhatom majd, ha sikerül akkor is csak pár halacs jöhet:-) de az biztos hogy koik lesznek olyan eszetlen fejük van:-9 meg a lassú aranyhalak is édes kövérek, de azt biztos megfogja:-)
Üdvözletem tavasok! Régóta figyelek,olvasok oszt tavasszal csináltam tavat a sivatagban. Ahogy melegszik úgy érzem lesz baj. 5x3x1,2-es a tó van benne növény meg hal is kb 30, de az áldott nap reggeltől estig süti. Parkosításhoz nekem már nincs időm sajna. Tudtok valami más megoldást?
A virága veszélyes, ha a vízbe kerül. Nálam kissé lilára is festette a vizet. Azt nem tudom, hogy a tekikre hogyan hat. Én minden esetre kiirtottam, és bokrokat ültettem helyette.
A tekik már nem bántanák ám a nagyobb Koi-kat :-))))))
ne mááááááááááá, tök beterveztem oda, igaz messze nem ér a tó fölé az orgona, kb másfél méterre lesz tőle,de most nagyon bekeserítettél, azt hiszem akkor leteszem a tanyán lévű hullámpalákat orgona ellen mélyre:-(
Akváriumi levegőztető, fél méterre belelógatod, kész. Meg visszaolvasol, meg úgyis soká lesz, majd télen még megkérdezik vagy húdesokan. Egyelőre ez a legjobb befagyásgátlós cucc.
Elég érdekes, ha több padka van, akkor bele kellene számolni, ha valakinek teknője lesz, ahogy azt illik, akkor meg ez bőven túlzásnak minősül. Az rendben, hogy hossz/függő éleket lemérjük, de az a fránya a*√2 azért erőteljes csodákra képes
Fólia szükséglet kiszámítása: Szükséges fólia hossza= Tó hosszúsága + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége Szükséges fólia szélessége= Tó szélessége + 2 x a mélység + 2 x 50 cm ráhagyás + 1 x padka szélessége így tudod kiszámolni szükséges fóliát a kert kerti-tó webáruház.hu-n minden infót megtelálsz..
A klór a vízből pár óra alatt kiszellőzik, pláne, ha porlasztva csapatja az ember a tóba. A lényeg a halak mehetnek a vízbe!
Ekkora tóban a 40db aranyhal valószínűleg ki fog telelni, de azért a léktartás (levegőztetővel) fontos. A halak nem ássák be magukat az iszapba, csak lelassul az élettevékenységük. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor kevesebb táplálékot fogyasztanak. Az aranyhal meg még a jég alatt is sokat szokott úszni, gyakran vészesen közel a jéghez. Ezért ajánlom a légtartást.
Ha tiszta vizet szeretnél, akkor ekkora tóban a halakat alig kell etetned, inkább csak a nyári nagy melegben kell pótolnod a táplálékhiányt. Amennyiben szép, egészséges, nagyra növő halakat szeretnél, akkor bizony oda kell figyelni az etetésükre. Mostanság a viszonylagos jó időben napi kétszer érdemes tápot adni nekik, a testtömegük 1-2%-ának megfelelő mennyiségben. A mennyiség mindig évszak, időjárás, hőmérséklet, halsűrűség, függvénye.
Hal kajának a legjobb a haltáp. Biztosan találsz a legközelebbi díszállatosnál.
Az orgona nagyon terjeszkedő tud lenni. Ha talál bármiféle rést, akkor ott átmegy, és nagyon nehéz kiirtani. Tudom, mert nekem is az van/volt a tó mellett.
A virága veszélyes a halakra! Nem értek hozzá, hogy miért, de nekem minden évben gondot okozott. Ha belepotyogott a vízbe, akkor szinte mindig halpusztulást okozott. Idén is kinyírt pár vörösszárnyút, ezért nemrég kicsaptam az egészet. Érdekes módon azóta nincs baj velük.
sziasztok-segítséget szeretnék kérni,elkészült egy kis kerti tavam és az a problémám,hogy kb 2 hét alatt a vize bebarnul,van benne egy szivattyú ami a vizet keringeti és egy szűrőn is átnyomja de mégis barnul.mit tudok csinálni vele? halak meg növények is vannak a tóban. aki már régen foglalkozik kerti tóval az biztosan tudja mi a teendő,de én még most kezdeném és minden segítséget köszönök.
Nálunk a sarki házban kb. 70-80 cm de akkro sokat mondtam simán ketelelnek, de nem hagyják terészetesen full befajni, mindíg beütik..Ott olyan 2x 2 méter kb. maga a tó rész ,mert megy bele mini folyós tb.. ott 20 hal körül van...
ennek a tónak semmi baja nincsen.nem akvárium,nézz meg egy természetes tavat az is ilyen szinű!az enyém is ilyen barnás.nem zöld ez!ha hullott bele pár falevél az ősszel az is elszinezi a vizet.igy természetes és szerintem nagyon szép!:)
köszi.és akkor mégtöbb kérdés:-)a tó mérete 3,2*4,1,és 1,2 mély viszont a legmélyebb pontjánál csak 1*1 méter az alap terület ilyen kis helyen is is ki tud telelni úgy 40 halacska,vagy mennyi lenne az ideális létszám??a kitelelést ,hogy kell elképzelnem ilyenkor mozognak ,vagy csak befúrják magukat tavaszig??melyik a legprektikusabb hal kaja??hol?,mennyi??hányszor??stb..
Na szétnéztem fólia ügyben és a következőket találtam:
Baumax:
0,5 mm ill. 1 mm-es 4 m széles van,
és van 1 mm-es 8m széles, ennek métere 13000 Ft körül van, kb. 1625 HUF/m2 ?!
OBI:
most jól felhívom a Sicofol-t... megtettem... ő... ki mondta hogy óccsó játék a tókészítés? Senki? hehe... mondjuk lehet el is számoltam magam hogy a 3,5x3,5-ös tóhoz 50 m2 fólia kell...
Sirrra, nem postázzák el a fóliát, csak ha előre elküldöd a pénzt és Te magad leszervezed a fuvart!
Na úgy néz ki a héten meghalasodok:-) sikerűlt kerítenem több tucat aranyhalat 10-12 cm,és 200 körüli per db.Kérdés:az "okos "párom a vízparton mosta a köveket ,és sikerült egy kissebb mennyiségű földet belemosni a tóba..árthat ez valamit a halaknak??10 napja van a víz a tóba .Mehetnek bele a halak??gondolom igen .a klórnak elég 1-2 nap ,hogy elpárologjon!?
keztem összeszedni a dolgokat, és talátam egy 5X 4 méteres szőnyeget, elég "műanyag" beteszem alája, meg vagy 10X10 méteres mezőgaz fóliát, azt terveztem hogy ugye az orgona bokor elé megy a tó, de felásom jól a bokor alá, egy 50 cm mélyre oda is teszek szőnyeget meg fóliát és vissza rá a föld hog yültetni lehessen bele, hogy a növények közé ne hajtsok ki az orgona....bevállalható?
na ez fix. ezt ismerem a "nálam sosem lehet tudni"-t:-))))))))))))
ha te nem vagy, akkor most nem eszetlenedek meg ebbe a tócsinálásba:-)))
(off: lehet kapok két görög tekit:-))
Apa ásott nekem sárga szirmost:-)ez az nem?ablakból képeztem, rülötem hogy túléltem az elültetést olyan hideg van:-( de ha jobb idő lesz hoz még egy ekkora bokorral a másik oldalra,majdnem megúszott a lűkösbe úgy átmosta az eső, gumicselló, ásó eszetlenkedés, szép látvány volt...mögéje a tavacs:-)
Sajnos nem tudom, milyen növény lehet, de nagyon tetszik. Ha esetleg ritkítani szeretnéd, kérlek gondolj rám, és elmennék érte, ha nem laksz túl messze a XVII. kerülettől. Merre lax? :)
Nem nehéz képet felrakni. Kiválasztod a fotót, rámész arra , hogy feltölt. Vársz, 1 pár másodperc múlva megjelnik a kép a hozzászólásod alatt!!!!! , a kép mellett bal oldalon lesz 1 felírat:beszúr, és ha rákattintasz a fotód megjelenik az üzeneted mellett. Aztán márcsak a mehet gomb, és üzenet képpel együtt elkülédve.
nem gyökerezik le csak simán úszkál a víz tetején ha jól emlékszek sárga virága van és nem is nő meg csak egyre több lesz belőle és csak úszkál szabadon víz tetején
Próba csersznye alapon írtam, a sicofolosoknak, hogy mértere készített leplet ( 6X6) vállanak -e postázással előre utalás esetén...aztán majd írnak....egy e-mail-t megér...
ez alkalmas arra hogy a tavam egyik végéből egy kis sziklás emelkedőről vizet folyassak (patakocska avagy csobogó) a tóba? Nem akarok niagarát, csak tényleg egy kis csobogást, hogy mozogjon a víz.
A segitségeteket szeretném kérni,van egy 5000literes tavam,fóliázott 2 éves,sokat szenvedek az algásodással.Ha valaki tud nekem okos tanácsot adni azt jónéven venném.Vízforgató és szökőkút is müködik benne,virágok is megtalálhatók benne.Halak kb-50db van vegyes összetételben/koi,aranyhal,jászkeszeg.subunkin.
Az olyan fóliát nálam férjnek hívják, de ha sokáig halogatja , akkor nekiállok én, a sör nekem is lemegy nem csak neki:-)))))))))))))))
Hogyan megy sopronba??? nem szabvány csomag 1500 körül van, ha lebeszéled velük, előre utalással, postázhatják is......Viszotn ha nagyon akkor tényleg súlya van, azt hiszem nekem úgy mondták m2-re kb kiló....
Nálunk a környéken nem láttam ilyet, Vitnyéden azt hiszem a Gardena van, ott a 0.8-as kerül a 4 méter széles métere 2800 , de messze nem akarok hülyeséget írni, az biztos hogy ott nem m2-re adják, hanem van 4.6.8 métr szélesük, és méterre vágnak....
Két eset lehet: vagy kéred a kiszállást tőlük, helyszíni szereléssel, vagy előre leplesítetted velük, s érte mész. Szerintem mindenképpen kérj ajánlatot tőlük, akkor majd tudsz dönteni. Én érte mentem, nem volt közel, de kirándultam egyet így is fel lehet fogni :-)
Ezután egy napsütötte napon, mikor már jól fellágyult a fólia ketten az 55m2-t a helyére tettük. Ennyi. Ennél nagyobbat már azért kicsit macerásabb, mert van súlya az anyagnak.
Olyan fólia nincs ami a gödröt is kiássa?! ;-) De, vákumcsomagolt plüss vakond :-)))
Én még nem vallottam színt tófólia ügyben, de nekem is Sicofol-os van ja, meg egy ismerősnek is nem túl régi, kb 1,5 éves, de eddig nem volt vele gond... Tényleg jónak tűnik és olcsó
ez tuti tipp! köszi! szőlőnk az nekünk is van, akkor abbahagyom a szomszéd terméskő kerítésének a szétszedését és elnézek arrafelé! A szomszéd amúgy se nagyon lelkesedett...
Mi tavaly nagy köveket a Lila tehén mögötti köfelytöben vettünk. Sopron és Kópháza közti félúton. Ezek viszonylag nagy terméskövek. Ha jól emlékszem 4200 volt köbmétere. Oda lehet menni megnézni, sorompó van, ha tetszik ott egy tel.szám és felhivod. Tavaly igy müködött a dolog. Kisebb köveket pedig mi a szölökben szedtünk, ott sztem a gazdák úgysem mérgesek ha az ember elviszi a 10-20 cm-es köveket. Ennyit tudok mondani.
well... ő.... Sopronban lakom, nem tudom hogy ez az a hely-e ahová csak úgy elmennek emberek fóliát heggeszteni...? Persze itt van pl. a sörgyár is, ami már magában megéri, reggelente friss maláta illata lengedez és néhány elenyésző templom ill egyéb torony mellett rálátás nyílik a sörgyár víztornyára is, ami megnyugtató mert ha az ember eltévedne, akkor se fog szomjan veszni toronyiránt...
Attól függ, Obiban sikerült már nekem occsón lőni jó Gardena fóliát, de akkor a szokásos topik favoritja, a Sicofol 1-1.2-es, aztán kész is, meg occsó, meg ja.
Az 1,2 mm vastagságú fóliát ajánlom, az mindent kibír, melegben is hegeszthető. Ha kész a tómeder (hol is van ?) szóljál és megbeszéljük a fiúkkal, hogy mikor tudják beszabni. Jobban jársz, pláne, ha szabálytalan alakú, ha a helyszínen illesztik, mert csak a felhasznált anyagot kell fizetni, így a garancia is 10 év. A részleteket, kérdéseket magánban megbeszélhetjük, emailem publikus.
hátt... nincs sok kérdésem, a leendő tavacskámhoz kőne fólia. A tó szabálytalan alakú, olyan 3-3,5 méter oldalakkal, 5 m átlóval rendelkezik, tervezett legmélyebbpontja 1,2 m, átlagban olyan fél méter...... ehhez kell a fólia, de amúgy nem tiudom milyen, azt tudom hogy eléggé gyökérgazdag a talaj a környéken mert sok a fa! Mit javallsz?
magán kézben van az Iping, napijegyes, jól ismerem a tulaj lányát ;-) tele van hallal egyébként.
Kő/kavics ügyben épp arra jutottam hogy lemegyek a Szigetközbe, mondjuk Doborgazsziget környékén a hallépcsőnél annyi kő meg csodás kavics van hogy csak na... meg előkészítem a nyári kenutábort.
Meg lehet bízni az ilyen OBI/BAUMAX stb... fóliákban? Vagy inkább nézzen mást az ember ha jót akar?
Az Iping:-) a drága Iping, oda jártunk kölyök koromba fürödni:-)Ott pecáztál? Nem maszek kézbe van már? még a tulajt ismertem ,akkor ezek szerint már szabad a pálya? Jó voltam ott vagy 8 éve:-)
Undon van a falu végén egy nagy tavacs, a part tele maroknyi kavicsokkal , hogy szabad-e hozni nem tudom ,én csak kis szatyornyit hoztam:-)Ha ezen kívül te találsz valamit nekem is szólj:-) Itt van nálunk kavics kitermelés a közelben de elég zúzós árat kérnek:-(
Esetleg Ferőrákos környék?????
Fólia mérte:
Hossz: Tervezett tó hossza ( + partráhagyás egy 60 cmm) + tervezett mélyseég X 2
Széellésg dettó: tervezett szélesség hossza( 3 ráhagyás egy 60 cm) + tervezett mélység X2
Helloka Földieim! Én Sopronban építem a tavam, itt vagytok a szomszédban! Kapuvár az Iping tóval együtt a szívem csücske, a hét végén is ott voltam pecázni...!
De ha már így összekadtunk, mondjátok csak, honnan lehetne szép nagy köveket szedni a tó oldalába? Kavicsot azt még lelek meg kisebb köveket is, de kéne pár szép darab... ma körbeautóztam Sopront Görbehalomig meg vissza, de semmi épkézláb nem került a szemem elé.
Ami a tavirózsát illeti, a nagybátyám most cserét füliát a tavábam és ő is megfelezte az állományt, de ő valahogy a gyökerét (vagy legalább is egy részét) is kivettel, most valami vizes-földes ládában van és virul tovább, alighanem majd nálam köt ki!
Hogy lehet meghatározni hogy mekkora fólia kell a tóhoz?
A visszahajtóst akkor levágtad mit mondok, de ha eleve merev drótból van az elekírtés akkor azt is visszahajthatod...tuti recept, mert ha el is indul és fel is ér onnan ő nem tud átkapaszkodni mint a spiderman:-))))muszáj volt ötlenem mert enyém nem Zizi és megszökne:-))
Köszi a rózsák nevében, van 50 tő rózsám:-)))) gyönyörű lehet a tied is:-)) majd tegyél fel képeket:-)
na látod most hogy mondod, ott is megy rögtön a falu előtt egy patak, de hogy az micsoda????A lovarda mellett majnem, ott nem is vettem még észre, na csütörtökön arra megyek mert a gazboltba megnézem a fóliát, meglesem a növényt is, tuti van:-)
nem ,,,,, Kapuvárnál, ki a vasútátkelőnek és Babót felé, félúton. rögtön az út alatt meg yát, és feltűnő, mert tövekbe nagy darabok nőttek, elég hossza a part mellett..
Anyukám Kapuváron nött fel, és már többször mesélte, hogy Vitnyéd és Kapuvár közt van egy patak (a nevét nem tudom) amiben vastagon nött régen a sárga liliom.
Gondoltunk már rá hogy elmegyünk megnézni, ezért kérdezem, hogy erröl van-e szó.
Hű ezt most ??te??...ezasztán kimerítő ismertető nagyon köszi!!És amit a teknőshöz írtál az a drót vissza hajtós ötlet egy kis hegesztéssel elég könnyen kivitelezhető.off gyönyörűek a rózsáid,én is odavagyok értük nálam most kezdenek nyílni 5 rózsakapú ,3 hatalmas bokor,és sok fial tő nem dicsekvés:-)de meseszép...
Jajj bocsának, itt Kapuvár mellet a határba egy kis méternyi széles kis patak, van ott minden és néztem ott a parton van, így én is elültetem, nád, ez a nőszirom, sás, békalencse, meg még valami úszó izé de azt nem ismerem:-(még hínár is:) ja meg pióca:-(((
Most vettem észre mert kitakarították, de már szépen visszanőtt minden:-)csak Jahno ismeri azért nem részleteztem bocsánat....
Írtam már, kövirózsa, virágot is hoz, terül is, takar is,borostyán is hamar befutja, és csak vágni kell ha nem szeretnéd hogy a stég is totál be legyen nőve:-)
moholyos madárhúr 1, hamar terül szép virágú évelő, takar:-)
( pázsitviloa, kép nincs de szép apró terülő lila virágú)
lángvirág 5. szintén szépen terül .évelő
mohalevelű kőtörőfű 7. évelő a 8-as ugyan olyan csak fehér,
( varjúháj zöld laposan terülő, sárga virágú, nincs képem róla:-(
Kövi varjúháj 9. sárga virága lesz, nagyon igénytelen terülő évelő
a többinek nem tudom a nevét, de sima sziklakerti éveleők nagyon igénytelenek, és 200-250 ft darabja....
3-as rózsaszín apró virágú
4-es inkább bokros de nagyon szép, télen is ilyen ha jól emlékszem
Szerintem a tövénél kellene szétszedi, de mivel nem mai csirke a tavad...így tök elterülhetett a gyökere, azaz vagy szészeded vagy hagyod békében.Kiszedsz pár gyökérrészt hajtással meg sem érzi:-))))))))))))))Kb. újra kellene ültetned hoyg megint ritka legyen..( megjegyzem nekem tetszik ha tele van:-)) meseszép:-) inkább örülj neki:-)
ne is mondd, csütörötkön megyünk Sopronba és elvileg néz nekem fóliát:-) már a 4X 4-estől ott tartunk hogy 6X 6-os:-))))))))))))))))))Mire képes a női vonzerő, gonosz vagyok mi? de nagyon szeretném:-)
Képzeld ma este megyünk a lűkös mellől az a sárga nőszirmot hozni, tele van vele:-))))))
A gyökérrel nem tudom mi lesz. Őszig ráérek :-)) Most annyit csináltam, hogy ritkítottam a leveleket. Biztos azért, mert jobban férnek, nagy férfitenyérnyiek lettek a virágok. Már nem akarok itt képekkel púposkodni. :-))
Tudom tudom neked is nagy dilemmád:-))))))))))))))))))))))) már lassan képbe vagyok veletek ki kicsoda mi a kedvence milyen tava van, de hogy melyik topic:-)))))))))))))))
Nincs az nyolcvan centi. Egy tömegben lévő tavirózsa gyökér kb egy méter átmérőben. Na ezt az ősszel ki kell venni, de hogy az hogyan lesz, még nem tudom.
Na, akkor erről mesélj már kicsit, mit kellett szívni előtte, hogy nekilásson az ember, búvárszemüveg, békapipa, sörmennyiség, anyós fenyegetése, mittomén?
Nekem is iszonyatosak a rózsáim, valamit kellene kezdeni, de csak a leveleit, meg a virágait nem szívesen bántanám. Vagy menjek bele, leveleket tizeldeljem meg?
Többiek közül csinált már valaki ilyet?
Amúgy amit múlt hétvégén szétbombáztam rózsákat, aztán tippeltünk, hogy megdöglik-e avagy sem, azok már virágoznak is, így gyanítom annyira nem sínylették meg a dolgot. Én meg egyre bátrabb vagyok, egyszerű ezt szaporítani.
Ja igen mindent megeszik ami mozog:-) éti csiga, spanyol csiga, egyéb puccér csiga, ha zöldség kell akkor uborka és saláta levél ,ami finom húsos...vettem neki fagyasztott halat, 330 ft, kb 30 db, ujjnyi méretűek kisebb,nagyobb...ha két naponta esznek egyet-egyet az már jó, de én naponta adok valmit, hol ezt hol azt,,, gépsonka, párizsi, csak a zsírosakat ne, csak színhúst inkább...Jah és giliszta is fini:-)meg a bogarak amit esetleg a lakásban fogunk...
Hát nem tudom, éppen írtam valamelyik tavasba nem tudom a kettő közül melyikbe, hogy azt hiszem ellopták az egyuiket, de meglett:-( de az is lehet kogy kimászott, enyém kerítés mögött van csibehálóval felvértezve kb 60 cm, lehet azon is kimászott, VISZONT, ha a tetején az elkerítésnek derékszögve a kerítéstől azaz vizszintbe a földtől teszel egy kis 10 cm.-es kis drótot megoldást, tuti visszapottyan....én most még mélyítettem a belső részt de törekedj arra hog yminimum függőleges mert különben dobbant:-(
Kúszó növénynek ígérem utána nézek, de most nagyon kölyköznöm kell:-) varjúháj és kövirózsa mi szépne fed és terül, de ífgérem este írok még:-)mert megvan a könyvem csak elő kell keresnem:-)
Én apának csak megpendítettem házassági évfordulónkra a nagy tavat, és máris belendített egy láda sört rá:-OO Mi lesz ha ásnia kell:-))))))))))))))))))))))))
jajj ilyeneket ne linkeljél már be:-((((((((((((((((((((( én nem gondoltam hog yez eg yvéred, neklem nem kell iylen szitakötő izé:-((((((((((((((((((((((((((((((((
Járok én arra sűrűn. Csütörtökön is kéne menni sőt kell is, de az kényszerűségből vonattal lesz. Ha kész lesz a kocsi és megyek, arra nem felejtelek el.
:-( azt hittem könnyebben benn lehet tartani őket.A plexi elég drága mulatság lenne...és partra vonatkozólag,én is legszivesebben besűlyesztettem volna de hegyen lakunk,és ha nagyobb eső van akkor csak így tudjuk elkerülni a vissza mosódást...marad a kavics és a növények gyakori felezése..ja ,és nekünk is van Gyáli érdekeltségünk.történetesen az anyósom.. elég gyakran járunk arra azuram tősgyökeres Gyáli:-)
Tekinél sosem tudhatod, 40 centis függőleges üvegfal az már jó lehet, azon nem bír megkapaszkodni. De Fürtöskénél a sövény tetején is csücsült már a teki, meg hasonlók. Elég jó szabadulóművészek, kitartóak, meg mászni is tudnak.
Köszönöm teljesen érehető voltál...viszont egy két kúszónövény nevét szívesen venném mert a növényekben sem vagyok otthon.Te milyen fajtát gondolnál a stég mellé??
És a tekit szereném még megkérdezni, mi az a min.cm amin már nem tud átkelni??
és a csupasz csigát is megeszi??hányszor eteted/nap??
Én a szegélyt besüllyeszteném.Szerintem ha ilyen magason hagyod akkor kövezheted végig mert a fóliádon lévő vékony földben nem marad meg semmilyen növény.Ha meg nagyon megemeled az nem fog természetesnek hatni.
Pedig az bizony! Sőtt!!! Az első ívásnál egy szivattyúra ráikráztak a halak, én meg kivettem egy vödörbe, mert kíváncsi voltam a folyamatra. Lett is sok-sok kishal, gondoltam, majd ősszel beleengedem őket a tóba, közben kaptak tubit, meg a vödör víz is zöldült, de folyamatosan pótoltam a párolgást. Eljött a lehalászás ideje, volt meglepi, azt hogy 2 vagy 3 hal maradt arra nem emlékszem, de a két hatalmas szitakötő lárvára igen. :-(((
Elképzelhető, de ha sok hal van, akkor belefér a veszteség, ha kevés, akkor meg kicsi az esély, hogy pont el bírja kapni. Ha ebihalat lenyomja, akkor gondolom a kishalat is.
Egyik legdurvább vizi ragadozó. Ebihalat pillanat törtrésze alatt kapja cafatokra. Ennek ellenére szeretjük, kell, aztán másszon csak ki sűrűn a vízből. Én ennek sem látom hátrányát, ha bent tanyázik, meg úgy általában, ki tudja minek kellene megjelenni, amit nem tűrök el a tavamban.
Én is ettől félek, koijaimat megrabolták a macskák, most valamit lőnöm kellene, de honnan túrjon az ember megbízható állományt? Közben fogynak az aranyhalak is, egyedül a kárászok szaporodnak, mert gondolom az nem olyan szép színes. Ráadásul nem is a mi macskáink hájasodnak :-(
Az a baj, hogy nem tudom a mivant. A kezdeti halpusztulás óta ilyen nem volt. Vagyis de. Csak annak tudtam az okát. Benne maradt és elrohadt tavirózsa okozta a három hal pusztulását. De most mi? Két nap, hat döglött hal. Semmi nem látszott a main sem. Bal oldalára fordulva körbe úszott, kivettem és már kész is. Valami betegséget behurcoltam a gülü szeműekkel? Már egyik sincs meg. Nem tudom hová lettek. Macsek nem lehet a ludas, mert nem jártak a part közelbe. Nem hozok többé akvarisztikából semmit. Az akváriumba is gondot okoztak. Bele tettem három halat. Az összes elpusztult. Most csak figyelek. A halak számához képest nem nagy az elhullás, csak aggódom. Na hátha megszűnik.
Szerintem, ebből a lárvabőrből már kivedlett a szitakötő. Halászd ki, hogy valóban csak a maradék úszik a víz tetején. A szitakötő lárvája vizi ragadozó.
Tudod, hogy elriasztja a gemeket? Vagy egy krokodil fej. . .van mar olyan krokodil fej is, aminek a szeme vilagit (prizma) es motorizalt, uszik, hogy a gep azt higgye igazi :)).
Szívattyú témát a jobbnál is jobban kibogoztuk, görgess lefelé, én is küldtem linkeket, a szemétkosaras cucc meg szűrő, az külön dolog is lehet, de egyben is.
Nekem tetszik, de ezzel sok újdonságot nem mondtam, ,,,mert nekem minden tó a maga módján szép....
ha a stég oldalába teszel kis futó növénykét, vagy pár sziklakerti évelőt akkor jobban belesimul a tóba, de ahogy nézem van ott növényke szerintem ha kicsit "ránől" akkor terészetesebbnek fog tűnni....nem tudom lehet nem volt valami érthető ahogy leírtam...
Nem találom amit kellene, de azok nem a molnárka, meg az a háton úszó poloska féle tettek?Mondjuk a képről ennyi erővel az is lehet nem csak szitakötő.
Valaki biztos ért hozzá, de én még nam hallottam arról hogy a szitakötő bántja a pici halakat:-Oha igen valaki homályosítson...
A tied is nagyon szép lesz, főleg, hogy nem tűzi annyira a nap. Jó lesz a kis padra ki ülnötök, és nézni a vízben a halakat. Tudom sok munka, de megéri.
És nemsokára röpül mert már elég nagyra nőtt....Szerintem is szitakötő:-)
DE az érdekelne mit csinál a mivel, mert szerintem azt a kishal elkapást kiszívást azt már állat teszi nem a szitakötő csak nagyon hasonlít rá.....Vagy nem?
Nagyon szép,mint egy kis mesebeli tavacska..bár már én is itt tertanék,és nézegethetném a kicsi élőlényeket egyenlőre csak a szúnyogokat,és döglött legyeket látom:-)Na és az a vizipaci buksi hááát .....nem szeretem a gipsz vagy fargott állatokat de ez nagyon jóóó
...és íme két kép a tegnap elkészűlt stégecskéről.A cölöpöket a gázvezeték mellett kellett leütni,na bizti 0,5 liter víztől megszabadultam közben:-)pedig csak néztem a műveletet.De így ahogy elnézem a pad ,és a stég sok együtt egy kicsit "gáz",vagy gics .ha segítenétek honnan tudnék halakat szerezni(pest-megye) nagyon megköszönném..És persze a kritikákra is kíváncsi vagyok..
azt hogy nem lehet elég nagy a tó, mint 20 éve balatonfüggő pecás már tudom :-)
A hét végén kijelöltem a körvonalat, végül is inkább a 3,5x3-hoz közelít mint a 2x2-höz.
KÉRDÉS: nem szeretnék szökőkutat, ellenben az egyik oldalon szeretném ha egy kis sziklás emelkedőről csobogó folyna bele a tóba. Ehhez milyen szivattyú kell? Vagy mi kell még a szivattyún kívül? A szivattyúnak kell külön mederrészt kialakítani vagy mehet simán a tó közepére? Láttam az egyik itt megadott link alatt hogy a szivattyú egy kis irodai szemetskosár szerű tartóba került. Ez a normális eljárás?
Az állatkerbe is egy órát ültünk a tó mellett a fiammal, és csak lestünk ki a fejünkből:-) engem megnyugtat...DE azért mégis inkább a teki, de jó bevallom most azért becsábultam a koi-kra.
az első,s második képhez képest még szélesedett,és nyúlt a tó még a fóliázást követően is.Most 3,2*4,1,és 1,2mély épp az imént készült el a stég is,és holnap kavics a partra,és egy kevés a tó felső patkájára . Idáig egy hét telt el ,de már most nagyon örülök ,hogy létrehoztuk (remélem nem... még nagyon örülök:-))Már "csak" az élet hiányzik belőle.Ezért pest-megyei lelőhelyek címét szívesen venném (koi,béka,teki,növények).ők mind jöhetnek..
Ha alul megjelenik a feltöltésnél ,akkor a kép mellet a beszúrásra is klikkelj, és akkor a szöveg részbe beszúrja, és úgy lesz a jó...mehet gomb és itt a kép:-)
az első,s második képhez képest még szélesedett,és nyúlt a tó még a fóliázást követően is.Most 3,2*4,1,és 1,2mély épp az imént készült el a stég is,és holnap kavics a partra,és egy kevés a tó felső patkájára . Idáig egy hét telt el ,de már most nagyon örülök ,hogy létrehoztuk (remélem nem... még nagyon örülök:-))Már "csak" az élet hiányzik belőle.Ezért pest-megyei lelőhelyek címét szívesen venném (koi,teki,béka,növények)
dogfüggő!köszi a cuki képet remélem nem fog kihajtani a nóziján a fenyő tüske.."amennyit mozog" ,na majd egy olyan képet is kérek:-))
Nem valószínű, hogy a vérszívó fajta, ne izgasd magad miattuk. A vérszívók ellen azt szokták, hogy nyers húst vászonzacskóban betesznek a tó szélére. Reggelre rajra lesznek, velük együtt veheted ki a zacsit.
Sajnos nekem is vannak piócák, de egészen aprók.Valószínű én is növényekkel hoztam bele a tóba. Nem örülök nekik, de még nem láttam, hogy a halakat bántották volna, úgyhogy elférnek.
Ha adsz neki bőven kaját, akkor talán megkímél, engem nem kímélnek-)
Pedíg kapnak fagyi halat szinte naponta, gilisztát, csigát, étit, meg mindent, vízi már nincs is benne, bogarat, gépsonkát, uborkát, salátát....
Sajna a tavirózsa friss hajtása a kedvenc,viszont ha már jól elszaporodott a növényzet szerintem azért nem bírja annyira kiírtani, főleg ha nagy a tó:-)
:-)))))))))))) Ez a győri állatkertben van, ma voltunk ott, és mekkora koi-k vannak benne apám:-))))))))))meg vagy 100 teki:-)néha elcsatangol egy-egy, és talál egy másik tavat a kertben:-)
( halkan megjegyzem egy növény annyi sem volt a tóban:-)))
Ez egy kicsi, egyszerű képnézegető is, de minden másra is jó.
Ezzel ráböksz a képre, ott image/resize menüpont. A "width" értéket átírod 600-ra, vagy 800-ra, aztán save as-sal elmented valahova, majd kész is. Ez már jó eséllyel feltölthető lesz, előtte megnézed a méretét.
Egyéb gyorstalpaló:
Ha képeket nézegetsz, akkor ebben jobbra/balra nyilakkal tudsz lapozni, R/L gombokkal forgatni.
Ha képből csak rész kell, akkor egér bal gombjával ki is lehet vágni részeket, azt ctrl+C-vel vágólapra teszi, majd menüben image/create new image, aztán ctrl+V-vel be lehet illeszteni, majd save as-sal elmented.
T- betűvel albumnézetet ad az egész könyvtárban létező képekről.
Mihez képest közelebb????? :-)) 32 évig hajóztam, de eszembe se jut pecázni. Mint ahogy most se. kép kicsinyítés. Attól függ, milyen képszerkesztő programod van. De vegyük az alap esetet. Olyanod, hogy Windows kép és -faxmegjelenítőd van. Na akkor nyisd meg a képet vele. Az alsó sorban a súgó ikon előtt találsz egy ceruza szerűséggel díszített ikont . Az a neve, hogy bezárás és megnyitás szerkesztésre. Na tovább nem írom, ott kutakodj. :-))
InfranWiew program Image/ -Resize/Resample-,, Width,és ott 600 -as méretet írsz be elsőre, és a második mértete autómatice beírja. Okés, mjad save es.......Nekem a képeket autómatikusan ebbe a programba nyitja meg...
Igen az elkerítés megoldott.Eleve egy szeparált teraszra(mivel hegyen lakunk) kerűlt a tó.Viszont egy Zizi klón nekem is jól jönne:-)mindíg tudnám merre van. És ezt a növény zabálást nem lehet valahogy kivédeni,vagy minimálisra csökkenteni?
Na más.Látom hogy (hála istennek)nem csak én vagyok az aki bénáskodik a képek feltételével.Megkérnék valakit hogy lépésről-lépésre írja már le hogy lehet a képet elfogadható méretűvé varázsolni. Nekem sem megy pedig szenvedtem vele eleget.
Szivesen venném az építő kritikát.Épp most szenvedek a képekkel nem megy a kicsinyítés,és igen a kövekkel valóban nem volt gond, az ürömi (régi)kőbányából ingyért gyüjtögettük:-)Van közte egy 150 kiló körüli is na azzal megszenvedtünk(bár,én csak a lelki segítséget nyujtottam:-))
Elvileg igen:-) magvan, de a teki bizony elkolbászol, mert néki 4 lába van mégsem ló alapon:-( tehát keríteni. Jójó dogfüggő Zizi-je lusta kis eb, ő nem szökik:-)
Először adjál fotót, igyekszünk nem lefikázni, ami néha sikerül is. Aztán teknőc ellen jól bekerítetted-e? Üröm-felé legalább a kövek gondja megoldódott.
Én teljesen új vagyok ezen a topikon,és tótulajdonosnak is csak két hete mondhatom magam.Számtalan kérdésem lenne....de ami most a legfontosabb,hogy az "üres "tóból(3,2*4,1 és1,2 mély )élőhelyet varázsoljak.Ehez szeretnék pest-megyei címeket(Ürömi vagyok)ahol halat(koi-t)békát, teknőst,és növényeket tudnék beszerezni.
Ja igen.. a teknős megvan a koival??kicsi,vagy közepes koi,és egy félidős ékszerteki.
Sziasztok tósok :-) Belemásztam a vízbe. Szörnyű. Brrrrrr. Na a lényege az, hogy megritkítottam a tavirózsa leveleket. És rájöttem egy érdekességre. Mindíg azt mondom, hogy a tavam mélysége a gödörben 1,2 1.3 m. Hogyne. Nincs az nyolcvan centi. Egy tömegben lévő tavirózsa gyökér kb egy méter átmérőben. Na ezt az ősszel ki kell venni, de hogy az hogyan lesz, még nem tudom. A halak vajon be bírtak furakodni a gyökerek közé? Az irtás eredménye képekben.
Úgy látom, hogy csak bele kell másznom a tóba. Brrrrr. Mit keres egy hajós ember a vízbe? Hacsak részegen be nem esett. Már pedig úgy látom be kell. Ha a partról ritkítom a tavirózsa leveleket, akkor az tiszta barmolás. Ha nem ritkítom már rámászik a virágra. És még egy gondot látok. Annyi a hínár a levelek alatt, hogy nem engedi elterülni, így kínjába felfelé megy. Ne ijedj meg Ladybee hagyok neked. Van bőven. Már ha Ladybee ebben a topikban van. (a fene ezt a kettősséget)