Keresés

Részletes keresés

agicza Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3510
Hippophae rhamnoides a homoktövis, és szerencsés vagy, hogy már terem! :-)

Vigyorgok, hogy ez a kép nekem is az egyik kedvenc, könnyen, gyorsan megvalósítható, minimális növényanyaggal is nagyon mutatós az összkép.
Előzmény: sokoldalú (3507)
agicza Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3509
Igen, azok a nyálelválasztást beindító ínyencfalatok felelősek a lavináért, ami után elkezdtem keresgélni a hozzájuk tartozó recepteket, és hogy hova szánhattad őket illusztrációnak... ~:-D Ja, és egy nem tervezett vacsora is a lelkeden szárad. ;-PPP
Előzmény: ZsuR (3504)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3508
Zsur!
Nagyon köszönöm a gyönyörű kerti képeidet!
Tényleg teljesen besárgultam az irigységtől:-)))
Ember meg azt mondta, ha mégegyszer sóhajtozni merek pároslábbal rúg ki! Tudatlan:-(((
A Te kerted akkor is gyöngyszem. Azok a hatalmas fák meg már jó öregek lehetnek.
Nálam a legöregebb is csak 4 éves. Árnyék az nem sok van. Rodiról szó nem lehet amíg nincs megfelelő árnyékos helyem. Párat már sikerült túlvilágra küldeni.:-(((
Előzmény: ZsuR (3494)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.15 0 0 3507
agicza!
Köszönöm a klassz képeket valami hasonlóra gondoltam én is.
A bokor latin nevét nem tudom én homoktövisnek nevezem.
Ez a kép tetszik a legjobban nyílván valami ilyesmit csinálok:-)))
Előzmény: agicza (3497)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3506
:)) Orulok, hogy tetszik!
Előzmény: Zsuzsokam (3505)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3505
ZsuR ezek nagyon finomak lehetnek!,,,,És még gusztán is néznek ki.Nagyon ügyes konyhatündér vagy!!:))))
Előzmény: ZsuR (3504)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3504
Előzmény: agicza (3503)
agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3503
:-) Óóóó, köszönöm szépen! Szégyen-gyalázat, öt percig kerestem, hol lehet a Süti-Fazék fórum... aztán megnéztem a hsz-aid között. ;-P
Előzmény: ZsuR (3502)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3502
Ha latogatod a keptaramat, menj at a Sutes-Fozesbe, kapjal be par falatot, igyal egy kavet :))...

Nem gyokerezik melyen, olyan mint az atok hinar - egy csokor papagajtollra kotottem egy kavicsot es bedobtam a toba - ennyi volt az ultetes.
Előzmény: agicza (3501)
agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3501
Igen, elfelejtettem, hogy nálatok ezen a néven fut... :-) És milyen mélyen gyökerezik? Első évben volt, aztán eltűnt a tavalyelőtti télen és lusta voltam újra telepíteni, pedig a tollszerű, nagyon finom szerkezetével az egyik legszebb, legdíszesebb hínárféle... Egyébként meg életveszélyes bekukkantani a képtáradba, hajlamos az ember ottveszni jó sok ideig... ;-P
Előzmény: ZsuR (3500)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3500
A brazil micsodat??? Itt papagaj tollnak mondjak, es Thai foldrol szarmaztatjak. Nem veszem ki... marad, tuleli. A salata es a jacint az ami nem... A salatat iden probaltam atteleltetni, de mar egy honap utan annyi volt szegenynek!
Előzmény: agicza (3498)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3499

ZsuR!!!

Én még csak most láttam először a képtáradat, és már sokszor gratuláltam a szép kerthez, de most muszáj megint!!!  GRATULÁLOK!!!!!!

Nagyon szép kis klematisz gyűjteményed van, tudod, ez a gyengém ;)

A gyűszűvirágokért pedig olyan, de olyan sárga vagyok!! Idén fogok is venni  palántát, vagy  magot, és magam us nevelni fogok.

agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3498
Olyan jó újra nézegetni őket... :-))

A brazil süllőhínárt telelteted vagy minden évben cseréled, esetleg a helyén átvészeli a hidegeket?
agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3497
A domb-patak kombóról: nagyon könnyű elrontani a dolgot, a földet jobb lenne szépen elteríteni a bal oldali Pyracantha (az?) bokor bal széléig, hogy szépen, lapos lépcsőben jöjjön a víz lefele, mert egy lapos telken nem hiteles a csobogó, ha ilyen meredek....

A másik, hogy a víz kiindulási helyét érdemes elrejteni nagyobb cserjék, vízimitátor növények mögé, hogy onnan csorogjon elő, ne közvetlenül a bucka tetjéről. Kerestem pár képet, ami szerintem jól sikerült kialakítás:

Előzmény: sokoldalú (3493)
agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3496
Kupacoláshoz egy apró jó tanács, mert általános probléma: A tómedret sokkal mélyebbre (120-140 cm) és az egész vizes részt sokkal nagyobbra vedd (40-50 m2), odaát, a képeket elnézve van helyed bőven. :-)

A vízinövények pár év alatt a látszó vízfelület túlnyomó részét benövik, nem sok marad a tó-fílingből, ha kicsi vizet építesz. Általában két-háromévente mindenki szétszedi egy bizonyos méret alatt, mert rájön, hogy nagyobb kellene...
agicza Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3495
Az a 15-20 C°-ból a középérték szerintem meglesz, bár a padlószinten, a nagy ablakok előtt biztosan az alsó határon lesznek. Na és a hőingadozást is el kellene tudniuk viselni, és talán az a nagyobb probléma. A lótuszoknak február végén újra nekifutok, van még jó pár mag, a reményhal... Meg valszleg az Aldrovanda is, téli rügyestül, mert kint hagytam a dunsztos üveget, és csonttá fagyott az egész... :-(

Ha meg már vizes, mert a következő is az lesz: megvizsgáltam a tóban pihenő lótuszokat, hátha látom az életnek valamelyes jelét: forró vízzel leolvasztottam a felső pár centit mindhármuk feje fölül, és úgy tűnik, még vízben és nem jégben vannak, mert a cserepük felszíne felett közvetlenül méltatlankodva, farokcsapkodva megbarnult levelek alá menekülő aranyhalakat találtam... Reményhalak. :-)

Előzmény: CBNora (3489)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3494
Szamits arra, hogy a foldkupac sullyedni fog meg... Jo otlet kovekkel megerositeni, meg ha ideiglenesen is, amig a novenyek gyokerei osszefogjak.

Lehet bokrot ultetni - lehet irisszel csodalatosan jatszani, a toba is, meg a tavon kivulre is, az nagyon segiti a termeszetes hatast. Mar ha azt akarsz.
Talajtakarokat, foleg ha vannak eveloid.

A jobb also sarokban levo Ajuga nagyon szepen terjed, viragzik is, es fogja a foldet.

Az azaleak szeretik a vizet - igy ha tulfolyik a tavam nem art nekik, sot... persze soha nem tocsognak vizben.

Ugy tunik, szep napos a tavad kornyeke, akkor megengedhetesz ezekbol akkor ultethetsz ezekbol a talajtakarokbol is.
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3493
Szóval itt a domb:
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.14 0 0 3492
Hallihó mindenkinek!

Tervezgetem az idei kertképet és a segítségeteket szeretném kérni!
Van egy nagy gödör a kertemben amiből ugye tó lesz az idén ha minden jól megy:-)))
Mellette van egy nagy rakás jöldkupac. Azt annak idején okkal nem hordattam el, mert majd abból fog lecsordogálni a víz a tóba. Szóval ezt a földkupacot kellene beültetni olyan növényekkel amik a tó köré illenek és nem nagyon igényesek.
Ha valakinek ötlete van szívesen fogadom.
Itt az ominózus domb:
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3491
Munkából hazafelé menet szedtem egy csomó magot, nem tudtam otthagyni. Konkrét tervem még nincs velük, gondoltam, jól jöhet még egyszer, esetleg valahova sövénynek. Meglátom, mi lesz belőlük, szeretek magokkal kísérletezni. Még magam se tudom, kérjek-e Tőled, lehet, hogy veszünk is egy-két magoncnál nagyobb növényt, a férjem nagyon szereti. Akkor viszont valószínűleg oszloposat.
Előzmény: marics (3490)
marics Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3490
Kedves Nora, nem tudom, hogy miért a tiszafát említed a magvetésnél, ezt szeretnéd szaporítani? Nálunk rengeteg apró kis tiszafa nő szerte az eredeti nagy fa alatt.  Ha kérsz nagyon szívesen adok belőle, csak emlékeztess majd rá. Én korábban mindig kihuzogattam mert nekem nincs szükségem rá. Tavasszal ügyeljek rájuk ?
Előzmény: CBNora (3487)
CBNora Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3489
Ilyenkor csak azt vetném, aminek hideghatás kell, vagy biztos nem csírázik ki egy hónapon belül. Tapasztalatom szerint február közepétől lehet szobában életben tartani a magoncokat pótvilágítás nélkül. A fűtőtest nálunk is csak ritkán meleg, csíráztatáshoz jó a villanykörtével fűtött doboz, utána a legtöbb növénynek elég egy gyengén fűtött szoba is.
Szerintem a legtöbb évelőnek elég a 15-20 fokos szoba is a csírázáshoz. Nem érdemes túlságosan elkényeztetni a magoncokat, csak megnyúlnak.
Előzmény: agicza (3488)
agicza Creative Commons License 2009.01.12 0 0 3488
Kicsit töménynek tűnő, de a még emészthető kategória, köszi! :-)

Pár évelő magnak január-júliusi magvetést írnak, a hosszabban elfekvőket lehet, hogy elvetem most, hátha azzal előrébb leszünk. Igazán a hőmérséklet-ingadozás (a vaskályha talán egyetlen említhető hátránya) miatt vagyok bizontalan, meg a fényszegény időszak miatt, mert amíg hó van, még csak-csak a visszavert fények szépen bevilágítanak, de ha kapunk még egy hónap napsütésmentes időszakot, mint tavaly, az nem tenne jót az éppen kicsírázott növénykéknek. Úgyhogy most dilemmázok, kellene valamilyen lámpás megoldás, mint nálad, legalább melegítésre, talán fénypótlásra is...

Igaz, hogy most már rengeteg topic van, de olyat pl. nem láttam, ahova mindenféle apró okosságot egybe lehetne gyűjteni, viszont ezerféle helyről összemazsolázni meg gyakorlatilag lehetetlen - vagy leginkább hónapokban mérhető munka lenne.
Előzmény: CBNora (3487)
CBNora Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3487
Ha már magvetésről ábrándozol:
Tiszafamagok csírázásáról kerestem valamit, és ezt találtam:
http://books.google.hu/books?id=W6EbrewcpDwC&pg=PA202&lpg=PA202&dq=Taxus+baccata+germination&source=bl&ots=xS_IeZ5I5V&sig=NHFXnoFHerhj4AWSI9K3YkLB2A8&hl=hu&sa=X&oi=book_result&resnum=6&ct=result#PPR12,M1
Helyenként talán túl tudományos, de vannak benne érdekes dolgok. Hirtelen nem találtam jobb helyet, ahova föltehetném.
Előzmény: agicza (3473)
RCTiv Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3486
köszike :)
Előzmény: agicza (3485)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3485
Fényképes kertterveket ilyen mennyiségben szerintem nem fogsz találni, a kerttervezők (garden/landscape design) külön oldalain, néhány képet cégenként/oldalanként.

A már ajánlott magazinban minden hónapban van legalább két-négy átalakítottuk c. kertterv, 3d-s rajzzal, magíarázó ábrával együtt. A kertbemutatások is így futnak, nézz be a német oldalra: http://www.mein-schoener-garten.de/

Képeket viszont nagy mennyiségben itt keress, amiből lehet inspirálódni: a minap linkeltem a gapphotos-t meg az arcaid.co.uk-t, ha túl vagy rajt', szólj... ;-P Előbbinél adj meg keresőszavakat, mint small garden, contemporary design, summer/autumn border, etc., szükség lesz a szűkítésre.
Előzmény: RCTiv (3484)
RCTiv Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3484
a gugliképes dolgon már túl vagyok :), valami olyan oldalt keresnék, ahol van vagy ezer fajta kertterv esetlegesen fényképpel, de ilyet nem találtam még :)
Előzmény: agicza (3482)
RCTiv Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3483
most ott járok, hogy leszűkült a keresés az egészre :) tehát nem tudom megmondani milyen lesz, ezért kérelk, hátha meglátok egyet és megtetszik. nem lesz modern annyi biztos, szóval túl szabályos egyenes vonalak mellőzve, a japánkert puritánsága a másik véglet amit szintén nem, és egyre inkább hajlok afelé, hogy legyen "virágzó" ágyás, valami könnyen kezdhető évelőtömeggel, vagy örökzölddel. példaként egy levendulasor, ilyesmi. a kert egy u alakú "ágyás" lenne a kerítés mellett gyakorlatilag, 9*14 méter de ezt tudod már :) már a cottage is tetszik, vad buja természethez kicsi is a kert, meg forma, "keret" nekem kell :) annyit nézelődtem már, hogy most újrakezdem szerintem, mert elvesztem a részrletek sokszínűségében.
Előzmény: agicza (3481)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3482

Ha csak a tervek kellenek, 2 v. 3D-ben, ötletadónak, akkor innen érdemes kezdeni: http://images.google.hu/images?um=1&hl=hu&lr=&q=small+garden+plan

Meg keríts egy antikváriumból kerttervező könyvet, mielőtt teljesen elveszíted a fonalat, mert a tervezéssel legalább ezerfelé lehet elindulni is... ;-P Szerintem John Brookes Kertek könyvével érdemes indítani, de ebből bármelyiket - vagy az összeset tudom ajánalni: http://www.denmans-garden.co.uk/jb-books.asp

Előzmény: RCTiv (3480)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3481
Annyi támpontot adhatnál, hogy végülis modern, mai vagy inkább klasszikus kiültetésben, esetleg távol-keleti felhangokkal gondolkodsz? Formális vagy oldott legyen inkább? Nem rég szálltak el a kedvenceim, de a régi linkekből keresek párat vissza, ha mondod, milyen legyen... ;-P
Előzmény: RCTiv (3480)
RCTiv Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3480
ágicza, olyan oldalt nem tudsz ahol kis kertek tervei vannak? már nem tudom mit akarok, neked meg mindig van ilyen a tarsolyodban.... :)
Előzmény: agicza (3479)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 3479
Scilla sibirica, amit a leggyakrabban kapni ősszel a barkácsáruházakban, legalább 20-as kiszerelésben - talán a legszebb tavaszi kék virágú hagymás, és hálás fotótéma. :-) Megkérdezem, de szerintem csak ősszel lesz nekik, ha egyáltalán foglalkoznak hagymásokkal...  
Előzmény: Zsuzsokam (3478)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3478
Köszönöm!Ismered azt a hagymásat hogy szkilla?Tele van vele a Pálmaház környéke.
Védett növény,gyönyörű kék színe van.Ha megkérdeznéd hogy árulnak -e hagymát?
Tavaly mikor voltam nem lehetett kapni.Ha megmondják honnan lehet beszerezni,az jó nekem.Akkor azt előkerítem!:)))))
Előzmény: agicza (3477)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3477
Fűvészkertbe meg muszáj menni, nem mintha egyszer is ki akarnám hagyni... ;-))) Februárban vmikor még megyek, megnézzek neked valamit?
Előzmény: Zsuzsokam (3475)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3476
Khmmm.... meg úgy egyébként sem, és nem a növényeik (piszok drága tavirózsák) miatt. :-//// Pár évvel ezelőtt volt hozzájuk szerencsénk a Kerti tavasban, hááát- ha gondolod, magánban linkelek neked, tanulságos. Ezerszer inkább bármelyik másik kertészet, a Seerosenwelt is akár.
Előzmény: Zsuzsokam (3475)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3475
Voltál a Fűvészkertben?Erről jut eszembe hogy nyáron leugrottam a Victoria Regia vizinövény kertészetbe...........Fehérvártól a térkép alapján keresgéltem.Többszöri kérdezősködés után,(miközben 3-szor elhaladtam mellette)találtam egy lepukkadt majort bekerítve!Ember a láthatáron nem volt,viszont tavirózsa mint a tenger a feltöltött árkokban.Nagy lakat a kerítésen,ordibáltam míg be nem rekedtem,aztán eljöttem!!!!Így sikerült.Ezek tényleg "csak"csomagküdők!!!
Tanulmányi kirándulásnak nem ajánlanám!:))))))))
Előzmény: agicza (3463)
CBNora Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3474
Persze, megszedtem a Leonotist. Maradt az eredeti magokból is.
Előzmény: agicza (3473)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3473
A hastata-ról idén nem feledkezem meg, remélem, megőrizte a csíraképességét! Gondolom, azért a Leonotis-t megszedted, kár lenne érte...

Hajjaj, ha belegondolok, olyan sok félét kellene majd vetni, nem tudom, hogy fogok férni, meg ki kellene próbálni azokat a szaporítóládákat meg a perlitet, némi melegítéssel és világítással, hgoy biztosra lehessen menni. Ilyenkor, meg amikor a lótuszoknak égetem a villanyt, igazán hálás lennék egy állandóan a lábukat melegen tartó fűtőtest jelenlétének...
Előzmény: CBNora (3472)
CBNora Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3472
A Verbena magok bírják az erős fagyot. Bonariensist egyszer vetettem csak, azóta mindig maguktól kel, csak ritkítom. Rigidát keveset találtam, az lehet, hogy kevésbé bírja. A veteményesben volt egy szép tő, az biztos magról nőtt. Kint maradt szegény, elfelejtettem kiásni. Eddig mindig sikerült annyit átteleltetni a tarackokból, hogy nem kellett vetni. A hastata-ra kíváncsi vagyok. Elvileg télálló, tavaly át is telelt. Most kiderül, hogy bír ki egy normális telet.
Egynyáriakból a legtöbb jól csírázik spontán, Cosmos sulphureusból szokott nagyon kevés kelni, pedig sok magot szór. Tagetes tenuifolia is kevés kel magától. Viszont rengeteg dália kel. A Leonotisról azt olvastam, hogy annak a magja nem bírja ki a telet, most majd kiderül, így van-e.
Előzmény: agicza (3468)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3471

Van jónéhány télen hanyagolt topik amit én nyitotam pl: gunnera manicata, vagy a hortenzia, csak hogy említsek néhányat, de ez még mindíg nem a teljes lista:)

Előzmény: agicza (3470)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3470
:-) Jó, hogy mondod, ilyen tempóban arra a szegény, sokáig hanyagolt másik topicodra sose' jutok be... ;-P
Előzmény: Tartomo (3469)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3469
Akkor majd tavasszal benézek a kálás topikra. Az is az én fiam ;)
Előzmény: agicza (3467)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3468
Tényleg, a magok mennyire bírják a hideget? Nem tartoltam le őket, tehát elvileg maradnia kellett bennük némi magnak, bonariensisnél és rigidánál ugyanúgy, de hogy ezek vajon megőrzik-e ilyen körülmények között a csíraképességüket?

És az egynyáriakkal ilyenkor mi a helyzet? A nagyon kemény tél a tavaszi spontán csírázást is meggátolja?

Tavasszal pár helyen, ahova a rigida nem tarackolhatott (elvileg), ott is láttam kelni, lehet, hogy ő szóródik magától is?
Előzmény: CBNora (3466)
CBNora Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3466
A rigidákat kiástam, de csak a sötétlilákat, a világosak nem növesztettek tarackot. Úgyhogy azokból nem fogok tudni visszaadni. A sötétből van két nagy vödörrel.
Előzmény: agicza (3464)
CBNora Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3465
Szerintem jobban átfagy a talajuk. Ilyenkor teljesen. Sok ezt is kibírja, csak vannak fiatal magoncok, új fajok, azokról még nem tudom, mit bírnak. A vízellátás nem gond, a ház északi oldalánál vannak összetolva, alig süt rájuk a nap. Amelyik nem örökzöld, annak mindegy. Ha enyhül az idő, szükség esetén locsolom.
Előzmény: agicza (3464)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3467
Klematiszok: még nem néztem őket, de ha a lengyeleknél bírja, akkor a -20 nem nagyon árthat nekik... legalábbis erősen remélem, mert értük pont nem aggódtam, bár nem mintha ez bármit is segítene. ;-P

Kála: az alapfaj (Zantedeschia aethiopica) -15-ig bírja, z7b, tavasz elején, április vége felé kell védett, meleg fekvésbe, lehetőleg házfal takarásába ültetni, és 10-15 cm mulccsal takarva már bírnia kell a telet, legalábbis az írás azt mondja - tehát nem vészesebb, mint a Gunnera, vagy a füge. Jó lenne, ha a gyakorlat majd ezt igazolná, ha jól tudom, van, aki kint hagyta, tavasszal majd le kell támadni a kálás topicban és jól kifaggatni. ;-) Télálló banánra ha ez vígasztal: http://davesgarden.com/guides/pf/go/1251/

A pálmák meg az egyéb mediterrán klímába tartozó növénnyel meg csak óvatosan, azért itt még mindig kontinentális az éghajlat, és hosszú távú tendenciaként nem a mediterrán felé tolódik, hanem a szélsőségek felé, tehát szélsőségesen meleg ÉS hideg felé, és ezt nem én mondtam, hanem igazán hozzáértőt faggattam a klímaváltozásról.
Előzmény: Tartomo (3462)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3464
Szegény Verbenák, pedig hogy reménykedtem, hogy idén nem magról kell startolniuk! A rigidákat is kint hagytam, takarással, de hát asszem, annak most annyi, a takaratlan évelőkre még van pár sejtésem, mi megy ki, remélem, a kriziknek elég az a mulcs meg a z augusztusban már virágzó nagy barackrózsaszínnek a tíz centi mulcs, azt nagyon sajnálnám... Ja, néztem a korzikai hunyort a botkertben, laza halomban dacolnak a téllel, de hát ott -8 körül is alig volt...

A cserepeseknek is ugyanúgy átfagy a talaja, mint most a földben, a vízellátás csak a különbség?
Előzmény: CBNora (3461)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3463
Áh, a virágzás azért még odébb van jóval, ezek is egy évesek, tavasszal meg újra nekifutok az élien-keltetési projektnek, lehet majd drukkolni. ~;-D Piantának viszont vannak több éves példányai, ő első évben teleltette őket, aztán ha minden igaz, kint hagyja ő is, és nálat természetesen már virágzik nyaranta szépen. Hajjaj, mire mi is odajutunk...!

Ilyenkor nagyon örülnék egy kis (nagy ;-) üvegháznak, egy kis, kerek medencével... Most legalább feltöltődtem kicsit a Victoria üvegházban, élmény ilyenkor télvíz idején tavat meg víz alatti életet szemlélni. :-)
Előzmény: Zsuzsokam (3460)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3462

Szia!!

Sajnos van! Nagyon izgulok a klematiszaim miatt. Igaz, hogy nem az első telük, de   az utóbbi 2 évben nem volt tél, így nem is féltettem őket. A másik, amiért féltem őket, az az hogy nagyon kihajtottak a hosszú őszben. Rügyeik hatalmasok voltak, és már a levelek is   jöttek rajtuk. Takartam őket, de nem akarom, hogy tövíg fagyjanak.  Azt szeretném, ha egy kicsit nőnének, így nem is vágtam őket vissza ősszel, mint ahogy kéne, mert azt terveztem, hogy idén nőhetnek ameddig akarnak, és majd  idén metszem, meg őszel. A másik a hortenziám. Olyan szép volt a nyáron, hogy nem akarom, hogy baja essen. De minden növényemet féltem. Sajnálom őket. Tavasszal ültetem ki a  télálló banánomat. Remélem jövőre kicsit enyhébb lessz a tél.Az idei télből tanultam, így semmi esetre se ültetem ki még egyenlőre a kenderpálmámat. jaj istenem, de jó hogy új diplomadolgozat témát választottam. A káláról írtam volna,és abban volt kiültetett kála téltűrési kísérlete, de biztosan kiment volna. Nagyimnál kint maradt egy kála, északi fekvésű területen, és kiültetve, takarás nélkül. Kíváncsi leszek, kihajt-e tavasszal.

Előzmény: agicza (3458)
CBNora Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3461
A szokásos 1 fok különbség. Nálunk tegnap -18,4, ma -18,1 volt a minimum. Remélem, idén már nem lesz ennél hidegebb. Csak a cserépben hagyott növényekért aggódom, amik ki vannak ültetve, ennyit ki szoktak bírni. Legfeljebb idén a Verbena bonariensis magról fog kelni.
Előzmény: agicza (3457)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3460
Éppen most izgulok a lotusz miatt a másik topikon!Akkor ez bíztató!Neked már virágzott?Az enyém nem,de még csak 1 éves.
Előzmény: agicza (3457)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3459
Gyorsan átfutom az ehavi számot, aztán szintúgy. :-)
Előzmény: sokoldalú (3456)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3458
És a kert többi részén? A hőtérképet még néztem este, a Hortobágy igencsak ijesztően sötétkékellt az Alföld többi részéhez képest... Van, ami elfagyhatott?
Előzmény: Tartomo (3454)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3457
Babci, sikerült elkapni, mennyire ment le végül a hőmérséklet? Itt -19C° volt reggel hétkor, a parton -15C°, a vízen már nagyobb jégdarabok úszkálnak, de azért a fűtő hatása még mindig keményen megvan, amíg áramlik...

Tó: ha nem maradt a partján elfagyni való, akkor sose aggódj. A tied egészen nagy ahhoz, hogy bírják a halak a kiképzést, fenékig meg úgysem fagy be. :-) Ha nagyon kíváncsi vagy, fúróval lehet próbálkozni, 10-15 centi vastagságot saccolok most látatlanban ide is - talán nem vastagszik már tovább sehol, mert akkor a fél méteres padkán csücsülő lótuszoknak biztosan lőttek... És neked hó hiányában még söprögetned sem kell a felszínét. ;-)

Hórétegre azért rákérdeztem, és 10 centi felett érződik, hogy ápol és eltakar, alatta csak az éjjeli kisugárzást növeli, védelmet nem ad. Bízz az avarban, a természet igen jól kitalálta ezt a remek szigetelőeszközt, szerintem a kupacoknak jó hasznát látod majd. A hortenziáidra leszek igen nagyon kíváncsi, mit szóltak ehhez a mélyrepüléshez...
Előzmény: Babcianyu (3455)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.10 0 0 3456
Én benne vagyok, mert rendszeres olvasója vagyok az újságnak és nagyon tetszik amit művelnek.Persze szerintem sok képen feljavítják a színeket és a virágok nagyságát. Nálam soha nem lett egyetlen növény sem olyan mint az újságban, pedig igencsak szoktam nekik kedvezni.:-(((

Mindjárt írok is a topikra.
Előzmény: Tartomo (3454)
Babcianyu Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3455
Itt - 17-nél tartunk, nem tudom, hogy bírják majd hótakarás nélkül szegény növényzetek :(
Abban bízom, hogy ősszel rendesen felkupacoltam mindent avarral, hátha az megvédi őket.
Meg a tóért is aggódom, ez az első tele (tavaly még üresen telelt).
Előzmény: agicza (3441)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3454

Tavaly  azt hiszem, vagy előtte évben csináltam egy csodakert című topikot talán pont Agiczával való egyik levélváltásunk után(ha nem csal az emlékezetem), de kevesen voltunk, akik írogattak aztán volt akinek nem is tetszett, és a topik   elsüllyedt a mélybe. Azért ha a keresőbe bírod, meglessz az. Azzal a céllal hoztam létre, hogy tárgyaljuk meg mindíg az aktuális számot, de miután  néhányan a nemtetszésüknek adtak helyet, nem írtam, mert  kevesen  ismerték az újságot, és nem volt  pörgés. De ha gondolod felhozhatjuk a topikot, és   jól kibeszélhetjük a januári számot. :D

(zárójelben említem meg -16 fok van az ablakban a teraszunkon:S:S:S:S:S:S:S)

Előzmény: sokoldalú (3452)
agicza Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3453
Pár év alatt, ha ügyes vagy. Az a jók az évelőkben, hogy tömegesen ültetve (1 tucat/faj) egy-két év alatt olyan színes növénytömeget képeznek, amitől rögtön teljesnek érzel egy alig beültetett kertet is.

Ötletet meg mindig lehet csenni belőle, én is szeretem őket, a túltelített képei ellenére is. :-D
Előzmény: sokoldalú (3452)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3452
Hát agicza......
Én már ki sem merem rakni azt a hőmérőt!
Az igazság az, hogy elmentem egy rettentően hülye munkahelyre dolgozni még az ősszel és nem is volt időm letakarni a kényeskéket. Most mire már van időm ( mert ott hagytam a társaságot) már késő takargatni őket. Most csak reménykedem hogy nem lesz horror a tavasz.
Ami eddig nem fagyott meg az már kibírja ezt a pár napot éjszakát is.

Én is a csodakerttel vigasztalom a lelkemet. Na meg persze fájdítom a szívemet!
Mikor lesz az én kertem is olyan szép mint az újságban?
Előzmény: agicza (3448)
agicza Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3451
Pedig ugye nálad nem is ezek a sarkvidéki szelek fújnak... Ha csak nem száradnak el tavaszig és nem üvegháziak voltak, azért még lehet reménykedni az azaleákban, hátha!

Ilyenkor a szegény pálmákat sajnálom, ott ilyen zimankóban óhatatlan a veszteség... Tavaszra, ha kicsomagolják az északi ablak alatt levő pálmát, én is okosabb leszek majd egy kicsivel, itt mire lehet számítani mediterrán növény-ügyben. :-)
Előzmény: Dogfüggő (3447)
agicza Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3450
Van még belőle rengeteg, próbáltom átrágni magam, de elég reménytelennek tűnik egyelőre... ! ;-) A gapphotos-on a keresősorba érdemes beütni a winter/spring/summer/autumn border szavakat, jó pár oldal értékes nézegetni valót és ötletet kiköp...
Előzmény: Kiskertész (3446)
agicza Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3449
Jajj, te szegény, legalább ízelítőt kaptál a sarkvidéki fuvallatokból! Még jó, hogy a fügének csak a csúcsát kapta el, az úgyis a legérzékenyebb pontja, ha onnan nem húzódik lejjebb a fagykár, akkor lehet, hogy megússza... Ha egy kicsit fújod naponta párszor, vagy meleg teát szürcsölgetsz a közelében, az nem segít? ;-))
Előzmény: Kiskertész (3444)
agicza Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3448
Végülis éjfél után és -15C°-nál hagytam ott a hőmérőt a teraszon, ebből sejtésem szerint simán megvolt a -17-18 a kert kevésbé védett részein. Ma hasonló a hideg, holnap hajnalra várható a leghidegebb és valóban, tényleg lassú, fokozatos javulást jósolnak ezutánra.

Jövő hétre meg már itt-ott látszani fog, mi ment, és mi maradt, tényleg, te takartad a kényeskéket? Egyelőre úgyis csak találgatni lehet, hogy a tavalyi ültetésből a bambuszok, a rózsák, a cédrusok, netán a magnóliák sínylették meg jobban ezt a sarkvidéki időt, a M. tripetala rügyei igen aggasztóan néznek ki... Arra még nagyon kíváncsi leszek, Fűvészkertben mi a helyzet, azért ott több félteni való van.

A grandi, ha olvad, háttérben a déli házfallal - tegnap. Egyelőre nagyon bízom őkelmében és a kálium túlsúlyos tápban, valamint a leplezésében és a mulcsolásban, a házfal-közeli +1 zónában, és persze előképnek a suliban és a Fűvészkertben is ott a 7-8 méteres példány, tehát nem előre elvetélt a projekt:

Előzmény: sokoldalú (3443)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3447

Olyan dermesztő hidegek itt is az éjszakák, hogy előre félek a tavasztól, mikor kiderül, mi nem bírta.

A szegény azáleákra pl. biztos, hogy keresztet vethetek. : (

Pedig hogy vacilláltam, hogy behozzam-e őket..

Kiskertész Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3446
Én is az előbb nézegettem agicza által feltett linkeken az üde zöd képeket a japánkertes topikban. Jó volt!
Előzmény: Tartomo (3445)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3445
Déli fekvésű teraszunkon reggel 8kor -15 fok volt, akkor még kissé ködös-párás volt a levegő. Kint a pusztában szerintem biztosan lement -17- -18 fokra.  Jjaj, már nagyon várom a tavaszt. Megvettem a csodakertet, és olyan jó látni a sok szép tavaszi-nyári képet benne,  minden olyan zöld. Nagyon hiányzik már.... :(
Előzmény: Kiskertész (3444)
Kiskertész Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3444
Ma reggelre nálunk is -11 fok volt. Tegnap néztem a fügémet, a rügyek csúcsa megfeketedett:((( És én a Mecsek D-i oldadlán lakom!!!
Előzmény: sokoldalú (3443)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.09 0 0 3443
Ma reggel mértem a teraszon a hőmérsékletet -10 . Brrrr.
És nem is az ország hidegebb részében lakom!
Hogy milyen károkkal kell majd tavaszra szembenéznem arra gondolni sem merek...
Van pár növény amin már most látszik, hogy jobblétre szenderült:-(
A hosszútávú időjárás előrejelzés január közepéig mond ennyire hideget utánna enyhül az idő. Szerintem ami addigra nem fagy ki az már nincs veszélyben.
Bizakodjunk
sokoldalú
Előzmény: agicza (3442)
agicza Creative Commons License 2009.01.08 0 0 3442
Pont értük aggódom legkevéssé, a hideget illik bírniuk, csak igen nagyon ijesztően néznek ki. Idén látok ilyet először a kertben, hát valóban szokni kell a látványt... csúnya, na.

Az egész napos szórt napsütés viszont kiolvasztotta az Aucuba-kat, egész szépen néztek ki, a grandinak meg szerencsére kutya baja - bár gyorsan lepedőztem, hátha így jobban fogja bírni a beígért -20-as, zord hidegeket.
Előzmény: sokoldalú (3440)
agicza Creative Commons License 2009.01.08 0 0 3441
Ha ezt a hetet megússzuk, akkor már igencsak remélem, hogy a nehezén túl leszünk... :-/

Most a védett teraszon -11C° van, és messze még az éjszaka nagyja, a derült, felhőtlen, csikorgós-havas, csillagos éj... Brrrr.
Előzmény: Babcianyu (3439)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3440
agicza!
Ne aggódj a rodi miatt, az magához fog térni amint kap egy kicsi vizet. Legalább is én így tudom, persze nem akarok okoskodni. Az enyém amit az ősszel ültettem át most nagyon bírja ezt a száraz hideget. Erre felénk a hidegen kívül téllel még nem nagyon találkoztunk!
Előzmény: agicza (3434)
Babcianyu Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3439
Néztem én is, elég riasztó :( Gondoltam Rád, hogy nálad vajh milyen a hidegség, bírják-e a növények.

Egyelőre bírja a hortenzia, biztos számít, hogy valamennyire védi a ház. A rodi meg pont így néz ki szegénykém, mint a Te képeiden. Azeleába most próbálok újból életet lehelni, de leginkább egy kis vizet, mert nagyon sanyarú sorsa volt. Tavasszal vettem lánykámnak szülinapra, kicsi fiam választotta, azt mondták, első télen ne hagyjam kinn. Meglátjuk, szegény magához tér-e.
Előzmény: agicza (3433)
Kiskertész Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3438
Ja! Én is, de majd csak nyáron:))))
Előzmény: Dogfüggő (3424)
m.musashi Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3437
a télikabátot itt úgy mondjuk:tollkabát. let's tollkabát sex /salt n pepa/ ;-))
Előzmény: ZsuR (3436)
ZsuR Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3436
Oh... ne aggodj... hasznald homeronek, es is azt teszem. ha lognak a levelek, akkor igazan fel kell venni a telikabatot :)).
Előzmény: agicza (3434)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3435
:-) Itthon a struccpáfrány is kisebbre nő, talán melege van - vagy ha majd több éves lesz, várható, hogy beáll rendes méreteire... Látványra vagy illatra is fahéj?
Előzmény: Dogfüggő (3432)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3434
Ja, a képek, mert itt is hervasztó a látvány:

Előzmény: Babcianyu (3412)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3433
Az azaleák (Rhododendron mollis, R. japonicum) ha jól tudom, szintén z4-5, tehát ha nem október végén lódítod ki az addig csak üvegházat látott példányokat a nagy magyar tajgába, akkor elvileg illene bírniuk a teleinket. Itt egy kis összefoglaló rhodi-azalea ügyben: http://oregonstate.edu/dept/ldplants/rhody.htm

Ha a hortenzia nem fagyott rommá, és épek a rügyei is, akkor legalább az esélyed megvan, hgoy virágoznak, nem úgy, mint itt... Az a mínusz öt fok az időjárás-előrejelzésből mindig lejön, úgyhogy most kissé nyűgös vagyok a jövő hét miatt: http://www.metnet.hu/?m=fc2 Egyébként becuccoltam a nagy cserepeket a nappaliba, hajtatni, négyből három már megindult...
Előzmény: Babcianyu (3413)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3432

: )

Ő az szerintem, igen.

Köszi!

Bár nálam elég kicsi maradt, de formára ilyen, és a "fahéj" is ott volt a közepén.

Előzmény: agicza (3430)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3431
Akor még van 5C° tartaléka a fügének...

Képek nem mindig készülnek sajnos, egy sima sétára indultunk csak, aztán a maccs olyan jól bírta a strapát, hogy több kilométert kutyagolt velünk a magaslesekig és vissza. ~8-D
Előzmény: Kiskertész (3417)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3430
Színes téli délután... ;-)

Kikerestem azt a bizonyos cinnamon fern-t, valóban Osmunda, de nem az O. regalis. Ilyen? Mert ha az, akkor legalább a télállóságán nem kell aggódni...
Osmunda cinnamomea
Előzmény: Dogfüggő (3428)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3429

Azért az se rossz..

Én a télikert nélkül csak a szembeszomszéd házát látnám.

Előzmény: Tartomo (3427)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3428
Pirulok..  : )))
Előzmény: agicza (3426)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3427
De jóó, én a nappaliból  egy óriási havas-zúzmarás tuját látok, meg egy havas focipályát, játszóteret, rétet-ki hogy nevezi itt nálunk.
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3426
Zöldülsz... :-))))
Lora1213 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3425
   Sárgulok...  :)))
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3424
Viszont a nappali ablakából ezt látom..   : )
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3423

: )))

Na, mégiscsak jól magyaráztam!  : )

Előzmény: Kiskertész (3422)
Kiskertész Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3422

Világos!

Ez igazából egy királypáfrány, ami nem így néz ki, ami meg így néz ki az meg cinnamon fern. Ami meg nem cinnamon fern., az meg osmunda regalis. Jól értelmeztem? :)))))))))

Előzmény: Dogfüggő (3420)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3421

Szépek!

(Nálunk az egyik makka reggelente kijár a tóra korcsolyázni.)

Előzmény: Tartomo (3418)
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3420

Ez most olyan utálatosan fog hangozni, de csak az angol nevére emlékszem, mert ZsuR egyszer mutatott ilyet: cinnamon fern.

Direkt kerestem a magyar nevét, mert ez olyan felvágós, pedig igazából abszolút nem is értek a páfrányokhoz, de királypáfránynak írják, az meg inkább az osmunda regalis, ami viszont nem ez.. Na, ezt jól elmagyaráztam.

Előzmény: Kiskertész (3419)
Kiskertész Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3419

Zsuzsokam,Dogfüggő!

Nagyon szép képek!

Milyen páfrány van a képen?

Kiskertész Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3417

És a képek???????

Egyébként dehogy olvad!  -10 fok van pillanatnyilag:((

Előzmény: agicza (3407)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3418

Babci, Dogfüggő örülök, hogy itt voltatok, vagytok!!

Nagyon jó kis képeket hoztál Dogfüggő, és Te is Marics!!

Én is mutatok párat, nálunk még mindíg tél van,  ma sem sütött ki a nap :S

Persze van, akinek nagyon jó dolga van, és mást sem csinál, mint a melléképületben a puha párnák közt alszik, ráadásul imádja, ha betakarjuk, akkor aztán tényleg ki sem jön egész nap. 

Előzmény: Dogfüggő (3414)
marics Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3416

Köszönöm szépen a tanácsot.A gépet a Jézuska hozta, még nem mindent tud a férjem rajta, utána tanulom én is meg. No és NAAAgyon hideg volt amire ehhez jutott. Be is jött gyorsan a meleg kemencének vetni a hátát.

Újév napján pedig kemencében sült malacpecsenye párolt pezsgős káposzta is készült a rózsás barátnőm jött át ebédre. szegénynek 1200 km-t kell vezetnie, hogy az itthoni kutyája meg ne őrüljön a petárdázástól.

Előzmény: agicza (3411)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3415
Köszönjük,viszontkívánuk Neked is!......Szépek a képek!!!
Dogfüggő Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3414

Kedves Árnyékiak,

így szezonon kívül nem vagyok túl gyakori errefelé, és most is jól elkéstem ezzel, de azért nagyon boldog 2009-et kívánok mindenkinek!

Babcianyu Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3413
No megnéztem a rodis topikot, pont ugyanígy néz ki nálam is szegény. Napot reggel kap, most télen kicsit többet, mint amúgy - tudod, a ház előtt, a reggeli napot. Az azáleát kiszedtem mellőle, behoztam, csak büdös kölkek nem locsolják - lehet, hogy jobb dolga van a kinti rodinak :D

Szerinted ha a hortenzia kibírja itt a telet, akkor virágozhat? Meseszép volt egész évben, most nagyon drukkolok.
Nálad mi a helyzet? Hidegebb van sokkal?
Előzmény: agicza (3410)
Babcianyu Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3412
Fokok: olyan kb. 2 fokkal mutat hidegebbet kint, mint amit mondanak. Biztos számít, hogy totál északi fekvés és hegy. Azért a -30 még messze - remélem :)
A hortenzián is élőnek látszanak az idei(tavalyi) hajtások, nagyon bizakodom!

Rhodi betakargatva avarral, csak a kókadó levelek ijesztőek - de igazad van, kis esőtől azonnal magukhoz tértek, remélem, bírni fogja! A virágkezdeményeknek nem árt ez a hideg? Nem mintha bármit is tudnék ellene tenni...
Előzmény: agicza (3410)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3411
Szintén hasonló szépeket neked is! :-)

A csipkebogyós képnél valamit elállítottál az élességen, a háttérre fókuszált, ha máskor is meggyűlik vele a bajod, akkor tedd közvetlenül mögé a tenyeredet, hogy arra a nagyobb foltra tudjon élességet állítani, majd exponálás előtt óvatosan vedd el, hogy a gép helye ne mozduljon közben.
Előzmény: marics (3409)
agicza Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3410
Szijja, te Elveszett Leány! ~:-D A rhodik miatt ne aggódj, kukkants be a Rhodis topicba, megnyugtatásul, mert szerintem mindenütt ugyanúgy néznek ki, a kemény fagyok az ő leveleiknek sem kedveznek... -30 körül már lehet őket temetni, addig elvannak, főként, ha nem éri őket telibe a téli nap. Az ellen meg lehet fleece-szel, fátyolszövettel védekezni, de szerintem most még alaptalan az aggodalom. Ha van Aucuba-d, az már neccesebb...

Mennyivel van - ha egyáltatlán - hidegebb nálatok, mint az előrejelzés? Kíváncsi lennék, mennyit számít a hegyoldal. ;-)
Előzmény: Babcianyu (3408)
marics Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3409

Kedveseim! Az új év fordulóját Csegén töltöttük kettesben a férjemmel, NEM csináltunk semmit. Csak egy kevés fotót a téli zúzmarás kertben. A fölső képen általam 4-5 éve magról nevelgetett thuja az alsón pedig eredetileg sárga minivirágú - barátnőmtől Németországból kapott - rózsa (nem lett sárga virágja, de szép csipkebogyója)

Megkésve kissé de annál nagyobb szívvel kívánok Mindenkinek gyönyörű kerteket, szebb növényeket és még szebb időjárást az Új évben.

Babcianyu Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3408
Köszönöm szépen, neked is - ha most tartottad :)
No és mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok sok növénnyel, kertezéssel eltöltött kellemes napokat!

Nálunk most baromi hideg van, ZsuR, a képeidet nézve Nálatok inkább tavasz, mint tél. :)

Amiért aggódom, az a tavasszal ültetett rodi. Kókadnak a levelei, de a nagy mínuszokban nem merek neki vizet adni. Amíg nem volt ilyen hideg, locsoltam, meg az őszi esőknél szépen magához tért - remélem, nem sínyli meg ezt a hó nélküli hideget (bár itt 4-5 centi van a kertben, ami látványnak gyönyörű, de takarásnak édeskevés).
Előzmény: Tartomo (3390)
agicza Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3407
A legapróbb szépségnek is örülni kell ilyenkor... Délután voltunk az erdőben a Fenevadakkal (egy kutya, egy macska, mert nekik így jó... ;-P), és a lapos szögből besütő, szűrt, aranysárga délutáni nap egészen elvarázsolta a havas tájat, egészen csendes és hihetetlenül békés ilyenkor az erdők mélye azokkal a valószínűtlenül hosszúra nyúlt árnyékokkal...
Előzmény: Zsuzsokam (3404)
agicza Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3406
Pont olyan, mint a karácsonyi dekor, jól elkaptad a pillanatot! Olvad már arrafelé? ;-P
Előzmény: Kiskertész (3402)
rika50 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3405
Gyönyörű fotókat hoztatok! ugye a télnek is meg vannak a maga szépségei?! (főleg a meleg szobából nézve)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3404
Itt is volt egy kis dér.
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3403
Gyönyörű!
Előzmény: Kiskertész (3402)
Kiskertész Creative Commons License 2009.01.03 0 0 3402

Boldog új évet mindenkinek!

Az ezüstfenyőm ilyenkor még ezüstösebb:)))

sokoldalú Creative Commons License 2009.01.02 0 0 3401
Sziasztok!
Most ugyan nincs semmi mutogatnivalóm.......
De nagyon boldog új esztendőt kívánok minden kedves topiklakónak!
sokoldalú
julibrissin Creative Commons License 2009.01.01 0 0 3400
BÚÉK!

ZsuR Creative Commons License 2008.12.31 0 0 3399
Most kezdett el szallingozni a ho....
Előzmény: Tartomo (3398)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.31 0 0 3398
Hát az nem jó :S, de hátha idén más lesz!! Majd szólok az ismerősömnek, mert ő felel az időjárásért ;)
Előzmény: ZsuR (3397)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.31 0 0 3397
Igen... minalunk a tel majd majusban lesz megrendezve.
Előzmény: Tartomo (3396)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.31 0 0 3396

ZsuR!!

Nálad már tavasz van!?  :D ;)

Előzmény: ZsuR (3395)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.31 0 0 3395
Boldog Uj Esztendot kivanok mindenkinek! (sem teliesebb, sem arnyekosabb kepet nem tudtam kesziteni...)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3394
Jeges volt az ejszaka, oruletes hideg volt tegnap is, es ma estere.... felmelegedik, fekete lesz a Karacsony. Tel van a javabol.... Mikor lesz tavasz???

Mindenkinek kivanok Boldog Karacsonyt!
Kiskertész Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3393
Mindenkinek békés karácsonyt, és boldog új évet kívánok!
rika50 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3392
  Szeretetben gazdag, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!
Tartomo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3391
Tartomo Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3390

Szia Babcianyu!!

Viszont kívánok Neked Békés, Boldog Karácsonyt, és  Virágos Boldog Új évet!

Kár, hogy ilyen ritkán jársz erre mifelénk, nagyon hiányolunk Téged, és a képeidet is. Ha lesz időd az ünnepek alatt, olvass vissza. Utólag is Boldog Névnapot! :D

Előzmény: Babcianyu (3389)
Babcianyu Creative Commons License 2008.12.24 0 0 3389
Kedves Árnyékosok!

Ugyan egyre ritkábban jutok ide, de annál nagyobb szeretettel kívánok mindannyiótoknak békés, boldog Karácsonyt, szeretetben, növényekben és kertészkedésben gazdag új esztendőt!
agicza Creative Commons License 2008.12.22 0 0 3388
Chablis: köszi! :-) Évről évre sajnos egyre több, használható szer szűnik meg vagy minősítik át könyvhöz kötöttnek, eu rulez...

Más: téli napfordulóra egy apróság, igaz, egy kicsit elkéstem vele: http://northeastgardener.blogspot.com/2008/12/solstice-sowing.html
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3387

:-)  Hja...

Csak ezt találtam, de jövőre is biztosan szűkülni fog a felhasználható szerek köre

http://www.edenkert.hu/cikkek/novenydoktor/novenyvedo-szer-kivonnak-forgalombol/

Előzmény: agicza (3381)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3386
én inkább dohánylevélből áztatnám ki.
Előzmény: agicza (3385)
agicza Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3385
Csak elegendő csikket kell elég ideig áztatni, majd gázálarcot fel és kezdődhet a munka.... Brrr.
Előzmény: m.musashi (3384)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3384
különben a suliban azt tanították hogy a valaha létezet legjobb rovatőlő szer a nikotin volt. mert minden vitt,és gyorsan lebomlott. csak sajnos azért tíltották mert egy időben sok volt vele az öngyilok.de szerintem házilag talán elő lehet állítani.
Előzmény: m.musashi (3382)
agicza Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3383
OFF Áh, hagyd csak, a belsőnek kell hinni, nem a tükörnek, ezt már kénytelen voltam megtapasztalni. :-D A legjobban egyébként azon ütköztem meg, amikor kicsúszott a számon az a bizonyos 'Ezek a fiatalok...' valamikor még évekkel ezelőtt... ;-P ON

A bíztató viszont az a dologban, hgoy a felnövő kert talán mindezért kárótol, hogy látod a művedet, és mindezt tetteremtetted... szóval az nagyon jó érzés.
Előzmény: ZsuR (3370)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3382
már rég nemadnak csak permetezős igazolvánnyal,vagy pult alól.
komplex rovarőlő,de már olyan régi hogy a dögök rezisztensek lesznek rá.
vok más van amit lehet helyette használni.de szerintem specifikus szerekkel kell operálni.
Előzmény: chablis74 (3380)
agicza Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3381
OFF Szerintem arra már csak a mi generációnk emlékszik... ;-P :-)))

ON Tényleg, most komoly, hogy nagyjából minden működőképes szert előbb-utóbb kivonnak a forgalomból? Év végére mi az, ami teljesen megszűnik és pótolhatalan mással?
Előzmény: chablis74 (3380)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3380

Aha, az olyan, mint a bi-52? :-)

Nade komolyan. Csak ti, vagy mindenki? És mi van helyette? Mert a fenyőgubacstetűre is ez kellett, úgy rémlik.

Előzmény: m.musashi (3379)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3379
az jó szer. mitacunk is van:)
viszont bi-58at kihúztuk a listánkról.
Előzmény: chablis74 (3378)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3378

Mitac, Neoron, Flumite-ezeket javasolja a könyv. Valszeg mi is a flumite-ot  használtuk. A színe ismerős :-)

Előzmény: m.musashi (3377)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3377
azt nem tudom mert én is úgy kapom. de mi az iso miatt akármit nem is használhatunk. mi atkára fulmite nevü szert szoktuk használni. büdi és szép lila színe van:)
Előzmény: chablis74 (3375)
marics Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3376

Kedves ZsuR! Nem is vagyunk sokkal többek a gyermekeinknél, csak egy kicsit fáradtabbak. Most pl nagyon várom a Karácsonyt, mert mindkét lányom külföldről jön/jött haza párjával együtt. Három generáció lesz együtt nálunk a házban. Én annak örülök, hogy együtt a nagy család le-fel és oldalra menő ágaival.

És nevetni fogtok annak is örülök, hogy kiszolgálhatom őket. Reggel büfé reggeli ( mindenki akkor amikor felébred) Délben együtt ebéd ünnepi terítéssel, gyertyával  fenyőillattal.  Délutáni csendes pihenő után beszélgetés, játék és szép ismét gyertyafényes vasora.

Addig még egy kicsit a kertben körbenézés lányaim részéről, mármint hogy mi változott ősz óta amióta nem voltak itthon, néhány tanács, kis kapirgálás...

Ma gyönyörű idő volt nálunk,sütött a nap hétágra , bár szél és hűvös volt. Most este sajnos zuhog az eső.De jó lenne ha havazna...

Előzmény: ZsuR (3370)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3375
Ráadásul az idén sok szert kivontak a fogalomból, nem?
Előzmény: chablis74 (3374)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3374
 Na, arra nem emlékszem. Van egy nem  túl régi, amatőröknek való növényvédelmis könyvünk, az volt a támpont.
Előzmény: m.musashi (3373)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3373
a kárképet szemmel is látni.
mit használtatok?
Előzmény: chablis74 (3372)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3372

Hááát, mikroszkóppal :-)

Még én sem láttam saját szememmel a kis dögöket. Mi permeteztünk (fujj), és elmúlt a baj, innen tudtuk, hogy helyes volt a diagnózis.

Előzmény: Lora1213 (3371)
Lora1213 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3371
Hogyan lehet megbizonyosodniarról hogy ilyen atkabaja van a fenyőnek? Nálunk van egy kis ezüstfenyő, három éve vettük karácsonyfának. Azóta ki van ültetve. Az elmúlt két évben nőtt 20-30cm. A baj az, hogy az összes olyan tűlevél ami az ültetéskor rajta volt, már lepotyogott.   Az új levélkéi egészségesnek látszanak. Így most RITKASZÉP fenyőnk van. Nem tudom hogy betegség, vagy csak a begyőkeresedés okozta stressz-től lett ilyen.
Előzmény: chablis74 (3369)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3370
Tudod, mi az ijeszto??? Hogy az ilyen 20-30 eveel ezelott... stilusu gondolatok azt hittem, csak idosebb embereknel van, aztan tessek!!! Mar nekem is vannak!!! :))

No igen... es a fiam nem harminc, hanem... khm... 39 lesz 2009-ben. Hogyan lehet ez??? En sem lehetek sokkal tobb!?!?!
Előzmény: agicza (3368)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3369
Én  a fenyőtakácsatkát gyanúsítanám. Szabad szemmel nem látható, áttelel; és alulról-belülröl kopaszítja fel a tűlevelűeket. Nálatok nem így volt? Anyámnál  ez történik. Permetezéssel lehet próbálkozni, mert különben továbbterjed.
Előzmény: marics (3367)
agicza Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3368
Lehet, hogy akkor az a fa már régóta dögrováson volt, és annak kell örülni, hogy mégis ennyi ideig bírta a kiképzést... Nem ijesztő belegondolni, hogy ennyi idővel ezelőtt ültetted?
Előzmény: marics (3367)
marics Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3367

Nem tudom, igazán, hogy mi volt a probléma.Már valahol korábban írtam,hogy ezek a fák cca 30 évesek voltak, legalábbis az egyiket 78-79 ben ültettük(?) Akkor, még nem voltam tudatos kert"építő",szóval annyi idősek voltak, mint a nagyobbik lányom- ezért fájt nagyon kivágni.  Ifjú korukban volt fertőzésük, mert a tavaszi új ágak tövében mindig egy daganatot kaptak amit, ha leszedtem belül kicsit üreges volt és valami pici bogár volt benne. akkor azt mondta egy kertész, hogy gubacsos és szorgalmasan permeteztük. Mint fentebb írtam azidőben még messze nem voltam "zöld" sem. Most sem egészen,de legalább minimálisra csökkentettem a vegyszereket. A több évi permetezés alatt a fák olyan magasak lettek, hogy vszínűleg a fölső ágakat, mivel nem értük már el nem tudtuk kezelni.Alul pedig felvágtuk, részben a száradás, részben a közlekedés miatt. Nos az utóbbi években pedig néztük,tűrtük és szomorkodtunk a fokozatos pusztuláson.Azt hiszem - vagy csak nyugtatom magam- most értük el a végső időpontot.

Előzmény: agicza (3362)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3366
Pontosan errol van szo. Aztan ha sikerul, akkor micsoda nagy orom!
Előzmény: agicza (3365)
agicza Creative Commons License 2008.12.20 0 0 3365
Szerintem ez alapvető dolog, hgoy az ember kísérletezik és nem adja fel, nem fogadja el a bevett szokásokat, a kialakult sémákat, ahnem megpróbálkozik mindig az újítással, a lehet, hogy kevésbé ésszerű, de szép kialakítással még akkor is, hgoy ha intenek ellene, mert a jó és nem tudja, mi sül ki belőle... Jó pár növénytől óva intettek, és nagyon örülök, hogy makacsul ragaszkodtam a még egy esélyhez...
Előzmény: ZsuR (3364)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.19 0 0 3364
Hala az egnek, hogy nem az en vilagom... nekem nem a gyors vegeredmeny kell!!! Es nagyon szivesen felaldozok egy-ket tervezesi szabalyt a "nekem akkor is kell- kiprobalom" oltaran :))!

Előzmény: agicza (3363)
agicza Creative Commons License 2008.12.19 0 0 3363
Profi kert két nap alatt: szerintem az itt fórumozók többsége a gondolattól - és az áraktól - is hülyét kapna, meg attól, hogy nem az ő keze munkájától és évek hosszú során lett olyan a kertje... Az egy egész más világ szerintem... ;-)
Előzmény: ZsuR (3356)
agicza Creative Commons License 2008.12.19 0 0 3362
Mindig rossz nézni, amikor egy nagy fa valahonnan kikerül, különösen akkor, hogy ha megtettél mindent és mégsem tudtál rajta segíteni... :-( Egy új, nagyra növő tűlevelű szerintem is jól passzolna a helyére, talán nem valami talajproblémája volt az előzőnek...
Előzmény: marics (3359)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3361
ez nekem nem újdonság:) tudom hogy megy a dolog:) csak van akova nem fér a kosaras,meg az alpin ólcsobb is.picit.
Előzmény: ZsuR (3358)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3360
Jajj de sajnalom... de hat ez az elo sorsa, nem?

Kivancsi vagyok, mit valasztatasz! ha fenyot... az segit savasan tartani a talajt, szep kek hortenziad lesz!
Előzmény: marics (3359)
marics Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3359

Kedveseim! Napokig lestem, hogy miért van olyan nagy csönd, egy napig nem jutok géphez és máris sok olvasnivalóm van.Közben sajnos nálunk is áldozatul esett 2 db fenyőfa.Valahol írtam, hogy évek óta nyár közepén elveszti a tűleveleit és a csúcsán pedig hozza a tobozokat. Nos a harkályok idénre oly mértékben falatoztak körben a törzsén és a vastagabb ágakon, hogy "ementálit" csináltak belőlük.Most nincsenek harkályok így jött a mókus mester és felmászva a fára szép sorjában leadogatta őket, ahogy korábbi képeken is látszik. Sajnos dokumentum csak a végéről keletkezett, mert a" papus" elfelejtette nagy izgalmában megörökíteni.Az ágakat mester elvitte a törzsek feldarabolva várják végleges sorsukat. Tavaszra még ki kell találnom mi jöjjön a helyükre, mert ott vannak a friss hortenziák.

Előzmény: ZsuR (3358)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3358
Itt a mokus munka kozben:

Előzmény: m.musashi (3354)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3357
Es kertekben nem lehet donteni...
Előzmény: m.musashi (3354)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3356
Persze, hogy maskepp dolgozom en magamnak, a sajat kedvemre... Aki profival dolgoztat, az nem kap a baratjatol kis piszkafakat elultetni, hanem megjelenik a profi egy teherauto konteneres, meretes novennyel - te meg egy meretes penztarcaval :)).

Azt hiszem nalam az is belejatszik, hogy menet kozben tanulom a kerteszkedest, es nem minden kiserletem bizonyul jonak... igy kell a koltoztetes. De hat ez az en bajom es szerelmem :))
Előzmény: agicza (3352)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3355
szerintem is.most mindent kihasználnak és új divat lett a válságra fogni.
Előzmény: agicza (3348)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3354
ezt mi is így csináljuk.ahol nem lehet dönteni ott van egy mokus aki alpin technologiával bont,és kell akkora darabokat kötéllel engedi le.
Előzmény: ZsuR (3347)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3353
Ha a korosabb fák mozgatásánál azért ha nem azzal a gondossággal járnak el, ahogyan nálatok tették a szakik, akkor korántsem ilyen jó a megmaradási arány - és ugye itthon ez nem a bevett szokás, hogy három méter feletti vagy tíz évnél öregebb fát-cserjét mozgatunk, egyszerűbb a fűrész után nyúlni.... Sajnos.
Előzmény: ZsuR (3351)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3352
Viszont Te meg hatványozottan többet dolgozol vele, ezt egy professzionális kertfenntartó nem csinálná meg helyetted, hogy költözteted őket pár évente... De a rendes tőtávra kerülő növényeknek meg persze jobb, ha már kis korukban a végleges helyükre kerülnek, csak amíg azt várod, hogy felnőjenek, azon filózol, hogy mit lehetne közéjük tenni, rövid életű évelőt, egynyárit, ami nem nyomja el, de azért színfoltot ad, takar, mutat valamit addig is...
Előzmény: ZsuR (3343)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3351
Akkor ezt kepzeld el... amikor az elso fakat (fenyok voltak) atultettek, a gyerekek az ablakbol neztek - hogyan vonulnak a fak... :)) Nem mindennapi elmeny volt.

Sok ilyen atultetesunk volt - mind megmaradtak!!! Es nagy fakrol van szo. Ha lesz kis idom lefenykepezem a legujabbakat, amit most osszel ultettek at. Remeljuk azok is megmaradnak.
Előzmény: agicza (3349)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3350
Magyarlibát kérdezd meg, szerintem tud neked mondani némi bíztatót...
Előzmény: chablis74 (3342)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3349
Dejó cucc! :-)) Még sosem láttam működés közben, testközelből, pedig milyen jó lenne egyszer!
Előzmény: ZsuR (3341)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3348
Ez viszont annyira szűklátókörű gondolkodás, a pillanatnyi haszon érdekében, de persze ez most a módi, csak pont egy évtizedekben mérhető projektnél, egy alapvetően türelmes, kivárós szakmánál látni ezt a fajta hozáállást - szóval furcsa.
Előzmény: m.musashi (3340)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3347
Meglepodnel... nem feltetlenul.

Hogy mennyire gondos munkat tudnak vegezni - hihetetlen. Nalunk az iskola udvart kellett atrendezni, mert hozzaepitettunk, es a nagy fakat erdemesebb volt arrabb vitetni, mint kivagatni es ujat ultetni. Csodalatos munkat vegeztek - semmi rombolas.

Kisebb leptekben is, Volt ketto hatalmas fam, ami nagyon kozel volt a hazhoz, ki kellett vagatni. Mikor hazajottem a munkabol, eppen a "takaritas" veget lattam. Ketto favago vagta ki, es eppen azt lattam, hogy ahol a fa darabok leestek (mert nem az egeszet dontottek ki, hogy ne csinaljon nagy kart, hanem szakaszokban, igaz igy tobb munka volt, de nem rombolt) es benyomta a fuvet, a foldet vasvillaval "huztak ki", hogy nyoma se legyenh - nem is volt. Meg a forgacsot is felgereblyeztek... es ez nem "high tech" eszkoz, hanem gondos munka. Amit fizettem erte nem volt olcso, de minden filler (akarom mondani penny) megerte, mert a munka minosege kivalo volt.
Előzmény: m.musashi (3345)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3346
csak pénz kérdése.
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3345
persze de én nem a kiszáradttat mondam:)
meg nem is midenhol lehet ezt megcsinálni ami a képen van mert azért hogy kiszedjék,átültessék úra kell csinálni a kertet mert közben leamortizálodik. és akkor többe kerülne a leves minta hús.
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3344
Ki kell probalni, nem lennek meglepodve, ha lenne mar otthon is.

Mi kezzel - no meg asoval es harom ferfivel - ultettunk at nagy bokrokat (tiszafa), amire masok azt mondtak, nem lesz belole semmi sem. No ez tobb mint 10 eve volt, azota hatalmasok ujra.
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3343
Amikor a Rose of Sharon-t ulettem, nagyon kezdo voltam en is a kertem is. Nem biztam a talajban, no meg az idoben - novemberben ultettem a meternel joval kisebb agacskakat ket napos hosszu szallitas utan.
Ugy ultettem oket, hogy arra szamitottam, nem maradnak meg.
Megmaradt mind :)) - igy minden masodikat kiszedtem, es tovabb ultettem a soron. Nem volt visszaeses, szepek lettek, mintha mindig is egyszerre indultak volna ugyanott.

Kedves baratom (aki erdo mernokot tanult fiatal koraban) tanitott arra, hogy kis ratartassal ultessek, es ha kell, vigyem oket arrabb. Tobb munka, de az eredmeny megeri - no meg a penz. Igy kicsi novenyt veszek, majd megno nalam - es addig sem nez ki butan a kert.
Előzmény: agicza (3339)
chablis74 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3342
Hűű, láttam ilyen gépeket a tévében, akkor is elájultam tőlük! De nem tudom, van-e ilyen az országban bárkinek, azon a néhány cégen kívül, aki koros fák forgalmazásával foglalkozik. Ha át akarnék ültetni egy ekkora fát, vajon találnék céget, aki megcsinálja?
ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3341
Viszont... nem minden marad meg 10-15 ev mulva (sajnos... elvesztettem egy 10 eve ultetett, szep nagy fenyot.... minden lathato ok nelkul kiszaradt), es akkor ott az uresseg utana. No meg at is lehet ultetni, ha nagyon muszaj szakemberrel, vagy hozzaertessel, vagy mind a kettovel :)).

Előzmény: m.musashi (3338)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3340
arra gondoltam hogy lehet azért építik így, hogy a lehető legtöbb növényt tudja berakni. és hát minden növényen nyer pár pénzt. fentartani meg úgysem ő fogja,hosszú évek múlva meg már egyáltalán nem számít hogy mi lesz.
Előzmény: agicza (3339)
agicza Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3339
Azért ezt ésszel is lehet csinálni, tehát sövénynek való virágzó cserjéket sem fél méteres tőtávra ültetünk, mint azt nekem anno a szakember(!) erőltette volna, hanem észerű keretek között vegyíteni a kis és nagyra növő fákat, mert úgy nagyon hamar tömeget adnak, és a zsúfoltság sem lesz feltűnő 15-20 év múlva, hanem a nekik megfelelő lombkoronaszintet foglalják el.

Persze nem mindegy, ligetet vagy erdőt, netán egy füves pusztát akar az ember látni a közvetlen környezetében...
Előzmény: m.musashi (3338)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.18 0 0 3338
ez igaz,de sok olyan kertet csinálok ahol beültették a növényeket mert milyen jól mutat,meg 5 év múlva is milyen jó lesz.de 15 év múlva meg jön muszasi bácsi és mérgelődik hogy túl nagy meg túl közel is vannak egymáshoz. élő és pláne egészséges növényeket meg nem szedek ki ha nem nagyon-nagyon muszáj.

ez a pléhboj nyuszko jó pofa;-)
Előzmény: agicza (3334)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3337
Hasonlóan! Sziasztok!!
Előzmény: agicza (3336)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3336
Milyen jó, hogy arrafelé adnak az ilyen apróságokra, mint a hagyományok továbbvitele, meg törődnek az utánpótlással... Dézsásan azért nem fog túl gyorsan fejlődni, gondolom, a zsenge koruk miatt nem akarják őket még kiültetni... Nade tényleg, én mára balra el, és mindenkinek jó éjt!
Előzmény: Tartomo (3333)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3335
Ugyehogyugye! :-))) Tökéletes példányt gugliztál, na most ez fiatalon úgy néz ki, mint egy kisebbfajta esernyő, amiből itt-ott lekonyul pár csenevész ágacska.... Majd tavaszal megmutatom, milyen, hát nem ez a fenséges látvány!
Előzmény: Tartomo (3332)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3334
Fűz: az első húsz évben szerintem inkább azt, mint ugyanennyi idő alatt megvárni, hogy a Sophora próbáljon felnőni a feladathoz és addig is azon mérgelődni, hogy mér' ilyen kicsi még mindig és miért nem tölti ki a rendelkezésre álló teret a tó felett... ;-P

Egyébként meg aki nem hallgat a szakemberre (mármint nem a kontárra, hanem az igazira), az megérdemli a sorsát. Bár azt nem tudhatod, hogy a pléhboynyuszira vágott buxusok mennyire a megrendelő szíve vágya és Te hiába is akarnád rábeszélni az egyengömbökre. 'De gustibus...', ugye.
Előzmény: m.musashi (3330)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3333
Valóban idősek, mert nem egyedül van! Egyszer majdnem tönkrementek, alíg tudták őket megmenteni.De sikerült!! Nagy-nagy szerencsére.  Most a fótéren több   nagyon fioatal példány is van hatalmas  dézsákban.
Előzmény: agicza (3331)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3332

Ez meseszép!!!!Akarom őt! :D :P

Előzmény: agicza (3331)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3331
Hű, milyen gyönyörű, idős példány, azért őt nem tegnap ültették! Kíváncsi vagyok, mikor kezdi el a következő emeletet fejleszteni, mert amikhez eddig személyesen volt szerencsém találkozni, azok egy emeletesek voltak... Egyébként ha ez a habitus megfog, akkor a Prunus subhirtella 'Pendula Rosea Plena' tud hasonlókat, de annak is csak a több évtizedes példányai tudnak hasonló formát hozni...
Előzmény: Tartomo (3328)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3330
én egyiket sem.a 100m2 elég kicsi vagy a fűzfafa túl nagy ahogy tetszik. a sophora meg nekem nem passzolna oda. sajnos az emberek megkérik a szakembert de halgatni nem halgat rá.sok a kontár. meg úgy vannak a megrendelők hogy az ő pénzéért legyen az amit ő akar.
Előzmény: agicza (3321)
RCTiv Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3329
persze ezzel nem is vitatkozom :) csak arra utaltam, hogy nem-e egy trükkös feladvány és van-e valamilyen info ami fontos a kérdés eldöntéséhez még amit nem tudunk :)
Előzmény: agicza (3327)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3328
Azt hiszem igen! Találtam pár képet a neten. Annyira  tetszik ez a lombkorona, olyan mintha kis vízesések lennének.
Előzmény: agicza (3326)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3327
Szerintem azért gond van valahol a 'bármit akar a megrendelő, csináljuk meg' c. dologgal, amikor Te látod, hogy az úgy semmiképpen nem lesz működőképes x év múlva, mert kicsi marad, mert túlnövi a rendelkezésre álló helyet, mert nem illeszthető az összképbe, és ilyenkor nagyon sokat segít a gyakorlat, meg a meggyőzési képesség, de főként az, hogy ha hallgatnak is rád, mint szakemberre...
Előzmény: RCTiv (3325)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3326
Akkor megnyugodtam, mindkettőtöknek helyén van az arányérzéke... :-)))))

Azokat a Sophora-kat milyen magas törzsre oltották? 2.50-esre? Mert rendes, évenkénti metszésel is széltében terjed, nem magasságban...
Előzmény: Tartomo (3324)
RCTiv Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3325
hát tudnunk kéne mit akar a megrendelő :D
Előzmény: Tartomo (3324)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3324
Debrecenben a Csokonai Színház előtti Sophorák   sokkal nagyobbak. Van szerintem  5m is azok magassága, de én is azt javasoltam volna ;)
Előzmény: RCTiv (3323)
RCTiv Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3323
a tristis-t, amennyiben arra utalsz, hogy a sophora csak 2-3 méteresre nő meg :)
Előzmény: agicza (3321)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3322
Annyi energiat tettel bele, annyi faradsagot, munkat - es meg olyan fiatal vagy... nem lehet tudni, mikor jon elo a szukseglet.

Lehet masodikat is tanulni, sot harmadikat is - egy hosszu es aktiv elet elbirja.
Előzmény: Tartomo (3315)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3321
Vállalkozni papír nélkül is lehet, a kertépítők 50%-a legalább botcsinálta kertész, végzettség nélkül, szóval lehet így is... A többit meg már több szakmabelitől is hallottam, ;-P az elméleti képzéssel útjukra engedettek általában pár év gyakorlat után is csak néznek erre-arra...

Pl. példa: 100 m2-es tópartra milyen fát javasolnál: Sophora japonica 'Pendula'-t vagy egy Salix alba 'Tristis'-t?
Előzmény: m.musashi (3317)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3320
Fene se' tudja, szerintem sosem késő mást tanulni, pályát változtatni, hogy azt csinálhasd, amit mindig is akartál. Szerintem simán meg lehet úgy zizzenni, hogy a szakmád nem a hobbid, én biztosan nem bírnám... Még elegendő pénzért sem. Na meg jól jön, ha egyszerre több lábon tudsz állni a mai világban, ahhoz pedig nem elég egy szakma.
Előzmény: CBNora (3311)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3319
Igen, ezt gondolom. Sajnos tényleg sokszor van olyan, hogy egy magasabb pozícióban lévő nem érti annyira dolgokat, mint egy alatta dolgozó, de ez  már csak így van, szinte mindenhol.
Előzmény: m.musashi (3317)
RCTiv Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3318
nekem csak ötlet szinten merült fel a dolog, szeretnék tanulni még valamit, és a sok más mellett ez is szóba jött. de ha már csinálok majd valamit nem szeretném nyűgnek érezni, mert csak azt tudom elsajátítani ami érdekel, azt viszont elég könnyen. elhelyezkedni nem akarok, mert a jelenlegi munkámmal (figyelembe véve a ráfordított időt) nagyon kevés állás versenyképes. Szóval rágcsálom ezt még magamban, lehet más lesz, plusz egy doktori a szakterületemen. mindenesetre számomra is meglepő új érdeklődési területet fedeztem fel, amihez viszont nem biztos, hogy papírt kellene szereznem, de sosem lehet tudni :) a fórumokon nagyon sok hasznos és érdekes dogot szívok magamba folyamatosan, hála a kedves fórumlakóknak, ha belegondolok, hogy júniusban költöztünk a kertes házba, és előtte még csak nem is hallottam ilyen hobbiról/területről :) persze kertem még nincs, de nem kicsit szebb lesz mintha júniusban megbíztam volna valakit. mint ahogy a füvesítést is teljesen máshogy csinálnám, olvasván a szaktopikot.
m.musashi Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3317
én azt mondom hogy gondold át hogy a papír mennyire fontos. mert ha csinálni akarod és ebből és csak ebből akarsz élni akkor a gyakorlat a fontosabb.és nem győzőm hangsúlyozni hogy csak mint magad ura. a mi cégünk tulajdonosa nem kertész ,és mi a kertészek igen jól kikaparjuk a gesztenyét neki. na erről sokat tudnék mesélni:) meg hogy a főkertnél az a réteg akik mérnöki címell büszkélkednek olyan hülyek a szakmához mint a tök. már elnézést a töktől:)
Előzmény: Tartomo (3314)
CBNora Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3316
Akkor jó!
Előzmény: Tartomo (3315)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3315

Szia!

A kettőt semmikép se csinálnám egyszerre, és eszem ágában sincs abbahagyni most, amikor már csak fél évem van hátra, és  + félév gyakszim.

Előzmény: CBNora (3311)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3314

Szia!

Igen, tudom. Épp ezért gondolkodom azon, hogy visszamnejek  majd még tanulni. Végülis azt is szerettem, amikor vegyészmérnöknek tanultam a Vegyipariban.

Előzmény: m.musashi (3309)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3313
Azzal viszont nem tervezhet, nem lesz papírja, 'csak' a gyakorlati tudást szedi magára, ami később nélkülözhetetlen lesz....
Előzmény: Tartomo (3310)
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3312
Hobbi vs. szakma: szerintem érdemes belevágni, az a baj, hogy engem is csúnyán elkapott a gépszíj, amikor kiköltöztünk, és most már a kerttervezést-parkászósdit is muszáj volt megtanulni, de egy pillanatra nem bántam meg.

Csak hát idő, meg azért levelezőn elég húzós ezt tanulni, nem egy leányálom, amikor leadás van és meló párhuzamosan... De szerintem megéri, bár nekem 'csak' egy kellemes alternatíva, tehát nem létkérdés, hogy élő vagy élettelen anyaggal kell dolgozni, de azt hiszem, megéri minél több mindent, amihez kedved van, megtanulni.
Előzmény: Casamir_25 (3303)
CBNora Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3311
Én nagyon megbántam, hogy annak idején nem hagytam abba másodév után a nem nekem való egyetemet, és nem kezdtem bele valami más, nekem valóba. Most meg már késő elölről kezdeni.
Ha a kerttervezés érdekel, szerintem ne hagyd abba a sulit, legfeljebb utána menj el vegyésztechnikusnak. Ha a kettőt együtt győzöd, az persze más.
Hiába fizetnek jól, elég keserves csak a fizetésért dolgozni, és nyugdíjig vágyakozni, hogy olyasmit csinálhass, ami tényleg érdekel, és amit igazán jól tudnál csinálni. Tapasztalatból mondom.
Előzmény: Tartomo (3306)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3310
Ja, és ha  figyelmesen olvasod ezeket a fórumokat, akkor itt tanulsz a legtöbbet!! Hidd el, a tapasztalat milliószor többet ér, mint bármilyen szakkönyv!
Előzmény: RCTiv (3304)
m.musashi Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3309
tiszteletem
ilyen fizut nem fogsz ebben a szakmában kapni. főleg nem vidéken. esetleg ha van kapcsolat és bejutsz egy puncsos helyre. esetleg akkor lehet szakítani ha vállalkozol,és lesz elég megrendelés. azt mondom hogy ez nem szakma hanem hivatás,és mint alkalmazott nagyot nem tudsz szakítani /becsületes úton/.
Előzmény: Tartomo (3306)
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3308
Az nem baj, hogy nem ismersz  sok növényt. Itt megtanulhatod. Bár   hidd el,  magamon látom, hogy sokat jelent, az a pár növény is. És érdemes  a kötelező növényeken kívül sokat olvasni, és sok növényt megjegyezni, nem muszáj latinul, csak magyarul, bár egy idő után már a latin is megy mint a karikacsapásVan hogy nem jut a növény eszembe magyarul, csak latinul. :-). Én úgy metem oda, hogy a spektrumon  annó futó kertészeti műsorokat sokat néztem, megtetszett, elkezdtem  itthon is kialakítani virágágyásokat,  tavat csináltunk, növényeket ültettem. Jelentkeztem, és felvettek. Sok olyan tárgy van, amit simán meg  lehet csinálni, de sok olyan nehéz tantárgy van, ami szórótantárgynak számít. Ezekre sokszor nem lehet tanulni, csak magolni! És őszintén megvallva, sokszor nincs is érteléme megtanulni, csak bemagolnia dolgokat(pl. mikrobiológiából, minek kell tudnod  legalább 100 batérium, és egyéb kórokozó nevét ?!).
agicza Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3307
Anno amikor sulit kerestem, elég alaposan körüljártam a témát, két élhető lehetőség van kerttervezést (is) tanulni: Kertegyetem, Villányi út, egyetemi diploma, tájépítészet, öt év kemény cucc, meg még egy-két év gyakorlat. Vagy a gyorsabb út a kecskeméti főiskola, 3 év levelezőn, de tervezni csak családi ház viszonylatban engednek azzal a papírral, tehát semmi nagyobb projekt, mert aláírni-engedélyeztetni csak egyetemi diplomával rendelkező, kamarai számmal ellátott okl. kertészmérnöknek lehet. Ha a papír nem kell, akkor persze más a leányzó fekvése.

Milyen tudásszinttel érdemes nekivágni: a csoporttársaimon azt látom, hogy nem lehetetlen a nulláról is szépen fejlődni, csak elég intenzíven kell sok mindent egyszerre bepótolniuk, ami nem kevés tanulással jár, meg persze idő, amíg a gyakorlatot is elsajátítja az ember. Van pár töltelékóra, amit még hozzá kell tanulni és senkit nem érdekel, de asszem, aki már megjárta a felsőoktatás útvesztőit, annak ez nem újdonság. ;-P
Tartomo Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3306

Szia!!

Nagyon örülök, hogy van aki szintén ennyire szereti a kertet, mint én is. Én  kertészmérnöknek tanulok. Nem bántam meg soha, de ha Te  a kerttervezést szereted, akkor ne kertészmérnöknek tanulj, hanem  táj- és kertépítésznek!  Persze gondolom sokan  ezzel a képesítéssel is  terveznek szebbnél-szebb kerteket, csak ha már jelentkezel, és úgyis levelezőban, akkor  szerintem mindegy. Nálunk a kertészmérnökök nem csak a dísznövényekkel, hanem a zöldségekkel, a gyümölcsökkel, szőlővel is foglalkozunk. (Ja és rengeteg a felesleges szóró tantárgy.)Én is ezt szerettem volna csinálni, csak  3 évvel ezelőtt nem akartam  nagyon messze suliba járni, így ezért jelentkeztem  a Debrecenbe az Agrártudományi Egyetemre, mert ott van kertészmérnök szak, és  elsősorban közel van. Talán egyszer majd  én is jelentkezek erre a szakra , de most  úgy néz ki mégiscsak visszamegyek a középsulimba vegyésztechnikusnak, persze levelezőn. Egyik volt osztálytársamat   most vették fel nemrég dolgozni, egy gyógyszergyárba, és a kezdőfizuja 160.000 ft, tisztán kézhez, most hogy meghosszabították a szerződését a próbaidő után, már   más műszakba is dolgozhat, így a műszakpótlékokkal együtt most 200.000-t  kapott

fizetik az albérletet, benzinpént,  kajajegy, stb... Pedíg jobban szeretek kint lenni a kertben, mint a  laborban, de nem vagyok biztos benne, hogy  nekem az elkövetkező pár évben ilyen fizetésem legyen.

Babcianyu!!!!

Hátha olvasod,   megkésve, de BOLDOG NÉVNAPOT  kívánok!!!

m.musashi Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3305
tiszteletem
ez egy elég kétélű dolog amit leírtál.
RCTiv Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3304
ezen már én is gondolkoztam, érdekelne engem is, csak nem tudom mennyire esélytelen nulla ismerettel nekivágni. tudom pár növény latin nevét, és ennyi, kíváncsi lennék, mennyire "nehéz"
Casamir_25 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 3303

Sziasztok!

Hozzátok hasonlóan énis nagy növénybarát vagyok, emellett imádom az erdőt, totál a kerttervezés a hobbym, Viszont sajnos a főiskola elkezdése előtt még nem tudatosult bennem eléggé, h. majd egyszer én mit is szeretnék kezdeni az életemmel, mit is fogok akár egy életen keresztül dolgozni. Viszont úgy döntöttem, h. nem törődök bele a pályatévesztésembe, hanem igenis teszek annak érdekében, h. azt csinálhassam az életem nagyrészét kitöltő munkaként amit szeretek, és ne csak hobby szinten űzhessem a kertészkedést, hanem ez legyen a szakmám. Aztán most elhatároztam, h. amint lehetőségem lesz rá a közeljövőben megpróbálom, és nekivágok a kertészmérnök diploma megszerzésének levelező szakon, ez egyfajta második esély pályatévesztőknek. Úgy érzem kertészmérnökként egy olyan közegbe kerülnék, ami számomra összefolyna a kikapcsolódással, hiszen azt csinálnám amit őszintén szeretek, ami örömet okoz. Láttam a honlapod Ágicza és biztosan teis nagyon szereted a szakmád, hiszen ebben az ember kiélheti a kreativitását, a művészi hajlamait, mert szerintem a kertészet is egy művészet :) Kellemes Ünnepeket Kívánok!!! Sziasztok.

agicza Creative Commons License 2008.12.03 0 0 3302
Az viszont mindig választás és elhatározás kérdése. A prioritásokat meg mindenki saját magának szabja meg, hogy megy-e falura, gürcölni meg ingázni esetleg, vagy marad a panel viszonylagos kényelmében...

Más: nézegettem, most így, télire mennyire előtérbe kerültek a kert örökzöldjei. Az Aucubák gyönyörűek, a tiszafák szintúgy, és rádöbbentem, hogy a buxusok suttyomban nőttek legalább tíz centit tavaly óta. Ha így haladunk, tíz év múlva kész a sövény, de addigra a szomszéd vegyes tujasora már az egeket fogja verni... Mér' kell mindig a klasszikusokra ennyit várni, meg mér' nem volt jó nekem is a kommersz és gyorsan növő? :-S A júliaborbolyák viszont kitesznek maguért, négy év alatt már mellmagasságig érnek, 30 cm-ről startolva, nyírás nélkül is csodásan tömöttek. Lehet, hogy szeretnek itt?
Előzmény: ZsuR (3301)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.03 0 0 3301
Lehet valami igazad - de a panellakok tobbsegenek nincs "alkotasi ingerenciaja" akkor sem, ha szeretik a termeszetet - es igy van jol. Mindenki megtalalja azt ami kell neki.

Azokat sajnalom, akik szeretnenek boldogan nyakig mocskosak lenni kerteszkedes cimen, de nincs kert...
Előzmény: agicza (3300)
agicza Creative Commons License 2008.12.03 0 0 3300
Köszönöm, kedves tőled, igyekszem majd felnőni hozzá, kell még pár év. :-)

Egyébként ezt próbálnád elmagyarázni egy panellakónak, hogy miért jó nyakig sárosan, elfáradva, nyűglődve alakítani évtizedekig folyamatosan valami olyat, amit a szabadban, odakint is megtalálhat és 0 óra ráfordítást igényel, hát nem biztos, hgoy megértené...
Előzmény: Casamir_25 (3298)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.03 0 0 3299
Orulok, hogy tetszik. Tenyleg az ember eletet szebbe teszi.
Előzmény: Casamir_25 (3298)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3297
Hm. Az en eletfoilozofiam... mindent csak addig csinalok, amig oromet ad, es a befeketett munka gyumolcsot hoz. Ha nem, ha felborul az egyensuly... akkor valtoztatok. Mint a rozsakkal is. Imadom oket - de tul sok munka mellett nem volt annyi oromom benne, mint vartam, igy megvaltam toluk. Most van mas.

Ha annyira oreg leszek, hogy gondot fog okozni a kert, akkor valtoztatok.
Igaz, tervezek elore - olyan kertet probalok fokozatosan alakitani, amiben egyre kevesebb a tennivalo, es az orom meg sok.

Fa, fa, fa es meg tobb fa, no es bokrok!!! Sok bokor!!!
Előzmény: agicza (3295)
Casamir_25 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3298

Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólókhoz, Tényleg fantasztikusan szép és követendő példa a kerted Zsur :) És a tiéd is Ági! :)

Én úgy gondolom, h. az ember életét sokban befolyásolja a környezete, Hisz nemmindegy h. az életünket a természettől jólevegőtől egy karnyújtásnyira éljük le, vagy ahogy Tartomo is említette a természettől elzártan.

Kb. 10-15 éve családommal Jósvafőn jártunk és a hely szépsége, az erdő és a vidék hangulata olyan mély nyomott hagyott bennem, h. attól kezdve érdeklődni kezdtem a kertészkedés és a természet iránt, pedig előtte nem. A hegyektől nagyon messze lakunk az Alföld közepén, aztán igazából korábban nemis tudtam milyen egy igazi hegyvidéki erdei házikó hangulata, ahol azon a nyaraláson volt a szállásunk. Akkoriban még nem voltak meg a feltételek hozzá, h. akcióba lépjek. Anno nálunk az egész kert egy csupasz puszta  volt, s az elmúlt 3 év alatt évről évre több és több fa és cserje  került a korábbi sivár és kietlen területre. Mára már úgy benépesült a kertem, h. 3 fafaj van még hátra amiket tavaszra terveztem beszerezni, és azután kikell tennem a megtelt táblát :D Persze a rizikó faktor fennáll, mert van 1-2 fa fajom, amik nehezebben vernek gyökeret mint a többi, Dehát én bízom a sorsban , h. minden kialakul, s az élet kiforrja magát.

Szerintem az emberek többsége igényli a kertet csak nem egyformán, a családunk és a munkánk melett hobbyként érdemes időt szakítanunk a kertünk tervezésére, s később a fenntartására, mely ha jól csináljuk, egyszer saját magát fogja ellátni, és számunkra már csak a benne való gyönyörködés és a jó érzés marad feladat gyanánt, s akkor nagyon büszkék leszünk magunkra h. ezt mind mi alkottuk egyesegyedül! 

agicza Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3296
Csodás a kis színváltós juharod, itt már leszáradtak és/vagy lehullottak a levelek az újakról is, talán a még zölden maradók adni fognak némi színt, ha kijut pár melegebb , napsütéses óra a hétre...
Előzmény: ZsuR (3288)
agicza Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3295
:-S Vagyon némi igazságod, azt meg kell hagyni... De hát az addiktoknak ugye mondhatsz bármit... ~8-* Még jó, hogy a következő néhány hónap inkább a tervezési részről fog szólni, az meg költséghatékonyabb elfoglaltság. ;-P
Előzmény: ZsuR (3294)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3294
Azert a ketto kozott van atmenet. Neha ugy erzem, hogy ha egy lakasban es nem egy hazban laknek, tobb lenne a penzem is, az idom is, es annyira ki sem faradnek :))!
Előzmény: Tartomo (3293)
Tartomo Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3293
Az biztos, hogy mindent meg teszek érte. Nemsokálra úgyis eljön az az idő majd, amikor szedem a sátorfám, és  saját otthont  keresek.  Egyik fő szempont lesz  majd a  tágas kert.Az már biztos, hogy csak is kertes házba vagyok  hajlandó elköltözni, semmiképp sem bérházba. (Kutya miatt is.)Mindíg úgy gondolom, ha már hitelt kell felvenni,  akkor inkább többet veszek fel, hosszabb távra, de nem  fogok beköltözni a 10-re. Tudom! Van aki örül, hogy a 10.-en lakhat, de, egy világ életében  a kerthez, nagy terekhez szokott embernek kínszenvedés a 2x3 m-es szobában, 3x1 m erkéllyel.
Előzmény: marics (3292)
marics Creative Commons License 2008.11.12 0 0 3292
Tartomo! Te annyira fiatal vagy még, neked is lesz ilyen szép kerted, mégha esetleg nem is hegyekben.Az Alföldön is lehet szépet csinálni és Te szorgalmasan meg is teszed.
Előzmény: Tartomo (3289)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3291
:)) Amugy koszonom, nem cserelnem el semmiert sem! Miokor eloszor meglattam a hatsokertet, nem tudtam mas hazra gondolni, ez kellett :))
ZsuR Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3290
Haaat... ez az idoszak nem a legalkalmasabb irigykedesre... rengeteg a level!!! Azt hiszem szabadsagot kellene kivenni, hogy osszeszedjuk!
Tartomo Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3289

ZsuR!!

A kerted csodaszép! Még jobban tetszik, mint nyáron. Olyan jó  netek, akik  fás- erdős környéken, netán hegyekben laktok. Nagyon irígy vagyok érte!!

Előzmény: ZsuR (3284)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3288
Most nem tudtunk levelet osszeszedni, mert esett az eso - most lehet izagan latni, hogy nem szabad belefognom patak epitesbe. Azt is takarni kellene... az meg orulet lenne.

Meg egy--ket het es lejon az osszes level, akkor kicsomagolom a tavat is.

A kicsi juhar a to mellett ujra bordo levelu lett. Annak indul tavasszal, aztan nyaron bezoldul, es osszel ujra bordo lesz. Meg nem jott le level rola, tele a koronaja, szep!!! A masodik kepen a harom kicsi facska is eltero utemben vannak - a bal oldali dogwood, a feher viragu mar kopasz. Mellette a rozsaszin viragu meg teljes pompaban. A voros juhar mar elkezdte a levelhullast.

Aztan a borage. A kolleganomtol kaptam egy nagyon csenevesz palantat tavasszal - eheto a viragja. A hordoba tettem, ahonnan valahogy kiesett? es a hordo melle gyokerezett le. Most ugy nez ki, eroteljes novenyke lett belole, es viragozni szeretne :))!

Előzmény: agicza (3286)
agicza Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3287
Felesleges, kicsit lehet pátyolgatni-takargatni, ha nagyon akarod, de nem létszükséglet, teljesen télálló, max. úgy hamarabb fog nekiindulni tavasszal - ha szerencséd van. ;-P
Előzmény: Kisveréb:) (3285)
agicza Creative Commons License 2008.11.11 0 0 3286
Huhh, azért nálad is tud szépeket produkálni az ősz! :-) Egy erdei környezet azért menniyben más még ilyenkor is... Egyedül a tó behálózásáért nem irigyellek ilyenkor. ;-P
Előzmény: ZsuR (3284)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.08 0 0 3285
Lenne még egy kérdésem a futó hortenziával kapcsolatban. Hogyan kell télre takarnom?
Előzmény: chablis74 (3258)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.06 0 0 3284
Mondtam mar, hogy szeretem az oszt? Hihetetlen szinei vannak!

marics Creative Commons License 2008.11.03 0 0 3283

Hát egy kicsit elbizonytalanodtam.Most már egy hete benn áll a helyén, szedjem ki tegyem máshova? Én abból indultam ki- a tervező sem ellenezte - hogy magyar falusi kertben házikertbe való fák kellenek.Ebból egy kissé engedve került szivarfa,vadcseresznye és juhar is a kertbe. Fő szempont a sárga levél vagy virág vagy termés. Én is úgy gondoltam, hogy nem fognak a dió ágai lelógni a földre,( már most is cca 1,60-on kezdődnek az ágak. A másik oka a választásnak, hogy a telek másik vége felé is áll egy régi diófa,de ezt nemsokára ki kell vágni,mert nagyon rossz minőségű nagyon sok kukacos termése van.Most csak az árnyék miatt kell. Tudom, hogy szemetel mert bp-en is van egy ilyen fánk, megszoktam, hogy söpörni kell,de közben gyűjti az ember a termését is, ami meg finom.

Előzmény: CBNora (3282)
CBNora Creative Commons License 2008.11.03 0 0 3282
Avval egyetértek, hogy az 5 m kevés, tényleg hatalmasra nő. A mienk is szinte átéri a 18 m széles telket.
Viszont nem öl ki mindent maga körül. A szomszédunk diófájának magas törzse van, nincs alatta sűrű árnyék, elég rendes fű van alatta. A mienknek földig hajlanak az ágai, így csak árnyéktűrő növényeket lehet alá ültetni. De azok jól megvannak, pedig a lomb egy része alatta szokott maradni. Gyomok is kelnek, és találtam alatta magról kelt mahóniát, ribizlit, kecskerágót, vadszőlőt, tüskétlen szedret, gyönyörű ott a meténg.
Lomb tényleg rengeteg hullik róla, a koszlás igaz. De szerintem szép fa, és nagyon szeretem az illatát.
Előzmény: Tartomo (3281)
Tartomo Creative Commons License 2008.11.03 0 0 3281

Szia Marics!

Beszálhatok a diófás beszélgetésbe?

Akkor leírnám a véleményem. Én  nagyon ellene vagyok, a már lentébb  említet dolgok miatt.  Szerintem  ne  diófa legyen az  amivel  megakadályozod, hogy  a kocsik továbbmenjenek.  Szerintem az 5 m kevés. Én  nagymamám fájából, és keresztszüleiméből indulok ki. Hatalmasok. Magasságra biztosan van 20 m, és szélességre is simán 10.  Rengeteg vele a gond. Koszol. Tavasszal a hulló barkák, míg ősszel az irgalmatlan levéltömeg. A dió miatt nagyon hasznos, de ha nem a termés miatt van ültetve,  akkor én nem foglalkoznék vele.  Valami más fával próbálnám meg helyettesíteni, aminek nincs ilyen az autókra veszélyes termése, valamint nincs olyan levele, amiben olyan  anyagok vannak, ami mindent kiöl a fa körül. ( Juglanin van a levélben, ez erősen kiöli mindazt amivel érintkezik, ezért nincs általában a fa alatt  fű, de még gaz se nagyon). Én ha valami nagy, és szép fát választhatnék a Tulipánfát választanám(Liriodendron tulipifera).  Nagyságra hasonló, csodás sárga őszi színe van, és tavasszal  tele a fa tulipánra emlékeztető halványsárgás  virággal. Valamint dekorativ levelei szintén hasonlítanak a tulipánra, innen a neve.

Előzmény: marics (3280)
marics Creative Commons License 2008.11.03 0 0 3280
A szépkertekben leírtam, hogy most mi került a földbe hirtelen, persze,hogy gondoltam az általad említett fákra is,de vizuális típus lévén most még megvárom, hogy jövő tavasszal hogy fog kinézni és akkor folyt köv a következő 50 évre(ennyit már nem is élek) A diófa nem közvetlenül a paroló fölé fog nőni, a tervezett kijelölt parkoló után még 5 méterrel áll most a törzse, csak jelzésként akarom, hogy ne menjenek tovább a kocsikkal.A mostnai két kocsira való parkoló a kert másik végén szilárd burkolat, fölötte pergola egyik oldalán csemegeszőlő fut a másik sarkán sárga virágú lunc fut ennek ellenére rendszeresen tovább mennek a vendégek a kocsijukkal a fűre a gyümölcsfák közé ezért most jelzésként a burkolat végétől 1 m-re négy db fagyalt ültettem ami nem lesz kockára nyírva inkább dús bokornak szánom.
Előzmény: agicza (3264)
Kiskertész Creative Commons License 2008.11.03 0 0 3279

Nagyon szép az a narancsszínű dália! Az én törpedáliám ősszel hajtot ki, és még nem virágzott. Kivettem egy cserépbe, mert nem várhatom meg kint, mire kinyílik, mert addigra tuti elfagyna. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. A magas növésű folyamatosan virágzik.

Előzmény: Babcianyu (3272)
Tartomo Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3278
Ja és elfelejtettem, hogy ma én is locsoltam, mintha nyár lenne, mert  minden porzott itt is. Fura volt, mert   néha-néha  esik az eső, pl tegnapelőtt este is. Bár elég szeles napok vannak mögöttünk, és  mai napsütésben  el is hiszem hogy minden hamar kiszárad.
Előzmény: Tartomo (3277)
Tartomo Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3277

Sziasztok!

A  hétvégén én is sokat voltam kint, mert nagyon jó  volt az idő. Főleg ma!! Így én is rengeteget gereblyéztem, de még nem csináltam meg a takarásokat. Pedig lehet nem ártott volna, de a lomb(én a tujánk lehullott leveleiz használom ilyenkor, már évek óta) egybe van, csak szétszórom, és kész is.  Észrevettem, hogy  minden megindult, mintha tavasz lenne. A nárciszok már  levelesek. Kb 1-2 cm-esek, a klematiszaimon megpattant rügyek vannak, és a hostámon is  megindultak a  hajtások. Nagyon félek, hogy minden lefagy, és  semmi se lesz  jövőre :S.

Előzmény: ZsuR (3273)
Catella Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3276
Akkor jó: a 3-4 ujjnyi pont 5-6 cm, mint nálam:) Akkor a krókusznak jól kell nyújtozkodni:)
Előzmény: ZsuR (3275)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3275
Attol fugg, milyen vastagon teszed ki a mulch-ot. Eddig nekem meg atjottek, 3-4 ujjnyi vastagon szoktam a viragagyasokban, ahol a hagymak vannak. Ahol nincsenek, ott vastagabban, hogy a gyom ne jojjon at.
Előzmény: Catella (3274)
Catella Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3274
Zsur, tudom, Te sokat mulcholsz. A krókusz át tud rajta bújni, vagy februárban inkább húzzam le róla? Kb 5-6 cm van rajta, most ültettem. Van még tulipán is, gondolom, annál nem lesz gond.
Előzmény: ZsuR (3273)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3273
Jo is bizony nezegetni oket. . .

A ferjem a mult hetvegen zarta le a vizeket - aztan ezen a hetvegen meg ujra kinyitotta. Annyira szaraz a fold, locsolnom kellett.
Előzmény: Babcianyu (3272)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3272
Már sajnos nem így néz ki, de azért jó előszedegetni a képet. Biztos, hogy ezekből a növénykékből szerzek jövőre is, nagyon szépek.

Az elmúlt két napban sikerült sok dolgot megcsinálni, lomb virágágyásokba terítve, vizek lezárva, fű levágva. A dáliákat még hagyom, reménykedem, hogy még kis ideig ősz lesz (Nálad is csak bohóckodósdiból esett a hó)

Viszont megmutatom, mik virágoznak még, meg milyen volt a reggel:
Előzmény: ZsuR (3270)
kisidi Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3271
Meg minden része olyan csersavat ereszt, hogy nem tesz jót a fényezésnek.
Előzmény: agicza (3266)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3270
. . nagyon szep a vizesesed - no es a tobbi is. . . :))
Előzmény: Babcianyu (3269)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3269
Na végre valami, aminek jobb a magyar nevét megjegyezni! :DD
Előzmény: agicza (3268)
agicza Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3268
Coleus-ok: simán felejtheted, mert a hülye botanászok megint átnevezték a közelmúltban, de a képek még mindig a régi nevén futnak a gugliban, ugyanis elég nehéz a jelenleg érvényes Solenostemon scutellarioides-t megjegyezni... ;-P
Előzmény: Babcianyu (3241)
agicza Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3267
Hihi, ragadni fog, ha eleget olvasod, bár a hunyor itt az erdőben ezerszámra nő, a fajták mégis nagyon gyengén muzsikálnak, egy vöröst ültettem, hogy idén lesz-e rajt virág, az igen kétséges...
Előzmény: rika50 (3253)
agicza Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3266
Óh, bocs, kimaradt: autók fölé ne rakj diófát, mert a potyogás miatt nem fognak ősszel aláállni...
Előzmény: marics (3263)
agicza Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3265
A klematisz itt is, és az biztos, hogy ennyire gyönyörű őszünk nagyon régen nem volt, most is hétágra süt a nap, úgyhogy nem sokára vonulok ki ültetni, egy Hamamelis-szel vacakolok, hova kerüljön, hogy árnyék is legyen, meg elég helye is nőni... Képzeld, lassacskán nálam is fellép majd a helyhiány, már-már azt hittem, sosem érem meg, hgoy valaminek az ültetése azért legyen macera, mert a szóba jöhető helyek nagy része már foglalt...

Fothergilla-ról tud valaki olyat mondani, hogy megéri-e virágzási szezonon kívül is valami frekventált helyre tenni, ahol mindig látom? Nyárra mennyire szép a bokor, díszít-e a lombjával?
Előzmény: ZsuR (3260)
agicza Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3264
Arra még nem gondoltál, hogy nagyon gyorsan növő fákkal pár év alatt produkálj árnyékot, aztán ráérsz az aprónéppel vacakolni? Én biztosan nagyon sürgősen telepítenék pionírfajokat, úgymint juharok (itthon is honosak, hatalmas tempóban nőnek), oszlopos kínai nyár (nem szemetel, ellenben bokrosító metszéssel is megvan az éve másfél méter), császárfa (évi 2.5 m), óriási lapulevelekkel nagy lomb két-három év alatt, Albizia, ami még itt is hozta idén a másfél méteres növekedést, füzek dettó, meg nyírek, amik ugyan túl sok árnyékot nem adnak, viszont évi egy métert nőnek, ha csoportban ültetsz, akkor még jól is néz ki egy ligetecske belőlük.
Előzmény: marics (3263)
marics Creative Commons License 2008.11.02 0 0 3263

Kedveseim! Ezt az érzést szerettem volna megfoglamazni a szépkertekben írtakkal.Szinte ugyanezt érzem a most kezdett telepítéssel ami NAAAGYON messze van még az árnyékkerttől, ígazán nem is az a célom vele,csak az a jó, ha látja érzi és tovább gondolja az ember lánya, hogyan is legyen milyen is lesz.Nekem mindig azon jár az eszem - ez általában éjjel ha felébredek - mit kellene még szerezni és azt hova kellene ültetni. A bp-i kertbe pl kicsit megkurtítanám a füves részt, hogy előrébb hozhassam a virágaimat amik az évek során kicsit összesűrüsödtek, persze akkor kerülnek majd újak is hiszen nagyobb lesz a hely.Ehhez azonban apát is meg kell nyernem, mert a locsolórendszert akkor át kell rendezni, ehhez ki kell ásni és új helyre kell telepíteni a locsolófejeket, és persze azt úgy ahogy én gondoltam "azt nem lehet".Mindent lehet, csak idő kérdése.

Előzmény: kisidi (3248)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3262
Valoszinuleg. . .

A hoeses csak egy napos volt nalunk, es nem hult le a levego nagyon. A deresedes par nappal utana jott. Aztan ma meg 16-18-20 fokok voltak.

Szoval, ma locsolni kellett. A levelek meg a fakon, a virogoskert meg zoldell - a sarkantyu virag mint nyaron. . .
A gyuszuvirag csodalatos zold, az uj agyasban (a rozsa helyen) szepsegesen nott! Szoval. . . nincs meg osz. Az az egy teli nap. . . az eltevedt :)).
Előzmény: Catella (3261)
Catella Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3261
Közben meg hó esett? Megbolondultak?:))
Előzmény: ZsuR (3260)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3260
. . . nem arnyek kerti tema - de a rhodo mellett a klematisz is viragzik :)). . .
Előzmény: ZsuR (3259)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3259
Meg kellett locsolnom az atultetett novenyeimet - hihetetlen, de szinte por szaraz a fold.
Viszont. . .ugy nez ki jol erzik magukat.
chablis74 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3258
Talán kicsit terelgetheted, hogy odataláljon. Bár azt írják, egyedül is megbirkózik a kapaszkodással, sztem néha elkél a gondoskodás, főként az első néhány évben. Nekem a téglakerítésre fut, az idén meg kellett erősítenem őkelmét itt-ott, mert túl nehéz lett, és egy erősebb szél letépte a felsőbb részeket.
Előzmény: Kisveréb:) (3256)
m.musashi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3257
csak azért mert a képen is látni hogy a fő növényzet benne az az alga. ezzel valamit kéne csinálni:)
Előzmény: Kisveréb:) (3255)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3256
Én is így olvastam, hogy nagyon lassan kezd nőni. ennek ellenére nálam idén szerintem elég sokat nőtt. A starktól rendeltem és egy kb. ásványvizes palacknak megfelelő műanyagba volt csomagolva és az már tartalmazta a cserepet is. Most kb. 70-80cm lehet. Nem nagyon akar rákapaszkodni a rácsra, ez normális? A képen amit láttam egy házfalon futott.
Előzmény: chablis74 (3252)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3255
Remélem nem :) A vízfelület nagy részét árnyékolja a sövény.
Előzmény: m.musashi (3251)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3254
Már nyírjuk két éve. De csak tavasszal szoktuk nyírni, amikor az új hajtások már kezdenek sötétzölddé válni. Ennél magasabbra nem akarjuk engedni, mint a mostani állapot.
Előzmény: kisidi (3250)
rika50 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3253

Igen,  Hunyor v. helleborus. Van több féle, nálunk 3 tövecske van, valószínű különbözők. Hááát a nevek...remélem majd egy idő után "csak úgy ragadnak ránk"

Köszi , egyre gondoltunk a díszcsalán az. gyönyörű színe van, remélem a nyáron én is tudok majd venni.

Látod Agicza rögtön ugrott és hozott egy csomót nekünk! köszi!!

Előzmény: Babcianyu (3234)
chablis74 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3252

Sziasztok!

Arra számíthatsz, hogy a H. petiolaris lassan indul meg. akár két év is lehet, míg nőni kezd, úgyhogy csak várj türelmesen. Nagyon szép lesz. :-)

Előzmény: Kisveréb:) (3249)
m.musashi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3251
tiszteletem
nem túl napos az a hely a tónak?
kisidi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3250
Látom nálad is szépen színesedik a hortenzia levele. A sarki kertrészlet is nagyon mutatós, és a kőkerítés kovácsoltvas betétje telitalálat.
A fenyősövényt jól vissza kell majd vágni rendszeresen, hogy jusson hely a hortenziáknak és hostáknak:) Nem kis munka évente többször. A tetejét is nyírni akarod, ugye?
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3249

Sziasztok!

Csináltam ma pár képet, miután fél nap háncsot aprítottam, malackakát hordtam a tó körüli ágyás alá:))) Az utolsó képen egy futó hortenzia van. Tavasszal ültettem, kíváncsi vagyok mi lesz belőle.

kisidi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3248
Igen, sóskúti, de lehet budafoki is, ami szerintem ugyanaz elvileg. Gondolom inkább az utóbbi, itt Budafok-Budatétény határában. Itt rengeteg pince van, főleg gombapince, de boros is, rengeteg mészkövet termeltek ki, mikor ezeket építették. A ház is, az eredeti része, több, mint 100 éves, szintén ilyen kőből épült valamikor.
Mi is úgy gondoltuk, hogy már ittlévő és a környéken még hozzáférhető helyi anyagot használjuk.
Én is úgy gondolom, hogy a saját munka, elképzelések adják meg az egésznek a varázsát, még akkor is, ha sokkal hosszabb időbe telik az átalakulás, de én ebben is nagy örömömet lelem, a várakozás örömét többek között.
Emlékszem amikor tavaly újságoltad a kőszerzeményt a szomszédból.Ez a jó üzlet, mindenki boldog, ő megszabadult tőle, el sem kellett vitetni, neked meg jól jött. Nem lehet, hogy már bánja, látva mit alkottál belőle?
Előzmény: Babcianyu (3246)
ZsuR Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3247
Ha mar itt vagyunk. . .jo koztetek lenni. . .
Előzmény: rika50 (3233)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3246
Jól gondolom, hogy a kövek sóskúti kövek? (mikor nekiálltunk építkezni és a ház lábazata került sorra, kiderült, hogy sóskúti kő van alatta - egyik nagy élményem volt, mikor a bányában jártunk, hogy ugyanilyen kerüljön mindenhova).

Tudod, itt a hegyen inkább olyat lát az ember, hogy felvonul a kertészcég gépekkel, darukkal beemelik az 5 méteres fákat és a reggel még kopasz rész estére díszkertté alakul. A látvány félelmetes, de pont azt néztem, hogy elveszik vele az, ami számomra az elvezet része: mikor látod, hogy valamit "teremtesz".
Nálunk is azért sikerült így megcsinálni, mert szerencsémre a szomszédban bontás volt, én meg lecsaptam a kikerülő kövek egy részére. A növények meg ide-oda lettek sétáltatva, mert amik szeretnek itt, azok szaporodnak őrült modjára. Tavaly tavasszal kértem a szülinapomra növényvásárlási keretet, így lett a sitthalomból sziklakert - na azt az élményt nem adnám semmiért :)
Előzmény: kisidi (3235)
m.musashi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3245
nem,de azok nem kinti anyagból vannak,és nem panelben:)
Előzmény: Babcianyu (3244)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3244
Nem tetszett nekik a benti lét, igaz? De tartanak néhányan szobában ilyet, vagy az is csak rövid életű?

Jó, köszönöm, ha Neked nem gond, szívesen kisérletezek még egyszer velük - max. nem akkora adaggal (két hétig, míg száradtak, a kocsik kirekesztődtek a garázsból :D)
Előzmény: m.musashi (3242)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3243
köszi :) Imádtam ezt a részt a kertben. Egyrészt szines, másrészt vizes :DD

A hunyor-helleborus nem február körül nyílik? Vagy már megint keverem valamivel.

Tavasszal láttam néhány gyönyörű, bordó virágút, de aranyárban voltak, így letettem róluk. Néha a nagy kertnek is van átka: ahhoz, hogy mutasson, nem lehet 1-2 tőben gondolkozni. Na ez nem sopánkodás, csupán ténymegállapítás. :) - bár, ha a levélhalmot elnézem, még akár sopánkodás is lehet.
Előzmény: Catella (3236)
m.musashi Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3242
a saikei az én hibámból nem jött össze. makacsul meg akartam mutatni hogy majd én panelba szokatom őket. sem az örökzöldek sem a moha nem akarta a dolgot.
probálj meg informálódni hogy mi lehetet a gubanc,aztán legfeljebb nekifutunk mégegyszer.
Előzmény: Babcianyu (3240)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3241
Na akkor nálam is hozták a rendes első éves formát. :-S
Szépek voltak, de nem igazán nőttek - talán jövőre. Meg kéne még belőle néhány tő, mert teljesen elvesztek, vagy másik helyre kell őket sétáltatnom, ahol jobban érvényesülnek.

Ezek a coleusok (úgyis elfelejtem a nevüket :D) gyönyörűek. A tavasszal vett tövekből pont a bordós bírta legjobban meg a világoszöld. A lilás közepű kipurcant (lehet, hogy érezte, hogy nem a szívem csücske). Biztos, hogy szerzek belőlük jövőre is, mert nagyon mutatósak és nem is faxnisak.
Előzmény: agicza (3237)
Babcianyu Creative Commons License 2008.11.01 0 0 3240
Na kikisérletezem én Neked, hogy hogy kell olyan lámpácskát csinálni. Van rá néhány ötletem. Nem boltoltunk valami jól tavaly ezek szerint. Sajnálom, hogy nem működött a saikei.

Aszondod, próbáljam meg még egyszer? De mi a fenét tolhattam el? Most azért majd nekiesek, megnézem, milyen állapotúak a gumók, hátha jövőre más helyen, más földben nekiindulnak. Vagy már ne reménykedjek?
Végigolvastam a canna-s topikot is, nem írtak ott sem mást a teleltetésről, mint ahogy csináltam. Még annyira hideg sem volt tavaly, meg papírba voltak csomagolva, tehát nem fagyhattak el. Meg a dáliákkal együtt teleltettem, azok meg hajtottak, mint az őrült. De azért nem adom ám fel, mert nekem is nagyon hiányoztak a böhöm virágjukkal :)
Előzmény: m.musashi (3239)
m.musashi Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3239
hogy mi lett azzal amit otthagytunk,azt nem tudom. de ha van idén is,megproszálod mégegyszer?
a saikei?miután az A-terv nem müködött mert nert nem müködhetet,úgy döntöttem a B-terv egy miniatür zen kert lesz de még nem találtam miniatür kőlámpást.
Előzmény: Babcianyu (3231)
agicza Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3238
agicza Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3237
Hihi, azért szerencsére sikerült némi levegőhöz is juttatni a gyökérzetét! :-) Beállt rendesen azóta? Itt az első évben csak vegetált, mostanra viszont szép halmokat alkot, úgy tűnik, végre beállt, kérdés, mikor kezd el végre terjedni, az árnyékos részre is szeretnék majd néhány tővel telepíteni idővel, nagyon jó kis talajtakarónak bizonyul.
Előzmény: Babcianyu (3229)
Catella Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3236

Gyönyörű ez a kép:)))))))))

(szerintem a 2 ugyanaz)

kisidi Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3235
Én is valahogy úgy vagyok vele, mint te. Ha már a kert kialakítása előtt ismertem volna ezt a fórumközösséget, minden sokkal egyszerűbb lett volna. De akkor még nem igen interneteztem. Volt pár könyvem, abból néztem ki a növényeket, a többi szinte adta magát. A helyi kövek, a pincéből kikerülő mészkősziklák. Persze lenne pár dolog amit nem így csináltam volna, vagy ma nem így csinálnám, de néha meg kell itthon vívni a csatát, meg ahogy te is írod sokszor anyagi okai is vannak egy-egy megoldásnak, bár a kényszer nem csak rosszat hoz magával, néha egész jó dolgok kisülnek. A növények a 2001-es kiindulás után, úgy apránként kerültek be a kertbe.
Nagyon sokat tanultam itt, kertről, növényekről, önzetlen kedves kerttársaktól.
Előzmény: Babcianyu (3232)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3234
Köszi rika, akkor még kérdezek: a hunyor ugyanaz, mint a helleborus????? Azokkal már szemezek egy ideje - na ennyit rólam, meg a növénynevekről :D

Ha arra gondolsz, amire én, akkor az egy sima mezei egynyári, díszcsalánként vettem. A virágja nam igazán érdekes, a levelei csiodaszépek. Két tövet vettem (100Ft/db), közel fél négyzetmétert terített be és ugyanilyen magasra nőtt. A víz nagyon kellett neki, és ahogy néztem, jobban szeret napon lenni.

Ő az?
Előzmény: rika50 (3233)
rika50 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3233

...egy mondat erejéig csatlakozom Babci monológjához: ezer köszönet és hála az összes Topiclakónak! Nagyon sokat köszönhetek Nektek, rengeteget tanultam itt, és nem utolsósorban sok-sok növénnyel ismertettetek meg.

Babci! a hunyorról csak annyit tudok, hogy szereti az árnyas helyet ( nálam ott van, és ez az első ami virágot hozott, van még másik kettő, kíváncsi leszek, ők mit produkálnak. Eldicsekszem, van két tő Pachysandrám, ha bírja a talajt, akkor lesz több is. Kérdeznék én is Tőled! ha jól emlékszem tavas képen láttam egy gyönyörű piros-bordó színű növénykét, megírnád ki ő?

Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3232
Tudod, ilyenkor érzem, hogy azért írásban nem ugyanaz jön ki, mint mikor az ember mondja. :) Tegnap óta próbálom összerakni, hogy érthetően tudjam leírni - mármint, hogy azt írjam, amit gondolok. Azt, hogy amiket láttam számomra "műkertek" voltak, nálad viszont minden él és gyönyörű.

Már többször próbáltam legalább saját magamnak, hogy milyen kert is tetszik nekem. Az angolkert túl zsúfolt, a japán túl "steril" (bár tudom, egészen más a cél ott a kertkialakításnál), nem is tudom összerakni, vagy stílusba, keretekbe foglalni az egészet. Ránézek egy kertre és vagy van benne összhang, vagy nincs. Nálad van. Nálam eddig nem volt, ezt sikerült részben összehoznom a rengeteg kővel.
Megvan ZsuR-nál, Kertészkénél, Dognál és gyakorlatilag az ide írogatók kertjeiben, mindenféle magyarázás nélkül.
Tudom, hogy OFF, de azért írom, ha már belelendültem: eddig mindig csak lelkesedéssel sétáltattam a növényeket ide-oda, mióta idetaláltam, némi ésszel művelem mindezt. Keret sosem volt rá igazán, így azokból próbálok alkotni valamit, ami van és legfőképp bírja az itteni létet (ezt is igen hosszú kisérletezés után sikerült nagyjából összeraknom - lényegesen hatékonyabb vagyok, mióta itt okosodom).
Szóval - mielőtt teljesen elterelném a dolgot - le a kalappal a tudásotok előtt és elnézést mindenkitől, ha valami marhaságot írtam.
Előzmény: kisidi (3223)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3231
én is nagyon bíztam bennük - erre nem besztrájkoltak? :(

Amiket otthagytunk, megmaradtak? Próbálom megfejteni, mi lehetett a gond. A gumók szépnek tűntek kiültetésnél, lehet, hogy ott toltam el valamit.

Vagy egyszerűen annyi, ami az előzőeket olvasva jutoitt eszembe: én csak egy őrült kertimádó laikus vagyok. Jó néhány növényt sikerült már átsegítenem szebb világra, bármennyire is szerettem volna őket megtartani.
Ugyan olvasom én a szakirodalmat (bevallom, sokszor azonnal kimegy a fejemből minden, mint a neveik is), meg hatékonyabb vagyok azóta, mióta itt okosodom, de alapjáraton nem értek a kerthez. Egyszerűen nekiesek, aztán lesz belőle valami - néha mutatós, néha elbarmolás. Talán szegény kánnák az utóbbinak estek áldozatul.

Mi lett a kinti tállal? Megcsináltad? A kék működik még?
Előzmény: m.musashi (3230)
m.musashi Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3230
érdekes. azt hittem pedig hogy sima ügy lesz.
Előzmény: Babcianyu (3228)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3229
Pedig nem mutat ám rosszul /tudom-tudom, aki a palástfüvet vízbe dugja, ne szóljon egy szót se :DDD/:
Előzmény: agicza (3226)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3228
Mert egy darab se maradt meg :((( (sírós szmájlit nem tudok)
Meg nem mondom, mi történt velük, a dáliák átteleltek, ugyanúgy szépen leszárítva, dobozolva pakoltam őket a garázsba és egyik sem hajtott ki. Pedig jó földbe ültettem, locsoltam, de nem akarták az igazat. A fene esz értük azóta is, de mielőtt újabb adagot szerzek, ki kéne deríteni, mi volt a gondjuk nálam.
Előzmény: m.musashi (3224)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3227
:) Tudom, már akkor is szóltál, mikor itt jártál. Nincs a tóparton közvetlenül, hanem a sziklakerti részeken - viszont ebből az árnyékban is bőven és virágzik (ezek régebbi darabok itt, mint én)
Előzmény: Kiskertész (3225)
agicza Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3226
:-))) Azon vigyorgok, hogy te is kiszúrtad az árnyékkertből... Ha itthon lehetne tartani új-zélandi lent, az még tudna ezerféle színt ugyanezzel a habitussal, ő az: Phormium tenax
Bár nálatok még ez is simán megmaradna egy védett zugban.
Előzmény: Kiskertész (3225)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3225
Babci! Bocsi, hogy beleugatok, de a pálmaliliom nem vízparti növény, hanem napos, száraz (félsivatagi) körülményekre specializálódott. Sziklakertben a helye:)
Előzmény: Babcianyu (3221)
m.musashi Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3224
tistreletem
nem láttam a képeket a csodálatos kánnákról!!! :))
Előzmény: Babcianyu (3221)
kisidi Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3223
Az igazság az, hogy nálam inkább a fák, bokrok, cserjék, lehetőleg virágukkal is díszítők dominálnak, csak kevés évelő, (kivéve hosták, pünkösdirózsa) és szinte egynyári semmi nincs. Egy időben rengeteg körömvirág, meg egynyári szarkaláb jött ki, de inkább lemondtam róluk a csigák imádták a körömvirágot, meg olyan káosz szerű volt, az volt az érzésem mindig, hogy gyomos. Most tudom, hogy, ami a mulcs között kijön, az gyom, és kész, sokkal egyszerűbb minden. De vágynék egy olyan ágyásra, ahol úgy tömegével látni egy bizonyos színt. A fekvése, meg a meglévő növények hozták a kék ötletét, ha nem jön be, akkor költöznek. Azért kellenének bele olyan növények is, hogy önmagában a lombjukkal is szép legyen.
Nálunk a teraszos megoldás nagyjából bejött, van benne jó is meg nem is, hogy nem lehet belátni az egész kertet. Bár, a kertészeti műsorokban mindig azt mondják, hogy úgy kell kialakítani a kertet, hogy mindig odaérve egy ponthoz, a kíváncsiság továbbcsalogassa az embert.
Ami kissé macerás, hogy talicskát, fűnyírót is lépcsőzni kell, macerás lett volna úgy kialakítani, ( plusz valami támfalféle kellett volna hosszában is) hogy legyen egy olyan rész, ahol csak lejt (erősen) és el vett volna még 1-2 métert a szélességből is. Szóval nem tökéletes, de szeretem a kompromisszumok dacára.
Én egy fehér kertet láttam nemrég a tv-ben, nagyon bájos volt, azért nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy 1-1 újdonság láttán ellen tudjon állni az ember, és ne vegyen más színű növényt. Szóval nekem nem való, de ezen a kis részen talán bejön.
Előzmény: Babcianyu (3220)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3222
Sziasztok!
Köszönöm a sok dícséretet a kert és a férjem nevében is.
Egyetlen dolog van a kertemben ami nem az én kezem munkáját dícséri és az a téglakerítés. Azért megmondom a férjemnek hogy tetszett nektek.:-)))
A krizikről csak annyit hogy nagyon remélem hogy megmaradnak jövőre is.
Erre felénk nem igazán szoktak kemények lenni a telek. Majd a lehullott lombból teszek rájuk takarót és akkor biztosan megmaradnak. Szerencsére tegnap este nálunk hatalmas zuhi volt villámlással és égzengéssel, úgyhogy a locsolás megoldva.
Ma a lánykámmal lefestettük a madáretetőt amit még tavaly készített apukám. Felállítottuk a nappalival szembeni kertbe, hogy télen is jól lássuk a madárkákat.
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3221
Tyű, látod, ezt nem tudom. Mármint, hogy az autót hogy viselik. A fehér here tuti, hogy bírja, az mindent bír. Ha nyírva van, akkor nem is látszik, hogy megdől. A pimpócskára meg nem lenne szívem ráhajtani :) Azt gondoltam, hogy valami szerepe van a gyeprácsnak, de azt nem tudtam, hogy autós beálló. Az építkezésnél, tóásásnál nálunk is megviselődött a fű, részben helyrejön, tavasszal meg pillanatok alatt újra lehet szórni.

A fűfélék nagyon jól mutatnak a tóparton, tényleg érdemes belőlük odapakolni. a pálmaliliom meg szintén az egyik legigénytelenebb és mutatós növény - imádom a hatalmas virágjaival. Idén még az árnyékban is virágzott, tehát nagyon jólnevelt növény :D
Előzmény: Kisveréb:) (3218)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3220
Nagyon-nagyon szépséges az egész! Érdekes ez a hosszban tagolása a telkeknek (itt is 22 méteres a szélesség, a hossza meg az ötszöröse - viccesen néznek ki a telekrajzokon. Bár a legviccesebb egy leányfalui telek volt, ami 16x200 méteresre sikeredett, meredek oldalban. Elég sok lehetőség volt a telekben).

Ahogy néztem az ágyások formáját, rájöttem, hogy mennyire tetszik az, ahogy alakítod. Ezek a lágy hullámvonalak gyönyörűek. Utána keresgéltem a növényeknek, biztos, hogy gyönyörűen megcsinálod. Ha jól látom, oda nem is feltétlenül kell árnyékkert, a másik oldalról bőven kap napot. Nekem nagyon tetszenek így, mikor hátteret, keretet ad egy ágyásnak a körülötte lévő nagyobb növényzet.

Meg közben végiggondoltam, amit írtam a színekről és rájöttem, miért írtam. Egyszer régen két egészen ijesztő kertet láttam: az egyikben élesen elváltak a kölünböző, de teljesen egyszínű ágyások - gyönyörű volt külön-külön, de nem volt összehangolva, így nekem túl "mű"-nek tűnt. A másikban meg teljesen azonos színű virágok voltak, azzal meg olyan érzésem volt, mintha csak 1 féle festék lett volna otthon :)
Viszont rengeteg ellenpéldát is láttam, megcáfolandó saját magamat, amikor egy-két szín különböző árnyalatai, különböző méretű, -fajtájú virágokkal voltak a kertben. Az viszont maga a gyönyörűség a finom összehangoltságával. Na ilyen lesz nálad! :)
Előzmény: kisidi (3216)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.31 0 0 3219
Hogy mi esett nálad??? Hó? Te jóég, még ne jöjjön a tél - már ha lehet intézkedni :)

Egyik tél jött úgy, hogy a levelek több, mint fele még a fákon volt, utána megkínlódtam tavasszal az összeszedéssel.

Ez a mulcsozás, mikor írod, mindig beindítja az agyamat, hogy valahogy itt is meg kéne szervezni. Van egy lerakóhely innen nem messze, láttam már többször, mikor a kocsi bedarálja - egyszer el kéne őket kapnom, hátha sikerülne elindítani valamit. Bár itt még mindig inkább égetik vagy kidobják a leveleket, ágakat.

Hortenziáknak jótt tett az eső, szépen magukhoz tértek, úgyhogy majd figyelek akkor ilyenkor is a locsolásra.

Ma már nem esik, megpróbálok némi őszi munkát elvégezni. Lassan a dáliákat ki kéne szedni, bár még tele vannak virággal, így nincs szívem. Mondtam, hogy a tavaly vett törpedáliák akkora gumókat növesztettek, hogy átteleltettem őket? Most már egész nagyok, idén is elteszem őket - jövőre már lehet, hogy igazi óriások lesznek :)

Krizanténok viszont gyönyörűen virágoznak, tavaly én is féltem, hogy kibírják-e. Biztos nálad is áttelelnek szépen - főleg a világosabbak bírják jól, ahogy néztem őket. Ma süt a napocska, majd hozok képeket. (Meg megmutatom a tegnapi szivárványt is - már amennyi belefért belőle a képbe :))

A virágzó rózsa az átültetett? Ezek szerint tetszik neki az új hely :)
Előzmény: ZsuR (3214)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3218

A napos oldalra szeretnék egy fehér pampafüvet és pálmaliliomot.

Lehet, hogy a képeken nem látni egyértelműen, de ez a hézagos rész igazából a gyeprácsos kocsibejáró akar lenni. Ami nem mondom, hogy tökéletesen szép volt, mert ott ahol nap mint nap jársz kocsival a fű nemigazán lesz szép, de ennyire a tóásással sikerült elrondítanunk. Alapból azt terveztem, hogy tavasszal minden egyes lukat kitisztítok és újra vetem fűmaggal.  A pimpo vagy a fehér here bírná ha minden nap átmegyünk rajta kocsival?

Előzmény: Babcianyu (3212)
agicza Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3217
Tégy még bele Hibiscus 'Blue Bird'-öt, vagy ha találsz, ennek a dupla virágú verzióját, a Caryopteris-szel egyidőben fog virágzoni. A Perovskia jó ötlet, két hónapig biztosan kék, és Salvia 'Mainacht'-ot és Lavandula stoechas-t lehet még egy-egy foltba pakolni a cserjék mellé-közé.
Előzmény: kisidi (3216)
kisidi Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3216
Nekem is tetszenek a kőfalak, de ez semmi ahhoz képest, amit te alakítottál! Szerelmes vagyok a kertedbe ( biztos hozzájárulnak a kövek is, mivel kő mániás (is) vagyok ) és csak elismerés jár azért a sok munkáért amit ott alakítottál.
Igen, sokszor meghökkentő színek együtt nagyon tudnak mutatni. Igaz, most egy olyan részt készülök kialakítani a fű rovására, hogy csak lilás-kékes növények lennének ott, legfeljebb idővel majd lazítom valami mással. Úgy gondoltam, hogy levendula, kékszakáll, kékgyökér, tarka meténg, tavaszra kékvirágú ananome blanda, helyes kis levelei vannak és nem olyan zavaró elnyílás után, mint a tulipán pl. Azt még nem tudom, hogy a vitex-em is átültessem oda, vagy vegyek egy új példányt. Ja, és még egy viburnum davidii-t szeretnék, igazi kék bogyói vannak ősszel. Sudárzsályára is gondoltam, mit szóltok? -nem igazán árnyékkert igaz?
Igen, a kert viszonylag elég nagy, csak picit keskeny 17m. Alul van egy 120 nöl-es rész, ezt utólag vettük meg a tulajdonostárstól, az csak lejtős, 1-1 fellépővel, majd felfele van a hortenziaágyásnak kiszemelt szint, 1-1.2 m-el feljebb ez az új ágyásos, felette még egy, utána már a garázs, ház, leanderrel és murvával és edénybe ültetett hortenziákkal, fűszerkerttel szintén murva között az előkertben.
Előzmény: Babcianyu (3211)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3215
Kivancsi vagyok hogy megmaradnak-e a krizantenok jovore!
Nagyon szep az a kofal. . .
Előzmény: sokoldalú (3207)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3214
A hortenziakat surun szoktam locsolni, ha a levelek kokadtak, hidegben is.

Eddig minden nagyon szeoen nez ki - jol jott az eso es a huvosebb ido. A ho ellenere nem volt hideghideg ido, a ho sem maradt meg, mire leert viz lett belole - az meg kellett. A rozsak meg hoznak uj hajtasokat, es bimbokat - van ahol ki is nyiltak a kicsi rozsaszin viragok :)).

Meg az utolso percben fumagot is tudtam kiszorni. . .

Amire nem jutott idom, az a mulch. . .szet kellett volna teriteni, ott all a nagy kupac - de mind a ketten elkaptuk a flut, betegek voltunk, nem volt kerteszkedes. Most igazan orulok, hogy eleg koran kezdtem az atultetest, mert ha varok arra, hog a fak lehullassak a leveleiket, meg most sem ultetnem oket :)).

A kerted meg . . . :)) orom nezni. Jo lehet ennyire termeszet kozelben elni, ilyen kozel az erdohoz.
Előzmény: Babcianyu (3209)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3213
Csodalatos szinek!!!
Előzmény: kisidi (3208)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3212
Köszönöm :)

Ahogy nézem, nem is mondtunk nagyon újdonságot, ott lakik nálad már az összes növény. A hostát (csíkosat) a páfrány már el is kezdte kitúrni, nagyon jól fog mutatni a tóparton :)

Még az jutott eszembe, hogy nálad is hasonló lehet, mint nálam: a tó egyik fele árnyékos, a másik viszont telibe napos - nem kis feladat összehangolni. A napos részen, a hézagokba még van egy növényke, ami nagyon jó lehet, a pimpó. Ahogy néztem, mindent bír és 5-6 centinyire nő, tehát tökéletes előtérbe. Aztán ha nekiállsz, kéretik ám fotózni - csak előtte tessék akkut tölteni :DD
Előzmény: Kisveréb:) (3206)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3211
Jajj, de nagyon szépséges képek! Annak a hortenziavirágnak álomszép színe van! Próbáltad már szárítani?

Ez az egész hozzátok tartozik? Gyönyörűek azok a kőfalak, micsoda kert!

Színek: mikor virágkötősdit okítok, mindig el szoktam mondani, hogy érdemes olyan színeket párosítani, ami amúgy eszébe sem jutna az embernek (mindig az őszi lombokra gondolok, hogy milyen szépek a mindenféle színek együtt), mert egészen különleges hatást lehet velük elérni. Azt vettem észre, hogyha nagyon hasonló színek vannak egymás mellett, nagyban nem annyira mutat, inkább homogén lesz a kép, vagy legalább formára üssenek el egymástól - meg egész más egy apró kertrész, meg egész más, mikor nagy teret kell összehangolni, mint nálad is. Szóval nekem nagyon tetszik a két krizi egymás mellett!
Előzmény: kisidi (3208)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3210
Köszi, akkor nálam lehet, hogy takarni kell - csak reggeli napot kap és itt mindig hidegebb van néhány fokkal.

A krizik nagyon szépek! Szerintem nagyon jó áron vettétek - hiába, a lányok mindig tudják, hogy kell jól növényt szerezni :) De nagyon szép a többi rész is, az a téglakerítés meg különösen - nálatok is jó lehet a kertben lenni!
Előzmény: sokoldalú (3205)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.30 0 0 3209
Ezt mindig jó hallani :)
De az utolsó 3 kép már nem nálam van ám, hanem kisétáltunk a csemetékkel az erdőbe, a Normafa felé. Ahogy az út megy át az erdőn, mellett van sok ilyen gyökér.

Itt ma éjjel esett, itt is nagyon kellett már, szegény hortenziák kókadtak már nagyon - ha ilyen száraz az ősz meddig szoktad őket locsolni?
Megmaradt minden, amit átültettél? Az a rengeteg hosta gondolom gyönyörű lesz tavasszal. Idén Te alakítottál nagyot, nálam nem voltak most akkora volumenű munkák (leszámítva tavasszal a tavat).
Egy rész van még a kertben, amivel kezdeni kellene valamit, ott még elég káosz van. A garázs melletti részre volt mindig minden lepakolva, ott elég rendezetlen. Most kicsit alakul, mert 2 hete kaptam néhány guriga fűszőnyeget (kipróbáltam, hogy füvesítenek a nagyok). Afölött is van egy nagyon árnyékos lejtő, jól összenőtt dzsungellal - majd nekiesek macsétával :)

Az eső miatt most a levélösszeszedés elmarad, pedig azt terveztem mára (az elmúlt 3 napban elmentünk a csemetékkel kicsit, majd hozok képeket, mert a pannonhalmi Apátság kertje valami egészen gyönyörű).

Előzmény: ZsuR (3204)
kisidi Creative Commons License 2008.10.29 0 0 3208
Nagyon tetszik a téglakerítés. Én is csináltam pár képet ma.
1. hortenzia őszi színek
2. Na, ide gondoltam az emelt hortenziaágyást, lehet, hogy a másik oldalra is, ha jutna elég kő oda is.
3. soha nem gondoltam volna, hogy ez a két szín ilyen jól mutat egymás mellett.
Előzmény: sokoldalú (3207)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.29 0 0 3207
Sziasztok!
A mai délutánom azzal telt, hogy elmentünk a lányokkal krizantént venni.
Szerintem jutányos áron 400 ft/db áron jutottam hozzájuk.
Nagyon aranyosak. Vettem fehéret, sárgát, lilát.
Nagyobbik kislányommal el is ültettük az emeltágyásba.
Itt vannak a képek:
Lefotóztam a már beállt és gyönyörűen virágzókat is .
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.28 0 0 3206

Megnéztem az albumodat. A tavasat is :-))) Gyönyörűűűű!

A tó köré megfogadom a tanácsaitokat és elsősorban hostákat, páfrányokat és hortenziát teszek. Szerettem volna a hétvégén képeket csinálni, csak szokás szerint megint póruljártam az akkukkal., de majd hétvégén pótolom. Ezek a növények a kerítés tövében vannak, ott kezdtem két éve egy kis árnyékkertet kialakítani.

Előzmény: Babcianyu (3163)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.28 0 0 3205
Szia Babicanyu!
A rodikkal kapcsolatban....
Én nem takarom őket, de én az ország déli felében lakom, itt nincsenek komoly fagyok. Azt olvastam valahol hogyha nem éri a reggeli napsütés akkor nincs komolyabb veszélye a fagyásnak.
sololdalú
Előzmény: Babcianyu (3201)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.28 0 0 3204
Nem tudom, mondtak-e mar neked, csodaszep a kerted :))?

Kulonosen az az utolso kep fogott meg - micsoda kep!!!

Gratula, gratula, gratula! Mik a terveid? :)) Mindent el tudtal vegezni amit idenre terveztel?

Nalunk most esik az eso - aminek nagyon orulok. Az atulteteseknek kell. Igazan nincs hideg, igy a csendes de alapos eso nagyon jol jon. A hetvegen kiszortam fumagot, annak meg aztan ez kulonosen jot tesz.
Előzmény: Babcianyu (3202)
Catella Creative Commons License 2008.10.27 0 0 3203
Gyönnnnyörű lett, érdemes volt tipródnod :)) !!
Előzmény: Babcianyu (3202)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.27 0 0 3202
Megmutatom, milyen szépen rügyezik a hortenzia, meg néhány őszi kép (az utolsó hármat Nektek képeztem, mikor a csemetékkel sétáltunk):
Előzmény: Babcianyu (3201)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.27 0 0 3201
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat!
Ahogy Kertészke írta, épp eleget tipródtam ősszel, mi hova kerüljön, hogy végre kert formája legyen. Ezért is írtam már, hogy nagyon köszönöm mindenkinek a sok tanácsot, segítséget, növényt, mert "nélkületek nem jött volna létre" :)) És ezért szerettem volna itt mindannyiótoknak megmutatni, mi lett végül belőle.

Rika, ez a helleborus nagyon szépséges! Ő mit szeret?

Ágicza, a hortenzia tele van jövő évi rügyekkel, ha nem kapunk egy nagyon csúnya telet, szerintem jövőre gyönyörű lesz. Egészen szépséges az őszi lombja is.

Tartomo, hozzál képeket, olyan szépen alakul nálad is minden!

Emlékeztek, mit tipródtam az ecetfán is? No most megin esz érte a fene, ahogy látom a meseszép színeiket. Van még 1-2 rész a kertben, ahol lenne mit alakítani, lehet, hogy az lesz a vége, hogy beköltözik egy.

Még egy kérdés: a rhodikat takarjátok télre? Lomb elég neki, vagy fel kell kupacolni?

Az őszirózsákhoz: virágoznak a tavaly vett tövek, de érdekes módon a fehérek és sárgák háromszor akkorák, mint a bordók, sőt, utóbbiból az egyik nem is élte túl a tavalyi telet. Ennyivel kényesebbek lennének?
Előzmény: sokoldalú (3200)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.26 0 0 3200
Szia Babicanyu!
Megnéztem az árnyékkertedet,a linkkel.
Háát van mit irigyelnem! Gyönyörű!!!
Nagyon ízléses az elrendezés és a növények összeválasztása.
Nem is tudom szavakkal kifejezni mennyire tetszik. Gratulálok hozzá.
Külön köszönet a gyors válaszért, és azért hogy hajlandó vagy megbontani azért , hogy nekem küldj belőle.
Hála neked!!!!
sokoldalú
Előzmény: Babcianyu (3167)
Catella Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3199
Ok, köszi:)
Előzmény: ZsuR (3197)
rika50 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3198

Sziasztok!

Babci! fantasztikusat alkottál! Gyönyörű lett a kerted, beérett a sok munka gyümölcse!Gratulálok a kerthez is és a fotóalbumhoz is!

Nálunk kinyílt az első helleborus, úúúgy örülök neki

ZsuR Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3197
Lehet - elofordult mar ilyen. . .de. . .mind a kettore kb ugyanazok vonatkoznak - es a hordoban tartasra is.
Előzmény: Catella (3196)
Catella Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3196

SzerintemKimberrel keversz:) Nekem Pieris lakik a dézsában, Ővé a rhodo, nekem az földben van.

Szóval, a Pieris is maradhat dézsában?

Előzmény: ZsuR (3194)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3195
Beleneztem, es felre tettem, mint a legjobb falatot :)). Vegigfutok az uj topikokon, aztan. . . visszajovok sohajtozni. Nagyon koszonom. . .!
Előzmény: Kiskertész (3193)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3194
Nem gond, hogy nem fa - bar a hoszigetelese mas, de nagy hidegben nem szamit.
A rhodoknak kicsi a gyokerzetuk, ami azt is jelenti, hogy a tapanyagszuksegletuk. . .surun kell etetni, foleg dezsaban - es megsem tuletetni.
A viz szinten. Ami a kifagyast illeti, hat ez is kenyesebb. Ha tudod, vedd a gyokerzetet. Tudsz kore halmozni szenat-szalmat vagy faleveleket?
Előzmény: Catella (3192)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3193
Catella Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3192
A "dézsa" igazából műanyag, kb 45x45 cm, alul lyukas, és 4 téglán van, úgyhogy alul ki tud folyni a víz. Így sem jó? Ültessem inkább ki?
Előzmény: ZsuR (3190)
akérsoká Creative Commons License 2008.10.25 0 0 3191

Szia

Végig követtem a kerted alakulását, a tavad megszületését. A végeredmény gyönyörű! A sok munka megérte mert a látvány csodálatos!

ZsuR Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3190
. . . ja es a viz. . .ugye? En is ezt olvastam, es a gyakorlatban. . .

Ami a dezsat illeti - vigyazz, konnyu belefulladni :)). Foleg telen, mikor a ho-jeg esetleg megreked benne, es az olvasasbol egy allando nedves allapot lesz.
Előzmény: Catella (3187)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3189
Nem mindegyik fajtan - nekem ketto van, es az egyik allandoan piros levellel kezd.
Az amelyik allandoan piros levelet hoz: Mountain Fire, amelyik a Red Head az nem annyira - pedig a leirasok mind a kettore mondjak. Igaz, az utobbi alacsonyabb, gombolyubb forma, es mintha lassabban none, az elso meg inkabb magasra no, es eleg sokat, bar egyik sem lesz nagyobb 1.5 m magasnal.
Előzmény: Catella (3187)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3188
Oh. . .beerem ilyennel is :)).
Előzmény: Kiskertész (3184)
Catella Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3187
A Pierisen mindig piros a friss levél? Tavasszal vettem, nyár közepéig pirosodott, azóta csak zöld. Mondjuk, sok vízzel nekem sem volt elkényeztetve, a papíron kevés vizet írt kifejezetten:( Meg lehet, hogy a dézsás létet sem szereti.
Előzmény: ZsuR (3182)
agicza Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3186
Ja, mindkettőt beültetném, majd takarnám, hortenziát nyakig, legalább az esélye megmaradjon a következő évi virágoknak.
Előzmény: kimber (3176)
agicza Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3185
A Skimmiát is savanyú talajba tedd, lehetőleg szórt árnyékba, Pieris-t dettó. Lassan fognak nőni, a többszínűeknél előfordul, hogy tőből teljesen zöld lombú ágak törnek elő...
Előzmény: kimber (3181)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3184
Ne ilyen szép legyen! Még szebb! Annak biztosan jobban fogsz örülni ;D
Előzmény: ZsuR (3180)
kimber Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3183
köszi. :)
Előzmény: ZsuR (3182)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3182
A Pieris nagyon kedves bokor. . .szeretem. Kellemesen kitolti a helyeket a viragok kozott, hogy telen se legyen "ures". Nekem az a tapasztalatom veluk, hogy ugyan toleraljak az arnyekot, de ha igazan szepet akarsz, inkabb a napos fele ulteted mint az arnyekos fele. No es a viz . . . szeretik a locsolast. Evekig elhanyagoltam kettot, mert azt a tanacsot kaptam, hogy "akarmit kibir". . no hat ugy is neztek ki. A tul sok napfenyen, keves viztol eppen csak nem pusztultak ki.
Előzmény: kimber (3181)
kimber Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3181
Persze, majd bevonom a fiamat is az ültetésbe. :) Elvégre már 16 éves. Az angol topicban írtam, hogy ma vettem egy Pierist (Bonfire) és egy Skimmiát is. Keresem a helyüket, hogy jól érezzék magukat, és érvényesüljenek is. A dérbabér valszeg. jó árnyékos helyet kap majd, ahol 11-től már árnyék van, a másik kicsit naposabb helyre kerülhet, még nem tudom hová, tervezgetem vasárnapig.
Előzmény: kisidi (3177)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3180
Argus szemekkel figyelem az atultetetteket. . .:))
Ugy nez ki, eddig minden renden! Talan holnap meglocsolom oket, eleg szaraznak latszik a talaj, es ha a Papus segit teszunk mulch-ot alajuk.

Itt a hideg, hajnali fagyok, amugy napkozben kellemes oktoberi napos ido.

Az utolso kep az tavalyi - Blushing Knockout - ez az amit az elson lehet latni. Remelem legalabb ilyen szep lesz az uj helyen.

Kiskertész Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3179

Szia Babci!

Belegondoltál, hogy tavaly ilyenkor hogy álltál még? Mennyi kétely volt Benned? Hányszor kellett megerősítenünk, hogy jó irányba haladsz? És hogy tavasszal, amikor Nálad voltam már milyes csodásan nézett ki?

Gyönyörű! De hát ezt Te is nagyon jól tudod:)))))

m.musashi Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3178
hallotam olyat hogy kínában ezzel a modszerrel fűtenek,fűtöttek. káposztát raktak a padló alá és jött a meleg. a szagához meg hozzászokot az orruk:)
Előzmény: kisidi (3177)
kisidi Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3177
Csak óvatosan! Nem tudom, hogy nálatok van-e komposzthalom. én azt szoktam csinálni, hogy amiket nem tudok elültetni télre és egyszerű műanyag cserépben vannak, besüllyesztem a komposztba, a nem fagyérzékeny vesszőjűeket így jól lehet teleltetni, a gyökérzetük 100% nem fagy ki a komposzthalom melegétől. De még azt is megkockáztatom, bár még nem próbáltam, hogy a fagyérzékeny ágúak is védve vannak némileg a felszálló melegtől. Csak arra kell figyelni, hogy, ha nincs csapadék öntözve legyenek télen is, mert a meleg könnyebben kiszárítja a földjüket.
Előzmény: kimber (3176)
kimber Creative Commons License 2008.10.24 0 0 3176
Nálam még cserépben van a rhododendron és a hortenzia is, amit vasárnap akartam elültetni. (azért csak akkor, mert kedden műtötték a vállamat. Nem komoly, de a doki eltiltott minden fizikai erőfeszítéstől, nehogy szétnyíljon a seb, de vasárnap már óvatosan nekiállok) Okosabb volna inkább cserépben hagyni őket és bevinni a fűtetlen tárolóba télire? A hortenziát és a japán rózsát pedig még visszavágom.
Előzmény: agicza (3175)
agicza Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3175
Csak télire le ne fagyjon az egész hortenzia, mert akkor kezdheted elölről! Itt is színesednek ám a leveleik, cserépben úgy tűnik, semmivel sincsenek lemaradva, és amint beköszöntenek a nagy hidegek, zsuppolom őket a tárolóba.

Az ősz most nagyon szép színes itt, bár kopaszodnak már a fák, de ezt udvarias módon szakaszosan teszik, a mocsárciprusokon pl. néhány napja jelent meg csak a színesebb lomb, az ámbrafa viszont szivárványos, a vörösfenyő meg még mindig zöld, a füzek szintúgy. Szóval egy ideig még lesz szín, a fűféléken ráadásul egész télen, a krizantémoknak meg nem győzök idén eléggé örülni, olyan szépek! Összeállni lassan az előkert fog, nem az ágyások, azzal iszonyatosan le vagyok maradva...
Előzmény: Babcianyu (3170)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3174

SZió!!!!!

Én is 2x néztem végig az albumot. Nagyon szép lett a kert!  A hortenziáid csodaszépek, és a hosták.  Holnap csinálok egy  fotósorozatot, arról, hogy hogy áll a kertem most.

nina07 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3173

Szia!

Azt hiszem kb. háromszor néztem végig az összes általad feltett képet.

Tudom, hogy már ezerszer is "hallottad", de én is mondom: gyönyörű a kerted.

Nem semmi, hogy ennyi idő alatt hoztad létre, gratulálok :-))))))))))) 

kimber Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3172
A hortenziámat és a rhodit vasárnap fogom kiültetni, az előzőnél keverek a földbe 15 l tőzeget, a másikat pedig speciális rhodi földbe fogom ültetni. A hortenziát Musashi tanácsára alaposan visszavágom, mert most úgy néz ki, hogy van két hosszú száron rengeteg rejtett rügy, és olyan 50 cm magasan jönnek a levelek. A tövénél azonban sok kis hajtása van, tehát jövőre már nem csak két szára lesz. :)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3171
Jó ám, hogy tetszik, nagyon jó érzés megmutatni. Tudod, mikor először idekerültem, nagyon nehéznek tűnt a kert a lejtők és árnyékok miatt - azóta imádom, hogy annyi lehetőség van benne. Tény, hogy kellett a lelkemnek a napos-tavas rész, meg végre a "felvirágoztatott" árnyékos rész. Most azon drukkolok, hogy legyen időm legalább nagyjából rendben tartani.
Ágicza, nem lesz ám mindig ilyen jól fésült - ha látnád most a rengeteg lombbal! :)
Előzmény: kisidi (3168)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3170
Már névtanulós időszakomban vettem, de csak annyi volt ráírva, hogy hosta :) Biztos azért, mert ezt meg tudom jegyezni :))

Örülök az albumnak, már rég készültem rá, most végre elkezdtem összerakni.

A hortenzia, amit kaptam tőled idén nem virágzott, de gyönyörűen hajtott, most is meseszép színűek a levelek. Remélem, jövőre mutat valamit.

A kert már nagyon készül a télre, de szerencsére még vannak, amik virágoznak. Az óriásra nőtt minirózsa még virít, az őszirózsák szintén és a ligetszépe szinte legszebb formáját hozza - jó még kicsit szineket látni.

Nálad mi újság? (Még adósod vagyok egy levéllel) Összeálltak a tervezett színfoltok?
Előzmény: agicza (3169)
agicza Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3169
A 'Frances Williams'-nek vannak hasonló színű levelei, de hát hostáknál ha nem névvel vetted, akármi lehet...

A Picasa-s képgyűjteményed lenyűgöző, vége egy helyen lehet nyálcsorgatni... ;-)
Előzmény: Babcianyu (3166)
kisidi Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3168
Ismételni tudom csak önmagam: GYönyörűűű!!!! Kerted nagyon közel áll a szívemhez, nagyon izléses az egész, persze a környezet is megvan hozzá! Még egyszer gratula!
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3167
No megpróbálom belinkelni, hátha működik:
árnyékkert
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3166
Hú, itt most biztos többen somolyognak, ugyanis a növénynevekkel én igencsak hadilábon állok :)
De természetesen szívesen küldök belőle. Tavaly vettem őket, kétszeresére nőttek és elég nagylevelű fajta. Még csak pici kupacot tudok küldeni, mert összesen ez a két tő van, de azt nagyon szívesen.
Előzmény: sokoldalú (3165)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3165
Szia Babicanyu!
Nagyon tettszik a kertrészleted,és szeretném megkérdezni, hogy a hátsó hostának mi a neve? Valami hasonlót hajtok már évek óta de felénk nem lehet kapni.
Esetleg lehetek olyan pofátlan, hogy megkérlek szépen, küldenél nekem belőle hajtást?
Üdvözlettel:sololdalú
Előzmény: Babcianyu (3163)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3164
Nálad biztos hamar magukhoz térnek a rhodik! Megérzik, hogy szeretik őket :)
Képzeld, még egy virág kinyílt az enyémen - állítólag csinálnak ilyet néha.

Gyönyörű színük van az őszirózsáknak - nálam a tavaly ültetettek hoznak virágot, örülök, hogy szépen megmaradtak.
Előzmény: ZsuR (3142)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3163
Hú, micsoda lehetőségek!

Ahogy a többiek is írták (sőt, kreatív tervezőnk le is festette:))), érdemes a hátsó részre sok-sok hostát, páfrányt ültetni. - Na azért ne olyan rengeteget. A sok szép színes levéllel gyönyörűen díszítenek.
Én kontrasznak biztos, hogy tennék egy tarka kecskerágót, nagyon jól mutatna az apró színes levelekkel, ezt metszéssel akár terülőre, akár magasabbra is alakíthatod és nem utolsó szempont: örökzöld.
Előre apróbb, terülőket ültetnék, a hézagokat akár lóherével is be lehetne ültetni - nálam nagyon bevált, mindent bír és olyan "mezei-réti" hangulatot ad.

Gyönyörűen ki lehetne emelni egy legyezőszerűen ültetett növényhalommak a tavat úgy, hogy közben színes és természetes legyen. Ha van kedvetek bogarászni, tavasszal néhány árnyékot kedvelő, ill. előre napot is szerető egynyári szintén sokat segít.

A képen lévő kertrész ennyi napot kap, hajnalban fél órát nyár közepén, szóval még a virágokról sem kell lemondani:
Előzmény: Kisveréb:) (3146)
Babcianyu Creative Commons License 2008.10.23 0 0 3162
Sziasztok! :)

Szabin vagyok végre, lesz egy kis idő az őszi munkákra - rengeteg levél, kiszedendő növény. De hogy ne fájjon a szívem az elvirágzottakért, összeraktam végre egy albumot:

http://picasaweb.google.hu/lakietelka/RnyKkert2008#
nina07 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 3161
Hú, Ágicza ezek gyönyörűek.   Legszivesebben most elmennék a kertészetbe és keresnék egypár ilyet. Köszi a tanácsokat. Szia.
Előzmény: agicza (3159)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.16 0 0 3160

Vaau!

Nem semmi mit csináltál nekem! :-))))

Már alig várom, hogy tavasz legyen!

Előzmény: Tartomo (3156)
agicza Creative Commons License 2008.10.16 0 0 3159
Ezek a tuják még legalább 5-6 év, mire megnőnek, ha nagyon hatékony akarsz lenni és az egyhangúságnak búcúst mondani, akkor javaslom a borostyánokat, létezik belőlük mindenféle levélformájú a hasogatatottól a szinte teljesen kerek levelűig, ha elkészült a kerítés, futtass fel rá legalább 6-7 fajtát, sárga-tarkát, fehéren erezettet-szegélyezettet, foltosat, alapfajt, meg amilyet még kapsz. Szépen terelgetve néhány év alatt megvan a takarás a szomszédtól.

A lépcsőt én sem látom indokoltnak, de te tudod... A sziklakert helyére pár törpefenyő még mehet, nagyon sokfélét lehet már kapni. Ez pl. az egyik kedvencem: Pinus thunbergii 'Thunderhead'
Előzmény: nina07 (3157)
agicza Creative Commons License 2008.10.16 0 0 3158
Ismerjük meg őket: Páfrányok
nina07 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3157

Sziasztok!

Folytatjuk a kert építését.  Most erre a sarokra került sor.

A hét végén szétszedtük. Volt itt sziklakert, ami szerintem nem jó helyen volt,

mert árnyékos.  Én a fenyőket szeretném meghagyni, a nagy kivételével. Aztán mulcs. Tervezünk ide egy lépcsőt, bár kaptunk egy olyan tanácsot, hogy ne legyen. Pedig én nagyon szeretném. 

Látszik az oldalkerítés is. Az a szomszédé. Azt fogjuk most MI megcsinálni.

Milyen növényeket ültessek szerintetek, hogy hosszú távon a kerítés eltünjön.

Sajnos a másik oldalon van a tujasor, de hát olyan egyhangú.

Tartomo Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3156
  megbolondult az index. Nem tölti fel a képet, pedig nem rossz a mérete. Remélem már felmegy a kép is
Előzmény: Tartomo (3155)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3155
A kép lemaradt.
Előzmény: Tartomo (3154)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3154

Én valami ilyesmire gondonék. A tó mögé fűféléket tennék, meg hortenzát, meg hostát. Akármit is teszel oda  azzal teendőd lesz, tehát érdemes olyat odaöltetni ami télire visszahúzódik. Így könnyebben tudod ápolni a  növényeket.  Pl a   japánfüvet hagyhatod    hogy szétbukjon a hó alatt, így édekes  alakzatot hoz létre, vagy  össze is kötheted. A hortenziát első évben érdemes takani, meg utána is. A hosta, meg a páfrány visszahúzódik a földbe. A  háttérbe tettem még  1 tő lilavirágú metléőhagymát, vagy másnéven snidlinget. Dekoratív, és finom is!!!!!!

A kis rózsaszín növények szobai törperózsák. Nyugodtan lehet ültetni. Kompakt marad,, nem zavarj a rálátást a tóra. A tó elejére nem tettem semmit. Oda még köveket kavicsokat kell tenni, és olyan növényt odatenni, ami kicsimarad. ha a pink árnyalatnál maradunk, én a szappanfüvet, vagy  a pipitért, vagy a  kakukkfüvet ajánlom. Ezek szépen  elterjednek a kövek között.

Ha sárga szín a nyerő, meg a meleg  mediterrán színek. Akkor ajánlom a pirosas-narancsos hemerocallist, meg a  fáklyaliliomot.  A kövek közé pedíg pénzlevelű lizinkát tennék.  Minirózsából  pedig lehet kapni  mediterrán színűeket is.

Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3153

A gyeprács eddig rendben volt, most sikerült a tóásásnál totál tönkre tennünk. Egy ismerősünk segített egy kis géppel kikotorni a medret, mert nagyon agyagos a talaj. A gép kerekei viszont teljesen kikapta a füvet a gyeprácsból.

Tavasszal majd újra telepítem.

Előzmény: kisidi (3151)
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3152

Köszönöm a jótanácsokat!

Még nagyon nyers ez az egész, de mivel már jócskán benne vagyunk az őszben sok mindent már nem fogok tudni kialakítani. Azért döntöttünk úgy, hogy még ősszel megcsináljuk a tavat, mert így tavasszal időben neki tudok majd kezdeni a környezet rende rakásának. Nagyon sűrűn nem akarom körbeültetni, mert tavasszal nyírnom kell a fenyőket és tényleg nem sok hely van a sövény és a fenyők között. Egy-egy hostát, páfrányt és hortenziát képzeltem a sövény elé.

Mindjárt rákeresek a neten az ajánlott növényekre, mert így névről nem ismerem.

kisidi Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3151
A hézagos gyeptégla marad? Ha igen valami kúszó, de taposható növénnyel kéne beültetni, mert így nagyon mű, de még fűvel is, legalábbis tó mellé nem illik szerintem.
Bár nem tóparti növény, de még a kakukkfű is jobb lenne, ha nincs más, könnyen gyűjthető a vad fajta, és marha gyorsan szaporodik, és virágzáskor gyönyörű lenne ekkora területen.
Tartomo Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3150
A hortenzia szerintem is nagyon jó lenne, mert  a fenyők a lehulló tűlevleivel savanyítják a talajt.
Előzmény: kisidi (3149)
kisidi Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3149
És mi lenne, ha csak árnyliliomokat meg hortenziákat ültetnél ide? Árnyliliomból olyan sokféle létezik, sárga z.kék fehértarka lombúak sokasága, és még virágzik is.. A hortenziának sem túl nagy a gyökérzete, szép lenne a sötét fenyőháttérrel.
Persze arra lehet számítani, hogy nyáron picivel több nap éri, mivel magasabban jár a nap.
agicza Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3148
Hmm, elég kevés helyet hagytál a tóparti növényzetnek, vagy járófelület, és a fenyők sem kopaszodnak fel idővel, vagy beülteted fűfélékkel, és máris autentikusabb lesz a kép, azt viszont a sövény fogja megsínyleni... Japán juharból ezerféle létezik, nem csak vörös lombban kell gondolkodni. Egyébként teljes árnyékban fakóbb lesz a lombjuk, tehát némi szórt fénynek illik érnie őket.

Még jó megoldásnak látnám a sarokba egy Aucuba japonica 'Crotonifolia' vagy 'Picturata' ültetését, bár leginkább attól függ, hogy milyen magasra növővel akarod azt a sarkot kitölteni.
agicza Creative Commons License 2008.10.15 0 0 3147
Kisveréb:) Creative Commons License 2008.10.14 0 0 3146

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Tőletek.

Csináltunk egy kerti tavat, amely két oldalról fenyősövénnyel határolt. A sarokba szeretnék valami mutatós növényt a fenyők elé, de tanácstalan vagyok. Van egy rodim, ami telőször beástam oda cserepestül, de a hétvégén szép napsütéses idő volt és megfigyeltem, hogy ebbe a sarokba egyáltalán nem kap napot. Így inkább átteszem oda ahol a reggeli-délelőtti nap éri. A képeiteken több helyen látok japán juhart, az tetszene, csak nem tudom, hogy teljes árnyékban elvan-e, és mennyire kényes a talajra. Vagy tudnátok nekem valami színben elütő valami mást javasolni?

Köszi

m.musashi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 3145
tiszteletem
sajnos ez olyan hogy hiába permetezed.hacsak nem rajzásnál kapod el őket.az meg nehéz. nekünk az ormányosbogárral gyűlt meg a bajunk. mindent megrág ami elé kerül.kecskeregó,babér,törperózsa, minden. már minden féle szert bevetettem de idönként felbukkannak és akkor rágnak.
Előzmény: Kiskertész (3140)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.13 0 0 3144
Hat ez az. A tiszafak eltakartak a szerencsetlenseguket. . .otot ultettem at, mind igy nezett ki. Remeljuk, magukohoz ternek!
Előzmény: Kiskertész (3143)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.13 0 0 3143
Szegény rhodikon tényleg látszik, hogy nincsenek jó állapotban.
Előzmény: ZsuR (3142)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.12 0 0 3142
Ma is atultettem - sot, segitett a ferjem is.

A harom rhodot magam ultettem at, igaz, nagyon kicsi a gyokerzetuk, es az egesz bokor nem nagy. Sajnalom oket, most latni, mennyire nyamvadtak, mar nem fiatalok, tobb evesek - gyonyorueknek kellene lenniuk.

Az egyiken latszik, hogy majdenem a fele elszaradt iden. . .

Aztan ott voltak a tiszafaek a sorban, nagyon kozel voltak a kicsi uthoz, es most hogy nincs mogottuk a rhododendron, mehettek kicsit hatrabb. . .itt nagyon a kert szele van, nem akartam a szomszedba atmenni. No meg van meg aranyvesszo is a sorban.

ZsuR Creative Commons License 2008.10.12 0 0 3141
De legalabb van valamennyi belole!!! Biztos helyre fog jonni!

Az enyemeket valami kiszaritotta, talan ha ketto maradt zold a nyar vegere. . .pedig olyan vidam pafranyok voltak. . .
Előzmény: Kiskertész (3140)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.12 0 0 3140
Ühüm-brühüm:(( A struccpáfrányomat valami szörnyeteg lerágta:(((( Valamelyik nap néztem, hogy miért olyan furcsa. Lehajolok hozzá, és azt látom, hogy a leveleit teljesen leette valami, csak az erek maradtak meg. Gyorsan le is permeteztem rovarölő szerrel. Szegénykém meg lett csonkítva. 
ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3139
Az pedig tokeletes ido a hostanak - en is a mult heten ultettem szet parat. Itt is csodaszep az ido - nekem is van meg par ultetni valom, de ma elbaratnoztem a delutant. . . :))
Előzmény: Catella (3138)
Catella Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3138
Kösz. 1 hétig még biztos nincs fagy, nappal meg 20 fok. Úgy látszik, mégis lett egy kis indiánnyár, már nem is reméltem.
Előzmény: ZsuR (3137)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3137
Szedd szet most, ha nincs fagy, akkor semmi baja nem lesz. Ha szaraz az ido, locsold meg, de ne alljon vizben sokat.
Előzmény: Catella (3136)
Catella Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3136
Szerintetek a nagy hostámat ősszel szétszedhetem (erősen sárgul már), vagy inkább tavasszal?
ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3135
Koszonom - akkor meg nincs baj az emlekezokepessegemmel :))
Előzmény: CBNora (3133)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3134
Semmi baj a fantaziaddal :)) - mas topikban is annak nezik. . .felek is, hogy kitiltanak erte :))

Előzmény: sokoldalú (3130)
CBNora Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3133
Piszkos vagy sem, annak pedig az a neve, amire gondolsz: Phallus impudicus, szömörcsög. Na jó, magyarul nem, csak latinul.
A Tiedet nem tudom.
Előzmény: sokoldalú (3130)
agicza Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3132
Egészen jól bírják a strapát az átültetettek nálad is! Nem hiába érdemes megvárni a hűvösebb időt...

Alakul az átültetősdi, helyére került a bejárat elé a két Wisteria 'Black Dragon', tavaly őszi beszerzés, 80-90 cm-esek voltak, most az indák kb. 5 m hosszúak, azt hiszem, ezzel jelentősen jobban járok, mint a Hydrangea petiolaris-szal... :-) Végül beadtam a derekamat, mert lemondani nem tudok róluk, és került kettő a már egyre árnyékosabb kertrészletbe, talajtakarónak, ott cseppet sem zavar, hogy ha évek alatt indul csak meg.

Helyieknek info: Tétényi úti Prenor-ban méter feletti darabok kaphatók, amíg még tart a készlet, azzal kevesebbet kell talán várni.
Előzmény: ZsuR (3129)
agicza Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3131
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3130
Szia Zsur!
Ezt a fajta gombát nem is ismerem, de én egészen másnak nézem.:-)))
Lehet, hogy piszkos a fantáziám????
Az én kertem is tele tett a gombákkal.
Előzmény: ZsuR (3129)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3129
Nagyon buszke vagyok az atultetett novenyekre - jol neznek ki, igaz, dicserem is oket rendesen :)).

A rozsak. . . a megmentett aprolekok . . . iparkodnak, hogy ne legyen az a sorsuk mint a tearozsaknak . The Fairy viragzik, es a Blushing Knockout sincs messze tole. Uj hajtas! uj bombok! Atultetes utan, oktoberben!!! Ragaszkodnak az eletukhoz rendesen :)).

Az utolso kepen lathato gombat ismeri valaki? Mostanaban eleg sok jott elo a kertben.

ZsuR Creative Commons License 2008.10.11 0 0 3128
Nagyszeruuuuu! :))
Előzmény: sokoldalú (3127)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.10 0 0 3127
Előzmény: ZsuR (3125)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.08 0 0 3126
Kertbarat . . . de hat mi nem baratok vagyunk, hanem (mukedvelo) kerteszek :)).

Igaz, mindig van tennivalo, de hat ez a jo benne. A baj ott kezdodik, ha tobb a tennivalo mint a szabadido - akkor kell kiszedni a rozsakat :((
Előzmény: Tartomo (3124)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.08 0 0 3125
Mert:
http://http://picasaweb.google.hu/www.timeaszereti.blogspot.com/Kert#5253591045773597714

Ha kiszeded belole az elso http:// -t, akkor jo lesz.
Előzmény: sokoldalú (3123)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.07 0 0 3124

Szia ZsuR!

Szerintem egy kertbarát sosem unatkozik, és sosincs olyan, hogy nincs dolga kint a kertben. Én pl. mindíg találok valami munkát, akkor is ha  nem akarok semmit csinálni.

Előzmény: ZsuR (3119)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.07 0 0 3123
Köszönöm, bár nem tudom mire gondolsz mert nekem nem nyílik meg a link.
Előzmény: ZsuR (3118)
agicza Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3122
Csak az alakjának nem tesz jót, gyárilag szépen emeletesre illene nőnie. A metszéstől általában csak sűrűsödnek, de most ősszel nem biztos, hogy kellene, inkább tavasszal keríts rá sort, bár fagyra nem szokott érzékeny lenni. A magas törzsű rózsát nem akarnád inkább odébbköltöztetni? ;-)
Előzmény: rika50 (3120)
kisidi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3121
A hosták már a téli pihenésre készülnek:(
rika50 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3120
  Sziasztok! egy kis segítséget kérnék! Óriásira megnőtt az Aucuba jap. Variegata-m, már-már fojtogatja a magastörzsű rózsát is. Nagyon megviselné a bokrot, ha körbe metszeném?
ZsuR Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3119
Szepet csinaltal. . .!
Tegnap nagyot dolgoztam - atultettem a ketto dogwood-ot, remelem sikeresen. No meg a krizantenokat is beultettem a foldbe. . .meg egy kicsi bokrot (orokzold, nem tudom a nevet) is atultettem, mert utban volt, a helyere egy klematisz kerult.

Baratnom elvitt egy csomo margaretat, a tobbit meg mashova tettem - a helyere a magas novesu sarga irisz kerult, ami iden szenvedett szegeny, mert tavaly is atultettem, de tul arnyekosba sikerult (atkozott hernyok).

Var meg ram ketto (harom?) rhododendron, amik szinten nagyon arnyekban vannak, elnek, viragozgatnak is, de korantsem annyira szepek mint lehetnenek.

Aztan ott van egy kis gyomlalni valo meg mindig, a kocsifoljaro egyik oldala. Talan ha nincs csutortokon eso megcsinalom, mert nincs suli.

Ki kell "tanyerozni" egyik masik fat, itt a mulch, ki kell tenni. . .

Az atultett rozsabokrok (The Fairy, Blushing Knockout) olyan jol erzik magukat, hogy uj virag is van a Fairy-n, a Blushing meg uj hajtasokkal lett atultetve, amik szaradni kezdtek - de tegnap lattam, eros uj hajtasok lesznek beloluk. . .jol sikerultek a multkori atultetesek - eddig ugy latszik.

Es azt hittem, iden nem lesz munkam a kertben :))
Előzmény: Tartomo (3110)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3118
Nagyon ugyes vagy!!! Gratulalok!
Előzmény: sokoldalú (3117)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3117
http://picasaweb.google.hu/www.timeaszereti.blogspot.com/Kert#5253591045773597714szóvssl ez lessz az?
kisidi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3116
Ha eljönnél érte, tudnék adni, nekem az elszaporodásával vannak problémáim, szóval könnyen terjed. magról is. Van egy dupla virágú tő is, tudnánk abból is kiásni egy darabot. És a rebarbara is vár még rád, bár a leveleit már levágtam, mert gyomlálni kellene körülötte.
Előzmény: marics (3068)
sokoldalú Creative Commons License 2008.10.06 0 0 3115
Köszönöm szépen a segítséget, megpróbálkozom vele.
Előzmény: ZsuR (3112)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3114
Jujj de kivancsi vagyok, hogy mi lesz vele - azt hiszem en is megallok a haznal, es kerek toluk magot! Minden evben olyan szepen no. . .biztos nalam is szeretne.
Előzmény: Tartomo (3113)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3113

Szia ZsuR!!

Kézeld sikerült szereznem   Kleopátra magokat, mert voltunk a csoporttal a Debreceni botanikuskertbe, dendrológia óra kereteiben belül, és volt egy nagy csoportr, már  elvirágzott, és magtokokkal teli  növény. Gyorsan begyűjtöttem néhány "tűt".

Előzmény: ZsuR (3112)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3112
Koszonom sokoldau - igazan kedves vagy. A Picasa-ban vannak albumok amiket nyilvanossa tettem, azokba lehet benezni, es vannak privat albumok, azt csak akkor latod, ha kuldom neked a cimet.

A rozsak. . .csodaszepek, igaz? Iden mindent kidobtam, mert csak juliusig szepek, kb az elso viragzasig, azutan jon mindenfele baj es betegseg, kimomdottan randak lesznek, es nincs idom, energiam arra, hogy szelmalom harcot folytassak. . . De maradt a szep emlekuk.

Előzmény: sokoldalú (3109)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3111
Neha olyan lokott vagyok. . . (OK, magas labda). .

Van egy kertesz, ahol a novenyek nem uveghaziak - sokszor latnom oket kinnt cserepestol a foldon, es tavasszal onnan arulja. Onnan valok a gyuszuviragek is, amik szaporodnak de nagyon. Ott vettem most a krizantent is, es kilognak a gyokerek a cserepbol, ami azt mutatja regota benne vannak - feltehetoen kinnt a szabadban. . .
Egyszoval, kivancsi vagyok ra mi lesz vele. Most fogm oket beultetni a foldbe - eddig esos volt az ido vagy sotet mikor itthon voltam.
Előzmény: agicza (3108)
Tartomo Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3110

SZiasztok Árnyékosok!

Már  5 napja árnyék van mindenhol, mert nem süt a nap. Remélem ma elvonulnak a felhők végre.Tegnap csináltam egy kis teraszdekorációt a bejárati ajtó  2 oldalára. A képet  küldöm nektek szeretettel!

sokoldalú Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3109
Szia Zsur!
Megnéztem a vebalbumodat és meg kell, hogy valljam csodaszép!
Egy kicsit irigy is vagyok.:-)))
Szeretném megkérdezni ,hogy hogyan csináltad hogy a picassádba be lehet tekinteni?
Nekem is van picassám de nem igazán értek hozzá.
Látom neked is a rózsák a nagy kedvenceid.-legalább is azokból láttam a legtöbbet.
Az én kertemben is van nagyon sok féle rózsa meg évelő, és szeretném a veben közzétenni.
Üdvözlettel:sokoldalú
Előzmény: ZsuR (3107)
agicza Creative Commons License 2008.10.05 0 0 3108
Impozáns látvány, feldobja azt a sarkot ez a masszív virágtömeg! :-) Hasonlót tavaly november végén szereztem, egy terjedő tövű, abszolút golyóálló lilát, már most félig elvirágzott, augusztus eleje óta folyamatosan nyílik...

Ha vigasztal valamennyire a tudat, a krizik kb. 50% eséllyel maradnak itt meg, idén már nem kísérleteztem, ami megvan, abból gazdálkodom, ugyanis tavasz végi ültetéssel biztosabban begyökeresednek, amit meg üvegházban neveltek/hajtattak, az szinte mind kipurcanós. Emellett meg ha nedves a tél, és takartad, akkor berohad a töve, ha szabadon hagytad és hidegek kárnak, akkor kifagy, egyébként meg ami október közepétől nyílik, az itt helyfoglaló pazarlás, ugyanis akkorra már lefagynak a virágok, szóval macera, és hát a kertészetben hiába kérdezed, senki nem tudja megmondani, mennyire télálló és mikor virágzó egy-egy fajta...
Előzmény: ZsuR (3107)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.04 0 0 3107
A lilas nem igazan lilas ( a kep bal sarkaban levo), inkabb vilagos narancs. . .

Hat vettem minden evben - es nem maradnak meg, elobb vagy utobb kimulnak.

Egyedul ez a fajta van mar evek ota (Talan 10 eve?) de most az is nagyon nehezen mutogatta magat, osszel altultettem. . . :((

Iden lesz rajta virag, nem ennyi mint a kepen, de lesz. Csodaszepek, majd csinalok kozelit.

Ilyen kozelrol:
Előzmény: agicza (3105)
Kiskertész Creative Commons License 2008.10.03 0 0 3106

Gyönyörű szépek!

Nekem is van néhány, de még csak bimbósak, és nem ilyen alacsonyak. Olyan 70-80cm magasak. Tavaly vettem egy cserép sárgát. Egy kicsit nagyobbak a virágai, és kicsit vékonyabbak a szirmok. Lehet, hogy a nagy szárazság miatt, pedig locsoltam is, de épp hogy csak él:(( Olyan vörös színűt én is fogok venni, ha kijutok a piacra.Nagyon tszik. A többi is, de hát a korlátok.....:))

Előzmény: ZsuR (3104)
agicza Creative Commons License 2008.10.03 0 0 3105
A narancsszínűt és a mélybordót szinte biztosan, itt több éve megvannak már. A lilás kétesélyes, mert a kinyíláskori színe kellene: ha világító lila, akkor nagyon késői lesz és kicsit fagyérzékeny, ilyenből több pusztult ki, mint megmaradt, ha inkább olyan rőt-pirosasra fakul, akkor golyóálló, és korai virágzású. A vörös nem fog nagyobbra nőni és a narancs is csak térdig, ha minden igaz, de a lila, ha átvészeli a telet, 50-60 cm-re is megnőhet jövőre.
Előzmény: ZsuR (3104)
ZsuR Creative Commons License 2008.10.03 0 0 3104
A rozsak helye. . .elegge rendezetlennek tunik, sokat ultettem bele, de jovo tavaszig nem sokat mutat.

Vettem harom krizantent, nem tudtam ellenallnik, csodaszep szinekben vannak. Jo lenne ha megmaradnanak jovore. Mert . . . a gyokereik kilognak a cserepbol, ami azt mutatja, hogy tobb mint egy eve benne van a cserepben (annal a kertesznel ahol vettem nem a frissen beultetettek arulajk).

Jajj de remelem, hogy meg tudom menteni oket jovore. . .
CBNora Creative Commons License 2008.09.30 0 0 3103
A Brunnerát itt Gödöllőn vettem a mezőgazdasági bolt melletti faiskolában.
Előzmény: Kiskertész (3102)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.30 0 0 3102

Normális, hogy előbb virágzik, és utána hozza a levelét. Nálam is így működik a dolog.

Hol vetted a brunnerát? Nálunk a kertészetekben csak fák, meg bokrok vannak. Ilyesmi növényeket úgy kell összevadásznom, pedig elég kertészet van a városban.

Előzmény: CBNora (3101)
CBNora Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3101
Ez most kezdett virágozni. Iszonyú régen, ha jól emlékszem majdnem egy éve ültettem a gumókat, eddig még levele sem nőtt, erre most meg kivirágzott. Egy másik gumónak meg most nőtt levele.
A Brunnerákból eleve 3 tövet vettem, még nem próbáltam osztani. Magról kelt egy növényke, az is ezüstös. Magot gyűjteni viszont nem sikerült róla, vagy túl apró, vagy hamar kiszóródik. Azért majd még próbálkozom, meg talán lesz még magonc. Osztani még nem merem a töveket.
Előzmény: Kiskertész (3099)
agicza Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3100
A szomszédból átmerészkedő gyökérzetű nyírek alatt levő csoport adta meg egyedül magát a télen, a többiek átvészelték, ezért reméltem, hogy Nálad nem a téli vízhiány tett be nekik...
Előzmény: ZsuR (3098)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3099

Nálad még virágzik a ciklánem? Nálam már jó ideje elnyílt.

A Brunnerád is gyönyörű. Hogy lehet szaporítani? Kaphaték belőle?

Előzmény: CBNora (3095)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3098
Nem csak visszahuzodott, hanem nincs. Mar tavasszal is csak 1-2 volt, es eleg sok volt belole.

Hja. . .nem lehet mindig minden, nem? :((
Előzmény: agicza (3097)
agicza Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3097
A haranglábakból az alapfaj itt visszahúzódott, a fajták tartják magukat szépen, kíváncsi vagyok, mennyi jön elő belőlük tavasszal...
Előzmény: ZsuR (3088)
agicza Creative Commons License 2008.09.29 0 0 3096
Brunneráidról jut eszembe - azon kívül, hogy gyönyörűen égésmentes maradt, jó neked ;-P - hogy hátul, a patakparton a sima kaukázusiak hiába lettek letarolva, kábé két hét alatt újra kihozták a leveleiket, mintha csak tavasz lenne...
Előzmény: CBNora (3095)
CBNora Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3095

CBNora Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3094
Köszi, tényleg!
Előzmény: marics (3085)
RCTiv Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3093
ezt meg a másik virághoz kapcsolódóan jártamban keltemben :)

ZsuR Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3092
Ok azok. . .
Tartomo Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3091

De jó!!

Tényleg ez az a növény.

ZsuR Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3090
Irigyellek erte!!! :)) Kedves virag!!!
Előzmény: RCTiv (3089)
RCTiv Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3089
kisvárosunkban pár helyen még bőszen virágzik :)
Előzmény: ZsuR (3088)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3088
Persze, hogy a szememnek hiszek jobban!!! Az erdekes amit az egynyarisagarol irtok - eskudni mertem volna, hogy mint a phlox, jon vissza minden evben. Ugyanoda. .. .igaz, elgondolkodram, miert oda, a borostyan koze ultettek, a keritesen kivulre :)), de a sajast vetes ezt megmagyarazza!!!

Fogok keresni a kertesznel, mert magvetesrol letettem. Aztan ha magatol elszorja a magjat, mint a gyuszuvirag, annak orulni fogok.

Eltuntek a Columbine-jaim :((. . .azt is venni kell ujat.
Előzmény: agicza (3086)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3087
Hm. . .ilyent nem is lattam, csak a fekete meg barnas kozeput! Abbol van is a kertemben.
agicza Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3086
Ne higgy az írásnak, ha az idő is kedvez neki, a Cleome folyamatosan virágzik szeptemberig, és ezzel együtt nyúlik is a szára. Ha veted, arra vigyázz, hogy a felszínre vesd, nagyon vékony homokréteg takarja csak a magágyat. ha egyáltalán. Engem mindig megtréfál, néha egy-egy szín nem hajlandó kikelni idebent, cserépben, de szabadföldben mindig kel ki pár itt-ott.
Előzmény: ZsuR (3080)
marics Creative Commons License 2008.09.28 0 0 3085

Kedveseim!

Azt hiszem megtaláltam: rudbeckia laciniata "hortensia"

Előzmény: Tartomo (3066)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.27 0 0 3084
Ugy nez ki, azon a helyen ahol en szoktam latni szepen elszorja a magjat, mert evek ota ugyanannyi no, ugyanott.

Jajj de remelem, hogy szerencsem lesz vele. Most megyunk arra megint kocsival - lehet bekopogok, es kerek magot :))
Előzmény: marics (3083)
marics Creative Commons License 2008.09.27 0 0 3083
Igen a kleopátra tűje gynyári, de rendkívül sok mákszemnyi magot hoz amit ha beérik a pici babhüvelyhez hasonlító termés szinte szétlövell maga körül.A szomszédasszonyomnak a Hortobágyon mindig gyönyörű virágai vannak, kaptam tőle magot, de fűnyírás áldozata lett. Idei magom még nincs, találkozni kellene a szomszéddal.
Előzmény: CBNora (3082)
CBNora Creative Commons License 2008.09.27 0 0 3082
Úgy tudom, egynyári.
Előzmény: Kiskertész (3081)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.27 0 0 3081
De a Kleopátra tűje tudtommal nem télálló. Vagy tévednék? Nekem is volt, de a tasakra az volt írva, hogy nem az. Örülnék, ha az lenne, mert nekem is nagyon tetszik, és szeretnék újra.
Előzmény: CBNora (3074)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3080
Azt olvastam rola, majustol juliusig virit - nalunk meg most is teljes pompaban van!!!
Előzmény: ZsuR (3079)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3079
Jujj de orulok - majdnem nem irtam le - mert ha kinevettek erte :)). . .
Előzmény: CBNora (3078)
CBNora Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3078
Az antennaszerűen kiálló szálakból.
Előzmény: ZsuR (3077)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3077
IGEN!!!

Hogy tudtal rajonni a leirasom alapjan???

Nekem nagyon tetszik ez a noveny - es olyan sokaig virit! Jujj de nagyon orulok neki, koszonom neked!!!
Tartomo Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3076
Jaj, de szép ez a növény! NAgyon tetszik!
CBNora Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3075
Nekünk is van ilyen, és én se tudom a nevét. Egyszer pedig véletlenül megtaláltam, nagyon megörültem, aztán elfelejtettem. Mintha nem Helianthus lett volna, de nem biztos.
Tényleg folyton kidől, letörik. Három magas karó van köré szúrva, több helyen ahhoz van lazán hozzákötve és körbekerítve vékony spárgával. Egy nyalábba összekötve is szoktam látni, nem valami szép úgy.
Ráadásul imádják a csigák, mikor még kicsi, minden nap figyelni kell, sokszor naponta többet is leszedek róla. Eleinte nem tudtam, majdnem teljesen tarra rágták. Most már figyelek.
Előzmény: Tartomo (3065)
CBNora Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3074
Esetleg Kleopátra tűje?
http://www.missouriplants.com/Pinkalt/Cleome_spinosa_page.html
Előzmény: ZsuR (3071)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3073
Kepzeld, minden nap arra jarok - de nagyon nem jo arra, hogy megalljak, no meg amikor en ott jarok nagy valoszinuseggel senki sincs mar otthon. Talan egy hetvegen. . .ma is megcsodaltam. Ugy szeretnek!!!
Előzmény: Kiskertész (3072)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3072
El kell megint autózni arrafelé, becsöngetni, és megkérdezni, hogy mi a neve, vagy legalább egy fotót csinálni róla. Aztán már csak kiokoskodjuk, hogy mi is az.
Előzmény: ZsuR (3071)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3071
Keresek egy novenyt. Hasonlo a levele mint a te sargad levele alul - de a tetejen tejlesen mas. Hasonlo a langviraghoz (messzirol lattam csak, kocsibol az egyik haz kertjeben), de vannak valami antenna szeruen kiallo szalak is :)). Kedves tobb arnyalatu rozsaszin, egesz szezonban viragzik, ugy nez ki nem kenyes.

Hat ez alapjan a leiras alapjan nem nagyon talalom az interneten. . .
Előzmény: Tartomo (3070)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3070

Szia!

Attól függetlenül, hogy az alsó, és felső levelek nem egyformák, még 1 növényről készültek a fotók, itt a kertben. Ez pedig tuti, mert én fotóztam őket. Valami helianthus féleség lehet szerintem is egyébként.

Marics!!

Tavasszal  mindenképpen szólok, ha megint  nagyon  szétterjed, és   ritkítom! Köszönöm a dícséretet.   :)

Előzmény: borbino (3069)
borbino Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3069

Nem én vagyok a növénylexikon, de szerintem a virágzó növénynek teljesen másmilyen  a levele, mint az ötödik képen lévő sáslili és hosta közé beszorultnak.

A virágzót helianthus-nak nézem. De én tévedhetek!

marics Creative Commons License 2008.09.26 0 0 3068

ZsuR! ez a fajta növény nálunk szinte minden meleg napos vidéki és városi kertben honos, én is régen szertenék már ilyet.A coreopsis/menyeskeszem ként vásárolt növényemnek azonban nem ilyenek a levelei. Tartomo, ha ritkítod gondolj rám.

Gyönyörűen megcsináltad a kerted!!

Előzmény: ZsuR (3067)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3067
Lehet Coreopsis grandiflora ?

Tartomo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3066
Találtam 1 képet róla 2 évvel ezelőttről:
Előzmény: ZsuR (3064)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3065

Köszönöm ZsuR!!

A nevét nem tudom. Hatalmasra nő, a levelei igen szeldeltek. A virágai citromsárgák, pompom szerűek, közepesen nagyok. Illatuk nincs. GYorsan terjed, minden évben  meg kell kicsit  rendszereznem.Sajnos nem találtam róla fotót. Nagyon szeretem, mert szép, és  viszonylag sokáig tart a virágja.  Azon ban  minden évben kidől, ha nem kötözöm a kerítéshez, de ilyenkor olyan csúnya. MOst azt találtam ki, hogy mivel apa  télen mindíg unatkozik, vasból hajlíttatok vele támasztékot neki is, meg még van néhány virágom, amiko szétbuknak nyár végére(pl.: a varjúhájam-sedum maximum)

Előzmény: ZsuR (3064)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3064
JAjj de szep a kerted!!!

Mi az a virag az otodik kepen a sasliliom es a hosta kozott?
Előzmény: Tartomo (3063)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3062
Jajj te szegeny - akkor neked sem konnyebb!!! (Igaz a kor azert segit. . .:))

A szomszed azt hiszem sejti, hogy gondban leszunk - mert az ove jon at hozzam, es nem igazan erdekli ot. . .pedig nem hagyom annyiban. Kell, hogy kiszedjek, mi is segitunk - mert maskepp oda a joszomszdsag.

A lonc. . .az van a kertben, iden nem nyilott, nem viragzott, de nott szepen. Remelem, tavasszal lesz illat!
Előzmény: Tartomo (3061)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3063
 Teszek fel több képet ha nem bánjátok. Első, és utolsó képemen a lonc van. Imádom. Rengeteget nőttek az idén. Tavasszal éppencsak, hogy 30 cm volt. Mostanra már benőtte a kerítést szépen. Folyamatosan virágzik is.  Bár az igazi virágözönre jövő évtől számolhatok. Már átment a szomszéd vadrózsabokrára is, imből az én kerítésemre is jutott( biztosan emlkeztek még a tavasszal mutatott  rózsás kerítéses képeimre). Így amikor miután elvirágzik az illatos rózsa, máris felváltja a még intenzívebb illatú lonc.Ráadásul  mivel a rózsa ladobja a leveleit a nyár folyamán, és csak a csipkebogyóérleléshez szükséges pár levél van rajta, így nyáron is szép zöld lesz a kerítés, sőt télen is, mert ez a fajta lonc(lonicera japonicum) félörökzöld. :) 
Tartomo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3061

Szia ZsuR!!

Második nekifutásra, remélem már feltölti az index! Az előbb is megírtam, és nem küldte el,   mindjárt felrobbanok :S  :)

Ti is hatalmas  munkába kezdtetek, és még csak  most jön a java a bambusszal.

Én is   nagy fába vágtam a fejszémet, illetve  egy korosabb trombitafolyondárba, mert   károkat csinál a melléken, ráadásul festés volt, és még a a festők útjába is volt. A kis tapadókái már teljesen be furakodtak a stablondeszkába, alig tudták lekapirgálni a  festők.  Most kivágtam tőből mindkettőt, de  mostmeg elkezdett  kihajtani a fűbe.  Jó kis szórakozás lesz  onnan kiírtani.   Tavasszal   a helyére loncot ültetek, mert imádom az illatát a virágainak.  Beteszek  2 képet( másik  hsz-ban,mert az előbb is a képfeltöltéskor ment el az írás), de ha most is elszáll az írásom akkor irgum-burgum lesz az indexnek!!!

Előzmény: ZsuR (3052)
agicza Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3060
A csillagfürtök hálás jószágok, de korlátozd őket egy helyre, mert hajlamosak aztán az egész kertet beteríteni a magoncokkal, és ha az elvirágzott szárakat visszavágod, folyamatosan potyadoznak majd rajta az új fürtök szinte egész nyáron át. Érdemes egy csomag vetőmaggal próbát tenni, ezerféle szín kel ki, aztán azokat a kombinációkat hagyod meg, amelyik a legjobban tetszik... :-)
Előzmény: rika50 (3057)
agicza Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3059
:-)) Hihi, micsoda kis gyűjtemény a kertedben két- és négy lábon garázdálkodókról! Itt vörös helyett csak szürke mókusok szoktak a patakpart fáin dorbézolni, nem is tudom, vöröset mikor láttam utoljára... És gyíkunk sincsen, csak sikló, gondolom, a hűvös miatt, viszont a tóban egy ékszerteknős vert tanyát, bár több vizet ő sem zavar, mint a mocsári...
Előzmény: Kiskertész (3040)
agicza Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3058
Csodaszép, mint mindig, öröm nézni a kertedet, de ezt szerintem már elmondták páran...! :-)) Igazán jöhetnél gyakrabban is, és most már csak azt nem értem, hogy tudsz ilyen katonás rendet tartani a kertben... SI az egekben, ahogy az lenni szokott. ~;-D
Előzmény: Babcianyu (3020)
rika50 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 3057

Sziasztok!

Zsur! jól megnevettettél a "kerekekkel ültetni" módszerrel. Nem is rossz ötlet! Látom nagy átalakításba kezdtél

Babcianyu! csodás lett a kerted! gyönyörű képeket hoztál!

Kiskertész!nagyon aranyosak a kerti lakóid. madár nálunk is sok van

Kisidi!jó ötletet adtál a túzesőkkel, nálam fenyő és tuja alatt-előtt vannak a nefelejcsek és nincs velük probléma. most ültettem Kaukázusi ezüstlevelű nefelejcset, nagyon szép a levele.

Hozok néhány képet: tavasszal vetettem a csillagfürtöt, nem is gondoltam hogy az idén hoz virágot. ültettem néhány hostát is, még hortenziára áhítozok.

kisidi Creative Commons License 2008.09.24 0 0 3056
Az biztos, hogy nagy élmény, és bár hülyére bőgtem magam mikor elment, az, hogy sikerült megmenteni és szabad életet élhet, azért erőt adott a váláskor. Ő ( Sünike) nem volt annyira pici, mint 7-8 éve a régi házunknál egy (Hapuf), ő annyira pici volt, hogy éjjel-nappal 3 óránként kellett etetni, és melegítő párnát rakni a helyére ( olyat, amit forróvízben kell felmelegíteni, megpattíntani és órákig adja le a meleget, csak vigyázzni kell, hogy rongyok közé tegye az ember, mert nagyon meleg) mert a legnagyobb veszély rájuk nézve a tüdőgyulladás.( Ő is túlélte és szabadon engedtük. )Ezt, meg a kecsketejes etetést is anno az állatkert orvosától tudom, őt hívtuk akkor kínunkba. Jó még a macskatejtáp is. Szóval csak az fogjon bele a mentésbe, aki ezeket vállalni tudja. Egyébként az ősszel 500 g-nál kisebb sünik valószínüleg nem érik meg a tavaszt, nem ébrednek fel téli álmukból, mert annyit 30-40% leadnak a súlyukból, hogy az már kevés a túléléshez.
A zöld gyíkokat én is imádom, tavasszal májusban a párzási időben szoktam látni egy párt, legszívesebben betelepítenék vagy 20-at. Fürge gyíkokkal viszont tele vagyunk, bár ők nem annyira szépek, de jópofák ők is.
Előzmény: Esztianyu (3055)
Esztianyu Creative Commons License 2008.09.23 0 0 3055
Kedves Kisidi! A lányaimmal többször megcsodáltuk a kis sünikét, nagyon édes. Szerintem nagyon büszke lehetsz magadra, hogy sikerült felnevelned, mert nem lehetett egyszerű dolog, viszont szerintem olyan élmény lehetett, amiért mi hallgatóság csak irigyelni tudunk (én mindenképp). Eszti kérdezte, hogy elneveztétek-e?

Mi két éve egy fészekből kipottyant kisverebet nevelgettünk a garázsban addig, amíg el nem röpült. Sajnos nincs kép róla. Szemöldökcsipesszel adtunk neki enni, mégpedig macskakaját, az állatorvosunk utasítása alapján. A másik élményünk az volt, amikor a macskánk karmai közül mentettünk ki egy kis zöldgyíkot. Eszti meg szerette volna tartani, de úgy gondoltuk, hogy nem szabad fogságban tartani (egyébként szerintem védett is) úgyhogy a közeli tőzegtevaknál engedtük el.
Előzmény: kisidi (3047)
akérsoká Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3054

Szia!

Sajnos csak most udok válaszolni mert nem engedett belépni.

Gyönyörűek a képeid. Az erdő miatt ami a közeletekben van nagyon irigyellek!

A ligetszépe csodálatos.

Remélem, hogy a rózsáim tényleg szépek lesznek! Egyszer a mi kertünkben is volt ligetszépe de az csak tavasszal virágzott. Miután az a kert a többi lakóval közös volt ki lett ásva.

Annyiban értettem ezt meg, hogy olyan picike a kert, hogy inkább olyan növény való bele, amelyik mindíg virágzik. Tudod,  ha kicsi a kert sajnos nagyon meg kell gondolni, hogy mit ültessenek bele.

Előzmény: Babcianyu (3023)
kisidi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3053
Ő a Hauchera, talán így ismerős. Örökzöld, különböző lombozattal, szív alakú levelekkel, terjedő tövű évelő. Rózsaszín, piros, fehér virágokkal, most is láttam egy számomra új színű, narancsos levelűt a virágkiállításon.

Évelős nefelejcset adok szívesen bárkinek, ha érte jön a héten, addig nem lesz semmi baja szerintem. Délbudán.
Előzmény: ZsuR (3051)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3052
Hiaba na, a fiatal ero. . .

Mi is kerteltunk a Papussal, es nem vegeztunk, meg legalabb ketto ilyen hetvege kellene (no meg sok-sok ero. . .)

MIt is csinaltunk a hetvegen. . .kiuritettuk a Ronda Gazos Teruletet. . .ma veszek fekete foliat, es megindul a gyomsutes.

Atultettuk a kivett rozsakat (The Fairy, Blushing Knockout - es meglepetesemre a Pink es White Simpicity is feleledt, igy oket is), amik megmaradtak a Nagy Rozsatlanitasi Hadmuvelet utan, mert ok nem betegesek.

A haz egyik oldalan (a bal oldala a haznak nagyon napos) helyet csinaltunk azoknak amik aprok, sajat szorgalombol szaporodtak. Remelem szepen megnonek. Ultettem oda Monardat is meg margaretat es egy kis nyuszifulet. Kicsit vegyeskert, a loncok kozotti teruletet (ablakok kozott lonc fut fel - ablakok alatt ures).

A heten meg szedek fel margaretat, gyuszuviragot, monardat a kollegaknak, nagyon besurusodtek.

Talan estenkent elkezdem a pachysandra ultetest. . .talaj elokeszitessel.

Ami meg var rank: ketto kicsike rhododenron atultetese, es ket eleg nagy dogwode. . .az utobbikkal varok lombhullasig.

Eldontottuk a ferjemmel, kiszedjuk a bambuszt. . .:((
Előzmény: Tartomo (3048)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3051
Milyen a tuzeso?

Nekem is van egy azaz egy kicsike nefelejcsem. . .es en is szeretnem mashova vinni. Engem nem zavar a levele, sot, tetszik. Mennyire birja a napot?

Nalam sok noveny el a fenyo alatt, igaz locsolok is, no meg fel van vagva a fenyo, eleg oregecske, es az also agai tonkrementek mar. Tuja ala. . .hat a tujaimnak meg foldig er az aljuk.
Előzmény: kisidi (3046)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3050
Koszonom a tortenetet es a kepeket!!! Aranyos joszag, az biztos!!! SIrigyellek erte :))!
Előzmény: kisidi (3047)
borbino Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3049

Hello Babcianyu!

Gyönyörűséges lett a tavad és persze a kerted is. Nem gondoltam volna tavasszal, hogy már idén ilyen dzsumbujos növényzet fogja körbevenni. Nagyon profin elődolgoztál tavasszal és tavaly ősszel. Ha csak üldögélni vágysz most ősszel, szerintem lazán megteheted. :)))))

ja, és örülök, hogy hallok felőled. Nagyon eltűntél a nyáron. ;)

Előzmény: Babcianyu (3038)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3048

Sziasztok!

Amit elterveztem tegnap délután véghez is vittem. Majdnem végeztem is az átültetésekkel teljesen. Egy  vegyes típusó tarkabarka ágyás lettt a végeredmény. Persze, ez csak  tavasszal, ill. nyáron fog majd kibontakozni igazán. Felszedtem a hagymásokat is, ja azt nem írtam a multkor, hogy ületetőkosárba vannak, így nem kellett kiemelni őket teljesen, csak magát a kosarat. Sajnos viszon  nem tudt6am minden tulipánhagymát elültetni, helyhiány alakult ki az ágyásban :)

Azt hiszem valahogy pedig ide fogom bezsúfolni őket.  Csináltam klépeket is, majd este felrakom, most a suliból írok, mert lyukasórám van.

kisidi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3047
Nálunk sok flangál. A nyáron egy elárvultat vagy elkóboroltat felneveltem. Kapott kecsketejet pici tejszínnel, tehéntejet nem szabad, később meg csontikat vettem a horgászboltban. Aztán elengedtem, de szerintem egyszer ő jött vissza, mert pont ott kószált, ahol napközben a sziklakertben tartottam. Imádom a süniket.
Szegény tele volt bolhával, nem kis munka volt kiszedni belőle. Fürdés, csipesz, stb.
Előzmény: ZsuR (3045)
kisidi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 3046
Tegnap a hostakertemből kiszedtem pár növényt, hogy csináljak még helyet új fajtáknak. A tűzesőket el tudtam tenni, majd tavasszal szétszedem, megfiatalítom, de a kék nefelejcs nem tudom, hogy hova mehetne. Tavasszal bűbájos, de a nagy szőrös levelei nem éppen mutatósak elvirágzás után. Fenyő, tuja stb. alá nem jó szerintem, mert nem sok csapadékot kapna. Valami ötlet? Nálatok hol érzi jól magát?
ZsuR Creative Commons License 2008.09.21 0 0 3045
Jajj. . .es jajj es jajj. . .:))! Fele kiralysagom egy suncsaladert!!!
Esztianyu Creative Commons License 2008.09.21 0 0 3044
Kedves Babcianyu! Tegnap este már nem válaszoltam, mert elég fáradt voltam, de nagyon örültek a képeknek a lányok (a kicsi két éves lesz), azóta is nyitva kell hagynom a gépet a topikon, hogy tudják nézegetni őket.

Köszönjük szépen és várjuk a folytatást!!!

PS Megpróbálom a munkahelyemen színesben kinyomtatni a képeket és kiteszzük a gyerekszoba falára (ha megengeditek -értsd szerzői jog), annyira profik a fotóitok, Kiskertész és Te is nagyon szuper képeket készítettetek. :):):)
Előzmény: Babcianyu (3036)
Esztianyu Creative Commons License 2008.09.21 0 0 3043
Nagyon köszönjük a fantasztikus képeket!!!! Még a picurkám (aki két éves lesz) is itt visítozott a képernyő előtt és mutogatta a képeket aztán pedig a tenyerét (ez azt jelenti, hogy kéri az állatkát a kezébe...ugyanis ő sajnos még nem beszél, illetve csak minimálisat).
Fantasztikus lehet ilyen környezetben élni! :)

Sünire is vágyunk, talán arra lesz esélyünk, hogy amikor kicsit nagyobbak lesznek a tujáink, esetleg találnak búvóhelyet maguknak (bár a kutyától lehet, hogy visszariadnak). Sajnos most csak sünitetemeket láttunk a környékünkön, az egyik forgalmas közeli úton (inkább jöttek volna felénk...) [Az egyik legtragikomikusabb dolog az volt, amikor a férjem elmesélte az iskolából visszajövet, hogy egy sünitetemet az iskola előtti zebrán látott elütve...úgy látszik, szegény sünire a KRESZ nem vonatkozik.]

Az pedig kész csoda, hogy így megengedik, hogy megfogjátok őket!
marics Creative Commons License 2008.09.21 0 0 3042
Bocsánat most nagyban megnézve ez egy süni. Nálunk egy egész család lakik itt a kertben és pontosan délután 1/2 5 körül szépen sorban átvonulnak a kerten.Biztosan öt órai teára mennek valahova.Sajnos nekem még nem sikerült lencsevégre kapnom őket.
Előzmény: marics (3041)
marics Creative Commons License 2008.09.21 0 0 3041

Kedves Kiskertész!

A második képed állatkája nem a föld alól jött ki? Azt hiszem nálunk ilyen állatka vándorol a kertben és hagyja ott a nyomát földkupac formájában.Egyszer egy pillanatra láttam amikor kijött és meglepődtem, mert addig azt hittem, hogy vakond lakik nálunk,de ilyen volt, csak kicsit rózsaszínűbb volt az orrocskája.Azóta lesem a kupacokat, hogy újra láthassam és már nem is olyan nagyon haragszom rá.( Képzelt el amikor ketten a férjemmel gugolunk a halom fölött és lessük, hogy jön-e.)Egy baj van, hogy a bazsalikomot nagyon szereti de ő a gyökerét én meg a leveleit szertném. Nagyon aranyos.

Kiskertész Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3040

Pici lányodnak én is küldök képeket, ha szereti nézegetni őket. Ők az én kertem lakói:

És még sokan mások...

Előzmény: Esztianyu (3034)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3039
Irigykedve nézem ;D Nálam már alig van nyíló virág. Az a hatalmas hőség és szárazság megtette a magáét. Most ugyan van eső, de most meg már nagyon hideg van, meg egyébként is elég rendesen elnyílt már minden.:((
Előzmény: Babcianyu (3038)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3038
Háááááááááát jó :)) Legyen:
Előzmény: Kiskertész (3025)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3037

SZia Babcianyu!

Az állatok valóban   hamar megtalálják azt az életteret, ami nekik ideális. Nálunk sincs egyetlen idős fa az udvarban. Régen nem ültettek anyáék semmit,  csak 2 tuját 20 éve. Na ez a 2 idős fa van a ház előtt, és   láss csodát  benne lakik mindenféle madárka. Már többször költöttek itt  balkáni gerlék, és mostanában itt laknak a zöldikék is. Engem nem zavarnak, de  sajnos anyáékat nagyon zavarja a nagyok idegesítő vészhangja, ami  így hangzik:üi, élesen, hangosan kiabálják a macskánkra. És ezt csak akkor csinálják, amikor itt a macsek, márpedig a cica minden reggel, és este itt az ablakpárkányon alszik, mintegy ájszakai álomőr :-)

Mostmár mióta a kerttel foglakozok aktívan  ültettem fákat, szépen növögetnek, a palakerítésünk elé végig uborkahálót huztam, és vadszőlő, és lonc fut rajta.  Azt tervezem, hogy ha jövőre megerősödnek, és elkezdik befutni a kerítést kiteszek néhány odút  cinkéknek,  barázdabillegtőknek, és annak a sok  házi rozsafarkúnak, akik  olyan aranyosan röpködnek itt a kertben.

Előzmény: Babcianyu (3035)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3036
De édes a lányka :) Küldeném én a mókust is, de eddig nem sikerült elkapni :D

Tó: tavaly októberben kezdtem ásni, aztán 20 centi mélységnél elakadtam a sziklákban-kövekben. A nagyját így gép szedte ki, utána két nap igazgatás. Fóliázni itt fóliázták (olcsóbb volt egy céggel így, mintha lepelben hazahoztam volna). Az összes többi sk :)) A kövek, növények, de ezzel itt nem fárasztok senkit, mert végigdrukkolta velem ősszel mindenki a kőműves korszakomat :)

Ami fontos és rengeteget segített: a tavas topikban rengeteg ötletet, tanácsot kaptam, itt is köszönet érte mindenkinek! Dogfüggő, ZsuR, Kiskertész, Ágicza, Tartomo és még sokak tanácsai, drukkja rengeteget lendített ám a dolgon. Tettem fel folyamatosan képeket, de idővel tényleg csinálok egy albumot, hogy egyben legyen minden.

Ja, a méret: mivel idétlen formájú a tó, pontosan nem tudom, mekkora, de huszonnéhány méter felülete van, közel 50 négyzetméternyi fólia ment bele. Előtte nálunk is egy 500 literes volt, én nagyon szerettem.

Keresek még mókusost, addig néhány egyéb nálunk lakó

Előzmény: Esztianyu (3034)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3035
Ugye, hogy milyen gyönyörű? Nagyon vicces termést is hoz, illetve a virágok alatt egy szép csillagformájú valamit, mindjárt megmutatom.

A tóhoz nem mentek a mókusok, de bejárják a kertet - az tényleg csoda, mikor ülünk kint és a fejünk fölött fogócskáznak a mókuscsemeték.

Az örvösgalambok viszont már öten vannak, tavaly 1 pár járt a kicsi tóhoz, most reggelente öten jönnek, meg rengeteg rigó, csúszka, tavasszal egy hatalmas dolmányos varjú is ott téblábolt.

Esztianyu, az előbb lemaradt: minden kertbe beköltöznek idővel az állatok, ha találnak jó kis helyeket maguknak. Tény, hogy a víz még többet vonz, de előtte is sok madár volt - én imádom őket az ablakból is nézni.

No ilyen a "ligetszépe-csillag", kiváncsi leszek, mi lesz belőle:
Előzmény: Tartomo (3026)
Esztianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3034
Nagyon várjuk a képeket!!!

Egyébként (el kell mesélnem, mert az előbb jót nevettem) Esztinek újságoltam a válaszod, és erre az volt a reakciója (nagy csalódottan), hogy:"Ó, már azt hittem, hogy az a néni, mókust küld!" :):):) [Igazi kis telhetetlen.]

Azt szeretném még megkérdezni, hogy mióta működik a tavatok, kb. hány m2-es és Ti egyedül készítettétek-e vagy szakemberrel?
Azért vagyok ilyen kiváncsi, mert jövőre mi is szeretnénk egy nagyobb tavat a kertbe (a mostani csak nagyon picike, 500l-es) és köszönettel venném a tanácsokat.

Szép estét kívánok!
Előzmény: Babcianyu (3032)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3033
De drága vagy :)

Pihenésre nem nagyon jut, de amit Tartomo írt, néha megesett - azaz a teraszon ülve (pszt, sörrel a kezemben) nézegettem a kertet. Naggggggggyon-nagyon jó érzés volt. :) Azt hiszem, idén erre többre nem is nagyon futotta volna az energiámból, leszámítva a tavaszi tóalakítást, meg a nyári fonalasalga-horgászatot (tudod, mikor beleesek néha)

Te viszont jó nagy munkába fogtál, ahogy visszaolvasgattam! Nem kis mennyiségű hostát szereztél. Megvannak? Bár miért ne lennének, az árnyékosod mindig csodálatos. Irigylem a sok virágot, az nálam még csak a terasz mögötti, tavaly átszerkesztett részen van. A nagy lejtőt kéne kicsit felvirágoznom - lehet, hogy mégis sétáltatás lesz a vége??
Előzmény: ZsuR (3028)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3032
Nagyon szépen köszönöm a dícséreteket, a kert nevében is - nagyon rendes és hálás növényeim vannak, igazán jólnevelten viselkednek.

Mókusokkal szerencsénk van, sok lakik erre. De tény, hogy azért, mert itt az erdő tőlünk 200 méterre, meg nálunk is 50-60 éves fák vannak, így régóta laknak itt. Idén voltak először ennyire bátrak, hogy egész a teraszig jöttek. A tóból nem isznak, de mindenfelé találnak kisebb vizet, azokra már odajárnak - sőt, az egyik műanyag növényszállító ládába belemásznak inni :) Pici lánykádnak próbálok majd élesebb képeket lőni, mert azok sajnos még nem sikerültek.

Cicc: igencsak érdeklik a halak meg molnárkák, majd megpróbálom lebeszélni róla, hogy horgászni akarjon - bár lehet, hogy könnyebb lesz a halakkal megbeszélni, hogy ne menjenek túl közel :)
Előzmény: Esztianyu (3031)
Esztianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3031
Hűűűű!!!! Ez bámulatos!!! A mókusért pedig külön irigyellek! Még a kislányom (8 éves) is vágyakozva nézte a képeket, mert nagyon szeretné, ha nálunk is állatok népesítenék be a kertet. Sajnos mi egy teljesen tar részen építkeztünk 4 éve, ahol egy fa sem volt az akkor frissen kimért telkeken, úgyhogy a mókus csak ábránd marad. Nálunk halak, három cica és egy kutya él. Ezért csak jótanácsként mondom, hogy a cicusra figyeljetek, mert nálunk sajnos több hal is áldozatul esett a "halászatuknak". Egyébként a cicus is nagyon helyes a képen.
Tartomo Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3030
Szia, köszönöm a figyelmeztetést, de muszáj leszek őket felszedni, De természetesen én is csak az ideiglenesre gondoltam, mert még aznap visszakartam tenni őket  a földbe. Sajnos  egy kisebb fát is át kell tennem, és pont olyan helyre teszem, ahol eddig tulipánnevelő ágyás volt. Sajnálom őket, de ha   nem virágoznak tavasszal, csak levelet hoznak az sem baj, majd köv. tavasszal virágzanak.
Előzmény: marics (3027)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3029
Jo az ilyen bolcsesseget hallani az oregektol. Ez a ketszer olyan melyre mint a hagyma kulonosen, mert mindig gondom volt az, hogy milyen melyre utlessem.

Azt hiszem iden is ultetek par tulipan hagymat. . .a rozsak helyere, ott van meg hely.

Nekem is gond az asas, mert eleg sok a hagymas az egyik-masik agyasban, neha szetvagok hagymat.

Kardvirag hagymakat mikor kell felszedni?
Előzmény: marics (3027)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3028
Hianyoztal Babci - hianyzott a csodaszep kerted is. . .orulok, hogy "bombaztal" :))

Nagyon jo latni a kerted! A rhodos kepedet parszor megneztem - nem hittem a szememnek!!!

Te iden osszel (meg meg tavasszal es par osszel utana is) csak pihenj! Hihetetlen mennyit dolgoztal!!! Az eredmenye meg. . .!!! Jajj de szep! Koszi, hogy tettel fel kepeket!!!
Előzmény: Babcianyu (3019)
marics Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3027
Tartomo, NE szedd fel a tulipánjaidat és egyéb hagymásakat sem MOST. Az öregektől tanult szabály szerint a hagymás növényeket akkor kell felszedni aamikor a gyerekek jönnek az iskolából(június köepe-vége) és akor kell elültetni amikor a gyerekek mennek az iskolába (szeptember eleje) Ha a földben maradtak akkor inkább vigyázz az ásással vagy ha egyes darabok kijönnek akkor sürggősen visszarakni őket 2x olyan mélyre mint a hagyma nagysága. Majd meglátod, hogy szép bozontos gyökerük van már ilyenkor és egy icipicit a hajtáscsúcs is kemelkedik már a hagymából.
Előzmény: Tartomo (3018)
Tartomo Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3026
Hú de szép képek! Persze szép kertben szép képeket lehet csinálni! ;) Gratulálok az új lakókhoz, a mókus a legaranyosabb.Már megismerkedet a tóval is, pl. nem ment oda inni?  Még szerencse, hogy ilyen előrelátó vagy, így még mi ásunk, meg az idővel hadakozunk, te a  terszról forró teát szürcsölve nézheted a  saját kis paradicsomodat!! Szép a ligetszépe, megérte ennyit várni rá!
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3025
Gyönyörű képek! Mééééééééééég!!!!!!!!!!!
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3024
El tudják:)))))
Előzmény: ZsuR (3017)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3023
Szia :)

Még csak lesz némi jó idő! Állítólag azok a rózsák, amiket onnan küldenek, nagyon szépen megmaradnak - gyönyörű rózsásod lesz tavasszal!

Nálam azok meseszépek, amiket Anikó küldött tavasszal, meg a közel 20 éve törpének vett, mostanra méteres bokorrá nőtt óriástörpe virít folyamatosan. Néhány régi tő is magához tért a lenti ágyásban, aminek nagyon örülök, mert eddig valahogy a rózsákkal nem volt szerencsém.

Viszont mutatok valamit - talán írtam itt, hogy mennyire keresek egy virágot, a missouri ligetszépet. Képzeld, sikerült idén szereznem belőle, a tóparton még mindig virágzik. Ilyen a szépség:
Előzmény: akérsoká (3021)
akérsoká Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3021

Szia!

Nagyon jó, hogy itt vagy! Csodálatos a kerted!!!

Ami az átültetéseket illeti mi is jobb időkre várunk.

Októberben 20 tő rózsa érkezik Szőregről. Remélem jó ültető idő lesz és sikerül úgy elültetni, hogy jövőre kihajtson!

Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3022
És még bombázlak Benneteket, meg bemutatom az új lakóinkat:
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3020
No a képek lemaradtak - látszik, hogy régen fórumoztam:

Az utolsón a magról kelt mindenféle, meg a gumósan átteleltetett törpedáliák - akik már nem is annyira törpék :)
Előzmény: Babcianyu (3019)
Babcianyu Creative Commons License 2008.09.20 0 0 3019
Sziasztok Árnyékosok :)

Szerencsére még csak átvitt értelemben vagyok behavazódva, de már nagyon hiányoztatok.
Nálam nagy sétáltatás idén kivételesen nem lesz - tavaly előre dolgoztam néhány évnyit a sétából :) Viszont idén látszik, hogy hogy érzik magukat a növények az új helyen.
Egyedül a kedvenc hostám, a nagy, fehér virágú sínylette meg a többszöri kiszedést (őket kellett a tóba bemosódás miatt babrálni) kicsit kevesebbet virágoztak, meg a kis csíkosak sztrájkoltak virágzásügyileg, de a többiek jól vannak. Annyira, hogy a rhodi még néhány kis virágot nyitott szeptember elején.
Tartomo Creative Commons License 2008.09.19 0 0 3018

Kiskertész, ZsuR!

Csatlakozom hozzátok, mert én  is átültetésbe, és átalakításba kezdek, mihelyst  jó idő lesz, mert ebben a hidegben  a francnak sincs kedve kimenni. Van néhány évelőm, amik jobban fogják magukat érezni a  napos  ágyásban, most a félányékban vannak, de pl. a csillagfürt idén rettenetes volt. Ő is megy a napra.  A tó mellől meg elköltöztetem a kis hostámat, amit Babcianyutól kaptam, mert a  japánfű erőszakosan terjed, és nem akarom, hogy elnyomja, ő megy az árnyékosba, ahonnan kijön majd a sáslilom. Valamint páfrányokat akarok még kiszedni a régi sáslilomok alól, mert már teljesen benőtték őket.  Felszedem az összes tuli, és nárcisz, valamint  jácinthagymát, hogy ne sérüljenek meg a nagy ásózásba. Majd csinálok ilyen előtte-utána fotókat, hogy jövőre legyen összehasonlításos képem.

ZsuR Creative Commons License 2008.09.19 0 0 3017
Igaz!! Nagyon igaz!

Hacsak. . .nem nekik kell talicskazni valamit, vagy kiasni, mert nem tudjak elnezni, hogy az a szegeny asszony. . . :))!
Előzmény: Kiskertész (3016)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.19 0 0 3016
És különben is, unalmassá válik, ha mindig ugyan olyan.  Meg amíg kertészkedünk, addig sem "bosszantjuk" a férjeinket. Hát nem? :)))
Előzmény: ZsuR (3015)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.19 0 0 3015
Akkor nem erzem magam oyan rosszul az atultetesek miatt. Ferjem cukkolni szokott, hogy jobb lenne ha kerekekkel ultetnem, akkor konnyebben menne a koltoztetes :)).

De hat mi valtozuk, a kert valtozik, kell alkalmazkodni, nem?
Előzmény: Kiskertész (3014)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.18 0 0 3014

Én csak elméletben tudok most kertészkedni, mert hideg van nagyon, (10 fok körül) és az eső is sokat esik. Remélem, azért még lesz a "mi" nyarunk:)))

Most inkább a jövő évet tervezgetem, meg azon agyalok, hogy mi mindent kell már mgint megsétáltatnom:))

Előzmény: ZsuR (3013)
ZsuR Creative Commons License 2008.09.18 0 0 3013
Most mar nem tudok - lehult a levego, a fu kizoldult, most kellene megallitani az idot, csodalatos! Orom kinnt lenni, nem forro, nem paras - de nem hideg.

Hatttalmas kertelest tervezek a hetvegere!!!
Előzmény: Kiskertész (3012)
Kiskertész Creative Commons License 2008.09.18 0 0 3012

De még mennyire:))))

Ide is küldhetnél eg kis meleget, mert ha ez így megy tovább,hamarosan jeges képeket lehet feltenni:(((( Brrrrrrr

Előzmény: ZsuR (3010)
marics Creative Commons License 2008.09.17 0 0 3011
Köszönöm, jövő héten úgyis megyek a nagybani virágpiacra akkor őket is meglátogatom.
Előzmény: agicza (3009)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!