Nekem az Octavia-n pl. úgy működik a változó szerviz intervallum, hogy figyeli, hányszor volt hidegindítva, ebből hányszor volt hidegen padlózva vagy magas fordulaton üzemeltetve. Meg még pár hasonló paramétert ami nem jut eszembe.
Ezek alapján és a beállított szerviz intervallum alapján kalkulál egy időt és egy km értéket amelynek letelte vagy megtétele után szól hogy szerviz.
Amit nem tud figyelni: milyen olaj van betöltve és milyen az olaj "minősége" azaz fizikai és kémiai paraméterei.
A fenti kalkuláció a LongLife olajakhoz van kitalálva, maximum 2 évet vagy 30e km-t lehet elmenni egy olajjal, de ha nem olyanok a használati körülmények akkor hamarabb szól a fenti matekozás alapján.
Ha nem LongLife olaj kerül be akkor át kell állítani 1 év/15e km-es fix periódusra.
Én úgy tudom vannak olyan márkák amik jelzik, hogy szevízigényük van. Eltérően az előírt intervallumtól! A kiából nem tudom milyen infokat lehet kinyerni. Egyébként egy gyári programmal - amihez nem, vagy csak nehezen lehet hozzá jutni - sokkal több infot lehet kiolvasni. Ez tapasztalat. A rövid távú utakra csak az elektomos autók lennének az ideálisak. Amit legtöbben nem tudunk meg fizetni. A mai autók már "túlfinomított műszerek" + beépített avulással. Nem tudunk mást tenni, megkeressük a leg kissebb költséggel járó megoldást! Ezzel sajnos együtt kell élnünk. Erre nagyon jók, hasznosak az ilyen forumuk
Gondolod, hogy kinyerhető ilyen információ a kocsiból? Mert akkor már igazán hozzádobhatták volna funkcióként, hogy szól magától, ha úgy gondolja, hogy menni kellene szervizbe, ha már úgyis tudja figyelni ezeket.
Ha pl. kokszosodást, kopásokat stb. állapítanak + és a számítógép tárolójából is nyernek ki adatokat arra vonatkozólag, hogy a hibák nem az előírásoknak megfelelő használtból adódtak, nem fogják gariban javítani. A szervíznek ez az érdeke. Nehéz lesz az ellenkezőjét bizonyítani. Persze meg lehet próbálni.
Az a baj, h sajna kevesen gondolkodnak igy manapsag... es most lehetne jonni a demagog dumaval, h nem mindenki engedheti ezt meg maganak (mert ugye ennek nyilvan van anyagi vonzata is) de hamar nem "rendeltetesszeruen" hasznalod akkor igen gondolkozzon el mindenki azon, h baromira jot tenne, ha nem a kobevesett 15e-es olajcsereperiodust kell tartani.
Kulfoldrol hazatekintve mindig azt mondom, h sajnos ptthon meg mindig a fejekben van a legtobb gond. Termeszetesen tisztelet a kivetelnek ;)
ja...a lényeg lemaradt...a hét közben lerakódott korom nem fog letisztulni egy-két hétvégi 15-20 km-es út által. Sajnos a makacs lerakódások még a klasszikus "tisztítós szakik" megoldásával, a gyötrésnek mondható harmadikban 110-el 15 km-en keresztül hajtva sem fog letisztulni.
Nem bizony! Hiába használtam hétvégente én is többet a heti melóba járás, rövid utak miatt.
Előző off autómon hasonló használat volt 15000 km-ig. Aztán jött a sárga pilács. Kipuff-szelepek a lerakódott korom miatt megszorultak, nem zártak rendesen, emiatt gyújtáskimaradás, tökéletlen égés lett a hibakód. Hengerfej le, kipuff szelepek csere, valamint minden tömítés, szimmering, stb. hengerfejcenterben összerakták. Első dolgom volt lezárni az EGR-t is amint visszakaptam, valamint a rövid utakat megnyújtottam, kerülőket tettem, előbb indultam, ha kellett. Jó tanulság volt, szerencsére ez gariban ment.
Utána változott a használat módja, már nem a vidéki kisvárosban jártam be dolgozni, hanem ide külföldre pályáztam 400 km-eket. 150000-nél tökéletes állapotban adtam el, soha nem volt gond vele eztán. (ja..meg az állandó osztrák üzemanyag...:-) )
Új, modern autók teljesítményre, alacsony károsanyag kibocsájtásra vannak tervezve. Pörgetni, hosszú távokon, mindig felmelegítve kell használni őket. Ez van.
"1 km ovi, leállít, majd indít, 5 km munkahely városi dugóban, majd délután 3-4 km után valamelyik boltnál leállít, onnan pedig esetleg másik bolt, vagy haza, 1-2 km"
nem mindegy hogy csak ez es soha semmi más ??? vagy ez van hetközben es 1-2-3 hetente meg nagyobb ut; gondolom Nalad sem csak a fentiek, mint irod is:
"amive el lehet akár külföldre is indulni"
azt meg nem hiszem, hogy nincs olyan, aki sosem hasznalna rövid tavra;
szoval folytonos igy a hasznalatban az atmenet, nyilvan minel több rövid ut, hideg motor, hideg inditas, annal erösebb az igenybevétel, rövidebb az elettartam
ahogy Keca Forumtars irta: "Munkába járáskor nálam is 4km-es menetek vannak. Szintén 1.4 T-GDI. Annyi, hogy 2-3 hetente megyünk rendszeresen az ország másik részére"
Munkába járáskor nálam is 4km-es menetek vannak. Szintén 1.4 T-GDI. Annyi, hogy 2-3 hetente megyünk rendszeresen az ország másik részére. 8ekm-ként fogok olajat cserélni, meg hidegen ugye finoman megyek vele, de ennyi. Ha kell, majd dióhéjjal tisztíttatom, de nekem elég volt már a nyomatékszegény szívós autóból, pláne amennyire a mostaniak meg vannak már fojtva.
Kamarai kedvezménnyel nekünk ez a verzió telibe szerelve 7m HUF. ( nincs benne a DAB, a térdlégzsák, meg a bőrülés szellőzéssel, minden más igen) Dupla panorámatetőről nem mondunk le, azt a limitáltak meg nem tudják.
Corlolla: nem kell sedan. Hülye a Toyota hogy kényszerít arra, hogy ha szívó motoros autó kell akkor csak 4 ajtós lehet. 3 év gari se tetszik benne.
A Ford az 3 hengeres, pár hónapig tették európai autóba idén, talán fél évig. Kutya nem fog hozzá érteni 5-6 év múlva.
Mazdához nem keresek elég jól.
Mitsubishi - nem ismerem a mai dolgait de régebben valamiért kilistáztam.
Suzuki már árat emelt, automatásat vettem volna, ha már lemegyek a színvonallal (anyagminőség) a jelenlegi 15 éves autóhoz képest is. De felemelték 300e Ft-tal.
Kompakt autók közül pl Corolla 1,6 , Mitsu ASX 1,6, talán még van Lancer is 1,6-os, Mazda3 2,0, Ford 1,5 (120le) , Suzuki Baleno, bár ez nem kompakt kategória. A turbós benzinesben még idén a Vitara / SX Scross 1,4-es, amiben még nincs bent a részecske szűrő. Ár/érték arányban a legjobb autóknak mondhatók. Persze annak akinek tetszik is....
2020-tól viszont jelentősen drágulhat mindegyik új járgány. Amelyik nem tudja teljesíteni az új környezetvédelmi normákat, az azért, mert fizetik a büntetést, amit majd az árakban érvényesítik. Amelyik majd tudja a normákat, az a sok szűrő, meg technikai sz@rságok miatt fog drágulni.
Hát az állandó rövidtávokra talán hibrid , vagy egy kis elektromos a legoptimálisabb, de cserébe drágábbak. Egy biztos, hogy a környezetvédelem miatt egyre bonyolultabb , költségesebb és persze sok hibalehetőségű, szarabb foszilis energiaval ellátott autók jönnek ki a piacra. Ezzel is az elektromos irányba terelve a vevőket. Szóval egyre nehezebb lesz az új autókból megfelelőt választani :(
Nekem első autónak kell. Most Octavia2 van. Kisautónak ott van a Kia Rio, csak ugye azt nem tudjuk megoldani, hogy ugyan az a szülő hozza is a gyereket az oviból aki viszit, mert akkor nincs meg a 8 órás munkaidő.
De kellene egy normális motoros autó amive el lehet akár külföldre is indulni és - bár elvisz oda az is - erre az 1.2-es szívó motoros Rio nem a legideálisabb.
Mivel már farkastörvények vannak az utakon, ha már tank (SUV) nincs, legalább teljesítmény legyen...
Ja most hívtak a Hyundai kereskedésből, holnaptól +150e Ft minden autó, köszönhetően a nagyszerű forint árfolyamnak és szívó motor most épp nem nagyon van az akciós Prime modellek között amiket az importőr berendelt. Tehát normál felszereltségi szint + felextrázással tudnék szívó motoros autót rendelni de nem vagyok biztos benne, hogy abban nincs részecskeszűrő már...
Esetleg érdemes matekozni egy kicsit, hányszor van szükség ennél nagyobb autóra a családi mobilitási feladatokhoz, és érdemes-e emiatt megvenni és fenntartani a nagy kombit, vagy értelmes opció azokra az alkalmakra kölcsönkérni/bérelni egyet.
A politikusok szórítják a gyártókat a minél kisebb károsanyag kibocsájtású autók gyártására, azt meg turbós motorral tudják teljesíteni, ha belsőégésűt gyártanak. Ha jól tudom egyedül a mazda gyárt új fejlesztésű szívót, hasonló müködésűt a dizelhez. Ennek gondolom az ára meg közel jár a hibrid vagy el. motorúval.
Azt gondolom az Octinfo által leírt, napi szintű autóhasználat, az pont a többséget jelenti. Teljesen hasonlóak a használati körülmények nálam is. Vidéki nagyváros. A reggeli csúcsban a tömegközlekedés nem játszik, az ovis útvonalon a busz, az autókkal egy sorban kénytelen araszolni, de legalább nyomor van rajta. Kocsival még csak-csak lehet használni egy-két surranópályát. Jó időben van séta is, de azért az autóhasználat a jellemző. A napi dugózásra egy nagykorú, egyliteres Polot használunk, de pont a fentieket figyelembe véve döntöttem a családi autónál is az 1.4 szívó mellett.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak a tervezők amikor városi autót (SUV származékok még a legkisebb méretben is) terveznek városi használatra, turbós motorral.
Ezen autók nagy részét ilyesmire használják az emberek.