Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Ez a Washburn siman meger ennyit. S szerintem kurva jo a hata bar en szeretem a kulonlegessegeket. Ez meg a regi Japan darab, s abbol is a jobbik (mert volt egy M-4 es M-3as Jethro Burns is). Ez a Kentucky olyan 2xxx-ert fog elmenni.
Ez nekem úgy tetszik, de miért olyan ocsmány a háta? http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160083236598&rd=1&rd=1 Erre meg azt mondom asszem, hogy asztakurva: http://cgi.ebay.com/RARE-KENTUCKY-KM-1500-SAGA-MANDOLIN-WITH-HARDSHELL-CASE_W0QQitemZ280080401016QQihZ018QQcategoryZ10179QQrdZ1QQcmdZViewItem
http://thewellbookstore.com/item.asp?PID=1703 http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/6798384/a/Mandolin+Orchard.htm Ezeket találtam hirtelen: Ami szerintem fasza róla: Manolin Orchard, The Jaelee Swing, Believe It Or Not, Grayson County Line
Thile&Marshall kotelezo. Hallgassatok sokat. Marshallt (is) volt szerencsem eloben latni. Allat mint a masik.
Edgar is allat. Ez sem normalis. (Allatok B+)
haversrac19 udv koztunk. Ha van valakinek elado hangszere a kornyeken ugyis szol majd, de most eppen nem tudok ilyenrol. Ebay az opcio persze mindig. Szerezz egy hangszert s az alapokat vagy en vagy az Inch biztos szivesen megmutatja. Aztan vannak oktatoanyagok amikkel lehet valamit kezdeni. Formalisan semelyikunk sem jart tanarhoz (nem feltetlen kell, foleg ha ilyan lelkes vagy, tanar akkor kell ha magadtol nem gyakorolsz :) de ha ragaszkodsz hozza akkor biztos talalunk neked rendszeres orakra tanart.
Megjegyzem, azt ebben (az elhangzott) a formaban nem lehet allitani hogy tanitassal nem foglalkozom. :) Bar mandolint azt nem tanitottam meg soha (s lehet hogy ez jobb is igy.) De valamelyikunk (Inch vagy max en) biztos elvalalja ha kell.
Akkordok ujrend az fontos, bar a hegedurol jottel akkor nem lesz idegen (mondom en akinek annyi fogalma van a hegedurol hogy barna szinu). Pengetes technika is fontos foleg ha choppolsz. Ilyen folk hegeda darabokat ("dallamokat") en nem szoktam jatszani de biztos jot tenne. Inch van ebben otthon. Skalak is fontosak. Bar lehet hogy ennek nagy resze igy hegedu utan mar meg van.
7 honap alatt nalam nem szakad hur. Az elott le szoktam cserelni (mert akkor mar nem szol.) S a mandolint nem szabad simogatni mert nem macska. Utni kell.
F lyukas regi Kentucky mar van itthon :) Nekem a tiedre faj a fogam. :)
Rezos mando rulez. A gitar forum mashol van. Meg lesz nekem egy rezos rigelem.
Danny Roberts nevet lattam mar. Elosszir azt hittem hogy talakoztam vele, de nem mert nem ismeros az arca. Szerintem a cafen lattam.
Herflit en is kostolgattam, de annyira szar ize van... :) Nem szeretett engem. Pedig jo tanarom is lett volna mert a srac akivel kint jatszottam nagyon jo herflis.
ha már a rezónál tartunk. te mutattad nekem először Bob Brozman-t. Valahogy a zenei világa túl tág az én konzervatív fejemnek, és nem is volt szimpi kezdetben, de ez a videó, amit most este találtam, felér egy megvilágosodással: http://www.youtube.com/watch?v=7oPXRWRxda8 Hihetetlen jó dolgokat mond a zenéről és a zenélésről, nagyon-nagyon érdemes végighallgatni!
Nem vettem magamra azért :) "A rezonátoros gityót én pl. az életbe nem..." na persze-persze, ez jól hangzik, kár hogy nem igaz. :) Szerintem ez leginkább a zenei gyökerekből adódik, meg ha megfogsz egy hangszert, akkor te más hangokat keresel benne. A resoban én meg pont az egyszerűséget, meg ezeket a SonHouse-os csapkodásokat keresem, de pont emiatt kicsi a valószínűsége, hogy ez igazi tudássá forrja ki magát. Pláne hogy mostanában háttérbe szorul mandolin miatt, mert rá kell jönnöm, hogy azért kicsit zavaró, hogy az ember korlátok között mozog (huu, idén lesz 10 éve). Mandolinon meg tök tetszenek ezek a mindenféle dolgok, leginkább leginkább a swinges, meg rockos cuccok. (Mondjuk herflin is elkezdtem a "zenei terpeszkedést", de több kitartás kéne hozzá, ami nem tom miért nincs meg. Ha érdekel: http://homespun.powerusermedia.com/Homespun_Tapes/VD-LVY-HA01_Harmonica2.wmv a vége a lényeg)Azért remélem egyszer összeérnek majd a különböző zenei hatások. Amúgy tényleg egy chop(nak közel sem nevezhető valami) után hallottam hogy valami zörög. Ez a Dark Eyes nagyon tetszik :)
na neveddmá' magadra :-) totál nem úgy gondoltam, persze hogy kell a steng, blúzba meg főleg. Attól szólal meg az a hanxer, ha odaütsz neki, nincs azzal semmi gond. A rezonátoros gityót én pl. az életbe nem tudnám úgy megszólaltatni mint te, pedig attól jó a dolog.
Különben ha a felső Ghúr szakadt, akkor szinte biztos hogy egy erősebb pengetés tett be neki, mert ugye azt éri el az ember először, az kap a legnagyobbat.
Ez paranormális :-) valószínűleg jól odacsaptál neki, lehet hogy egy kicsit élesebb ott a húrláb is, fene tudja. Mondjuk 7 hónap azért sok, el is fáradhat a dolog, te tényleg nem simogatod a húrokat.
D'Addario nagyon gyorsan elveszti a fényét 1-2 hét alatt.
Valaki magyarázza el nekem mitől szakad el egy húr, a húrlábnál. Ráadásul G. Na meg Newtone. Aszittem kibír még pár hónapot, igaz, már 7 hónapos volt, de szerintem egyáltalán nem hallatszott a hangján. Csessze meg. Daddario nálatok mennyit bír ki?
amitől nem megy el a kedved egy életre, az legalább annyi, ja. ha nem idegenkedsz a nettől, akkor nézegesd a www.ebay.de-t vagy www.ebay.at-t, aztán ha találsz valamit, megszakértjük.
nah...ez a másik baki,hogy egyenlőre mandolinom sincs,de keresgéltem de 40-50 ezer egy átlag mandolin avgy mi??olcsobb nincsen??..a hangaj nagyon teccik és stílusilag is nagyon bejön ,mérete meg sok lehetőségre tesz szert....szal nagyon bejön!
levil és inch lakik Budapesten, de nem tudom, foglalkoznak-e okítással. Viszont lehet hogy tudnak mondani tanárt, esetleg Ede bácsi? Mondjuk asszem egyikünk sem járt tanárhoz. Prüntyögj sokat a hanxeren, hallgass rengeteg mandolinzenét. A mandolincafe.com-on találsz akkordtáblázatot, meg jó kis mp3-akat.
Érdemes akkordokkal, akkordváltásokkal kezdeni, meg elkezdeni egyszerű dallamokat játszani rajta, persze úgy, hogy az ujjrendet már az elején nézd meg a neten, nehogy rosszul rögzüljön valami.
Budapestől nem messze lakom....régen hegedűltem,aztán elhatároztam hogy játzanék valami hangszerem és a mandolin nagyon megfogott,de eddig nem találtam senkit aki taníthatna....aztán nézelödök a neten a lehetőségekre rámarok:)...szal mennyi az esély ,hogy találok valakit???
hali!!!!!!!!!!!!!!!nagyon nagyon szeretnék mandolinozni!!!!!!!!!!!!!Tanárt vagy valakit keresek aki segitene nekem!!!!!!!!!!:)):):)Valaki tud segíteni????????????????????????????????......alternativ arcok!!!:)Váááááá
Megtaláltam az albumot, félperces sample-ökkel, hát, 7perces a szám, szal ennyiből nem sok minden derült ki számomra. Na majd hazaérek megnézem, hátha megvan :) (Van egy vagy két Thile&Marshall lemezem asszem, de nem igazan hallgatam még meg :(,ha nincs meg akkor meg utánajárok ) http://www.homegrownmusic.net/Merchant2/merchant.mv?Screen=PROD&Product_Code=ThileMM&Category_Code=ThileMarsh
Hát igen, Zenkl bácsi cseh lévén biztosan találkozott a magyar muzsikával, ilyen szlovák hangszerei is vannak, szóval eredetileg ő is königlich und kaiserlich :-)
Ha érdekel valakit, megvan az egyik lemeze (bár atteeharp-nak asszem az összes), át tudom írni. Szép mandolára és ír buzukira írt szólódarabok is vannak rajta.
A When In Rome valóban nem egy bluegrass alapú dolog :-) de sztem inkább véletlen lehet a hasonlóság. Viszont van egy szám, valami "Carpathian ...", amit Thile meg Mike Marshall szokott játsdzani, talán a lemezükön is fent van. Arról tudtok valamit?
Áh, ez szerintem nem olyan sok. Ezt hallgasd meg inkább: The Young Mando Monster albumon található Radim Zenkl - I am not Married yet (Ha kell, átküldöm)
Ja, a proplecet köszi, még meglátom. Előbb megkörnyékezem TheRovernél, de inkább gyakorolnom kéne, mint ilyeneken baszkodni :) Ebay-en láttam $7ért 12db-ot, most épp nincs fenn, de biztos lesz majd megint, kicsit olcsóbb mint jazzmandon. Majd ha lesz workshop akkor ott szivesen megnéznék mindenféle pengetőt, de most az ultex-szel elvagyok szerintem egy jódarabig. Inkább arra gondoltam, hogy a Jethro Burns oktató anyagot veszek 6cd, talán több haszna van, mint a pengetők hajkurászásának. De még a meglévő oktató anyagokon se értem végig, úgyhogy szeritnem az is várat magára.