Keresés

Részletes keresés

cirrocumulus Creative Commons License 2003.01.29 0 0 305
Az a baj, hogy az otthoni PC számomra még a távoli jövő zenéje és a munkahelyemen sincs ilyen lehetőségem.

Tényleg nagyon sajnálom, mert rengeteg dolgot tudnék neked átvenni.

Előzmény: tillA (304)
tillA Creative Commons License 2003.01.29 0 0 304
Kösz a gyors választ!
Sajnos, nincs nekem az a videó, de talán abból, hogy számomra újdonság Erdész Robi második (?) lemeze, láthatod, hogy nem vagyok közel sem annyira naprakész Solaris-ügyben, mint Te. Jómagam, ha az utóbbi két évben tapasztalt revivalt, meg ezt a fórumot nem számítom, a Solaris-rajongás elakadt valahol 1990-ben - hiszen utána nem számíthatott rá az ember, hogy valaha hallja még ennek a zenekarnak a nevét. (Képzelheted, hogy megdöbbentem tavaly nyáron, amikor ráakadtam erre a topicra! együltőhelyemben elolvastma visszamenőleg az összes levelet, kinyomtattam, illetve lementettem magamnak html-ben.)
Innen - elsősorban Tőled - értesültem arról, hogy Erdész Róbert milyen aktív volt az elmúlt években, hogy mi minden mögött az ő zenéje sejlik fel, meg arról is, hogy a többiek sem passzívak (egyedül Kollár Attilának a Musical Witchcraftjával rendelkezem cd-n még).
És végül az utolsó kényszerű negatívum: nincs minidiscem, nem is tudom, mi az. Lehet még ennél rosszabb a helyzet?! :)
Nincs más dolgom, mint kivárni, hogy előbb-utóbb cd-másolási lehetőséghez juss :)
Pedig valószínűleg sok olyasmi van a birtokodban, amiért 1986 táján ölni tudtam volna, és ma is nagy örömet jelentenének, ha megvolnának nekem is (minden Solaris-os felvételek).
Üdv, Attila
Előzmény: cirrocumulus (303)
cirrocumulus Creative Commons License 2003.01.29 0 0 303
Szia tillA!

Ha van minidiszked, akkor tudok neked segíteni.
(Cabaret-ügyben is.)
Ugyanis csak MD-re vagy kazira tudok átvenni, CD-re egyelőre nem.

Apropó! Nincs meg neked véletlenül a 2000. szilveszteri tűzijáték videója? Én meg azt keresem.

Előzmény: tillA (302)
tillA Creative Commons License 2003.01.28 0 0 302
Kedves mindenki!
A következőt illetően szeretnék tanácsot kérni, remélve, hogy a topic látogatottsága ismét megélénkül.
A napokban jutott el hozzám Robert Erdesz Meeting Point című lemeze: gyerekkori példaképem, a Solaris-os Erdész Robi szólóalbumát el lehet képzelni, milyen érdeklődéssel vettem a kezembe. Olvastam, hogy volt már neki ilyenje (Cabaret?), de azt nem hallottam; nekem ez az első. Azzal együtt, hogy picit csalódás volt - szintetizátorosabb dolgot vártam, nem „hungarian world music”-ot, bár e kategóriában nem rossz a lemez -, meglepetést is szerzett, amikor rájöttem, hogy az úgynevezett országimázs-filmek zenéjéről van szó. Ha nem lett volna egyértelmű, hát a producer személyéből minden nyilvánvaló.
Ekkor jött a nagyobb csalódás: a tévében látott esküvős reklámfilm (ami annak idején nagyon tetszett nekem, politikai felhangoktól függetlenül) zenéje egy-az-egyben nincs a dalok között; azt valahogy összevágták, főleg az 5-ös és a 6-os szám elemeit használva.
Emiatt kérdezem itt: nincs meg valakinek valamilyen formátumban a reklámclip vagy annak a zenéje? Nagy örömmel töltene el, ha akárcsak egy megfelelő linket adna valamelyikőtök, ahol megtalálom.
Üdv, Attila
cirrocumulus Creative Commons License 2003.01.13 0 0 301
egy kis érdekesség oroszul (még) tudóknak ... :o)))
cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.27 0 0 300
A Perifericrecords honlapjáról másolok ide egy újságcikket:

Kollár Attila - Musical Witchcraft - Utópia
Musical Witchcraft II.

Magyar Netlap
2002. december 11.
Hangok Utópiája

Párom még nem is tudta pontosan, hogy milyen lemezről van szó, amikor már kerülgette a pultnál. Valami megfogta a pasztellrajzos borítóban, a címben, az együttes nevében - minden izgatja, amiben talál valam megfogható boszorkányságot - és, mint utólag bevallotta, egy kicsit emlékeztette egy tavalyi lemezre, ami nagyon összekötött bennünket, a Solaris Nostradamusára. Tulajdonképpen nem tévedett nagyot, hiszen akárcsak az az album, a XVI. századba repít vissza minket, másrészt pedig Kollár Attila fuvolás, a Musical Witchcraft vezető boszorkánymestere az összekötő láncszem e lemez és a Solaris között. Utopia - Thomas Moore, azaz Morus Tamás filozófus, költő, VIII. Henrik császár bizalmi embere, majd ellenfele. Sokan láttuk annak idején Fred Zinnemann Egy ember az örökkévalóságért című filmjét, amelyben Paul Scofield játszotta az elveiért máglyára küldött Morust. Bizonyára vannak sokan, akik legalább részleteket olvastak az Utópiából, erről az álombéli országról, amely egy soha nem volt boldogságképet vázolt fel. Utópia – a szó szinonímája lett a megvalósíthatatlan eszméknek. Utópia – néhány magyar muzsikus fütyül a nemzetközi "trendre" (jól teszi), előveszi a semmivel sem helyettesíthető klasszikus hangszereket, meg néhány felerősített rock-eszközt, és úgy vezet végig minket királyi udvaron, gondolkodók és egyházi méltóságok lelki fejlődésén, az emberi intolerancia szörnyűségein, hogy közben zenéjükre egy pillanatig sem lehet ráfogni: a régmúlt hangjai. Ezt a kort más, világhírű zenekarok is felfedezték az utóbbi évtizedekben, elég csak a Jethro Tullra (Kollár fuvolája néha kifejezetten Andersonosan szól, de ez sem baj...), a Fairport Conventionra, vagy a Focusra gondolni, és a Musical Witchcraft második korongja teljes mértékben megállja helyét bármilyen összehasonlításban. Az ugyan valóban utópia, hogy egy ilyen lemez bármilyen előre elrendezett lemezlistának az élére kerüljön. De az már régen nem, hogy Magyarországon létezik egy nagyon erős, időtálló progresszív zenét játszó muzsikusréteg, amelyet egyre inkább elismernek külföldön is. Lehet, hogy egyszer, nem is sokára ők is csatlakoznak ahhoz a dicsőség-körhöz, amelyet ma még főleg "komolyzenészeink" képviselnek a világban?

gluck


























Koncertszervezés Várható Koncertek Koncertek-Arhív


Interjúk Kritikák Tudósítások


cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.20 0 0 299
Attila új lemezére visszatérve: megy ám az idő, a gyerekek egyszercsak felnőnek ... - a CD borítója Attila lányának, Kollár Szilviának a munkája, a lemez hangmérnöke pedig már nem Erdész Robi, hanem a fia, Erdész Tamás volt! :o)))
Mindketten nagyszerű munkát végeztek, elismerésem nekik!

És egyre jobban tetszik az UTÓPIA, a megjelenése óta csak ezt hallgatom!

kozakz Creative Commons License 2002.12.18 0 0 298
semmi mert mar jatszottak es a vegen egy masik zenekartol ment valami mas. valami vallogatas lehetett. de eredetileg biztos volt korites is...

Előzmény: cirrocumulus (297)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.17 0 0 297
Kozakz!

És nem hangzott el semmi érdekes Attilával kapcsolatban? Pl., hogy mikor lesz végre koncertje az új anyagból?

Előzmény: kozakz (292)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.17 0 0 296
Mail ment. Szia
Előzmény: Don Valentino (295)
Don Valentino Creative Commons License 2002.12.17 0 0 295
Ja lehetoleg maganemilben, mert a forumot ritkabban nezem.
Előzmény: Don Valentino (294)
Don Valentino Creative Commons License 2002.12.17 0 0 294
Latom itt te vagy a legnagyobb asz. En is szeretem a Solarist es a segitsegedet kernem. Csinalok egy ilyen oldalt, hogy: www.rockmuzeum.ini.hu meg egy ilyen projectet:
http://www.klte.hu/~balintcs/MAGYAR/DATUM.HTM

Namost nekem az emlekeid - illetve barki emlekei - kellenenek, aki napra pontosan vissza tudna idezni koncertdatumokat. Akar jegyrol, akarmagannaplobol, egyebbol.

Előzmény: cirrocumulus (293)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.13 0 0 293
Ne felejtsétek el: most vasárnap fogja dedikálni a lemezét Attila a Vörösmarty téren, a Periferic standjánál, délután 2h és 3h között!
Előzmény: cirrocumulus (288)
kozakz Creative Commons License 2002.12.13 0 0 292
elfelejtettem beirni. meg mult heten volt a bptv-ben Attila egy elo szammal az elso lemezrol. valoszinu korabban lett felveve es most ujra leadtak.

cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.13 0 0 291
Tegnap este a Vörösmarty téri Periferic pavilonnál végre megvettem Attila új lemezét!

Ha valaki mostanában nem nézte a Periferic honlapját, akkor két idézet onnan, a lemezzel kapcsolatban.

Egy rövid jellemzés Böszörményi Gergelyéktől:
"Megjelent KOLLÁR ATTILA (a volt Solaris fuvolistája) és a MUSICAL WITCHCRAFT új albuma UTÓPIA címmel. A lemezen épp úgy megtalálhatóak a progresszív elemek, mint a középkori zenei hatások.";

és Attila szavaival, a CD-füzetből:
„Négy év telt el az első musical Witchcraft lemez megjelenése óta és most itt az új lemezanyag, amin több mint másfél évig dolgoztunk. Az előző albumhoz képest némiképp az akusztikus hangzás irányába tolódott el a hangsúly, ami alapvető szándékunk is volt és részben annak köszönhető, hogy Naszádi Gábor barátommal öt akusztikus gitár-fuvola kompozíciót készítettünk. Ezeknek a daloknak a hangszerelése, „felöltöztetése” később, folyamatosan történt. A középkori hangulat, a reneszánsz zenei ízek hatják át a dalok jelentős részét. Ezeknek mintegy ellenpontjaként a CD-n igazi progresszív elemekkel bíró kompozíciók is hallhatók. Az új lemez már nem egy szorosan értelmezett szólóalbum, hanem egy Musical Witchcraft produkció, ahol a csapatmunkára helyeződött a hangsúly. Reméljük, hogy a dalok hallgatása során sokaknak sikerül majd gondolatban eljutni Morus Tamás középkori Utópiájának világába. Jó utat kívánunk minden zeneszeretőnek ehhez a gondolatbéli, középkori zenei barangoláshoz a Musical Witchcraft zenéjével!”

Tegnap óta még csak háromszor tudtam meghallgatni a CD-t, így csupán az első benyomásaimról tudok beszámolni.
Elsőként is az tűnt föl, hogy Attila ezen a lemezén már jobban szabadjára engedte a fantáziáját, bátrabb volt, mint az első lemezénél.
Ez az anyag nyitottabb az előzőnél: az szerintem egy zártabb stílust képviselt.
Másrészt nagyon jó, hogy ez a lemez sokkal élőbb hatású, a másik jóval sterilebben szólt.
Köszönhető ez annak is, hogy ezen a lemezen jóval több az akusztikus hangszer, új és elég meghatározó hangszerként belépett a hegedű is!
Valamint változatokat is föltett Attila erre a CD-re: két szám is meghallgatható rajta kétféle felfogásban.

Aki ott volt 1 évvel ezelőtt Attila rövid koncertjén a MOM Művelődési Házban, annak talán ismerős lesz két darab is ezen a lemezen: az 1. és a 3. szám.
- A CD 1. száma a koncerthez hasonlóan teljesen akusztikus;
- a 2. szám egy nagyon erőteljes, zenekari szám egy kis heavy-s beütéssel, talán egy kicsit lehetne változatosabb a témája;
- a 3. szám tavaly szintén elhangzott a koncerten (az új számok közül ez volt az első - a 200. hozzászólásban írtam is ezekről), és itt a lemezen is akusztikusan hallható, viszont már egy kicsit dúsítottabb változatban: nagyon szép hegedűszólammokkal kibővítve;
- a 4. szám a lemez legörömtelibb meglepetése számomra, több szempontból is: először is ez egy fantasztikusan dinamikus, vérbő megszólalású zene, másrészt ez a szám nem más, mint az EGYENLÍTŐI MAGYAR AFRIKA c. lemezük 3. száma, a Hungarovill c. szám zseniálisan áthangszerelt változata !!! (Ehhez az összehasonlításhoz talán mya_tom is hozzá tudna szólni.)
Nem győzöm hallgatni, lúdbörzik a karom és a hátam tőle. A hegedű is egy egészen különleges ízt ad az egésznek.
Csak ebben a számban Gömör Laci ült a dobok mögött, hiszen az eredeti szám is lényegében ebben a felállásban készült, Vámos Zsolt már 1992-ben is velük gitározott (Pócs Tamás a negyedik azok közül, akik azt a lemezt készítették).
Minél többet hallgatom azt a számot, egyre inkább az jut eszembe, hogy bárcsak az egész E.M.A. anyagot elkészítenék ilyen felfogásban is, pedig abban a formájában is nagyon jó zene (erről is írtam már - a 131-es hozzászólásban);
- az 5. szám pedig mindenkinek ismerős lesz Attila előző lemezéről: ez a "Reggeli tánc ..." c. szám akusztikus változata!
Attila tartotta magát az ígéretéhez: ugyanis ez az a szám, ami után a 2000. aug. 12-i, Budai Parkszínpad-beli koncertjén azt mondta - ahol ez a szám csupán Naszádi Gáborral duóban hangzott el - , hogy "játék közben jutott eszembe, ezt a számot akár így is felvehettük volna a lemezre. De nem baj, lesz még új szólólemezem, lehet arra majd bonus track-et tenni ...";
.
.
.
- a 9. szám a 3. szám zenekari változata teljesen dzsessz-felfogásban; emiatt egy kicsit ki is lóg a lemez stílusából (egyáltalán nem szeretem ezt a fajta zenei stílust, de azért azt meg tudom állapítani, hogy ők ezt is profin csinálják);
és egyébként is, már számtalanszor kiderült, hogy mennyire eltérő stílusokban is nagyszerűen tudnak zenélni;
- a 10. szám az 1. szám zenekari változata, kicsit pörgősebben, és egy rövid részlet erejéig megidéződik a hammond-orgona hangja is;
- a 11. szám egy nagyon békés akusztikus szám, akár altató is lehetne;
a végén van egy rövid részlet, amit LP-ről játszanak be, hallatszik a lemezjátszó hangja is - ismerős az az ének, de nem tudom honnan.
(Sziti! Nem tudod, mi az a részlet?)

Hirtelenjében ennyi: mások majd bővebben és szakszerűbben ismertetik ezt a CD-t.
Én mindenesetre nagyon örülök ennek a lemeznek!


Előzmény: sziti (290)
sziti Creative Commons License 2002.12.10 0 0 290
Kapható bizony, és még jobban "Solaris", mint az első...
:-)))
Előzmény: cirrocumulus (289)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.05 0 0 289
Az előbb jártam a Vörösmarty téren: A Periferic standjánál azt mondták, hogy már MEGJELENT Attila 2. szólólemeze, az UTÓPIA !!!!!!!

Ott még nem volt, de az üzletükben - a StereoShop-ban - már kapható !!!
S holnap valószínűleg már a Vörösmarty téren is fogják árusítani.

cirrocumulus Creative Commons License 2002.12.05 0 0 288
Igen érdekes estém volt tegnap, ugyanis miután megnéztem a Tabán moziban Tarkovszkij SOLARIS c. filmjét, hazafelé menet a 4-es villamoson egyszercsak kit látok nem messze állni tőlem? Kollár Attilát! :o)))
Sajnos, mire észbekaptam, már le is szállt a villamosról.
Mindenesetre elég bizsergető érzés volt belegondolnom, hogy épp a Solaris c. film megnézése után majdnem összefutottam valamelyikükkel ...
Pedig jó lett volna megtudni, hogy mikor jelenik meg az új CD-je.

A Periferic honlapján még nincs hír erről konkrétan, viszont decemberi dedikálásokról szó esik és Attila is szerepel köztük: a Karácsonyi Vásár keretében a Vörösmarty téren a Periferic standjánál dec. 15-én vasárnap 14.00-15.00 között!
(Vagyis akkor már nyilván kapható lesz a lemeze.)

Másrészt nagy örömmel fedeztem fel ugyanitt, hogy ismét kapható Czigi (Cziglán István) lemeze, a Mindenki Karácsonyfája c. CD, melyről a következők olvashatók itt a honlapon:

Cziglán István - Mindenki Karácsonyfája

A Solaris egykori gitárosának karácsonyi albumán Rainer Maria Rilke, Pilinszky János, Kányádi Sándor, Horváth Imre, Puszta Sándor, Bódás János, Juhász Gyula, Áprily Lajos, Dsida Jenő, Gyurkovics Tibor, József Attila, Babits Mihály megzenésített versei és Bibliai idézetek hangzanak el.

(Valamint pár szót én is írtam erről a lemezről a 124-es hozzászólásomban.)

És aminek szintén nagyon örülök mostanában: valami csoda folytán a Klub rádió szól napközben a munkahelyemen, nem valamelyik slágeradó /már ez is öröm valamennyire :-)/, s arra lettem figyelmes, hogy beszélgetések közti szünetekben meg konferálások alatti szignálokként többnyire Erdész Robi zenéiből hangzanak fel rövid részletek!
A Cabaret c. első szólólemezéről, valamint a készülőben lévő (??) 3. szólólemezéről.

Az előzőről már írtam a 144-es hozzászólásban; az utóbbiról meg annyit lehet tudni, hogy a 2000.12.31-i tűzijáték zenéjével kapcsolatban még tavaly ősszel megkérdeztem Robit, hogy miért nem adja ki legalább maxi CD-n, mire azt válaszolta, hogy ez egy készülő nagylemez kb. 1/3 részét fogja képezni ... Szóval, ebből a zenéből is hallhatók rövid idézetek a Klub rádióban.

(Egyébként erről a zenéről mya_tom írt a 145. hozzászólásban.
Nekem leginkább a zene keret-tételei tetszenek a legjobban: fantasztikusan jó gitárbetétek, sodró, felkavaró, nagyszabású zene.)

Zobor Creative Commons License 2002.11.14 0 0 287
cirrocumulus: köszönjük az ismertetőt. remélem, nemsokára lemezismertetőt is olvashatunk itt Tőled!
OFF:
Mától Igaz Ember nem ir többet Igaz Ember néven. Mátol Igaz Ember Zobor lett.
(Na ezt aztán sikerült jól megfogalmaznom.)
ON
cirrocumulus Creative Commons License 2002.11.13 0 0 286
Attila UTÓPIA c. lemeze részletesen:

1. Utópia (3'33")
2. Látnokok és álmodozók (6'43")
3. Kőbezárt világok (4'24")
4. A máglya fényénél (5'13")
5. Kastélyok rejtekén (2'51")
6. Morus titkai (3'52")
7. Lakoma a lovagi tornán (2'23")
8. Inkvizíció (4'44")
9. A toronyszoba ködbe vész (4'57")
10.Nagyvárosi utópia (5'07")
11.Tündérmese a Loire mentén (3'32")

Összidőtartam: 47'19"

Előzmény: cirrocumulus (285)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.11.11 0 0 285
Sziasztok!

Írtam Böszmének pénteken, hogy mi újság ezekkel a lemezekkel, és a következőket válaszolta:

"A Solaris NOAB-ról csak annyit tudok, hogy iszonyatosan sokat szöszöztek vele és állítólag kész, de mégse.
Én sem értem. (Majd ha kész lesz úgyis hozzák. Több mint egy éve várom én is.)

Attila második szólólemeze elkészült és most csinálják a grafikai munkát és a gyártás is elkezdődik a jövő héten. Ha minden jól megy, akkor 2 hét múlva megjelenhet a CD, aminek Utópia a címe.
Attila akar koncertezni, de valószínűleg csak 2003-ban kerülhet erre sor.
"

Előzmény: kozakz (284)
kozakz Creative Commons License 2002.10.04 0 0 284
semmi hir az Attila szolo lemezerol?

noab?

etna Creative Commons License 2002.09.03 0 0 283
Hecc:
Bogdán Csaba testvére, Zsolt a minap itt járt nálam Aradon.
Zeneileg (is) jól harmonizáltunk.
Egy véletlen megjegyzés folytán derült ki, hogy nemcsak névrokon, egyébként Zsolttal egy borkóstolón találkoztunk J.
Hasonlóképp ismertem meg Radics Béla basszusgitárosának (Kun Tamás? Attila?) a bátyját. Akkor speciel söröztünk a Maros sörözőben egy 5-6 fős társasággal.
tillA Creative Commons License 2002.09.03 0 0 282
Rövid ideje fedeztem fel a fórumot, és kísérem figyelem a történetet: visszamenőleg el is olvastam mindent három évre, és nagyon jólesett.
Most azért szólok hozzá, hátha ezzel pár nap szünet után megélénkíthetem a mozgást a topicban :)
tillA
cirrocumulus Creative Commons License 2002.08.14 0 0 281
Bogdán Csaba 1981. szeptemberében került a Solarisba, bemutatkozó koncertje a Solarissal a Budai Ifjúsági Parkban volt és nagyon pazarul sikerült.

Csaba akkoriban bajuszos volt, de csak kicsit hasonlított a pár évvel később készült képen látható Gömör Lacira (ez a kép, azt hiszem, '85-ben készült).

Előzmény: Semmit se fogad el (280)
Semmit se fogad el Creative Commons License 2002.08.14 0 0 280
Hát akkor Gömör László néz ki nagyon vadul...hö-hö

Én tényleg azt hittem, hogy a Bogdán az ott...aban az időben kb. így nézhetett ki...ilyen kis bajuszos link alak...

A Bogdán a Solaris előttt játszott a Ricében és kb. akkor nézett ki így, nem?

Előzmény: cirrocumulus (279)
cirrocumulus Creative Commons License 2002.08.12 0 0 279
Ez a kép a klasszikus felállású Solarisról készült.

Balról jobbra: Erdész Róbert, Cziglán István, Kollár Attila, Pócs Tamás, Gömör László.

Előzmény: Semmit se fogad el (275)
pronto Creative Commons License 2002.08.12 0 0 278
Csak az a kár, hogy Bogdán Csaba nincs is a képen ...
Előzmény: Semmit se fogad el (275)
kozakz Creative Commons License 2002.08.10 0 0 277
igen.
etna Creative Commons License 2002.08.10 0 0 276
Ez ugyanaz a Bogdán Csaba, aki a Beatricében is gitározott 1981-ben?
Előzmény: Semmit se fogad el (275)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!