Dec elején vágtunk és csináltunk kolbászt is,ami meg is lett rendesen füstölve. most viszont elkezdett penész megjelenni a kolbászon,amit letörlünk,de két-három nap múlva újra előjön. ja kint tároljuk egy vályogból készült füstölőben. miben hibáztunk?
A bélvastagságra vonatkozóan annyit jegyeznék meg, hogy nagy ritkán előfordul 28-as kaliberű sertés vékonybél, ebből készítik a cserkészkolbit is. Ez a kaliber jellemzően 90 kg-vagy az alatti sertéseknek van. A bélfeldolgozók is ritkán jutnak ilyenhez de érdemes érdeklődni. Én pl legutóbb a jászdózsai Holundarm Kft-nél szereztem be az árra nem emlékszem pontosan de ez sem olcsó, mondjuk még mindíg jutányosabb mint a juhbél.
Csak figyelemfelkeltésnek és nem elrettentésnek szántam a juhbélről irtakat.Egyszer pórul jártam.A virsli házi készitésénél a problémát s kellő pépesités elégtelensége okozza,még 1mm-es tárcsa használatakor is szemcsés marad.
Végy egy birkát a gazdájánál, vágasd le, vidd el a beleket is, tisztítsd meg.... más nem jut eszembe. Mi minden évben veszünk augusztusban egy azévi bárányt, de bizony a belekkel nem foglalkozunk, at ot t marad, gondolom elássák, amit a kutya nem eszik meg.
Nürnbergi kolbász készítésen töröm a fejem, ahhoz virsli méretű bél kellene, gondolom ez a juhbél, de azt eddig csak horribilis áron (10.000ft) 100yardos kiszerelésben találtam a solventnél és a böllérnél. Van esetleg ötletetek?
Gyakorlatilag csinálsz egy szalámit ami nem úgy néz ki, mint a "téliszalámi", nem ugyanaz van benne, mint a "téliszalámiban" de bátran kijelented, hogy a "téliszalámi" túl van misztifikálva mert neked laza ujjgyakorlat a legyártása.
Nem ez az első alkalom amikor a határozottságod vezet a tárgyi tudással szemben...