Keresés

Részletes keresés

Jacktwoo Creative Commons License 2022.12.17 0 0 10870

Egy szóval sem mondtam, hogy ne lenne igaza. Sőt.

Előzmény: ksanci (10869)
ksanci Creative Commons License 2022.12.17 0 0 10869

Azért abban igaza van, hogy a tehetősebbek alaposan túlméretezték a rendszerüket és maximálisan kihasználták az éves szaldót, és nem kevesen voltak ilyenek.

Ami engem illet, én általában magasról teszek a "megtérülésre", egyrészt mert ez egy szimplán befektetési, pénzügyi fogalom és nem mindent lehet pénzben mérni, akármit is gondolnak egyesek. Másrészt megtérülést csak hosszú távon, stabil gazdasági környezetben lehet értelmezni, na, most meg minden van, csak az nem. Elég, ha csak a mostani napelemes mizériát nézzük.

Nem, nekem a fő szempontom volt a felújítás-hőszigetelés-fűtési rendszernél is: amikor (nem ha, amikor) beüt a krach, kurvára nem lesz mindegy, hogy mivel és mennyivel fűtöm ki a házat. Persze, azon lehet vitatkozni, hogy a pelletet sem csak úgy szarják, de azért abban egyetérthetünk, hogy mégis könnyebben állítom elő, mint a földgázt. Vagy mint az atomreaktort... Mondjuk ha bedöglik a kályha, akkor én is baszhatom. Viszont kémény van, radiátorok vannak, kicsit egyszerűbb megoldani, mint egy hőszivattyút. Keringetőszivattyút is lehet tákolni, ha már minden elfogyott... Áram kell, de arra ott a napelem, lásd lejjebb.
Aki meg szart az egészre, mert az árából 30 évig fizeti úgyis az óccsó gázt, minek soha-meg-nem-térülő beruházás, az meg ott fog megfagyni. Csak télen, persze.

Napelem ugyanez: leszarom, mennyibe került a kis rendszer, amikor a szolgáltató majd hetekre leáll, mert lesz áramom a legszükségesebbekre. Aki meg számolgatta a dollárjelekkel a szemében a megtérülést, és nem csinált semmit, az jó mélyen fel is dughatja majd a seggébe. Persze, max. 20-30 évig működik ez is, illetve invertert sem egyszerű tákolni, de ezt a problémát majd akkor kell megoldani.

Túlzottan pesszimistának tűnik valakinek a fenti szösszenet? Hát az nyissa ki a szemét oszt' nézzen körül, mi folyik a világban. Ha képes rá, persze.

És az a legjobb az egészben, hogy ha tévedek, az a jó :)

Előzmény: Jacktwoo (10868)
Jacktwoo Creative Commons License 2022.12.16 0 0 10868

Hello

Ugyan gyere már át a céltopikba és meséld el (ha sikerült, gondolom igen) hogy a rendszer ami felkerült Neked ( felkerült? ) hogyan működik és megoldott-e a vissza nem táplálás.

Köszi Papa!!!

Előzmény: Puding19 (10867)
Puding19 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 10867

Igen...akartam linkelni én is. Várható volt,- amúgy pedig nem azokat érinti igazán, akik valóban csak a saját fogyasztásukat akarták megtermelni, vagy tartani a "rezsihatár" alatt tartani. A nagy magyar gondolkodók megint reneszánsz léptékben próbálták meg a gondolkodást...anyukám, nekünk elég lenne a fele is, de basszunk föl dupla annyi elemet oszt keresünk is vele. Én megelégszem egy 1.5kw-s balkonszolárral is. Elketyereg. Nem ellenségeket akarok szerezni, de az tényleg úgy van, hogy azt a szart amit az E-on hálózatnak nevez, valóban akkumlátornak nézték be a reneszánsz léptékben gondolkodók. (Hasonlít a helyzet arra, hogy anyukám most csak 480 a benzin, ne fürödjünk, a kádba is tároljunk azt.) Hát ne akadjanak most föl azon, hogy az E-on az amúgy nem fitt hálózatát nem engedi akkumlátornak nézni.

Előzmény: espace.hu (10864)
Puding19 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 10866

Taníts kérlek taníts még a turuli tanokból, - én világpolgárnak tartom magam. :) Régen Németújvár volt, ma Güssing. A most az most van nem régen és nem majd. Amikor Tekirdadban a Rákóczi házban az Alival beszélgetek, akkor már udvariasságból sem Rodostózom...Alit amúgy 1988-ban ismertem meg, akkor jártam arra először...azóta vagy 35 alkalommal és mindig autóval. mert szeretem a kalandokat. Tehát Güssing, mert Alinak úgy köszönök, hogy Szálem Álejkum és nem úgy, hogy Aggyonisten. Güssingben pedig grüsz gott. Ez a minimum a mára kialakult helyzetben, - mert a most az most van. A kazánt is akkor fűtöm amikor tél van. Most tél van.

Előzmény: a tömeg az tömeg (10865)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.12.16 0 0 10865

" güssingi várban " 

Az valamikor magyar volt !

Előzmény: Puding19 (10863)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.16 0 0 10864

Na tessék erről beszéltem már pár hónapja :

https://telex.hu/gazdasag/2022/12/16/napelemes-haztartasi-kiseromu-eves-szaldoelszamolas-kivezetese-havi-szaldo

Szemrebbenés nélkül megszűntetik az éves szaldó elszámolást mindenkinél (régebbi ügyfeleknél is) .

Erre mondtam én , hogy nagyon "együgyű" az aki hisz ezeknek ... ráadásul a napelem-telepítő cégek pont ezzel hülyítettek mindenkit , hogy "most kell megszerezni a jogot a szalgós elszámolásra , mert aki időben lép annak megmarad..."

Én már akkor is azt kérdeztem : Miféle jogot ??? Ez nem jogosultság , hanem sima polgárjogi szerződés , amit bármikor módosíthatnak .

Szóval így már totál OFF a napelemes beruházás ... legalábbis ebben a magyar-rezervátumban :-(

Puding19 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10863

...próbálnak praktikusak lenni. Az innováció, a logika, a kreativitás mentén.

Ha nagyon maguk között vannak, akkor persze előkerül, hogy sok menekültnek úgy fizetnek segélyt, hogy eszükbe nem jut alkalmazkodni, ezzel együtt dolgozni.

Ezzel együtt tudják, hogy a vendégmunkások is az ő szekerüket húzzák-vonják.

Azt nagyon nem díjazom, ahogyan a magyarból ingázók nagy része " ha mi nem dolgoznánk, mosogatnánk a szarukba fulladnának" szemlélettel emlegetik őket úgy, hogy nem láttam még osztrákot verni a magyart, hogy nála dolgozzon.

A güssingi várban van egy tabló, az aradi 13 fényképével. Ez van aláírva magyarul, majd németül: A magyarok 1848-as szabadságharcának a hősei.

Ezt így. 

Egy nyelvük van a németekkel, Östereich, másképpen keletitartomány, - mégis mások. A határ mentén főleg.

Hogy a pellet ára náluk is nagyot ugrott számomra érthetetlen, mert annyi fájuk van, hogy az nem kevés...és a szabadban, szépen rakatokba az utak mentén.

Magyarban reggelre gödör lenne a helyén ha nem a TEK őrizné.

Előzmény: Varek1 (10862)
Varek1 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10862

Leborulok   Osztria nagysága előtt !

Tény, hogy az osztrákok rendes népek.

Teivai Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10861

Sziasztok!

Valakinek van Kostrzewa kazánja?

Puding19 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10860

Köszi, ittam a szavaidat.

Előzmény: durkonorbi (10856)
Puding19 Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10859

Polgártárs kolléga, a már régóta aktuális babám osztrák állampolgár,

- magyarban született, echte székely asszony, nem jönne át szavazni, ha a kettőséges állampolgárságot engednék a labancok se, mert úgy véli, az beleszólás a valóban magyarban lakó és adózók társasházának a költségvetésébe, -

szóval köszönve a reagálásodat, megerősítem amit írtál.

Ami a viselt dolgaikat illeti, a legnagyobb fölháborodásomat az okozta eddig, hogy a jövő évtől Wienben 22 óráig lesz a parkírozás pénzes. Ezzel párhuzamosan például a Thália strasszén egy-egy sávot elvettek és a járdát szélesítve padokat raktak...szóval a parkírozás még nehezebb lesz és nincsenek újabb mélygarázsok. Egyelőre...

A 2030-ra való reagálást mi Kaisersdorf nevű piciny faluban éltük meg, van nekik egy természetes vizű, völgyzárógátas strandocska, úgy megcsinálva, amikor a mindennapi akkurátus odafigyelésükkel dolgozgatnak...a jegyszedő nénivel beszélgettünk erről és annyira röhögött, hogy a fogsorát a nyelvével tolta a helyére.

A magyar viszonyok pellet ügyben. Még az ősszel megbeszéltem a közeli pellettes firmával, hogy megyek. 150 forintos volt még az ár, előtte pár nappal 120, - spongyát rá, de bosszantott, hogy a néni a pénzt mindig csak a nejlonyotthonkát félrehajtva a zsebébe gyűrte oszt jónapot. Ezért jeleztem neki, hogy akkor most számla is kell. Ok. 

Másnap mentem, nem volt otthon. A fiának mondtam, hogy egy tonnát ráteszek az utifutira, meg a furgonba. Mondta, hogy rendben, - 160 forint kilója. Erre mondtam, hogy a maival meg van beszélve, 150. Bólintott, hogy akkor ok. És számla is.

Na, erre jött a varázslat. Akkor plusz áfa. Annyira fölbasztam magam, hogy ott hagytam állva.

Ilyen nincs labancban. Egy centet is visszaad és egycentesben is ha fizetnék egy kisbevásárlást a kérdésre, hogy szabad e, - a válasz: kejn problem.

Először a mentalitáson kéne változtatni, aztán az irányon...és majd ha nem állnak meg, utol lehet érni őket. De nem állnak meg.

Pellet ügyben most ott tartok, hogy a Lagerhausból hoztam azt a szépen csillogó fehér, port nem tűrő minőséget ugyan nettóban, - eu adószám - ami így 320-ra jön ki. De nem baszódok föl és a hamu is annyi, hogy keresnem kell.

Amúgy pedig a túloldalon mindig és mindenhol volt benzin és annyi, amennyi belefér a tankba. Rossz ezt innen látni, hogy mi van a túloldalon pár száz méterrel. Az idős otthonok állapotát most kihagyom, mert ez egy pelletfórum, - némi napelemes beütéssel. :)

Előzmény: espace.hu (10858)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10858

Teljes megértésem az osztrák vs. magyar viszonyok/külömbségek miatti mérgelődésedért .

Anno mikor a kis vállalkozásunkat/cégünket kivittük osztrák honba , egy (magyar származású) ügyvéd segítkezett , és legelsőként azt "verte" a fejünkbe , hogy :  " itt működnek az ajtók , nem kell kiskapukat keresni és az ablakon visszamenni " és tényleg az ajtók a funkciójuknak megfelelően működtek minden hivatalban . Ami meg pláne meglepett , hogy a Finanzamt(helyi NAV) , az adószám megadásakor első mondata az volt , hogy : "tudunk-e bármiben még segíteni ?" .... szóval no komment . Ott már rég értik , hogy ha mi (vállalkozók,dolgozók) nem vagyunk , akkor Ő sem kell (legalábbis felesleges létszámban) 

És a helyi (benszülött) osztrák hozzáállása , mikor asszem tán Matolcsy mondta (?) , hogy 2030-ra lekerüljük az osztrákokat , szóval erre ez volt a válaszuk mikor beszélgettünk velük:

"... rendben , csak szóljatok mikor , mert szeretnénk belőle tanulni ."

Előzmény: Puding19 (10855)
feketefelhoo Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10857

Kipróbáltam a közvetlen levegővételt, azaz lehúztam minden csövet a kandallóról, így a lakás levegőjét szívta. Szellőzéshez kinyitottam a tetőablakok felső szélén lévő keskeny szellőzőnyílásokat. A kandalló légtömegmérő értéke 20-ról 23-ra emelkedett, ezen felül semmi változást nem tapasztaltam, inkább hidegebb maradt a lakás, bár ez csak rövidtávú teszt volt.

durkonorbi Creative Commons License 2022.12.15 0 0 10856

En jo ideje hasznalok micro grid tie (GTI) invertert, szerintem ez a jo balcon solar (vagy balkán szolár ? :) ) alapja. Ezek valoban a halozatra szinkronizalnak, DE ha elmegy az aram NEM megy, lekapcsol, azaz nem kell a visszataplalassal, aramutessel foglalkozni... Illetve uzem kozben vissza akarna táplálni, de nalam a regi tipusu ora van...elkezdi forgatni visszafele a tarcsat, ha tobbet termelne mint a fogyasztas (ez azert kvazi elo se fordul egy mukodo haztartasban...), De az ugye megall, mert visszaforgasgatlo van benne... Digitalis merooraval nincs tapasztalatom...

Ennek egy ujabb/kicsit masabb valtozata a GTIL (...limiterrel), aminel el kell helyezni egy arammerot a bejovon, es az onnan kapott info alapjan (soros adatkapcsolat) az inverter magat korlatozza, nem/minimalisan taplal vissza... Ezek direktben az akkupakkra mennek (azt tolti PV diszkret toltesvezerlovel) ...ezzel nincs meg gyakorlati tapasztalatom, de jo esellyel hamarosan lesz....  :)

Puding19 Creative Commons License 2022.12.14 0 1 10855

Kedves Fórumtársak!

A mára kialakult "árreform" ellenére is hiszek a pelletfűtésben, többek között a környezetvédelem okán is.

A balkonszolárral kapcsolatos témát kvázi provokátorként azért szántam bedobni, mert villanyilag ugyan félművelt vagyok, bizonyos mértékben autodidakta módon a "civil" átlagnál úgy gondolom e téren jobban kicsiszolva.

Köszönöm ksanci, espace.hu, jacktwo, ksanyi52, műértő hozzászólásait és azokat is, amelyek még meg sem íródtak.

Olyanokra kaptam választ, amiket a logikám bennem is fölmerített, - megjegyzem majd 7 évtizedes fönnállásom óta nyughatatlan vagyok, amikor azt látom, hogy osztrákban ez úgy műkszik, mint a karikásustor csapásmérő csapása.

És ez nem hagyja megnyugodni háborgó lelkemet.

Hetekkel ezelőtt feldúlt idegállapotba kerülésemet nem gyógyszerekkel szedáltam, nem a pohár fenekére néztem, - az aktuális babámnak olyan kerek van, mint a talicskakerék és nem nyikorog csak az ágy - hanem egy 4 elemből álló  1540kwp-s rendszert eu-s adószámra, így nettóban olyan összegért invesztáltam, amely ár/érték arányban még azon a határon belül van, ami megnyugtatóan hatott rám. Olcsóbban is lehetett volna, de ez így csomagban volt és csak az MC4 csatlakozók meg némi kábel kellett a talajra helyezett - dőlésszög, tájolás baró - elhelyezkedésének megfelelő hosszúságban, - a Stanci néni úgy mondaná, hogy hosszabbítókat csinál szomszéd? Amúgy külterület, az özvegy halló és látótávolságon kívül, ami neki is jobb így.

A gyakorlati működése, az itt kapott és olvasott információkat ölembe véve, majd nálam jobban hozzáértővel való elméleti és gyakorlati tevésvevés után úgy tegyek, mint Ferencjóska jóval a magyarokkal való kiegyezés után, a Prinzip által Ferdinánd trónörökös életét kioltó merényletet követően.

Hosszan maga elé nézett, majd fejét fölemelve optimista, érces tekintettel, a szája szögletében némi gúnyos mosollyal, a jövőbe nézve így szólt: mindent megfontoltam, mindent meggondoltam

És másnap kirobbant az Első Világháború.  

Köszönöm, hogy velem voltatok a bajomban és segítettetek. Éljen a pellet! Éljen a napsütés! Éljen az Éljen! Csókolom dolgos kezeiteket. Találkozunk a lövészárokban, a gyalogsági ásót és a pogácsát nem otthon felejteni.

ksanyi52 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10854

Ja ez lemaradt, a 12 Voltost most is használom Karácsonyi fény háló működtetésére. Ha már meg van nem dobom el.

Előzmény: ksanyi52 (10853)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10853

Teljesen igazad van, nekem is főleg kertlocsoláshoz kell ( szivattyúk), de 24 Volt alatt nem érdemes vele foglalkozni, legfeljebb laptopp vagy hasonlók töltésére. Nekem is csak ennyit engedett a keret, pedig tudom hogy a magasabb feszültség jobb lenne. 

Előzmény: espace.hu (10852)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10852

OK , igazad van , 6.-os fizika P=U*I , vagyis a 48V-os az igazi . Én csak a legolcsóbbat mutattam ... szóval az árak innét indulnak .

Átlagos háztartásban 5kWh teljesítmény alatt nem érdemes gondolkozni (fázisonként) és lehetőleg (jelenleg) 48V-os rendszerek érik meg a legjobban , csak ott egy rendszerár már jelentősebb kiadás .

Solar telepítő ismerőstől 1 tanács :

napelemből sem feltétlenül és csak a Wp (max. teljesítmény) értéket kell nézni , mert baromi sokat számít a bevilágított felület ahonnét hasznosítja a fotonokat . Szóval sok esetben 2db 150Wp -s panel több Ampert tud termelni , mint (ugyanakkora felüle/db) 1db 405Wp -s (kisebb felületen borult időben messze nem a csúcsteljesítményén dolgozik és ekkor sokat számít a bevilágított m2)

Előzmény: ksanyi52 (10851)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10851

Erről én mindenkit lebeszélnék. Én megpróbáltam, de amikor a 300 Wattos szivattyúm 30 Ampert vett ki az akkuból. azonnal beruháztam egy 24 voltos rendszerre. Ez is csak egy kezdő készlet, nekem sincs még beüzemelve, majd tavasszal. 2 db 100W + 2 db150 Wattos 20 Voltos napelem, 30 Ameres MPPT vezérlő,  egy db 3000 Wattos Szinusz inverter, 2db 80 A/h munka akkumulátor. . Ezzel talán már lehet kezdeni valamit. 

Előzmény: espace.hu (10849)
Jacktwoo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10850

Kíváncsian várjuk, sajnos az itthoniakat ismerve... várhatjuk. Bár tavaszig nem érdekel a dolog, addig túl nagy termelés úgyse lenne várható és ami fő, biztos nem mászkálnék a tetőn se :)

Előzmény: espace.hu (10848)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10849

Kiindulásnak egy ilyennel érdemes pl. kezdeni : 

https://www.napelemsziget.hu/termek/pow-hvm1_5h-12v-powmr-1_5h-12v-1500w

Ezen sokmindent ki lehet tanulni/tapogatni .

Aztán később megszülethet egy nagyobb terv is ....

Előzmény: espace.hu (10847)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10848

Erről én is olvastam .

Állítólag az lenne a lényege , hogy ha 0.8kWh alatti solár rendszered van , akkor nem kellene terveztetni-engedélyeztetni , csak bejelentési kötelezettséged lenne . Továbbá ekkor a szolgáltató kétirányú órára cserél (kérdés mennyiért ?? ingyen ?) amiben , amíg nincs betáplálási engedélyed letiltják a "vissza"-üzemmódot .

Ez így OK is lesz . 

Kérdés télyleg hogy mikortól ?

Aztán , a másik kérdés mindenkinél más és más fogyasztáshoz mérten , mit is jelent 0,8kWh solár rendszer ?

Amit nem is értettem , hogy ha kvázi leválasztott leszek a hálózatról , akkor mi értelme van a 0,8kWh határértéknek ??

De majd meglátjuk , mikor az E-on dob 1 mailt hogy változott az AFSZ ... szóval ezt kell most figyelgetni .

Előzmény: Jacktwoo (10846)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10847

"Az én napemelem az enyém. Az én házam nem az E-oné. Az épületen belül levő vezetékhálózat sem. Ha az Eon-t használom, azért fizetek, - még akkor is, ha nem fogyasztok belőle."

Ebben igazad van , a lakáson belüli hálózat a Tiéd . DE mikor a balkon-solár invertere feltolja a szolgáltató hálózatára ... , no az már nem a Tiéd és ezt a szolgáltató ÁSZF-jében tiltják is (baleset és vagyon védelmi okok miatt) .

Szóval ekkor megsérted a szerződés ide vonatkozó pontjait és bizony (ha kiderítik és bizonyítják) szép kis jogi procedúrába kevered magad és persze tetemes büntetésbe is . Bármelyik magyar bíróság a szerződés megszegése miatt sinám a szolgáltatódnak fog ítélni .

Egyszóval Hybrid szigetüzemű MPPT kell a kismegszakító után és oda kell betáplálni a balkon-solárt is (sőt később akksi-pack -al is bővíthető és akár esti fogyasztást is kisegítheti) , ez egy tuti biztonságos megoldás ... persze (teljesítménytől függően) 200.000 ft-től indul az ára .... de még mindíg olcsóbb mint napelemrendszert terveztetni-kiviteleztetni . (És így nem mér "false"-ot a mérőóra sem , akármilyen !!)

Előzmény: Puding19 (10842)
Jacktwoo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10846

Állítólag most a nagy egyezkedések során el fogják fogadni a balkon solar technikát itthon is a szolgáltatók. Én most már kivárom azt, úgy gondolom, mert akkor jelentősen leegyszerűsödik a dolog, 1-1 napelemet délkeletnek délnyugatnak és Aliexpresszről jöhet egy nem túl drága inverter, remélem csak ennyi lesz. Többet nem szeretnék rászánni.

Előzmény: espace.hu (10845)
espace.hu Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10845

Igen , meg is adtad a választ !

Nem szedtem szét még ilyen balkon szolár cuccot , de utánaolvastam hogyan csinálják .

Szóval , a balkon-solár cucc invertere IGEN rászinkronizál az 50Hz hálózati frekvenciárat , mert csak úgy tud rátáplálni . És +5V-al magasabb/emeltebb feszültséget állít elő (de max. 250V-ot) , ezzel biztosítva , hogy Őróla "szívják" a fogyasztók az áramot . És ha nincs AC hálózati freki jel , akkor rááll egy saját kvarcal előállítottra és kész , a kínai sokat nem agyalt rajt .

Viszont (mint már írtam régebben) , a gond a visszatáplálással van , mármint hogy áramszünet (pl.: karbantartás) esetén végignyomod az inverterrel a elosztótrafószegmenst és ez balesetveszélyes is lehet (gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés) és ezért mondja a szolgáltató hogy inkább NE !

Kellene egy átfogó "óra szekrény reform" , hogy csak egyirányú legyen a kismegszakítókig a szolgáltatás (csak kétirányú órával lehessen feltáplálni a hálózatra) .

VAGY , meg lehet csinálni saját magad , mondjuk úgy 20A-es relékkel az óra alatti kismegszakító után és OK ! (nem egy nagy beruházás amúgy ...)

Kvázi "mixelt" szigetüzeműt csinálsz így .

A másik probláma, hogy (és persze tisztelet az értelmesebb kivételnek) az eccerű polgár majd ész nélkül aggatná a balkonszolárt egyiket a másik után , mert "had termeljen , nem akarok semmit sem fizetni" , és a kismegszakítója utáni pl. 16A-re tervezett hálózatra rátolhat akár 18-20A-t is és ez szintén lehet a lakás hálózatában is halálos-baleset okozója !! Szóval csak ésszel ! Már +1Ampert rátolva rövidzárnál halálos áramütést is lehet szenvedni , mivel a pl. 16A-es kismegszakító (pláne áramszünet esetén) nem old le !

És még 1 negatívum :

A kicsit régebbi de már digitális órák , minden irányba átfolyó áramot fogyasztásként mérnek !!! Vagyis ha termelsz a balkonszolárral , DE a lakásban nem tudod maradéktalanul elfogyasztani (r-gó tolod fel a hálózatra elosztótrafóig) , azt még + fogyasztásnak fogja mérni ! 

Szóval ezekhez vagy egyirányú mérő kell (amit szerintem magyar szolgáltató nem ad ki), vagy oda-vissza/kétirányú ami meg engedélyköteles .

Hát sajna ez van .

Nem akartam elvenni a kedvét senkinek a balkon-solar -tól , de sajna nálunk (Ungarische rezervátumban) ez van .

Annó kíváncsiságból megnézettem a volt bécsi irodám (ausztriában voltam vállalkozó 5 évig) óraszekrényét a volt kollégámmal és láss csodát ott alapból oda-vissza/kétirányú mérőórákat szereltek fel , pedig solár-panel/inverter (szóval napelemrendszer) sehol ... vagyis már régóta előre gondolkodnak ...

Előzmény: ksanci (10844)
ksanci Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10844

Helyes, néha én is kihőbörgöm magam :D

Viszont ezzel a balkonszolár rendszerrel kapcsolatban felmerült bennem pár kérdés, amire sehol nem találtam választ:

1. bedugod a konnektorba, amin a szolgáltatói AC van. Mi a fenétől fognak a fázisok szinkronba kerülni? Vagy ezt intézi a balkonszolár rendszere? Máshogy nem lehetséges. De ehhez az kell, hogy legyen a szolgáltatótól is áram.

2. mi van szolgáltatói áramszünet esetén? Erre csak az lehet a válasz, hogy akkor a balkonszolár sem ad le semmit. Főleg azért, mert nincs mihez szinkronizálni.
De ha mégis táplál tovább, akkor: egyrészt hirtelen annyi fogyasztód lesz, amennyivel közösen vagy az utcai elosztótrafóról, ami úgy hirtelen baszott nagy terhelést fog jelenteni, mivel akkor te leszel a szolgáltató. Másrészt ha véletlenül mégsem robbanna fel/tiltana le a szolár, akkor meg agyonbassza azt, aki a hálózaton dolgozik éppen. Na ezekért kapcsolnak le a betáplálós napelemes rendszerek is.

És hogy itthon miért nem engdélyezik? Mert baromi sok a trükkös ügyeskedő...

Előzmény: Puding19 (10842)
feketefelhoo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10843

Közben rájöttem ám, hogy az olaszok épp úgy használják a kandallót, ahogy a használati utasításban írják :)

Előzmény: feketefelhoo (10836)
Puding19 Creative Commons License 2022.12.14 0 1 10842

...szóval egy ideje csöndes szemlélődő vagyok itt, szó szerint, szinte az első oldaltól átrágtam magam és hatással is volt rám.

A saját tapasztalataimat szervesen kiegészítette.

Most csak annyit, hogy míg a gázra van rezsikőccségcsökkentő szemlélet a Németh Szilárd elvtárs képviselte kormány részéről, addig a pelletre nincs, pedig ugye ez egy igen környezettudatos izé.

És mivel a pellet árak a csirkefarhát árát ok és okozati összefüggésben úgy bosszulják meg ahogyan a kedves környezettudatos pellet felhasználó szavazópolgárok azt érzékelik, én minden olyan görbe szögért lehajolok, amit még érdemes kiegyenesíteni, mert minden szög amit fölveszek nem a bevételemet növeli, hanem a kiadásomat csökkenti, - ennek jegyében a napelemrendszerek felé fordult a figyelmem elég konkrétan.

Úgy hívják, hogy balkonszolár. Rém egyszerű szerkezet, távcsővel látom a burgenlandi házakon.

Az E-on ugyan ágál, de birtokolni nem tilthatja...ahogyan szépen nézne ki, ha a lakóautókon levőkre odaballagna a kempingben és azt mondaná: - ez tilos, vásároljon tőlem.

Az én napemelem az enyém. Az én házam nem az E-oné. Az épületen belül levő vezetékhálózat sem. Ha az Eon-t használom, azért fizetek, - még akkor is, ha nem fogyasztok belőle.

Ha most úgy néz ki, hogy lázadok, az nem néz ki rosszul.

Amit kifizetek a pelletre, az kompenzálom amikor a Nap rám is süt majd. Mert a rezsicsökkentősdi limit alatt tartani az éves fogyasztást ( ez 2.523kw/év 3 fázisnál is, tehát mérőóránként ) nem lehet olcsóbban áramot termelni, - annak a lózungnak pedig nem szabad fölülni, hogy "telepítsen napelemeket, ingyen lesz az áramszámla"...már a telepítésnél több évtized megy ki egy összegben a kéményen. 

Csak ennyit akartam mondani és köszönöm, hogy senki nem szólt közbe, hogy kuss. Néha majd benézek, hogy tapasztaljak.

Puding19 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 10841

Osztrákban Lagerhaus most 12 euro körül egy zsák...egy ideig onnan hordtam, Eu-s adószámmal áfa nélkül, aztán Lentiből, meg Jákról és egyszer Zsiráról tanulságként...ezek mindegyik ótvarabb az osztráknál, mert ott már adó nélkül is drágább lett, mint itt a rezsikőccségrendelet módosulása előtt...az árak ott is erre a 12 euro körüli szintre emelkedtek, de a magyar gyártók, - Lentiben is - szerintem külföldre gyártanak, az idén ott még csak ígéret sem volt, hogy lesz, kapacitáshiányra hivatkozva.

Jákon is úgy érzi a firma, hogy a villanyosság emelkedése után a pellet is megérdemli ezt a különleges bánásmódot, - lassan az lesz, hogy elérik az osztrák nettó árszintet bruttóban és akkor elköszönök egy időre megint a hosszútávban gondolkodó honfitársaktól e téren.

Minőségileg az osztrák zsákra ami rá van írva az olyan, mintha a temető bejáratnál gránitba vésve az, hogy föltámadunk. (Furgonom van utánfutóval, egy fordulóval 1 tonnát mozgatok, - kicsit nyöszörgünk, de vidáman.)

A pelletkazánunk Eco-karbon, (4 éve szlovákból áfa mentesen) nagyjából 3 perc alatt állítható át vegyesre...szén, fa, műanyag, rongy, politikus, anyósban nem gondolkodok, meg amit elérek...csak műanyag és rongy esetében fogok majd elgondolkodni.

A nappaliban a kandalló meg légbefúvós, 6 éve használjuk amikor a radiátoros központit nem.

Előzmény: rreni123456 (10756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!