Naná, hogy jó! Azért mert nem "lakodalmi adag" attól még kemencés. Na meg nem utolsó sorban jól néz ki és tuti, hogy finom. Jó látni, hogy kezd mindenki "felébrtedni a téli állmából", gyarapszik a fórumba a hozzászólások száma.
Bocsánat Biii! Nem szemrehányásnak szántam a fotó hiányát, csak én nem sütöttem még kalácsot és a kíváncsiság hajtot. Azt elhiszem, hogy finom volt! Kár, hogy nem lehet beleharapni a monotoron keresztül! Megtenném! Üdv.: DacaGaby.
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom az írásaitokat és nézem a jobbnál jobb fotókat, de sajnos beltéri kemencét nem igazán látni. Van itt olyan, akinek ilyen is van?
A mai napom sem ment kárba ezt szemlélteti ez a pár fotó. Őszintén? Nem semmi amilyen finomak lettek a pizzák! 36cm átmérőjű fém sütőtálcában készültek. Lett belőle vagy 15-16 db. Gondolom elhiszitek ha azt mondom mindenki jól lakott.
Erre szokták mondani, hogy a vér nem válik vízzé! Bizonyíték erre a te cimborád.
Tényleg oké a srác főleg így ahogy mondod csak egyszer segített az édesapjának és ilyen szinten megjegyezte a mesterfogásokat. Jó ám az ilyen haver, sokat lehet tanulni tőle! Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy az általad közölt fotókon szereplő finomságokból ő is merít néha nálad rendesen. Amúgy ez így van rendjén.
Megnéztem a saját lapját és és a különböző burkolásokban is otthon van a srác.
Nagyon erősen remélem, hogy "HÍRES" vezetőink minden rombolást idéző igyekezete ellenére sem fog a magyar ügyes emberek kedve elmenni a jó dolgoktól!!! Csak kívánni tudom ezt barátodnak és minden honfitárunknak!
Íme itt nézhetitek meg a referenciáit Szőnyi Csabának:
http://www.szonyicsaba.atw.hu/
Folyamatosan bővűlni fog, következő a szalonnasütő-bográcsozó tűzhely lesz, majd a saját kemencéje, menetközbe meg majd felkerül az én térbúrkolatom és díszkutam is. Jó nézegetést!
Tu-Ja kemencetárs! Azt el is felejtettem mondani, hogy az én kemencém volt neki a legeslegelső építménye! (de lehet, hogy ezt említettem már itt a fórumban). A sajátja lesz a második, illetve csinál most még egyet egy lovastanyán. Az édesapja az ország egész területén nagyon sok búboskemencét épített az építető jött érte vitte a helyszinre, 4-5 nap alatt megcsinálta (1 fő segítséggel) és hozta haza. Hajdú-Biharból a Balatonkörnyékére az Osztrák határ mellé a fővárosba, fogadókba, csárdákba stb. Egyetlen egyszer segített a barátom (akit Csabának hívnak) az édesapjának Hortobágyon kemencét építeni tavaly, ott leste el a mesterséget és utána kapott kedvet a dologhoz. Tehát mondható, hogy az én kemencém az Ő prototipusa. Nem tartom kizártnak, hogy az enyémtől szebbet és jobbat is fog építeni!
Bizony, nem semmi manusz! Most szalonnasütő tűzhelyeket készít a barátoknak, illetve díszkutat. Az előző már van készen, lefotózom majd és érdekesség képen privátba elküldöm Neked. Igényes, pontos, preciz a munkája. Szia Tu-Ja!
Tudod pajtás ez a te barátod nem semmi fazon! Nagyon vágja ezt a kemenceépítést, mondhatni igazi mester a srác! ő nem akar regisztrálni valamelyik lapon? Már most látszik, hogy nagyon jól fog kinézni az építménye!
Üdv. kemencetulajdonos és leendő kemencetulajdonos társaim! A barátom akivel építettük a kemencémet, magának is épít egy egyedi kemencét. Tipusát tekintve sifon kemence lesz, érdekessége az, hogy egy teraszról lesz fűthető, illetve padkája lesz. Kb. félkész állapotában van, nagyon várom már a felszentelő fűtést! Lehet jobban, mit a barátom! Íme néhány kép a jelenlegi állapotáról:
Én nem ismerem a vastéglát de a melléképületből átjövő fűtéscsövet jól leszigeteltem és a szigetelés védelmére még kkörberaktam 5 m hosszon magnezit téglával (anno még mikor az üveggyárat bezárták tonnára lehetett venni),no ez súlyos hiba volt mert a tégla korhadni kezdett és a melléképület falazatát 5 cm-re benyomta a tégla.Úgyhogy én is azt ajánlanám ha valaki nem ismeri amit beépít először jól nézzen utánna az anyag jellemzőinek nehogy úgy járjon mint én.Amúgy ezeknek a tégláknak nagyon jó a hőtároló képességük(nagyon nagy a tömegük) és a hőállóságuk 200 fokkal magasabb a samottégláénál.Hali
Ha ugyanarra a téglára gondolok, ami épp most van fennforgás közepette, akkor az jóval kevésbé hajlamos a porlásra és a morzsolódásra, mint bármelyik másik fajta. Az a tégla valahogy másképp néz ki mint egy átlagos, arányaiban vékonyabb, de szélesebb, és van az egyik lapján két hosszanti dudor. Nincs azokkal semmi baj, strapabírók, bírják a lángot és egyebeket is, viszont nem igazán ragad meg rajtuk a vakolat, vagy más burkolás, tehát elég sok kell belőle, ha abból akarja a pacák csinálni magát a tűzteret.
Magyarán mondva jobb ha hagyja a francba dojono1 és más is még a gondolatát is, hogy belerakja az épülő kemencéjébe. Ne akarjunk senkinek rosszat! Jobb ha kizárólag természetes és organikus anyagokból készítik a kemencét. Hmm! Mi minden kiderül egy kemencés fórumban?
A kötőanyagát nem tudom, de nem agyagforma az biztos. A kályhákban porlik is ez a tégla egy kicsit. A kemencében meg nem hiányzik, hogy belepotyogjon az ételbe.
Jól, s könnyen melegszik és vissza is adja a hőt, de a tér minden irányába.
Ezért a melegíteni nem kívánt rész felől szigetelni kell.
El tudom képzelni egy melegítésre szánt belső kemence falazatában.
Üdv. Krakper! Tehát akkor a hőtárolós kályhákba lévő tégla nem samot, hanem vastégla?! Na, ezt nem tudtam! Meg voltam róla győződve, hogy samot. Most elevenedik fel bennem, hogy valóban vörösses, barnás szine van. Hát, igen! Igy már más a leányzó, pontosabban a kemence fekvése. Valóban nem lenne szerencsés közvetlen a sütőtérbe beépíteni. Viszont a kemence külső falát be lehetne vele búrkolni és aztán kialakítani a külső héjazatott (vakolást, kőbúrkolást Stb.) nemde? Megaztán a fenékrészben az üveg alá se volna rossz belerani. Teljesen megakadájozná, hogy elmenjen a hő.