Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Már észre kellett volna venned hogy az emberek nagyobb részének az az alapvető hozzáállása (és erre az utóbbi 30-50 év gazdasági környezete és marketingje vagy ráérzett, vagy ráerősített, vagy gerjesztette, de mindenképpen kihasználta) hogy a több, a nagyobb, az újabb mindig jobb is egyben.
Ha ezt a piacot ki akarod elégíteni (ebbe a piacra tartozik a család otthoni fogyasztása is) akkor bizony kellenek az új dolgok is. Csak az a baj, hogy sokan azt gondolják, hogy egy új fajta minden problémájukat meg is oldja egyben. Metszeni még nem tud de a Dubovszkij már ott lapul saját gyökerén az agyagban hátul a kertben.
Van egy youtuber, Szili Miklós, kapaszkodik a Youtube-on az utóbbi időben. Nagy kedvence a Velesz, mutatja lelkesen, képen jól néz ki, csámcsogás hibátlan. Ugyan említi, hogy hibája az egyenetlen érés, de ez a valóságban úgy néz ki, hogy random éretlen bogyók imitt-amott, de ha a teteje megérett muszáj leszedni, magja ugyan pici de van és amikor eszed az érezhetően keserű. Plusz a nagy fürt belül nagyon szeret rothadni.
Pár éve még ez volt a sláger fajta. Sok vendégét eladtak belőle.
Vele párhuzamosan ott van pl. a Sába Királynője, ami ezektől a hibáktól mentes de oltványként bárki megveheti így nem tárgya az üzletnek. Nem teszek fel képet róla, tavaly már tettem. Idén a tavalyi terhelés hagytam de magát terheli túl még nagyobb fürtökkel. Ez az egyetlen hibája.
Ez nagyon talaló- igaz lehet hogy sokan most rágugliznak, mi is az az ocsú! :-D)))))
A szőlős közösség egyre több tagja érzi azt, hogy neki tennie kell valamit. 1-2éve folyik a videokeszites kényszere. Mindenki szeretné bemutatni, ő hogy csinálja. Nagyon tetszett ahogy nemrég Laca írta, a "nekem hogy sikerült" videók sokszor elmaradnak. Vannak kész technológiák. Ezeket kellene alkalmazni és nem variálni. Egy néhány tőkés "gazdának" szerintem egy dologra van szuksége: sikerre, azaz szölőre, magára a termésre. Ehhez nem vesszőt kell cserélgetni, ehhez nem ukrán fajtát kell elsődlegesen venni, hanem egyszerű bevált, a mi klimánkon kiprobált, akár még azt is mondom,. borszőlő fajtát ültetni.
Félrevezetőnek azt tartom, hogy az 1-2tőkés emberek, alaptudas nélkül nekifognak a "tapasztalataik" megosztásának. Lassan megszámolni nem lehet, mennyi klikkvadász van már. :-))))
Akik az X faktorba, a főzős műsorokba nem tudtak bekerülni és ismertségre vágynak, néha úgy érzem itt jelennek meg!
:-D))))))))))))
A szőlészet pornója az, amikor emberek az agyon műtrágyázott, hormonozott, tápoldatozott, öntözött növény mellett a 2-3kg-os furtöknél fotózkodnak. Hihetetlen! Csodás. Az ember tényleg nem jut szóhoz. Meg lehet csinálni. Van rá technológia!
De kb akkora a haszna, mint a hatalmas méretű szilikon mellnek, amit egészséges férfi ember tuti megnéz, de otthonra nem kellene.
Azt hiszem, én szeretem frissen enni a szőlőt. Szó szerint rosszullétig tudom zabálni. Ha kézi szüret van, a legszebb bogyókat mindig lecsipem. Ha kulturált körülmények között, asztal mellett csemegézek, kb 40-50dkg méretűek azok a fürtök, amiket egyszerre meg.tudok enni. Na most mondja már meg valaki, egy 2-3kilos fürtöt hogy kell enni? Az asztal kozepén ott van megmosva és körbe üli a család? Vagy késsel/metszoolloval szét kell szedni több darabra? Jól mutat, mint a gigacsöcsök a felnőtt filmekben, de hát a mindennapokban nem túl funkcionális.
Aki szerencsésen választ fajtát, az aránylag egyszerűen juthat nyár végén, ősz elején finom gyümölcshöz. A félrevezető, promóciós vagy klikkvadász célból készült videók, a tájékozatlan emberektől szerintem ezt az örömet veszik el, azzal hogy a "csoda" a "varázslat" irányába viszik őket!
(Indulok füvet nyírni, mert holnap egy mini szőlő topic talit tartok és nem akarom hogy megrovást kapjak a fű miatt!)
Igazad van, ezeket nem az internetről lehet megtanulni, de hobbistaként nem is tökéletesen elsajátítani akarja az ember, hanem valami alapismeretekre szert tenni és ennek birtokában konkrét problémákra megoldást találni. Erre pedig éppen a profik tanácsa kell. Hiába olvasom a fórumot, nem hiszem, hogy a 20-30 tőkét át fogom lépni, nem fogok soha ehhez igazán érteni. A magamfajta amatőrnek egy ilyen oldal nagy segítség lehet, ha sikerül jó és hiteles tartalommal megtölteni. Ahogy szőlőszem oldala is hiánypótló, úgy egy ilyen irányultságú oldal sem haszontalan az egyszeri érdeklődőnek. Sajnos, igen nehéz időnként az internetes tartalmaknál a szemet elválasztani az ocsútól...
Mégegyszer végigolvasva, amit írtál. Egy dolog eszembe jutott. Valószínűleg a Cikkek menüpont túl hivatalos. Le fogom cserélni Blog-ra. Az sokkal szubjektívebb. Egy cikknél talán sokkal jobban elvárjuk, hogy megmondja az abszolút igazságot a témában. A blog inkább az egyéni tapasztalat. Köszönöm, hogy rávilágítottál. Egyébként van egy bemutatkozó rész minden felhasználónál. Itt le lehet írni, hogy kinek milyen tapasztalata van. Hol lakik. És ki lehet választani a katalógusból, milyen szőlői vannak. Nincs mindenkinél kitöltve, de kb 200 embernél már igen.
Akkor úgy tűnik mégse neked szól a weboldal. Inkább olyanoknak, akik egy másik munka mellett hobbiból szőlőznek. Igen, kicsit azoknak az őrülteknek is, akik ész nélkül a szőlő fajtákat gyűjtik. Nem vagyok földművelő, nem is akarok azzá lenni. Megkockáztatom, hogy az itt lévők 80%-a ugyanígy van ezzel. De nem látom, hogy csak akkor lennék hiteles egy weboldal létrehozásában, ha több hektáron termelnék. Eleve valószínűleg nem tudnék programozni. Minthogy azt sem gondolom, hogy ne lehetne egy egy dolgot az interneten megtanulni. Kiskert szinten gondolkozok.
Biztos hogy jobban értesz a szőlőhoz mint én. De mindenkinek más céljai vannak és más lehetőségei. Én ezzel a weboldallal tudok hozzájárulni a "csemegeszőlős közösséghez". Jó szőlőzést, jó pihenést.
De csak azért tudsz nyugodtan ülni egy szál fecskében, mert a sivatagban nincsenek szunyogok, vagy ha voltak is, mind ide meneküt, hogy engem csipkedjen. Én piros saszlát (chasselas rouge) vacsoráztam. Nem tudom, hogy csinálta, még nem is volt teljesen piros, de olyan édes, hogy az embernek vizet kell innia hozzá.
A reklámozásnak van egy engedélyezett formája itt az indexen. Nézz utána, én csak nagyon finoman jeleztem neked.
Nem tudom van e ilyen része az oldaladnak, de ha nincs javaslom készíts, ahol tényszerű adatokkal (tapsztalat,, szakképzettség , terulet, fajták, régió) bemutatod, ki az akinek a platformjat, tapasztalatait olvashatja a rád találó.
Nagyon jó a szóhasználatod: "szőlős közösség"!
Tényleg kialakult egy ilyen.
A tagjai között vannak fanatikusok is! Őket arról lehet megismerni, inkább a birtoklás vágya, a fajták halmozása, a gyökereztetés, oltás és a bio irányzatú növényvédelem ami azonnali cél, törekvés.
Eheti sztori, amikor a piacon szőlőt nem vesz a "madár" de a telwfonszámomat elkéri, hogy majd vesszőt adjak neki.Eljátszottam az értetlent: Vesszőt? Hímvesszőre gondol? Én hetero vagyok. Egy nőnek meg azt mondtam, az én "vesszom" tartós használatban van adva, a nejem számára.
Nekem szerkesztői jogot adni? Én csak egy egyszerű falusi traktoros gyerek vagyok. Egyrészt ilyenre nem is lenne időm, másrészt mitől lenne hiteles az ha én bármit leírnék?!?!
Normális értékesítési lánc kialakítása, maga a szőlő mint gyümölcs promotalasa segíthetne valamit az évtizedek óta döglődő ágazatnak.
Lehet ábrándozni, lehet rajongással érezni a szőlő irányába, de nem a felfutás előszobájában van jelenleg a szőlő és bor ágazat hanem a lejtőn csúszik lefelé.
Tuddastár?
Nagyon jó ötlet. Hiteles, használható tudást a különböző képzéseken, tanfolyamokon és nem a Facebookon lehet szerezni!
A fészbuk egy olyan légypapir, ami képes magához vonzani az összes hülyét. (Elnézést a hulyektol ezúton is.)
:-))))
Ha tudastárat szeretnél letrehozni, pl szedd össze azokat a alap, közép vagy felsőfokú képzési lehetőségeket, amiket elvégezve mondjuk nem mérgezné magát, a családjukat és a környezetüket a szőlős közösség tagjai. Vagy pl hogy önmaguk rájöjjenek, miért szerencsétlen dolog a vesszőket csereberélni.
Ez kezdődhet egy falusi novenyvedos tanfolyammal es vegzodhet valami keszthelyi, villányi, budapesti foiskolai szakkal.
Ülök a teraszon. Kint vagyok a szőlőben.
... és a vacsora után megeszek egy furt mennnnnyei finom irsait.
...és olyan meleg van, hogy mindezt póló nélkül (t)eszem!!!
Amita kérdéseit nagyrészt megválaszoltam. Szerinted nekem miért kéne ezeket jobban tudnom mint másnak? A Pécsi rendezvényre egyébként nem lesz előregisztráció. Ez volt az egyetlen amire nem tudtam válaszolni. Kecskeméten Teszlák Péter melett ültem és megkérdeztem tőle.
Nem tudom miért álltáll most belém. Nem szőlészkedem régóta. Csak 3 éve. Nem én akarom tojni a spanyol viszt. Csináltam egy platformot, ami összehozza a szőlő iránt érdekődőket. Van egy blogmotor, amire mindenki írhat cikket. Vannak fajták, amihez (majd ha megcsinálom) mindenki megírhatja a véleményét. Van ilyen másik oldal? Szerintem nincs. Szükség van-e rá a szőlős közösségnek? Nem tudom, lehet hogy nincs. Azért reklámozom, hogy majd a tapasztaltabbak, mint például te használják. Megtöltsék tartalommal. Milyen jó lenne, ha mindenki megírná, hogy szaporítja a szőlőt, hogy csinálja a növényvédelmet, mit tud az egyes fajtákról. Tudok szerkesztő jogot adni az oldalhoz és akkor a szőlőleírásokhoz is hozzá tudod tenni a tapasztalatod. Soha sem mondtam, hogy én akarom az észt osztani. A tartalmakat csak kényszerűségből csinálom az oldalra, hogy legyen rajta olyan, amiért visszatérnek. Sok kezdőnek talán tudok újdonságot adni. Jó lenne egy tudástárat összehozni, ahol nem tűnnek el az információk olyan hamar mint a facebookon. Amire lehet hivatkozi. Sokszor sziszifuszinak érzem az egészet. Most ez a támadás sem esik jól. Ha nem segítesz legalább hagyj békén.
Igen, jogos az észrevétel. Bár előzetes infót adtam a rendezvényekről 1 cikkben összegyűjtöttem mindháromról, amit tudni lehet. Nem tudom milyen további részletekre voltál kíváncsi. A Kecskemétin voltam, még nem íram róla vélemény cikket. A Pécsire megyek. Van 2-3 cikkre való anyagom. Veszek fel folyamatosan új szőlőfajtákat, javítgatok az információkon a meglévőkön. És fejlesztem az oldalt. Új funkciókat adok hozzá. Kitalálom hogy mi lenne jó egy szőlős közösségnek. Mindezt önző érdekből teszem, mert szeretem csinálni. A pólókból befolyt összegből pedig nyeremény pólót fogok venni, amivel titeket próbállak majd rávenni, hogy írjátok meg cikkben vagy a szőlők leírása mellé a saját tapasztalataitokat. Remélem nem terhes az a néhány bejegyzés, amivel az oldalt reklámozom. Remélem valamit vissza is tudok adni, amikor összeraktam a legtöbb fajtát átölelő magyarul elérhető szőlő katalógust. Azzal szenvedek még, hogy a Google valamiért leszedegeti az oldalt a találatokból. Ha elmegyek egy kiállításra alig ismeri valaki az oldalt, pedig szerintem jó, akik ismerik, regisztráltak és szőlőket cseréltek a segítségével azok szeretik. Ha még itt sem reklámozom, azok között akik ezzel foglalkoznak, akkor hogyan találnak rá az emberek? Ha már ennyit dolgoztam vele, legalább használja és élvezze valaki. Ennyi időm van, valahogy megpróbálom priorizálni a feladatokat. Nincs belőle hasznom, csak költöttem rá eddig és az időmet teszem bele. Ha más is hasznosnak találja az oldalt, lehet segíteni is.
Számomra érdekes, hogy a hozzászólásaid nagyrésze arról szól, hogy reklámozod az oldaladat.
Megkered az oldaldon, hogy aki elmegy valamelyik szőlős rendezvényre, az az oldaladat reklámozó pólóban tegye, de az oldaladra kitett rendezvényekkel kapcsolatban nem tudsz részeletekben infót adni.
Nem fektetve, hanem állítva vannak a fürtök, mint a könyvek a polcon. Tehát ha úgy nézzük, egy sorban. Ide oda ha kell még a súly miatt, akkor egy két "himbi-limbi" kis fürt van rátéve.
Mondanám, csinálok gyorsan egy képet, de sajnos nem tudok, mert én mindent eladtam, a legvégén még majdnem az asszonyt is!
Aki megveszi, az csere ládát ad, mert nem törjük, nem rakjuk át. Ha meg van szorulva a kereskedő mert kevesebb csereládát hozott, akkor 500forintba megy a láda, de ezt én nem szeretem, mert akkor szépen lassan elfogynak a rekeszek (egyébként is).
:-D)))
Egy ládába 10kilo megy.
Jelenleg az aktuális ár 5000ft/láda. Van aki piac elején bepróbálkozik többel, de zoldsegesek is egységesen ezen az áron veszik be a bolta, piacon kívül.
sztem inkább 5 kilós rekeszekbe rakják egy sorba, hogy késöbb már ne kelljen rakosgatni meg ne nyomódjon össze. ugyan rekeszenként veszik, de az ára kilónként van megszabva.
Az import szőlő 1400, a Pannónia és az Irsai 1000- 1200ft között van kint a zöldségesnél.
Vagy ebben a topicban csak a csemege szőlőért rajongók vannak, de igazából termelők nincsenek? Nem provokatív a kérdés, semmi szándék nincs mögötte, csak a tényszerű jelenlegi adat érdekelne, a szegedi és a pesti piacról.