Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3661
"és szigorúan csak a TV műsoridőn kívül szabadott használni!"

Hehe. Ez a fogalom - műsoridő - még létezik? :-) Még emlékszem a hétfői adásszünetre is, de csak kicsit...
Előzmény: HG4I (3658)
hg3ipd Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3660
Köszönöm a részletes felvilágosítást! Az ausztriai példa csak egy volt az európai kontinensen szereplő országok közül, lehetett volna másik is, mert ugye ha korlátozva is, de máshol is használják.
Előzmény: HG4I (3658)
Dzsonszii Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3659
Hehe! Akkor én összetévesztettelek valakivel! Bocsánatot kérek! Akivel összekevertelek, az az enyémhez hasonló beosztásban dolgozik az északi ász-nál.
Előzmény: schlumberger (3637)
HG4I Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3658

Szia ipd!

...ha nem jelölik ki, hogyan használják, ha használják akkor valamilyen kijelölés mégis csak van, vagy a szomszédos Ausztria már egy másik kontinensen fekszik? ;-)

Pedig ez így van!

A dolog roppant egyszerű:

Az ITU (Nemzetközi távközlési Egyesület) glóbuszunkat 3 régióra osztotta a fel a frekvenciatervek szempontjából. (Ennek alapvetően rádiózás-történeti, hullámterjedési, egyéb műszaki okai vannak.) Az 1. Régió Európa + Oroszország+volt Szovjet utódállamok, Afrika. Lásd itt: http://www.iaru.org/ituzonesc.gif )

Az ITU egyik tagszerve az IARU, követi a felosztást. Amikor a sávkiosztásokat nemzetközi egyezményben rögzítették, más szolgálatok (elsősorban a földi TV műsorszórás) miatt az 1. régióban nem jelölték ki az 50 MHz-es sávot a rádióamatőr szolgálat számára (is). Tehát nemzetközi jogi értelemben ebben a körzetben NEM létezik kiosztható rádióamatőr sáv. A másik két régióban viszont van. Tudomásom szerint az IARU (elsősorban a Region 1 titkárságon és szakbizottságain keresztül) az elmúlt évtizedekben már többször javasolta a sáv kijelölését a rádióamatőr szolgálat számára. Stockholmban 1982-ben (WARC értekezlet) a kezdeti lépést megtették, 20 éves kifutással (lejárt 2002-ben!) állást foglaltak a TV VHF I. és III. sáv (1-12. csatorna, vagyis a teljes VHF sávú földi TV műsorszórás) megszüntetésére és a felszabaduló sávrészek újbóli allokációjára (kijelölésére) más szolgálatok számára. Egy fél modattal szerepel lehetőségként a HAM szolgálat is. Ennek ellenére még ma is sok tucatnyi adó sugároz Európában ezen csatornákon, tucatnyi az 1. csatornán. Hosszú idő kell egy-egy sáv kiürítéséhez. Ez nem megy egyik napról a másikra!

/Másik élő példa: vajon miért használja a repülésügy még ma is a lehető legkorszerűtlenebb és energiafaló AM modulációs módot? - Egyszerűen megoldhatatlan a csere./

No, tehát a rádióamatőr szolgálat részére az 1. körzetben nincs kiosztva az 50 MHz-es sáv. Ugyanakkor a nemzeti hatóságok - felismerve, hogy a legtöbb helyen más érdeket nem sért - saját hatáskörükben ilyen-olyan belső szabályozással saját, NEMZETI hatáskörükben engedélyezték a sáv használatát. Egyes hatóságok több korlátozással - ezért nem volt jó példa részedről Ausztria. Ott ugyanis először QRP engedélyeket adtak ki és szigorúan csak a TV műsoridőn kívül szabadott használni!

Ronald Eisenwagner, "Ron", OE3REB (korábbi osztrák szövetségi elnök) szerint 5 év kellett nekik (az OVSV-nak, az osztrák szövetségnek), hogy bebizonyítsák a hatóságoknak, nincs interferencia, nyugodtan kioszthatják másodlagos használatra.... Hasonlóan pl. Madrid környékén ma is van korlátozás - a vételkörzeten belül nem adnak ki HAM engedélyt.... és még lehetne sorolni.

Kissé hosszan - ennyi.

73!

Előzmény: hg3ipd (3640)
Sebi. Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3657
Hol lehet ilyen IC-t kapni?
Vagy nincs valakinek készen eladó sávfordító kapcsolása? Nincs kedvem legyártani. :DD
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.01 0 0 3656

A legegyszerűbb sávfordító az FX128 (ill. MX128)-as IC, amiben 2 db fordító is van (duplex üzemhez is jó!). De aki a szolnoki börzén ott volt, a magyar modulból is vehetett akár egy vödörrel.

Sebi. Creative Commons License 2005.07.31 0 0 3655
Köszi!
Már találtam egy nagyon jót. És ki is próbáltam. Tökéletes a minőség:

Pár progi
Előzmény: biker78 (3654)
biker78 Creative Commons License 2005.07.31 0 0 3654
Igen létezik, csak a nevét már nem tudnám megmondani.
Nem tartottam meg, fent volt a gépen de elég rosz hangminőséget adott, és
jelentős volt a bejövő és a kimenő jel közötti időeltolodás.
De lehet, hogy azóta irtak már jobb hangkártyás programot.
Előzmény: Sebi. (3653)
Sebi. Creative Commons License 2005.07.31 0 0 3653
Olyan program létezik számítógépre, ami tudja ezt a sávfordítást?
Előzmény: biker78 (3651)
Sebi. Creative Commons License 2005.07.31 0 0 3652
Köszi szépen!
Előzmény: biker78 (3651)
biker78 Creative Commons License 2005.07.31 0 0 3651
Azt hiszem ilyesmire gondoltál, elég egyszerű :
http://www.curlysurmudgeon.com/gbppr/mil/scram/ne602_descrambler.png
Előzmény: Sebi. (3650)
Sebi. Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3650
Köszi!
Már megvan az összes freki (az ORFK is). De sok a sávfordítós... Van olyan oldal, ahol van fennt sávfordito kapcsolás?
Előzmény: dragon7w (3649)
dragon7w Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3649

Szia Sebi!

Érdeklődj a ORFK-n, az a hír járja, van ott egy illető akitől beszerezhető és nem kér sokat érte.

Sok sikert.

Előzmény: Sebi. (3631)
hg3ipd Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3648
Így már világos. Köszönöm.
Előzmény: gg630504 (3647)
gg630504 Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3647

a) frekvencia: Az OIRT 1 TV csatorna képvivője 49.75 MHz, hangviviője 56.25 MHz. 

A kép 48.5 .. 55.75 MHz közötti tartományt foglal el ( OIRT szerint ). A most engedélyezett 50.05 .. 50.5 MHz ebben van.

b) hely: Ezen a 1-es csatornán a budapesti és nagykanizsai adó sugároz még, az ezt nézők feltehetően a környékén vannak.

vy 1001001 de Gábor hg9ieg

Előzmény: hg3ipd (3646)
hg3ipd Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3646

Ne érts félre, egyikőjük ellen sincs kifogásom (nem is lehet)! Pusztán csak kiváncsiságból érdekelt a területi ki(el)osztás.

Miért pont ez a két tévéadó a többi 9-14 mellett?

Előzmény: hkr (3645)
hkr Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3645
A hatóság kifejezetten kérte, hogy a legtöbb állomás a két tévéadó vételkörzetén belül legyen, így a HA1, 5 és 7-es körzet egy kicsit túlsúlyban van (Nagykanizsa, Budapest).

Amúgy az engedélyt kérő szervezetek jelölték meg a saját állomásaikat, különféle szempontok alapján. Amennyire látom, a listán szereplők többsége aktív RH vagy URH DX-elő, komoly tapasztalatokkal.
Előzmény: hg3ipd (3644)
hg3ipd Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3644
Igen, köszi Tami, közben megtaláltam a belinkelt hivatkozás alatt. Valahogy erre gondoltam látatlanban is.
Előzmény: TamiBT (3643)
TamiBT Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3643
Előzmény: hg3ipd (3640)
hg3ipd Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3642
Sőt! VANNAK országok, ahol pl. hivatalos kiadásban megjelenik a könyvesboltokban a Rendőrség, Határőrség, VÁM, Tűzoltóság, Katasztrófavédelem, mentőhelikopterek stb. stb. frekvencia, hívónévgyűjteménye, csatornakiosztása, ami bárki által szabadon megvásárolható. Már megint az jut eszembe, hogy húúúú de messze vagyunk még ezektől az országoktól! :-(
Előzmény: Sebi. (3641)
Sebi. Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3641
Nem tudtok valami jó frekvenciatáblázatot, amin nem csak a Budapesti rendörség frekije van rajta?

Mer neked olyan van?
Nem félsz itt hirdetni?
Maj mingyá s*ggberúgnak itt az elvtársok! :-))

Tököm kivan az elvtársokkal. :DD Mi a baj abban, hogy tudom a rendőrségi frekiket. Nem titkos. Találtam párat, ami sávfordítós. Ez akar lenni a nagy titkosítás? :D Odatettem adásban egy sávfordítós PMR-t, a másikon meg visszafordítottam. De semmi különöset nem mondanak...
Csak az az érdekes, hogy láttam tegnap a XI. kerületben. Odatekertem a frekijükre... De nem hallottam semmit. Gondolom más frekin dolgoznak ezen. Ha valaki tud ilyen frekit, akkor küldje el nekem mailban. Előre is köszönöm! BOCSESZ ELVTÁRSAK! :DDEz elég gyenge táblázat
Előzmény: schlumberger (3636)
hg3ipd Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3640

Azt lehet tudni, hogy az ország területén arányosan elosztva kapták meg az engedélyt, hogy eredménye is legyen a kísérletnek, vagy más szempontokat tartottak szem előtt?

-------

...ha nem jelölik ki, hogyan használják, ha használják akkor valamilyen kijelölés mégis csak van, vagy a szomszédos Ausztria már egy másik kontinensen fekszik? ;-)

-------

Amúgy gratulálok az eredményhez.

Előzmény: HG4I (3632)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3639
Ja, még egy apró utánlövés: az akkori kérelem-nyomtatványon még szerepelt valami ilyen kérdés, hogy (Apja?) pártállása 1956 előtt? - az évszámra sajnos már nem emlékszem. Hasonlóan régi dátum volt, talán '52.

Amikor gyerekeket tanítottam a klubban morzézni, akkor pedig gyönyörű Elismerő Oklevelet kaptam, persze pénzjutalom nélkül :-), az MHSZ-től. Eltettem, ki tudja, hátha jól jön még... :-) Sajnos nincs itthon a fényképezőgépem, pár nap múlva lekapom - itt lóg a falon húsz éve (?), dátumot ugyanis elfelejtettek ütni rá.
Előzmény: Törölt nick (3638)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.30 0 0 3638
Én csak a 3570-esre válaszoltam, elmondtam saját tapasztalataim és gondolataim, mert a mai amatőrködésről olyasmit képzelt a hozzászóló, ami szerintem nem állta meg a helyét. Fontosnak tartottam, hogy többet tudjon róla - mire való a fórum, ha nem erre. A magam részéről, és szándékaim szerint nem tettem elrugaszkodott, felelőtlen általánosítást. Csak mondom, mert az ilyesminek szokása elsikkadni egy esetleges hosszabb ütésváltásban.

Hiába akarja valaki úgy hinni, nem volt köze az akkori diktatúrához, élete minden mozzanatába beleszólt, így nem lehet figyelmen kívül hagyni. Például az is része volt a régi világnak, hogy másfél-két évig vártam a hívójelemre (már a nyolcvanas évek második harmadában jártunk), ami, mármint a kérelem, jól megült valamelyik fiókban, pedig valószínűleg nem jutott annyi feladat az előadóknak, hogy ne bírhattak volna el velük, és nem örülhettem neki még a középiskolában, a társak közt, csak miután már elkerültem az adott városból.
Előzmény: schlumberger (3637)
schlumberger Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3637
viszont sokan önként daloltak és meneteltek az élen.

Akinek nagyon régi a hívójele, nem biztos, hogy érdem. Persze kivétel erősíti a szabályt...

73.

Hááááááááát, az enyém 1967-es. Akkor most én egy gané vagyok? Vagy legalábbis gyanús???
Ejnye fiúk, hagyjuk már a mocskos politikát a francba. Akkor olyan keretek között lehetett rádiózni. Amikor megszólalt az első detektoros rádióm, eszembe se jutott semmiféle politika, csak a szívdobogásom volt sokkal gyorsabb. Igaz, akkor még csak általános iskolás voltam, kb ötödikes? Gimis koromban már egyéni adóengedélyem volt, 1970-ben érettségiztem, 67-ben még se párttag, se munkásőr, se besúgó nem lehettem, szt-tiszt pláne.
Ne tessék keverni a szart, kérem, uraim!
Mondom én felháborodva, pedig nekem csak 1967 óta van engedélyem,de vannak közöttünk olyanok, akiknek sokkal régebben, és köztiszteletben álló rádióamatőrök a mai napig, tisztességben megőszült idős emberek, most meg rájuk vetül a gyanú?
Elég a nagypolitika mocskossága, ne engedjük be ide, urak!
Sch.
Előzmény: ha5cti (3630)
schlumberger Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3636
Nem tudtok valami jó frekvenciatáblázatot, amin nem csak a Budapesti rendörség frekije van rajta?

Mer neked olyan van?
Nem félsz itt hirdetni?
Maj mingyá s*ggberúgnak itt az elvtársok! :-))
Előzmény: Sebi. (3631)
gg630504 Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3635

A rádióengedély melléklete szerint 50.0500 .. 50.5000 MHz.

http://forum.hasix.org/forum/index.php?&showtopic=875 

Előzmény: TamiBT (3634)
TamiBT Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3634
- tudnal frekiket mondani, fulelnek egy kicsiket.. :)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3633
Végre valami...
Vajon, azt mikor érjük meg, hogy a 70 cm-en a teljes sávot (430-440-ig) engedélyezni fogják? tényleg, mi van erről az FNFT-ben?
HG4I Creative Commons License 2005.07.29 0 0 3632

Kísérleti rádióengedélyek Magyarországon a 6 méteres rádióamatőr sávban!

Megtört a jég!

Az NHH 30 napra kísérleti engedélyt adott három társadalmi szervezeten keresztül 63 rádióamatőr részére (a közel 3000-ből) az 50 MHz-es sávban hullámterjedési és interferencia megfigyelési célból.

Európában utolsóként a magyar hatóság találja/találta meg a módját annak, hogy miként lehet engedélyezni egy - a kontinensünkön ki nem jelölt, ugyanakkor széles körben használt - rádióamatőr sáv használatát.

A rádióamatőrök egyénileg, szervezeteiken (elsősorban a MRASZ-on) keresztül  évek óta hiába "bombázták" a hatóságot, mindeddig (jogszerű) elutasításra találtak.

Most a Hárosi Rádióklub kezdeményezése meghallgatásra talált és a hatóság másik két társadalmi szervezet bevonásával (MRASZ, RSOE) elsősorban adatgyűjtési célból adta ki a kísérleti URH rádiórendszerre szóló engedélyeket.

73! cuagn on 6 m

HG4I

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!