Hogy van-e eselye? Szerintem igenis van.
Jo pelda ra a fulop-szigeteki Combat-Aikido, vagy a versenyek. (amiket tudtommal leteznek, bar szerencsere nem "hivatalosak")
Mas tema: en meg csak kostolgatom az aikidot, de ahova jarok, meg nem talalkoztam depresszios, halavaggyal teli aikikakkal. Pedig tobb tiz evuk lett volna, hogy ez kifejlodjon bennuk. Ezzel szemben nyiltak es vidamak (nem ritka, hogy a sensei egyutt nevet tanitvanyaival gyakorlas kozben).
megint mas: hogy az aikido harcra termett volna/ Hat, nehezen tudok elkepzelni valakit, aki kezdo szinten van, es kepes lenne hasznalni a techinkajat valaki ellen. es mivel ezt o is tudja, meg sem probalja. Biztos van egy atmeneti idoszak, amikor mar azt hiszi hogy tudja, de gondolom a tobbsdeg ezt is kinovi. Azert nem veletlen, hogy az O-Sensei legismertebb kepe nem tatamin keszult, hanem a kertjeben, mikozben viragokat ontoz. Ez szerintem sokmindent (ha nem mindent) elmond az aikidorol.
akkor engedjétek meg, hogy kérdezzek valamit:
szerintetek van-e esélye, és ha igen, mennyi idő alatt, az aikidonak arra, hogy teljesen elveszítse a mögötte álló filozófiával a kapcsolatát?
Koszonom (vagy RoniN utan szabadon "Domo arigatoo gozaimasu") a felajanlott segitseget.
Igazsag szerint nem terveztem, hogy akar csak egyszer is hozzaszolok ehhez a topichoz. Amikor ratalaltam, arra szamitottam, hogy hozzaerto/erdeklodo lelkes emberek fognak beszelgetni az Aikido filozofiajarol/technikakrol/dojokrol/elmenyekrol/... , de ehelyett Abrahammal kellett szembeneznem. Azert batorkodtam beleszolni, hogy visszaterjetek az eredeti temahoz.
Szoval itt leszek es figyelek, ha az Aikidorol beszelgettek.
érdekes, mostanában mindenki ezzel jön. Hogy ennyit se tudok, meg annyit se tudok, meg ennyire nem értek hozzá, meg annyira nem értek hozzá... A megoldas kezenfekvo - arra meg nem gondoltal hogy tenyleg nem ertesz hozza? Grafomaniad van, nem birod ki hogy ne legyel offtopic? Az a topic cime netalan hogy "evangelizalot keresunk"?
"Én mondjuk csak a Jézus Krisztussal való személyes találkozás után jöttem rá arra, hogy
1) Jézus Krisztus él," stb.
En meg mondjuk a vizalatti vilaggal valo szemelyes talalkozas utan jottem ra arra, hogy az milyen csodalatos, de hogy jon e za topic temajahoz?
Most, itt, nem a keresztenysegrol van szo vagy az alapitojarol. Legy szives nem csinalni ebbol is hites topicot, hai?
Jézus azért nem az indiaiaknak, japánoknak, kínaiaknak jelent meg, mert Isten egy Ábrahám nevű embernek ígérte meg, hogy a Messiás az ő egyik leszármazottja lesz. Ábrahám leszármazottai pedig a mai napig a zsidók.
nem az én topikum, tehát nem tisztem senkit felszólítani, hogy a hitvitát máshol folytassuk, de kit érdekel ebben a topikban, hogy kinek milyen a viszonya Jézussal?
de ha már így benne vagyunk. Jézus miért nem jelent meg az indiaiaknak, kínaiaknak, japánoknak?
lehet - hogyha létezik -, isten nekik valaki más küldött prófétának. O'Sensei mondta, hogy az Aikidot nem ő találta ki, hanem isten ajándéka az embereknek. O'Sensei az aikidoval a szeretetet hirdette, tehát semmi olyat, ami a kereszténységgel ellentétes lenne.
faithful: ha már 2 évig - ahogy állítod - aikidoztál, tiszteld meg kérlek azzal, hogy nem nevezed küzdősportnak (vagy vallásnak), hanem inkább harcművészetnek.
hogy a leborulás bibliai értelemben mit fejez ki, az teljességgel indiferens, mi ugyanis nem bibliai értelemben szoktunk leborulni. talán hallottál már róla, hogy a keleti emberek meghajolnak, ülő heléyzetben (seiza) leborulnak egymás előtt, és nem azért, mert istennek hiszik a másikat, hanem azért, mert tisztelik egymást. ha a "keresztény" nyugaton is így tisztelnék egymást az emberek, sokkal szebb, jobb (istennek tetsző lenne a világ)
1; Ha Jézus él...., akkor Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, Dávid is.....és sok-sok más nemzetből és vallásból valók is élnek A Mindenható Isten elött!
Nem is beszélve mi rólunk........
2; Ha Jézus jelentette ki azt / és nem a kialakuló egyházfik hitelvei alapján adták a "szájába" ezt az arany mondást.../, hogy "...Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet...."....akkor Kicsoda Isten?....., vagy reá már nincs is szükség?....., hisz Jézus valahol azt mondja Istenről, hogy Ő az Igaz és Ő az Úr és Ő a Gyógyító, és Ő a Jó!........, vagy mégse?.....
Igaz Jézus nem küzdő sport...., bár sokan sportot üznek belőle.........!
De az is igaz, hogy az élet is egyfajta küzdelem...., meg a keresztényi tanítások által felállitott kritériumok se egy EASY hitküzdelem....., aminek a fő célja az "angyallá vállás" müvészete , fehér mágiákkal tüzdelve...., ha nem mennek olyan könnyen az akadályok.....:)))
A harcművészetek tudása csak megkönnyíti azt az utat amit az ember kitűzött maga elé......, van aki a keresztény üdvöséget szeretné elérni......., semmi problema....., hisz Jézus soha se ellenezte azt, hogy valaki ne edze magát és lelkét se.......a cél érdekében.../ ami jó azt meglehet tarani....., mondta az általad nagyrabecsült Pál úrfi!!!!!!!!!
3; Te Istent részesíted e előnyben amikor imádni van hangulatod...., avagy Jézust?....és tiszteled e Pált, és az Apostolokat...., meg a jelenlegi lelkivezetőtöket?....és emlékeztek e azokra az emberekre akik általatok is nagyrabecsült hitbajnokok voltak....?
Itt Magyarországon sajna nem nagyon tudják érvényesíteni a keleti misztikának a valós alapjait......, hisz a nyugati ember egészen más mint a keleti......, akkor mit is mondhatsz te a
Harcművészetről?......., főleg ha elfogult lettél vele szemben......, Jézusodra hivatkozva....akit te is csak úgy ahogy , esetleg 1%-ra ismersz a valóságából és 99%-ig ismered, ahogy bemutatták neked, hogy ime ez a te istened!, mint egy állóképet.......
Tisztelettel: Paleo
Nem akartalak megbántani...., de most egy kicsit felhergelt a mondandód alaptalansága e témában....
érdekes, mostanában mindenki ezzel jön. Hogy ennyit se tudok, meg annyit se tudok, meg ennyire nem értek hozzá, meg annyira nem értek hozzá... Én mondjuk csak a Jézus Krisztussal való személyes találkozás után jöttem rá arra, hogy
1) Jézus Krisztus él,
2) sokkal jobb út, mint akárki más által kitalált küzdősport, vagy vallás (merthogy ugye Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet)
3) bibliai értelemben a leborulás az imádást fejezi ki, ami viszont csak Istent illeti meg.
Meghajlas a dojo-ban az O Sensei kepe elott tiszteletadas az alapitonak, sem tobb, sem kevesebb. Egyfajta koszonetnek is fel lehet fogni, hogy megtanitott nekunk valamit.
De balvanyimadast belemagyarazni...
Faithful: Ha 2 evig aikidoka voltal, akkor nem ertem a hozzaszolasodat a Bruce Lee-s topicban.
Ha az itteni hozzaszolasodat olvasom, akkor tobbfele gondolat merul fel bennem. Pl. hogy ha valoban jartal 2 evig eddzeni , es ez a velemenyed alakult ki, akkor vagy a kezdeti nehezsegeid (csak feltetelezes!) meggyuloltettek veled az Aikido-t, vagy olyan tarsasaggal jartal eddzeni akik bunyozni akartak csakis es kizarolag .
A masik feltetelezesem, hogy elolvastad a kedvenc olvasmanyodban a buddhizmusrol szolo cikket, es most egybol rahuzod az Aikido-ra.
kuplung, fek.
Akar voltal aikidoka akar nem, semmit sem tudsz az aikido-rol.
Mas: a zen es a sinto nagy hatassal volt az Aikido szellemisegenek a kialakulasara, de legfokkepen az Omoto Kio.
Nem Seagal ellenében vagy mellette, hanem a szeretetröl
VAN egy az aiki-ra aszociáló (vagyisinkábbcsak szerintem ideillö) hozzászólása big4-nak a "Hogyan kell szeretni?"
topikban: a (3) számu post.
Faithfull:
Egy ember képe elött meghajolni, feltételezésem szerint nem "az istenség" vagy "a bálvány" tisztelete az aikidoban, hanem
(keleties) tiszteletadás az embernek. (hja továbbolvasva a folyamot, látom leha már megírta jól :)
Mondd te faithfull nevet választott emberke , Te
nevetnél valakin (valaminek) a végén?
hitvitába nem mennék bele, de ha neked két év után az aikido miatt kifejlődött a depressziód és magadba fordultál, akkor neked tényleg Jézus a jobbik út. de szerintem nem te vagy a jellemző példa : )
kb. 2 évig jártam. Akkor még Michelle csak 2 danos mester volt, nagyon szerettem, jó fej volt.
Szvsz azért Jézus Krisztus jobb út. Mer' ő legalább feltámadott... :-))
>>az aikido képes egy csapásra megölni az ellenfelét
> ökörség : ) az aikidos nem csap
hmmm... szóval ...
valóban az aikido technikai tudásával meg lehet ölni egy embert. azt, aki MEGTÁMAD. ha az illető nagyon vehemens, elég ha (véletlenül, vagy szándékosan) nem vigyázok rá, és úgy esik, hogy minimum törik valamilye, vagy meghal. de ez nem aikido! ez maximum az aikido edzésen ellesett technika alkalmazása!
>az aikido képes egy csapásra megölni az ellenfelét
ökörség : ) az aikidos nem csap
>Az aikido közvetlen hatása a személyiségre:
>A halálvágy, önelvetés, depresszió, kegyetlenség szelleme kerül az ember személyiségébe.
megintcsak csacskaság. mennyi ideig jártál aikido edzésekre?
>Maga az aikido -- ahogy a nevében benne is van, elsősorban nem egy sport, hanem egy vallás
ami a nevében benne van: ai: egyesülés, harmónia, azonosulás, szeretet; ki: ôserô, ôsenergia, életerô, vitális energia, szellemi/lelki energia, az összpontosított erô energiája) do: út, mód
semmiképpen nem sport, hanem harcművészet! lehet vallásnak is nevezni, de inkább életforma, amely kapcsolódik a shintoizmushoz is és a zen-budhizmushoz is
>nem nagyon tudnék még egyszer meghajolni egy ember képe előtt.
nem a képnek, hanem O'sensei Kamijának (szellemének) szó a tisztelet. mert egy ember volt az, aki ránk hagyta a szeretet harcművészetét
ehhe, ehhe ehe....
amikor aikidos voltam, kedvenc idézetem az volt, hogy "az aikido képes egy csapásra megölni az ellenfelét". Ezt egy szamizdat aikido-könyvből vettem.
Az aikido közvetlen hatása a személyiségre:
A halálvágy, önelvetés, depresszió, kegyetlenség szelleme kerül az ember személyiségébe.
(erre a legjobb példa Steven Seagal. Hihetetlen kegyetlenek a filmjei, valamint az egész személyisége magányos. (Szerintem még egy normális nője sincs, csak macskája van.))
Szvsz ejuropai küzdősportok (birkózás, box, kard vívás stb) rulez.
Maga az aikido -- ahogy a nevében benne is van, elsősorban nem egy sport, hanem egy vallás. Mint drasztikus hgy-s nem nagyon tudnék még egyszer meghajolni egy ember képe előtt...
bocsika, nem (nagyon) akartam senkit vérig sérteni. Csak ez a véleményem. Lehet vele vitatkozni.
by:
faithful
olvassátok! annyira igaz. még egy jószándékú aikidosnak is nehéz legyűrni azt a késztetést, hogy valami _igaz_ügy_ érdekében megvillantsa a tudását. pedig az aikido éppen arról szól, hogy a technikát csak végső esetben alkalmazzuk
Komolyan örülök Nektek, hogy így tudtatok beszélni, de azt hiszem, hogy elrugaszkodnánk a realitástól, ha nem beszélnénk arról, hogy az aikidosok, vagy fogalmazzunk így az aikido edzésekre járók egy jelentős része verekedni tanul, nem a szeretet... ez ténykérdés. Való, hogy ők néhány év után elkopnak, vagy magváltoznak, de bizony láttam én már olyan hakamást is, aki úgy hajtotta végre a technikát, hogy azthittem be'rok a fájdalomtól.
Nyilván nem öregbítette az aiki (valódi) hírét Seagal kománk sem, akinek a filmjei szólnak arról, hogy nagy a farka, mindenkit agyoncsap, lelő, megállás nélkül bosszút áll, és kínában tanult aikidozni.
De szeretet.....?
Én már gyermekségemtől fogva nyitott voltam a harcművészetek iránt....., ma sem csökkent fogékonyságom e területen!
Hálát adok az Istennek, hogy voltak olyan emberek akik napvilágra hozták eme művészi kincseiket.....
Magam is belekóstoltam valamikor a Karate-ba és izlelgettem ma is az alapokat........és nem érzem azt, hogy ez bármiben is ellent mondana , netán akadályozna Istenbe vetett hitemnek!
Az igaz emberek mindig is a békeséget hirdették....
Én úgy gondolom, hogy senkit nem akartam bántani..., netán ledegradálni véleménye miatt...., téged se küldtelek az oviba.....
Én csak a saját, szabad , őszinte, nyílt gondolatokat kedvelem az emberekben....és nem az előre bevett rózsa illatú pirulákat.......
Jó, hogy vagy te is..., mert igy szinesebb a paletta.........
Ne ítéld el harcművészeteket és a sportot se!....
/mert nem tudod akkor mit is beszélsz.../
S mondd, miről vagy igazából meggyőződve?
A harmonikus harcművészet közel áll a lelkivilágodhoz?
((vagy ne személyeskedjek?))
Kívántam hozzád szólni. Tudod, azóta nem beszéltünk, mióta elküldtél az oviba, az "ellentmontások" topicban. Azóta is gondban vagyok, hogyan reagáljak. Hogy reagáljak-e.
De szerintem megvagy enélkül is nagyon jól.
Az AIKIDO egy csodálatos harmonia a test és a lélek között!
Morihei Ueshiba mester fogalmazott egyszer igy...." A lélek az ami vezeti a gondolatot és uralkodik a test felett...."
Ebben a mondatban azt hiszem minden benne van....
Nezz majd szet a harcmuveszet topicban a kultura forumon is:)
Meg meg annyit, hogy en nem tanulok olyan mestertol, akit nem tok tisztelni.
Meg azt is, hogy az igazi harcmuvesz nem verekszik. Egyik ag kepviseloje sem, aki meg verexik, azt szoktam en a kuzdosportot uzo kategoriaba sorolni.
Udv,
Orl
>de sokan vannak, akik azért csinálják, hogy szétcsapjanak a rosszak között
ők nem az AIKIDO-t "csinálják", csak az aikido technikáit alkalmazzák
az aikido több, mint a technikák összessége, de aki ezt nem látja, az nem is lesz soha jó aikido-s
Teljesen egyetertek veled: az AIKIDO nem verekedes.
Megfigyelheted, hogy nincsenek AIKIDO versenyek, bajnoksagok. Ennek oka nagyon egyszeru: az AIKIDO testben es lelekben (!) nem tamadasra es mas romboloasara keletkezett, hanem magad epitesere (testi es lelki) es megvedesere. Eppen ezert egy igazi AIKIDO-s sosem verekszik, hanem egyszeruen felrelep, ha tamadas eri.
nem bant senkit sem fizikailag sem lelkileg.
En ezt tudom rola.