Keresés

Részletes keresés

sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3704

Hali!

Átmenetileg ez is jó, a gondomat megoldja.

"De szerintem a Te problémádra nem ez a legjobb megoldás."

Akkor mi? Minden megoldásra nyitott vagyok!

PPH

Előzmény: webmaestro (3703)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3703
"És délutánn óta ezzel küzdök, hogy megtudjam, ez a rádió tudja - e ezt:-(("

Szerintem igen.
- a nagy rádiódat VHF/UHF átjátszóként használod,
- az uhf oldalt (frekvenciát) egy pmr csatornára hangolod,
- a vhf frekin legyenek a kézi rádiók.

Az más kérdés, hogy ez mennyire szabályos.

De szerintem a Te problémádra nem ez a legjobb megoldás.
Előzmény: sealspietro (3700)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3702

Hali!

DU-PI válasza a PMR fórumon:

"

A 8800 és a 8900 tudja a keresztsávos módot oda vissza, tehát mindkét irányban.

A teljesitményről nem tudok mit mondani, lehet, hogy csak egy rossz mérés adott ilyen értékeket."

2-ik válasza:

"Ja és keresztsávos, tehát keresztbe: 2/70 és 70/2, de sávon belül nem megy."

Tulajdonképen csak ezt akartam tudni.

Kösz (annak aki ) segített.

PPH

Előzmény: sealspietro (3701)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3701

Hali!

Már teljesen bele vagyok zavarodva, azért keverem.

Az ARS (automata repear shift ) - re gondoltam.

PPH

Előzmény: flala (3699)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3700

hali!

"Egy cégnél a következő megoldás született: mivel elég nagy területet kellett lefedni és egy bizonyos távolságon túl a kis kézi rádiókkal lehetelen volt biztonsággal elérni egymást és a központot (diszpécsert), az autókba olyan rádiókat tettem, amelyek sáváttevős átjátszóként is tudtak működni. Ezután az emberek a pár dekás UHF minirádiójukkal indították a kocsijukban lévő UHF/VHF sáváttevős átjátszóként üzemelő 20-30 wattos mobil rádiókat, amellyel már jól hallott mindenki mindenkit. Csak arra kellett vigyázni, hogy munka közben ne távolodjanak el nagyon a kocsijuktól (=saját átjátszójuktól), mert az UHF zsebrádiók igen kevés wattal dolgoztak, hogy a pici aksival kibírják ez egész napot."

Na, nekem is kb. hasonló a szitum, annyi külömbséggel, hogy 1 autó középen, egyik oldalon PMR-ek, másik oldalon yaesuk modjuk VHF-en ( ha nem megy az UHF/UHF)

és oda vissza megy a kommunikáció. Az azonos oldalon lévő rádiócsoportok simplexben is elérik egymást, a távol lévők meg az átjátszón keresztül, de ehez muszáj, hogy oda-vissza legyen.

Ha meg kevesebb a rádióigény, akkor jó lenne csak a yaesukkal, VHF/VHF, vagy UHF/UHF

És délutánn óta ezzel küzdök, hogy megtudjam, ez a rádió tudja - e ezt:-((

Előzmény: webmaestro (3690)
flala Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3699
Hali!
Az ARTS speciel nem az amire gondolsz. Az "csak" arra való, hogy egy kibocsátott jelet egy másik, szintén ARTS-képes yaesu veszi, és arra válaszjelet küld automatikusan. Ha ezt a jelet a másik nem észleli, akkor elérhetőségen kivül van jelet ad a gazdinak.
A full duplex az olyan, min a telefon, egyszerre tudsz beszélni a partnerrel, egymás szavába is vághattok:-)
A keresztsávos megoldáshoz szerintem a beégetett programnak kell okosabbnak lennie, és ugyanúgy működhet, mint egy sávon belül a duplex, azaz sáveltolásos üzemmód, azzal megvariálva, hogy itt a duplex egyik sávja mondjuk 70cm, a másik pl. 2m-en van megynyitva, és viszont. Ezt csak külön okosítással lehet elérni. Ja, és szerintem csak pudingmódszerrel lehet megérteni:-)
Üdv: flala
Előzmény: sealspietro (3689)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3698
"Háát, az FT8900 sáváttevős is, meg full duplex is, akkor ez tudja az oda-visszát?"

- sáváttevős átjátszó
- duplex átjátszó
- duplex átjátszón beszélni képes (átjátszót használni képes) rádió

ez a három tudtommal nagyon nem ugyanaz, szerintem a Te rádiód a másodikra nem képes.
Előzmény: sealspietro (3694)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3697

Hali!

Nem hiszem, hogy örömmel fogadnák, mivel ( még ) nincs amatőrvizsgám, ezért

ugyan lelkes vagyok, és rohamtempóban "okosodok", de mégiscsak "kalóz" vagyok:-((

( de csak addig, amíg nem lessz időm levizsgázni!:-))

PPH

Előzmény: webmaestro (3696)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3696
"Navégre!!! Egy jó ismerős!"

Ne örülj annyira, az ismerősöd egy kontár.
:-)
Szerintem jobb lenne, ha nagy vonalakban felvázolnád a feladatot az itteni profik számára, mert egyáltalán nem biztos, hogy az én megoldásom a tuti.
Előzmény: sealspietro (3693)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3695

Hali!

Nem voltam figyelmes, az előbb hülyeséget írtam:-))

Több kézi már nem kell.

Olyan rádió és/vagy átjátszó kell, amely a távolságomat nőveli a rádiók között, sőt, ha oda-vissza, akkor még jobb, mert yaesu FT 60/vx2  ------PMR között.

PPH

Előzmény: webmaestro (3692)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3694

Hali!

Háát, az FT8900 sáváttevős is, meg full duplex is, akkor ez tudja az oda-visszát?

PPH

Előzmény: webmaestro (3692)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3693

Hali!!!

Navégre!!! Egy jó ismerős!

Ez is jó lenne, Te ismered, hogy mit dolgozom, ahhoz kell.

Nem rossz, ha 2Mről átdobja 70cm-re, de létfontosságú, hogy viszafelé is működjön.

Egyébként az azonos sávon müködöről beszéltem már a Gergővel ( Kistarcsai ) , csak sehova nem haladunk, mert nem éri el az emberét telefonon.

Ha érdekel, privát mailban leírom az elképzelésem.

Üdv: PPH

webmaestro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3692
"Szerintem azonban a Te problémádra nem ilyen sáváttevős, hanem egy valódi (és sávon belül) duplex, mobil átjátszó és hozzávaló minirádió(k) lenne a megoldás."

Helyesbítek: ha létezik olyan olcsó kézi rádió, amely képes a két külön sávban is duplex üzemelésre (pl VHF-en adni és UHF-en venni), akkor az átjátszód nem muszáj, hogy sávon belül legyen, de mindenképpen duplex kell, hogy legyen.
Szerintem.
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3691

Hali!

Semmi gond. Viszont abból a leírásból tényleg nem derül ki, hogy tudja-e a rádió a 2M/2M átjátszást, illetve ha nem tudja, akkor a 2M/70cm oda- vissza átjátszást tudja-e ARTS-el.

Legalább is számomra nem derül ki, azért kértem segítséget.

Mert amit a gg630504 beirt, nevezetesen:

A <__ 144 MHz __> B <-- 432 MHz --> C

ez azt mutatja, hogy oda-vissza megy.

Viszont a leírásból nem derült ki, hogy ez a rádió tudja -e.

Na, mindegy, köszi, majd még megkérdezek sok ismerőst, aztán lassan okosabb leszek:-))

Előzmény: sealspietro (3689)
webmaestro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3690
"a kézi rádió hatósugarának növelésére "

Egy cégnél a következő megoldás született: mivel elég nagy területet kellett lefedni és egy bizonyos távolságon túl a kis kézi rádiókkal lehetelen volt biztonsággal elérni egymást és a központot (diszpécsert), az autókba olyan rádiókat tettem, amelyek sáváttevős átjátszóként is tudtak működni. Ezután az emberek a pár dekás UHF minirádiójukkal indították a kocsijukban lévő UHF/VHF sáváttevős átjátszóként üzemelő 20-30 wattos mobil rádiókat, amellyel már jól hallott mindenki mindenkit. Csak arra kellett vigyázni, hogy munka közben ne távolodjanak el nagyon a kocsijuktól (=saját átjátszójuktól), mert az UHF zsebrádiók igen kevés wattal dolgoztak, hogy a pici aksival kibírják ez egész napot.

Szerintem azonban a Te problémádra nem ilyen sáváttevős, hanem egy valódi (és sávon belül) duplex, mobil átjátszó és hozzávaló minirádió(k) lenne a megoldás.
Előzmény: sealspietro (3686)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3689

Hali!

Háát, pont ezt a lapot olvasgatom, és pont ezt nem értem.

Ill. talán értem. Az ARTS-el lehet megoldani, hogy egy adott sáv vivő és hozó is legyen egyszerre.

a full duplex meg azt jelentheti, hogy oda-vissza ad-vesz.

gondolom........

Köszi: PPH

Előzmény: flala (3687)
flala Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3688
Szia !
Bocsi, egy kicsit elvetettem a sulykot. De valójában konkrétan nem tudom:-).
Mea culpa! Csak sejtem, mint macska az esőt:-)
flala Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3687
Hali !
Olvasd el figyelmesen:

http://www.anico.hu/products/amator/FT-8900R/ft-8900R_hun.htm

Ez gyakorlatilag u. az, mint a vx7r, azaz két önálló rádió egy testben, és ezt lehet variálni, azaz a használati módokat keverni. Ne gondolj szerintem semmi extrára, egyszerűen alehetőségeket és azok kombinációit kell végiggondolnod. Az átjátszót mint olyat használni kell, nem baj ha nem érted a működédését rögtön:-), én sem értem:-)).
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3686

Hali!

Nekem yaesu vx2 , és FT60 van. Most szeretnék venni egy yaesu FT8900-at, viszont az érdekel, hogy adott környezetben hogyan tudom ezt a rádiót átjátszóként használni.

Mivel még elég tudatlan vagyok, ezért kérdeztem nálam okosabbak véleményét:-)

Mert ebből én nem mindent értek:

"

BEÉPÍTETT DUPLEXER Az FT-8900R csúcstechnológiájú szerkezete nagy teljesítményű duplexer rendszert is tartalmaz, hatásos szűréssel, aminek eredményeként a készülék képes több sávot is magába foglaló, keresztsávos duplex működésre egy antennacsatlakozást használva.

Na, ez itt kinaiul van:-))

KERESZTSÁVOS ÁTJÁTSZÁS
Vészhelyzetekre vagy a kézi rádió hatósugarának növelésére az FT-8900R lehetővé teszi a keresztsávos átjátszást hasonlóan ahhoz a rendszerhez, amely először a népszerű FT-8100R kétsávos FM mobil rádiókban bukkant fel

ezt viszont már értem, gg630504 - nek köszönhetően.

Csak valahogy nem megy a fejembe, illetve nem tudom elképzelni, hogyan működik ez, hogyan kell beállítani a két rádiót (+ a harmadikat, az átjátszót)

Illetve, mivel ezeknél a yaesuknál (kézi) nem lehet beállítani, hogy pl. vhf-en adjon, uhf-en vegyen, ezért csak úgy tudom elképzelni, hogy az egyik rádió vhf-en, a másik uhf-en,

az FT-8900 pedig oda vissza játszik, tehát az uhf is, meg a vhf is felmenő is, meg lejövő is....

Na, a kérdés az, hogy ez a FT-8900 ezt tudja -e, ill. jó -e az elképzelésem???

Ha valaki ezt el tudná nekem magyarázni, azt nagyon megköszönném, mert ugyan lelkes, de nagyon kezdő vagyok:-)))

Előzmény: flala (3685)
flala Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3685
Szia !
Van ilyen kis kézi rádió: yaesu vx7r-nek hívják :-))))
Tulajdonképpen két rádió egy testben.
Előzmény: sealspietro (3683)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3684

Talán keresztsávos retranszláció... (?)

www.hamradio.hu/hg9ieg/szim.htm

Legalsó ábra:

A <__ 144 MHz __> B <-- 432 MHz --> C

Előzmény: sealspietro (3683)
sealspietro Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3683

Hali!

Köszi a gyors választ!

Ámbár, akkor nem értem, hogyan tudná a kézi rádió hatósugarát növelni ezzel az átjátszással, mivel a legtöbb kézi 100Mhz shift-nél többet nem tud.

Ha jól értem, ez csak átdobja 2M-ről 70 cm-re, és kész.

de ennek mi értelme? Egyik kézit sem lehet úgy beálítani, hogy 2M-en adjon, és 70cm-en vegyen.........

Kösz: PPH

Előzmény: gg630504 (3682)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 3682

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9068948  14221

> "Vészhelyzetekre vagy a kézi rádió hatósugarának növelésére az FT-8900R lehetővé teszi a keresztsávos átjátszást hasonlóan ahhoz a rendszerhez, amely először a népszerű FT-8100R kétsávos FM mobil rádiókban bukkant fel."

A "keresztsávos" azt jelenti, hogy az adási és vételi frekvencia külön sávban van.

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 3681

Köszi Gábor a választ!  (közben én tovább ragoztam a dolgot, és egyszerre írtunk)

Előzmény: gg630504 (3679)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 3680

1999. évi LXIX. törvény a a szabálysértésekrõl  ... ezt írja:

"A törvény hatálya

2. § E törvényt - ha törvény kivételt nem tesz - a belföldön elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni, az eljárás alá vont személy állampolgárságára tekintet nélkül, feltéve, hogy nemzetközi szerzõdés vagy a szabálysértést meghatározó jogszabály másként nem rendelkezik."

- Tehát - hacsak nincs külön jogszabály rá, -  magyar hatóság szabálysértést nem állapíthat meg külföldön elkövetett cselekményekért.

A 8/2002 IHM rendelet a rádióamatőr szolgálatról pedig:

"1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, amelyek a Magyar Köztársaság területén rádióamatőr tevékenységet folytatnak."

- Egy értelmezési kérdés, hogy mit jelent "rádióamatőr tevékenységet folytatni" - és ezt most nyelvtani értelemben értem.  Az angol nyelvben az igeidők ki tudják fejezni, hogy amúgy általában csinálok valamit, vagy most ebben a pillanatban csinálom. A magyar nyelvben a "folytatni" kifejezésről nem tudom, hogy ha általában Miskolcon amatőrködöm, de éppen egy hónapja Londonban vagyok, akkor most folytatok-e amatőr tevékenységet Magyarországon?  Van bejegyzett hívójelem, QTH-m, berendezésem az állandó lakásomon Miskolcon, de vajon jogi értelemben "folytatom"-e a hazai tevékenységet, ha éppen külföldön vagyok?

Ha igen, akkor a 8/2002 vonatkozik rám külföldön is, ha nem folytatok, akkor nem vonatkozik, hanem csak a  helyi szabályok.

Előzmény: Törölt nick (3678)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.05 0 0 3679

A CEPT-es engedély azt jelenti, hogy nem kell elmenned OE-honba és ott vizsgáznod, engedélyt kérned ahhoz, hogy ott az ottani szabályok szerint rádiózz. Ugyanazokkal a szabályokkal ( QRG, PWR, MODE ) mint aki ott kapott rádióengedélyt.

Ez a lényege a CEPT-es rádióengedélynek.

Visszafelé is igaz: HA-ban a magyar szabályok szerint kell mindenkinek forgalmaznia.

Például HA-ban 50 MHz-re jelenleg kísérleti engedély van kiadva, általában nem engedélyezett. A határ túloldalán, pár méterre az NHH fennhatóságától már - ha a szomszédos országban megengedett és CEPT-es engedélyed van - nyugodtan használhatod ( adhatsz ). Magyarországon ( NHH-fennhatóság ) viszont külföldi sem használhatja ( adhat ). Ez független az amatőr állampolgárságától, a CEPT-es rádióengedélyt kiadó hatóságtól.

Szerintem az sem izgatja az NHH-t, ha más országban engedély nélkül adsz :)

Ez a lényege az államhatárnak: határt szab a (fenn)hatóságnak :)

vy 1001001 de Gábor hg9ieg

Előzmény: Törölt nick (3678)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 3678

Felmerült egy kérdésem ezzel kapcsolatban, ami nem világos (nekem):

Ugyebár, a CEPT-es engedély jogosít arra, hogy külföldön (más CEPT-es országban) is forgalmazzak az ottani szabályok figyelembevételével. Ezt általában korlátozó szempontból gondoljuk, hogy pl ha ott csak 5W az engedélyezett, akkor ahhoz kell alkalmazkodnunk. De mi a helyzet, ha a lehetőségek ott bővebbek? Ha külföldön az ottani szabályok megengedik olyan sávok használatát (pl 6m), amelyik itt még nincs kiadva, vagy az ittenitől nagyobb teljesítmény a megengedett? Forgalmazhatok-e ott azon, esetleg annak figyelembevételével, hogy az adásom Magyarországon is vehető?  Avagy együttesen kell figyelembe vennem a külföldi szabályokat, és az engedélyokiratom (illetve a magyar előírások) szabályait ... mintegy azok lehetőségeinek metszetét képezve?

Röviden:  Izgatja-e a magyar NHH-t az, hogy külföldön miként rádiózunk magyar hívójellel? Azaz a hatáskörének van-e területi korlátja, illetékessége?

Előzmény: gg630504 (3677)
gg630504 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 3677

> Ha valaki magyarország területéről...

Adás: a ( M.o. engedélyezett ) sávon kívüli adás természetesen szabálysértés.

Vétel: ha amatőrállomásnak szánták az adást, veheted.

>  külföldi átjátszón bármelyik fokozattal forgalmazhatunk

Ha az adási frekvenciád az engedélyezett sávban van.

Előzmény: Törölt nick (3676)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.04 0 0 3676

Nem jó irányból közelítitek meg a dolgot.

A 70 cm es sáv kiszélesítésének a gondolata elsősorban azon néhány amatőr fejében vetődött fel, akiknek közük van a néhány ezen frekvenciatartományban működő átjátszók üzemeltetéséhez és építéséhez.

A lényeg: A mostani 1,6 megás frekvencia eltolás mellett egy antennával üzemelő átjátszót csak igen drága üregekkel lehetne megoldani, így általában két antennás átjátszókat telepítünk. De a két antennás átjátszóhoz két antenna kell, két kábelt kell levinni, valamint a két antennát lehetőleg függőleges irányban el kell egymástól tolni.(Ha nincs semminemű plusz szűrő, akkor elég messze kell eltenni egymástól)

Az amatőrök és a rádióklubok pénztárcája a mai világban igen lapos, így ezek  felesleges többletköltségek, nembeszélve arról, hogy egy antennát egy torony csúcsára könnyű felrakni, a másik már lejjebb takarásban lesz valamelyik irányból.

Egy antennát esetleg még sok cég felenged, (arra még legyintenek,nem nagy helyfoglalás, csak egy helyet veszel el a fizetős kuncsaftoktól ) de a kettővel már szoktak gondok lenni.

A 7,6 megás, vagy bármekkora kb 3-3,5  megánál nagyobb eltolás esetén egy kidobott BRG duplexszűrő áthangolás után tökéletes megoldást jelent az egy antennás átjátszó telepítésénél. Az átjátszó egyensúlyban lesz, nem lesz egyik antenna sem takarásban, egy kábel kell lefelé. De ha nincs kidobott szűrő, esetleghiányos a műszerezettség,több nyugati gyártó is gyárt alapban 70 cm es amatőrsávra hangolt duplexszűrőt, (láttam német átjátszóban)meg sem kell külön rendelni.

A másik meg, hogy ott a kiosztásukban alapban több csatorna van, tehát nem lenne szükséges ismétlődni a kiadott frekvenciáknak,ekkora kis orszában mindegyik lehetne külön frekin.

Azért tették ilyenre, mert tanultak a 2 m es sáv keskenységének negatívumaiból, a 0,6 mega hátrányaiból, az átjátszós frekik csekély számának hátrányaiból.

Akármennyire is van pl. a HG4i kötelezően más véleményen, abban egyetérthetünk, sokkal egyszerűbb lenne Magyarországon 70 cm es átjátszót létrehozni.

Szegény külföldiek pedig, ha eljönnek ide, fogalmuk sincs mekkora shiftet állítson be a rádióján,tudom erre az lesz 4i válasza előtte miért nem tájékozódott,erre mifelénk már többször előfordult, hogy szegény órákig nyomkodta a rádióját, mire sikerült kicsikarni belőle ezt a szörnyűséges 1,6 megát. De pl a németeknél igen sokan ipari rádiókkal forgalmaznak, melyet selejtezésekkor fillérekért megvettek, azok meg nem kézzel programozhatóak.

A másik dolog, mely csak érdekességképpen vetődött fel bennem: Ha valaki magyarország területéről pl. egy osztrák  átjátszón forgalmaz, melynek a felmenője és lejövője sincs benne a 432-438 MHz es tartományban, mit követ el?

Szabálysértést? Az itthoni sávfelosztásban nem szerepel, külföldi átjátszón bármelyik fokozattal forgalmazhatunk, de mivel nem odaátról tesszük, itthon sávon kívüli forgalmazást hajtunk végre. Sőt elméletileg nem is hallgathatjuk itthon a lejövőjét sem, mert mindegyik 438 felett van.

Előzmény: HG4I (3672)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2005.08.03 0 0 3675
Igen, sajnos szépséges Abszurdisztánunkban jellemző az, hogy valamit évekig nem szabaályoznak, csak az élet szabályozza, aztán egyszer egy, az adott területet még hírből sem ismerő íróasztal mellett unatkozó tintanyalónak eszébe jut, hogy Jaj, elvtársak/urak ezt és ezt a területet még nem szabályoztuk, hát ez maga a káosz, az erkölcsi fertő! Erre aztán jól túlszabályozzák, és gyakorlatilag az élet diktálta szabályokat túllicitálva olyan szabályrendszert hoznak, ami aztán szinte lehetetlenné teszi az adott terület/tevékenység művelését...
Előzmény: hg3ipd (3674)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!