Én nem értettem félre semmit. Csak nem akartam direktben leírni, hogy abszolút illegális még az elképzelés is! (De, ha ez kell, tessék.) Meg teljesen hozzá nem értő, de neki akar állni egy rádiórendszert megtervezni, kivitelezni és üzemeltetni. Halvány fingja sincsen a műszaki követelményekről, a lehetőségekről, az előírásokról és a feltételekről.
Egyszerűen egy topikon "tájékozódik" és ennek alapján megrendeli a rádiót, aztán rendszerbe állítva - vadabbnál vadabb frekvenciákat illegálisan használva - üzemelteti.
Olyan ez, mint a dél-amerikai kis magánhadseregek.... NEKEM mindent lehet elvű, mindent és mindenkit lehengerlő stílus.
Sok ilyen hozzáállású emberrel találkozom.
A szakembert egyrészt semmibe sem veszi, másrészt csak addig "használja", amíg megfelel előzetes elképzeléseinek...
"Itt nincs szükség telepített átjátszóra sem."
Pontosan arra van szükség.
Az FT-8800-at nem arra tervezték, hogy a sávszéleken (illeg. frekiken, vagy akár legálisan kiosztott közös felhasználású szimplex csatornán) keresztsávos átjátszóként működjön napi 10-24 órában! Nem fogja bírni! Nem erre az igénybevételre készül, a duty cycle = 10% (ami magyarul azt jelenti, hogy 5 perc adás, 5 perc vétel, 50 perc stand by egy órában).... míg a szabványos átjátszóknál ugyanez a mutató minimum 50%, vagy több. (Ahogyan a leírásából is kiderül: ideiglenes, vészhelyzeti, stb. alkalommal hazsnálható ez a szolgáltatása...)
De amúgy is szakmai és jogi képtelenség az egész.
Két (1 VHF és 1 UHF) közös csatornára kapott engedély sem jogosít fel senki sem arra, hogy a két hálózatot összekapcsolja. Továbbá: ipari (profi) célra nem használható kétsávos rádió. Nem véletlen, egyetlen gyár sem készít profi rádióból ilyeneket. A nemzetközi jog sem engedi. A nem civil alkalmazásokban (1-2 már civil is létezik - korábban állami /pld. MÁV/) is úgy oldják meg a (keresztsávos) bekötőket, hogy 2 db egysávos rádiót kötnek össze.....
Na, jó, nem sorolom. Bonyolult ez.
Csak ne higgye azt valaki, hogy a szakemberek hülyék, ő pedig kitalálja a spanyol viaszt!
Ami az általad említett "legolcsóbb csomagot" illeti: Annak pedig nem sok hasznát venné a jóember. Városban (tömbházas beépítettség) kézi rádióval néhány utcasaroknál messzebbre nem lehet rádiózni kézből kézbe.... AZT a rádiót MÉG nem találták fel :).
A kizárólagosságot pedig azért említettem, mert egy átjátszó frekvencia kijelölése csak kizárólagos lehet! Jó is néznénk ki, ha a saját átjátszómra más is felmenne (jogszerűen) ... vagy egyszerűen csak más csevelyét kellen hallgatnom....
"ma a fővárosban és környékén VHF-en nincsen polgári célra szabad, kiosztható duplex frekvenciapár (átjátszó freki)."
Félreérted a problémát: sealspietro-nak nincs szüksége duplex frekvenciapárra. Szerintem neki csupán egy VHF és egy UHF frekire van szüksége, ráadásul a freki lehet megosztva másokkal.
"Ma egy átjátszó állomás felrakva nem úszható meg fél millió alatt."
Itt nincs szükség telepített átjátszóra sem.
"Egy fővárosi hegyen elhelyezett, fél Pest megyét is besugárzó átjátszó havi díja elérheti az 50-80 ezer t-ot"
Midvégig óriási területigényű és azon kizárólagos frekvenciáért fizető rendszereket említesz. Természetes, hogy ezek sokat fizetnek. De mi a másik vége? Mit tartalmaz a legolcsóbb "csomag"? Mennyi lehet egy, másokkal közös frekvencián megosztozni is hajlandó, pár kis kézi rádiót használó cég havi frekvenciaköltsége?
Ha mindig csak az elrettentő árú példákról beszélünk, akkor előbb-utóbb az összes darus, biztonsági őr és számos egyéb kis cégecske ott fog hemzsegni a PMR és rádióamatőr sávokon (mert azt hiszik, hogy számukra elérhetetlen/megfizethetlen a dolog).
Engedjétek meg, hogy megosszam veletek ezirányú tapasztalataimat, ismereteimet.
Tipusengedély már 3,5 éve nem létezik. A fogalom is megszűnt, mint ahogy a behozatali és a forgalomba hozatali engedély fogalmai is. Helyette a hazai forgalomba hozatalnak egyetlen feltétele, hogy az importőr (gyártó) bejelentse a forgalomba hozatali szándékát az NHH-nak, a hatóság azt nyilvántartásba veszi, ha az előírásoknak megfelel. A regisztrációnak egyetlen tartalmi eleme van (formai több is): a berendezésnek CE jelölésűnek kell lennie és rendelkeznie kell Megfelelőségi Nyilatkozattal (az európai szabványoknak való megfelelésről) - az erre vonatkozó hiteles (!) okmányoknak elérhető helyen kell lenniök.
Ami a rádióengedélyeket illeti: ma a fővárosban és környékén VHF-en nincsen polgári célra szabad, kiosztható duplex frekvenciapár (átjátszó freki). UHF-en sem egyszerű a helyzet..... Nem beszélve arról, hogy kereszt sávos átjátszót amúgy sem engedélyeznek. Legfeljebb VHF-es bekötőket UHF-es gerincekekhez, vagy fordítva.
Ha átjátszót kívánnak telepíteni, arra csak kizárólagos frekvencia osztható ki az adott körzetben - érthető módon (webmester!)
A díjakról: egy ilyen rádiórendszernek a bekerülési költsége igen tetemes. Ma egy átjátszó állomás felrakva nem úszható meg fél millió alatt. ebben még nincs benne a randszerterv elkészítése (amit csak a mérnökkamarában bejegyzett tervező készíthet) = minimum 100-150 e HUF.
Valóban, a frekvencia használati díj szempontjából a besugárzott terület a legsúlyosabb tétel. Egy fővárosi hegyen elhelyezett, fél Pest megyét is besugárzó átjátszó havi díja elérheti az 50-80 ezer t-ot is (+a rendszerben használt készülékek díja 100-200 Ft/db.).
Rádióamatőr rendeltetésű eszközre soha sem kapsz engedélyt profi rendszerben történő üzemeltetésre.... (FT-8800)
Ha már itt tartunk, egyik topiktársunk megmérette az FT-8800-at és "karcsúnak" találta a teljesítményét. Nos, amellett, hogy kérdéses a mérés hitelessége (vagy nem, mindegy), a gyártók kényesen vigyáznak rá, hogy kikössék: a rendeltetés szerinti felhasználás esetén garantálják a specifikációban foglaltakat. Az FT-8800 (8700, 8900) rádióamatőr rendeltetésű eszközök. Az útmutatójában is leírták, a jellemzőkért garanciát csak a rádióamatőr sávokon belül vállalnak! Tehát: 144-148 és 420-440 MHz között. Hogy a készülék működik ezen kívül is? Persze, de nem arra készítették! (Egyéb iránt nincs is jelentősége annak, hogy 42W, vagy 51W...., ráadásul gyárilag a névleges maximum kb. 80-85%-ára állítják be a végfokokat... szerviz menüből állítható a többsége.)
"45 darab 10 Wattos mobilállomásos, 1 stabil állomásos, 1 átjátszós rendszer" "50 mobilállomásos 1 stabil állomásos rendszer "
Annkidején (mikor még rádiós dolgokkal is foglalkoztam) az engedélyek, frekvenciadíjak kiadásánál komoly (ár) különbség volt akkor, ha a kérelmező kizárólagos (tehát csak általa használható) frekvenciát kért egy területre, vagy nem bánta, ha más cégekel kell osztozkodni a frekin. Az általad mondott két példából azt feltételezem, hogy ezek kiárólagos frekvenciát kértek, talán az egész országra, de legalábbis ország legforgalmasabb (legdrágább?) területére (Budepest).
Mivel az általad említett rendszerek sokszor nagyobbak, mint ami sealspietro-nak kellene, ráadásul neki szerintem nem lenne szüksége kizárólagos frekveciára (pl CTCSS-el üzemelhetne, hogy ne zavarják a szomszédok), így elképzelhetőnek tartom, hogy ő lényegesen olcsóbban megúszná a frekvenciák bérleti díját.
Egyébként szerintem sem lenne szabad nagy tudású amatőrrádiókat használnia (no nem a típusengedélyezés miatt, mert azt a jó magyar korrupció/lerablás egyik elemének tartom), hanem azért, mert nem szabad nagy tudású készüléket adni laikus (alkalmazott) kezébe, mert az addig nyomkodja a sok bizgentyűt, amíg az munkára alkamatlanná válik (mert pl. elhangolja a munka frekiről), de rosszabb esetben még meg is zavarhatja más cégek kommunikációját.
'Nem tudom melyik polgári felhasználó kap 20-30 W os mobilrádióra engedélyt, de maradjunk meg a 10 Wattnál mobilrádióban."
A pontos adatokat nem tudom, a papírmunkában nem vettem részt, csak a problémamegoldások elvi kidolgozásánál voltam jelen. Ebben az esetben a legnagyobb távolság kb 40 Km volt (központi nagyantenna-mobil viszonylatban) úgyhogy valószínűleg a 10 watt is bőven elegendő.
Egyébként szerintem egy átjátszó már csak a sokkal jobb pozíciója/antennája révén is lehet igen hatékony, még akkor is, ha csak kevés wattal dolgozhat.
Így ezt nem lehet megadni, függ a frekvenciadíj sok mindentől, de összességében nem sok. (Sávszélesség, besugárzott terület nagysága,berendezések száma, stb)
Most itt csak kettőt tudok fejből , de egy 160 MHz es sávban működő 12,5 kHz es raszterű 45 darab 10 Wattos mobilállomásos, 1 stabil állomásos, 1 átjátszós rendszer, melynek az átjátszója 190 méter tengerszint feletti magasságban van és 6 Watt ERP vel megy , nos ennek a frekvenciadíja ~18000 Ft havonta.
A másik egy UHF es 2 Wattos átjátszós (~200 méter magasságban)12,5 kHz es raszterű 50 mobilállomásos 1 stabil állomásos rendszer , mely ~17 ezer HUF havonta.
De fontos tudni, hogy csak típusengedélyes rádióval lehet ilyen rendszereket használni, a nevezett amatőrrádiók nem azok, azokra engedélyt sem adnak ilyen rendszerben.
"Egy cégnél a következő megoldás született: mivel elég nagy területet kellett lefedni és egy bizonyos távolságon túl a kis kézi rádiókkal lehetelen volt biztonsággal elérni egymást és a központot (diszpécsert), az autókba olyan rádiókat tettem, amelyek sáváttevős átjátszóként is tudtak működni. Ezután az emberek a pár dekás UHF minirádiójukkal indították a kocsijukban lévő UHF/VHF sáváttevős átjátszóként üzemelő 20-30 wattos mobil rádiókat, amellyel már jól hallott mindenki mindenkit. Csak arra kellett vigyázni, hogy munka közben ne távolodjanak el nagyon a kocsijuktól (=saját átjátszójuktól), mert az UHF zsebrádiók igen kevés wattal dolgoztak, hogy a pici aksival kibírják ez egész napot."
Nem tudom melyik polgári felhasználó kap 20-30 W os mobilrádióra engedélyt, de maradjunk meg a 10 Wattnál mobilrádióban.
Talán kitaláltam a megoldást Neked: Nézd meg, hogy a kézi rádióid képesek-e arra, hogy pl VHF-en normál adó-vevőként működjenek, és EZZEL EGYIDŐBEN képesek-e hallgatni egy UHF frekvenciát is (a VX2E-ben ezt asszem "dual watch"-nak hívják). Ha ez működik, akkor:
- állítsd be az átjátszódat pl úgy, hogy VHF-en vegyen és azt UHF-en adja le. - állítsd be a kézi rádiókat úgy hogy a fenti VHF frekin beszélgessenek egymással, de kevés wattal, plusz állítsd be rajtuk hallgatózásra (dual watch) az UHF frekit. - az átjátszód hallani fogja a vhf beszélgetéseket és (átteszi) lesugározza mindet UHF-en (nagy teljesítménnyel). - amikor a kis rádiók túl messze vannak egymástól, akkor már nem közvetlenül egymást fogják hallani, hanem az UHF frekvencián (dual watch) az átjátszót, de az adásuk továbbra is VHF-en megy ki (amit ismét felerősít/szétküld az átjátszó).
Persze mindezt ki kell póbálni a gyakorlatban is, mert mint előttem is írta valaki a pudinggal kapcsolatban...
Ha ez működik, akkor kérj frekvenciaengedélyt egy munkára használható UHF és egy VHF frekvenciára az NHH-tól (az átjátszás miatt) és mehet a meló. A PMR meg maradjon meg hobbira.
Nem tudom, a frekvenciát, ezt a nemzeti erőforrást mennyiért osztja az NHH (nem amatőr) rádióhálók számára, és milyen feltételekkel, mert régen elképzelhetők voltak olyan szituációk, mikor meg lehet indokolni egy kis kalózkodást, ma viszont rendezettek a körülmények, működik az engedélyezés, mindenesetre ahol kétsávos meg kilencvenezres rádiók röpködnek kapásból, valószínűleg az egyik összetevő, a pénz nem jelent nagy akadályt. Egyébként úgy hallottam úgy egy éve valamilyen beszélgetés során, hogy kifejezetten szelíd áraik vannak. Ezt nem találtam meg a honlapjukon, csak az engedélyhez szükséges nyomtatványokat.
Az általad felvázolt rendszer (PMR-ek+átjáccó+VHF rádiók) az egy bizonytalan barkácsmegoldás a Te munkádhoz. Pl a VHF rádiók és a PMR-ek egymással kommunikációján semmit nem segít az átjátszó és ha PMR-ek ráadásul a fél wattjukkal rendszeresen le fognak szakadozni az átjátszóról, akkor az átjátszód kevés haszna is elveszett. Mindenekelőtt felejtsd el a PMR rádiókat, változó városi környezetben a fél watt nyomorúságosan kevés a több száz méteres biztos kapcsolathoz.
Neked arra van szükséged, hogy egy területen pár kézi rádió tűzön-vizen át is hallja egymást 10-24 óra hosszan. Ezt szerintem vagy csak nagyteljesítményű (= brutális méretű/súlyú) kézi rádiókkal vagy átjátszóval tudod biztossá tenni. Az átjátszó más frekin ad mint vesz. Ezen fajta üzemelést kell ismernie a kézi rádióidnak is, de tudtommal a kézik csak sávon belül működő átjátszóval képesek együttműködni, ezek az átjátszók viszont igen drágák. Ha viszont csak a Yaesu VX-7R és a hasonló árkategóriájú kézi rádiók képesek a VHF+UHF átjátszó használatára, akkor amennyi pénzt megspóroltál a mostani olcsó átjátszón, azt elköltheted ezekre a nagytudású kis rádiókra.
"És délutánn óta ezzel küzdök, hogy megtudjam, ez a rádió tudja - e ezt:-(("
Szerintem igen. - a nagy rádiódat VHF/UHF átjátszóként használod, - az uhf oldalt (frekvenciát) egy pmr csatornára hangolod, - a vhf frekin legyenek a kézi rádiók.
Az más kérdés, hogy ez mennyire szabályos.
De szerintem a Te problémádra nem ez a legjobb megoldás.
"Egy cégnél a következő megoldás született: mivel elég nagy területet kellett lefedni és egy bizonyos távolságon túl a kis kézi rádiókkal lehetelen volt biztonsággal elérni egymást és a központot (diszpécsert), az autókba olyan rádiókat tettem, amelyek sáváttevős átjátszóként is tudtak működni. Ezután az emberek a pár dekás UHF minirádiójukkal indították a kocsijukban lévő UHF/VHF sáváttevős átjátszóként üzemelő 20-30 wattos mobil rádiókat, amellyel már jól hallott mindenki mindenkit. Csak arra kellett vigyázni, hogy munka közben ne távolodjanak el nagyon a kocsijuktól (=saját átjátszójuktól), mert az UHF zsebrádiók igen kevés wattal dolgoztak, hogy a pici aksival kibírják ez egész napot."
Na, nekem is kb. hasonló a szitum, annyi külömbséggel, hogy 1 autó középen, egyik oldalon PMR-ek, másik oldalon yaesuk modjuk VHF-en ( ha nem megy az UHF/UHF)
és oda vissza megy a kommunikáció. Az azonos oldalon lévő rádiócsoportok simplexben is elérik egymást, a távol lévők meg az átjátszón keresztül, de ehez muszáj, hogy oda-vissza legyen.
Ha meg kevesebb a rádióigény, akkor jó lenne csak a yaesukkal, VHF/VHF, vagy UHF/UHF
És délutánn óta ezzel küzdök, hogy megtudjam, ez a rádió tudja - e ezt:-((
Hali! Az ARTS speciel nem az amire gondolsz. Az "csak" arra való, hogy egy kibocsátott jelet egy másik, szintén ARTS-képes yaesu veszi, és arra válaszjelet küld automatikusan. Ha ezt a jelet a másik nem észleli, akkor elérhetőségen kivül van jelet ad a gazdinak. A full duplex az olyan, min a telefon, egyszerre tudsz beszélni a partnerrel, egymás szavába is vághattok:-) A keresztsávos megoldáshoz szerintem a beégetett programnak kell okosabbnak lennie, és ugyanúgy működhet, mint egy sávon belül a duplex, azaz sáveltolásos üzemmód, azzal megvariálva, hogy itt a duplex egyik sávja mondjuk 70cm, a másik pl. 2m-en van megynyitva, és viszont. Ezt csak külön okosítással lehet elérni. Ja, és szerintem csak pudingmódszerrel lehet megérteni:-) Üdv: flala
Ne örülj annyira, az ismerősöd egy kontár. :-) Szerintem jobb lenne, ha nagy vonalakban felvázolnád a feladatot az itteni profik számára, mert egyáltalán nem biztos, hogy az én megoldásom a tuti.
Nem voltam figyelmes, az előbb hülyeséget írtam:-))
Több kézi már nem kell.
Olyan rádió és/vagy átjátszó kell, amely a távolságomat nőveli a rádiók között, sőt, ha oda-vissza, akkor még jobb, mert yaesu FT 60/vx2 ------PMR között.
"Szerintem azonban a Te problémádra nem ilyen sáváttevős, hanem egy valódi (és sávon belül) duplex, mobil átjátszó és hozzávaló minirádió(k) lenne a megoldás."
Helyesbítek: ha létezik olyan olcsó kézi rádió, amely képes a két külön sávban is duplex üzemelésre (pl VHF-en adni és UHF-en venni), akkor az átjátszód nem muszáj, hogy sávon belül legyen, de mindenképpen duplex kell, hogy legyen. Szerintem.