Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2005.07.29 0 0 65
buta egy dolog, de Gézukából kezd egy kicsit elegem lenni...
NevemTeve Creative Commons License 2005.07.29 0 0 64
Nem azt kérdeztem, hogy hogyan lehet mérni, hanem hogy hogyan lehet különböző minőségeket összehasonlítani!
Például: mi értelme lenne annak, hogy a számítógép sebessége nagyobb mint a RAM mérete?
Előzmény: iszugyi (60)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.29 0 0 63
önnek egy új üzenete érkezett... a cáfoljukban
Előzmény: iszugyi (62)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.29 0 0 62
A "crackpot" a hétköznapi magyar nyelven "gyagyást" jelent. Én már tudom is ki a "crackpot"! Öszintén, a "szanaszét szemetet" a fizika mai megfogalmazásában találtam meg.
Előzmény: Törölt nick (58)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.29 0 0 61
Az atomok képzésénél CSAK A TEHETETLEN TÖMEG VÁLTOZIK MEG, a súlyos tömeg nem! A tehetetlen tömeg mindig kisebb lesz összetett részecskéknél valamivel (m(g) > m(i)). A különbségük megfelel a képzésnél kisugárzott energiának E = (m(atom;g)-m(atom;i)) c^2. A hidrogén atomnál 13.6 eV energia sugárzik ki. Az atommagok képzésénél kb. 8 MeV protonon ként. Az einsteini reláció E = mc^2 tehát nem helytálló, a súlyos tömeget nem lehet energiává átváltoztatni. A súlyos tömeg invariáns = nem változó!
Előzmény: iszugyi (60)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.29 0 0 60
Bizony a m(g) és az m(i) két különbözö mennyiség! És hogy lehet mérni öket? Mozgással, szabadeséssel! A gyorsulás arányos az m(anyag;g)/m(anyag;i) = 1+delta(anyag)-gal. A delta meg 0.786% is lehet, de leginkább 0.63% és 0.78% között van. Kivételt ez alól csak a H/Li/Be és B képez.
Előzmény: NevemTeve (57)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 59

Értem... Na szép délutánotok legyen!  El kell mennem mára...

Páááá

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.27 0 0 58
Hol van benne baklövés? Minden mérés ismertnek feltételezett fizikai jelenségeket használ, és extra, illetve interpolációs eljárásokat. Ez utóbbiak nélkül ugyanis nem készülhet el az, amit skálának hívnak, azaz ahonnan leolvashatod a mért értéket. Na jó, ez nem igaz persze az egyszerű beütésszám számlálásra, ha nagyon kötözködni akarsz. De ha a beütésszámot más mennyiség mérésére akarod felhasználni, akkor nincs más lehetőséged.

A mikroszkopikus időtartamok esetén az ismert kinematikai összefüggéseket extrapoláljuk, és a mért jellemzőkből számoljuk vissza a jellemző időskálát, mivel közvetlenül persze nem mérjük stopperórával.

Hogy miért "bántom"? Egyszerű a válasz: mert telenyom mindent az eszelős crackpot dumájával, és közben még hülyének is nézi az embert. Egyébként baromi jót szórakozom rajta. Mondjuk az valahogy nem lenne kóser az érdeklődő laikusokat tekintve, ha itt hagyhatná szanaszét a szemetet mindenféle érdemi cáfolat nélkül, úgyhogy időnként írok rá egyet.
Előzmény: Gézoo (56)
NevemTeve Creative Commons License 2005.07.27 0 0 57
Mivel ténylegesen m(g) > m(i)
A krokodil meg hosszabb mint zöld... akarom mondani, ha azt állítod, hogy a tehetlen tömeg és a gravitáló tömeg nem egyezik, akkor ezzel azt is állítod, hogy ez két különböző minőség, különböző mérési eljárással és mértékegységgel... akkor milyen alapon lehet őket összehasonlítani? Mit szólnál például ahhoz, hogy az 'elektron töltése nagyobb mint a sugara'?
Előzmény: iszugyi (53)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 56

Linga-linga... Miért bántod???  Különösképpen akkor, ha baklövéssel kezded

a hozzászólásodat. Mindannyian mondhatunk hülyeséget. Ha nem így lenne,

akkor nem ez a lenne a fórum, hanem bölcseletek kinyilatkoztatása..

Azért van egy-két olyan mérési eljárás, amely  vagy eleve hibás eredmények

szülésére volt kárhoztatva (vagy szándékkal..), de akad olyan zseniális is

amelyikkel  megmérték a megmérhetetlent!

Előzmény: Törölt nick (54)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 55

Érdekes gondolat, és részben egyet is értek vele! Mondjuk, csak részben

kellene újraépíteni a fizikát.  Rámutatni a hibás, dogmatikus következtetésekre,

logikai, vagy matematikai úton bizonyítani a hibát, és megkeresni azokat a

lehetséges javításokat,  amellyek a jelenlegi tudásunk szintjén helyesek..

És ha valakinek van egy jobb ötlete, akkor megnézni...  Mi az elv, mi az amire

épít, és ebbe az utcába járt-e már valaki ? Ezért vagyok alergiás az olyan

képletköpésekre, amikor ellenörizhetetlen forrásból  kiragadott részképletekkel

kardoskodik valaki. Külösnösképpen ha alpvető ismeretek hiányát leplezi vele.

Bevallom,  sok mindent levezettem már életem során az eredeti feltételekből,

eredeti alapokból kiindulva.  És néha én magam is meglepődtem, amikor

kijött "a képlet".. Fantasztikusan jó érzés. Kicsit úgy éreztem, hogy a "nagyok"

ösvényére lépett a lábam...

Előzmény: iszugyi (53)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.27 0 0 54
Mindenfajta mérés extra- és interpolációs eljárásokon alapul. Ennél többről ebben az esetben sincs szó. És minden mérési eljárás ismertnek feltételezett fizikai folyamatokat használ fel.

Szokásod szerint ismét bakot lőttél :)
Előzmény: iszugyi (47)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.27 0 0 53
Te Gézoo, a legegyszerübb a térgörbülését kiküszöbölni, ami az m(i) = m(g) ekvivalenciára alapul. Mivel ténylegesen m(g) > m(i) és a kétfajta tömeg különbsége több ezrelék nagyságú és függ az összetételtöl, ezt szabadeséssel aránylag könnyü kimutatni. Az ekvivalencia elv alátámasztása 10^-13 nagyságrendben nem hiteles. Innen kell újra kezdeni a fizikát. Felül kell vizsgálni Galilei Szabadesés Egyetemessége feltevését. Én ezt már egy 110 m-es ejtéssel vizsgáltam és kimutatta, hogy Galilei feltevése nem helytálló.
Előzmény: Gézoo (52)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 52

Nem lehetetlen, csak meg kell találni a megfelelő mérési elrendezést hozzá..

Tudod, mint Milican és a többiek tették eddig... De!  Az a tapasztalatom, hogy

a mérések hibái gyakran visznek tévútra, így célszerűbbnek látszik az, hogy

logikai (elvi) úton tisztázni kell az alapokat... Megnézni az eddigi kisérleteket,

mi mond ellent és mi igazolhatja az elveket, és ha a legcsekélyebb kétség is

felmerűl valamilyen hibára, akkor felülvizsgálni, és megkesni a helyesebb

megoldást.

Például:  Térgörbület. Tény, hogy ha egy távolabbi csillag fénye elhalad egy

közelebbi mellett,  ez a fény bizony elhajlik.. De csakis a tér görbületével

magyarázható???  Áááá, nem... Hiszen bármely anyag ha fénysebességre

billentjük a sebességét, a haladási irányban nulla vastagságú, de csak

a kűlvilág számára (Lorenz-transzformáció).. Ééés lám máris fénynek hívjuk!

Igen ám, de mi van belül ??   Ha mondjuk a benti tömeg beleszalad

a második csillag gravitációs terébe?  Nos, ha ez tömeg, akkor bizony

esni fog a csillag felé...eltérűl..  Méghozzá pontosan a tapasztalt

mértékben.  Miért is? Nos a nagy energiasűrűségű gravitációs térben,

kellően hosszú ideig halad ehhez..  Így aztán végtelen balgaság

lenne elfogadni a térgörbület elvét, hiszen nem az egyetlen és

kizárólagos magyarázat az eltérülésre!!

Előzmény: iszugyi (50)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 51

De szerintem az alapelveket kellene legelöbb tisztázni... Különben csak a zavaros

trutyiban bolyongunk a ködös éjszakában....

Induljunk a kályhától...  Ősrobbanás...  Én nem értem, hogy ha

semmi, de a megveszekedett fene sem hagyhatja el a fekete lyuk felszínét,

a gravitációs hullámok hogyan teszik  ezt???

Vagy másként:  Ha még a fény sem hagyhatja el a feketelyukat, akkor

milyen elmebeteg gondolat, hogy akkorát robbanhat bármi is, hogy

fénysebességnél sokkal nagyobb sebességre gyorsítja az anyagot, így

dobva szét a metagalaktikánkat ????

Arról már nem is szólva, hogy az időlassulás mértéke meghaladhatja,

a 99,999 % -os értéket is  a feketelyuk felszínén, vagyis minden kifelé irányuló

energia gravitációs frekvenciájú lehet csak....vagy éppen ez az ???? 

iszugyi Creative Commons License 2005.07.27 0 0 50
Például a mozgást szeretném mérni, de ez ugyebar lehetelen. Akkor legalább is a rézsecskéket mint töltés és áramsürüséget kell kezelni.
Előzmény: Gézoo (49)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.27 0 0 49

Ha jól emlékszem  a fény 300 000 000 métert tesz meg másodpercenként

1/3*10-8  sec/m      1/3 *10-11 sec/mm  1000 nm--->1 um  1/3*10-14  sec /um

nem ragozom,  ha fázis eltérést alkalmazunk (pl. interferencia)  akár

10-19 sec/100% ampl. változás, és innen csak a skálától függ mekkora felbontást

szeretnél...

Szóval amatör körülmények között nehezen elérhető 10-19  és 10-22  sec

időosztás..  Én a kisérleteimhez csak 10-11 sec léptéket használtam

"konyhai" körülmények  között.  Illetve egyszer készítettem interferencia

eltolást 660 nm-es lézerrel,  (  ez csak 10-15 sec/skála  osztás), de csak brahiból,

ha kell akkor meg tudom-e  csinálni..  hát meg.

Ebből gondolom, hogy profi körülmények között elérhető a

10-19- 10-22 sec/osztás is.

De mit akarsz mérni, amihez ilyen rövid egység kell???

Előzmény: iszugyi (43)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 48
A hiányzó "óra" miatt az "ismert fizikai törvényszerüségeket" alaposan felül kell vizsgálni!
Előzmény: Törölt nick (44)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 47
Idömérési lehetöségröl volt szó, nem extrapolációról.
Előzmény: Törölt nick (44)
lehellke Creative Commons License 2005.07.26 0 0 46

iszügyike!

hogy ne lenne, az hogy nekünk, mit értünk allatta, hogy ilyen nics? az érdekesség, hogy minden, még a gravitáció közponja sőt keltése rugó -rugója is, bennünk van, tehát minden ami itt megjelenhet, a szeretet gravitáció központjai, s központok hozták létre, (hang?) meg ha nincs szeretet, most bizon az az antigravitáció, mert kevesebbé akarná tenni magát, valakitül vagy valamitül, (láthatattlanná, mint az istenek) nos csak az ember képes felfogni, hogy hol van a 0000 gravitáció pontja, na hol van?

bocs a hellesirási kacsákért, de most átolvastam, de ha dedós vagyok? s valakinek, annak is kell legyen?

lehellke Creative Commons License 2005.07.26 0 0 45

iszügyi s kedveseim!

Persze hogy boldogok a lelki szerények? Mondjuk egy első osztályos hogyan tudná megmondani, hogy mi az hogy gravitáció, mint vonzalom meg taszitás lenne? Na ha én vagyok, az az lenne a világ, gravitácziós központja, ami lehet egy nagy luk, meg maga a Nap egy kis utánzata, mondjuk egy gyertya, aminek a fénye, kéne kénes nem kényes, mert neme minden megmondja, hogy miért van, meg honnan van, jé, hova való vagy tünő?

Tessék, most belekottyantottam, milyen energiákat hoztam létre, azaz ki az akinek tetszek, s kinek nem? Szókoljál meg ha szeretet, ez milyen gravitácizó vonzalom, azaz is gravitáció?

Kérdésem, ha az agyunk egy irtózatos hatlamas generárátor, s tudjuk a rövid hullámokon egy olyan rezgés hatalom, tehát oly energiát tud öszpontositani, amivel mozgatni lehet csillagokat, persze itt, jelen van minden ami egy hatalmas generátort, oeprálhat, nos ha csak ketten egy akaraton vagytok, igy hogy épithették a Piramisokat, vagyis 150 mázsás köveket, gravitáczion s anti gravitáczion, mondjuk, szeretlek gyeride, mos nem szeretlek, elmehetsz, s puff, a hellére esett a nagykő?

Nézzük csak, ha egy akaraton lesznek, amit akarnak megvalóstianak, s mit akarhattak szegények, mint a N.1. minden nemcsak gravitációa, hanem a többit is aki létrehizta, - de minek- meg akarták látni?

Aztán anti - gravitáczion, közbe lépett?

Előzmény: iszugyi (36)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.26 0 0 44
A skálát a mikroszkopikus tartományra más ismert fizikai elméletek jól alátámasztott törvényszerűségei alapján extrapoláljuk (pl. specrel).
iszugyi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 43
Mit ne keverjünk össze???? Jó, maradjunk a céziumnál. A cézium óra jó a sekundum definiciójához, tehát a makroszkópikus jelenségekhez. De nem kóser a mikroszkópikus reakcióknál. Ott olyan óra kellene, ami 10^-16 s-tól 10^-24 s-ig tudna mérni. (Ilyen óránk nincs.) Ezek az idöintervallumok a cézium 10^-10 s-jához úgy aránylanak, mint a céziumi idö egység a sekundumhoz.
Előzmény: Gézoo (42)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.26 0 0 42

neeeem, nem kell semmit elhanyagolni, de összekeverni sem...

Előzmény: iszugyi (40)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.26 0 0 41

Bocsi, valamiről lemaradtam? 

Ekvivalens a tömeg és a tőltés????  Jéééé ez nekem új..

Másnak is???  Vagy ha az egyik krumpli, a másik körte, akkor

nem lehet ilyen következtetést levonni

Előzmény: iszugyi (39)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 40
És mi van akkor ha a cézium periodusa alatti idö érdekelne? (Jó van, hanyagoljuk el itt a gravitációt. Csak úgy mellesleg: Az elektromágetizmus elhanyagolása a gravitációval szemben már cikisebb, és az hogy elhanyagolható, azt minden m(i)=m(g)-et igazolni akaró mérésnél ki kell mutatni, nem csak hinni. A "jól alátámasztott fizikai törvényekkel" problémák vannak.)
Előzmény: Törölt nick (35)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.26 0 0 39
Beke: " ..az a SR-ben is meglévő tény, hogy a longitudinális és a transzverzális tömeg nem azonos." Evvel az állítással vigyázni kell, mert akkor ezt ugyebár az elektromos töltése is rá lehetne fogni. Ott meg ismerjük a Lorentz eröt.
Előzmény: beke (37)
Gézoo Creative Commons License 2005.07.26 0 0 38

Édes Beke-ci!

Te nem tudtad, hogy a tömeg irányfüggő?  Szóval

nem csak a "longitudinális és a transzverzális tömeg nem azonos?"  hanem

minden irányban a belső áramlások-mozgások (kinek-kinek ízlése hite szerint),

eredője a tér egy-egy irányában maximum csak fénysebességű  lehet...

Igaz ez egy egy konkrét irányra vetítve,  csak egy-egy időpillanatra

jön létre.. De bármely irányban el akarod mozdítani, az elmozdító mozgásvektor

és a belső mozgásvektorok eredője szintén csak "c" lehet..

Így bizony energiát kell áldozni arra, hogy átrendezd a belső "pályákat"...

Vagy neeem???

Előzmény: beke (37)
beke Creative Commons License 2005.07.25 0 0 37
Talán a te elveidet támogatja az a SR-ben is meglévő tény, hogy a longitudinális és a transzverzális tömeg nem azonos?
Előzmény: iszugyi (27)
iszugyi Creative Commons License 2005.07.25 0 0 36
A kérdés az volt "mit értetsz Te a gravitáció alatt?" Amit viszont leadtál az siralmas.
Előzmény: Törölt nick (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!