Én olyannyira komolyan gondoltam a matricakérdést, hogy rajzoltam kétféle kemencét és össze is dobtam három féle tervezetet. Felteszem ide és kérek tőletek véleményezést.
Bármilyen formábanm bele tudok szerkeszteni és természetesen ezek szigorúan csak TERVEZETEK hiszen nem csak magamnak készítettem hanem nektek is.
Ha meglesz a végleges verzió digitálisan bárkinek elkűldöm E-mail-ben aki igényli.
Szerbusztok kemencések! Tegnap sütöttünk egy kis túrósbatyut , kenyeret sajnos képeket nem tudtam készíteni mert szokás szerint villámgyorsan elfogyott minden.A felfűtéshez egy műanyag(régi kuka) hordónyi kukorica csutkát használtam fel.6 óra alatt készült el minden.A kemencés matrica az én ötletem volt, ha komoly az igény én benne vagyok.
Hálás köszönet Feri!!! Végszóra érkezett a recept! Étterembe voltunk most este, ott nézegettem a halas ételeket és pont a rácpontyot szúrtam ki. Pont most akartam keresgetni a neten konkrétan erre, de már nem kell! Köszönöm mégegyszer!
Fõzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy pataki tálat(vagy tepsüt kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonyát, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.
A halat enyhén sózzuk, tűzdeljünk rá baconszalonát és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma.Lefedjük, betesszük a kemencébe 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedõ nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Én sem viccből írtam, tényleg szívesen látunk itt nálunk!
Remélem össze is jön. Még pontosítani az időpontot van időnk bőven.
Szállást is tudok foglalni a Rácztanyán, ugyanis van oda némi kapcsolatom. A neten megnézheted milyen a környéke. A múltkor erről tettem fel egy címet.
Ez a hal nem kis méret ahogy elnézem.
Jó étvágyat hozzá ,ha meglesz a recept, én sajna ebben nem tudok segyteni!
népművészeti kirakodóvásár neves iparművészek részvételével
Művészeti bemutatók Közreműködnek: Nagy István pásztor, Nádudvari Kéknefelejcs Citeraegyüttes, Tádé Néptánccsoport (Püspökladány) Testvérvárosunk, Szalárd néptánccsoportja Ady Endre ÁMK Művészeti Iskola tánccsoportja Ady Endre ÁMK Szakiskola tánccsoportja
A RENDEZVÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ KIÁLLÍTÁS Pásztorok élete sertéstartás és feldolgozás, hagyományai, eszközei, történetei.
Megnyitó: 2008. április 11. 18.00 óra
Helye: Művelődési Központ A kiállítást megnyitja: Gencsi Zoltán a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. Igazgatója
Köszönetet mondunk mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak, civil szervezeteknek és cégeknek, akik segítségükkel hozzájárultak a rendezvényünk megvalósításához.
Szia Tu-Ja! Nem vicnek szántam, rajtaleszek az ügyön, hogy megvalósuljon! Más: Tudtok valami konkrét kemencés-ponty receptet? Nagyon érdekelne. Vannak ötleteim, de valami igazi receptet szeretnék kipróbálni. Néhány perce kaptam egy szép kis pontyot és mindenképpen a kemencébe szeretném megmelegíteni. Őt várja a kemence melege.
Meg is sértődöm ha Orfűt megnézed és engem nem látogatsz meg, az biztos!
Talán valami diétásak összedobunk mire érkezel vagy érkeztek? Tudod! Nem akarok két hibát elkövetni! Egyébként tényeg szép az a környék ami a honlapon látszik.
Van ott még egy étterem ahol készülnek kemencés kaják és a környezete is ott van a szeren. www.racztanya.hu
Nagyon benne lennék ebben a találkozóban, kívánom, hogy jöjjön össze!
Köszi konaking! Valóban érdekes, sőt mi több csodálatos! Kár, hogy 354km-re van tőlem. Szívesen elmennék egyszer oda, de akkor már Tu-Ja kemencés-társamat is meglátogatnám egyben. Ki tudja lehet, hogy nyáron meg is teszem! Tu-Ja! Kezdj készülődni! Az én környékemen is van hasonló http://www.paripacsarda.hu/ http://www.tubatanya.hu/
Köszi, én kerestem, képet én is összegyűjtöttem jó pára, de kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik kemencével fűtik a házukat. Kemencével szeretnék fűteni, de nem tudom, hogy mennyire gazdaságos vele fűteni, abból kiindulva, hogy amíg ég a tűz, addig elég nagy nyíláson megy ki a füst, amivel gondolom elég sok meleg is kimehet. Nem rég láttam olyan kemencét, legalábbis kívülről volt csak olyan formája, belül már volt benne 1 kis füstjárat is.
Matrica? Naná hogy felragasztanám a kocsira! Benne vagyok és díjazom az ötletet. Az lenne még igazán jó ha valaki fel tudná vállalni egy fesztivál jellegű találkozót. El tudnám képzelni Kemence településen, mint pl. az Etyeki kezes lábos fesztivál, vagy sok-sok egyéb fesztivál (halászlé főző, birkapaprikás főző, szilvalekvár főző stb. fesztiválok). Hátha egyszer összejön.....................
Íme egy beltéri kemence Szokolyáról,(valaki kérte!)Úgy tudom agyagból és bontott tetőcserépből épült ! S,nemrégiben olvastam hogy valamelyikőtök kemencés matricát szeretne csinálni amit a kocsikra kiragaszthatnánk .Szerintem TÖK JÓ ÖTLET !Tervezzük meg az ábrát aztán mehet a gyártás!Szóljon más is ha egyet ért vele!Jó sütögetést !Sziasztok !
nem vettem szemrehányásnak, én is azt szeretem ha látom itt a képeket!!
de ez a hétvége ilyen "falós" volt.. a vasárnapi (nem kemencés) charlotte epres torta sem került lefényképezésre.. úgy rákattantunk hogy nem is fotóztam le a művemet (csak egy ki smaradék szeletet...)
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben, összegyúrjuk a többi hozzávalóval., és 1/2 - 3/4 órát pihentetjük. Elöször nagyon ragad de ez csak 2-3 perc, ahogy veszi fel a lisztet, jó tészta lesz belöle.
Ezután a tésztát 6 részre vágjuk. Téglalap alkúra nyújtjuk mindegyiket, és megkenjük a kakós krémmel. Összehajtjuk-feltekerjük hármat -hármat összefonunk. Ezután 1/2 órát megint pihentetjük (ez a hivatalos, én majdnem egy órát pihentettem..sokkal jobb!! és nem szoktam fonott kalácsot csinálni belőle mostanában, hanem csak ketté osztom a tésztát és igy megkenem és feltekekrem...
)
Sütés: előmelegitett sütőben, 180 fokon 30 percet sütöttem. Ha elkészült, először kemény, aztán a göztöl, saját magát megpuhitja! 10perc múlva már tapintható a különbség.
Sütés közben elég sok töltelék ki szokott folyni, de ez ILYEN, viszont hihetetlenül finom.
persze a sütést mindenki alakitsa át kénye-kedve vagy inkább kemencéje és annak hőmérsékletének megfelelően!
Naná, hogy jó! Azért mert nem "lakodalmi adag" attól még kemencés. Na meg nem utolsó sorban jól néz ki és tuti, hogy finom. Jó látni, hogy kezd mindenki "felébrtedni a téli állmából", gyarapszik a fórumba a hozzászólások száma.
Bocsánat Biii! Nem szemrehányásnak szántam a fotó hiányát, csak én nem sütöttem még kalácsot és a kíváncsiság hajtot. Azt elhiszem, hogy finom volt! Kár, hogy nem lehet beleharapni a monotoron keresztül! Megtenném! Üdv.: DacaGaby.