A Pilis turistaatlaszban regéltek a hajdani pilisi (Visegrádi-hg.) vasutakról. Ezekről (Visegrád, Lepence, Dömös) nem maradt fenn semmilyen képanyag? Egyáltalán meddig üzemeltek?
Tegnap egy sajtótájékoztató keretében bemutatták a most megjelent Balaton felvidék és Bükk túristaatlaszokat. MIndkét kiadvány - a készítők régi jó szokása szerint - tartalmaz leírásokat a területen vezető vasútvonalakról és kisvasutakról is.
"Van nálam vagy 30 egykori sárszentmihályi kpp beszkennelve. Egyeztetni kell a készítőjével (készítés dátuma, ilyesmi), és utána fel fogom tenni őket a kisvasut.hu-ra"
Szerintem nagyon jó lenne, a honlap egészen jó, sőt "szuper", de ez még hiányzik róla :-)
Köszi.
fant0mi írta:
"Szagoltal egyet a gazolajos es tranzisztorszagu levegon kivul friss falusi levegot is?:)))"
Drágaságom, én csak betelepülő vagyok Székesfehérváron, falun nőttem fel, amit nem szégyellek és hiányzik a levegő néha. :-)))))
"En lemaradtam. Volt ott vmi kisvasut?"
Volt, egészen a kilencvenes évek elejéig, tőzeget bányásztak Sárszentmihálytól Nádasdladányig. Egészen jól kiépített hálózat volt, fedett mozdonyszínnel, csatlakozással a 20-as fővonalra, szóval megfelelő infrastruktúrával.
Csak közben veszteséges lett a tőzeg, nomeg rendesen ki is aknázták és vége lett mindennek.
Albertus,kösz a választ.Olvastam a fejlesztési tervekről,végül is mi lesz vagy lett? az Mk49 2006 mozdony sorsa?Érdekes kis mozdony hiszen kétvezetöállásos keskennyomközü mozdony igazán ritkaság!
Van nálam vagy 30 egykori sárszentmihályi kpp beszkennelve. Egyeztetni kell a készítőjével (készítés dátuma, ilyesmi), és utána fel fogom tenni őket a kisvasut.hu-ra.
Viszont vannak képek a Gyermekvasút történetéről szóló oldalon, a hírek között is van olyan, ami az állomásépületekkel foglalkozik, a fejlesztési tervek között is, stb.
> Minap kikerekeztem egy kicsit a szabadba.
> Sárszentmihálytól Nádasdladányig, meg vissza,
> közben meglátogattam az egykori tőzegbánya
> maradványait.
Szervusz "Kislajosgépe" :)))
Szagoltal egyet a gazolajos es tranzisztorszagu levegon kivul friss falusi levegot is?:)))
Sárszentmihály-Nádasdladány horgásztavainál, nádirigó fészkei alatt a nádasban, a horgászok sámlija tövében, a nádban lévő ösvényekben hogy elbukjunk benne van még egy párszáz méter. Mint rendszer nem avult, de mint felhagyott vágány igen :-)
Gondolom megoldható lenne,ha avult síneket használnának a kerítés oszlopainak. Sárszentmihályon, amikor még volt tőzegbánya jó szolgálatot tettek. Most pedig a bánya helyén található tóban horgászstégnek és a tó medrébe bevert cölöpöknek használják.
Azért mondom mindezt, mert a kerítés lenne a legkézenfekvőbb dolog. Riasztót mégsem szerelhetnek a mozdonyba?! Bár a kerítéssel az a baj, ha nem őrzik, a "betyároknak" van idejük leszerelni ezt is.
[...]Sárszentmihálytól Nádasdladányig [...] Sajnos képeket még nem láttam müködésükről, vajon az egykori mozdonyok és kocsik megvannak más kisvasutakon vagy selejtezték őket?
A sárszentmihályi mozdonyok sok évvel ezelőtt Csömödérre kerültek, ott az üzemelő C50-403 az egyik ex. sárszentmihályi, a másik három pedig a fatelep sarkában roncs.
A nádasdladányi vasút megmaradt járműveit a KEMV-en láthatod, a vontatott járművek üzemelnek, a mozdonyok felújítás alatt és előtt.