Nem igazán. A 30a-n, Albertfalva és Nagytétény között előbb volt ilyen, mint az 1-sen, az volt a "prototípus". De Gárdony-Ódinnyés között is sorompófüggéses már pár éve.
Ez egy extra kivetel, mert itt gyakorlatilag nem is beszelhetünk biztosito berendezesröl. Ami nincs, arra nehez rahuzni a bizt.ber. "jelzöt".
A híres német precizitás is inkább már csak valami erőltetett "szakbarbárság", mérnöki kreativitás és leleményesség nélkül.
Nekem hatalmas csalodas a nemet vasut es az a közeg, ami ott van.
Ami le van irva, az a szent. Abbol semmit nem enged, semmit hozza nem tesz, semmi rugalmassag, semmi kreativitas. Az egesz DB tarsadalom egy bigott, szüklatokörü, kompromisszumra keptelen, begyepesedett banda.
Tudod, ebből is látszik, hogy mennyire nem szabad bezzeg-vasutazni.
Összehasonlítjuk az almát a körtével és kijelentjük, hogy fényesebb.
Arrol tudok nyilatkozni, amiröl tapasztalatom van. Kint dolgozom, azt tudom leirni, amit kint latok. Ha ez bezzegvasutazas, akkor legyen az. Viszont nem emlekszem semminemü jelzöre, amivel az egyiket vagy masik vallalalatot (MAV-ÖBB) illettem volna e kerdes kapcsan.
A felsorolas jelzi a megoldando technikai problemak komolysagat.
Hiányzik a saját, kicsit savanyú, kicsit zöldebb, de saját szájízű elektronikus berendezés, amihez akár még érthetnénk is. A gárda megvan hozzá.
VÖ.: ETCS - hazai vonatbefolyásoló.
Utóbbit a hazai "szakma" falazta be, hiszen az ETCS nyújt(ott) lehetőségeket külföldi utazgatásokra...(Hasonló a MIREL berendezéshez farral állás is az EVM 120 érdekében, ami "hazai gazdasági érdekek"-et szolgál - és egy csomó jármű elől a közép-európai régió egy részét elzárja.)
Alapvetően mindig emberi mulasztás az ok, előtte műszaki hiányossággal, meghibásodással.
Ha az ember tévedhetetlen lenne, akkor a bizt.berre nem lenne szükség!
Félreértések végett nem mondtam, hogy a Siemens sz@r. Még mindig "bizt.berebb", mint a Thales, mert látok benne vasutas logikát. Az itthoni megvalósítás viszont valami csapnivaló!
A híres német precizitás is inkább már csak valami erőltetett "szakbarbárság", mérnöki kreativitás és leleményesség nélkül.
A szakma véleménye egyre inkább (>15 évet figyelembe véve), hogy nem jó ez így. Hiányzik a saját, kicsit savanyú, kicsit zöldebb, de saját szájízű elektronikus berendezés, amihez akár még érthetnénk is. A gárda megvan hozzá.
Tudod, ebből is látszik, hogy mennyire nem szabad bezzeg-vasutazni.
Összehasonlítjuk az almát a körtével és kijelentjük, hogy fényesebb.
Itt határidőre soha, semmi nem készül el.
Az "új" Bécs-St. Pölten pálya építésekor a sínek még sehol se voltak, de a jelzők kifordítva világítottak a helyükön.
Megjegyezném, hogy ez sem jó példa, mert a Kelenföld-Nagytétény-Tárnok részen sokkal kevesebb - általam nem is hallott - hibákkal ment a térköz, mert az új építés volt és mindent készre lehetett szerelni és a végén a takaró lemezeket leszedni.
A Tárnok-Martonvásár-Kápolnásnyék szakasz már régi nyomvonal, régi berendezéssel, ahol a vonatok zavarása nélkül nem lehet ezt megtenni ennyire egyszerűen, bár a jelzők ott is álltak, de nagyon sok mindent élesben kellett megbuherálni helyben.
Valószínűleg így lesz ez a vonal alsó részén is, téllel nehezítve.
A másik: mindig elkövetik azt a hibát, hogy idehoznak kint jól működő, EU kompatible berendezést és aztán elkezdik MÁV-ra gyúrni! Megváltozik minden:
- Alcatel hajtómű, a Siemens helyett
- itthoni optikák a LED-es helyett
- sorompók, amik kint más feltételek szerint működnek
- folyamatos jelfeladás, ami kint nincs (nem ETCS/LZB!)
- térköz rendszer (nekem tetszik a centralizált blokk, bár én sokkal inkább "LAN"-osítottam volna, mint a mostani állapotban van)
- illesztés a meglévő rendszerekhez (pl. vonal végek)
Nézd: a DB-nek, SBB-nek, ÖBB-nek és a többieknek jó, nem? Tehát EU kompatible. Akkor?
Én csak annyit kérdeztem, miért az éles üzemben kell belőni a rendszereket. Miért nem hagyanak időt vagy kezdik el korábban telepíteni a berendezéseket.
Kint, amikor már a sinek, váltók a helyükön vannak, de a felsővezeték még sehol, a jelzőkön már világítanak a fények. Gondolom nem bogárcsalogatásra használják őket.
Ja, hogy ott néha-néha összemennek a vonatok? Istenem. Biztonság-igazolt, csak nem biztosított.
Amiről te beszélsz:
- Obereggendorf
SH készülék, fszt. által elfoglalt állomás, emberi mulasztás történt. (egy zölddel ráengedték a 100km/h tehervonatot az álló munkagépekre)
- Penzing (2 Talent találkozása)
Nem tudom milyen berendezés van (de biztosan nem elektronikus, mert akkor az állomás távkezelt lenne), de fszt. által elfoglalt állomás és emberi mulasztás volt az ok.
A 2 esetnek köze nincs az EU kompatibilis cuccokhoz.
Most tanuljátok az emelt sebességú pályára megalkotott csodálatos vonali bizbert. Mi az 1-es vonalon néhány éve játszottuk ezt végig minden állomás közben ahol sorompó volt.
A martoniak és a nyékiek csak szidják az egészet, mert a két állomás között két térköz nem működik rendesen, vörös marad a vonat után a térközjelző, ütem leáll, a vezérek folyton hívják őket, hogy TM! lett-e nyomva, vagy mivan. Martonba például teher előtt a kijárat visszaesett, a sorompó meg felnyitott, mintha nem történt volna semmi.
Én ma a 903-mal utaztam, előttünk két vonat is satufék, mert kitérőben vöröst vették fel, minket már inkább hívóztak...
Jaj-jaj-jaj kérem! Nem ez itt a lényeg, hanem az, hogy azért lett átadva, hogy a szalagot vágogató díszes társaság a prémcsit és a jutalmat felvehesse! Egymást megdicsérjék, pacsi, puszi, vállveregetés, kaja, pia!