Lassan elkezdeném a kemencés projektemet, cserép+agyag kombináción agyalok. Pest keleti felének (Gyömrő) környékén merre lehetne agyagot szerezni? Mekkora mennyiség szükséges durván egy közepesebb méretű sütögetőhöz?
Ha készen lesz, akkor majd jelentkezem matricáért :)
Röviden: elfogyott, nem kellett félni, hogy ma reggelre megromlik. Bövebben: 2+1 hibát követtem el. 1, Tul "kicsi" adagott sikerült csinálni, nem volt tele a tepsi. 2, Nem szóltam Tu-Ja komámnak, hogy mikor készült el. +1, Hiába volt előtte való este besózva a ponty a krumpli főzővizét is sóztuk a zöldségeket is és mégis úgyéreztük, hogy elbírt volna még némi sót. Na de mag van a magyarázata a sótlanságnak! Még ha nem is látszik, de próbálunk "egészségesen" étkezni és csökkentett nátrium tartalmú sót vettem. Nyílván több kellett volna belőle még a tengeri sóknál is több. Nagyon nem keserítette el a csapatot, mint már említettem elfogyott.
Szia Feri! Jelentem elkészült a Rácponty! Pataki tálból kilógott, nagyobb fajta rm. tepsibe se fért bele, így hát a kemencém majdcsak teljes hosszát kitöltő kis gyenge méretű (80x44cm) tepsibe raktuk bele, jó félig lett vele. Sajnos nem látszik konkrétan a többi hozzávalóktól, hogy konkrétan hal lenne a tepsibe, de remélem elhiszitek, hogy ott van közte. Menetközbe főztem egy adagocska vörösboros marhapörköltöt is és hogy teljesen ki legyen használva a kemence melege, desszertnek kevertem be egy jó adag pitét. Íme képekben:
1 órát rotyogott 230°C -on
Talán itt látszik középen a pontyocska
Nagyrédei kékfrankost a marhára! Na meg a gazdába...
Nagy vagy Jani barátom!!!! Nekem meg a középső tetszik. Valahogy jobban tükrözi a szlogent. "Nekem az jön át" hogy különböző tipusú kemencetulajdonosok barátsága és a baráti kapcsolatot a keresztbe rakott sütőlapát jelképezi.
Én olyannyira komolyan gondoltam a matricakérdést, hogy rajzoltam kétféle kemencét és össze is dobtam három féle tervezetet. Felteszem ide és kérek tőletek véleményezést.
Bármilyen formábanm bele tudok szerkeszteni és természetesen ezek szigorúan csak TERVEZETEK hiszen nem csak magamnak készítettem hanem nektek is.
Ha meglesz a végleges verzió digitálisan bárkinek elkűldöm E-mail-ben aki igényli.
Szerbusztok kemencések! Tegnap sütöttünk egy kis túrósbatyut , kenyeret sajnos képeket nem tudtam készíteni mert szokás szerint villámgyorsan elfogyott minden.A felfűtéshez egy műanyag(régi kuka) hordónyi kukorica csutkát használtam fel.6 óra alatt készült el minden.A kemencés matrica az én ötletem volt, ha komoly az igény én benne vagyok.
Hálás köszönet Feri!!! Végszóra érkezett a recept! Étterembe voltunk most este, ott nézegettem a halas ételeket és pont a rácpontyot szúrtam ki. Pont most akartam keresgetni a neten konkrétan erre, de már nem kell! Köszönöm mégegyszer!
Fõzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy pataki tálat(vagy tepsüt kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonyát, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.
A halat enyhén sózzuk, tűzdeljünk rá baconszalonát és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma.Lefedjük, betesszük a kemencébe 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedõ nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Én sem viccből írtam, tényleg szívesen látunk itt nálunk!
Remélem össze is jön. Még pontosítani az időpontot van időnk bőven.
Szállást is tudok foglalni a Rácztanyán, ugyanis van oda némi kapcsolatom. A neten megnézheted milyen a környéke. A múltkor erről tettem fel egy címet.
Ez a hal nem kis méret ahogy elnézem.
Jó étvágyat hozzá ,ha meglesz a recept, én sajna ebben nem tudok segyteni!
népművészeti kirakodóvásár neves iparművészek részvételével
Művészeti bemutatók Közreműködnek: Nagy István pásztor, Nádudvari Kéknefelejcs Citeraegyüttes, Tádé Néptánccsoport (Püspökladány) Testvérvárosunk, Szalárd néptánccsoportja Ady Endre ÁMK Művészeti Iskola tánccsoportja Ady Endre ÁMK Szakiskola tánccsoportja
A RENDEZVÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ KIÁLLÍTÁS Pásztorok élete sertéstartás és feldolgozás, hagyományai, eszközei, történetei.
Megnyitó: 2008. április 11. 18.00 óra
Helye: Művelődési Központ A kiállítást megnyitja: Gencsi Zoltán a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. Igazgatója
Köszönetet mondunk mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak, civil szervezeteknek és cégeknek, akik segítségükkel hozzájárultak a rendezvényünk megvalósításához.
Szia Tu-Ja! Nem vicnek szántam, rajtaleszek az ügyön, hogy megvalósuljon! Más: Tudtok valami konkrét kemencés-ponty receptet? Nagyon érdekelne. Vannak ötleteim, de valami igazi receptet szeretnék kipróbálni. Néhány perce kaptam egy szép kis pontyot és mindenképpen a kemencébe szeretném megmelegíteni. Őt várja a kemence melege.
Meg is sértődöm ha Orfűt megnézed és engem nem látogatsz meg, az biztos!
Talán valami diétásak összedobunk mire érkezel vagy érkeztek? Tudod! Nem akarok két hibát elkövetni! Egyébként tényeg szép az a környék ami a honlapon látszik.
Van ott még egy étterem ahol készülnek kemencés kaják és a környezete is ott van a szeren. www.racztanya.hu
Nagyon benne lennék ebben a találkozóban, kívánom, hogy jöjjön össze!
Köszi konaking! Valóban érdekes, sőt mi több csodálatos! Kár, hogy 354km-re van tőlem. Szívesen elmennék egyszer oda, de akkor már Tu-Ja kemencés-társamat is meglátogatnám egyben. Ki tudja lehet, hogy nyáron meg is teszem! Tu-Ja! Kezdj készülődni! Az én környékemen is van hasonló http://www.paripacsarda.hu/ http://www.tubatanya.hu/
Köszi, én kerestem, képet én is összegyűjtöttem jó pára, de kíváncsi lennék olyanok tapasztalatára, akik kemencével fűtik a házukat. Kemencével szeretnék fűteni, de nem tudom, hogy mennyire gazdaságos vele fűteni, abból kiindulva, hogy amíg ég a tűz, addig elég nagy nyíláson megy ki a füst, amivel gondolom elég sok meleg is kimehet. Nem rég láttam olyan kemencét, legalábbis kívülről volt csak olyan formája, belül már volt benne 1 kis füstjárat is.
Matrica? Naná hogy felragasztanám a kocsira! Benne vagyok és díjazom az ötletet. Az lenne még igazán jó ha valaki fel tudná vállalni egy fesztivál jellegű találkozót. El tudnám képzelni Kemence településen, mint pl. az Etyeki kezes lábos fesztivál, vagy sok-sok egyéb fesztivál (halászlé főző, birkapaprikás főző, szilvalekvár főző stb. fesztiválok). Hátha egyszer összejön.....................