Keresés

Részletes keresés

Kangaaa Creative Commons License 2006.09.25 0 0 15937
Sziasztok!
Tudtok-e valamit a magyarkúti turistaházról? Meg lehet-e ott szállni? Kell-e előre foglalni helyet? (valszeg csak ketten-hárman mennénk). Ha igen, tudja-e valaki az elérhetőségét?
Köszi előre is.
burnie Creative Commons License 2006.09.25 0 0 15936
Üdv Topictársak!

Most beszéltem egy barátommal, aki múlt héten fejezte be az Északi Zöld végigjárását. Volt már valaki, aki előtte végigcsinálta? Ő egyébként teljes menetfelszereléssel (sátor, stb.), egy menetben, 13 nap alatt járta végig. Napi átlagban 10 órát gyalogolt. A tapasztalatai szerint a terep viszonylag nehéz, egyrészt, mert a határ vonala nem kerülgeti a hegyeket, völgyeket, hanem egyenesen neki megy. Másrészt sok helyen nem vezet út, a határsávot nem tartják már annyira karban, mint régen, emiatt nagyon sok a bozótos terület. Állítása szerint csomóhelyen kifejezetten keserves az előrejutás („úszott a bozótban”). Különösen a Bánréve-Sátoraljaújhely szakasz volt nehéz. Nekem azt javasolta, hogy ha majd végigjárom ne vállaljak nagyon hosszú napi távokat és ha tehetem késő télen/kora tavasszal menjek, mert akkor még nincs nagy aljnövényzet.

Ő –egyébként- fordított irányban csinálta végig.

kvte Creative Commons License 2006.09.24 0 0 15935

A másik adag a keleti végekre esett. Biharugrán egy majd 4 km-es főleg belterületi szakasz lett véglegesítve a halastavak végéig (aszfalton).

A java a sokak által "megénekelt" Zsadány-Geszt szakasz végének rendberakása volt. Idén alig használták a két falu közötti utat, jórészt a csapadékos idő miatt, illetve hogy vicces traktorosok elég szépen összebarmolták Gesztnél. (mindezt egy Nemzeti Parkban) 

Innen indultunk, elindítottuk a jelet Biharugra felé is, majd a Tisza-kriptához mentünk. A kripta előtti kis ösvényen kell kikanyarodni az erdő mellé, majd keresztül a szántóföldön. Itt meghagytuk az egyetlen régi jelzést, de a környékére pakoltunk 3-at.

Ezután kissé elhanyagolt rész jön, de jel van. A főirány nem változik, nagyjából mindig egyenesen kell menni. A szembe jövők a kastély melletti hidroglóbuszt látják szinte egyenesen. Több nagyobb réten kell keresztülmenni, általában a szemben lévő erdősarkot becélozva. Ez a Csillaglaposi erdő.

Nagyjából a Nemzeti park felirat első "E" betűjénél egy magasles van, majd a erdő mellett kell egyenesen menni, annak végéig. Ott jobbra, a közeli zsilipet kell becélozni (a célzást irányonként 2-2, nyílban végződő jel segíti). Itt fordultunk vissza.

A zsilipnél a tavak gátján kell menni a Kisvátyoni tanösvény kilátótornyáig, majd a tanösvényen visszafelé megy majd a jel a lila vonal szerint. Folyt köv, egy mumus szakaszt letudtam, a másik vége ehhez képest könnyebb.

kvte Creative Commons License 2006.09.24 0 0 15934

A hét végén két csapattal mintegy 20 km jelzést festettünk.

Befejeztük az Ecsegfalván átvezető szakaszt, így a szolnok megyei és a múlt héten festett szakaszaink összeérnek. Befejeztük a réhelyi Túzokrezervátum és környékének jelzését, itt a kék vonallal jelzett útvonalat lehet megtalálni.

Ecsegfalva felől a zárt túzokkeltető előtt kimegy a jel az útra, ott megy 1,5 km-t, majd befordul a túzoknéző építményhez, illetve bemegy a réhelyi majorba. Ott bélyegezni kell a pénztárban (megvan a pecsét), kút, szálláslehetőség (2400 Ft/fő), múzeum van. Büfé nincs. Ha nincs a pénztár, akkor vagy a telepen dogozik mindig 1-2 ember (az istállók körül) vagy éjjeliőr van.

Az épületeknél hátra kell menni, az istállók magaságában indul észak felé a tanösvény, illetve a friss jelzés. Visza kell menni a földútig, ott jobbra a kilátótoronyhoz. A kilátó sajnos most zárva van, a lépcsője kicsit megnyekkent (feltételezem, hogy a kedves látogatók közül valakik rásegítettek).

A kilátó mellett délre kell fordulni a vasúti töltésre, de nem kell visszafordulni a tanösvénnyel együtt a telepre. Az első átjárónál érdemes lemenni a töltéssel párhuzamosan futó földútra bal kéz felé, és 1800 métert ott lent menni, mert ezen a részen a töltést nem használják. Eltévedni nehéz, a töltés bevisz Dévaványára, a templom messzire látszik.

Később egy másik régi átjárónál vissza a töltésre, innetől végig ott kell menni. A Berek-halomnál mellőzünk egy régi bakterházat, majd egy rövid erdei szakasz után lassan beér a jel Dévaványára. A főutat elérve az első nagyobb utca balra a Szeghalmi út, itt szintén most készült el a jelzés. Az utca másik végén, a város határában pedig két hete pingáltunk.

Röviden tehát az Ecsegfalva - Dévaványa - Körösladány közti jelentős nyomvonalkorrekciót végigfestettük, lehet használni. Két hete, a Simaszigeti határban, a Dévaványától és Ladánytól egyformán jó messzire eső tanyánál említette a tulaj, hogy a nyáron egy holland pár is kereste az útvonalat a semmi közepén... 

asciimo Creative Commons License 2006.09.21 0 0 15933
Nórától hallottam. Ő nekem valami jeges túráról mesélt, ahol Te védted a gyerek fejét a kezeddel, ha netalán elesnél.
Előzmény: Törölt nick (15929)
Morcsi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15932
Güszi!

Bocsánat, csak most néztem netet...

Borsod Kapuja vendégfogadóban voltunk. A 17-es szám a nagy T-kanyarban van, azaz az autóbusz pályaudvartól kb. 5, a vonattól kb. 10 perc séta.
Előzmény: Güsziológus (15915)
[PSP] Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15931
Tökéletes :-)
Előzmény: olahtamas (15930)
olahtamas Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15930
Előzmény: [PSP] (15901)
k-k Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15928
Most 7végén jön a teszt, hogy a kismama hogyan bírja a távot. Ha most a RSZ-FV szakaszon minden rendben lesz, akkor valószínüleg 2 napra lesz osztva a FV-BKVAlja, ahol alig van szint.
Előzmény: asciimo (15927)
asciimo Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15927
Azért a FV-BKValja (jó ez a BKV rövidítés..) szakaszra 2-nél több napot nem szánnék, hacsak nem 2 éves totyogós kisbabával vagytok. Nincs olyan sok látnivaló arrafelé, tényleg nem nehéz szakasz, és nem kell Szarvas Matyinak lenni ahhoz,
hogy 1 nap alatt végigmenj.
Persze Te tudod, csak gondoltam hátha marad akkor egy másik szakaszra több időd.

asciimo
Előzmény: k-k (15926)
k-k Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15926
Köszönöm a segítséget midenkinek!
Úgy néz ki marad a miskolci szállás.
És áttettük vasárnapra. Akkor van közvetlen busz rszendre. 7-kor indul 8:45-re ott van. Visszafele 1/2 4 és 1/2 5-kor van busz. Erre a 7végére úgyis csak 1 túranapot terveztünk. Még a későbbivel is, majd kocsival sikerül emberi időben Bp-re érni. Így legalább nem egyben kell szinte 3-4 órát tömegközlekedni, úgy, hogy a két település szinte gyalog áthidalható ennyi idő alatt. :)

FV-BKVA szakaszt hétköznapokon fogjuk megtenni, akkor van értelmes közlekedés. Még nem fix, hogy 2 vagy 3 nap alatt, de 3 a terv.

Nem találtam olyat, hogy dél előtt odaérjünk, csak 12:38-ra. Viszont a szállás várna. Sötétedésig csak odaértünk volna (kb.6,5-7 óra alatt). De már tárgytalan lett.
Előzmény: padler (15924)
padler Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15925
Felsővadász-Boldogkőváralja talán két napban is összehozható. Gibárt-Hernádcéce viszonylatban legalább két km-rel rövidebb az út, mint a füzetben (bár így is hosszúnak tűnik). Persze három napban biztosan pihentetőbb a kismamának. Szerencsére a közlekedés jobb, bár vasárnap Boldogkőváralja nem az igazi.
Előzmény: k-k (15916)
padler Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15924
Szerintem is Miskolc a megoldás, bár így is brutális reggeli felkeléssel:
Miskolc-Szalonna MÁV 4:52-5:55
Szalonna-Rakacaszend Volán 6:25-6:50
A 12:38-kor Rakacaszendre érkező busz már közlekedés és sötétedés szempontjából is neccesnek tűnik.
Felsővadász-Miskolc 14:36-15:32
A 7 és fél órának elvileg elégnek kell lennie, ha mégsem, akkor még van két járat vissza. Ha meg tudnátok fordítani a haladási irányt, talán jobb lehetőség is lenne.

Tényleg, mivel felsővadászi szállást kerestél, Felsővadász-Rakacaszend viszonylatban sikerült olyan buszos kombinációt találnod, ami nem délre ér Rakacaszendre?
Előzmény: k-k (15919)
nagypapi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15923

A 17-es szám a József A. utca sarkánál van, ez az utca visz Hegymeg-Lak-Irota felé.

Elég közel van a "city-centerhez".

Előzmény: Güsziológus (15915)
padler Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15922
Sajnos még Edelény is beszűkíti a lehetőségeket:(
A korai rakacaszendi busz szombaton Szalonnáról indul, addig vonattal oldható meg.
Felsővadász Miskolc-Szikszó útvonalon keresztül közelíthető meg.
Előzmény: asciimo (15918)
asciimo Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15921
Akkor nem marad más, mint Miskolci szállás, reggel van busz FV-ra, este meg vissza RSZ-ről Miskolcra. Nincs nagy szint, birja majd a párod.
Előzmény: k-k (15919)
asciimo Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15920
És azt is meséld el, hogy mindeközben jeges útviszonyok meg minden...:)

Előzmény: Törölt nick (15917)
k-k Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15919
Igen, de Irota pont a túra közepén van (1 nap alatt akarjuk megcsinálni RSZ-FV szakaszt), a szállásra pedig kocsival mennénk szombaton, vas reggel indulás, este vissza kocsiért. És Irotáról oda majd este vissza, 2x katasztrófális közlekedés. :(
Valamit kitalálok. Minden foglalt a környéken, mert 7végén szendrő rally. Edelényben sincs szállás. :(
Előzmény: asciimo (15918)
asciimo Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15918
Szia,

Hát én a helyedben Irotán szállnék meg, ott van elég kulturált szállás.
Valamilyen talentum vendégház, az atlaszban is benne van azt hiszem.
http://irotalentum.hu/index2.html
Közlekedés borzalmas, de Felsővadászra, és Rakacaszendre is az.
Vagy mondjuk Edelényben aludnék, ahonnan mindkét falu elérhető azt hiszem.

Felsővadászon kevesebb római van mint Rakacaszenden.

Eltévedni 1 helyen lehet csak, mert mindenhol fel van újitva a jelzés. Azt az 1 helyet meg leírtam én is a ttt-n.

asciimo
Előzmény: k-k (15916)
k-k Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15916
Már az utolsó kék napunk (július 29) is pocaklakós túra volt (akkor volt 5 hetes), viszont a kismama nagyon elfáradt. Akkor csak azért csináltuk meg, mert a szállás le volt foglalva, de rövidebbet csináltunk, mint a terv.

Szept 9-én voltunk a Pilisben egy kb. 7 km-es túrán, amit a Kriszti meg sem érzett, ezért már bevállalunk nagyobbat is.

Most szombatra van tervezve 13 hetes pocaklakóval a Rakacaszend-Felsővadász. Onnan tovább BKVAljáig 3 napra elosztva valamikor október elejei hétköznapok. És valamikor egy október végi 7végére (utolsónak) a Jósvafő-Bódvaszilas 2 napra bontva (amikor a szüleim jó eséllyel már hazaköltöznek a telekről és segítenek a személyszállításban).

És akkor vége egy időre a túrázásnak. Igazából nem akarjuk ezt a kevés km-t hátrahagyni, a baba születése után ki tudja mikor tudunk elszakadni túrázni.
Előzmény: Tavaszi Széll (15914)
Güsziológus Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15915

"Borsodi"

Hát igen!

Abból bizony lecsúszott tegnap néhány:o)

Edelény közelében jártam tegnap.

Otthon megnéztem a térképen az ominózus "Borsodi" utcát, hát az bizony jó hosszú, és nem mindegy, hol van a 17-es szám.

Most már csak azt nem tudom, hogy a két panzió közül melyikről írt Morcsi.

Az árak, úgy nézem egyformák.

Köszi a gyors reagálást.

Előzmény: nagypapi (15912)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15914

Igen, Derenkre el lehet jutni kocsival, a derenki búcsúra is autóval, sőt, busszal mennek az emberek, Szögliget felöl az ANP Szalamandra-háza, majd Vidomájpuszta felé. Az utolsó kilométereket azonban földúton kell megtenni, esős időben nem lehet egyszerű. Viszont Derenktől nem messze (1-1,5 km, bár ezt térkép nélkül, emlékezetből írom) a Vidomájpusztára vezető aszfaltcsíkot is keresztezi a kék jelzés.

Mikor lesz aktuális? Már mint a túra(ák)?

Én 36 éves voltam, amikor elkezdtem az OKT-t, a baba ehhez képest elég korán kezdi...

Előzmény: k-k (15911)
nagypapi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15913

Erre gondoltam:

http://www.edeleny.hu/idegenforgalom_szallashelyek.php

Borsod Kapu Vendégfogadó.

Előzmény: nagypapi (15912)
nagypapi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15912

Güszi, Edelényben ugyan nem szálltunk meg, de a Borsod söröző-vendéglőnél megálltunk. Asszem vendégváró szerint van panzió része is.

Közvetlenül a laki elágazásnál van a Borsodi úton (nomen est omen...).

Előzmény: Güsziológus (15909)
k-k Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15911
Köszi a grat-ot, vigyázunk. Azért vártunk a kritikus első harmad végéig a publikálással. Szerencsére olyan részek maradtak, ahol nincs vészes szint. A jósvafő-derenk-bszilast pedig szülői segítséggel fogjuk megoldani derenki megszakítással. Gondolom derenkre el lehet jutni kocsival.
Előzmény: Tavaszi Széll (15910)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15910

2. Van-e valami szállás a tornatermen kívül (kismamának is kényelmes)?

Hoppá-hoppá! Már értem, hogy miért csúszik az utolsó néhány tíz (?) kilométer teljesítése! Gratulálok, nagyon vigyázzon magára a kismama, és szép túrát kívánok nektek a Cserehátban!

Előzmény: k-k (15905)
Güsziológus Creative Commons License 2006.09.20 0 0 15909

Morcsi!

Ha "vonalban vagy", válaszolj, kérlek!

Írtál anno az edelényi szállásotokról. Név, cím?

Csak annyit tudok Edelényről, hogy hol van a vasútállomás és az autóbusz állomás.

Ezekhez képest kéne pozícionálni a helyet.

Előre is köszönöm.

k-k Creative Commons License 2006.09.19 0 0 15908

Köszi, holnap rákeresek RSZ-re, most megyek alukálni.

Igazából azért akarunk FV-on megszállni, hogy oda érkezzünk, ne a menetrendhez kelljen alkalmazkodni. Nem tudom megítélni a kismama hogyan fogja bírni a tempót (semmiképpen sem akarunk sietni), menetrendhez menni így rizikós lehet. Viszünk kis kinyitható széket, ha sokat kell pihenni, akkor sokat csúszhatunk időben. Bár 6 órásnál nem tervezzük hosszabbra.

Előzmény: padler (15907)
padler Creative Commons License 2006.09.19 0 0 15907
1. A kocsmában voltak, de nem volt problémánk.
2. A Rakacaszend-Felsővadász közlekedés tényleg katasztrofális:( Nekem is hiányzik még ez a rész, a logisztikát már néztem:( Morcsi edelényi szállása lehet megoldás, vagy Miskolc, mivel a közlekedés miatt úgyis be kell menni.
3. Keress rá a topikban pl. Rakacaszend szóra, többen problémásnak ítélnek egy Irota környéki tarvágást.
k-k Creative Commons License 2006.09.19 0 0 15906
Eszembe jutott egy harmadik kérdés is: ezen a szakaszon változott-e a nyomvonal a 2003-as atlasz óta?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!