Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Dusteres Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5870

Lehet rád hivatkozni? Ha igen hány %-s kedvezmény nyújtanak nekünk?:-)

Előzmény: - Szerzet - (5867)
club1 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5869

Ezen annyira nem lepődök meg, én még ui. úgy tanultam (igaz a 90-es évek elején), hogy a motorolajat a benne lévő abszorbens adalékanyagok miatt célszerű évente cserélni, és pont ezek miatt van szavatossága (1-3 év) a bontatlan flakonos motorolajnak is. Speciel én évente cserélek és még nem bántam meg, mivel az általam betört az új autóim egyike sem fogyasztott még 100000 km-nél olajat.

Előzmény: bir10 (5868)
bir10 Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5868

Hát ez az.

E szerint évente ki kell cseréltetnem az olajat akkor is ha 10 ezer km-t mentem csak.

Nem azt írja, hogy ajánlott.

Előzmény: club1 (5855)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.27 0 0 5867
Kontor Gázautó Kft.

1135 Budapest, Szent László út 12/B

Misurda Lászó, Bíró László
061/239-9510, 0630/664-5805

www.kontorgazauto.hu
kontorgazauto@gmail.com

A Kontor Kft. lassan 20 éves múltra tekint
vissza a gázautózás területén, valamint a
targoncák gáztartályossá való
átalakításában.
Cégünk autógáz beszerelés és javítás
mellett foglalkozik bármilyen hagyományos
autószereléssel az olajcserétől a nagy
generálig (benzin, diesel, kettős üzemű
autók). Vállaljuk továbbá személygépkocsik
vizsgára való felkészítését és vizsgáztatását.
Főbb szolgáltatásaink:
-Gázüzemre való átalakítás
-Gázüzemű alkatrészek árusítása
-Targoncák átalakítása
-Tanúsítvány kiállítása
-Hagyományos és gázüzemű autók javítása
-Szervizelés, vizsgára való felkészítés,
vizsgáztatás
-Autógáz beszerelése
Előzmény: roszi21 (5865)
julius65 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5866

Sziasztok!

Pénteken utánfutóztam egy nagyot a dusival.

Szegedről az ikeába pestre meg vissza autópályán.

Már üresen érezte a súlyt, de megpakolva sem  esett azért kétségbe.

Szigorúan kilencvennel mentem, üresen és teli (kb 350 kg rakomány) 6,5 litert mutatott a kijelző. Többnyire fölé csal vagy pontos.

Ez igen tetszett. Egy két előzésnél fölgyorsult így is könnyen 110-re is de nem kínoztam ezzel a tempóval. Döcögtem a kamionokkal szép sorban.

roszi21 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5865

Szia!

Köszönöm a válaszodat,én is kb. 200 000-240 000ft-os ajánlatokat kaptam.

Olasz  Zavoli és Lovato rendszerre,egyenlőre még  várok ajánlatot,Pesthez

közeli lenne jó esetleges utólagos állitások miatt. 

Előzmény: KiGab (5853)
KiGab Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5864

Nem tudom mennyit autózol, de kb. 10Ft/km áron gondolkodsz :)

Én úgy szerveztem, hogy aznap Gyöngyösön dolgoztam, 8-ra vittem, kora délután menetkész volt az autó. A két nap elég ráérősnek tűnik.

Előzmény: Dusteres (5860)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5863

Múlthéten volt téli gumi csere, és abból az alkalomból volt szerencsém alá nézni. Nem rozsdásodik az autó kivéve egy helyen a kipufogó rendszeren látom rozsdás rész, de a szerelőmester megnyugtatott, hogy ez normális dolog.

Persze nem Renault, független szerelő.

E85

Valaki használja bioetanol, kérlek, írjátok tapasztalat róla!

aronpapi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5862

talon68: "80 km-t nem autózom 20 db bolháért"

ITT mindenféle panent kapható, és csomagküldést is vállalnak. 

Előzmény: talon68 (5827)
aronpapi Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5861

KiGab:"azt hiszem lengyel szettet raktak be"

Ha lengyel, akkor AC-STAG a rendszer lelkének a neve. A többi beszerelt cucc (pl. reduktor, vagy tartály) valószínűleg olasz.

Ha bővebben érdekel valakit a gázos rendszerek működése, stb, látogasson el IDE.

Dusteres Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5860

Nem vagy hülye:-), mert én is utána jártam a dolognak, és hasonló információkat kaptam, mint Te. Kaptam 4 árajánlatot  195000-240000ft (AC Szag, Landi Renzo ill. Lovatto) kompletten (pótkerék, szintjelző és engedély) beszerelve, van ahol 1nap, van ahol 2 nap alatt készen van.

Még mindig gondolkozok a beszélésen, mert én olyan kockázatkerülő vagyok.

4str Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5859

Ezek tényleg jó árak, kösz a linket! A csipogónál mondtam, hogy az MNC annyira kicsi, hogy a kétoldalas ragasztó is megtartja, nem kell fúrni. (Egyébként meg legfeljebb benn hagyod azt a pár száz forintos hangszórót, mikor eladod a kocsit.)

Egyszer egy ismerősöm Navarájának ajtaját zajcsillapítottam, mikor kész lett és beültem, valami hihetlen csend volt az autóban csukott ajtóknál szinte semmilyen zaj nem jutott sem be az utastérbe, sem onnan kifelé. Bent szólt a zene (340 W színusz...kipusztultak a szúnyogok, legyek :)) de kinn csak olyan kellemes duruzsolás hallatszott. (3,2 mm-es bitumenes lemezt tettem fel hőlégfúvóval.)

Egyébként van egy nagy ötletem helytakarékos mélynyomóra a 4X4-es Dusihoz, majd felteszem a képeket, ha kész.

(a 2X4-es csomagtartóját + a pótkerék megüresedett helyét még nem láttam, de lehet, hogy azzal is kompatibilis.)

Előzmény: talon68 (5858)
talon68 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5858

Nekem a 3-as tetszik, ami később akár 4-es is lehet. :-)

A csipogó már most hiányzik, de  nem akarok semmiféle visszafordíthatatlan átalakítást végezni az autón. Főleg nem, látható helyen. Ha a tükörháromszög külön panel lenne, nem bánnám, de sajnos ez egy kinövés az ajtóburkolaton.

A Silent Coathoz annyit, hogy nagyon csalogatónak tűnik az ára,
mindaddig míg össze nem hasonlítod a lapok területét és az árakat.

Tőlük rendeltem  zajcsillapitas.net  . Ha a nagyfaluban élnék nem szórakoznék sokat, bevinném hozzájuk és lassacskán becsomagoltatnám velük az autót.

Előzmény: 4str (5833)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5857

Érdekes, az enyém 2011 végi benzines és tök ugyanezek a csereperiódusaim. Nekem is külön A4-es oldalon adták.

Előzmény: bir10 (5854)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5856

Itt. Több ismerősöm is rendelt már náluk és én is vásároltam a szentendrei boltjukban. Verhetetlen áraik vannak és megbízhatóak.

Előzmény: Bundas77 (5823)
club1 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5855

Szerintem ebben nincs semmi átverés. Korábban a 4x4-es dci-knél 15e km-ként volt előírva kisszerviz (ajánlott olajcserével), most ez 20e-re változott. DPF már a tavalyi diesel autókban is kötelező volt, olajellenőrző pedig (szerintem) minden Dusterben van. Utóbbi a motorolaj idő előtti elhasználódására figyelmeztet. Terepen vagy 30e km-es olajcsere periódusnál van értelme.

Előzmény: bir10 (5854)
bir10 Creative Commons License 2012.03.26 0 0 5854

Köszönöm a tippet, ez így már jó.

más

A múlt héten átevett Dusteremhez (4x4 110 dci) nem külön szervízkönyvet kaptam, hanem a kezelési útmutató végén több oldalon keresztül vannak az üres rubrikák a karbantartások igazolására és az átrozsdásodások ügyében végzett ellenőrzésekre.

A szükséges szervizek elvégzésének gyakorisága nem szerepel a könyvben, hanem kinyomtattak egy lapot. Ezt a gkocsi alvázszáma alapján adta ki nekik valamilyen program.

.

E szerint évente vagy 20 ezer kmként olajcsre.

Ez ellentétben van korábbi hozzászólásokkal (2770, 5359. hozzászólások)

Gondolom a 2012 gyártású autóm részecskeszűrős, az olajellenőrző rendszer az nem tudom mit jelent. 

Átverés vagy ez valami új?

Másnak van erről tapasztalata?

Előzmény: julius65 (5803)
KiGab Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5853

Szia!

Én vagyok a szerelők álma, tökhülye vagyok ezekhez a dolgokhoz. :)

Maximálisan meg vagyok elégedve velük, azt hiszem lengyel szettet raktak be (nevet ne kérdezz), mindent elintéztek ők vagy van egy pécsi manus, aki a papírmunkát intézi és postán kaptam meg, nekem egy éven belül kell műszakiztatni. Árban elfogadhatóak, kellett 20.000 Ft előleg az időponthoz (eléggé leterheltek, tavaly hetekre előre kellett egyeztetni), azóta kétszer voltam szűrőcserén, az pikk-pakk megvolt.

A kocsink ugyanolyan, ha visszaolvasol csak elégedetten nyilatkoztam eddig róla, bár még csak 58.000 km van benne. Ne gondolkozz sokat, minden nap veszteség, amíg benzinnel jársz!

(És most kapott kartámaszt és fóliát a hátsó ablakokra! Kényelmesebb és dögösebb...)

Előzmény: roszi21 (5850)
fagy53 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5852

Szerintem normális érték, nekem a 4x4-es hasonló nem téli autózásnál alig fél literrel fogyaszt többet, kb ennyire kell számítani.

Előzmény: KuránGergő (5851)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5851

Ma tankoltam 425 Km után. Kereken 8 -ra jött ki a fogyasztás, 2WD benyós. Elsősorban város, kevés országút, autópálya zéró. 

Előzmény: talon68 (5848)
roszi21 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5850

Szia Kigab!

Gáz átalakitásról szeretnék tőled érdeklödni,hogy milyen gáz szettel szerelték,és hogy vagy megelégedve a Győngyösiekkel? Sorozat engedély, vagy egyedi alapján szerelnek,és általában mik a tapasztalataid.Nekem is 1.6-benzines ambiance 4/2-es felszereltségü a Dusim,gondolkozom az átalakitáson.Előre is köszönöm.

Üdv.roszi21

bxbreak85 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 5849

Én is a benzinest néztem ki.Kár ,hogy mo-n nem árulják 2.0-ás benzinessel,szerintem az illene hozzá igazán. Bár idötlen idök óta diesel autóm van,de ezek a mostani cr rendszerek javítási költségei elég rémisztöek.. Nem mintha a benzines ék nélküli fötengely bordáskereke szimpatikusabb lenne... Természetesen kellö odafigyeléssel a diesel is sokat elmegy.. (2t az üzemanyaghoz,max 20-ezrenként gázolajszürö csere,motorolaj 15-ezrenként stb..) A korrózió ellen legjobb évente 2x (tél elött és tél után) lemosatni a kocsi alját és a teljes száradás után lefújatni orsóolajjal. Tudom ez elég ódivatú dolog, de bevált..( két autóm van az egyik 42 a másik 27 éves :))

Előzmény: PotsDam (5843)
talon68 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5848

Egy cipőben járunk. Én 8 éves fábiát cseréltem le, pedig semmi bajom nem volt vele. Egyszerűen megláttam a Dustert és meg kellett venni. A beltér nekem nem okozott nagy traumát a skoda után. Viszont ezzel az autóval minden megtett kilométer élmény. 

A fogyasztása sem egetverő. Ha a nickemre klikkelsz a bemutatkozásban vezetem a fogyasztást, de másnak ne mondd el légyszi, jobb a békesség. :-) 

Ha teheted menj el tesztvezetni és minden bizonytalanságod elmúlik.

Előzmény: PotsDam (5846)
PotsDam Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5847

Szia! 

A feleségem is ezt kérdezi, hogy miért akarok autót cserélni!

1. Mert tetszik a Duster!

2. A jelenlegi autóm 8 éves és még van ára, amit be tudok számíttatni.

Üdv.: Potsdam

Előzmény: fagy53 (5845)
PotsDam Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5846

Szia!

Csupán pénzügyi okoknál fogva! 2005-ben az 1 éves autómat vettem (igaz 6.000 km volt benne) 2,6 mFt-ért. Most ennyiért új autót vehetek (http://www.dacia.hu/dacia-valasztek/aktualis-ajanlataink/szemelyautok/index.jsp). Illetve soha nem volt dízel autóm és talán tartok attól, hogy annak később a szervízköltsége magasabb lehet.

Azt sem bánnám, ha Dustert kapnék használtan, kevés kilométerrel. Erre viszont kicsi az esélyem.

Bizonytalan vagyok még, de a formája nagyon tetszik. Belülről valóban puritán, de a jelenlegi octaviam belseje is az.

Üdv.: Potsdam

Előzmény: talon68 (5844)
fagy53 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5845

Miért pont a Duster? Erre a felhasználásra biztosan van olcsóbb üzemű és legalább ekkora belsőterű autó akár a márkán belül is...

A menetszél nekem sem probléma, a rozsdásodás meg számora az átvételnél volt lényeges, mert nem szerettem volna alapból ilyen autót átvenni / a szalonban korábban láttam ilyet nem egyet.../, az én autóm szépen le volt kezelve alulról és azóta sem láttam a normálistól eltérő rendelleneséget. Múlt év szept. 29.-i átvétel.

talon68 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5844

Szia!  Nálam a menetszéllel nincs gond. A rozsdához nem tudok hozzászólni, mert nem néztem még.  Megkérdezhetem miért a benzinest nézegetted ?

PotsDam Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5843

Sziasztok!

Egy 1.6 benzines Dustert (2 kerék hajtás) néztem ki magamnak és a családnak. Városi forgalomban használnám leginkább, havonta egy alkalommal pályán kb. 250 km-et közlekednék vele. Évi 15-20.000 km-t használom átlagban a jelenlegi autómat.

Érdekelne a véleményetek! Nézegettem a hozzászólásokat: így különösen érdekelne az, hogy valóban általános tapasztalat-e az, hogy a menetszél belül is érzékelhető, illetve az alvázat és a kipufogót érintő rozsdásodás is.

Köszi: Potsdam

Koriori Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5842

Sziasztok!

Új vagyok itt, 3 hetes a Dáliám. Ha összejönne a tali, szívesen csatlakoznék a csapathoz!

Egy kép róla:

HJocó74 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5841
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5840

Fogadjunk, hogy semmi nem lesz belőle. Ébresztő!

Előzmény: Törölt nick (5828)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5839

Vártam eddig, hogy a körünkben rejtőző műszaki oszkárdíjas jóbarátaink esetleg lecsesznek téged – az enyémmel teljesen megegyező – sebességváltási anomáliák miatt. De úgy tűnik, eddig megúsztuk...

Tekintettel az itt elhangzott jótanácsokra: a sebességváltóhoz ezentúl egyáltalán nem nyúlok!

Előzmény: fagy53 (5826)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5838

Irigyellek, te „ne tudd meg, mekkora szerelőnek érzed magad”. Nekem utoljára öt éves koromban sikerült szétszednem az ükapámtól örökölt, családi VIP hagyatékként őrzött zsebórát. (Aminek az akkori értéke alighanem vetekedett legkevesebb három mai daszter árával.) Az ezért kapott atyai verés óta viszont nem igazán érdeklődöm a műszaki dolgok iránt...:-)

Előzmény: talon68 (5824)
HJocó74 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5837

Egyetértek!!! :-)

Előzmény: fagy53 (5835)
HJocó74 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5836

Bocsi a Renault felirat nem azt jelenti, hogy a franciák készítették!

fagy53 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5835

Ha megnézed ezt a videót, lehet, hogy változik  kép....

http://www.youtube.com/watch?v=VVZt-YE2iIA&feature=related

Ez nem suzuki módra készül, komplett motor-hajtáslánc a tengerentúlról.. ez szinte csavarszintig lebontva a helyi beszállítóktól származik, kivételek persze vannak, de ez szerintem 20-30%-nál nem több (befecskendezés, vezérlőelektronika, érzékelők stb..).

Előzmény: club1 (5834)
club1 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5834

Nem akarlak elkeseríteni, de a motortérben és a hajtásláncban lévő cuccok 90%-a nem román.

Előzmény: HJocó74 (5832)
4str Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5833

Többetek részéről felmerült már az igény a dusi gyári hangrendszerének upgrade-elésére. Önjelölt autohifi tanácsadóként... :) pár hozzászólásban már kifejtettem ugyan a véleményemet, de azok tényleg inkább a hozzám hasonló megszállottakhoz szóltak.

Ha nem veszitek tolakodásnak, javasolnék pár olcsóbb, és józanabb megoldást is, melyek a befektetett munkánál/pénznél aránytalanul nagyobb javulást hoznak (1. és 2.), meg azért egy profi cuccot is (3.).

Kiindulás: a gyári hangrendszer vagy Blaupunkt, vagy Kenwood fejegységet tartalmaz, a hangszórók pedig francia (Sofaital) gyártmányúak. A hangzásképre összességében a sávszélek (mély és magas) hiánya és a szinte nemleges térhatás jellemzők, emellett autópálya tempónál - nagy szélzaj esetén - nem elég hangos a rendszer, ezt kellene ugye kezelni.

1. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás egy tweeter (magashangszóró) beépítése. Bár a MNC, SAL, Ground Zero és társaik nem az autóhifi vezető márkái, ez a hangszóró a célnak tökéletesen megfelel: http://villamossagibolt.unas.hu/spd/unas_215331/33601G_MNC_Tweeter_80_W_8226_4_ohm,  mivel olcsó, konnyű, így még fúrni sem kell, a kétoldalas ragasztó is megtartja. A tükörháromszög túlsó végébe célszerű tenni, hogy a kábelét eltakarja. A kábelt a mélyközéphez kell vezetni, és 3,3uF-os (mikrofarád) bipoláris kondenzátorral csatlakoztatni. (Úgy tudom, a gyári csomag nem tartalmazza a kondit).

A pár száz forintos beruházás eredményeképp megjönnek a magashangok és a térhatás, sőt a rendszer hangerejét is nagyobbnak érezzük.

2. A következő színt egy négyhangszórós rendszer, mellyel kihasználjuk a gyári rádió teljesítménytartalékait. Az első ajtóból a hangszórókat áttesszük a hátsó ajtóba (alapszabály, hogy magashangszóró csak elöl lehet, így oda ez elegendő is), és az első ajtókba pedig egy koaxot építünk be. Az egyik legolcsóbb megoldás, ami már lényegesen felülmúlja az eredetit, és meghagyhatjuk a gyári rácsokat is:

http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/hangszoro-koax/hangszoro-13-cm/t:2128/magnat-edition-132

(Innen csak akkor olvasd tovább, ha van benned ambíció, még jobbat akarsz, és nem ijedsz meg a fúrógéptől, dekopírfűrésztől és a pisztolypákától...:)) 

3. Ha muzikális rendszert szeretnénk, ennél mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe, ugyanakkor a rendszer később (pl. egy külső erősítővel) továbbfejleszthető lesz. Két típust javasolnék: az egyik hangszóró pontosan befér a gyári helyre, és nem éri el az esőgallért: http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/hangszoro-szett-komponens/t:1267/dls-reference-rs5a  A másik már eléri az esőgallért, de azért még szűken befér: http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/hangszoro-szett-komponens/t:2315/focal-is-130  Ár-érték arányban szerintem ezek a hangszorók a legjobbak a piacon. A DLS-ekre azt szokták rá mondani, hogy olyan "sima, lekerekített, neutrális, természetes" hangjuk van, a Focalok "nyüzsgőek, részletezőek" - izlésfüggő, kinek melyik jön be.

A magashangszórók miatt valószínúleg meg kell fúrni a tükörháromszöget, az ajtókat pedig célszerű valami zajcsillapítással ellátni, pl. ezzel: http://autohifioutlet.hu/termekek/szerelesi-anyagok/t:2867/silent-coat-silent-coat-installer-pack a mélyhangszórókat pedig egy 16 mm-es MDF gyűrűvel célszerű kiemelni az ajtókárpit síkjába, és a hangszórók gyári rácsát használni.

4. Ha még ez sem volt elég, olvassátok el a 5549-es hozzászólásomat... :)

HJocó74 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5832

Sziasztok márkatársak!

Nem akarok senkit elkeseríteni, de az autó szinte az utolsó csavarig Román.

A liszensz  és a gyártási technológia az ami Japán és Francia, és ha ezt betartatják azok akik a

nevüket adják hozzá nem kell kétségbe esnünk.

További jó autózást kívánok mindenkinek!

GToni Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5831

http://4x4online.hu/hir/690

Vagy eladta...

Előzmény: KiGab (5829)
arslab Creative Commons License 2012.03.24 0 0 5830

Köszönöm, megrendelve.

Előzmény: talon68 (5795)
KiGab Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5829

Még a Duster megjelenésekor lehetett olvasni, hogy a román miniszterelnök(?) vett egy PIROS Dustert. Állítólag csak ő kapott ilyen színűt. Na most ma vagy őt láttam, vagy azóta másnak is van, ugyanis Békéscsabán román rendszámmal jött egy mellettem.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5828

Sziasztok!

A találkozóról mostanában nem sok szó esett. Remélem nem merült feledésbe! Az új Dusteresek kedvéért újra a "jelentkezési lapot" újra bemásolom:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AndlTnJ28ZaUdGpmdHpvQ2JSNF9vd0VuVVZVcV9ZM2c#gid=0

talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5827

Autósboltban vettem. Kapásból nem ment a dolog, ki kellett vennem egyet megmutatni. Igazából csak  hasonló, de nem teljesen azonos . A neten talált képek, leírások alapján, egy opel utángyártott patent az amit vettem. A furatméret jó, mert 8 mm-es van a daszterban is .... majd holnap kiderül. Márkaszervizben kellene megvenni, de 80 km-t nem autózom 20 db bolháért.

Előzmény: Bundas77 (5825)
fagy53 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5826

Üdv!

Teljesen egyforma az autónk, színre is, így átérzem a budapesti váltások problémáját. Én a következő algoritmus szerint váltok sebességet: párosak + egy páratlan...

Sík úton nem teljes terheléssel kettessel kezdek, majd 30-40km/h között negyedik, 50km/h környékén ötödik. A harmadik, kis tempójú kanyarodásoknál visszakapcsolás révén kerül a képbe, egyébként hanyagolom.

A benzines 6 sebességű váltójának 3-6 fokozata szinte teljesen megegyezik az 1.6-os ScenicII 2-5 fokozatával, ami meg egy átlagos ötsebességes autó, hasonló motorral.

A kezedet meg soha ne pihentesd a váltógombon a korábban leírtak okán, csak a váltásoknál foglalkozz vele, boldogult fiatalkoromban a nejem a megmondhatója, hogy hol pihentettem... :-)

Előzmény: okosvinetu (5821)
Bundas77 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5825

A patentokat honnan szerezted ?

Előzmény: talon68 (5824)
talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5824

Szólj csak nyugodtan, ha sikerélményre vágysz, nekem lövésem sincs az autókhoz . De nagyon jól tudok hallgatni és figyelni, amikor a haverok szelephézagokról ...meg mondjá' még ilyeneketről beszélnek. Ilyenkor, ha kell velük vigyorgok fölényeskedve, de többnyire inkább saját dolgaimon gondolkodom s ha a helyzet úgy hozza, egy " aaaasztamindenit..", vagy "...nemátényleg?..." amit hozzá tudok szólni. :-)
Viszont, ajtókárpit leszedő versenyben már jó lennék, mert  vagy 5x leszedtem  s mivel összeszedtem minden cumót, most hétvégén hatodszor is nekilátok, ez már a végső megoldás lesz.
Sikerült patentokat szerezni, kaucsuk alapú tömítőt, STP gold megjött, műanyag párazáró megvan ...

( ne tudd meg mekkora szerelőnek éreztem magam, amikor sikerült leszednem a kárpitot ):-)

Előzmény: okosvinetu (5822)
Bundas77 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5823

Sziasztok….

Én úgy tudom hogy a 6 fokozatú váltót speciálisan a Dusternek fejlesztették ki Romániában!

Apropó…. Elf DPF C4 –es olajat hol lehet olcsón venni ? és mennyibe kerül liter … kb….

Előzmény: okosvinetu (5822)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5822

Jó eséllyel pályázol egy csukakomára. Ugyanis már lassan egy éve tespedek ezen a fórumon, de eddig még nem akadt sikerélményem műszaki vonatkozású párbajokban. E téren persze nem is vagyok, nem is leszek párbajképes. Például most se tudtam tuttira, hogy a 4x4-es váltó tényleg nisszan-e? Csak reméltem. De most úgy látszik ennyi is elég volt a sikerélményhez...:-)

Előzmény: talon68 (5820)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5821

Sejtettem, hogy ettől a „pöccenéstől¨ még senkinek nem lesz gyereke, de nem bánom, hogy rákérdeztem. Ezek szerint mégis normál üzemmódnak számít, ha ilyesmit csinál a tragacsunk. Visszagondolva, az alfám, meg a fordom öt sebességes váltói is produláltak ilyesmit. Ők persze minden erényükvalamint évitizedes hősies szolgálatuk ellenére meglehetősen öregecskedő gépezetek voltak, tehát semmiképpen nem ugyanaz a kategória, mint egy vadiúj daszter.

A váltókaron való ottfelejtődés – amint azt mindannyian tudjátok – nem valami privát hóbort, hanem városban szükségszerűség hatfokozatú sebváltó esetében. Ám bölcs útmutatásod alapján ezentúl csak simogatni fogom...:-)

Előzmény: cs!rke (5819)
talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5820

Jól van megmenekültem még nem szúrt le senki a váltó miatt."... a 6 sebességes váltót is a Nissan szállította...."  bocsi .

Előzmény: talon68 (5817)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5819

A váltó a motorral alkot szoros egységet. A motor, meg a váltó is bakokon nyugszik, ami a rezgést, meg a terhelésváltás miatti rántásokat hivatott csillapítani. Viszont ezek a bakok nem kőkemények, szóval valamennyi mozgást engednek az egységeknek a karosszériához képest. Természetes, hogy ezt a mozgást érzed a sebbeségváltón, ami a váltóhoz kapcsolódik.

Itt meg kell jegyezni pár dolgot.

Ha ez rendellenes rántás, illetve csak némelyik fokozatban jelentkezik, és zavaró mértéket ölt, akkor azért érdemes utánajárni, hogy nem történt-e valami meghibásodás (új autó esetén nem tartom valószínűnek pl. egy motor, vagy váltótartó bak tönkremenetelét).

A másik megjegyzendő dolog, hogy nem ildomos a váltókaron pihentetni a kezünket, ha nem muszáj. Ha rajta pihentetjük, akkor a váltóvilla a szinkrongyűrű hornyában súrlódhat, és feleslegesen kophat.

Előzmény: okosvinetu (5815)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5818

Ezek szerint így mégsincs rendben?! Vajon mi a teendő? Rúgjak neki vissza, vagy mijaló?

talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5817

Ez lett volna a következő kérdésem, de így jobb ha ezzel te égeted magad ;-)... nekem mára már megvolt . Valóban nagyon közlékeny a váltókar, bár úgy tudom a 4x2-ben  nem a nissanék váltója van, hanem román. A 4x4 -ben ( szerintem abban is, de ennek utána kellene nézni) elképzelhető, hogy nissan a váltó.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5816

"Ez ilyen" technológiával orvosolható.

okosvinetu Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5815

Okos Hékások! Van egy bökkenő. Igen remélem, hogy nektek csak húsz forintos kérdés-kategória: a városban váltogatva a különböző fokozatokat (merthogy a bőséges kínálat ezt igencsak megköveteli, váltogathatunk orrvérzésig, hacsak, mint jómagam, leginkább lustaságból nem kettesével teszegetjük a sebességet), nos, arra lettem figyelmes, hogy ha rajta hagyom a kezemet a sebességváltón, gurulás közben a gázpedál felengedésekor „döccen” (durva kattanásnak azért nem mondanám) egy hangyafasznyit a váltó, majd újabb gázadáskor (ugyanabban a segességben) megint.

Hátezhogy?! Mert azt azért nem gondolnám, hogy szorgos nisszan mérnökök direkt ilyenre csinálták volna...

A legjobb megfejtő számíthat egy konyhakész csukakomára!

Fordulatszám-ügyben engem azzal engedtek utamra az elhozatalkor, hogy 2000-res alá sose menjek. Igyekszem is betartani ezt a bónusz jótanácsot.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5814

Lehet nem nekem kéne tanácsokat adnom mert 10 alatt ritkán eszik alattam a verda, de szerintem 1500 alatt nem szabad váltani, 2000-2500 az optimális. Igaz az asszony valamivel följebb szokta pörgetni és neki egy literrel kevesebbel beéri.

Előzmény: talon68 (5813)
talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5813

Korábbi autómnál is ilyen volt a gázpedál, de az ezt nem csinálta volna meg.

Persze, én sem akarom így használni, hallgatok az okosokra. Bár a mai napig nem tudom mi az ideális fordulatszám, ami alá nem illik menni. Valami olyasmi rémlik, hogy az alapjárati fordulat 3 szorosa legyen a minimális... 

Előzmény: club1 (5812)
club1 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5812

Az elektronikus gázpedálok korszakában már a motorvezérlő elektronika (és szoftver) kezében vagyunk. Ennek ellenére nem illik alacsony fordulatszámon erőltetni a motort...

Előzmény: talon68 (5811)
talon68 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5811

Szép napot Daszterosok!

Egy hülye kérdés egy hozzá nem értőtől. Régi autóimnál, ha kettesben levettem a lábam a gázról, egy idő után rángatás lett a dolog vége, ahogy a fordulat leesett . Ma reggel gázadás nélkül - dombokat is megmászva - jöttem ki kis falumból. Próbáltam mindezt azért, mert tegnap délután meleg motorral ugyanúgy kettesben, enyhe emelkedőn, mentem néhány száz métert. Régi autó esetében talán  azt mondanám magas az alapjárat. Szóval ez normális dolog és csodálkozhatom, hogy bámulatos hol tart már a tudomány... vagy magas az alapjárat ?:-) A másik talán összefügg ezzel. Pirosnál indulva, néha  olyan érzésem van, mintha 3 kamiont kötöttek volna mögém, máskor pedig felszabadultan nekilódul, azonos körülmények között.

club1 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 5810

120 km körüli sebességgel nekem eddig a legjobb fogyasztásom a szokott 550 km-es autópálya szakaszomon (M0-M7-A4-A1) 6.2l/100 km volt, a legrosszabb közel 8.5 l. Előbbi a gyári/nyári Michelin gumival légkondi nélkül, utóbbi Pirelli Scorpion Ice&Snow téligumival 0 fok körül folyamatos elektronikus fűtés mellett. Kb. 300 kg-nyi teherrel (emberek+csomagok) járok. Minden adat a komputerből származik, de ezt tankoláskor ellenőrizni szoktam, és nagyjából 40 l gázolaj elfogyasztását 1-1.5 literen belüli hibával méri.  Nekem ráadásul 4x2-es 110 LE autóm, azaz autópályához jobb áttételű váltóm van.

Előzmény: Kondigep (5804)
Transzformátor Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5809

Szép kis együttállás.(Vénusz,Jupiter,Duster) :).

Előzmény: Kiefer (5796)
4str Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5808

Igen, úgy látom, ez jó, mert fémre is ajánlják, bár igazából én erről beszéltem (hasonlóval szerelik be pl. a napfénytetőket is):

http://www.hazakaruhaza.hu/barkacs/tomito/szilikon

Előzmény: talon68 (5807)
talon68 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5807

Jaj, ezt nem kellett volna. :-)  Bementem a praktkerbe, ahol rengeteg szilo van. Odajön egy eladó és kérdezi, hogy miben segíthet. Előadom neki az ecetsav mentes, neutrális, stb. szilot keresek. Srác néz, majd kivágja magát azzal, hogy "Hááát itt elég sok szilo van, ha megtalalálod amit keresel, majd mutasd meg nekem is, hogy máskor tudjam én is ." ÓóóóÓ köszi. :-)

http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/mester_semleges_szilikon_tmot/?id=200400

ilyesmiről beszélünk ? Ez tömítő, nem ragasztó. (  felénk csak ez a barkács áruház van, itt kell megvennem ):-)

Előzmény: 4str (5806)
4str Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5806

Ahogy elnézem, ez is egy polifoam-szerű anyag. Lehet, hogy felesleges egy egész tekercset megvenned, a Baumaxban hasonlót méterre is adnak. Én 100%-os szilikonnal tenném fel és mindenképpen a vaslemezre - ha már fenn vannak a rezgéscsillapítók az ajtón.

Előzmény: talon68 (5800)
julius65 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5805

Szia!

Ha nem is rendszeresen, de jártunk vele pályán. Én 120 km/órát tartom neki jónak, de könnyen veszi a 140-et is, ott azért már van motorhang. A fogyasztás kb 6,5 volt ilyenkor, esetleg pár decivel több. A kijelző persze jóval többet mutatott.

Most hogy föltettem a nyári kerekeket, egyből kevesebbet mutat a computer, de tankolást még nem számoltam.

Előzmény: Kondigep (5804)
Kondigep Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5804

Üdv!

Vannak rendszeresen autópályát használó Dustisok? Igaz már egy éve boldog tulajdonosa vagyok, de pályán nem igazán használtam még. De úgy néz ki, munkámból kifolyólag rendszeresen fogok husszú távon autópályán közlekedni. Tapasztalatok? Milyen fogyasztással számoljak 120-130-as sebességnél? (4x4 1.5 dci 110Le)

julius65 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5803

Szia!

Nálam van egy köztes kulcsállás ahol nincs gyújtás, de a rádió szól és csönd van a motorban.

Egyébként tényleg vannak rejtélyes hangok, sípolás, zümmögés , búgás, de  működik rendesen.

Menetközben meg azért elnyomja a szél és kerékzaj. 90-110 között a motor egészen csöndes .

Előzmény: bir10 (5801)
julius65 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5802

Holnap fölavatjuk a vonóhorgot. Bútort kell szállítani, autópálya is lesz így.

Szerintem kamiontempóval megyek.

bir10 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5801

Sziasztok!

A héten én is átvettem az autóm!

Ráadott gyújtásnál, ha még nincs beindítva a motor a motortérből halk sípolás hallatszik.

Ha kiveszem a kulcsot az indításgátló visszajelzője még néhány másodpercig villog, majd amikor elalszik a sípolás is abbamarad.

Egy kicsit zavaró, mert ha pl leállított motornál zenét akarok hallgatni és le van húzva az ablak bezavar. /dci 4x4 ESP-vel/

Nálatok is van ez a hang? Mi lehet az?

Egyébként eddig minden szuper, majd a hétvégén jobban próbára teszem!

Üdv!

talon68 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5800

Nem Sinus Live lesz, mivel az egyik fajta lap nem kapható jelenleg, ezért azt lemondtam.
Rendeltem STP Silver Door Solutiont... az sem elérhető jelenleg,
így maradt a STP Gold. Az lesz az ajtókban. ( erről már megkaptam a visszaigazolást... néhány hónap és meg is jön ):-)

A műanyag lap azért kellene, mivel a duster esetében az ajtó annyiból áll, hogy van a műanyag burkolat és van az ajtó. Semmiféle párazáró fólia, vagy valami. Ezért gondoltam erre az anyagra: http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/altt_padlftshez_16mmx11mx15m/?id=226691
Ezt a műanyag ajtóburkolat belső oldalára eszkábálnám fel, vagy az ajtó belső lemezét borítanám be vele. Illetve egyéb kárpitelemek hátulját tölteném fel ezzel...Ez alá a belső lemezre a nyílásokat leragasztani vettem egy nagyon vékony alugőzölt ragasztószalagot, remélem kibírja majd .

Előzmény: 4str (5798)
4str Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5799

Ha megmondod, mennyi gondolsz a hangszórókra, szívesen adok tippet (egy kollégának...). :)

Előzmény: idpa (5792)
4str Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5798

Először is ott van ugye a Sinus Live-os rezcsillapítód...

A polisztirol meg gondolom, fehér, azért az eléggé feltűnő lenne.

A polifoam valóban nem rossz megoldás, de én inkább azokra az kis öntapos - különböző méretre vágott - kis "tappancsokra" szavaznék, amiket a barkácsáruházak árulnak, mivel ezek garantáltan nem eshetnek ki. Szedd szét ami zörög, és a lemeztávolságnak megfelelelő elemet ragaszd egy láthatatlan oldalra. A hatást kétoldalas - vastag fajta - ragasztószalaggal fokozható, ekkor már csak az utólagos megbonthatóságra kell gondolni.

Előzmény: talon68 (5795)
aronpapi Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5797

Gratula!

Nagyon jól sikerült kép!

Előzmény: Kiefer (5796)
Kiefer Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5796

Tegnap este

talon68 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5795

arslab : Lapozz vissza egy-két oldalt, most volt téma. Van lehetőség bőven.

Egy kérdés a műanyagokhoz értőknek. Néhány kárpit elem circeg, morcog az utastérben.

Pl. a belsővilágítás műanyag foglalata valamihez hozzáér és mivel eléggé szem és fül előtt van, idegesít is egy picit.

Ahogy olvasom egy jó megoldás lehet polifoamot betenni ilyen helyekre.  Viszont ilyet én a környéken legfeljebb úszógumi formában tudnék venni, viszont polisztirol lenne bőven.Padlós boltokban asszem iylenek vannak. Ha ezt teszem be ez használhat, vagy csak erősít 

a zajokon? Tudom, ha beteszem meglátom...de hátha valaki már próbálkozott ilyesmivel.

okosvinetu Creative Commons License 2012.03.22 0 0 5794

Ré se ránts, ha – nomen est omen – poros. A daszterünknek ugyanis ez a szexepílje...:-)

Előzmény: idpa (5792)
arslab Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5793

Van valakinek javaslata, honnan érdemes üléshuzatot rendelni, ami jó és olcsóbb, mint a gyári (30e)?

idpa Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5792

Köszönöm a választ !

Így már kivilágosodott előttem egy, s más.

Te ritkán, én naponta használom. Ne tudd meg milyen poros a fara.

Várom az esőt, úgy mint a növények és a leendő növények.

Jó lenne kipróbálni a sárban, hogy gyúrja.

Közben fellélegezne a természet is...

Más: kösz a rádió hangszórójára írt gondolataidat is !

Hasonló a zenei világunk, de ennyit én nem tudok áldozni.

Munka közben Bach nem élvezhető (ez az én bajom).

További jó árterezést !       

Uff!

Előzmény: okosvinetu (5787)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5791

Na ez az! "Lenne"! De nem hozzák! WTF?

Előzmény: 4str (5771)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5790

Nincs tudomásom róla, hogy a Btk.-ban lenne olyan passzus, mely szerint ártéren tilos Bach-ot hallgatni...:-)

Egyébként szó sincs róla, hogy őrült módjára csapatnék. Maximálisan óvatos vagyok, miközben be vagyok tojva és szorul a zabszem egyszerre. Merthogy a legjobb jóindulattal se mondható el rólam, hogy tudnék terepezni. (A közutakon is meglehetősen utálok vezetni.) Csakhát valami atavisztikus erő mégis kivonszol ezekre a káprázatosan érintetlen árterekre. Az ebben való hathatós segítsége és közreműködése miatt vagyok igen hálás SZSZSZD-ómnak.

Előzmény: cs!rke (5789)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5789

Azért az durva lehet, amikor az ártéren őrült módjára csapatsz a Duster-rel, és közben meg ordítva szól Bach a hangszórókból! Hollywood-ban simán vevők lennének a jelenetre! :D

Előzmény: okosvinetu (5787)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5788

Akkor már nem lehetne inkább (index)BULÁKRÓL?

Előzmény: - Szerzet - (5786)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5787

Te még késői jövevényként nem tudod, hogy nem éppen mindegyik daszter-bajtársunk használja a járgányt terepen. Így adódott, hogy mikor tavaly ősszel felraktam ezt a fotót az enyémről, és kiderült, hogy mindössze három(!) naposan néz így ki (egy fergeteges ártéri pecatúra után), valamelyik csipkelődőkedvű jóbarát kikiáltott engem „daszter-pedofilnak”. Persze lehet, hogy neked még gyúrnod kell egy kicsit, hogy a tiéd is így nézzen ki mielőbb...:-)

A hangszóró témához nálamnál itt nagyon sokan jobban értenek (szinte mindenki). Ha jól emlékszem úgy 35-40 ezerbe fájt az a pioneer készülék, amit bele tetettem. Ugyan rezgeti az ajtót keményen, ha nagy néha valami ősrockot nyomatok, de ez ritkaság, mert leginkább Bach-ot, meg koraközépkori vallásos népi énekeket hallgatok rajta út közben. Egyszóval nekem így nagyon megfelel.

Előzmény: idpa (5777)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.21 0 0 5786
Nem lehetne, hogy most két hónapig az indexburákról beszéljünk?
dusterofil Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5785

Ennek az üzenete maga az üzenet volt.

Előzmény: talon68 (5784)
talon68 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5784

"1. Megelőzni a sok balesetet , (jobban látszanak az autók), remélem ezt nem kell részleteznem."

Biztonság:

"A közlekedési balesetek főbb okai az elmúlt évekhez képest lényegesen nem változtak. Az összesen regisztrált 15 827 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás (4 497 eset, azaz 28,4%), másodikként – holtversenyben - a szabálytalan irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak meg nem tartása (3 583 eset, az összes 22,6%-a) és az elsőbbségi jog meg nem adása (3 579 eset, ugyancsak 22,6%)."

Igazad van, néhány karácsonyfaégő sokat segítene.

"2. Ez pedig az energia felhasználás csökkentése,és a vele járó környezeti terhelés csökkentése, talán ezt sem kell részleteznem."

Ezt nem is értem mire mondod, hogy mi csökkent micsodát ?  Egy autós aki 100 km-en elpöfékel 7-8-9-10 l benzint hivatkozik arra, hogy környezeti terhelés csökkentése???

Hol egy pingvin? Rögtön hozzákötözöm magam tiltakozásul az autósok ellen :-)

Nézd, ha tetszik használd egészséggel a menetfényt. Nem kell megindokolni.

Peace.

Előzmény: duralyt (5776)
4str Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5783

Megkövetés elfogadva. :) Már csak azt nem értem, ennek a marha nagy beillesztésnek mi is volt a szerzői üzenete?... :)

Előzmény: dusterofil (5782)
dusterofil Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5782

Megkövetlek, de csak részben van igazad....mert a dolog még nagyobb kört ölel át, miután az ENSZ-Európai Gazdasági Bizottságának döntéséről van szó; közkívánatra:

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

(11) A rendelet alkalmazásában jóváhagyási jel: a rendelet A., B. és C. Függelékének mellékleteiben, illetőleg az azokkal egyenértékű ENSZ-EGB előírásban meghatározott követelményeknek való megfelelőséget tanúsító jel, amelyet az illetékes hatóság által kiadott jóváhagyó okmány alapján alkalmaznak.

.....

Az A. Függelék A/22. számú melléklete a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelethez

A gépkocsik és a pótkocsik helyzetjelző lámpáira, féklámpáira, nappali menetjelző lámpáira és méretjelző lámpáira vonatkozó követelmények

I. Rész

Alapvető rendelkezések

1. A melléklet alkalmazási köre

1.1. Ez a melléklet a gépkocsikra és a pótkocsikra (továbbiakban: jármű) terjed ki.

2. A melléklet a következő lámpák alkatrész típus-jóváhagyásáról szól

2.2. nappali lámpák, amelyeket rendeltetésük szerint gépjárművekre szerelnek fel és megfelelnek az 5. pontban részletezett követelményeknek;

II. Rész

Követelmények

5. Hatály és műszaki követelmények

5.1. Hatály

Az 5. pont a gépjárművek nappali lámpáira vonatkozik.

5.2. Műszaki követelmények

5.2.1. A műszaki követelményeket az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UN-ECE) által kiadott 87. előírás 2., és a 6-11. bekezdése, valamint - amely az alább felsorolt dokumentumokat együttesen tartalmazza - III. és IV. melléklete részletezi:

- az előírás eredeti formájában (00)6;

- a 87. előírás 1. Helyesbítése7,

- a 87. előírás l. Kiegészítése8,

az alábbi kivétellel:

5.2.1.1. Ahol az utalásokban „48. előírás” szerepel, ott az MR A Függelékének A/20. számú melléklete értelmezendő.

A gépjárművek és pótkocsijaik méretjelző lámpáira, első (oldalsó) helyzetjelző lámpáira, hátsó (oldalsó) helyzetjelző lámpáira és féklámpáira, nappali menetlámpáira és oldalsó méretjelző lámpáira vonatkozó MR. A. Függelék A/22. számú melléklete meghatározza az EK-alkatrész-típusjóváhagyási jelet.

Az ENSZ-EGB 87.sz.előírása pedig:

Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (ENSZ-EGB) 87. számú előírása — Egységes rendelkezések gépjárművek nappali menetjelző lámpáinak jóváhagyásáról

Tartalmaz minden olyan szöveget, amely az alábbi időpontig érvényes volt:

Az előírás eredeti változatának 14. kiegészítése – hatálybalépés dátuma: 2009. október 24.

A 2. javított változat 1. helyesbítése – hatálybalépés dátuma: 2009. november 11.

……………….

5.2. A jóváhagyási jel felépítése

A jóváhagyási jelnek a következőket kell tartalmaznia:

5.2.1. a nemzetközi jóváhagyási jel, amely a következőkből áll:

5.2.1.1. egy kör, benne az „E” betűjel és a jóváhagyó ország egyedi azonosító száma ( 1 );

5.2.1.2. a jóváhagyási szám;

5.2.2. az „RL” kiegészítő jel;

5.2.3. a jóváhagyási szám két számjegyét, amelyek a jóváhagyás időpontjában hatályos módosításcsomag számát jelölik, a fenti kiegészítő jelek közelében lehet elhelyezni.

1 ) 1 – Németország, 2 – Franciaország, 3 – Olaszország, 4 – Hollandia, 5 – Svédország, 6 – Belgium, 7 – Magyarország, 8 – Cseh Köztársaság, 9 – Spanyolország, 10 – Szerbia, 11 – Egyesült Királyság, 12 – Ausztria, 13 – Luxemburg, 14 – Svájc, 15 (szabad), 16 – Norvégia, 17 – Finnország, 18 – Dánia, 19 – Románia, 20 – Lengyelország, 21 – Portugália, 22 – Orosz Föderáció, 23 – Görögország, 24 – Írország, 25 – Horvátország, 26 – Szlovénia, 27 – Szlovákia, 28 – Belarusz, 29 – Észtország, 30 (szabad), 31 – Bosznia és Hercegovina, 32 – Lettország, 33 (szabad), 34 – Bulgária, 35 (szabad), 36 – Litvánia, 37 – Törökország, 38 (szabad), 39 – Azerbajdzsán, 40 – Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, 41 (szabad), 42 – Európai Közösség (a jóváhagyást a tagállamok adják meg saját EGB-típus-jóváhagyási jelüket használva), 43 – Japán, 44 (szabad), 45 – Ausztrália, 46 – Ukrajna, 47 – Dél-Afrika, 48 – Új-Zéland, 49 – Ciprus, 50 – Málta, 51 – Koreai Köztársaság, 52 – Malajzia, 53 – Thaiföld, 54 és 55 (szabad), 56 – Montenegró, 57 (szabad) és 58 – Tunézia. A további számokat további országoknak jelölik ki, időrendi sorrendben aszerint, hogy a kerekes járművekre és az azokba szerelhető, illetve az azokon használható berendezésekre és tartozékokra vonatkozó egységes műszaki előírások elfogadásáról, valamint az ezen előírások alapján kibocsátott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeiről szóló egyezményt mikor ratifikálják vagy ahhoz mikor csatlakoznak, és az így kijelölt számokat az Egyesült Nemzetek Főtitkára közli az egyezményben részes szerződő felekkel.

Szóval, aki Török DRL lámpában gondolkodik figyelje az E37-et.....:-))

Előzmény: 4str (5770)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5781

Arról van itt szó, hogy ez is egy olyan 'újdonság', mint minden ami már nem emlékeztet az igazi autózásra. Megmagyarázzák, hogy miért jó, miért vegyük meg, és amíg az ember pörög, addig ugrik is rá. Biztonság. Ez a legfőbb, ezzel mindent el lehet adni. Olyan ez, mint a gyógyszer. Minden gyógyszer jó valamire, az ember mindent megad az egészségéért. Jól kivan ez találva, nem lehet belekötni, de azért vagyunk egy páran, akik erre nem vevők.

Előzmény: duralyt (5780)
duralyt Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5780

Hadd kérdezzem meg vajon mitől hülyeség a balesetek csökkenése,no pláne mitől menne tönkre az akkumulátor?

idpa Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5779

Örülök ha tetszik.

A tarrvágás 4,9 Ha.

Csúcson van ahogyan a dusi is.

Előzmény: 4str (5761)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5778

a sógoroknál is volt 1 vagy 2 évig, majd eltörölték, mert rájöttek mekkora hülyeség, ráadásul az aksik is előbb tönkremennek így. 

Előzmény: duralyt (5774)
idpa Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5777

Bár csak fizetne !

Nagyon kiürült a buxám !!!

A pedofil jelző a dusi mellé nagyon durva.

Igazándiból nem is értem.

Annak ellenére, hogy valaki Neked ezt írta én ,,nem osztom a gondolatát,, .

Ha a hangszóró-problémámról írnál megköszönném.

Uff !

Előzmény: okosvinetu (5760)
duralyt Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5776

Mi a nem jó, kedves talon 68 ? Részleteznéd !!!

Előzmény: talon68 (5775)
talon68 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5775

És azt te hiszed is amit leírtál? Talán nem kell részleteznem :-)

Előzmény: duralyt (5774)
duralyt Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5774

Ez a téma lassan lerágott csont szindróma felé mene! A nappali menetfény alkalmazásának célja kettős. 1. Megelőzni a sok balesetet , (jobban látszanak az autók), remélem ezt nem kell részleteznem. 2. Ez pedig az energia felhasználás csökkentése,és a vele járó környezeti terhelés csökkentése, talán ezt sem kell részleteznem.

talon68 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5773

Valószínűleg velem van a baj, de nem értem miért olyan fontos kérdés ez a nappali menetfény.

Addig jó míg nem kell ezt az űbergagyiságot kötelezően rátenni az autóra. A legszebb, nagy dög audik is röhejesen néznek ki a kínai karácsonyfaégőkkel az elejükön. :-) Bocs, nem akarok megsérteni senkit, izlésficamom van...

duralyt Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5772

Igaz -igaz-igaz !

Előzmény: 4str (5771)
4str Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5771

A gyáraknak lenne kötelező így forgalomba hozniuk, de a korábban forgalomba helyezetteken utólag már nem kötelező felszerelni.

Előzmény: Törölt nick (5769)
4str Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5770

Úgy gondolom, mind az országkód jelentése, mind az utólagos DRL felszerelés tárgyában teljesen el vagy tájolva. Ha teheted, nézz utána a dolognak, és linkeld be ide azt a jogszabályt, ami kimondja, hogy Magyarországon nem lehet utólag valamely más uniós ország tanúsítványával ellátott lámpát kocsira szerelni. Kiváncsian várom...

Előzmény: dusterofil (5766)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5769

Ez világos, csak azt nem értem, hogy miért még mindíg csak a drágább német típusokon látni DRL-t ha 2011 február 7 óta "valamennyi személygépkocsi- és kisteherautó-típust kötelező nappali menetjelző lámpával felszerelni".

Előzmény: 4str (5742)
4str Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5768

Örülök, hogy nem köveztetek meg a véleményemért, azt hittem, más lesz a fogadtatás. :)

Előzmény: Törölt nick (5767)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5767

Egyetértek. Terepen (ideértve az ukrán utakat is) viszont nagyon jól jön, hogy látod mire mész rá, illetve az út szélét is kicsit jobban világítja ami szintén nagyon hasznos tudvalevő, hogy huculföldön nem divat a kerékpáron a fényvisszaverő (lámpáról nem is hallottak), a gyalogosok pedíg a menetirány szerinti jobb oldalon közlekednek, nehogy észrevegyék a közelgő veszélyt és szívrohamot kapjanak.

Előzmény: 4str (5748)
dusterofil Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5766

Azt nézheted, mert az a gyári felszerelés. Nyilván nem tehetnek rá Pitestiben 7-es országkódot. De Te utólag szerelsz fel DRL-t. Ha nem így lenne, nem kellene az országkód. Ennyit az Uniós könnyítésekről ( a szlovák frsz. is uniós ugye?.....)

Előzmény: 4str (5758)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5765

Bölcs szavak. Ez a pontos helyzet.

És egyre inkább durvul. Az egyik pecáshaverom ellen például nemrégiben tett feljelentést az „ügyesbe-okosba” gennygazdaggá lett volt osztálytársa, akivel együtt nőttek fel. Csak mert be mert hajtani a töltésről 40 méternyit a privát árterére (a holtág persze nem az övé, arra érvényes a horgászengedély, de csak gyalog...). Tényleg kint van a behajtani tilos tábla. Tudom, mert ott már én is jópárszor besomfordáltam SZSZSZD-mmal, és be is fogok...:-) De ami az igazán undorító: a lenyúlt bükkös (tavasszal térdig gyöngyvirágos) ártér – az ezeréves érintetlen természet – úgy néz ki, mintha napalmmal bombázták volna le. Merthogy igen kelendő a faanyag.

A rosseb az egészbe...

Azért persze igyekezzünk megtalálni a réseket, ha már szert tettünk az oszkárdíjas járgányunkra.

Előzmény: talon68 (5764)
talon68 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5764

Szerintem viszont te vagy boldog ember. Bármerre indulok ki a a faluból, mindenhol
lezárt utak vannak.Valószínű menő takarítónők és túlfizetett esztergályosok felvásárolták
a környező földeket, erdőket, horgásztavakat. Sorompó kitéve, szögesdrót körben: Magánterület. Nem olyan egyszerű jó terepre menni falun.:-)

Előzmény: okosvinetu (5763)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5763

„...az csúcsszuper, ahogy a hepehupás aszfalton viselkedik az autó. Ezt a részét imádom.”

Boldog ember lehetsz. Vajon hol találsz ebben az országban nem hepehupás aszfaltot...:-)

Én persze a nem aszfaltozott hepehupás ártereket valahogy jobban kedvelem.

Előzmény: talon68 (5762)
talon68 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5762

Hétvégén kipróbáltam az autót földutakon. Megszívtam, mert vagy sűrű keresztbordás, vagy hatalmas kövekkel feltöltött, rabvallató utakat találtam. Háááát, ez nem volt egy nagy élmény.
Viszont az csúcsszuper, ahogy a hepehupás aszfalton viselkedik az autó. Ezt a részét imádom.

4str Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5761

A kocsi csúcs (mi is a bazaltot választottuk, styling pack-kel), de mi ez az 5,0 ha-t meghaladó méretű tarvágás a háttérben?... :)

Előzmény: idpa (5759)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.20 0 0 5760

Ez mind szép és jó, de úgy mégis, mennyit fizet neked a gyár ezért a kőkemény PR-melóért? :-)

Üdv a fedélzeten! Örömmel látom, hogy már az első nap megszagoltattad vele a neki való terepet. Van azonban számodra egy igen rossz hírem is: mostantól fogva már nem egyesegyedül vagyok baráti körünkben – ahogy azt tavaly ősszel a felrakott fotóim nyomán azonnal megkaptam – „daszterpedofil”...:-)  

Előzmény: idpa (5759)
idpa Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5759

Üdv minden olvasónak !

Megérkezett a várva-várt.

Kicsit bemutattuk neki új munkahelyét.

Kiválóan teljesített.

Jobb, mint amire számítottunk.

Erős, húzós a benzines.

Belül tágas, rugózása szuper. (Kár, hogy nem zöld...

Bár ez a szín elegánsabbá teszi, amit meg is érdemel.)

A por tapad rá rendesen - főleg hátul -

de a világos színe miatt nem annyira feltűnő.

Csak megjegyzem: a por kint marad.

Jó a gumitömítés.

A belső levegőt uri szintre emeli a:

zárt rendszerű keringetés, 1-es ventilláció, minimális légkondi.

Motorja gyorsan eléri az üzemi hőmérséklete.

A váltó 6 fokozatban még szokatlan, de igaza volt annak,

aki ilyenre alkotta. Meg fogom szokni.

Úttartása jó, a kicsi gödröt észre sem veszi, a nagyban lágyan rugóz.

A rádió sokat tud, jó hangzású (bár a hátsó 2 hangszóró hiányzik).

(Csak kérdezem: érdemes lenne tenni bele még ? Vajon milyen típust ?)

Ujj-muzdulatnyira van szinte minden a műszerfalon.

Bal kezzemmel stabilan foghatom a kormányt, a jobbal ,,variálhatok,, .

A csomagtér óriási. 

4str Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5758

Bármilyen szám jó az E betű után. Nézd meg mondjuk a dusid gyári fényszóróján hányas szám van. Ez az únió egyik előnye... :)

Előzmény: dusterofil (5757)
dusterofil Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5757

Jól át vagyunk vágva ha itthon nem E7 jelölésű DRL-t adnak nekünk, ez ugyanis az az országkód, amely a KÖHÉM rendeletből sokat ide-idézett megfelelőségi jelet illeti....az Európai Unió Tanácsi Határozata értelmében. Belinkeljem ezeket?

Előzmény: yeti31 (5750)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5756

És neki van ügyvédje? (Mert elég nehéz vasban látom őket manapság a tévében...)

De ha már őspecásként/halászként annó kifogtam őnaccságát, inkább maradjon továbbra is a haltartóban..:-)

A ködlámpára meg szerintem majd valamikor ősz fele fogunk itt visszatérni.

Előzmény: Órarugópattanó (5753)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5755

Persze hogy beszerelhető utólag. Nem gyári kábelköteggel, de attól még ugyanúgy fog világítani. Mellesleg szerintem a ködlámpa inkább szól a látszani, mint a látni dologról.

Előzmény: okosvinetu (5754)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5754

Ez esetemben sajnos egyre inkább igaz. Legénykoromban gyakran előfordult, hogy téli éjjeleken/hajnalokon, tejfelszerű ködben lekapcsolt világítással jobban láttam, mint bekapcsolttal. De az már elég régen volt. Most azonban – mikor napona két-három dioptriát romlik a szemem a széleszvásznú monitorom jóvoltából – tényleg meg kell gondolnom ezt a ködlámpa-prodzsektet. Szóval szerintetek beszerelhető utólag, vagy nem?

Előzmény: GToni (5752)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5753

Vadász ismerős van....

bocs

Előzmény: okosvinetu (5747)
GToni Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5752

Azért terepen bármilyen kiegészítő világítás nagyon jól tud jönni. Hogy ne örülj annyira! :-D

Előzmény: okosvinetu (5749)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5751
yeti31 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5750

Én linkeltem be.

Az ebay-en van fent, de ne a németországit, hanem a lengyelt rendeljétek mert az olcsóbb.

Nekem ma jött meg, a csomagolásán van egy gomb és be lehet kapcsolni.

Gondolom valami elem van benne a teszteléshez.

Az előbb próbáltam és bevilágítja a kertet, és E4 jelölése is van.

Remélem a héten sikerül beépíteni.

okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5749

Ez jó olcsó kör volt. Az asszonypajtás lebeszélt az üléshuzatról, te meg a ködlámpáról. Parádésan javul az anyagi helyzetem...:-)

4str Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5748

A ködlámpa szerintem teljesen felesleges a dolog. Ezen biztos többen felhördülnek, de én azt tapasztaltam, hogy amikor tényleg fontos lenne, alig ér valamit (hacsak nem xenonos - azért az más, de utólag erre cserélni szabálytalan, a gyári xenon ködlámpa pedig ritka, mint a fehér holló).

A ködlámpát az úton töltött idő kb. 1 ezrelékében használod (ha szabályos akarsz lenni), míg nappali menetfényt (ennek a rövidítése a DRL - daytime running light - ha jól emlékszem) az esetek kb. 60 %-ában (lakott területen kívül, nappal). Így én egyértelműen az utóbbira szavazok.

Pár napja valaki belinkelt egy, a dusi gyári ködlámpája felfogatásával azonos DRL-t. Azért azt célszerű megnézni, hogy az előírt tanúsítványokkal rendelkezik-e, és elég erős-e a fénye. Az ismert gyártók (Hella, Philips) fényei lényegében a gyári (Audi, stb) DRL-ek fényerejét tudják.

Előzmény: okosvinetu (5745)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5747

Sajnos az asszonypajtás – akinek nem nyerte el a tetszését – vétót emelt...:-(

Nem tudtok egy jó válóperes ügyvédet?

Előzmény: Törölt nick (5746)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5746
Előzmény: okosvinetu (5744)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5745

A ködlámpa is érdekelne. (Habár most télen jobb lett volna.) Mi ez a DRL, hol lehet kapni és mennyiért?

Az átvételkor – mikor jó későn leesett a tantusz, hogy bizony kéne rá ködlámpa is – azt az infót kaptam, hogy ha eleve nem így rendeltem, akkor már nincs mit tenni, a ködlámpa helye bizony vakon fogja leélni az életét. Ezek szerint mégis van megoldás?

Előzmény: 4str (5742)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5744

Igen pöpec. Nekem is kéne egy ilyen. Honnan van és mennyibe fájt?

Előzmény: Törölt nick (5740)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5743

Nem volt nehéz, nincs túlbonyolítva.

Előzmény: KuránGergő (5741)
4str Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5742

A lámpában benne kell lennie az E betű+valamilyen számnak (utóbbi a tanúsítványt kiadó európai ország kódja), és az "RL" jelzésnek. Meghatározott helyekre lehet felszerelni és fényszóróval (tompított, reflektor és ködlámpa) együtt nem világíthat.

Ami jelenlég még tisztázatlan, hogy kell-e mellette égni a helyzetjelzőnek, vagy sem.

Egy másik itteni fórumon (Nappalifény, menetfény DRL) részletesebben is olvashatsz a témáról, ott most azt elemezgetik, hogy a rendőrök nem tudnak az új rendeletről, és a hagyományos tompított használatát kérik számon. (Holott több gyár - vw csoport, merci stb - már évek óta így forgalmazza a kocsijait).

A Dusterre a gyár (több Renaulthoz hasonlóan) a Philips 4 ledes DRL-jét ajánlja, tartozéklistán is szerepel egy ideje, csak ár nélkül.

Ha pedig nincs gyári ködlámpád, van a helyére pontosan passzoló DRL, ami még esztétikusabb megoldás lehet.

Előzmény: Törölt nick (5739)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5741

Szuper! Könnyű volt feltenni?

Előzmény: Törölt nick (5740)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5740

üléshuzat 

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5739

Kicsit utánaolvastam a menetjelző témának és erre bukkantam. Akkor most mi van? Egy biztos, csak jóváhagyási jeles lámpát szabad felszerelni, különben bünti van.

duralyt Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5738

Ez sem kutya!Láttam üzem közben.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5737

Nekem erre csorog a nyálam. Szerintem a gyémánt alakú mintázat a nyerő ha hátramenetben akarunk szabadulni.

duralyt Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5736

Hahó mindenki!

Meg vagyok rémülve! Májusra várom a vasat, de ezen dolgok olvasása hallatán,már nem is annyira. Vajon az idei dusterek-nél is fenn állnak ezek a hibák? Más: Valakinek ismerős ez a rendszám? MBW-807

iux Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5735

Bocs de még valami eszembe jutott!

Gondolom a szerviz mondta,hogy ujrainditás után a masina rendben van!Ne hidd el!!A Te érdeked,hogy kételkedj!A szervizé pedig,hogy átverjen Téged,és meg is teszi!

Előzmény: Törölt nick (5733)
iux Creative Commons License 2012.03.19 0 0 5734

Nincs igazad!

A szerviz nem tudja megmondani a hiba okát,ez eddig igaz viszont a hiba az újraindittás után nem szünik meg,csak nem ad hibajelet,ami nem ugyanaz!!!!(Ezt igazságügyi,műszaki szakértői vélemény igazolja)Az ESP-vel ellátott autókon az elektronika nem működteti amit kell!Ezt majd csak akkor fogod észrevenni,mikor(ne adj isten)felkenődsz valahova!!Tudod ez olyan mint a légzsák!Nem kell neki működni soha,csak ha baj van!Akkor viszont kifogástalanul!Nos ez nem fog!A másik pedig az,hogy eddig már vagy 5 szervizes vizsgálaton esett át az autóm,s mivel csak a kezüket tudják széttárni,azért pereskedek velük!De ha neked megfelel az,hogy plussz 80 ezerért veszel valamit ami szart sem ér ez a Te dolgod!Én nem ilyen vagyok!

Előzmény: Törölt nick (5733)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5733

A szervíz nem tudta nekem sem megmondani a hiba okát. Újraindítás után a hibajelenség megszűnik, az autó hiba nélkül működik. Ha téged megnyugtat, akkor szervízhez fordulj információért, ne ügyvédhez! :-)

Előzmény: Red-G (5728)
iux Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5732

Szavasz!

Ez egy nagyon komoly komputer hiba!Én 4. hónapja küzdök ugyan evvel a problémával.Jelenleg ügyvédi szakban van az estem,valószinüleg per lesz belőle!Csak hogy tudd az EPS-ed nem működik,valamint ha van,a 4x4 es hajtásod is hibás!!!!Ha többet akarsz tudni róla keress meg privátba!Email cimem iux@freemail.hu.A tárgyhoz ird be,hogy DACIA DUSTER mert különben nem nyitom meg!

nasika Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5731

Az  akku alacsony töltöttségi állapota is okozhat ilyen 

hibát  ;)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5730
A topikot visszaolvasva többeknél jelentkezett, a szervizek nem tudják a magyarázatot, talán valami későbbi szoftverfrissítés megszünteti a jelenséget. Addig marad az újraindítás.
duralyt Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5729

Hahó!

A kezelési szerint SZERVÍZ!

Red-G Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5728

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék valaki találkozott-e már az alábbi hibajelenséggel?

Elindulás után égve maradt egyszerre az ABS+kézifék+menetstabilizáló visszajelzője.

Autó leállít és eltünt, egy nap megcsinálta kétszer azóta se jött elő újra.

Valami ötlet? Foglalkozzak vele komolyan? Vigyem vissza megnézetni?

4str Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5727

Ezt a Bridgestone Dueller A/T-t korábban én sokat nyúztam több pickup-pal is, (mivel ez volt egy időben a japán terepjárok gyári gumija) és jók voltak a tapasztalataim, igazi "all-round". Volt viszont két hibája, az egyik, hogy a vizes füvet nagyon nem szerette (el sem akart hátsó kerékkel indulni a Mitsu), a másik, hogy borzasztó gyorsan elkopott, úgy emlékszem, 30-40000 km-t lehetett csak használni. Persze lehet, hogy azóta már más a gumi összetétele.

Előzmény: Törölt nick (5726)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.18 0 0 5726

A téli gumit lecseréltem. Sokat keresgéltem, és találtam egy számomra megfelelő típust.

50-50%-ban országútra és terepre való. Halk futású az aszfalton, és megfelelően harapós a homokos-földes-sáros felületen.

Így néz ki a Dusteren:

duralyt Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5725

Vagy esetleg ez? dunlop_grandtrek_at3.1

Előzmény: julius65 (5716)
julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5724

Ez már jó önbizalomnövelő gumi.

Előzmény: duralyt (5723)
duralyt Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5723

Itt Küldöm a képet !!!

duralyt Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5722

Hahó! Ez tetszene?

okosvinetu Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5721

Kacc-kacc...

Előzmény: julius65 (5719)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5720

Úgy könnyű... De akkor hol marad az az élményszerűség, hogy szügyig elmerülve a sárban/hóban megfagy az ereidben a vér, hogy akkor most egy jó darabig – mondjuk az áradás elmúltáig/a hegyek megolvadásáig – ott kell majd rostokolni? He?

Áhhh... Puhány egy népség vagytok...:-) Nem is érdemlitek meg a dákóitokat, ha ennyire nem bíztok benne.

Előzmény: julius65 (5718)
julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5719

Így járt aki nem dusterrel közlekedett a hóban.

julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5718

Párban, hogy ki tudjam húzni a másikat, ha elakad. Merénnemakadtam el.

Előzmény: okosvinetu (5717)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5717

„párban jó menni ilyen helyre...”

Abban meg mi az élvezet? Még jó, hogy nem béreltél egy T54-es, meglehetősen jónak bizonyult terepadottságokkal rendelkező szovjet tankot kísérőnek...:-)

julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5716

Hát most Erdélyben megdolgoztattuk a dusit meg a felniket. Hihetetlenül jó volt a hóban, kavicsos, földutakon, meg a hóbordákon és kátyuk között. Végre én is mentem olyan utakon, mint a youtube videokon szoktam látni. Persze a korlátokat is megtapasztaltam.

Időnként a kipörgésgátló vagy komolyabb terepgumi elkélne, de mondom csont nélkül megcsinálta ezt az 1500 km-t.

Világra szóló élmény havas erdei úton fölfelé nyomulni. Na párban jó menni ilyen helyre egy másik terepjáróval.

Előzmény: fagy53 (5715)
fagy53 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5715

"De, hogy milyen nehéz a gyári felni!" - nem személyautós az biztos! Jobban bírja a járdázást nálunk Bp.-en, de a kátyúk sem fognak ki könnyen rajta... Komolyabb terepre is inkább ez való, mint a parádés alufelni! :-)

Ha jól emlékszem háromküllős és fekete felnid van nyárra....

A rozsdát több év múlva keressük, az az emlékezetes Logan rozsdásodás remélhetőleg a múltté.

Előzmény: julius65 (5713)
julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5714

Ja és túl vagyunk az 50 ezren.

julius65 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5713

Na fölraktam a parádés kerekeket és lemostam alaposan a gépet. De, hogy milyen nehéz a gyári felni!

Holnap meg belül lesz kitakarintva. Rozsdát nem leltem a karosszérián, a kipuffon van valamennyi.

talon68 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 5712

Igen. Szinte bárhol ütögetem a lemezt , az ablaktörlőnél a nagy üresség mentén rezeg, méghozzá nem kicsit. Talán a kilincs és a zár közötti rúddal is csinálni kellene valamit, mert iszony hangja van. Persze így sokkal zajosabb, mert nem volt a végén a kilincs ami megfeszítse.

Nézegettem a kiemelő gyűrűket a neten, illetve ezek talán ajtópanelek inkább, mert van aki két mdf lap közé fújt purhabot csiszolgat

és van aki üvegszálas szmötyit keneget és azt csiszolgatja.

Bárhogy is gondolkodom szerintem nekem elég lenne, ha egy ~ 16 mm-es mdf lapra körberajzolnám a hangszórót, kivágnám, bele egy lyuk amibe belemegy a hangszóró.A műanyag ajtópanel és az mdf közé kellene egy kis  tömítés jellegű valami...esetleg neutrális szilikon tömítő. (remélem most azt írtam le, amit korábban írtál  és hatalmas bólogatások közepette olvasod):-)

Előzmény: 4str (5711)
4str Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5711

Hát, most aztán kibontakozhatsz... :) A hangszóró rögzítő "izét" Tinnermann-kapocsnak hívják, ilyet bármelyik autósboltban vehetsz, bár szerintem az Axtonokhoz is adtak gyárilag.

Az ajtó belső oldalán van számos préselt mélyedés, ezeket kitöltheted bitumenes lemezzel, különösen az ablakelmelő környéke kritikus, csak azért ügyelj arra is, hogy a kárpit visszamenjen majd a helyére. A hangszórót tartó részt sem ártana belülről (!) megtámogatni egy kis öntapadó lemezzel. Ez az egész rezgéscsillapítás egyébként arra megy ki, hogy rezgő lemezek rezonanciáját lejjeb vidd. (Ha sikerül a hangszóró által sugárzott tartomány alá vinni, megszűnik a káros rezonancia. A rezonanciafrenkvencia pedig ugye fordítottan arányos a rezgő tömeggel.)

Előzmény: talon68 (5708)
duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5710

Köszönöm az infókat!!!

Előzmény: KiGab (5709)
KiGab Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5709

Szia!

Continental a gumi.

Eladni lehet, hogy nem a legjobb szó, inkább becserélni. Azt pedig azért, mert 10 hónaposan 58.000 km van benne. És még nem volt autóm 200.000+ futásteljesítménnyel. De ez csak 2014. május után esedékes. Ha addigra kijönnek egy normális 2Din-es autórádióval és az árak sem szállnak el, akár márkahű is maradhatok :) Bár néha nosztalgiázok a Citroenes idők után...

Előzmény: duralyt (5707)
talon68 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5708

Ma lekaptam az ajtóról a burkolatot. kíváncsi voltam, menyire fogok hozzáférni a külső lemez belső feléhez.

Illetve, a fotón talán lehet látni, hogy az egyik hangszóró rögzítő kis izé nincs a helyén, az a csavar semmit nem fogott.

Duster job első ajtó borítás nélkül.

duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5707

Szia KiGab!

Írnál pár sort a gyári négy évszakos gumidról ( márka,típus..stb.), illetve, mennyi idős a jármű és miért is akarod eladni?

Előzmény: KiGab (5706)
KiGab Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5706

Bejött a jó idő, koszorúzás helyett elugrottunk Pirtóra kicsit futkosni. (Tájfutás)

Ismét bebizonyosodott, hogy normál körülmények közt a 2x4-es is jó választás, felázott, mocsaras árterekre persze kell a 4x4. Személyautók már leálltak, amikor még fogcsikorgatás nélkül mentem tovább. Mély homokos, bakhátas dimbes-dombos utak. (Már a gyári négyévszakos gumik vannak fenn)

Persze bennem is megfordult, hogy a két év múlva esedékes autócserénél már 4x4-et választok, csak még nem tudom miért. Addig kitalálok valami jó eladástechnikát rá. :)

duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5705

Amúgy megrendeltem a vasat,május 25.-re vagyok kiírva!

duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5704

OK! Az aktuális KRESZ szerint:

44.§  (8)273 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

De, van itt egy aktuális KÖHÉM rendelet is :

37. § (1)111 A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az olyan világítóberendezésekre, amelyeknek a fénye a jármű üzemszerű használata során kívülről sem közvetlenül, sem közvetve nem látható (pl. csomagtér-megvilágító lámpa, szerelőlámpa), továbbá azokra a világító-, illetőleg fényjelző berendezésekre, amelyeket a világító- és fényjelző berendezések elhelyezése tekintetében jóváhagyási jellel112 ellátott járműveken gyárilag helyeztek el.

55§ : (3) A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy csak a helyzetjelző lámpákkal együtt legyenek bekapcsolhatók, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják. ( 42. § (5) – fénykürt ).

A fényszórók egy összefoglaló kategória, ide sorolandó a tompított, távolsági és a ködfényszóró világítás is.

Akkor, ha jól értelmezem, amennyiben gyári szerelt nappali fénnyel ellátott autót vásároltál, szabadon használhatód úgy, ahogy a gyári beállítást elvégezték.

Viszont, azt is tudjuk, hogy amennyiben, utólag kerül beszerelésre a nappali fény ( EU –ban ), akkor a helyzetjelző izzó kuka (helyette lesz a nappali fény) és a tompított világítás ráadásával a nappali fény fényereje 50%-ra esik vissza, de, itthon, a KÖHÉM rendelet szerint, kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják

Előzmény: vadparaszt' (5698)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5703

Átjött.

Válaszoltam!

Előzmény: Sightseeing (5701)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5702

Néztem,de nem jött semmi.

yeti31@t-online.hu vagy yeti31@citromail.hu

Előzmény: Sightseeing (5701)
Sightseeing Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5701

A DRL szerintem is "cool" (ahogy az autó is) - jól mutat és hasznos is - csak érnénk már végre utol Európát a szabályozásokkal és azok  - következetes-  számonkérésével.

(Írtam közben, előre is köszi!)

Előzmény: yeti31 (5700)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5700

Írj, ha tudok válaszolok!

Kedden lett beépítve és még most próbálgatom, de nagyon meg vagyok elégedve vele.

Előzmény: Sightseeing (5691)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5699

Szövegértés egyes. ;)

Előzmény: duralyt (5696)
vadparaszt' Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5698
"Lakott területen kívüli úton
a forgalomban részt vevő
gépkocsit nappali menetjelző
lámpával VAGY tompított
fényszóróval..."

Előzmény: duralyt (5696)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5697

Olvassátok el ezt ha tisztában akartok lenni a közúti rendörség "praktikáiról":

A világ legnagyobb lúzere

Péter 69-cel ment a 70-es táblánál, 30 000 forintra büntették. És ez csak a kezdet. Tovább »

forrás: totalcar.hu

Előzmény: 4str (5688)
duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5696

A nappali fény bárhol használható tetszés szerint, de, lakott területen kívüli küzúti forgalomban, csak a tompított fényszóró együttes használatával felel meg a hatályos jogszabálynak. Lásd.: " club1 " 44§ -hozzászólása.

julius65 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5695

Biztos, hogy használható, bizonyos szabályok mellett a nappali fény.

Az új audik is világíthatnak azokkal a ledekkel, őket nem zaklatják ezzel a rendőrök.

Előzmény: club1 (5694)
club1 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5694

44. § A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása

(8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

Előzmény: 4str (5693)
4str Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5693

Pontosítanék: ha nincs szükség fényszóróra (értsd tompított, reflektor vagy ködlámpa) a nappali fény lakott területen kívül használható.

55. § : http://www.muszaki-vizsga-zoldkartya.hu/cikkek/vilagito-fenyjelzo-berendezes.html

Előzmény: duralyt (5692)
duralyt Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5692

Hahó mindenki! A nappali közlekedő fény-röl röviden: Lakott területen kívül és mindenhol korlátozott látási viszonyok között,(eső-hó-pára-köd-szürkület) a tompitott fény használata kötelező.

Sightseeing Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5691

Jó vétel - szerintem nagyon jó vásárt csináltál! :-)

Én ugyanilyet rendeltem Németországból, de az több, mint 60 EUR volt.

Azóta megjött, beépítették, jól szuperál: helyzetjelzőre illetve tomoítottra visszavesz a fényerőből - bár a szervíz szerint ki kellene venni a helyzetjelző izzókat, mert azzal nem mehet együtt (én már nem bírom követni a szabályozást)

Más: Autórádióddal kapcsolatban hadd keresselek meg mail-ben!

Előzmény: yeti31 (5690)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5690

Mivel nekem a cool modellben nincs ködlámpa, egy ilyet rendeltem:

http://viewitem.eim.ebay.hu/Dacia-Logan--MCV-SANDERO--und--DUSTER--ab-2007-2-X-LED-TAGFAHRLICHT-RUND/320833207837/item

Jövőhéten jön meg.

Előzmény: 4str (5688)
julius65 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5689

Sziasztok!

Tegnap este jöttünk haza egy 5 napos Erdélyi kirándulásról. A Gyergyói mendencében és környékén voltunk. Jókat túráztunk gyalog, sível és autóval is.

A dusi nagyon jó volt.   Öt felnőtt, tetőbox és plafonig pakolt csomagtartó, meg sem kottyant neki.

A fogyasztás  kettő tankolást mérve 6.5 és 6 l/100 km. Még  egy tankolás lesz amit kint fogyasztottunk. Bár az a dévai úton volt, ott nagyon lehet takarékoskodni a sok kamion miatt.

Egyszer akadtam meg a hóban, mind a négy kerék kis gödröt ásott magának, aztán sehova. Aztán kirugdostuk a havat a kerekek elől, egy tolás rajta és megindult.  Aztán volt , hogy megakadt, de kis hintáztatás és kimászott magától. Voltunk vele egy havas erdei úton a társ egy suzuki vitara volt. Nagyon élveztem azt a kis kirándulást. Rossz irányban mentünk, mikor a suzuki meg akart fordulni, föltolatott a hóra és megült rajta. Nos húzzuk ki. Kötél a vonóhorgára, nekünk előre az akasztóba. Azt hittem a dusi is el fog kaparni, de úgy kikaptuk onnan, hogy csak na. Kár hogy elfelejtettük levideozni.  A magas építés nagyon nagy előny. A Libánon keresztül hosszanti hóbordák voltak, előttünk egy fiesta küzdött, hogy ne koppanjon az alja, nekem ez eszembe sem jutott. Nagyon jó az automata négykerék hajtás, mikor kell besegít. A mondeoval ugyanitt sokat küzdöttünk volna. Ott kint is egyre több a duster

4str Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5688

El kell rendelni, hogy minden fórumozó lakhelytől függetlenül köteles üdvözölni a szembejövő márkatársat... :)

A villogásról (lámpáról) eszembe jutott a nappali menetfény, bár itt nem sokan használjátok még, de rövidesen valószínű széria tartozék lesz, ezért bemásolok egy hozzászólást egy szomszéd fórumról. (Nappalifény, menetfény, DRL, hozzászóló Sepu81):

"Engem pénteken állítottak meg a rendőrök az M43-on. Ugyanezzel a hülyeséggel, hogy a tompítottat nem lehet semmivel kiváltani. Nekem is van vmi a kesztyűtartóban, de leszarta. Kezembe nyomott egy kreszkönyvet, és azt mondta, ha ebben mutatok neki vmit a drl-ről, akkor elhiszi. Most egy ilyan fakabáttal mit lehet kezdeni. Végül még ő volt a tök jó fej, hogy bünti nélkül elengedett, mert megígértem, hogy mostantól a tompítottat használom. Azzal is rohadtul felhúzott, hogy kb. 20 percig szarakodtunk a leállósávban, miközben a kamionok 1 méterre zúgtak el mellettünk. Mondtam is neki, hogy ez veszélyesebb, mint akár világítás nélkül közlekedni verőfényes nappal autópályán 120-szal. Na mindegy. Hétfőn meséltem egy rendőr ismerősömnek felháborodva, de ő sem tud a drl-ről semmit. Tiszta röhely. Egy állampolgártól elvárják, hogy mindig ismerje az összes aktuális jogszabályt, de ők meg nem tudnak egy olyat, ami már egyáltalán nem is újdonság. Úgy gondolom, hogy részben az is a dolguk lenne, hogy néha az ilyeneknek utána olvassanak..."

talon68 Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5687

Esztergomban a fehér daszteres szokott villogni.

Előzmény: aaapapamaci (5685)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.16 0 0 5686

Én meg pösti vagyok és ígérem villogok majd Neked, sőt lehet, h még vidáman tülkölök is egyet [v. indexelek - ahogy sikerül :-)]

Előzmény: aaapapamaci (5685)
aaapapamaci Creative Commons License 2012.03.15 0 0 5685

Én itt komárom-esztergom megyében, a duna innenső oldalán élek, de még egy üdvözlő villantásomra sem válaszolt senki! Ellenben,ha átmegyek a túlsó oldalra, álandóan villognak a márkatársak. Nem értem!

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5684
:DDD
Előzmény: KiGab (5681)
talon68 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5683

Igazad van. Közben rájöttem én is, hogy felesleges feltalálni újra a spanyol viaszt, ha van egy bevált anyag ( MDF lap) akkor azt kell használni.

Ha belegondolok, hogy az új hangszóró csak néhány 10 dekával nehezebb a korábbinál, mégis "húzósabb" az ajtó, az alu sok lenne. Főleg ha tudom, hogy a Sinus Live ADM súlya 5kg/m2.

Abban is igazad van, hogy az új hangszóró befért volna, de csak abban az esetben, ha annyira kiemelem, ahogy írtad: szintbe a kárpittal.

Talán valakinek segít a  bénázásom és a helyreigazításaid, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat. Meg kell nézni a beépítési mélységet és már előre gondoskodni a szükséges távtartóról.

Hogy ne legyünk nagyon offtopicok azért megjegyezném, hogy nagyon jó autó ez a Duster. :-)

Előzmény: 4str (5680)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5682

:D

Ez már emelt szintű tárgyalástechnika!

Előzmény: KiGab (5681)
KiGab Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5681

;)

A türelem szakmai ártalom. Na meg 5000+ hozzászólást végignézni sem lehet egyszerű, főleg aki nem is tud keresni a fórumban.

Nálam nem volt nehéz meggyőzni a házi pénzügyminisztert. Felvázoltam, hogy hova fogunk elutazni a megspórolt pénzen. Szinte elzavart gázosítani. :)

Előzmény: - Szerzet - (5678)
4str Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5680

Itt a lényeg a felfogatás, amit az ajtó belső acéllemeze határoz meg. Aztán hogy te inkább aluminiumból csinálsz fészeket (bár az jó nehéz lenne, szerintem, minden ajtó becsapásnál húzna egyet az ajtón...), vagy MDF-ból az a lényegen nem változtat.

Egyébként autóhifis célra az MDF egy bevált és elfogadott anyag, mert könnyű, rugalmatlan és homogén (nincs szálirány stb), és nagyon könnyen alakítható. (Ezért készülnek a bútorok mart frontjai is ebből az anyagból.)

A hangszóróddal kapcsolatban szerintem a gond nem a mágnes átmérője volt, hanem a hangszóró beépítési mélysége. Ha kiemelted volna, nem érte volna el az esőgallért.

Előzmény: talon68 (5673)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5679

Dacia Dokker:

Vázlatokon a Dacia Dokker

Nem a Lodgy volt az egyetlen új modell, amelyen a Dacia az utóbbi években dolgozott. Tovább »

forrás: totalcar.hu

Most már tényleg csak egy duplafülkés pickup kéne! Kaszálnának vele!

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5678
Kösz, hogy mindig türelmesen beírod a tapasztalataidat, ahányszor a téma ismét előkerül! Én már döntöttem, most az asszonyt győzködöm. :)
Előzmény: KiGab (5677)
KiGab Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5677

Üdv!

Gázos tapasztalatok, vélemények első kézből:

- 210.000 creditet kértek érte, hogy mit műveltek a motortérben nem tudom, pszichológiához jobban értek...

- Nem érezhető különbség gáz és benzin üzem közt, ki tudom próbálni van a műszerfalon átkapcsoló. (Nem érzem gyengébbnek egyiknél sem)

- A 9,1l gyári adat vegyesben símán reális, város, autópálya több, országút (én itt használom) kevesebb. Mint jeleztem, számot nem írok. (Hmvhely-Kecskemét-Hmvhely-Eger-Hmvhely KRESZ szerint vezetve 10.500 Ft)

- Garancia kérdés még 40.000 km-ig érdekes, eddig annyit tudok, hogy a módosításokra nincs gyári gari, arra a beszerelő műhely vállal. Érdemes olyan műhelyt választani, ahol van Renault-s együttműködés, legalább alapszinten. (Gyöngyösön szereltettem, miután az ottani Renault szervíz is őket ajánlotta. No comment)

- Drágul az autógáz is, húzza felfele a benzin ára, (360Ft volt a benzin, 200Ft a gáz a beszereléskor, ma a gáz 220-230Ft, arányaiban jobban drágult a benzin. Induláshoz benzint használ, télen 6-8 eFt pluszköltséget jelentett havonta (bő 1Ft-tal növelve a km-enkénti költségeket.) Nyáron ez alig kimutatható, szinte azonnal kapcsol.

- Nem baj, ha nincs sok gázos autó, utálok sorban állni. :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5676

Áldás-Békaság!

Vennék itthon mint borászok a cukrot az biztos, viszont a 4x4-esek baján nem segít. Világos, hogy terepre kell az erő, de simán megcsinálhatnák olyanra, hogy álljon vissza benzinre lock üzemmódban.

Előzmény: fizikus56 (5665)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5675
Amúgy korrekt és hivatalos, csak az átalakítás által érintett részekre ugrik a garancia. Bár, szerintem a márkaszervizek minden munkának örülnek, függetlenül attól, hogy ki fizet érte, az ügyfél vagy a Renault Hungária.
Előzmény: KuránGergő (5670)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5674
Sajnos nincs. Nekem fél éve 215-öt mondtak. Nagy pótkeréktartály, betöltő a tanksapka fedél alatt.
Előzmény: KuránGergő (5670)
talon68 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5673

Köszi. Érteni vélem.MDF-ből kellene egy távtartó gyűrűt csinálni, olyasmit amit Gergő belinkelt. Az a gyűrű szerintem nekem nem lett volna elég, mert a hangszóró mágnese sem fért már be a lyukba.

Viszont  nekem ezzel az egész műanyag hangszórófészekkel van egy kis bajom.  A szervizben berakott hangszóró is csak 3 csavarral volt rögzítve, meg szilóval benyomva, talán ezért is szólt ennyire bágyadtan.Arra gondoltam, hogy egy alumínium fészekkel kiváltanám az egészet, ha annak rögzítése megoldható lenne.

Előzmény: 4str (5668)
4str Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5672

Még annyit, hogy itt 2 dologról van szó: a gyári kiemelőgyűrű a talon68-féle probléma megelőzését szolgálja: a hangszóró így beférhet a gyári helyre. (Ennek azért van annyi veszélye, hogy ha hangszórót kiemeled, és koaxra (vastagabbra) cseréled, nem fogod tudni feltenni a dusi gyári hangszórórácsát.)

Én viszont arról beszéltem, hogy jobb a hangszórót a kárpít síkjába (totál)  kiemelni, és így a hangszóró saját rácsát kell használni.

4str Creative Commons License 2012.03.14 0 0 5671

A Sinus Live-os gyűrű nem a dusihoz való autóspecifikus megoldás. Ahhoz, hogy a Dusterenél a hangszóró egy síkban legyen a kárpittal, olyan 16-17 mm-t kell kiemelni (+tömítés).

Valóban elég volna egy gyűrű is (külső átmérő kb. 140, belső kb 120), de egyrészt így túl keskeny lenne az anyag, ami nehezíti a vágást, másrészt a hangszóró rácsot tartó műanyag gyűrűnek tökéletesen fel kell feküdnie, ezt pedig az üreg kitöltésével (szabálytalan alakú MDF-fel) lehet megoldani. Célszerű még sziloplaszttal is kinyomni a megmaradó réseket, illetve az MDF lap mindkét oldalát. Egy ilyen beragasztott távrartó lap merevíti is az ajtót, másrészt az energia nem vész el az üregben, a magashangok (koax!) pedig sokkal nyíltabban szólnak. 

Csak 100%-os szilikont szabad autóban használni! (ecetsav nem lehet benne.)

Előzmény: KuránGergő (5669)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5670

Vajon van korrekt [hivatalos] megoldás a gázosításra és a garancia további érvényesítésére? Kb mennyiből jön ki? 2-300000 Ft? Utána kell még külön vizsgáztatni?

Előzmény: fizikus56 (5665)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5669

A korábban linkelt videon a SinusLive -os hangszóró [ha jól értem akkor 55mm-es a beépítési mélysége] beépítéséhez ilyen 6mm-es távtartó gyűrűt használtak: http://lzparts.de/index.php?page=product&info=640

Mondjuk elég drága :-(.

Ezt az MDF-es lapot én sem értem! "a hangszoró helyét kitölteni" - ezt h értsük?  Nem egy gyűrűt kéne kivágni a lapból? 

Előzmény: 4str (5668)
4str Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5668

Pontosan (lásd fotó) a hangszóróhelyet kell egy kb. 16 mm vastag MDF lappal kitölteni. Ha ezzel kezded, nem kellett volna leszedned az esőgallért sem, mert "nem lógott volna be" az új hangszóró...

Előzmény: talon68 (5667)
talon68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5667

Ezt a kárpit síkjába való kiemeléshez szükséges MDF lapot nem látom magam előtt. Olyan cirádás formára kivágott lapról van szó, ami belemegy a műanyag hangszórófoglalatba?Tehát egy a hangszóró kontúrját követő lapról beszélünk ?

Előzmény: 4str (5666)
4str Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5666

Az Axton nem rossz választás ár-érték arányban, más kérdés, hogy a lábak takarásában lévő koaxból "nem jönnek fel" a magashangok.

Amit "eltakarítottál", az az un. esőgallér, ez hivatott az esetlegen ajtóba folyt vizet távoltartani a hangszótól. Igazából ezután sem áznak majd el a hangszóróid, max a mágnesüket éri némi víz. Ha rezgést csillapítasz, teszteld finom ökölmuzdulatokkal, honnan jön a zörgés. Többnyire a nagy, összefüggő, merevítetlen lemezeket célszerű leragasztani, a hangszóróidat pedig egy MDF lemezzel kiemelni a kárpit síkjába. Így egyrészt felhasználhatod a gyári rácsot, és Axtonok is sokkal szebben szólnak majd, mint besüllyesztve.

Előzmény: talon68 (5662)
fizikus56 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5665

Adjon az Isten!

gázosításhoz friss cikk:

Dann bookmarken Sie diese URL:http://de.auto.de/magazin/showArticle/article/63439/Dacia-Duster-LPG-Billig-SUV-mit-Fluessiggas

mondjuk, jó rövid.

azt írják, csak a vezérlést változtatták. (de azért vegyük figyelembe, hogy a bioetanolra gyárilag felkészített motornál)

a Dacia gyár szerint 9,1 l gázt eszik vegyesben.

42 l pótkerék tartály.

német felár: 800 Eur a cikk szerint a legolcsóbb gázos autó a németeknél.

20000 km futás után térül meg a német benzinár mellett.

ha hozzánk is szállítaná a gyár, megrendelném.

Előzmény: Törölt nick (5649)
GToni Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5664

Nála az autó oldala biztos nem lesz sáros! :-D

Előzmény: talon68 (5663)
talon68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5663

az az 52 cm inkább 52mm  lesz ...:-)

Előzmény: talon68 (5662)
talon68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5662

Megláttam 4str nickjét eszembe jutott, hogy hangszórót cseréltem és nem dicsekedtem még el vele. :-) (hát nincs is mivel )

Vettem egy pár Axton AXF 130 -as hangszórót. 13 cm- es, ezzel nem is volt baj, viszont a beépítési mélysége 52 cm . Na, itt volt a baj.

Ugyanis a hangszóró helye úgy van kialakítva, hogy nem egy feneketlen üreg, hanem egy bizonyos mélység után, ott a vége. A lyuk félig le van zárva és ettől nem lehetett betenni a hangszórót. Viszont nem olyan családból származom, hogy ez gondot jelentett volna,fogtam a disznóríkató nagykést és simán szíjjelforgácsoltam a műanyagot. Tudom, nem a legelgánsabb megoldás, de lusta voltam végigolvasni a netes forrásokat s így most nem tudom, hogy bajt csináltam-e, vagy sem . 

A hang egyébként  egy árnyalattal lett jobb, úgy tervezem még néhány százezret elköltök rá, aztán majd szólok valami profinak , hogy csinálja meg .:-)

A Sinus Live DSM és ADM lapok már meg vannak rendelve a rezgéscsillapításra...remélem holnapra megjön és  akkor nekiesek az ajtóknak a hosszú hétvégén. Esetleg valaki tudja mennyiért és hol lehet új ajtókat, ha mégsem sikerülne ?:-)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5661
Ja, ilyen a mostaniakban is van. Szóval akkor új nevet kap az Exeption :)
Előzmény: talon68 (5660)
talon68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5660

Igen, én is azt néztem, hogy ebben vajon  mi a luxus :-) Valószínűleg a pohártartót  pezsgősüveg tartónak hívják, a hamutartót pedig szivarhoz hamutartónak..

"AFU - Vészfékrásegítés
Ez a rendszer nagymértékben növeli az autó fékrendszerének hatékonyságát, hirtelen fékezéskor felgyorsítja a fékero növekedésének sebességét, egészen addig, amíg muködésbe lép a blokkolásgátló."

Hiába no, jó cimborám a gugli.:-)

Előzmény: - Szerzet - (5658)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5659

Postával 114 EUR-t fizettem. 10 napot kérnek a legyártásra, aztán küldik. Az enyém elméletileg uton van.

Előzmény: okosvinetu (5653)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5658
Már amennyiben az USB csatlakozót luxusnak vesszük. Igaz, van benne bluetooth is. Az AFU nemtommi, másegyéb az Exeptionban is van.
Előzmény: talon68 (5654)
4str Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5657
4str Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5656

Ismeritek ezt az oldalt? (Magyarországra is szállítanak.)

http://www.shopdacia.com/daciashop-category-electric-parts.html

yeti31 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5655

A huzatok.hu oldalon 15000+3600 a huzat és olyan amilyet összeraksz.

Előzmény: okosvinetu (5653)
talon68 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5654

A hír szerint luxus Duster is rendelhető lesz. ( ha friss ez a hír)

Ha valakinek létfontosságú amit luxus címen kaphat és még nincs meg az autója, vagy ha megvan az autója, de nem elégedett a kárpitozással, új üléshuzat helyett vegyen inkább Duster Prestiget. ;-)

http://uh.ro/szines/benzingoz/8999-luxus-dustert-dob-a-piacra-a-dacia

okosvinetu Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5653

Köszönöm a linkeket. Úgy látszik visszavonhatatlanul egyre régibb vágású leszek, mert valahogy úgy húsz ruppó magasságában képzeltem a huzat beszerzését... Ehhez képest hökkentem párat az árak színvonalán. Egyébként ezek a fritzek vajon ki is szállítják ennyiért (forintért is?)a cuccot, vagy netán el kell somfordálni érte minimum a Fekete-erdőig?

Előzmény: Törölt nick (5647)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5652

Hidrotőkés, guglival is kezdhettem volna. Akkor átfogalmazom a kérdést: A motorban semmilyen átalakítás nem szükséges? :)

Előzmény: Törölt nick (5651)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5651

Nem tudom, azért kérdeztem. :)

Előzmény: GToni (5650)
GToni Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5650

Ezek szerint az 1.6B motor nem hidrotőkés? A szelephézagot is állítgatni kell?

Előzmény: Törölt nick (5649)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5649

Szia! 

Ha már újra szóba jött a gáz, hadd kérdezzem meg, hogy a szelepkenést hogy oldották meg nálad? Úgy tudom a hidrotőkés motoroknál ez nem probléma, más modelleknél beszerelnek valami olajozót meg most hallottam olyanról, hogy valami speckó gázt belenyomnak a tartályba ami sok tankoláson keresztül benne marad és valahogy megoldja ezt a problémát.

Előzmény: KiGab (5641)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5648

Ilyet én is tapasztaltam Smart tesztvezetéskor, de Dusiban nem tűnt fel. A tesztautókat nem szokták kímélni, valszeg ráfért volna egy futóműállítás.

Előzmény: duralyt (5645)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5647
Előzmény: okosvinetu (5643)
nasika Creative Commons License 2012.03.13 0 0 5646

Kicsit részletesebben ,mert a kormány az nem beragadt joysztik.Rángattam már énis de

még nem mentem  soha a falnak ;)

Előzmény: duralyt (5645)
duralyt Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5645

Hali minden Dusteresnek és azon túl!

Leendő Dusteresként, alkalmam nyílt próbaútra vinni egy 1,5DCI  -  110LE - 4x4  szerkezetet.

Azon túl, hogy azonnal belezúgtam, egy egyáltalán nem szokványos jelenséget is tapasztaltam.

Kb. 50 km-es sebességnél (egyenes úton), a jobbra, majd balra történő kormánymozgáskor nem tért azonnal vissza egyenesbe, hanem az adott oldalra történő húzás irányába haladt tovább.

Kérdésem, tapasztaltatok-e ilyen jelenséget?

talon68 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5644

Azt hiszem többen is ezt ajánlották korábban .

http://www.huzatok.hu/?gclid=CNihvpSi4q4CFUZa3wodD231Vw

Előzmény: okosvinetu (5643)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5643

Sorstárs Elvtársak! Közhírré tétetik, hogy ma egy gigantikus hangyafasznyival lettem okosabb. Már tudom, amit eddig nem (vagy amit csak sejtettem, de sejtenem se nagyon akaródzott valahogy). Hogy miért is poroszkálhatunk mi vidáman négy misiért egy olyan járgánnyal úttalan utakon, ami jobb családokban (ahogy Hobó elvtárs megfogalmazta: „lányos házaknál”) ennek a két-háromszorosába kerül.

Történt ugyanis, hogy a langyuló idő (no meg az asszonypajtás) unszolására elérkezettnek éreztem a már régóta esedékes pillanatot, hogy elvégezzem SZSZSZD-óm tavaszi (egyben megszületése, a múlt év októbere óta első) belső nagytakarítását. Amit azonban porszívózás közben a verőfényes napsugarak láttatni engedtek, nos..., az a horrorbóvli kategóriában örökös oszkárdíjat érdemelne. A foszladozó üléshuzat (még hátul is, ahol eleddig szinte senki nem ült), a nyílászárók tömítésére hivatott gumiszalagok ökörhugyozásos illeszkedése és rései (nemhiába lett tökig sáros az őszi ártéri virgonckodás alkalmával még a belső küszöb is, amint azt akkoriban említettem volt), meg úgy egyáltalán... Egyszóval tüsténkedésem daszterünk belvilága tekintetében mindvégig a peresztrojka előtti korszak zaporozsec fílingjét éreztem erősen. (Miközben kolozsvári tanult kollégám – tudjátok, aki oda-vissza megjárta bamakót egy 33 éves dácsiával – intő szavai jártak a fejemben: „jobb lesz, ha visszaveszel a nagy mellényből, mert a kaszni az bizony román...”)

A konklúzió: ha rám hallgattok, közelről ne nagyon nézegessétek.

Ezzel együtt természetesen bizalmam rendületlen maradt hűséges dákóm iránt, és inkább röhögcsélve, mint lekonyulva meséltem el a részleteket nejem őnaccságának. Hozzátéve persze, hogy bármit is láttam, a lényeg az, hogy végeredményben mégiscsak spóroltunk 6-7 millát...:-)

Eme pénztárcát érintő eszmei tanulság mellett azonban megérlelődött bennem a gondolat, hogy sürgősen üléshuzatot kell beszereznem. Miután nincs időm visszakeresni az ezzel kapcsolatban itt már elhangzott bölcsességeket, nem bánnám, ha felraknátok valami linket, hogy hol a sunyiban lehetne ezt a neten megrendelni. (Moduláris csomag, kettőbe hajtható hátsó ülések.) Balsája szpaszíba!

Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5642

Ma pollenszűrőt cseréltem.
Kicsit félve fogtam neki, mert a Megan esetében ez fél óra volt. Nekem legalábbis.
Dusikánál 5 másodperc alatt a kezemben volt a régi, és mivel sok kis falevéldarabka volt rajta, kiporszívóztam az üreget. Az új berakása 1 percig eltartott, mert először úgy tűnt, mintha rossz helyre akarnám begyömöszölni, de aztán az utolsó milimétereknél szépen helyére került. Úgyhogy csak bátran fogjon neki aki cserélni akar. Egyébként 1 év és 18ezer km-nél járunk, és bizony jó piszkos volt...

KiGab Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5641

Fogyasztási adatot megfogadtam, hogy nem írok. Azért hidd el, nagyon jól ki fogsz jönni vele, belőle... :)

Menettulajdonságokban semmi különbség, dinamika, sebesség mint benzines üzemben. Mivel pótkeréktartályom van, így a pótkeréknek kellett helyet találni, de nagyobb gondom ne legyen.

Csak ajánlani tudom!

Előzmény: Xray1 (5639)
talon68 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5640

A közbéke megőrzése végett, diplomatikus megoldás, FECÓtól egy link :-) http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/113-Dacia/1196-Duster.html?powerunit=2

Ha jól emlékszem még LPG-s fogyasztások is vannak.

Előzmény: Xray1 (5639)
Xray1 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5639

Közben megtaláltam KiGab hozzászólásait.

A gondom az, hogy nekem 4x4-es kéne.

Annak mennyivel több a fogyasztása, mint a sima 1.6-osnak?

Előzmény: Xray1 (5638)
Xray1 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5638

Valaki használ 1.6-ost gázosítva? Kíváncsi lennék a tapasztalataira.

Kondigep Creative Commons License 2012.03.12 0 0 5637

Meg tudná nekem mondani valaki hogy mekkora a Dusti kerékagy mérete?

talon68 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5636

A budakalászi szerintem korrekt volt. Első szóra adtak 950 000 ft-t a régi autóért.Nem alkudoztam, nekem megérte.

http://www.hasznaltauto.hu/auto/skoda/fabia/skoda_fabia_kombi_1.2_12v_cool-5473251

Ha nem viszi el valaki vissza fogom vásárolni, mert nagyon jó autó . :-)

Előzmény: Jaczek76 (5634)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5635

:D:D:D

Ilyen kereskedés nincs! Pont az a lényege a kereskedésnek, hogy keresni akar az autón, tehát piaci ár alatt számolja be. A márkakereskedés meg pláne.

Előzmény: Jaczek76 (5634)
Jaczek76 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5634

Olyan Kereskedést esetleg tudtok ajánlani ahol korrektül beszámolnak a Dusterbe használtautót??

nasika Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5633

Valamint ha jól teletankoltál mert kétforinttal

levitték az árát,majd szerdától felviszik huszon öttel utánna is kell abrakolni.

Előzmény: nasika (5632)
nasika Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5632

Adó, biztosító vizsga . Tenéked magyarázzam?

:)

Előzmény: Órarugópattanó (5631)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5631

Igaz, hogy viszi,de a lú akkor is eszik amikor nem mén....

Előzmény: nasika (5628)
julius65 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5630
Jó a dusi vitarát húztam ki vele a mély hóból. Persze aztán visszafordultunk, mert anya is velünk volt.
nasika Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5629

Naugye  :)

Gratulálok;)

Előzmény: yeti31 (5626)
nasika Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5628

Haha... Nem magayarázkodom  olvass  vissza ,láthatod ,hogy  ímádom.

Nemtudtam mit veszek bár jobban kipróbáltam mint az átlag, terepre is sor került de nem bántam

meg. Az új és használt vitát próbáltam árnyalni.

Régen is volt lúvásár ott kupecnek hívták,

az autó  mindig viszi a pénzt

a vele végzett tevékenység hozza.

Nem befektetésnek vettem, szerelen volt első látásra.

A motorteret már én is tömítettem;)

Előzmény: talon68 (5616)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5627
Egész jól sikerült, de esztétikusabb lenne nélküle. A vevőknek meg úgyis csak az számít :)
Előzmény: GToni (5624)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5626

A Dusterem kiváló! :-)

Sokkal többet kaptam mint amennyit kértek érte!

cs!rke Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5625
GToni Creative Commons License 2012.03.11 0 0 5624

A műanyag betétek nincsenek rajta. Sima fekete fóliával lett megoldva.

Előzmény: - Szerzet - (5623)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5623
Ja, és a Country Pack vagy mijafasz se volt rajta, ezek a műanyag betétek.
Előzmény: FECO4444 (5621)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5622
Egy éve 4.6-ért állt a szalonban az új 1.5 dci Exeption 4x4. Nem volt forgalomba helyezve, nem volt külön téli gumija, nem volt parkradar, se vonóhorog és asszem ESP sem. Add össze!
Előzmény: FECO4444 (5621)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5621

Azért ne essünk tulzásokba! :-)

Előzmény: - Szerzet - (5609)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5620

Azért elég nagy itt még a Dacia fóbia! A tulaj lefestette vagy lestedte a Dacia feliratot a sörnyítós emblémáról.

Én értem hogy valaki utálja  a Daciát (kinek a pap kinek a papné :-)), no de akkor miért vesz pont Dacia-t? Annyi sok márka van még!

És mind kapható!

Egyébként még agy csomó észrevételem lenne ezzel az eladó Dusterrel kapcsolatban, de mivel nem akarom megvenni, inkább nem, sorolnám fel ezeket.

Előzmény: cs!rke (5608)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5619

Ha alfa, meg a dákó között kellene dönteni, akkor inkább maradnának a kátyúk! ;)

Egyébként mi a kátyúkat szüntetjük meg. Ha minket bíztak volna meg az út építésével is, akkor nem lenne kátyú. ;)

Előzmény: okosvinetu (5618)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5618

A helyedben inkább eleve kátyúmentes utakat építenék...:-) És akkor a dákód helyett járhatnál alfa rómeóval...

Előzmény: cs!rke (5617)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5617

Na igen. Nem kell nekem hardcore terepjáró, már csak a kényelem miatt is. Nekem elég, ha földúton, erősen nyomvályús úton (ahol a hétköznapi személyautó fennakad), meg egy kis porban, sárban is el tudjon menni. Mivel utakat építünk, javítunk, a kátyúkat is kell bírnia! :D

Szóval pont ez az autó való nekem.

Az meg, hogy 'barkácsolni' kell/lehet, nem gond. Szerintem egy X5-ös BMW-t is végignéznék, és találnék rajta piszkálnivalót! :D

Előzmény: - Szerzet - (5614)
talon68 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5616

Néhány hozzászólásnál érzek egy kis "magyarázkodást", hogy nekem csak azért van Dusterem, mert pecázni járok vele,meeeg  ez egy munkatárs stb. Szerintem ennyire nem kell szégyenkezni.:-)

Ez egy pofás és jó autó. Egy kis ráfordítással pedig egészen komfortossá tehető. Egy nagyon jó alap, amit így is prímán lehet használni, de ha valakinek van kedve bütykölgetni pl. a szigetelésekkel, akkor azon még lehet finomítani.

Dusteres Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5615
Az enyém nem eladó, úgyhogy ez kérdés nem aktuális. Apropó vki meg akarta venni az autómat, mert h sokáig kell várni rendelésre.
Előzmény: FECO4444 (5605)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5614
Nekem igazából nem kéne hardcore terepjáró, mert azok terepen kirázzák a beledet. A Dusi nagyon rossz állapotú földutakon is elmegy és közben tűrhető a rugózása. Persze biztos a legújabb Toyota LandCruisernek is, csakhát.
Előzmény: cs!rke (5612)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5613

Aki villogni vette a Dustert az csalódott 

Van egy szellemes Dusteres reklám (angolul), ami erről szól: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=115693543&t=9202131 

Persze kicsit más a kontextus: minden adott a "villogáshoz", csak az autó ára nem stimmel hozzá -  ezért a csalódás :-D

Én sem "villogni", sem terepezni nem szeretnék vele - így a 2WD teljesen jó nekem. De tény, h az utcánkban a csodájára járnak az emberek. Tényleg napi szinten kapok valamilyen pozitív visszajelzést, h milyen szép az autó - és ez persze jól esik az embernek. 

Egy használt autó mindig iszonyatos lutri, és nem szivesen költenék ennyi pénzt zsákbamacskára. De azzal is egyetértek, h egy új autó az totális pénzügyi bukta - és ilyenformán abszolút luxus cikk. Nekem ez az első új autóm, eddig csak használtakat nyúztam. 

Előzmény: nasika (5610)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5612

Sosem vonzott az olyan fajta villogás. Persze, feltűnni én is szeretek, de nem azzal, hogy hogyan tudok ész nélkül pénzt szórni!

Szerintem a Dusterrel is lehet villogni. Aki nem veszi észre, annak nem is akarok feltűnni.

Útépítéssel is foglalkozunk, szóval jól jönne a terepjáró képesség (nem hardcore verzióban, de abban is elég jó a Duster), de jó lenne, ha család is tudná használni, meg ne legyen drága, sőt minél olcsóbb legyen. Szerintem ezek alapján nem sok választás marad. Vagy a Duster, vagy valami sokéves használt.

Előzmény: nasika (5610)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5611

Hmm...

Határeset.

0km (az érzés, meg az egyebek) vs. egy kitudjahogybejáratott 1 éves => 1milla különbség.

Előzmény: - Szerzet - (5609)
nasika Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5610

Aki villogni vette a Dustert az csalódott , van ,hogy el is adja ( mellesleg egy ValvoX 70-re vágyik a totalkár jól lehúzta;)

nekem használati tárgy elsősorban , elég sok tereppel horhászkodom mint az apacs.

kérdés ,hogy van bejáratva?

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5609
5 milla
cs!rke Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5608

Azért érdemes nézni a használtakat is. Azt nem lehet mondani a Duster-re, hogy használtan nem szabad megvenni, de tény, hogy erősen mérlegelni kell. Mivel nincs nagy kínálat a használtban, ezért nehéz a döntés.

Ez pl. mennyibe jönne ki, ha újonnan szeretne ilyen felszereltséget az ember?

http://www.hasznaltauto.hu/auto/dacia/duster/dacia_duster_1.5_dci_exception_4x4-5060186

Előzmény: fizikus56 (5607)
fizikus56 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 5607

Adjon az Isten!

Modularitás csomag nélkül én nem vennék. 

nézz körül, vagy rendelj egyet és várj egy hónapot: többet már nemigen kell.

az újat vagy használtat vita szerintem a Porzó esetében értelmetlen.

a szalonautókat még mindig listaáron adják el, mert még mindig sorállás van.
És hát a boldog időkben a nép hitelre könnyen vett új autót. 

12 éve 15 hónaposan 21000 km-rel jó 25%-kal a listaár alatt vettem a Multiplámat. Abból kár lett volna újat venni. bár nem akartam pirosat. Ilyen helyzet a Dacia szalonban nem lesz.

Előzmény: Jaczek76 (5585)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5606

Gratula!!!!

Előzmény: yeti31 (5600)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5605

Azért kíváncsi lennék hányan adják el az egy évesnél fiatalabb autójukat?

Szerintem ezt az elméletet, miszerint jobban megéri használt autót mint újjat, a nepperek terjesztik.

És ez bevonult a köztudatba, olyanyira, hogy még az is "elhiszi" aki új autót vesz. :-)

Előzmény: Dusteres (5602)
idpa Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5604

Sok örömöd legyen benne !

Írj, hogy váltbe !

Dusteres Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5603
Én Opelból Dusterbe ültem át. Kapcsolóval eddig nem volt gondom, igaz hátramenettel voltak problémáim, de most most már minden ok.
Jó múltkor Opellel kellett beállni, csak 2.probálkozás után sikerült beàllni.
Előzmény: delkertesz (5598)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5602
Megmagyarázom, ha egy éven belül eladad v totál káros lesz az autó. DE MI DUSTERESEK ÚGYSEM ADJUNK EL MOST AZ AUTÓT. Nem kiabálok, ez csak lélki megerösités.
Előzmény: FECO4444 (5592)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5601
gratulálunk! :)))
yeti31 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5600

MEG VAN!!! :-)

Haza hoztam a Dusterem! :-P

fagy53 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5599

Egyszerű, az első három évben esik a legjobban az autó ára, persze az áresés nem áll meg később sem csak a meredeksége csökken.

A legjobban az jár aki 1-3 év között vesz autót és mindenképpen 100.000km alatt.

Az új 0 km-es autó vásárlását maximum az extrák magyarázhatják, én pl. azért vettem új automata váltós autót, mert használtan sehol sem kaptam.:-)

A ScenicII-öt és most a Duster-t azért vettem újonnan, mert friss tipusok voltak és kevés volt belőlük, ez a Duster esetében különösen így volt, még így is félévet vártam rá ( jóval kevesebbet mint a régi "szép" időkben).

delkertesz Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5598

Én dudálni tudok nagyon szépen indexelés közben, viszont ha nagyritkán dudálnom kénne, akkor hangtalanul, de szitkozódva nyomkodom a kormány közepét. Pedig már egy éves elmúlt, de hát az elmúlt 33 év tíz autója mind a kormányközép nyomására dudált. Azért Őt szeretem a legjobban.

Előzmény: talon68 (5593)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5597

Azt hiszem itt volt:

http://duster.forum-dacia.com/viewforum.php?f=35

de most nem volt időm megkeresni.

Előzmény: talon68 (5581)
GToni Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5596
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5595

Éppen ezt cáfoltam meg a lenti példámmal.

Nekem még soha nem sikerült kikapcsolnom (vagy be) a világítást indexelésnél. Nem lehet hogy túl könnyen elfordul a világítás kapcsoló, (gyenge rugó, vagy ilyesmi)?

Előzmény: talon68 (5593)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5594

"Egy év alatt, mióta nekem megvan a Duster, ő körülbelül egy fél Duster árát ráköltötte az autójára."

Szerinted ez normális? Vagy általános?

A cimborád rosszul választott, de leginkább átverték azzal az autóval. Bár kíváncsi lennék rá, hogy mi az, ami miatt ennyit kellett rákölteni. Az az autó kb. annyit ér, mint egy új Duster árának fele. Aki ennyit rákölt, az valamit rosszul csinál. Már rég el kellett volna bontani az autót, vagy agyonütni a szerelőt, aki ennyit kér a javításáért! :D

talon68 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5593

Ez szerintem arra vonatkozik, hogy bármit teszel, nálad - mint első tulajnál -  veszít a legtöbbet az értkéből az autó. 

Én vagyok csak olyan béna, hogy indexelésnél képes vagyok kikapcsolni a világítást?

FECO4444 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5592

Sziasztok,

Magyarázza el nekem valaki, hogy miért  mondjáksokan hogy "az új autó vétele a lehető legrosszabb befektetésnek minősül.."?

Én eddigi autóimon pont az elenkezőjét tapasztaltam.

Aktuális példa, van egy cimborám OFF Passat-ja /OFF van (8 éves, 4 évesen vette). Egy év alatt, mióta nekem megvan a Duster, ő körülbelül egy fél Duster árát ráköltötte az autójára.

Akkor mi is ebbe a buli?

Előzmény: fagy53 (5590)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5591

A részecskeszűrős dízelmotorok nagyon kényesek az olajra, mindenképpen csak olyat tegyél bele amit a karbantartási útmutató előír. Nem muszály, hogy ELF legyen de ne csak a viszkozitásd nézd, hanem az ACEA besorolást is.

Előzmény: Kondigep (5511)
fagy53 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5590

Eladáskor nem igazán fizetnek meg a vevők opcionális dolgokat....:-)

Jelenleg a klíma, ABS, légzsák, központizár, rádió, a vásárlásnál alapként jön szóba. ESP/ASR, automata klíma és hasonló extrák árban nem érvényesülnek, legfeljebb előbb viszik el ezeket az autókat amelyekben ilyenek vannak.

A több éves Duster eladásánál a dízel/benzin és a 4x2/4x4 szempont fog leginkább érvényesülni az évjárat és a futási teljesítmény mellett. Illuziója meg senkinek sem legyen, nagyon alacsony áron fogja eladni az autót a horribilis üzemanyagárak, a hírnév és a fokozatos elszegényedés okán. Örvendetesen szaporodunk, egyre több márkatárs futkározik az utakon, a várakozási idő is drasztikusan lecsökkent, mi kell még rosszabb hír az eladónak? :-)

Használni kell az autót amíg lehet, az új autó vétele a lehető legrosszabb befektetésnek minősül, legalább a használati értékét élvezzük ki....!

Előzmény: talon68 (5589)
talon68 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5589

Jaczek! Ne kapkodd el a dolgot. Lehet, hogy neked méretes az autó, de talán egyszer ...
fene tudja miért is, de el akarod majd adni. Máris leszűkíted a potenciális vásárlókat
 a jaczekméretűekre. Sok olyasmi van, amit később is pótolhatsz, de sajnos sok dolgot
csak  megrendeléskor lehet beletenni. Én is elkapkodtam és most hiányzik a fedkomp.
( igazából nem is annyira, de most ez illik ide )

Viszont klímát rendeltem bele, a következő tulaj hátha használ ilyesmit ...( elvileg azzal könnyebb lesz eladni )

Arról nem beszélve, hogy amiket utólag teszel bele, nem mindent fognak beszámítani az árába eladáskor.

Csak óvatosan, megfontoltan.

( ejj, nekem miért nem adott valaki ennyire bölcs, előrelátó, két lábbbal a földön járó tanácsokat annak idején ) <--- ( csak vicc vót) ;-)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5588
asszem az alaphelyzet a középállásnak felel meg
Előzmény: KuránGergő (5587)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.09 0 0 5587

Ugye a modularitás csomag: 1.) vezető ülésmagasság állítása; 2.) kormány magasságának állítása; 3.) biztonsági őv magasságának állítása; 4.) Osztottan dönthető hátsóülés tételekből áll (remélem nem maradt ki semmi).  Az ülésmagasságot Neked a legalacsonyabb állásba kell majd állítanod a testmagasságod miatt, azaz pont olyan helyzetbe, mint az állíthatóság nélkül is lenne. Az előnye akkor jön elő, ha kisebb termetű ember ül a volánhoz és fel kell emelni az ülést számára.  A kormány állíthatóság szerintem jó dolog, de biztos lehet kompromisszumot kötni a fix állással is. 

FECO4444 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5586

Teljesen egyetértek! Nem szép dolog a mások választását fikázni. :-)

Bár ha jól belegondolok, én nem ülnék egy motorkerékpárra, mert az csak egy kerék meghajtású! :-)

Ami az ajtó leszerelését illeti, a román srác Logan ph I -nél szereli le az ajtót, ez eltérhet a Dustertől mert az olyan mint a Logan ph II, Sandero.

Ha jól emlékszem, francia vagy német Duster fórumon láttam, ajtó leszerelési "tutorial"-t, meg még rengeteg mindent, ha megtalálom felrakom.

Előzmény: talon68 (5581)
Jaczek76 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5585

Köszönöm a segítséget, én is inkább külcsinbe lettem szerelmes. Szerintem azért ajánlották a dieselt mivel 2 azonnal elvihető van náluk. Valamint mivel sokat megyek, így annak a fogyastása kedvezőbb. Ami van a szalonba 1,5 dCi / 90 LE 4x2, 
Modularitás csomag nélküli. Nem tudom, hogy enélkül szabad-e venni. Beültem nekem nem tünt szörnyűnek a fix ülés peddig 196 cm magas vagyok. De lehet hosszú távon rossz, véleményetek? 

yeti31 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5584

Már csak az átírás maradt holnapra!

Remélem megoldják hamar és átvehetem a Dusterem! :-)

julius65 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5583

Szisztok!

Nos mi meglátni, kipróbálni és megszeretni alapon vettük a dusit.

Tudom, hogy van gyorsabb, komfortosabb, modernebb autó is, de a dusi az a dusi.

Nekem tetszik a formája, nagyon tetszik, hogy nem csak betonon lehet közlekedni, nagyon tetszik, hogy a hóban a királyok közt voltam.

Most készülünk nemsokára Erdélybe, öt felnőtt megyünk, most lest box a tetőn is. Négyen nagyon kényelmes, öten, hát legföjjebb még plusz kétszer megállunk nyújtózni a 10-12 óra alatt.

Azt is tudom hogy megvannak a hibái is, nyavajái is, de ezet némi leleménnyel orvosolhatók.

48000 km-nél tartunk, január végén volt egy éves.

Szóval aki dustert vesz az egy kicsit megszállott is. De ez csöppet sem baj.

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5582
Maradjunk annyiban, hogy az eddigi tesztek alapján a legjobb kátyúelnyelő képességű futóműve az alap Logannak van, amiben még kanyarstabilizátor sincsen. Legalábbis a Daciák közül. A Duster már valamivel feezesebb.
Előzmény: sabrinho (5580)
talon68 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5581

Mindenki szabócentivel, collstokkal, patikamérleggel vette a Dustert; hosszasan tanulmányozva a lóerő köbgyökének a nyomatékkal négyzetre emelt állandó együtthatójának a kímaváltozásra gyakorolt hatását?:-)

Hát, én azért vettem, mert tetszett, méghozzá nagyon . Ezt ugyan centiben kifejezni nem tudom, de sokat nyom a latban. :-) Benzines 2WD számomra a tökéletes választás. Igaz, így a Duster hierarchia legalján tengődöm, de nem másnak akartam megfelelni, csak és kizárólag magamnak . :-) Sikerült!
Na, szóval ebben a nagyon jó járgányban , hogyan kell leszedni az ajtóról a burkolatot? Tett már valaki kísérletet erre? Egy szem csavart látok a kilincsnél, ennyi lenen az egész, meg a bolhák?  (Feco által régebben belinkelt román logan tutorial videókat megnéztem, de nekem ott nincs csavar ahol a srácnak volt )

sabrinho Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5580

Ez egyébként önmagában hátrány is lehet. Ugyanis a jó futómű nem biztos hogy a lágysággal, túlzott rugózással egyenlő. 

Előzmény: - Szerzet - (5575)
sabrinho Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5579

Egyszerre válaszolok kettőtöknek:

lehet, hogy az új Skoda Octaviába belefér, de az más kategóriájú, drágább autó. Viszont abban a kategóriában sem fér be mindegyikbe, VW Golfba, Toyota Corollába próbáltam pl. A Dusiba belefér, azt is próbáltam. Egyébként ez ügyben nem csak a centik számítanak, hanem az ülőlap felülete, illetve az ajtó kitüremkedései is. Erről volt a TC-n pl. teszt. Az MCV tényleg jó alternatíva lehetne, de én ha tehetem, többet nem ülök a padlón. 

Egyébként félre ne értsetek, nem a tulajdonosi büszkeség beszél belőlem. Nekem egy 6 személyes autóm van, a Duster a család egy más tagjáé. El lehet ezen vitatkozni napestig, de Szerzet kezdeti megállapításával akkor is nehéz egyet érteni, egyszerű logikai alapon. Matematikailag sem igaz, hogy egy semmiben sem igazán kiemelkedő autó (dolog) átlag alapján nem lehetne győztes. A legjobb választás. Azt hiszem vannak itt reál szakemberek, talán igazolhatják ezt az állítást.

Előzmény: aronpapi (5576)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5578

Ahogy mondod. Lehet itt napestig, vagy pitymallatig sorolni a centiket, meg egyéb járgányoknak a paramétereit. Ahhoz képest, amit a mi dákónk tud ezek csupán hangyafasznyi szőrözések. Az alapkérdésem azokhoz, akik összevetnek, szoroznak és osztanak: „még mielőtt a paraméterek összehasonlítása tekintetében agyontökölnétek magatokat, egy másmilyen, nagyágrendileg ugyanennyibe kerülő (bocs a sunyi feltételezésért, mert mindannyian tudjuk, hogy nincs ilyen) tragaccsal kemény terepen gyertek utánam...”:-) Nem hinném, hogy egy ilyen próbateszt után sokaknak továbbra is ingerenciájuk támadna a paramétereken rugózni...

Előzmény: - Szerzet - (5573)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5577
Ja és szerintem olcsóbb is.
Előzmény: - Szerzet - (5575)
aronpapi Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5576

"Kevés pénzért kiemelkedően nagy belteret (például próbálj meg néhány felső-közép kategóriás autóba hátra három gyerekülést berakni...), csomagteret, magyar utakra kifejlesztett futóművet ad. Sokan szeretik a magas üléspozíciót is a forgalom könyebb átláthatósága miatt. Tehát egy öt személyes, kisebb pénzű család esetében pl. kifejezetten jó választásnak tűnik."

Ezzel azért vitába szállnék: a Duster hátsó üléssorának szélessége könyöklőtől-könyöklőig 130 cm, és a csomagtartó is 475 liter, ami átlagosnak számít.

Pl. az új Skoda Octavia 135 cm széles hátul, és 560 liter a csomagtér. Az üléspozíció persze nem ugyanaz.

A nagyobb hátsó üléssel, magas üléspozícióval rendelkező, hátul VALÓBAN 3 gyermekülés, vagy 2 gyerekülés és 1 személy kényelmes szállításához minimum a "régi" Berlingo/Partner (147 cm szélesség), vagy a Doblo (148 cm szélesség) felel meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek mögött még csomagtartó is van rendesen 624 liter, ill. 750 liter.

Az persze tény, hogy ezeknek a futóműve nem Mo-ra lett tervezve.

Én, 3 gyerekkel, "nagycsaládosként" (pedig sokáig képben volt a Duster vásárlása, és nagyon gondolkodtam a dolgon) inkább egy sokkal nagyobb beltérrel kapható autót választottam.

A legközelebbi autóm (jó pár év múlva) valószínűleg a Lodgy lesz, mert árban hasonló, mint a Duster, méreteiben pedig jóval felülmúlja azt.

Mindent összefoglalva: a Duster inkább terepjáró, mint nagycsaládos autó.

Előzmény: sabrinho (5574)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5575
Azért egy ötszemélyes család sokkal jobban jár az MCV-vel, utastér ugyanakkora, csomagtér kalaptartóig 700 liter, a rugózása puhább, mivel a Dusteren a magas építés miatt keményítettek, a fogyasztása a kisebb homlokfelület és a keskeny gumik miatt kevesebb, egyedül az üléspozíciója alacsonyabb.
Előzmény: sabrinho (5574)
sabrinho Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5574

Azt elfelejted (amit KuránG is feszeget), hogy nem csak az egyes képességek számítanak, hanem a képességek átlaga is. Mit tud egy 2 kerekes Duster? Kevés pénzért kiemelkedően nagy belteret (például próbálj meg néhány felső-közép kategóriás autóba hátra három gyerekülést berakni...), csomagteret, magyar utakra kifejlesztett futóművet ad. Sokan szeretik a magas üléspozíciót is a forgalom könyebb átláthatósága miatt. Tehát egy öt személyes, kisebb pénzű

család esetében pl. kifejezetten jó választásnak tűnik. 

Előzmény: - Szerzet - (5573)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5573
Azért mondom, hogy ez az egy kiemelkedő képessége van, az összes többi szempontból átlag alatt teljesít. Ez nem hiba, ilyennek tervezték, így van jól, ez a terepjáróképesség ára.
Előzmény: KuránGergő (5571)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 5572

Tiszta pszichológia az élet! :-)

Előzmény: KuránGergő (5571)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5571

A Dustert a terepjáró képessége miatt éri meg megvenni, akinek ez nem szempont, az rosszul választott szerintem.

Ez pöttyet sarkosra sikerült! Sz'al ez egyrészt pszichológia. Minden döntés alapvetően irracionális, majd ezen irracionális döntéshez keresünk ideológiát - így autót [is] szerelemből vesz az ember :-). Másfelöl, h kinek mi éri meg, arról egy másik fórumozó a legkevésbé sem alkothat érvényes véleményt. Harmadrészt, nincs más hasonló autó ennyi pénzért. Persze a Marrusia gyorsabb. A Smarttal könnyeb parkolni. A Sandero olcsóbb. VW Transportterrel könyebb a szállítás. Lehet sorolni még...de minek?

Előzmény: - Szerzet - (5570)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5570
A benzines 4x4-em átlagfogyasztása az eddigi kb. 13.000 km alatt 8.6 volt, budapesti lakhellyel. Ezt tényleg neked kell eldöntened, számos érv szól a drágább motor mellett, csak hát ugye drágább. Evvel el is mondtam mindent.

A Dustert a terepjáró képessége miatt éri meg megvenni, akinek ez nem szempont, az rosszul választott szerintem. Minden másban találsz jobbat, akár a Dacia palettáján is: fogyasztás, csomagtér, végsebesség, kényelem stb.

Így nézve a benzines 4x4 alaptípus éri meg legjobban az árát, ha marad pénz, akkor esetleg klímával, de minden további elköltött forint csökkenti a választás ésszerűségét.

A kereskedőnek a drágább autón talán kicsivel több a haszna, ezért ajánlhatja jobban a dízelt, de jóindulatból is, hiszen avval veszik a legtöbben, mert kevesebbet eszik és erősebb. A szaklapok is 10:1-hez a dízelt ajánlják. A benzines lomha, ahol meg jól megy, ott már baromi zajos, 4000 f/p körül kezd jól húzni. Terepen ugyanolyan jó ez is, és legalább nem kerreg.

Gázosítva viszont a költségei bőven alatta maradnak a dízelesnek, bár a szakszervizek garanciavesztéssel fenyegetőznek, de én még nem hallottam olyan konkrét ügyet, amiben visszautasították volna a javítást. Azért én kivárom amíg letelik, de azután senki se fog tudni lebeszélni róla.

Mindezt úgy írom neked, hogy elótte hat évig Renault kisdízelt használtam, és meg voltam elégedve vele.

A fogyasztás összehasonlításához nyugodtan használd a gyári adatokat, én a hat deci pluszt (8.0 helyett 8.6) simán a sok hobbiterepezés és a budapesti munkába járás rovására írom. Egy éves korára, áprilisra az átlagom 8.4 körül lesz, mert a téli szezon kezdete előtt 8.2-nél jártam, de a sok hidegindítás meg a havas élvezkedések a fogyasztást is megdobták. Minden tankolást felírok, nem a fedélzeti komputer beszél belőlem.
Előzmény: Jaczek76 (5567)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5569

Üdv,

Nekem benzines van egy pár hete. Mivel még csak egyszer tankoltam a fogyasztásról nem tudok konkrétumot mondani, de olyan 8+ körűl saccolom (2WD).   A motor alsó fordulatszám tartományban nyomatékszegény. Mivel bejáratós, nem is pörgetem, de érezhetően kb 2700-800 -tól kezd[ene] húzni.  A váltó: az egyes sebesség itt is elég rövid [de dízelnél is ez helyzet tudtommal - ott 6 gang van], rögtön kapcsolni kell a másodikat. A dízelnél panaszkodtak így télen, h mintha nem melegedne be a motor rendesen (a hőmérséklet visszajelző csak két osztás mutat a négy helyett), a benzinesnél nics ilyen gond, hamar melegszik.

Nekem nem eröltették a dízelt - talán azért, mert határozott elképzeléssel mentem oda. Lehet láttak rajtad, h bizonytalan vagy és így próbáltak segíteni. Szabad tudni, h miért javasolták inkább a dízelt Neked? Én is kiváncsi vagyok! Igazából senkinek sincs egy-egy példány benzinesből meg dízelből, így kevesen nyilatkozhatnak autentikusabban a különbségről, mint a márkakereskedő :-) 

Előzmény: Jaczek76 (5567)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5568

A találkozóról itt már volt szó és készült egy lista is. Közeleg a május...nem kéne kihagyni!!

Jaczek76 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5567

Üdv mindenkinek, most szeretnék vásárolni egy Dustert, a szalonban egyértelmüen a diesel erőltettik. Szeretném ha esetleg nem teher leírnátok akár priviben, hogy másokat ne zavarjak áltlában a benyomást ( tudjak jól választani.) Érdeklne pld. a benzines fogyasztása a termékleírásban elég nagy az intervallum amit megadnak. 

talon68 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5566

Jaj gyerekek ebbe ne is kezdjünk bele. Dícsérjük a Dustert, de soha ne mások kárára, mert mindenki érzékeny erre .

FECO4444 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5565

Ebben nagyot tévedsz apacs! El kell keserítselek! Ez egy Dacia, aztán egy Duster. A belseje ugyanaz mint a Logan-é vagy Sandero-é. A motorok ugyanazok, Renault motorok. És a felfüggesztése is, ugyanaz mint a Logan vagy Sandero, kicsi megemelve. A 4x4 meg a Nissan-é.

Senkinek sincs oka a nagy arcra vagy a nagy mellényre.

Ez az én véleményem.

Előzmény: okosvinetu (5561)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5564

Történik ott folyamatosan, csak figyelni kell!

Előzmény: talon68 (5558)
Porzós Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5563
EZ AZ! Ártér.. Beszéltem HOGHW
Előzmény: okosvinetu (5561)
Porzós Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5562
50 éves vagyok, Peugeot V6 ból ülök át Porzómba. &#217;gy gondolom sokan kinőttünk abból a korból mikor divatautókat kergettünk, bár a sebesség, dinamika, a vérem én hisz mai napig vérmotorozom, és minden mitől lobog a bőr a fejemen. De fiúk, ehhez a kocsihoz intelligencia kell. És el kell viselni hogy megnéznek, fikáznak, irigykednek. Mint a cölöpök. Sokan közülünk ki sem tudják használni az autó adta lehetőséget, de nyomjuk. És vállaljuk a nevet, hibákat, mert vannak tesók és típustól függetlenül segítenek. Eegen, ez qva jó! Pölö: tittiritti, a zindián, szerzet, club1, dusteros,(és most bocsi kit kihagytam)
Sokan nem ismerjük egymást, de milyen jó lenne.. Hónapok óta csak olvasgatlak Titeket, úgy választottam tipust hogy a díler még most is pszihiáterhez jár, és állást ajánlottak a szalonban. Örömmel töltött el ha valaki átvette.. És most én várom. Asszony máá csomagol.. Szonta, keressek egy Román nőt magamnak. 5 hét és megjön. De addig is oldjuk meg a problémákat, ha valaki tud bármi Duster talit kérem jelezze. Szervezésben benne vagyok, élnék a lehetőségeimmel, az SZSZDsnek is lehetne újat mutatni.. TESÓK ha nem a Radissonhoz vagytok szokva itt a helyetek! Awe
Előzmény: FECO4444 (5556)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5561

Ez alighanem azért van, mert mi első és utolsósorban is daszteresek, és nem dácsiások vagyunk. Egy teljesen külön állatfajta. Ami azonban nem valamiféle felsőbbségtudatra vezethető vissza. Csupán arra az egyszerű okra, hogy a járgányunk ethoszának a világon semmi köze sincs a gyár egyéb termékféleségeihez. (Szerencsére a többiekéhez se, bármerre nézelődhetünk a nagyvilágban.) Sörnyitója ugyan bárkinek lehet, de olyanja, anely télen-nyáron bemutat nagyokat a járhatatlan ártereknek, nos olyan csak egyetlen egy van. Nemiga'?

Előzmény: talon68 (5558)
Porzós Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5560
Aranyosak vagytok, télleg tesók.. Gondolom a változás mi méretből ered tapasztalati. Én is szeretlek.. No télleg. Merre felé tekeregtek? Én Győr és környéke. Szívesen összehoz ék egy szigetközi dagonyát Veletek. Awe
Előzmény: Toti71 (5557)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5559
Az olajleeresztő csavar általában mágneses, szóval olajcserekor látni, ha fémreszelék van rajta de nem szokott. Ha mégis, akkor már nagy a baj, a fémforgács megjelenése valamelyik csapágy elmúlását jelzi.
Előzmény: Toti71 (5557)
talon68 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5558

Igen Feco tudom, régebben  nézegettem. Ott is lehetne talán helyünk...vagy nem tudom ...de már többször próbáltad itt is népszerűsíteni, mégsem  indultunk meg tömött sorokban . Azért odalesek, hátha változott valami mióta nem néztem.

Előzmény: FECO4444 (5556)
Toti71 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5557

Tudom én hogy az összekopásnál már semmi fém hulladék nem keletkezhet,azt is tudom hogy az olajszűrő minden szennyeződést össze tud szedni,de csak így nyugodt a lelkem......

Előzmény: club1 (5555)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5556

Van olyan hogy daciaklub.hu . Ott nagyon sok minden található. 

Előzmény: talon68 (5554)
club1 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5555

A fémforgácsról két dolog jutott eszembe. Egyrészt a mostani gyártástechnológia nem engedi meg, másrészt olajszűrő sem véletlenül található egy autóban.

Előzmény: Toti71 (5552)
talon68 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 5554

Azt nézem a neten, hogy több nációnak is van Duster community oldala, magyar még nincs.

Én nem értek ehhez sem, de nem lehetne összedobni egyet kici occoért ?

Ahol aztán az összes hasznos link, letöltés, mifene elérhető lenne. Otthoni barkácsolás, leírás, élménybeszámolók, szimpla vélemények az autókról. Esetleg a fogyasztások nyilvántartása ... Ez a fórum is nagyon sok hasznos infót ad, de az a baj, hogy mindig kutatni kell, hogy hol és kitől is olvastam valamikor, amikor még az a bizonyos dolog nem foglalkoztatott, de most időszerű lett.

dusterofil Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5553

Látom, top-on vagy, várom a látványt......

Előzmény: 4str (5549)
Toti71 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5552

Idpa "tesóm" B 4x2 cool a verda,felszerltettem azzal amire úgy gondoltam szügségem lesz.Kicsit csúszott az átadás pedig vittem a fiúknak gyümölcs levet is hogy iparkodjanak,lehet nem kellett volna......Porzós, a legenda igaz ha beleülsz azonnal nagyobb lesz..legalább 5 centivel......A kereskedésben vásároltam bele egy Pioneer hifit 4 13cm-es hangszóróval,nekem tökéletes,gyönyörűen szól. Szerzet na igen most úgy is érzem magam.Összefoglalva eddig minden jobb mint amire számítottam,ha nagyon keresem a hibát akkor talán kicsit nehezen pörög ki alacsony fordulatról,többet kell váltani,de az meg hozzá tartozik a vezetéshez.

Toti71 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5551

Naszóvalakkor van már egy kis időm elemezni a tapasztalatokat.Megvettem úgy hogy nem láttam a szint,nem voltam próba vezetésen.Eddigi tapasztalat csak kellemesen csalódtam.FECO4444 ez a szin szerintem szuper,nem bántam meg ha most választanék csak ebben a szinben választanám.Féltem a kocsi dinamizmusától,rendben lesz az bejáratás után menni fog mint az álom,figyelni kell arra hogy megfelelő fordulatnál váltsam a sebességet és pörög az ha kell.Egy masszív erős építményt akartam ami bírja a gyűrődést,megkaptam ha bele ülök olyan érzés fog el hogy bármin keresztül tudnék menni vele.Olajcserével kapcsolatban:én le fogom cseréltetni 3-5 ezer kilóméter környékén,úgy érzem ezt meg kell adni neki.Nem jó ha a fémforgács 20 000km-en keresztül karistolja a motort.  

idpa Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5550

Nagyon szuper !

Keresni fogom a kéket, hátha a ,,tesóm,, ....

Előzmény: Toti71 (5548)
4str Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5549

Az az igazság, hogy LEHET autóban igényes zenét csinálni. A dusi belső zaja nem tragikus, az viszont igaz, hogy 130-as tempónál (szélzajnál) is legyen dinamika, komoly teljesítmény kell. Magyarul: külön erősítő és mélynyomó, mert a gyári rádió hangját a gyári hangszóróval sajnos rendesen elnyomja a motorzúgás és a szélzaj.

A korábbi hozzászólásokban említett koaxok valamit javíthatnak ugyan a dinamikán, de az alacsony hangszóró beépítési helyzet miatt a magashang (és a térhatás) nem érvényesül. A minőségi megoldás a különválasztott (komponens) szett, a csipogót magasra, pl. a tükörháromszögre téve.

Azért - ex catedra - kijelenteni, hogy a 13-as hangszórók rosszak lennének, hiba lenne. Nem mélynyomóról beszélünk, egy 13-as mélyközép 100 Hz-től felfelé kell, hogy remekeljen. 100 Hz alatt pedig úgyis meg kell támogatni egy szubbal. Itt van példának JM Lab/Focal 13 centis műremeke (polyglass membrán, öntvény alu kosár... stb.), aminek nem is csillagászati az ára: http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/hangszoro-szett-komponens/13-cm-hangszoro-szett/t:2299/focal-ps-130

Egyébként, ha nagyon muszáj, be lehet szerelni egyes 16-os hangszórókat is (a saját rácsukkal, és kívülre!) a kárpit, és a mögötte levő ajtólemez megfúrásával (a furatokat a gyári rács eltakarja, így később nem látszanak) a Dusterbe, de ehhez célszerű szétszedni ajtót, alátámasztani a kárpitot egy speciális távtartóval (pl MDF lemez), és persze keményen rezgéscsillapítani.

Azért hangsúlyozom, hogy csak egyes 16-osok felelnek meg, mert az átlag hangszóró nem elég lapos, és túl nagy a mágnesátmérője, így beleszorul az eredeti (belső) hangszórónyílásba. Az egyik ilyen 16-os hangszóró (ami a Focalénál kicsit lágyabb, "lekerítettebb" karakterű, de nagyon "zenei") és dusi-kompatibilis: http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/hangszoro-szett-komponens/165-cm-hangszoro-szett-/t:1268/dls-reference-rs6a

Igazából a legnagyobb kihívás nem ez, hanem egy helytakarékos mélynyomó beépítése. Egy egyszerű trapézdobozt persze könnyen be lehet tenni, de pl. utazáskor (pont mikor legtöbbet halgatod a zenét) ki kell venni, mert nem férnek el a bőröndök. Az egyik lehetőség a kalpatartó cseréje (ami így egyúttal teherbíró lesz), és egy freeair hangszóró beépítése, de ez több problémát felvet. Ott van viszont a pótkerék... 40 centi belső átmérő, ebbe egy 20 liter körüli cső beletehető, és pl ezzel a brutális hangszóróval http://autohifioutlet.hu/termekek/hangszoro---melysugarzo/melysugarzo/25-cm-melysugarzo/1-ohm-25-cm/t:638/rockford-fosgate-p2d2-10 újra lehet fogalmazni a Duster Arctic Music

felszereltség jelentését...

Ha elkészültem vele, teszek fel képeket... :)

Előzmény: dusterofil (5533)
Toti71 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5548

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5547

A mai napon 58253 km van a Dusiban (4x4dci exeption) talán már bátran kinyilatkozhatom, hogy JÓ AUTÓ !!! A 406 Peugeot kényelmesebb és elegánsabb is, de a Duster az igazi munkatárs.

idpa Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5546

Köszönöm !

Reélem, hogy a ,,jobb,, jelzőt is be tudjuk tömöríteni a nótába !

Előzmény: nasika (5543)
idpa Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5545

Üdvözöllek iker-tesó !

Gratula Neked. 

Szeretnék többet tudni a drágádról !

Előzmény: Toti71 (5541)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5544
Isten hozta!
Előzmény: Toti71 (5541)
nasika Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5543

Szerintem énekeljük el mindenki:

Az én Dusteremnél nincs szebb a világon !

ennyi boldogság hormon jár nekünk.

Sok örömöd legyen benne .   ;)

Előzmény: idpa (5542)
idpa Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5542

Ha nem fér el a hálóban, majd benne hálunk...

Bocsi: én nem fehéret rendeltem hanem bazaltszürkét.

Remélem, hogy a fehérben nem fogsz csalódni, és tetszeni fog!

Vigaztalás képpen:

A miénk mögött van a szalon udvarán egy fehér is.

Talán másoknak is infót adhatok a színkülönbségről:

Előzmény: Porzós (5538)
Toti71 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5541

Megérkezett.

ahgoob Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5540

Én is elértem a 11 000km-et (Artic 1.5 dci 4x2), de az olajcsere eddig fel sem merült bennem. A szervízben azt mondták, amikor elhoztam, hogy 20 000-nél találkozunk (azóta már voltam 1x a szervízben más dolgok miatt, de az olajcserét meg sem említették).

idpa Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5539

Kösz, kösz !

Előzmény: - Szerzet - (5536)
Porzós Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5538
Elfér majd a hálódba? Gratula! Irigyellék apám.. Én is fehéret rendeltem. Vigyázz rá. Van közöttünk Óvár környéki?
Előzmény: idpa (5535)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.06 0 0 5537

Ma voltam ügyintézni!

Remélem pénteken átvehetem! :-)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5536
Grat, grat!
Előzmény: idpa (5535)
idpa Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5535

Emberek !

Megérkezett !

Úgy ígérték, hogy még az ünnep előtti nap átvehetem a ,,kicsikémet,, .

Ma megnéztük kis feleségemmel a szalon udvarán.

Mit mondjak ..... Gyönyörlödtünk benne.

Elindítottam és megszólalt. Hangja zene volt füleimnek.

/A megrendelés után - ezek szerint - ,,csak,, 49-et kell aludnom./

dusterofil Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5534

2012. áprilisától kapható Németországban:

http://www.acvgmbh.de/shop3/product_info.php?language=en&info=p3043_381250-02.html&

Ebbe már be lehet tenni a 2DIN-t is /navi+multimedia/

dusterofil Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5533

Persze, hogy az audio szubjektív. Nincs is létjogosultság HiFi-ről beszélni, hiszen azt a DIN 45500 szabvány találta ki anno. Ez csak audio, car stereo, stb. A HiFi az valójában mindíg High End-ről szól. És ez nem egy terepjáró, vagy SUV kategóriája, hanem mondjuk egy VW Phaetoné, ahol tényleg HiFi-zni lehetne. De a szabványnak a helyiségméret és akusztika miatt az sem felelne meg.

Nem is ér többet ez a téma.

De a 13-as tényleg jól szól, relatíve, de jól.....

Előzmény: KuránGergő (5532)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5532

A "normális hang" az amolyan ködös fogalom :-).  Öszintén szólva nem is tudom, h egy autóban hogyan beszélhetünk hifiről. Persze tájékozatlan vagyok, nem tagadom, de azért úgy képzelem, h a brummogás meg a forgalom zaja közepette azért mást jelent a hifi, mint egyébként egy szobában, vagy fejhallgatónál. A hangszóró, ami a videon van annyival tűnik jobbnak a gyárihoz képest, hogy az két hangszóró egyben, egy pici és egy 13 cm-es.  Talán  a magas hangok szebben szólnak így! Egy szobában az ilyen távolságból szóló hangfalak esetében (pl studió monitor) speciális 'nearfield' hangfalakat szoktak használni és ezekbe olyan 5-9"-os mélysugárzókat tesznek.SZóval a 16cm-esnek abszolút lehetne létjogosultsága, de mit csináljunk, ha a gyári hely 13cm-esre van kialakítva?

Előzmény: talon68 (5528)
dusterofil Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5531

Ő lenne az.....

dusterofil Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5530

Köszönöm az infokat. Az 1000-es átvizsgálásnál minden kiderül.

Hangszórók: a gyári meglepően jól szól. Én audiofil (is) vagyok és ezt komolyan mondom. Miután azonban a másik autónkban Hertz DCX 130-asok szólnak (+ egy szubcső) és zongorázni lehetne a különbséget, ebben is cserélem. Ezek 13 cm ide, vagy oda, piszokul tudnak kornyikálni (13.900.- egy pár belőle).

A gyáriban az SD/USB csatikat hiányolom /ilyet a mai világban?!/, de egy jó FM transmitterrel szolidan meg lehet azt is oldani. Majd egyszer mérgemben kicserélem a fejegységet, mert ehhez Dension interfészt nem is lehet kapni, másrészt kerülne annyiba mint egy CD hajtó nélküli jó kis fe j. 

Előzmény: Sightseeing (5507)
talon68 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5529

az " abba"-t javítanám, mert idegesít naggggyon, * abban :-) talán előszőr azt írtam, hogy  "...abba 16.5 cm-es hangszórókat tettek..." a többi hiba maradhat

Előzmény: talon68 (5528)
talon68 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5528

Én nem kértem a gyári hifit, ajándékként kaptam Pioneer fejegységet és hanszórókat. Az eredmény .... borzalom a köbön. Recseg, torzít, mintha biliből szólna.

Ezt csak azért mondom, hogy nagyon nem mindegy mire upgradelsz. Szerintem a 13 cm-es hangszórók túl kicsik ahhoz, hogy normális hangot legyenek képesek adni. Ha álló helyzetben belövöd a hangszíneket és még talán tetszik is, ahogy elindulsz, a zaj ráül és annyi a zenének.

Előző autómban sem volt komoly hifi cucc, de abba 16,5 cm-es volt a hangszóró.. Ha azt mondom ég és a föld a különbség, azzal is csak hízelgek a mostani cumónak.:-)

Előzmény: KuránGergő (5525)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5527
Király! Úgy tűnik, a kerékjárati íveket keresztelték Stepwayre. Eddig talán Country(?) volt. Meglátjuk, színben változott-e.
Előzmény: Porzós (5521)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5526

Porzós, 

Az 5 hét kb reális. Nekem 8-t mondtak, de 5 v. 6 után már itt is volt. Utána még 1-2 hét a forgalombahelyezés.  

KuránGergő Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5525

Nem tudom volt -e már: gyári hangszoró upgrade: 

Itt lehet megvenni hozzá a kütyüket: http://www.lzparts.de/index.php?page=product&info=368

Vajon érdemes?

KuránGergő Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5524

Nasika, Dusteres

Köszi a választ! Nem a középső állásban volt a belső világítás kapcsolója, ezért nem kapcsolt az ajtónyitásnál.  

Előzmény: nasika (5486)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5523

http://www.dacia-local.hu/pdf/arlista/arlista_duster.pdf úgy tűnik most jelent meg a 'stepway' felszereltség

Előzmény: talon68 (5522)
talon68 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5522

Gratulálok... egyelőre az elhatározáshoz :-) Az a stepway az honnét jön? Régebben a Sanderonak volt ez a spéci változata. Duster esetében ez furán hangzik...

Porzós Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5521
Szasztok!, MA MEGRENDELTEM A BÉBIT!!! Stepway D4x41,5 dci.. 5hét.. Azóta erekciom van! Üdv minden tesonak. Awe
Kondigep Creative Commons License 2012.03.05 0 0 5520

Köszi a válaszokat! Szóval akkor nem kötelező márkaszervízben, elvihetem bárhová...?

De ezek szerint nagyon macera lenne megoldani saját magam... Az előző autóimban mindíg én cseréltem az olajat, de ott nem kellett semmi spéci kulcs meg miegymás... Láttam hogy az olajszűrő majdnem fölfelé áll, ha azt lecsavarnám nem folyna szana-szét?

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5519
Ja és az olajleeresztőhöz köszörülni kellett valami kulcsot, mert semmi normális szerszám nem megy rá :)
Előzmény: - Szerzet - (5514)
Sightseeing Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5518

Köszönöm, megnyugtattál - tény, hogy eddig csak 1X "melegedett túl" a motor.

Más: visszaolvasva a post-okat, az újabb Duster már egyszerre spriccel (kétfelé!) és töröl - a belső világítás kapcsolóját középállásásban hagyva pedig előzékenyen kapcsol ki - és be a központi zárral együttműködve.

Előzmény: - Szerzet - (5508)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5517

elküldtem a képeket amit kaptam a gyártótól!

nézd meg az email-ed!

Előzmény: FECO4444 (5512)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5516

Nekem 9.000 km-nél volt az első csere, ELF Solaris DPF 5W30-at tettek bele (+ olajszűrő), nem márkaszervizben 15.000 HUF-ért.

delkertesz Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5515

Egyszer valaki azt írta itt, hogy Elf Solarist használnak a márkaszervizek és én hittem neki, mert mikor átvettem a Dusterem, már ott volt a hátsó ablakán egy elf matrica. A Filtershop küld neked ebből 5 l-t 11000Ft-ért, és még a szűrőket is megveheted náluk, szerintem egész jó áron.

- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5514
Szerintem ne piszkáld. Az olajcseréhez meg kell venned az olajleeresztő csavar egyszer használatos alátétjét, meg érdemes az olajszűrőhöz is valami spéci leszedőt beszerezni, mert ragaszkodó típus. Legalábbis a Scénicen az volt. Meg emlékeim szerint nehezen is lehetett hozzáférni.
club1 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5513

Én még úgy tanultam (közel 15 éve), hogy az alsó értéktől lefelé a felsőtől felfelé lehet eltérni (másik irányba nem). Azaz ha 5-40-es olaj volt előírva, akkor a 0-40-es jó, a 0-30-as nem.

FECO4444 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5512

Szia,

Felraktad a huzatot? Ha igen, teszel fel pár képet?

Üdv: feco4444

Előzmény: yeti31 (5452)
Kondigep Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5511

Üdv!

Lassan elérem a 11000Km-t, ideje lenne lecserélni az olajat. Csak sokallom a 35.000Ft-ot egy olajcseréért a szakszervízben...

Lecserélhetem én magam is? Attól nem vész el a garancia? És nem túl "vékony" olaj a Castrol 0w-30-as a diesel Dustiba? Állítólag ezt öntenék bele a szervízben, de szerintem az túl híg... Vélemény?

club1 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5510

Én megtaláltam a Duster kapcsolási rajzában, azaz tényleg lehet valóságalapja a kiegészítő fűtésnek...

club1 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5509

Én ezt végigjátszottam, jó ideig nem jön melegvíz a termosztát felől a hűtő felé. Azaz a visszajelzésünk vacak (vagy a termosztát nyit kicsit korábban, de nem 60 foknál...).

Előzmény: cs!rke (5506)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5508
Szerintem semmi különös, csak végre egyszer rendesen megmelegedett az érdi emelkedőn. Tekintve, hogy új autó, ilyenkor normális, hogy 'leég' róla ez-az, festékek, konzerváló anyagok a kipufogóról, a forró gumi vízcsöveknek is lehet szaga, szóval szerintem nem rendellenes.
Sightseeing Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5507

1.5 dCi nekem is, két hét tapasztalat alapján általában megáll 2 vonásnál, de ha melegebb az idő, felmegy 4-ig olykor, 3 pálcikát én sem láttam még sosem.

Amitől kicsit megijedtem egyik este (már csak 6 fok körül volt kinnt) - az M7-esen az érdi emelkedőn felment 4-ig, majd 2 km-rel távolabb megálltam. A hűtőventillátor pörgött még vagy 2 percig - és forró "gumiszag" érződött az autó körül. (Hülyeség, tudom, de a hátsó kerékdob felől - kaján megjegyzések elkerülése érdekében: nem, nem maradt behúzva a kézifék! :-))

Lehet, hogy nem tökéletes a termosztát - vagy a vezérlés?

Ami viszont jó, hogy a fűtés a 2 vonással is 5 perc után forró levegőt fúj, bár erről már írtam korábban, hogy talán igaz lehet a hír az 5 fok alatt működő kiegészítő elektromos fűtésről...

Előzmény: dusterofil (5501)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5506

Nem olvasok vissza, mert ha igaz, amit írsz, akkor egyszerű a megoldás. Meg kell nézni, hogy a hűtőre menő csővek hogy melegednek hidegindítás után. Ha mindkettő elkezd melegedni, akkor szar a termosztát. Ha csak az egyik melegszik, akkor ennyi hőt termel a motor, nem fog többet mutatni. Le lehet takarni a hűtőt. ;)

Előzmény: - Szerzet - (5505)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5505
Ez a helyzet, valaki régebben már lejátszotta ezt, és a hőfok egy-két fokkal az alatt volt, ahol a kijelző négy csíkra vált. Mittudomén 83 fokos a víz, a kijelzőnek meg 85 fok 'kéne' vagy valami ilyesmi volt a konklúzió. Vissza kéne olvasni.
Előzmény: cs!rke (5504)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5504

Igen! Pont ezt akartam mondani, hogy diag szoftverrel meg kéne nézni, hogy mennyit mutat az ecu. Könnyen lehet, hogy a víz normál hőmérséklettartományban van, az ecu ennek megfelelően jól dolgozik, csak a mászerfal mutat hülyeséget. Nem tudom, hogy a Dusternél hogy van, de sokszor nem is ugyanaz a hőgomba adja a jelet az ecunak, illetve a műszerfalnak.

Előzmény: club1 (5502)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5503

Hát igen. 6500Ft az 15 liter üzemanyag. 20ekm alatt az 0,075 l/100km. Tehát nincs 1 tized sem! Ha meg valaki még a 6500 Ft-ot is sokallja, az tud választani normális minőségű utángyártottat (nem a 800Ft-os szarra gondolok persze).

Előzmény: janika1363 (5500)
club1 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5502

Hogy idegesítselek: 4 osztásig kell felmennie. Egyébként idén nekem is csak a héten ment két osztás fölé (jellemzően a 3. osztás kimarad, rögtön négyre ugrik). Kevés hőt termel a motorunk, a hűtésünk a motorral, meg a visszajelző elektronika a hűtéssel valahogy mintha nem lenne összelőve...

Előzmény: dusterofil (5501)
dusterofil Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5501

Tanácsot szeretnék kérni. Az OK, hogy a nagy hidegekben sem ment fel két osztás fölé a hűtővizem /1.5 dCi/, de a napokban sem, akármennyit nyúzom a városban. A szervíz szerint ez nem baj, három osztásig szokott felmenni - nos az is több kettőnél..... . Ötletek?

Kösz'.

janika1363 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 5500

Szia én cseréltem benne mert nagyon koszos volt 20000-nél és 6500 ft volt eredeti Mahle levegő szürő persze nem a Renaultnál mert ott sokkal drágább ! 1,5 dci

Hogy felesleges -e nekem nem volt a motor hangja csendesebb lett és a fogyasztás is visszaállt 5,8-ra  1.5 dci motorrol beszélek!

Na de ezt mindenkinek magának kell eldőntenie mi a fontos.

Előzmény: cs!rke (5496)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5499

Tempomattal nem vészes!

(na jó, ez csak egy kis nosztalgia volt :D)

Előzmény: julius65 (5498)
julius65 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5498
Autopálya 120-al 7 literes fogyasztás. Aztán normál 100 km-es tempó országútés lement 6 alá. Mondjuk a pályán 120 az dögunalom, de a kocsinak kényelmes.
theman3 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5497

Nálam is.

Előzmény: julius65 (5493)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5496

Mennyibe kerül egy légszűrő? Szerintem annyit simán megspórol az ember a tisztább szűrő miatti kisebb fogyasztással. Nem literekről beszélek, inkább csak pár tized deciliterről.

Előzmény: a mentalista (5494)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5495

Bizony, nagyon igazad van ami a légszűrőt illeti! Ma megnéztem és ha lett volna nálam egy

új, biztosan cseréltem volna. Nem járok földúton, ennek ellenére nagyon csúnya volt. (18ezer km-nél járok)

Előzmény: cs!rke (5488)
a mentalista Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5494

Fölös pénzkidobás!

Előzmény: julius65 (5493)
julius65 Creative Commons License 2012.03.03 -1 0 5493
Nálam az olajcsere az együttjár mindenszüröcserével.
Előzmény: cs!rke (5488)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5492
Fura. Kaszinóvárosra van pénz, kaszinótojásra nincs.
Előzmény: okosvinetu (5491)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5491

Nekem mondod?! Az apacs népem ősi kristálytiszta Ezüst-tavát is leminősítette „bűzös pocsolya mínusz három B-re”, ahol állítólag kaszinóvárost terveznek...:-)

Előzmény: - Szerzet - (5489)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5490

:D:D:D

Előzmény: - Szerzet - (5489)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5489
A "stenderzandpoolz" felteszem úszómedencéket, kis tavakat minősíthet ;-)
Előzmény: okosvinetu (5483)
cs!rke Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5488

Ez egy nagyon jó lista, minden Dusteresnek (de nem csak nekik) kötelező olvasmány! Akik nem értenek az autóhoz, esetleg azok is késztetést éreznek majd rá, hogy otthon ezeket leellenőrizzék. Pl. fékbetétek állapota, folyadékszintek, stb. Nekem mániám. Nem azért, mert szükséges, hanem mert jólesik. Érezze az autó a törődést. ;)

Esetleg a listában szereplő számokkal kapcsolatban annyit, hogy a légszűrőt biztos nem hagynám 60ekm-t futni. Nem egy nagy összeg, a cseréje sem nagy munka, az meg nem baj, ha könnyen lélegzik a motor. Szóval azt javaslom, hogy az olajcserével együtt azt is cserélje mindenki. Biztos, hogy nem csinál vele rosszat!

Szóval nálam a 'kisszerviz' úgy néz ki, hogy olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő cseréje. Ezen kívül egy általános átvizsgálás (gumiharangok, szilentek, folyadékok, fékbetétek, stb.), szükség esetén a kopó, neadjisten szakadt dolgok cseréje. Egy átvizsgálás, ha csápos emelő rendelkezésre áll, az max fél-1 óra, de akkor nem kapkodok. Emelő híján is sok dolgot le lehet ellenőrizni kb. 10 perc alatt. És közben az autómmal vagyok! :)

Előzmény: Törölt nick (5476)
Kondigep Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5487

Igen, csak egy fél Dustira volt pénzem. De én így is boldog vagyok... :)

A fényképeken most a táj volt a lényeg. :)

Előzmény: talon68 (5481)
nasika Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5486

Nagy sora van annak, :

1. ki van kapcsolva

2. kiéget az izzó

3. középső állásban működik ajtó nyitásra

4. biztositék

Előzmény: KuránGergő (5482)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5485
3 állása van a lámpa kapcsolónak, 2.pozicióban kell lenni azaz vízszintesen kell állnia. Tehát ha ülsz az autóban 1. Ki kapcs, 2. Nyitáskor bekapcs, 3. Poz folyamatosan ég, hogy tudjál...
Előzmény: KuránGergő (5482)
KiGab Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5484
Ha jártok néha Vásárhelyen, itt pár napja még volt több darab is.
Előzmény: julius65 (5474)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5483

Ügyes gyerek ez a Kondigép. Ezekben a nehéz időkben mindenki úgy spórol, ahol tud. Én is inkább összeálltam volna sógorral, komával, teniszpartnerrel, s megúszhattam volna egy negyed dákóval...:-)

(Egyébként meg kár irigykedned, mert az Ezüst tó kincsét leminősítette a stenderzandpoolz, ezért kénytelen voltam eladni az egészet valami ofsor cégnek két zacskó tökmagér'...:-)

Előzmény: talon68 (5481)
KuránGergő Creative Commons License 2012.03.03 0 0 5482

Az 'normális' h ha kinyitom az ajtót, akkor nem kapcsol be automatice a mennyezeti pilács (cool benzines)? Emlékeim szerint még a kispolákban sem volt ilyen. Bosszantó! És csak most vettem észre - eddig nappal használtam. 

talon68 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5481

Könnyen beszélsz apacs, neked ott van Ezüst-tó kincse. :-)

Annyi szóljon mellettem,hogy  én legalább egy egész Daciát vettem, szemben Kondigéppel... aki a fotók alapján csak egy fél Dustert vett ;-)

Egyébként már az is öröm a számomra, hogy ez az egy Duster befért a garázsajtón... combban kicsit erős a lelkem.

Előzmény: okosvinetu (5480)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5480

„Én megtettem mindent, hogy első helyre kerüljön a Duster idén...”

Csak ne olyan hevesen. Szerintem akkor talán tényleg megtettél volna (majdnem) mindent, ha legkevesebb kettőt vettél volna...:-)

Előzmény: talon68 (5479)
talon68 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5479

Én megtettem mindent, hogy első helyre kerüljön a Duster idén, hiszen  képes voltam 2 hónapot várni rá, pedig itt állt a kereskedésben :-)

Számomra az az  érdekes, hogy szinte bárkivel beszélsz azt hallod, amihez a franciák hozzányúlnak az felejtős. Erre itt ez a lista s ha a Nissant is ideveszem - mert hozzányúltak a franciák - akkor négy  modell is van a 10-ben.

Csak azt tudom kívánni magunknak, hogy évek múlva is tudjunk örülni a Dusternek. :-) 

Jelenleg könnyen megy, hiszen minden percét élvezem az autókázásnak. Külön élmény nézni az arcokat amikor - van még ilyen ember- rácsodálkoznak a Daciara. Mi ez békaróka, vagy rókabéka ?:-)

Előzmény: Dusteres (5478)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5478
Nekem 1. Duster,a többi csak az után jön :-))
Előzmény: talon68 (5475)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5477
Hívd fel a központi aldit. Én Budakeszi aldiban vettem, de volt III. Kerületiben is.
Sok sikert k.
Előzmény: julius65 (5474)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5476

Végre sikerült előásnom a karbantartási programot (B4x4):

Átvizsgálás, olajszűrő csere, utastéri szűrő csere, első és hátsó kerekek felcserélése, olajcsere: 20000 km vagy 1 év.

Légszűrő csere: 60000 km vagy 4 év.

Gyújtógyertya csere: 60000 km, nincs időhöz kötve.

Hátsó fék ellenőrzés: 80000km, nincs időhöz kötve.

Fékfolyadék csere: 120000km vagy 4 év.

Hűtőfolyadék csere: 120000km vagy 5 év.

Ékszíj, vezérműszíj és hozzá tartozó görgők cseréje: 120000km vagy 6 év.

Átvizsgálás=Korrózióvédelem, kipufogó, folyadékszintek, szervó, hűtőrendszer, tömítések, guni tartóelemek, gömbfejek, lengéscsillapítók, autógumik, kerékszelepsapkák, tárcsák és fékbetétek, világítóberendezések, üvegek, ablaktörlők, légzsák és motortéri cimkék, műszerfal kijelzők, dokumentáció és karbantartási cimkék elhelyezése.

Motorolaj: ACEA A3 szabványú 10W40, 5W40, 0W40 vagy ACEA A5 szabványú 5W30 vagy 0W30.

Továbbá azt írja, hogy egyes típusok fel vannak szerelve OCS rendszerrel ami érzékeli az átlagosnál megterhelőbb használatot és előbb felvillantja az olajcserére figyelmeztető lámpát.

A hirhedt hátsó tengely olaj: Tranself Universal FE 80W90. Ez nálam az első adandó alkalommal Tranself Synthese FE 75W90-re fog váltózni.

talon68 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5475

Top10 típus 2012 január-februárjában:

1. Skoda Octavia 306
  2. Renault Fluence 195
  3. Dacia Duster 175
  4. Ford Focus 173
  5. Skoda Fabia 166
  6. Opel Astra Classic III 153
  7. Nissan Qashqai 124
  8. Fiat 500 118
  9. Renault Megane 113
  10. Opel Astra J 105

http://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/tart_az_autopiac_biztato_lendulete-7179

julius65 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5474

Holnap megyünk Budapestre. Ott volt valamelyik aldiban tetőcsomagtartó?

julius65 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5473

Pont erre gondoltam én is. Abszolút nem hoz tűzbe egy bmw vagy mercédesz terepjáró. De egy másik dustert jól megnézek.

Előzmény: Kondigep (5472)
Kondigep Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5472

Lehet hogy sokkal olcsóbb és kisebb mint mellette a bömbölő, de nekem akkor is Ő a kedvencem! :) Sokkal szebb!

Kondigep Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5471

Egy kis tavaszi túra a Mecsekben... :)

Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5470
Előzmény: okosvinetu (5469)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5469

Helyes. Netán még elterjedne rólunk, daszteresekről, hogy betojós népség vagyunk...:-)

Előzmény: Dusteres (5468)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5468

ok, csöndben leszek :-))))

Előzmény: okosvinetu (5466)
a mentalista Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5467

Nem csak neked! ;)

Előzmény: Dusteres (5465)
okosvinetu Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5466

Ha messze és mégis ennyire érdekel, akkor 1/ húzz bele a tragacsba néhány tízezer km-t ízibe; 2/ ne izgulj jó előre, ha nem muszáj...:-)

Előzmény: Dusteres (5465)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5465

Ez jó, csak nekem még kicsit messze van.

Előzmény: theman3 (5464)
theman3 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5464

Nekem a 40 ezres szervíz volt 15 ezer forint.

Előzmény: Dusteres (5461)
talon68 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5463

Igazad lehet.Valamelyik márkaszerviznél olvastam, hogy teljes óradíjat számolnak fel minden megkezdett órára. Akkor itt a kedvezmény lehet annyi, hogy a valóban ráfordított időt fizettetik csak meg. 

Előzmény: club1 (5462)
club1 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5462

Alapvetően az a kérdés, hogy hol 26000 Ft a rezsióradíj. Mert ha ennyi akkor elhiszem, hogy eredetileg 13000 Ft volt az olajcsere (Összesen 0.5 óra munka ui. az olaj és a szűrő cseréje). A 8000 Ft-os rezsióradíj hihetőbb, és akkor máris nem kedvezményes a 4000 Ft-os díj. Márkaszervizben az olajcsere során azért végigjátszanak egy ellenőrző protokollt, ott azért szerepel 2-3 óra munkadíj a számlán.

Előzmény: Dusteres (5461)
Dusteres Creative Commons License 2012.03.02 0 0 5461
Hirdetésben 13000ft helyett van 4000ft szervizdij. Ha vki márkaszervizben szeretne olajat cserélni szvsz ez nem mindegy, h 13ezer v 4ezer.
Előzmény: theman3 (5455)
talon68 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5460

Azt gondoltam, ha már itt fog állni a garázsban a Duster, nem fogom nézegetni a híreket és videókat róla. Hát ez nem így van . :-)

Baromi jól néz ki ez az autó .

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5459

Nincs mit. Ha bárki kérdezi akkor a dízel változat 2001-ben debütált a Clio II-ben és a Nissan Micrában.

Előzmény: mr.tanka (5457)
FECO4444 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5458

Mindezek elődje az Otto-motor  1876-ból. :-)

Előzmény: mr.tanka (5457)
mr.tanka Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5457

kössz a választ, akkor jól gondoltam a dolgot.

Előzmény: Törölt nick (5456)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5456

A benzines Duster motorjának 8 szelepes elődjét már 1995-ben használták a Mégane modellekben, később megkapta a Scenic és a Clio is. A jelenlegi 16 szelepes változata 1999-ben jelent meg, azóta nem sokat változott.

Előzmény: mr.tanka (5454)
theman3 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5455

4 ezer a munkadíj.Szvsz ez máshol sem több.

Előzmény: Dusteres (5453)
mr.tanka Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5454

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy a Duster-be lévő motorokat, a renault mióta használja és melyik típusaiba? Csak mert vitába keveredettem valakivel, mert én azt gondolom, hogy már vagy 10 éve használja komolyabb változtatás nélkül ezt az 1.6 benzin és 1.5 dci motorokat, például a clióba .

Vagy rosszul gondolom?

Mert erről nem találtam semmilyen infót.

Dusteres Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5453

Akció, akinek aktuális az olajcsere érdemes ezt megnézni. Sok siker megtakarításhoz:-) http://www.lealkudtuk.hu/item/view/?cod=1552860251

yeti31 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5452

Szerintem mostható ugyan úgy mint a többi más gyártóé.

De ez mégiscsak olcsóbb méretpontos huzat mint pl. amit ismerősömnek tettek a Dusterbe Nyíregyházán 47eFt-ért!

A kereskedésben is van 2-3 féle huzat és az is 29-34eFt!

Az anyagokról is van fent fotó, és olyat variálsz össze amilyet akarsz.

Számlát is küldtek, amit ha van céged elszámolhatsz.

Akit érdekel:

www.huzatok.hu

Előzmény: bir10 (5449)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5451

Azokat a fotókat amit nekem is küldtek email-ben el tudom küldeni.

Nem a sajátom van a képeken, de ugyan az a kivitelezése csak a szine más.

Előzmény: KuránGergő (5447)
yeti31 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5450

A telefonos egyeztetésnél állították, hogy minden Duster osztott üléssel lett gyártva.

Én pedig mondtam, hogy a Cool tuti nem.

Az, hogy ők hogyan jutottak információhoz nem érdekel, de a huzatot egybe ülésre gyártották.

Előzmény: theman3 (5448)
bir10 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5449

Hali

Mosható a huzat?

Előzmény: yeti31 (5446)
theman3 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 5448

El ne hidd, hogy egy gyár szóbaáll valakivel.

Előzmény: yeti31 (5433)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5447

:-) Akkor ez megoldódott! Kiváncsian várom a fotót! 

Előzmény: yeti31 (5446)
yeti31 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5446

ma hozta a futár.

nagyon jó minőségű a szett. (ha kell rakok fel fotót)

a hátsó ülésre is egybe huzat lett gyártva.

holnap rendelek egy ismerősömnek is mivel megtetszett neki.

pedig az övé "bőr" üléses Duster.

Előzmény: KuránGergő (5445)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5445

Nem akarom túlragozni, de igazából a konkrét példány adatait kéne lekérniük, mivel még a gyártás közben is változnak a dolgok.  (pl. a tartozékoknál a sárvédőket 2010.06.07 elött és után gyártott autóknál különböznek).  Másfelöl aligha van ilyen publikus szolgáltatása egy autógyárnak, márhogy konkrét autó példány adatait kiadják alvázszám v. a megrendelő neve alapján. Ilyet max a szerződéses partnereknek adhatnak - gondolom én.  Na mind1 nyilván jó lesz az üléshuzat, ha azt mondják be tudják kérni a méretket, akkor az úgy is van. 

Előzmény: yeti31 (5437)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5444

Köszi Nemfe! Ez szuper! 

Előzmény: Törölt nick (5432)
okosvinetu Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5443

Igen jól tetted, hogy megjárattad a hóban. Akkor már legalább ketten vagyunk, akik arra használják a verdát, amire való. A globális felmelegedés miatt úgyse vehető biztosra, hogy még a mi életünkben látunk valaha havazást... Szóval, ha másért nem, az unokáknak elteendő fotók kedvéért érdemes volt belehajtani a hóba/jóba...:-)

Az indítás előtti járatást viszont – bölcs tanácsod alapján – ezentúl majd az eddigieknél komolyabban veszem. Annál is inkább, mert a tegnap esti teniszparti előtt (késés miatt) nem melegítettem be alaposabban, aminek következményeképpen ma már majdnem utána néztem a neten található akciós járókereteknek. Ezentúl tehát jobban együtt fogok érezni daszer-koma bemelegedési ingerenciájával...

Előzmény: julius65 (5442)
julius65 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5442

Apacs Barátom, Incsu Csunna fia, én bizony nagyonis megjárattam a hóban a dusinkat. ilyen mosolyogva rég autóztam, mint most, de láttam, hogy a többi autós lebiggyedt szájjal küzd a pihehalmokban. Mentem négykerékhajtással büszkén a nagy fehérségben, aztán mondom mi van ha kikapcsolom a hátsó gördülő munkásokat. Hát nem tovább ment csak elől munkálkodó kerekekkel majd ugyanúgy. Esmét megnyugodtam, van ám tartalék ebben a dustergyerekben. Az meg holgy kicsit hagyni kell járódni a gépet indulás előtt hidegben, hát nem olyan nagy baj. Sportolás előtt nekünk is erősan javallott a bemelegítés.

Előzmény: okosvinetu (5434)
okosvinetu Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5441

Mindenki másképp csinálja... Egyetlen fabatkát se adtam volna ugyanis a tragacsért (inkább mentem volna az alfa rómeó szalonba, mert volt nekem egy kedvenc/virgonc alfám is annó), ha nem hittem volna benne, hogy bárhogyan, bármikor és bárhova elvisz a baráti csukakomáimhoz...

Csak nem a kőkemény fagyokkor történt nyekkenésekkel kapcsolatos aggodalmaimra emlékszel? Ha igen, már épp közhírré akartam tenni, hogy a langyosodás óta nincs egy hangyafaszni nyekk se. Ugyanúgy hangtalanul suhanok a fekvő rendőrökön, mint SZSZSZD-óm csecsemőkorában.

Előzmény: talon68 (5440)
talon68 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5440

Viszont van az az irokéz bölcsesség  miszerint : Egy csuka kedvéért se térj le a főútról!

A fotó alapján nem tudom eldönteni, hogy elekadni vagy kikecmeregni volt e a nagyobb művészet, de az mindenképpen jó, hogy sikerült kiheverned a korabbi lelki problémákat  ,az  SzSzD-t illetően.:-)

okosvinetu Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5439

Szépen vagyunk. Mióta hiszel a dakotáknak???!!! Ha nem vigyázol, hamarosan még a komancsoknak is hinni fogsz.

Nálunk apacsoknál ez a mondás ugyanis így hangzik pontosan: „ha nincs barátod, legyen egy – lehetőleg szilaj szittya és szabadulóművész – dasztered...” :-)

Előzmény: Törölt nick (5438)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5438

Rézbőrű tezsvérem elfelejtette az ősi dakota közmondást: "Ha nincs barátod, legyen csörlőd!" :-)

Előzmény: okosvinetu (5434)
yeti31 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5437

azt tudom én is.

itt most az volt a kérdés, hogy az üléshuzat gyártó honnan tudja meg, hogy osztott a támla vagy sem.

és azt meg tudja kérdezni egy román cág a másik román cégtől, hogy a cool modellbe milyen támlát tettek.

pláne úgy, hogy én közöltem, hogy nekem csak felárért lenne benne osztott, tehát nekem olyan huzat kell ami egyben van.

3 éve amikor a motoromat megvettem akkor is bekerültem egy nyilvántartásba mint tulajdonos, ott is motor- és alvázszám szerint megvan minden adat, a riasztó rendszeréhez is csak én kérhetem le az adatokat vagy akár pótkulcsot is. 

Előzmény: dusterofil (5436)
dusterofil Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5436

Tévedés. A megrendelés elektronikus regisztrációja kb. három nap alatt megtörténik a Renault-nál és attól fogva, hogy megvan az alváz-számod is, végig azonosítható az autó - azaz a megrendlésed/felszereltséged. Ettől kezdve nem is módosítható.

Előzmény: yeti31 (5433)
okosvinetu Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5435

okosvinetu Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5434

Hékások! Hosszú hetek óta egy sufnigarázsban érzem magam, ha ide kattintok. Mintha nem is közlekedni vettük volna a járgányt, hanem kizárólag bütykölgetni. Pedig az elmúlt havas hónap igen alkalmas volt rá, hogy daszrterünk megmutassa a tudományát. Ilyesmi azonban szóba se került. (Netán mindannyian bent sunnyogtatok a garázsban és egy tapodtat se mertetek kigurulni?) Pótolandó ezt a hiányt, közhírré tétetik, hogy Szilaj Szittya Dákóm immáron a „Szabadulóművész” művésznevet is kiérdemelte. Hol máshol, mint a kedvenc árteremen. Ahova ilyentájt is illik kimenni (őrizve a hagyományokat) mind spirituális, mind gyakorlati okokból. Az előbbi az anyatermészettel való transzcendens kapcsolat ápolása okán fontos, a gyakorlati szempont pedig az, hogy nem árt, ha a csukakomák télen is testközelből érzik, hogy ki az úr a háznál...:-)

Az akció dióhéjban: óvatosan csak a jól ismert terep szélére hajtottam be 4x4-be kapcsolva, úgy saccolva, hogy a hó magassága SZSZD-m számára nem lehet vészes. Másfél méter után azonban szügyig elsüllyedtem. Komfortérzetemet erősen megtépázta továbbá, mikor rájöttem, hogy a hólepel alatt vastag tükörjég lapul. Abba próbálta magát leásni a járgány, mikor előre-hátra próbálkoztam meglógni a csapdából. Negyed óra múlva már nem volt igazán őszinte a mosolyom, mert ugyanott álltam, ahol fennakadtam. De kábé öt perc múlva mégis megtörtént a heppiend. Kínomban valahogy eszembe jutott, hogy a rövid egyes után megpróbálkozom a kettessel. És ez az Egon Olseni ötlet bejött. Félkörben előrefelé szépen kisomfordáltam a veszélyzónából. És mindezt az agyonfikázott négyévszakos mislennel.

Fotót akció közben nem tudtam csinálni (inkább a mielőbbi menekülést helyeztem előtérbe), a párbaj utólag lefotózott nyomai pedig nem érzékeltetik eléggé SZSZSZD-m hőstettét. Azért felteszem, mert mégiscsak dokumentum értékű. A csodásan befagyott anyafolyómmal egyetemben.

Aztán nehogy visszafogjátok magatokat a ti téli kalandjaitok elmesélése tekintetében.

(Szorri vagyok, de a fotók feltétele nem sikerült. Majd még próbálkozom később.)

yeti31 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 5433

Erős a gyanúm, hogy a Cool modelt is a romániai gyárban készítik.

Gondolom a huzat készítő cég megkérdezte a gyárat, hogy a Magyarországra szállított Cool modellekbe milyen hátsó ülés támlát építettek be.

Szerintem senkinek nem írták rá a nevét a gyártósoron a megrendelt autójára, így az alapján nem kérdezhetnek le semmit.

Előzmény: KuránGergő (5431)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5432

Jövő héten érkezik, minden variáció van. Kapsz egy adatlapot amin rajt van az összes ülés variáció légzsákkal együtt, azt kell tölteni és utánna varják. Persze, hogy szállítanak Magyarországra. A GLS futár 20 EUR, a sima posta valimennyivel olcsóbb.

Előzmény: KuránGergő (5428)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5431

jah ..ahogy nézem Romániában nincs is cool modell. Csak 'duster', ambiance meg laureate. Visszont modularitás csomag ott is van.  A neved alapján (mivel még át sem vetted), vagy h kérik le az adatokat? Nem is értem.

Előzmény: yeti31 (5430)
yeti31 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5430

amikor felhívtak egyeztetni akkor mondták, hogy szerintük az összes Duster osztott hátsó támlával jött ki a gyárból.

én mondtam, hogy nekem Cool model van rendelve és nekem csak felárért lett volna osztott.

erre azt mondta, hogy lekéri a gyárból az adatokat.

egyébként romániai cég.

gondolom ezért is olcsóbb a daciara a huzat náluk mint a többi márkára.

Előzmény: KuránGergő (5429)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5429

A cool-nál alapból nem osztott a hátsó ülés. De ha kértél extraként modularitás csomagot akkor igen. 

Előzmény: yeti31 (5426)
KuránGergő Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5428

És meg is kaptad már? Osztottan dönthető hátsó ülésekhez készül[t] - nem látok ilyen opciót? Magyarországra is szállítanak?  Nekem a bézs szín tetszik, és lehet rendelnék is - de elötte kiváncsi vagyok tapasztalatodra! 

Előzmény: Törölt nick (5427)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5427
Előzmény: yeti31 (5426)
yeti31 Creative Commons License 2012.02.28 0 0 5426

az oldallégzsákot be kell jelölni rendelés előtt és azt is, hogy a hátsó ülés osztott-e.

nekem a cool-nál elvileg egyben van, a rendelést követően felhívtak és egyeztettünk.

szerintük osztott a hátsó ülés, végül arra jutottunk, hogy lekérdezik a gyától.

tegnap már jelezték, hogy elküldték és küldtek 27db! fotót a felrakásról.

Előzmény: Törölt nick (5425)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5425

Remélem az oldallégzsákokra is gondoltak.

Előzmény: yeti31 (5420)
PorkaTurbó Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5424

nasika és aronpapi, köszi a címet! ;)

Dusteres Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5423
Igen kb. 8L van még benne, akár 100 km-re elegendő lehet.
Előzmény: - Szerzet - (5422)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5422
Én &#249;gy találtam az eddigi (modern) autóimnál, hogy kb. annyi a tartalék, amennyi az átlagfogyasztás. A B4x4 esetén pl. 8 liter.
Előzmény: a mentalista (5417)
a mentalista Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5421

köszi a válaszod!

Előzmény: - Szerzet - (5419)
yeti31 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5420

ma voltam a kereskedésben.

még nincs itt az autóm....

de jövőhétre elvileg meglesz.

nem tudom üléshuzatot vett-e már valaki, én találtam egy jó céget!

huzatok.hu

saját magamnak választottam ki az anyagokat és méretpontos lesz.

a Dusterhez 14300+700 (hátsó zseb) +3600 futár díj.

- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5419
amúgy gratula :)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5418
ötvenet nyugodtan, de óvatosba' országúton akár száz is kijöhet
a mentalista Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5417

Sziasztok forumozók!

1 teljes hete vezetem a terepjáróm : P

Csak egy kérdés hozzátok!

1.6 4*2, benzines Dusternél, amikor felgyullad a tankolásra figyelmeztető lámpa, mennyi kilométert tudok még menni az autómmal?

Köszi szépen...

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5416

A japánoknál legfeljebb. A 21. századi német autók megbízhatósága csapnivaló, azokból jól megél a szerelde. Példának okáért beszéltem egy szerelővel aki Mazda márkaszervizben dolgozott ami aztán átalakult Ford szervizzé mert a Mazdák nem romlottak el, így nem volt bevétel.

Előzmény: theman3 (5415)
theman3 Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5415

Ez minden márkánál így van nem Dacia sajátosság.És ha olvasod mondjuk a német újságokat,akkor kiderül hogy ott is ez van.

Előzmény: Törölt nick (5413)
aronpapi Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5414

Gumi és Síküveg Kft.

Cím: 1086 Budapest, Dobozi u. 33.

1/210-2820

Előzmény: PorkaTurbó (5410)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5413

Szerintem nem a költségeket neheztelik a cartársak hanem a pofátlan lehúzást. Egy részről értehető, hogy egy Dacia szerviz csak törésből és olajcseréből tud megélni, viszont más részről egy Dacia vásárlónak fontos a korrekt ár/érték arányú szolgáltatás.

Előzmény: - Szerzet - (5411)
nasika Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5412

A legendás nyolcker szélén , a Fiumei úttal párhuzamos.

A remizzel szembe van földszintes udvar üveges van mellette.

Előzmény: PorkaTurbó (5410)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.27 0 0 5411
De azért évente egyszer átvizsgálhatják a karosszériát, ha már hosszabb garanciát vállaltak rá, nem? Pontosan az ilyen apróbb hibák felderítése végett.

Én egyszer kihagytam ezt a Scenickel, és a következő alkalommal bepecsételték azért, de megdorgáltak.

Nem értelek benneteket. Vettetek egy 2.5-4.5 milliós autót újonnan, és évi egy szervizlátogatást sajnáltok tőle, márkaszervizben? Vagy nem mértétek fel az anyagi lehetőségeiteket? A hitelt egyáltalán tudjátok fizetni? Egy használtautó éves szervizköltsége mennyi lehet? Nem volt nektek olyan?

Vagy közelítsük meg másképpen! Ha csak évi tízezret mész vele és dízel, akkor is 260.000 forintot költöttél el csak az üzemanyagra, de szerintem még óvatosan számoltam. Ennek a tizede az éves szervizköltség, mert a 15 ezres átvizsgálás szerintem ingyenes, pedig a váci Renaultnál még le is mosták ilyenkor.

Előzmény: Órarugópattanó (5408)
PorkaTurbó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5410

nasika!

Melyik Dobozi utcában van ez a gumitermék árus?

Házszámot tudsz esetleg? Vagy rábökni a térképen, hogy itt ni... :)

Előzmény: nasika (5385)
Ezüst Dusteres Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5409

Sziasztok!

Nekem áprilisban lesz 1 éves a B4x2-esem és még nem voltam kötelező szervizen, ezért nem tudok ehhez a témához hozzászólni. 

Viszont a dacia.hu oldalon az apróbetüs részben olvastam az akciós oldalon a következőt:

* A feltüntetett kezdőár és az ajánlat 2012.02.01-től visszavonásig, vagy a készlet erejéig, kizárólag a Renault Crédit pénzügyi lízing konstrukcióval megrendelt gépjárművek esetén érvényes. A Renault Crédit finanszírozást az Unicredit Leasing Zrt. biztosítja 5 év, vagy 50 000 km karbantartás és garancia Renault Crédit "Prémium Benefit" pénzügyi lízing esetén. 5 év, vagy 100 000 km garancia Renault Crédit "Prémium" pénzügyi lízing esetén. A garancia minden esetben a két érték közül a korábbi lejártáig érvényes.

A feltüntetett árak tartalmazzák a regisztrációs adót és az ÁFÁt.  

A Dacia által előírt kötelező szerviz-beavatkozások, az azokhoz szükséges anyagok(a motorolaj kivételével) és a munkadíj ingyenesek, kizárólag hivatalos magyarországi Dacia márkaszervizben elvégzett beavatkozások esetén. Jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek. Részletekről és feltételekről érdeklődjön az akcióban résztvevő DACIA márkakereskedésekben!

Tehát az én olvasatomban: Aki most veszi át az autóját és lízing konstrukcióban vette a DUSTERT az kapja ezt a kedvezményes kötelező szervíz-beavatkozást azaz plusz szolgáltatást.

( első oldal lap alja ) 

http://www.dacia-local.hu/pdf/arlista/arlista_duster.pdf

Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5408

Kedves Szerzet!
Semmiféle garancia nem ugrik.
Ez a garanciális szerződés arról szól, hogy a feltételek a garanciális feltételekről szólnak. Csak erről és nem a közbülső szervízek  betartásáról. Az átrozsdálásról meg arra hívám fel mindenki figyelmét, hogy minden esetben "a belűlről induló" rozsdáról szól a garancia. Márpedig a rozsda kívűlről indul, ha lepattan a gyári védelem. Erre viszont semmiféle garancia nincs.

Előzmény: - Szerzet - (5407)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5407
Evvel nagyjából egyetértek.

Akkor maradjunk csak annyiban, hogy az éves átvizsgálás nélkül ugrik az átrozsdásodásra adott garancia.

Ilyenkor jellemzően elvégzik az eltelt évben kiadott 'visszahívásos' javításokat, mint például most ez a fékcső átalakítás, ez a Renaultnál is így volt. Az egy bonyolultabb autó volt, vagy csak régebbi és azért volt több visszahívás, nem tudom. De ilyenkor általában nem leveleztek, csak az éves szerviz után szóltak, hogy megejtették az aktuális módosításokat is. Utálok szervizbe járni, de évente kibírom azt a fél napot, és a többieknek is ezt javasolom.
Előzmény: cs!rke (5402)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5406

Darázsfészek ez az egész nekem.
Tisztázzunk valamit. A közbenső karbantartás jogilag próbálkozás. Szerintem.
Nem azt mondom, hogy ezzel fölösleges dolgot tesz az autóval az, aki beviszi a szervízbe, de ez magánügy. Az, hogy ki kivel, hogyan és hányszor cseréltet olajat és mennyiért, na az is magánügy. Nade figyu! Azt mondják, hogy 30 ezer km, olajcsere, (ez a marketing) aztán meg közbülső szervíz 15-20 ezer..... akkor most mivan???
Szerintem jól ötvözik mindkét megnyugtató számot. Nem nekem. Már elég öreg vagyok az ilyesmihez. Lecserélem itthon 10 ezrenként, aztán a bevitt olajjal csinálják meg ők is, amíg garis.

theman3 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5405

Azt azért tedd hozzá, hogyha otthon bütykölsz,vagy akár szakszerűen javítasz, egy garanciális autónál elvesztheted a garanciát ha nincs benne a szervíz pecsétje.Én már sok ilyet láttam, aztán hiába jöttek az EU-s joggal meg minden hasonlóval,elhajtják szépen az ügfelet a szervízből. Már írtam erről.

Előzmény: cs!rke (5396)
talon68 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5404

Mi egyszer cseréltünk itthon olajat, de miután a szomszéd macskája is olajos lett, inkább szervizre bízom ezt a dolgot.

Hogy drága a szerviz?  Egy ismerősömtől tudom, hogy nekik a telephelyért havi 5 millát ki kell csengetni, ezért van arany árán az olaj náluk.

De az tény, ha értenék hozzá én sem vinném oda... szétszedés talán még menne, de aztán elunnám a dolgot és tele lenne a garázs gyanús Duster alkatrészekkel, amik biztosan hiányoznának valahonnét. :-)

theman3 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5403

A 4wd-nek van közbenső karbantartása a 2wd-nek nincs azt elég két évente vinni.

Előzmény: Kondigep (5395)
cs!rke Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5402

A márkaszervizek meg pont abból élnek, hogy elhitetik Veled, hogy ezeket megcsinálják. De jól csinálják, mert elhitted. ;)

Van egy lista, amin végig kéne mennie az adott szervizt végző alkalmazottnak, de nem szoktak. Elsősorban azokat a műveleteket végzik el, ami pénzt is hoz(hat) a 'konyhára'. Ezek jellemzően: fékek, folyadékok, szíjak, izzók, stb.

Az 'önjelölt szevizmesterek' egy része pedig igenis ért az autóhoz, esetleg okleveles autógépész-mérnök végzettséggel rendelkezik, nem utolsó sorban meg lelkiismeretesebben végzi a munkáját, mint a szakszervizek (tisztelet a kivételnek).

Mivel dolgoztam szakszervizben, ezért van rálátásom a 'túloldalról' is. Az alkatrész beszerzése, ha sürgős, és épp elfogyott a raktárból, akkor Láng, Bárdi, stb. helyekről történik. Ezzel koránt sem azt állítom, hogy az rossz (sőt), hanem azt, hogy nem éri meg a felárat azért, hogy szakszervizben legyen beszerelve. A szervizben a pár hozzáértő szerelőn kívül a legtöbbje tanuló, vagy gyakorlattal alig rendelkező szerelő.

Az viszont tény, hogy Magyarországon a foci, meg a számítógép mellé az autót is felsorolhatjuk, amikor arról beszélünk, hogy mi az, amihez mindenki ért.  Tényleg nem elég lecserélni az olajat egy 15, vagy 30ekm-es szerviznél. :)

A lényeg: ne gondoljuk vakon azt, hogy csak márkaszervizben kaphat az autónk megfelelő bánásmódot, de azért ezeket az autókat már nem a sarki, öreg autószerelőbácsihoz kell vinni.

Előzmény: - Szerzet - (5401)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5401
Átvizsgálást, bizonyos dolgok ellenőrzését, utánállítását, karbantartását, beleértve a karosszéria neuralgikus pontjait, mivel az átrozsdásodási garancia is csak ebben az esetben érvényes. De ezt az önjelölt szervizmesterek biztos jobban tudják, akiknek a kétévente otthon megejtett olajcseréből áll az autójuk karbantartása. De azt is mindig hozzáteszik, hogy ilyenkor az olajszűrőt is kicserélik ám. Mert nagyon gondosak.
nasika Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5400

Sajnos nem csak személyesen , de a szilikon cső , stb minden ami gumi , van neki nem drágán.

Előzmény: Törölt nick (5386)
GToni Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5399

Ezek aztán nem p.....tek. Simán felrakták a pótkereket a hátsó ajtóra. :)

Előzmény: dusterofil (5398)
dusterofil Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5398

Holland offroad oldal:

http://www.daciamodellen.nl/duster/

Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5397

Na látod, ezért csinálják! Nem kötelező, de ezt nem kötik az orrodra! Ajánlott, javasolt, menj csak be, csináltasd meg, ők meg majd jól levesznek! Gusztustalanok!
Az bezzeg nem jut eszükbe, hogy milyen jól hangzana egy ingyenes szervíz. Az autó kicsit többe kerülne, de ha ingyenes a kötelező, szívesebben adná ki a vevő a nagyobb összeget vásárláskor. (pár éve talán a Toyotánál volt hasonló)

cs!rke Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5396

Hát igen. De nézőpont, de még inkább egyén kérdése is. Én nem fogok egy fillért sem kiadni azért, amire én is képes vagyok. ;)

Ha valaki nem ért hozzá, akkor persze nem kéne hozzányúlni, de neki is lehetőséget kéne adni rá, hogy a specifikációnak megfelelő alkatrészeket ne kelljen helyben megvennie (olajat, szűrőt nem nehéz megfelelőt beszerezni). A 'nem ért hozzá' dolgot nem csak azokra értem, akik abszolút műszaki analfabéták, hanem azokra is, akik hiszik magukról, hogy értenek hozzá, közben meg nem is.

Előzmény: - Szerzet - (5394)
Kondigep Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5395

Akkor valamit rosszul értelmezek a füzet szerint? Akkor mit jelent az a közbenső karbantartás 15.000Km-nél vagy 1 év?

Valaki világosítson föl! :)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5394
Nekem Scénic 1.5 dci-n 60 illetve 90 ezerbe kerültek felváltva a szervizek, kicsi-nagy-kicsi-nagy, 120.000-nél jött még hozzá plusz 110.000 Ft, vezérlés alkatrészeinek cseréje a vízpumpával együtt, tehát itt 200 ezer forintot hagyam az egyébként baráti árakon dolgozó vidéki márkaszervizben. Mert ugye tisztességesen elvégezve a gyári karbantartást nem csak a vezérműszíjat kell cserélni, aztán jónapot. Mindez öt éve volt, tehát nem a mai árakat mondom.

Ezt csak azoknak írom, akik a szervizköltségen keseregnek egy - valljuk be - többmilliós autóból. Kétévente tudjál már 45 ezret kiköhögni.

Előzmény: Órarugópattanó (5392)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5393
De ha nincs rendesen rászorítva a kupak, akkor keletkezhet párolgási veszteség.
Előzmény: - Szerzet - (5391)
Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5392

Nekem 4 évvel ezelőtt volt 45ezer Ft-os első szervízem. (Megane 1.5dci) Olyan tétel is volt a számlán, hogy átvizsgálási díj:10000 Ft. Ki a tököm kérte, azt nem tudom! Az olaj nekem is 20ezer körül volt. Na mindegy, lenyeltem jobbhíján.
Következő garis hibánál velem is közölték, hogy volt egy izzócsere is, ami ugye nem garis. Jé, tényleg, én nem is vettem észre, köszönöm szépen a cserét. Néztük egymást egy darabig, aztán elköszöntem, oszt annyi.
Tanulság: olajat a neten megvenni féláron, és csak az igazán kötelező szervízre bevinni az autót.

Előzmény: janika1363 (5380)
- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5391
A dolgozós buszomon azt tapasztaltam, hogy nyomás alatt - tehát üzemmelegen - lemegy a szint, kihűlve visszajön. Talán a gumicsövek megduzzadása miatt. Amúgy a túltöltéssel nem lehet gond, a felesleget automatikusan kinyomja magából, ezért is találhatott a tartály környéken megszáradt vízcseppeket.

A Duster tartályát csak néha nézem meg, ott nem kísértem figyelemmel az üzem közbeni változásokat.
Előzmény: fizikus56 (5387)
KiGab Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5390

4x2, benzines 30.000 km-nél a kötelező szervíz 35.000 Ft volt. Tudom teljesen más a két gép, irányadónak jó.

Előzmény: Kondigep (5377)
janika1363 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5389

Vagy amit már rég feltettem egy képet is róla egy régi autobol kiveszel egy szigetelést ajtótömitést és csak felrakod már is nem fog koszolodni a motortér :)

Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5388

Kondigep!
Azt írod 1 éves lesz az autó. Miért kéne elvinned a szervízbe? 2 év, vagy 30ezer km a feltétel. Ha olajat akarsz cseréltetni, keress egy megbízható embert, ha magad nem akarod megcsinálni.

fizikus56 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5387

Üdv!

Én nem töltenék bele, egyelőre csak figyelném. Főleg, hogy nem tudod, honnan indult átadáskor.

Ilyen hidegben reggeli indítás előtt nyugodtan lehet minimumon a hűtővíz. (hőtágulás)

megfordítva: ha most feltöltöd, a jó melegben a maximum fölé kerülhetsz, ami nem jó.

persze ha fogyna, akkor irány a szervíz.

Előzmény: talon68 (5373)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5386

Neten elérhető ?

nasika Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5385

Forintéert is megvásárolható a Dobozi útcában van egy gumitermék árus:)

Előzmény: Törölt nick (5384)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5384
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5383
bxbreak85 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5382

Köszönöm. 

Előzmény: talon68 (5381)
talon68 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5381
Előzmény: bxbreak85 (5379)
janika1363 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5380

Szia !

Hidd el meg fogsz lepődni ! De nagyon!

Nekem 45,000 ft volt azt hittem hogy kiver a viz!

Az 5 liter olajért felszámoltak 25,000 ft-t, ezt a motorolaj.hu-n 12,000 ft-ért házhoz hozzák !!

Szoval igy vidd be  hogy ilyen tételek fognak fogadni ja meg persze a munkadij izzócsere amit nem kértem de pont véletlenül ott égett ki és 3800 ft-ért tettek is bele egyett !

Szóval nagyon ügyesek :)

bxbreak85 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5379

Érdekelne a duster kezelési könyve. Fönt van ez valahol ? Köszönöm. 

club1 Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5378

Mindenütt mások az árak, az olajra, alkatrészekre és rezsióradíjra is csak ajánlott árak vannak, amit vagy betartanak a szervizek, vagy nem. Emailben kérj be rá részletezett árajánlatot. Nekem 25-30e Ft-ról beszéltek, amikor a dci autómat nyáron átvettem (de a szó elszáll).

Kondigep Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5377

Lassan közeledem az első szervíz felé... 1.5 dci 4x4 részecskeszűrős a gép(Exception). Nem értem el a 15.000Km-t, de még két hónap és egy éves lesz. Úgyhogy nemsokára megy a szervízbe. Mik a tapasztalatok? Mennyire kell anyagilag felkészülnöm? Fogalmam sincs mennyi lesz a szervíz, nem szeretnék meglepetéseket... :)

- Szerzet - Creative Commons License 2012.02.26 0 0 5376
Érdemben nem tudok hozzászólni, de én 130.000 km-t mentem az 1.5 döcimmel, és soha egy cseppet sem kellett utántölteni. Persze a szerviz az előírt időkben lecserélte, de ennyi. Az is jó pár évente van.
janika1363 Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5375

Nem fog :) hidd el ! :)

Előzmény: talon68 (5373)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5374

Én tele sárgával vettem át az autót és most 4 hónap és 8000km után a közepén jár.

talon68 Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5373

Köszi srácok, megnyugodtam egy picit:-) 

Annyit sikerült a sok papír között kiokosodni, hogy előírás szerint Glaceol Rx type D kell az autóhoz. Bár ez a " D " betű elgondolkodtat, jelentsen bármit is.

Ma délelőtt mentünk egy kört vele és miután visszaálltam a garázsba, újra megnéztem a szintet s ahogy janika1353 is írja, - bár az enyém benzines - beállt középre. Azért természetesen fokozottan fogom lesni a szintet s ha tovább csökken - mert valamennyi azért fogyhatott - akkor rákérdezek a szervizben. 

Addig is no para és elvezem az autót... bár le kéne mosniom, mert ugyan nem járok terepen, kinéz mint egy varacskos disznó. Jó is ez a fekete szín, nagyon őszinte, minden porszemet megmutat.:-)  

Órarugópattanó Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5372

A hűtővíz nekem is minimumon volt már az átvételkor. Nézegettem is sűrűn, de lejjebb nem ment. Aztán eszembe jutott, hogy a Megane-hoz vettem annak idején, (ugyanez a motor) úgyhogy felöntöttem a max jelig. Szerintem ne aggódj. ( a Renault "butikban" vettem, kb 1 ezres volt)

Előzmény: talon68 (5368)
janika1363 Creative Commons License 2012.02.25 0 0 5371

Szia!

Ha a motor jár akkor viszont fel fog menni a max-min közé ugy hogy ha akarod szolj de nem hengerfejes attol ne félj nekem nem az első dci. motoros autom

és mindegyiknél igy volt pedig nem kevesett hajtottam őket!

Előzmény: talon68 (5368)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!