Keresés

Részletes keresés

Gundark Creative Commons License 2005.05.19 0 0 573
A rendszerhajót aláirom, hogy eredeti. De az orbital... Esetleg Larry Niven Gyűrűvilág :)
Sezlony Creative Commons License 2005.05.19 0 0 572
A drónok valóban jó ötlet volt - végleg el lehetett szakadni a szokásos négerrabszolga-klisétől, ami a roborokra jellemző volt a klasszik scifiben.

A világ egyediségét és ötleteit tekintve a Sötét háttér előtt szerintem messze nagyvonalúbb volt, a szolipszistákon behaltam, az Ötszázalékos háború ismét csak egy birodalmak összecsapnak-klisé lerombolása volt, ileltve megnnyi apróság sorakaozott fel, amitől színesnek és érdekesnek találtam mindvégig a regény világát.
Előzmény: Mr_Fusion (571)
Mr_Fusion Creative Commons License 2005.05.19 0 0 571
Hogy ne merüljünk el teljesen a szőrszálhasogatósdiban, de témánál maradjunk... :)

Nekem a Játékmester-ben leginkább talán a mesterséges entitások ("drónok", a hajók AI-jai) viselkedése, és a hozzájuk való viszony tetszett, eléggé egyedinek éreztem ezt a megközelítést.
Volt bennük valami laza nemtörődömség, valószínűleg a halhatatlanságuk és "emberfeletti" képességeik miatt, ezzel együtt viszont nagyon is ember módon tudtak viselkedni, valahogy mint egy jóindulatú "nagyobbik testvér", aki segít az öccsének az erejét meghaladó feladatokban.
De a rendszerhajók meg az orbitálok is elég hatásos ötletek voltak. Nem is tudom, mikor találkoztam utoljára ennyire karakteresen egyedi világgal.
orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.18 0 0 570
Kis segítség a szövegértelmezés nehéz feladatához:

Az Emlékezz...-ben nem a Játékmesterre utaló jeleket kerestem, ilyet nem is írtam. Arról volt szó, hogy milyen időrendben játszódik a két regény (ebben akkor még bizonytalan voltam), ill, hogy szerintem bármely sorrendben ill. önállóan is olvasható.

Nem kértem, hogy idézz a könyvből. Ellenkezőleg, miután elismerve, hogy nem emlékszem pontosan, elfogadtam a te meglátásod.

Számon kértem azonban azt, hogy mondandómat megcsonkítva egy gondolatot csak félig idéztél be, ezzek kiforgatva amit mondtam.

Miután azonban az eredeti kérdés tisztázódott (a kiegészítést kösz), ezeket a fentieket betudom egy átmeneti felületességnek, és részemről ennyi.




DuDoR Creative Commons License 2005.05.18 0 0 569
Az Emlékezz...-ben nem vettem észre.

Az EP-ben nem is igazán érdemes várni utalást a Játékmesterre, hiszen előbb íródott az EP, mint a J. (Persze az is előfordulhat, hogy egy szerző előre "elképzeli" több ugyanabban a világban játszódó műve történetét, és emiatt könnyedén tud a korábbi könvveiben utalásokat tenni a későbbi művekre, de Banks lapcsán ilyenről még nem hallottam, olvastam.)

A Játékmestert újra meg kéne néznem, erre a mondatra nem emlékszem, de elhiszem. Amúgy azt is írtam, hogy "Néhány támpont a hadihajók lehetnek ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik"- szóval lehet idézni, de akkor mindenre kiterjedően.

Igazából én jobban szeretem, ha az ilyen fórumokon minkenkitől a saját szavaival megfogalmazva olvasom a hozzászólásokat, nem pedig idézgetéseket szeretnék olvasni. Márcsak azért sem, mert az idézések olyan "hivatalos" kinézetűvé teszik a csevelyt, ami nem igazán az, amit egy ilyen fórumtól elvárok.

De mivel kérted, megkerestem neked az idevágó szöveget, márcsak azért is, mert a Játékmestert mindig szívesen a kezembe veszem, és ez egy jó apropó erre. :)

Tehát:

Játékmester, 102. oldal

"Miféle hajó ez?
Egyik régebbi "Gyilkos" osztályból való ÁTE, ami még az idirani háborúból maradt ránk. Az elmúlt hétszáz évben mélyraktározáson volt, úgy hat évtizedre innen. Korlátozó Tényezőnek hívják."

Játékmester, 118. oldal

A Korlátozó Tényező a "Gyilkos" kategória 50017-es számú hajója volt az Általános Támadási Egységen belül, és mint ilyen egyike volt az utolsóként épített gépeknek. Ezeket hétszázhatvan évvel korábban készítették, az idiráni háború végefelé, amikor az űr-konfliktus már a vége felé közeledett. Elméletileg az űrhajó aktív szolgálatra is be volt osztva, de egyszer sem került komolyabb veszélybe."


Előzmény: orcinus-orca (568)
orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.17 0 0 568

Az Emlékezz...-ben nem vettem észre.

A Játékmestert újra meg kéne néznem, erre a mondatra nem emlékszem, de elhiszem. Amúgy azt is írtam, hogy "Néhány támpont a hadihajók lehetnek ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik"- szóval lehet idézni, de akkor mindenre kiterjedően.

 

 

DuDoR Creative Commons License 2005.05.17 0 0 567
Én mondjuk nem fedeztem fel, hogy előbb játszódna, mint a Játékmester. A közös elem, azaz a Kultúra kb. ugyanolyan fejlett (bár az Emlékezz...-ben viszonylag keveset tudunk meg róla). Néhány támpont a hadihajók lehetnek

A Játékmesterben azt olvastam, hogy Korlátozó Tényezőt az idiri háború végefelé építették, és valódi harci érintkezésben már nem vett részt. A háború után 700 évig pihentették, és a Játékmester kíséretére vették elő.

Vagy nem ugyanazt a könyvet olvastuk?
orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.17 0 0 566

Elolvastam a Banks-könyvet. Hát, igen. Kaland kaland hátán, de jó. Szerencsére a karakterek érdekesek (korlátolt, soviniszta főhős :-)), valamint nekem tetszett, ahogy egy rasszista, vallási fanatikus civilizációhoz csatlakozó zsoldos vélekedik a Kultúráról (mai napi rejtvény: találjuk meg ennek bármiféle erkölcsi vagy logikai alapját :-))

Szóval ha az ember túlteszi magát azon, hogy a "barlangot betöltötte a lézerfegyverek hangja", akkor egy érdekes művet olvashat.

 

Én amúgy inkább a Játékmesterre szavazok.

 

 

----------

 

Én mondjuk nem fedeztem fel, hogy előbb játszódna, mint a Játékmester. A közös elem, azaz a Kultúra kb. ugyanolyan fejlett (bár az Emlékezz...-ben viszonylag keveset tudunk meg róla). Néhány támpont a hadihajók lehetnek (ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik, ugyanakkor az ÁKE-k továbbfejlesztése a Játékmesterben nem szerepel, tehát itt fordítva is lehetne. Nem tudom, az mennyire releváns, hogy Banks előbb írta az Emlékezz...-t.

 

Szerintem bármely sorrendben olvasható.

Az azonban érdekes modellkísérlet lehet, hogy ki melyik oldara helyezkedik az idiri-Kultúra konfliktusban akkor, ha már olvasta  Játékmestert, azaz ismeri a Kultúrát, és akkor, ha még nem. Illetve hogy szimpatikusnak találja-e a Kultúrát egyáltalán :-)))

 

 

ketchikan Creative Commons License 2005.05.15 0 0 565

Az Emlékezz Phlebasra előb játszódik, mint a Játékmester. Pont azért a Játékmester volt az első, amit az Agave megjelentetett, mert jobbnak itélték az Emlékezz Phlebasnál...

És nem számít az időrend...

Előzmény: orcinus-orca (564)
orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.13 0 0 564
Mint SF irodalom rendben is van: Banks tud írni. Ezt a könyvet is jól írta meg, ha a maga helyén kezeljük. Én valóban a másfajta SF-et szeretem: nem tud érdekelni, hogy egy kalózcsapat tagjává vált alakváltó százhúsz oldalon keresztül kalandozik egy orbitálon. Nem viszi előre a cselekményt, nem szól a karakterről, nincs mondanivalója, stb. Ettől persze még lehet izgalmas. Nem akarom leszólni ezt a fajta kalandos scifit, de nekem kevés - bármit is jelentsen ez. :-)))
Gundark Creative Commons License 2005.05.13 0 0 563
Azért valami időrend csak van ebben a hüje kulturában :) Eddig egyébként tetszik. De egyébként tudod izlések és....
Dohi Creative Commons License 2005.05.13 0 0 562
nohat:

Szerző: Sztrugackij, Arkagyij és Borisz / orosz
Cím: Piknik az árokparton. Stalker
Eredeti cím: Piknyik na obocsinye, Sztalker
Fordította: Földeák Iván
Oldal kb.: 304
Formátum: 110x185
Kötés: kötve, védővel
Bolti ár kb.: 2200 Ft
ISBN 963 07 7827 0
Várható megjelenés: 2005. július

http://www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=3&n=869
orcinus-orca Creative Commons License 2005.05.13 0 0 561

Nincsenek ilyen összefüggések a Kultúra-regények között legjobb tudomásom szerint.

 

Amúgy én a felénél járok, és egy cseppet sem élvezem: komolyabban kellett volna vennem a fülszövegben a Csillagok Háborújára való hivatkozást... :-(

 

Semmi ötlet, vagy egyéni íz: unalmas, terjengős űropera*. Nyoma sincs a Játékmesterre jellemző tartalomnak, könnyed filozófikusságnak, iróniának. stb. Persze tudom, hogy sokan szeretik az ilyesmit...

 

(...és akkor a "csillogóra fényezett matt fekete űrhajókat" még nem is említem. :-()

 

 

 

 

 

 

Gundark Creative Commons License 2005.05.12 0 0 560
Most olvasom az Emlékezz Phlebasra-t. Nekem tetszik. :) Valaki aki nagyon járatos a Kultúra világban, belőné hogy mennyi az időkülönbség,  a Játékmester meg e között?
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.12 0 0 559
Igazad van! Haloványan én is emlékeztem valami ilyesmire, de aztán a címe alapján pötyögtem :-(
Előzmény: DuDoR (558)
DuDoR Creative Commons License 2005.05.12 0 0 558
A Forever War tényleg nagyon jó. Van két folytatása, a Forever Free és a Forever Peace,

Csak a Forever Free a folytatás, Forever Peace egy teljesen független regény, csupán a címe hasonlít.
Előzmény: RogerWilco (557)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.12 0 0 557
A Forever War tényleg nagyon jó. Van két folytatása, a Forever Free és a Forever Peace, de belelapozás után inkább otthagytam a boltban...

Dicke-t most olvasgattam, novelláskötet az 50-es években írt novellákból - a poszt-katasztrofális írásai marha lehangolóak.
Előzmény: Gundark (555)
Carvalho Creative Commons License 2005.05.07 0 0 556
Őszintén szólva nem egy nagy regényíró (cselekmény, karakter, ... ), de a gondolataitól lehidal az ember.
Előzmény: Gundark (555)
Gundark Creative Commons License 2005.05.07 0 0 555
Az örök háború nagyon jó kis könyv. Állitólag van folytatása is de szerintem az nem jelent meg magyarul. A Figyel az ég sem rossz. De kezdek már kicsit tele lenni ennyi Dick-kel :) Olvastam a halál útvesztőjét, eddig az tetszett a legjobban. Az a legjobb hogy tud irni végét a könyvnek :) Most gondolkodom azon hogy miután megint elolvastam a Játékmestert, hogy újból nekiállok a Sötét háttér előttnek :) Elsőre nem sikerült mert untam. Talán most :)
Fülöp János Creative Commons License 2005.05.07 0 0 554
Hi!

Még nem. De el fogom olvasni.
Utoljára a Magánvéleményt (imposztor, stb. ?) novelláskötetet olvastam. DVD-n megvan az Imposztor, és az óriási kedvenc: a Szárnyas fejvadász. :-) (megvan DVD-n, CD, az eredeti, CD-n, LP-n a feldolgozott filmzene, VHS-en egy feliratos, és VHS-en egy rendezői szinkronos verzió.) :D
Szerintem telitalálat, és a szereplók is. Na ez ugye off.

Szvsz könyvben nem tetszett a fejvadász, de pl. az imposztor igen, sokkal jobban mint filmen.

Üdv!
Carvalho Creative Commons License 2005.05.06 0 0 553

 

Nekem nagyon tetszett! Olvasta még valaki?

 

Előzmény: Fülöp János (552)
Fülöp János Creative Commons License 2005.05.06 0 0 552
Sajna én is a (papír) könyvet szeretem. Sőt imádom. Képes vagyok horgászni elmenni úgy, hogy éjszaka a bódémba behúzódva olvasok a halfogás helyett. :-)



Dohi Creative Commons License 2005.05.06 0 0 551
nekem az nem jo, hulye maradi vagyok, aki a papir alapu konyveket szereti, raadasul konyv alakban, nem csak ugy kinyomtatva, ahogy sikerul :)
Előzmény: Fülöp János (550)
Fülöp János Creative Commons License 2005.05.06 0 0 550
Oszt' valaki megdühödik, beszkeneli, és felrakja az egészet a netre. :-)

Nagyon jónak tartottam a Csillagdagályt, de ezek az árak? Ha egy egész ezressel olcsóbban adnák, akkor biztos vagyok benne, hogy kétszer annyi fogyna. Bár, mint lentebb írtam, pl. a Idlewilde-et el se olvastam, nekem olyan sz*r volt, egy fillért se adnék érte. :-)

Üdv!
Dohi Creative Commons License 2005.05.06 0 0 549
6 kotetes a sorozat. az ulpius azt nyilatkozta, hogy naluk van brin osszes konyvenek kiadasi joga, es a kill'n people-lal fognak kezdeni. remelem, idovel eljutnak az uplift sagaig is, bar 2500 ft/db aron (vagy addigra ki tudja, mennyiert) huzos lesz...
Előzmény: Fülöp János (548)
Fülöp János Creative Commons License 2005.05.06 0 0 548
Jújj, a Csillagdagály tényleg több kötetes? Mert én műveletlen vagyok, :D nem igazán olvasok angolul, és azt azért elvártam volna, hogy ha elkezdenek megjelentetni valamit, akkor kijöjjön az összes, vagy legalábbis, egy érthető adag.
Mint pl. A Beholder szépen nyomja a sorozatokat (Battletech). Miért nem lehet követni őket? A Walhalla nagyon lekonyult.
Nekem pl. igen tetszett Stackpole-tól a Dementia (magyar címe Örjöngés I-II) egy egész érdekes cyber világ (Mutant Chronicles), és erre semmi több? Pedig még humoros is volt.
Bár már látom úgy jártunk a StarTek könyvekkel is. Mire érthető-gyűjthető lenne, nem jelenik meg több.
Hiába mondják, hogy nézzük a TV3-at, ha a munkánk nem engedi, stb.

Megyek, olvasok egy kis Wass Albertet. :-)


Dohi Creative Commons License 2005.05.06 0 0 547
koszi! utananeztem kozben, egy trilogia elso kotete ez. (mar az is valami, hogy nem a kozepebe valasztott bele a valhalla, mint david brin csillagdagalyaval...)

ulpiusek valoban visszavehetnenek az araikbol es surithetnek a megjeleneseiket, mert igy nem lesz jo, ha esetleg elkezdenek sok-sok engem is erdeklo konyvet kiadni :) (eddig csak az uj atjarok erdekeltek (a rama-ciklust beszereztem harmad ennyiert angolul), meg a luciferrel tettem egy probat, de utana gyorsan tuladtam rajta).
Előzmény: Flandry (545)
Fülöp János Creative Commons License 2005.05.06 0 0 546
...joe haldeman 'orok haboru' cimu konyve... Nekem is megvan, eléggé tetszett, és a háború oka is, :-( emberi. Egy pillanatra azthittem, hogy a Heinleini Starship Troopers utánzat, de nem. Amúgy nekem nagyon tetszik a Starship Troopers (Csillagközi Invázió) Megvan DVD-n (gyári! :-)) az első rész. Valahogy beleéreztem az akció mögé :-)

Üdv!

A Pohl féle Hicsik 1-3 ig, lementek, nem volt nagy durranás, de végigolvastam a 3 kötetet, Most áltom, hogy már van 4.-ik kötet a Hicsik Krónikái címmel.

A Miéville könyv, a Perdido végállomás egy érdekes világba vitt el, de nagyon távoli volt, nem éreztem át. Nem tetszett, de elolvastam. Nincs igazán főszereplője, elment.

Sagantól az Idlewildet nem tudtam végigolvasni, nem volt türelmem hozzá. Azt se tudtam követni, ki mikor, kivel, mit, hol? Hehe. Lehet, hogy zseniális, de inkább olvasok egy kis Terry Pratchettet. Vagy Nemerét :-)

Ezek az ulpiusház könyvek, a maguk kis 2480.-Ft-s áraikkal... Papirkötés, szar anyag, olcsó.

Üdv!
Flandry Creative Commons License 2005.05.06 0 0 545
nem rossz, szerintem  tágabb értelemben kötelező (mármint, hogy ott legyen a polcon:) , próbálja jól megfogni a űrutazásból adódó időproblémákat is, figyelni kell, hogy követhető legyen, jó pár aktuális társadalmi problémát is feszeget, lehet , hogy újra kiolvasom
Dohi Creative Commons License 2005.05.06 0 0 544
beszereztem kemeny 480 ft-ert joe haldeman 'orok haboru' cimu konyvet. olvastatok tole valamit? jofajta? vegulis mostmar mindegy, csak gondoltam kutatok egy kis kozvelemenyt :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!